6424

A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)

Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
  • TDantes
    "akkor nézz utána Bulcsúnak és a magyar kalandozásoknál miért többségben olyan helyeket "fosztogattak" ahol kifejezetten olyan kincseket őriztek ami nem az egyház, vagy az ottani tulajdona volt eredetileg.

Az pedig tény, hogy a magyaroknál volt úgymond üzleti vállalkozás is. Ez lehet amiről beszélsz. Bérbe lehetett venni katonákat városok elfoglalására stb. És természetesen a hadjáratok egyfajta erő demonstrációk is voltak és felmérték a terepet és a kémkedési lehetőségeket is. Ugyanis az agresszív nyugat-Európa állandóan fenyegette a magyarokat.

De az, hogy többségben fosztogatás lett volna és kalandozások az egyszerűen marhaság. Ha valóban igaz lenne akkor egyszerűbb lett volna egész európát elfoglalni mint szórakozni ilyen "kalandozásokal"."

"És a magyarok nem raboltak hanem hadjáratoztak Bulcsú vezérel . Az ellopott avar kincseket szerezték vissza. Amit a "kedves és fejlett" nyugat és azon belül a papság ami akkoriban egy maffiához hasonlítható volt a pápával egyetembe ellopták a cuccokat.
    Rómaiak által megszállt Pannóniába szépen kifosztották Attila és az avarok kincseit. Aztán a tolvajoknak késöbb persze nem tetszett, hogy a jogos tulajdonos mint Bulcsu vissza kívánta venni az örökségét."

Ez nagyon tetszik...ja...nem is raboltak...óh hogyne. Sőt, elősször úgy volt, hogy bekopogtak a különféle Euórpaiakhoz, és megkérdezték, nem adnátok mégis vissza amit elvitettek? És mivel nem adták ,csak emiatt volt az egész cécó.

Jog szerinti tulajdonos? Örökség? Tehát a hunok és az avarok cuccai azok a magyarok jog szerinti öröksége? Miféle jog alapján örököl dolgokat egy nép egy másiktól? Ilyen jogról nem halottam.

Amúgy csak megsúgom a hunok és az avarok sem az utcán találták a kincseket, hanem elvették másoktól, és erővel vették el, mivel az emberek nem akarták csak úgy oda adni a dolgaikat a hunoknak.

Szóval, amit a magyarok jogosan vissza vettek kincsek, (eleve honnan tudták hogy mi a jogos örökség? Listát vezettek, hogy az örökség áll: 28 aranykupából, 52 ezüstkupából...vagy mi?! ) az előtte a hunoké volt, de hunok is másoktól vették el, szóval az kincsek jogos örökösei, azoknak a leszármazottai akiktől a hunok elvették!

Szerintem, a Magyar Állam mint a hunok jogutódja, fizessen kárpótlást ezeknek a leszármazottaknak!
  • cs istvan
    Enyhén szólva nem vagyok szakember. Főleg szubjektív érzelmektől vezérelve szoktam megszólalni.
    Én csak azt látom, szubjektíve, hogy a polgári történetírás (kísértetiesen hasonlítván a marxista történetíráshoz) egyetlen mondatot sem tud leírni vagy kimondani anélkül, hogy ne emlegesse vagy sejtesse a gazdasági okokat és "összefüggéseket" ; azt tanítván, hogy ha van étel , ital és pénz, akkor minden ember automatikusan boldog és semmi más nem érdekelheti vagy motiválhatja őket.

Igen figyelemreméltóak e tekintetben pl az NGC televízió tudományos-ismeretterjesztő műsorainak az agyrémei, amelyekből megtudhatjuk azt, hogy pl a középkorban a Chartres-i székesegyház felépítése , a templomos lovagrend megalapítása stb stb a pénz és vagyonszerzés célja által motivált üzleti vállakozások voltak.
  • uwu
    Most akkor meséld el kérlek hol látsz a lentebb leírtakban gazdasági összefüggéseket!
    Csak mert nincs benne. Az, hogy a magasabb népességhez megfelelő mennyiségű élelmiszer kell nem ilyen. Ez minden populációra érvényes, még az állatvilágra is, nekik pedig nincs gazdasági rendszerük.
    A szervezett állam alapvető kritériumai sem rejtenek magukban gazdasági összefüggéseket, annak inkább társadalomszerkezeti vonatkozásai vannak.
    Az árú termelés feltételei sem teljesen gazdaságiak, csak annyi köze van hozzá, hogy ott valahol kezdődik a gazdaság amikor ez kialakul, akkor már van mit vizsgálni, de erről eddig nem esett szó, senki nem elemezte a gazdaságot.
  • cs istvan
    "Gondolkodni és nem tanulni veszélyes "

