6424

A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)

Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
  • Lammer
    most te ne haragudj de mirol beszelsz? LOL!

latom itt vannak olyanok akiknek folyamatabrat kell rajzolni, hogy megertsek az egyertelmu hszeket...

Tdantes nem ismeri az ironiat, te neked meg nem esett le, hogy neki probaltam elmagyarazni, hogy korabban ironizaltal... emberek come on...
  • ahddub
    a magyarok őse jóval korábban élt mint a te uráli barátaid!
  • [NST]Cifu
    Ez esetben szerinted név szerint neked szólt az a mondat? :)
  • ahddub
    persze rengeteg, amugy europa nagytöbbsége őseuropai és kisebb rész bevándorlo! ez dönti meg az indoeuropai, uráli, stb nyelvcsaládok féle orbitális maszlagot, amit pl TDANTES naívan bekajolt!
  • Lammer
    "Hajaj...tudod az a baj, teljesen sületlenséget mondasz. Az Uráli népek voltak korábban, és onnan vannak a magyarok...

Míg Kanada esetében nem lehet Kanada a franciák őshazjáa, mivel Francia ország volt előbb...."

yay, latom a zironia nem az erosseged ;) (hint: tulzoan viccelt)
  • [NST]Cifu
    Kiváncsiságból: van erre valamiféle forrás? Jó lenne átnézni, ha valami komoly tudományos munkáról van tényleg szó. Olvastam már ezt az érvet, de sehol sem láttam olyat, ahol ennek a forrását megjelölték volna.
  • ahddub
    tdantes a neve és egy az uralba csapódott űrbárka szíriuszi ugor nép leszármazottja!
  • Zenty
    Nono én nem tényként bezsélek hanem, hogy logikusabb és jobban bizonyítható mint a finnugor.
    Egyedül TDantes mondja magát ténynek itt a fórumon.
    De úgy látszik neki szabad mindent.
  • Zenty
    Nem személyeskedtem..

"Valószínűleg...mert ez is csak egy elmélet."
    nah tessék fejlődsz. Már nem tényként beszélsz az ugrokról. Ez is valami

akkor lehetne valószínűbb ha valami bizonyítás felmutatsz. Az nem bizonyítás, hogy azt mondod rá bizonyítás. Ezt tudományosan lehet igazolni, hogy TDantes féle bizonyítás kijelentés nem lehet tudományosnak venni :).

• ahddub
    hát egy ufot speciel ismerek:D
  • TDantes
    Amúgy ha bizonyításnál vagy cáfolatoknál tartunk, úgy van ez, ha én azt mondom az UFOKtól származik a magyar nyelv.

Szóval, ezt cáfoljátok meg...ez is egy elmélet....nincs rá több bizonyíték, mint az őskárpátiakra, azért hoztam fel példának, hogy az elméletekkel nem olyan egyszerű bánni.

De aki meg tudja cáfolni az UFO származást érdemben, az tényleg ügyes vitatkozó
  • ahddub
    tdantes egész europát le lehet vezetni 10 férfira! és 40 000 évre vissza! és a kezdeteknél találkozunk a finnekkel! ergo nincs genetikai egyezés! keveredésnél is fennmarad az ősi gén! csak a % csökken! ezért van az hogy a finnben ott a kárpáti de bennünk csak 1% urali van! és hidd el ha élne 5 kihalt nép akik a közelkeleti kaukázusi részben éltek az ő családfájukban lenne a magyar és nem a fiai fáján!
  • [NST]Cifu
    Amiről beszélsz, az az ős-magyar elmélet. Nincs rá megdönthetetlen bizonyíték, DNS alapú sem...
  • TDantes
    ,,tdantes elmélete a következő: urali nép vagyunk mert ott élnek a nyelvrokonaink! no akkor egy kicsit vetítsük le más népekre ezt!
    a portugálok az angólaiaktól is és a braziloktól is származnak, az amerikaiak az angolok ősei, a franciák őseit kanadában kell keresnünk!
    :DDDDDD dantes a fórum bohóca, de szórakoztató kétségtelenül!"

Hajaj...tudod az a baj, teljesen sületlenséget mondasz. Az Uráli népek voltak korábban, és onnan vannak a magyarok...

Míg Kanada esetében nem lehet Kanada a franciák őshazjáa, mivel Francia ország volt előbb....

A régebbi nép az őse a fiatalabb népnek. Szerintem ez logikus,

Ja és nem az én elméletem. Ha emiatt bohóc vagyok, akkor mond el ugyanezt a Magyar Tudományos Akadémiának is, hogy ők is bohócok az elméletükkel.