A polgári történetírásnak mindent a gazdasággal , a pénzzel és a piaccal magyarázó agyrémeit tanulni szintén veszélyes lehet.

Akár az egyes emberrel, akár az egész emberiséggel bármikor történhetnek olyan dolgok, amelyek messze meghaladják a gazdaság, a pénz és a piac kompetenciáját.
  • uwu
    Nem kell azt túlmisztifikálni, ahol nincs kaja, ott nincs ember.
    Ahol kicsi a népesség ott nincsenek városok, és nem specializálódnak az remberek, gyakorlatilag önellátásra termelnek, és nincs olyan fejlődés mint azokon a helyeken ahol ez adott.
  • cs istvan
    Nekem különösen az tetszik, amikor a történészek és az archaeológusok olyan tökéletes bizonyossággal megmondják a tutit, mintha személyesen ott lettek volna több ezer évvel ezelőtt és a saját szemükkel láttak volna mindent.
    Meg az is nagyon jó, amikor a pénz és a piac által meghatározott polgári gondolkodásmódot kivetítik sok száz vagy több ezer évvel ezelőttre , azt feltételezvén hogy mindig , minden korban és minden embert a gazdaság motivált és mindig mindent a polgári társadalmak gazdasági "törvényszerűségei" határoztak meg.
  • uwu
    meg ezt
  • uwu
    Sajnos másik linket sikerült bemásolni....
    igazából ezt akartam
  • uwu
    összefoglaló

Csak hogy legalább az alapokkal legenek egyesek tisztába, kiknek a munkáját is gyalázzák a sárba....
  • uwu
    Mi köze is van ennek az indexhez?
    Kifejtenéd bővebben?
  • uwu
    Az ókor kezdetén a területi adottságoknak megfelelően a folyómenti kultúrák domináltak. Ott élt a legtöbb ember ahol bőséges volt az élelem a könnyen megművelhető földek köszönhetően. A kezdetleges technológiák miatt nem tudtak olyan területet megművelni, mint a kárpátmedence.
    Később ahogy a fémmegmunkálás elterjedté vált a hajóépítés volt a technológia csúcsa felvirágoztak a tengerparti civilizációk, a partmenti hajózással egy újabb lépcsőfokra hágott az emberiség.
    A kárpátmedence tengerek híján ebből is kimaradt.
    A bronzz és vaskor is sokkal későbbre tehető a vidéken mint a nagy ókori civilizációk által érintett területen.
    A megfelelő élelmiszerellátottság hiányában nem indulhatott be a városiasodás. A népesség alacsony volt, nemzetségekbe, törzsekbe szerveződve éltek az emberek. Szervezett állam sem volt akkoriban, az első királyságok a római korban kezdtek feléledni, amelyek persze nem voltak hosszú életűek, a rómaiak hoztak némi stabilitást a környék életében, de határmenti helyzete miatt ez sem volt túl gyümölcsöző. Serencsére nemsokkal utána megjörrünk mi, és megalpítottuk a magyar államot....
  • ahddub
    Na ez a Semino féle teszt.
    4 tesztet végeztek Magyarországon, Pest, Palóc rész, Alföld, és Dél-Nyugat Mo.
    Pest világváros ott nyugat-európai r1b többség jött ki(sok tót és német miatt).
    Dél-nyugat Mo. a délszlávokkal rokon hiszen ott fehér-szerbek(szlovénok) éltek előttünk. I2a magas arra.
    A többi elsöprő r1a1, palócok és alföld is, elég "magyar" helynek bizonyult.
    A palócoknál 60% r1a1 jött ki , ezt linkelted, ők turáni népcsoport,
    Henkey szintén 60% körül talált közöttük turáni,pamiri,taurid,mongoloid,kaszpi jellegegyüttest.
    4% volt a finnugor: lapponoid,baltid.

• lopbisz
    pontosítva nem mindegyik. De amelyikben magas az r1a az igen.
  • lopbisz
    Jah és ami érdekes lehet a törökben kevés az r1a de az úgynevezett turani ( hunok stb) népek is az r1a styep nomád részébe tartoznak. Ezért van Ázsiában is annyi r1a
  • lopbisz
    Jah és ez a lista nem teljes és nem a lényegesek vannak benne csak a lengyelek meg az ukránok dominánsak ebben a kérdésben.
    A lenti ábra amit linkeltem pontosabb. Például az ujgrorokban és a perzsákban is rengeteg az r1a
  • Tetsuo
    Minden irasoddal jelzed elso mondatreszed jelenteset. De akkor hogyan es miert vitatkozol? Miert nem csak kerdeseket raksz fel?
  • lopbisz
    "Nem értek hozzá" nah végre valami igazat is mondtál :D

Elmagyarázom neked.
    Lengyelek ukránok és akikben magas az r1a az igen r1a nép volt. Szóval igen rokonságban állunk, de nem mint szlávok vagy szkíták, hanem r1a ősi népbe vagyunk rokonok! Ugyanis az r1a-ban is voltak úgymond "bomlasztások" ( nyelvcserék). R1a egyik része szkíta lett és megtartotta ősi nyelvét ( ehez tartoznak a magyarok is) a másik rész meg elszlávosodott nyelvben stb. Ennyi lenne röviden a lényeg
  • Rundstedt17
    Ezek szerint a lengyelek és az ukránok is szkíta hun rokonsággal bírnak,ahogy az indiaik és a pakisztániak is.....
  • Rundstedt17
    Nem értek hozzá,utána néztem magyar viszonylatban egyetlen oldal találatot kaptam.
    Akit érdekel:link
    Idézem lopbiszt:
    "Aztán mennyire érdekes a mostani magyarok többségében is r1a dominál. Csak a r1b és a I jóval kevesebb manapság . Feltehetőleg azok veszhetek mohácsnál. r1a ősi sztyep nép szkíták-hunok stb."