Az egy dolog, ha én ostoba vagyok...de ezeket nem én találtam ki, hanem diplomás emberek. Akik értenek az ilyesmihez. Náluk kéne így reklamálni
  • TDantes
    Nem szoktam vergődni, de te már megint személyedkedsz.

A finnugor nyelvcsalád bizonyított dolog. Akkor is ha nem tetszik. Mivel egy a nyelvcsalád, valószínűleg közös az ős is.

Valószínűleg...mert ez is csak egy elmélet.

De valószínűbb elmélet, a nulla bizonyítékkal rendelkező ,,nyelvcsere" meg ,,őskárpáti" helyett.
  • TDantes
    Nos, a finn törzsek 5 ezer éve válltak a ugor törzsektől. A genetika meg úgy lenne érdekes ha szerzel egy korabeli finnt, meg egy korabeli ugort...ott lenne egyezés.

Ennyi év és keveredés után nincs.

A DNS vizsgálat nem azt mutatta hogy közünk sincs hozzájuk. Hanem, milyen népekkel voltunk kapcsolatban, kikkel keveredtünk.Ezt mutatja és nem mást.

Persze...valamilyen érdekek alapján...nem szeretem az összeesküvés elméleteket, főleg arról hogy jól össze esküdtek, hogy a magyarokat tönkre tegyék egy hamis származással...ugyan már...

• ahddub
    dehogyis nem ismert a dns! ami a kronikát is igazolja! szabir onogur és kárpáti. a nyelv a kárpátié volt.
  • [NST]Cifu
    Figyelembe véve, hogy egy eléggé nehezen bebizonyítható témáról folyik a vita, ahelyett, hogy egymást szapulnátok, inkább az érvekre és a lehetőségekre kellene koncentrálni.

Először is, megnyugtató választ valószínűleg senki sem fog tudni e téren prezentálni. Nincsenek (és valószínűleg nem is lesznek) olyan megdönthetetlen bizonyítékok, amelyek egyértelműen eldönthetnék a vitát. Be kellene látni, hogy itt elméletekről vitáztok.

Ami tény, hogy a Magyar nép egy a körülötte élőkhöz képest eltérő kulturális és nyelvi háttérrel rendelkezik.

Ha a tudományos kutatásokat nézzük, a finnugor és a magyar nyelv kapcsolatáról Sajnovics Jánostól volt szó komolyabban, és e téren valamennyi háttér-információval én is bírok, ha már egyszer a szülőfalujában lakom (erre fele többen is kutatták munkásságát, anyag van hát bőven). Ami azt illeti, Sajnovics csillagász volt, és az, hogy ő irta meg a Demonstratiot, és nem Hell Miksa, leginkább Hell gyenge magyar tudása volt felelős. Sajnovics maga is inkább a csillagászatot kedvelte, jobb szerette volna, ha csillagászként szerez megbecsülést, a nyelvészkedést csak Hell kedvéért vállalta fel. Amire alant utaltak, miszerint a Magyar és Lapp nyelvek hasonlóságát Mária Terézia rendelte meg, nem igaz. Ebben a korban a nyelvészet éppen "divatos" tudományág volt, emiatt is kapott végül Sajnovics nyelvészeti munkássága akkora figyelmet, és egyben ekkora ellenszelet is, hiszen az ebben a korban szintén népszerű "származáskutatás" alapján a Magyar népet inkább a Hunok leszármazottainak tekintették sok nézet szerint (legalábbis sokan szerették volna). Sajnovics munkája ezt erősen aláásta, de éppen az éles támadások miatt csak még több figyelmet kapott emiatt. Sajnovics munkássága egyébként leginkább Dániában volt elismerve, konkrétan a Dán tudományos kamara is tagjai közé emelte. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy Sajnovics rengeteg hibát vétett ezen könyve megírásakor (ugyanis több tudományos könyvet is írt, bár a többi a csillagászattal foglalkozott inkább), a legkomolyabb az, hogy Hell Miksa nyomást gyakorolt rá, továbbá az, hogy később még a Dán tudományos akadémiának is meg akart felelni. A Lapp és Magyar szavak összevetésekor nem volt közvetlen fordítási lehetőség, Lapp-Magyar szótár nem létezett, csak Dán-Lapp állt rendelkezésre, amit először dánról Latinra kellett fordítani (viszont sem Hell, sem Sajnovics nem tudott Dánul), majd Latinról Magyarra. Ezzel együtt tehát a könyv születésének körülményei bizony nem voltak a legideálisabbak. Viszont hozzá kell tenni, hogy Hell Miksa nem vad elképzelések folyamán volt a Lapp nyelv megszállottja, külföldi nyelvtudósok felvetették annak a lehetőségét, hogy a környező szláv és germán nyelvektől jelentősen eltérő Magyar nyelv talán kapcsolatban lehet talán az északi területek egyes népeinek nyelvével, akkor kapott a lehetőségen, hogy egyfelől egy is egy érdekes lehetőség a tudományos kutatásra, másfelől pedig ez még egy indok, hogy össze tudja hozni északi vidékekre tervezett csillagászati útját.