Nézzük meg az oldal mit ír kikben mennyi r1a van:
    R1a1 gén Hungarian 60%, Polish 56.4%, Ukrainian 54%, Udmurt 37.2%, Macedonian 35%, Croatian 29.3%, Czech and Slovakian 26.4%, Mari 13%, Greek 11.8%, Syrian 10%, Albanian 9.8%, Lebanese 9.7%, Saami 8.3%, Georgian 7.9%, Turkish 6.6%, German 6.2%, Italian 4%, Dutch 3.7%. Ethiopia 26%, Egypt 22% India, Pakisztan több pontján 60% (fõképp az avarok lakta részen)
  • Kisendre
    Kivételesen egyet kell értenem a többséggel, lopbisz, és főleg ahddub hozzászólásaiból érződik, hogy valamennyire értenek a genetikához, engem jobban meggyőz, mint az "ez biztos nem igaz" szintű nyavajgás.
  • Kisendre
    Te mi a francról beszélsz? Hol beszéltem neked genetikáról? Komolyan mondom az eszem megáll, képzeld nagyon jól tudom, hogy nem vagyunk mongolok, én is úgy gondolom, mint sokan mások, hogy egy nagyrészt hun, türk nép vagyunk.
  • Zenty
    XDDDDDDDDDDDD
  • BaLTáSGYiLKoS
    Koszonjuk Emese, lehet hazafaradni a zsindexbe...
  • Zenty
    by bye ugor elmélet
  • lopbisz
    hahahahahahahahahha
    tudod azt kell megállapítanom te nem vagy szakértő és a történelem szintű alap tudásod is kétséges!
    Így mondhatni marhára nem mérvadó, hogy a te világképedbe mi illik bele!
    És az sem érdekel, hogy te mit veszel igaznak. És ami a legfontosabb nem vagy egy súlycsoport, sőt egy finnugor sem az! Egy történészt sem láttam ebben a topicban a finnugor oldalon! Csak nyavalygó frusztrált index szintű gyerekeket meg idős finnugor hívőket.....
  • uwu
    Olyan mindegy mit mondasz, hiába mondogatod attól még nem lesz igaz.
    Sosem fog belekerülni a történelemkönyvekbe:D
  • lopbisz
    balabababbaba a vergődésed nem érdekel! Olyan mint egy haldokló utolsó csapdosásai. A finnugrok most úgy beégtek, hogy ezt soha nem mossátok le magatokról!
    "Talán nézz utána a kritikáknak is "
    nah adjál forrást arra a kritikára, de valami normálisat! Pont ezt kértem lejebb!
    Mutas végre valamit ne csak nyvavajogjál kis iskolás szinten! Legalább valami álltalános szintű ellenforrást adj a rengeteg finnugor elleni bizuonyitásra! Jah és ne tdantes degenerált blokkját linkeld, mert az nem szakértő még közel sem :D
  • uwu
    Mivel ti leírtátok miben is kéne hinni, könnyű dolgom van, hisz csak be kell ezt illesztenem a világtörténelmi ismereteimbe. Mivel ez nem megy azt kell feltételeznem, hogy ti nem tudjátok azt amit én, mert akkor nektek sem menne. Van egy másik lehetőség miszerint az egész világtörténelem hazugság, és csakis a magyarok általatok hirdetett története az ami igaz, de ezt a lehetőséget a józan észre hivatkozva elvelvetettem magamban. Szóval gyúrjatok még, mert történelemben jártas embert ezzel meggyőzni nem fogtok,az tuti.
  • uwu
    Egyenlőre nem én vagyok az aki beszopott egy áltudományos agymenést:D
    Ha tanultál volna történelmet, ez nem fordulhatna elő. Nem is kell magas szinten, az általános műveltség és egy kis utánajárás is elég lenne. Talán nézz utána a kritikáknak is az "elmélettel kapcsolatban" Gyanítom történelemből iskolás korodban nem muzsikáltál jól, és most aztán megmutatod a világnak, hogy tudsz te tanulni, ha nem kérdezik vissza, és a fantáziáddal kitöltheted a lyukakat:D
  • ahddub
    505 Sabirs from Pannonia begin to immigrate to North Caucasus and Itil valley

azaz: 505 ben a szabírok pannóniából észak-kaukázus és etelköz térségébe vándorolnak.
  • ahddub
    Priszkosz rétor, Priskos, Priscus (Panion, Thrakia, Kr. u. 410-420 között – Konstantinápoly?, Kr. u. 472 után) Görög történetíró

A nevét kísérő „rétor” (szónok) jelző magasabb, szónoki és jogi iskolázottságára utal. Magas rangú méltóságviselők kíséretéhez tartozott, s így fontos követségekben is részt vett. 8 könyvből álló kortörténeti monográfiája elveszett ugyan, de fontos töredékeket megőriztek belőle VII. Konstantin bizánci császár gyűjteményei. Ezek közé tartozik rendkívül érdekes beszámolója annak a bizánci követségnek az útjáról, amelyik 449-ben Attila udvarában járt. Ez a hun történelem legfontosabb forrása, mivel szemtanúként írja le megfigyeléseit (Ezeket egyébként Gárdonyi Géza is felhasználta „A láthatatlan ember” című regényéhez). Stílusa archaizáló, s helyenként retorikus szinezetet mutat, ez azonban történetírói szavahihetőségét nem csökkenti. Az eredeti mű valószínűleg a 411 és 472 közötti időszakot dolgozta fel.
  • ahddub
    450 Per Priscus, Sabirs conquered lands of Onogurs, Saragurs and Ugors in steppes around north-western Caspian coast.

magyarul: 450 ben a szabírok elfoglalják az onogurok földjét, szaragurok és ugorok a sztyeppén az észak kelet kaszpi térség körül.
  • lopbisz
    még jó, hogy viháncolok mikor egy álltalános töri szint tudást sem mutattál fel. Ennek ellenére egy komoly genetikai kutatásra rávágod nem igaz meg áltudomány.....
    Jah és történész hallgató vagyok, de sebaj :D.
    Azért erőlködjél még hátha a sok nem bizonyítás dumától lesz valami csoda :)
    Egyébként gondolom fájdalmas lehet neked, hogy porig aláztak érvelésben és forrásokban is, de tudni kell veszíteni is
  • ahddub
    nos akkor nézük a szabírok(magyarok) első kapcsolatát az ugorokkal(nyelvtolvajok)!Per Priscus jóvoltából!