Ami egyébként Bakay Kornél-t illeti, nekem az alant olvasható írásból nem az jön le, hogy itt kőkemény bizonyítékok lennének az "ősmagyar eredet" elméletének bizonyítására. Viszont ugyanakkor egy új elméletet felállítani még önmagában nem akkora bűn, hogy üldözni kellene. De persze nem is kell egyből a finnugor elméletet temetni csak azért, mert van egy konkurens elmélet is...
  • ahddub
    érdekes az i és j markerek 2-2 fajtája, sőt ha jol tudom már az i nek is van 3ik alakja, akkor 11 ffitől származunk! dantes te j1 vagy? vagy n3?
  • ahddub
    n3 az urali, 200ból 1 az arány tdantes pl, r1a a sztyeppei, r1b nyugat eu,i1a skandináv,i2a balkáni, e3b afrikaibalkán, j1 zsidó-arab, j2 egyébb közelkeleti farmer,g kaukázusi, de afrikai ősigén,
  • ahddub
    europa 10 férfitol származik! r1a,r1b,i1a,i2a,e3b,j1,j2,g,de,n3
  • ahddub
    tdantes elmélete a következő: urali nép vagyunk mert ott élnek a nyelvrokonaink! no akkor egy kicsit vetítsük le más népekre ezt!
    a portugálok az angólaiaktól is és a braziloktól is származnak, az amerikaiak az angolok ősei, a franciák őseit kanadában kell keresnünk!
    :DDDDDD dantes a fórum bohóca, de szórakoztató kétségtelenül!
  • ahddub
    tdantessel miért vitatkoztok? látjátok értelmét? ő egy oldalt ismer egy 3 dimenziós világban!
  • ahddub
    3om a magyar igazság! kárpáti, szabir, onogur! piros-fehér és zöld magyarok :D
  • Lammer
    alap :DDDDASDDAD
  • HUmanEmber41st
    Minden úgynevezett nomád népnek volt és van téli és nyári szálláshelye.
    A téli szálláshelyen (ami azért nyáron is lakható volt) sokszor maradtak a kisgyerekes anyák, idősek, vagy azok, akik valamilyen helyhez kötött foglalkozást: szövés, bőrkikészítés, fazekas, kovács, növénytermesztő munkát végeztek.

További "nyelvészkedés":
    a K H G egymásnak váltóhangjai. Pl az orosz nyelvterületen Garri Potternek írják a közismert varázslót:D
    Namost akkor mi a különbség a kun és a hun szó között? Semmi. Hívhatnánk Hungáriában az Alföld területeit Kishunságnak és Nagyhunságnak is.

Hunor = HON ŐR Magor = MAG ŐR... persze ez ugyebár teljesen tudománytalan...
  • HUmanEmber41st
    Naddeóról pedig kiderül, h Mussolini titkára volt, tehát hazug fasiszta?
  • Zenty
    hű ha és ebben mi a támadó? Nem politikáról beszél Bakay hanem őstörténelemről. Vagy azt mondod, hogy a finnugor elmélet a vér neoliberálisok dogmája és az a hiteles ember aki csak köpködni tudja a saját népét? Legalább ez is kiderült
    Tudod ő tárgyilagosan szemléli a saját népét és nem elfogult magyargyűlölő mint sok MTA-s :)

• Zenty
    mondom nem tudsz olvasni így nem is érdekel a vergődésed.