450 Per Priscus, Sabirs conquered lands of Onogurs, Saragurs and Ugors in steppes around north-western Caspian coast.

453 To Ellak, eldest of brothers, Atilla’s sons, was given ulus (Oguz) of a horde called Sabirs. To Tengiz (Dengizik), was given ulus (Oguz) of a horde called Kutrigurs. To Bel-Kermek (Hernach), youngest, was given ulus (Oguz) of a horde called Utigurs.

454 Coalition of Germanic clans defeats and kills Ellak in battle. Sabirs without Ellak retreat to the East, through Pontic Steppes, to Daghestan. Kutriguri and Utiguri under Bel-Kermek (Hernach), fell back to 'Ugol' place that corresponds to Bessarabia.

469 Western Hunnish clans retreated. Utigurs to Azov-Taman SE of Sea of Azov. Kutrigurs to between Dniepr and Don Rivers, NW from Sea of Azov Utigurs. Sabirs in Daghestan SE of other two Hunnic hordes, between Daryal Gorge and Kuma River on the Caspian Sea.
    505 Sabirs from Pannonia begin to immigrate to North Caucasus and Itil valley

505 Sabirs created a powerful federation of akin tribes, "Kingdom of Huns". They were populous and had an army of 20,000 well equipped cavalrymen. They were masters of art of war and build siege machines unknown even to Persians and Byzantines.
  • ahddub
    7-8 000 éve az uralnál, max a rénszarvasok műalkotnak, a zuzmóebédjük után!:D
  • lopbisz
    még mindig nem bizonyítasz ne tereljél.
    "Egyébként már korábban leírtam miért lehet torzítani a genetikai kutatás eredményeit." az csak pár mondat volt és nincs semmilyen forrás rá. a másik cáfoltam is. Csak vissza kell olvasni

Egyébként nem olvastad el mire írtam a neoliberalizmust. A régi rendszerben és a mostaniban is belenevelték, hogy kicsinyesen gondolkozzál és túlságosan szélsőséges liberálisan minden kérdésben. Lehetőleg minden magyar bizonyítékot köpd le és hasonlók. És a legfontosabb, hogy az idegeneknek mindig igazuk van. Ez a neoliberális történelem szemlélet ami a finnugort is jellemzi.
  • uwu
    Akkor továbi jó viháncolást.
    A tudatlanság boldogít.
    Bár lehet, hogy rajtad is mosolyogna egy történész csak úgy szolidan magában:)
    Egyesek a relativitáselmélet eredményét cáfolják a pitagorasztétellel felvértezve, mások még összeadni sem tudnak, de avilággazdasági rendszert élesen át vélik látni, ti is hasonlót műveltek a történelemtudományban.
  • ahddub
    5500 éve már megtörtént a fésűs és a kurgán kultúrák érintkezése, ekkor történt a rovás és a nyelv átadása. ill. ekkor már biztosan, de 7-8 000 éve még nem beszélte a finnek őse a magyari nyelvet! 7- 8 000 éve viszont már kapcsolatba léptek a bug-dnjeszter(kurgán), thesszáliai (vinca-egyébb balkáni) az ős-vonaldíszes és a tardenoisian kultúrák. mezopotámia -szubartu kultúrája a hassuna ekkor.
  • uwu
    Ennek semmi köze a neoliberalizmushoz. Elvileg tudományról beszélünk, bár ha a ti elméleteteket tekintjük, inkáb politikáról van szó.
    Alapvetően nem lenne baj, hogy erősítitek a nemzeti öntudatot, de én azt az elvet vallom, hogy a cél nem szentesíti az eszközt.
    Egyébként már korábban leírtam miért lehet torzítani a genetikai kutatás eredményeit.

Tényleg tetszetős, hogy a töbi nagy ókori civilizáció szintjére próbáljátok emelni a magyarságot, de ez tudományos eszközökkel nem fog menni. Bőségesen van mire büszkének lennünk, semmi szükségünk hazugságokra, nem kell lealacsonyodni a szomszédaink szintjére.

• lopbisz
    már mint neked maszlag :)