Én teljes nomádot nem mondtam.
    Csöndbe pedig nem maradok annyi örömöd nem lesz :) Viszont választ nem fogsz kapni amig el nem olvasol semmit, és bizonyítás nélkül tényként beszélsz a finnugorol.
  • hollófernyiges
    Használjuk az Eric Cartman taktikát, támadjuk meg Kyle, izé Bakay Kornél szavahihetőségét. Életrajza szerint 1977-ig volt tényleges régész (összesen 12 évig), utána rövid ideig múzeumigazgató majd tanárképző főiskolán tanárkodott. Kétszer volt a MIÉP képviselőjelöltje. A 2003-ban általa rendezett kiállítás 'Horthy katonái, Szálasi nyilasai' a tendenciózus és hiányos beállítás miatt botrányba fulladt és a kiállítási tárgyak tulajdonosai visszakérték a tárgyakat. A könyvei alapján Kőszeg történetének szakértője.
    Hát, nem a tudományos tárgyilagosság szobra..
  • Lammer
    ez igy nem allja meg a helyet... hisz ha annyira kevertek lennenk, akkor nem kene, hogy "beloluk" is legyen valami egyezes? MERT itt mostmar arrol van szo, hogy meg olyan nepek is kozelebb allnak a dns agi rokonsagrol, akikhez aztan tenyleg nem "kellene", hogy rokoNYok legyunk.... es ezt nem lehet kimagyarazni a keveressel, mert akkor hol van a nagy rokonsag? hisz veluk voltunk 1utt, nem?(ennyire szet tudja szabdalni a keveredes, hogy veluk allunk rokonsagi alapon a legtavolabb, ma mar? vagy hogy?) oveluk nem keveredtunk akkor "annyit"??? vagy, hogy is van ez? ez nekem santit... az egesz finnugro debilseggel egyetemben...
    Magyaran! Tehat a DNS vizsgalatok ki is mutattak, hogy ugye KOZUNK sincs hozzajuk(szinte)... itt aztan lehet csurni-csavarni a tortenetet, meg lihegni, hogy "de" nincs de... next...

"Gondolom, nem hülyék ülnek a világ akadémiáin. "

hulyek biztos nem ulnek, de hogy valamilyen "erdekek" alapjan vaskosan ragaszkodnak a lehet idejetmult dogmaikhoz, az is 100... itt az uj modszer... DNS alapu vizsgalodas, tessek egy kicsit elfogadni, feldolgozni, atertekelni, HA KELL azokat is... ;) a vilag nem all meg, hanem fejlodik, es ha igenis valami kiderul es esetleg javitani kell az eddigi "jolbevallt" modellen, akkor tessenek kerem alassal javitani azokat ;)
  • TDantes
    Ez a nyelvcsere dolog nagyon érdekes. Csak lenézi a finneket és a szlávokat, akik olyan hülye primitív gagyi nép volt, hogy még a nyelvét sem volt képes megtartani, és átvett teljesen egy másikat.

Na most, az egy dolog, hogy van akinek ez a meggyőződése, de bizonyíték? Arra hogy mikor, hol, hogyan , hogy történt meg a nyelvcsere?

Mert ilyesmiről nem nagyon tud senki, már ami a hivatalos elfogadott tudományt illeti.
    Gondolom, nem hülyék ülnek a világ akadémiáin.
  • TDantes
    Akkor jó. Ne is beszéljünk. Tőlem csöndbe is maradhatsz.

Amúgy milyen az a fél-nomád? A múltkor még nomádok voltak...teljesen....

Azt kérdeztem különben ha nem vagyok teljesen feledékeny:

Vagy mikor műveltek földet, úgy mégis a vándorlás közben? Mert ha földet műveltek, akkor letelepedtek. Akkor városaik is voltak. Nem emlékszem ősmagyar városokra.

Aztán ha tudtak őseink földet művelni, akkor miért származnak a földműveléssel és állat tenyésztéssel kapcsolatos szavaink más (török eredetű) népektől? Nos?

Én ezt kérdeztem, nem mást. Az egy dolog, hogy nem válaszolsz és elbeszélünk egymás mellet, nem mutatsz fel bizonyítékokat...hát így tényleg felesleges.
  • TDantes
    Én pedig már elmondtam, hogy igen furcsa lenne, a finnekkel bármilyen genetikai egyezés, ugyanis a finn törzsek 5 ezer éve elváltak az ugor törzsektől.

Valamint a magyar egy igencsak kevert nép.
  • HUmanEmber41st
    Köszi, amúgy szerintem hiába tetted be a cikket, van aki el sem fogja olvasni, vagy azt mondja, h akkor is téved, meg hülye és nem ért hozzá.
  • Lammer
    [popcorn bekeszitve]
    varom Tdantes reakcioit ^^
    (vegignyaltam es jo kis szosszenet... pont ezt pofaztam korabban is(kicsit lajikus szemszogbol), nekem is santitanak a tankonyvek... mar akkor "gyerek"fejjel kicsit huztam a szemoldokomet a tanultakkal kapcsolatosan... de ez a dns-es balhe eleg izginek tunik! itt aztan nincs appelata, feketen-feheren kimutatja a vizsgalat a tortenet lenyeget)

"A genetikai vizsgálatok világossá tették, hogy csak egy példát emeljek ki, hogy amikor a magyar és a finn népnek a DNS-eit összevetették, kiderült, hogy szinte nincs is két egymástól messzebb álló genetikai csoport, mint a finn és a magyar."

PWN!444
  • Zenty
    mindjárt utánanézek már régen néztem Naddeot :)
  • Zenty
    akik minimum olvasnak is egy interjú részlet:

"Beszélgetés Bakay Kornél professzorral

Bakay Kornél azon alig tucatnyi szaktekintély közé tartozik, akinek szavait azok szakmai megalapozottságánál fogva senki nem kérdőjelezi meg. A neves történészt a legújabb, genetikán és tényeken alapuló eredményekről kérdeztük, valamint őshazánkról, a Kárpát-medencében való jelenlétünk folytonosságáról.

- Milyen úton jutott el az MTA berkeiből oda, hogy megkérdőjelezze a,,hivatalos" álláspontot eredetünket illetően?

Az 1990-es években jutottam el oda, hogy különféle szerencsés külföldi tanulmányutak illetve meghívások eredményeképpen hozzájuthattam mindazokhoz a történeti és régészeti forrásokhoz, amelyek lehetővé tették, hogy áttekintsem a teljes rendelkezésre álló régészeti forrásanyagot. Ennek következtében született meg az a felismerésem, hogy a finnugor származás- és rokonságelmélet a magyar őstörténet szempontjából tarthatatlan. Ennek bizonyítását egy, a történettudomány, és főleg az őstörténet-kutatás szempontjából hihetetlen csodafegyver segíti, amely nemrég tűnt fel a tudományos kutatás égboltján: a genetika, a DNS-vizsgálatok. Nyolc évvel ezelőtt, Amerikában, a világhírű Science magazinban tettek közzé az első, őstörténeti szempontból valóságos atombombakent robbanó közleményt ,,Európa benépesülése" címmel, ami olyasféle tanulmány volt, mint Einstein kis 16 oldalasa.

- Mi volt a publikáció üzenetének lényege?

A viszonylag rövid tanulmányban felvázolták, hogy azok a különböző népességekre, etnikumokra jellemző genetikai jellemzők, amelyeket angolosan,,markernek" neveznek, milyen arányban fordulnak elő az egyes etnikumokban. A vizsgálat a legrégebbi időkig visszavándorolva folyt le, Euro-Ázsia benépesedési idejéig, ami több, de alapvetően két nagy hullámra bontható. Az egyik még messze a jégkorok előtt következett be: az első nagy benépesülés a Neander-völgyi ember által történt, ami durván a Krisztus születése előtti 300-
    400 ezer évvel ezelőtti időszakot jelenti. Ezt váltotta fel később egy (indulási idejét tekintve százezer évvel korábbra tehető) Európa vonatkozásában 40 ezer évvel ezelőtt kezdődő bevándorlási hullám, amelynek embercsoportjai tulajdonképpen a mai Homo Sapiens őseiként foghatók fel. E 40 ezer évvel ezelőtti betelepülés következtében jöttek létre Euro-Ázsia térségében azok az etnikumok, népcsoportok vagy népességcsoportok, amelyekből mi is származunk.

- Hogy végezték el az összehasonlítást?

A DNS vizsgálatok további mintáit a ma élő emberi,,anyagból" vették, tehát a mai emberek genetikai adottságait vizsgálták meg. Ebből összeállítottak egy kimutatást, amely azt jelzi, hogy a legrégebbi, tehát a betelepülés legelső hullámát kitevő népesség jelzőgénjei mely népességekben vannak jelen, milyen százalékarányban és hol, Európán és Euro-Ázsián belül. A korszakalkotó tanulmány és a jelzőgének által szolgáltatott legjelentősebb újdonság (és ezzel nagyon finoman fejeztem ki magam), hogy a legnagyobb tömegben a magyarság génállományában találhatók meg, mégpedig a Kárpát-medencei magyarságban, s az arány magasabb, mint 62%! Ami szinte hihetetlen, ha figyelembe vesszük, hogy más népeknél csak elenyésző számok mutathatók ki. Kivételt csak Nyugat-Európa bizonyos ősetnikumainak leszármazottai képeznek, például a baszkok. Külön érdekesség, hogy az utánunk következő legmagasabb százalékos arányt a horvátoknál mutatták ki,a harmadikat pedig a lengyeleknél.
    Nem véletlen tehát az ősi horvát-magyar unió, mely Szent László óta 1918 októberéig egy országot alkotott és az,,örök lengyel-magyar barátság sem".

- Ez nyilvánvalóan más népek eredetét is más megvilágításba helyezi.

Természetesen. A kérdés azt is felveti, hogy az említettek nem lehettek eredetileg indoeurópai szláv nyelvű népek, mint ahogy meg vagyok győződve róla,hogy nem is voltak. Kizárólag nyelvcserével válhattak szláv nyelvűekké, mint ahogy a finnek is nyelvcserével lettek az eredeti indoeurópai germán genetikájukkal egy kétségtelenül ragozó nyelvvel rokon nyelvűekké. Tehát egy fordított folyamat játszódott le. Ez az őstörténet szempontjából azért rendkívül jelentős, mert az akadémiai álláspont, túl azon, hogy dogmává merevítette a finnugor származás és rokonságelméletet, feltételezi, hogy mi jöttünk ide valahonnan Keletről. Meghonosították azt a Hérodotosztól eredő toposzt, miszerint ezek a keleti népek örök vándorlásban voltak, szekereikre felrakott holmijukkal,birkáikat terelgetve,15 ezer kilométereket átívelve bolyongtak a világban,majd egyszer csak valamilyen oknál fogva,mindenki által megveretve és elűzetve fejvesztetten, mindenüket elhagyva zuhantak be a Kárpát-medencébe...

- Őstörténeti körökben egyesek a magyar őshonosság elméletét vallják, mások a többszörös honfoglalásét, hazatérését. Az ön kutatásai milyen eredményt hoztak?

Hozzá kell tenni, hogy mára világossá vált:mi is jöttünk ide valahonnan. Ez azért kulcskérdés, mert nem lehet kétséges az írott források és a régészet alapján, hogy ennek valóságalapja kő kemény. Mint régész, aki közel fél évszázadon át végeztem ásatásokat a Kárpát-medence különböző pontjain, teljes felelősségemmel kijelenthetem, hogy a térségben igenis megjelent a Krisztus születése utáni X. század második felétől egy olyan új régészeti kultúra, amely addig itt nem volt megtalálható. Tehát hogy érkezett ide egy népesség, az nem kétséges.
    A nagy kérdés az, hogy mit találtak, amikor ideértek a Kárpát-medencébe. Tegyük hozzá, abba a medencébe, mely Európa egy isteni egysége: 340 ezer négyzetkilométeres zárt térség. Zárt vízrendszerrel, hegyrendszerrel, annak az összes, rendkívül különleges adottságával, gyógyvizekkel, ásványi anyagok tömegével, az aranytól a sóig, és még sorolhatnánk Ez egy olyan csodálatos egység, amely a trianoni borzalmas szétdarabolás következtében mindmáig hatóan szinte halálos sebet kapott.

Nem csak a magyarság szemszögéből,hanem minden más megközelítésből is szörnyű csapást jelentett ennek az isteni egységnek történeti, gazdasági, geológiai felszabdalása.

Őstörténet-kutatásunk titkai II.
    Pintér Gábor
    A neves történészt az interjú második részében, amely eredetileg a KARPATIA havilap 2008. májusi számában jelent meg, arról kérdeztük, mit találtak eleink a Kárpát-medencében, kik voltak a már itt élők, valamint arról, hogy mit mondanak erről a kétségbevonhatatlan genetikai vizsgálatok, azok a kőkemény, reáltudományos sarokpontok, amelyeket nehéz vitatni.
    Őshonosnak tekinthető a magyarság a Kárpát-medencében?

Új megvilágításba helyezi a kérdést, hogy a Krisztus születése előtti évezred második harmadától kezdődően, durván az ie. VIII. századtól kezdődően az úgynevezett keleti népek, az egyre inkább elterjedő kifejezés szerint az íjfeszítő lovas népek (történelmi források szerint a kínaiak nevezték így az ázsiai hunokat), megtelepedésüket tekintve soha nem mentek tovább, mint a Kárpát-medence.
    Igaz ez a szkítákra, hunokra, avarokra, de a magyarokra is. Pedig katonai erejénél fogva ezt mindegyik nép, akik ezek közül katonailag kétvállra fektette az egész világot, könnyedén megtehette volna. Mint ahogy megtették az arabok, mert amit elfoglaltak az arabok, ott meg is telepedtek, így alapították például a kordobai emirátust. De említhetem a vikingeket, a normannokat, akik amikor hajóikkal feltörtek a Szajnán és elfoglalták Párizst, akkor a tárgyalás során felkínálták a lehetőséget, hogy nem gyújtják fel a várost, ha megtelepedhetnek azon a földön, amit ők „elfoglaltak”. Vizsgálatunk szempontjából ez azért fontos, mert ezek a népek azért hódítottak, hogy területhez jussanak. A szkíta, hun, avar, magyar népek azonban nem ezt tették. Meghódították egész Európát, a hunok a Kelet és Nyugat római birodalmat, Kínát, és épp Perzsia megszállására készült Atilla, mikor meghalt. De a történelmi Kárpát-medence térségét, amelyhez hozzá tartozott a bécsi medence is Linzig, településtörténetileg értendően mi soha nem hagytuk el. Ide mindig visszatértünk.

Mert innen is származtak?

A kérdés megválaszolására hosszú évtizedekig semmiféle választ nem tudtak adni, pedig olyan gondolkodók, mint a kiváló Magyar Adorján, már felvetették, hogy e jelenség oka csak az lehet, hogy a Kárpát-medence mindig is magyar volt. Hogy világos legyek: a viselet, a harcászat, az mindig az adott kor függvénye. Főleg a harcászat, hiszen a fegyver soha nem maradhat ki a fejlődés sodrából, mindig az a legkorszerűbb. A viselet pedig végképp. Például az ázsiai hunoknak a csodálatos állatábrázoló, úgynevezett állatszimbolikás művészetét az Európába került hunok teljesen föladták. Máig sem tudjuk, hogy mi van mögötte, nem tudjuk mi az oka, hogy Atilla hunjai perzsa viseletben jártak, a cipő csatjaitól kezdve a hajtűkön át a fülkarikákig bezárólag, még fegyvereik vonatkozásában is. El nem tudjuk képzelni, hogy valójában mi váltotta ki ezt, ami azt jelenti régészetileg, hogy a szkítákból nem tudjuk levezetni a hunokat, a hunokból az avarokat, az avarokból pedig nem tudjuk levezetni a magyarokat a régészettudomány „előírásainak” betartása mellett.

Most viszont, hogy a genetika ily módon bekerült a történészi, régészeti vizsgálatok módszerei közé, akár a csontokból kimutatható az őskőkor emberének DNS mintája is, a régmúlt emberei is genetikailag feltérképezhetővé váltak. Ebből az következik, hogy megszűnt a súlyos gát, már tudjuk bizonyítani a folytonosságot, mert az nem az övek, a szablyák, az íjjak jellegéből nem következik! A csontokra épülő genetika egyértelművé teszi a kérdést.

Ez kőkemény reáltudomány, amelynek eredményei vitathatatlanok. Összegezve: jelenleg az tűnik a magyar őstörténet legnagyobb fordulópontjának, hogy a Kárpát-medence birtokbavétele tulajdonképpen két elemből áll. Az egyik elem a genetikai vizsgálatok alapján egy legalább 40 ezer éve itt élő alapnépesség, ami nyilvánvalóan azt is jelenti, hogy a nyelvi közeg is megközelítőleg azonos lehetett. Tehát nagyon is indokolt, hogy a magyar, mint ősnyelv szerepeljen a tudományos kutatásban, legalább ettől az időtől kezdődően. És ez azt is jelenti, hogy ez a hosszú ideje itt élő népesség, amelynek gyökerei meglehet, még régebbre nyúlnak vissza, nyelvileg is, ha nem is uralta, de birtokolta a térséget. Ehhez mindig járult egy Keletről érkező kultúrhullám, a szkíta, a hun, az avar, a kazár-türk és a magyar időkben egyaránt. Sőt, a besenyő-hunokat ideszámítva még ezt követően is. Ennek a kettőnek a szimbiózisa hozhatta létre a magyar nemzetet. Hiszen a nemzet cselekvésben és nyelvben megnyilvánuló szellemi egység. Ennél rövidebben és találóbban nem lehet meghatározni.

A genetikai vizsgálatok világossá tették, hogy csak egy példát emeljek ki, hogy amikor a magyar és a finn népnek a DNS-eit összevetették, kiderült, hogy szinte nincs is két egymástól messzebb álló genetikai csoport, mint a finn és a magyar. Ezzel gyakorlatilag egy húzással kivették a méregfogat, ami nem azt jelenti, hogy mi lebecsüljük nagyra ezt a hihetetlen fejlődésen átment finn népet, hiszen ők megmutatták azt, amire mi nem vagyunk képesek az újkorban…

Ettől függetlenül a magyarság dominanciája a Kárpát-medencében nehezen vitatható.

Nem vitás,hogy akik ebből a földből országot, birodalmat hoztak létre, azok a magyarok voltak. Ennek a történeti és régészeti bizonyosságai a XVI. századig nem vonhatók kétségbe. A török idők Mohácsáig a magyar nagyfejedelemség, illetve ha korábbról nézzük, Atilla hun birodalmától kezdve, hiszen ennek a Kárpát-medencei isten áldotta egység főhatalmi egységét Atilláig senki nem tudta megteremteni. Gondoljunk csak arra, hogy a hatalmas Római Birodalom hatalmának csúcsán sem volt képes meghódítani az egész Kárpát-medencét. Birtokba tudta venni egy időre Pannónia provinciát, egy egész rövid ideig birtokolta Erdély egy réstét Dacia provincia néven, de soha a közti részeket még átmenetileg sem tudta hatalma alá vonni. Erre először Atilla idejében történtek meg a kezdeményezések, az egész Kárpát-medence akkor lakható területek egységét Atilla valósította meg. Ettől kezdve, bizonyos törésekkel ugyan, de végig ezalatt az egy főhatalom alatti Kárpát-medence létezik. Ez a bizonyos törés épp Atilla halálát követően történt, amikor a Nagykirály meggyilkolása után az ide beözönlő germánság újra darabokra szaggatja a Kárpát-medencét. Egészen a VI. század közepéig, amikor az avarok Atillája, Baján megjelenik, és azonnal egységet teremt a Kárpát-medencében, birtokba véve a Bécsi-medencét is. És háromszáz esztendőn keresztül sűrű települések tömegével - az avar korból 65 ezer temetőnk és lelőhelyünk van, ami hihetetlen nagy szám, ami a terület lakható részének nagyon sűrű betelepítését jelentette. Ez megmaradt mindaddig, amíg a IX. század dereka körül az avar katonai birodalom megroppant. A nyugatiak ismét kísérletet tesznek, hogy szétszabdossák, de erre csak húsz évük adatott, mert megjelentek a magyarok. Keletről, és nyilván mindig annak az alaplakosságnak a segedelmével, aki a dominanciát egyáltalán lehetővé tette. A mi számításaink és a régészeti antropológiai adatok szerint itt a IX-X. századi Kárpát-medencei magyarság lélekszáma elérhette az egymillió főt, de ez csak egy becsült érték. Mégis érzékelhető az akadémiai álláspont szerinti, 15 ezer, meg az ötvenezer meg a 200 ezerrel szembeni különbség… Egyrészt ez lélekszámbeli túlsúlyt is jelent, ami természetesen nyelvi túlsúlyt mutat, hiszen e nélkül rég nem volna magyar nyelv. Ez garantálta a térség birtokban maradását.

Bakay Kornél pályájának kezdete: ,,A magyar őstörténet, és egyáltalán a magyarság történetének kutatása, nagy fordulópontot jelentett az életemben, hiszen bizonyos körökben jól ismert, hogy én magam is az úgynevezett hivatalos úton indultam el: több mint egy évtizedig az MTA munkatársa voltam. Ennél fogva, ha szabad így mondanom, belülről ismerem a társaságot. Csakhogy rendelkezem egy olyan előnnyel, amilyennel sok kollégám nem: egy csodálatos tudós és nagyszerű magyar ember, László Gyula régészprofesszor közvetlen tanítványaként nőhettem fel. A László-iskola egy bizonyos fokú nyitottságot, védettséget, szélesebb látókört biztosított az embernek. Úgyhogy amikor kikerültem az MTA állományából, már érlelődött bennem, hogy a magyar őstörténet-kutatás több sebből vérzik.,, - nyilatkozta a KARPATIA-nak Bakay Kornél.

Forrás: Karpatia (VIII. évf. /5")
  • HUmanEmber41st
    Ahh, nem úgy értem, hanem a hatodik rész utáni részeket keresem.. mivel ki van írva,(a 6. rész végén) h vége az első résznek.:D
  • Zenty
    második rész linkre kattincs rá XDD