6424

A topikban a személyeskedés, trollkodás nem elfogadott. A téma a magyar őstörténelem!
Mindenki szíveskedjen forrást, bizonyítást bemutatni az érvelésénél. (az értelmetlen vitákat kiküszöböli)

Akit sérelem ért, az lehetőleg ne álljon le vitázni a másik féllel, hanem írjon nekem (Zenty) privát üzenetet.
  • lopbisz
    hát arról, hogy maszlag nem tehetek jár a témának utána. Egyébként ez egy kis részlet videó...
    Az avar kincsek pontját egy hadtörténész állapította meg aki a filmen is rajta van ha jól rémlik. Szerezd be az egész videót ha nem hiszed és ott van még a könyv. az még részletesebb.
  • lopbisz
    bizonyára ezt a kijelentésedet komolyan is lehetne venni ha lenne fogalmad az egészről. De amig nem mutatsz fel semmit ahogy mondtam. rajtad röhögve
    hahaahhaahahahahaahahahhaahhahaahaahahahahahahahhahaahahhaahahahahahahha
  • ahddub
    a finnugor népek az udmurtot és a lappot leszámítva rendelkeznek egy n1c1 bázis mutációval, ez pedig jóval a szubárja népekkel történt érintkezés óta azon a földrajzi területen volt. a fésűs cserepes kultúra markere. 60% a finnekben, de ez a csapat még feltehetően más nyelven beszélt. hiszen ekkortájt a kárpátmedence -ukrajna-anatolia-mezopotámia térség beszélte a magyartot, és rótt már nagyban. a hosszú házas vonaldíszes kultúra, a tatárlaki korongot megalkotó vinca, a tripolje és a kurgán kultúrák kezdeményei, al ubaid, jemdet nassr, és subartu népe a szabírok, már uralták a terepet kultúrával, nyelvvel amikor a fésüs kultúra még elzártan halász-vadászgatott. és utóbbiak a mi őseink!
  • Pluskast
    Aha. Ez nekem maszlag. Hallgasd csak meg amit mond a történész. Hagyomány ágazat, történeti monda, mondai hagyomány. Marhára tényszerű és alátámasztható. Ergó ezen az alapon hitelesnek kell tekintenem a csodaszarvas történetet is vagy mondjuk a kalevalát vagy a gilgames eposzt vagy Romolusz és Rémusz mondai hagyományt is. Azért ezt nem kéne. Amúgy meg azt a rabló, fosztogató bandát meg úgy hívtág, hogy Frank Birodalom és Nagy Károly. Érdekes ezt nem említik. A dolog másik részével nincs semmi bajom, a tudatos hadjáratokról már rég tudni ezzel újdonságot nem mondtak nekem.
  • uwu
    lol:D nah ez kamu a javából:)
  • ahddub
    tehát 1 mutáción belül számtalan almutáció létezik, a tocharian lenne az ujgur amúgy m73, de anatoliában is kialakult egy allél, a többi nyugat európai marker.
  • lopbisz
    lol :D nah ez részletes a javából :)
  • ahddub
    badarság, 300 évekre meg lehet határozni egy mutációt! nézzük az r1b -t.
    r-r1 és r2,r1-r1a és b, r1b pedig tovább bontva :
    M18
    R1b1a (R1b1a)
    11,000 ybp
    Levant, Sardinia Phoenician, Druze
    M73
    R1b1b1 (R1b1b)
    9,500 ybp
    Central Asia Tocharian
    M269
    R1b1b2 (R1b1c)
    9,500 ybp
    Western Europe Italo-Celto-Anatolian
    L23/S141
    R1b1b2a
    7,000 ybp
    Western Europe Italo-Celto-Anatolian
    L11/S127, P311/S128, P310/S129
    R1b1b2a1
    5,000 ybp
    Western Europe Italo-Celto-Germanic
    M405/S21/U106
    R1b1b2a1a (R1b1c9)
    3,000 ybp
    Frisia, Benelux, England, Austria, northern Italy West Germanic (Frisian, Anglo-Saxon, Lombard)
    M467/S29/U198
    R1b1b2a1a1 (R1b1c9b)
    1,800 ybp
    Southern England + northern Germany Germanic (Anglo-Saxon)
    P107
    R1b1b2a1a2
    1,800 ybp
    Germanic
    L1/S26
    R1b1b2a1a3 (R1b1c9a)
    1,800 ybp
    Southern & eastern England, Norway, southern Germany, and Spain Germanic
    L48
    R1b1b2a1a4
    Germanic
    L44 => L47
    R1b1b2a1a4a
    Germanic
    L5
    R1b1b2a1a5
    1,800 ybp
    Germanic
    L6
    R1b1b2a1a6
    1,800 ybp
    Germanic
    P312/S116
    R1b1b2a1b
    4,500 ybp
    Western Europe Italo-Celtic
    M65
    R1b1b2a1b1 (R1b1c2)
    3,500 ybp
    Basque country Basque
    M153
    R1b1b2a1b2 (R1b1c4)
    3,350 ybp
    Basque country and Gascony Basque
    M167/SRY2627
    R1b1b2a1b3 (R1b1c6)
    2,850 ybp
    Spain (esp. Catalonia), Western France, Cornwall, Wales Basque, Catalan, Gascon, Breton, Cornish
    S28/U152
    R1b1b2a1b4 (R1b1c10)
    3,500 ybp
    Rhine & Meuse region, Alps, northern Italy Alpine Celts (Hallstatt-La Tène), Italics
    M126
    R1b1b2a1b4a (R1b1c3)
    2,500 ybp
    Found in Germany, England and Ireland Celtic
    M160
    R1b1b2a1b4b (R1b1c5)
    2,000 ybp
    Found in Germany and Switzerland Alpine Celtic
    L2/S139
    R1b1b2a1b4c
    2,500 ybp
    Found in Italy, Germany, Belgium, Britain, Ireland, Norway Alpine Celtic
    L20/S144
    R1b1b2a1b4c1
    1,800 ybp
    Found in England, France and Italy Alpine Celtic
    M228
    R1b1b2a1b4c1a
    Found in northern Italy Alpine Celtic
    L3
    R1b1b2a1b4c2
    Found in Germany and England Alpine Celtic
    L4
    R1b1b2a1b4d
    Found in Latvia and Poland
    S68
    R1b1b2a1b5 (R1b1c11)
    3,500 ybp
    Sweden and Scotland Germanic
    L21/S145
    R1b1b2a1b6
    4,000 ybp
    Ireland, Britain, France, Germany Celtic, Brythonic, Gaelic
    M37
    R1b1b2a1b6a (R1b1c1)
    3,000 ybp
    Ireland, Britain, France, Germany Celtic
    M222
    R1b1b2a1b6b (R1b1c7)
    3,000 ybp
    North-west Ireland and west Scotland Scottish Irish
    P66
    R1b1b2a1b6c (R1b1c8)
    2,500 ybp
    ? ?
    L7
    R1b1b2a1b7
    ? ?
    L8
    R1b1b2a1b8
    ? ?
    L9, L10
    R1b1b2a1b9
    ? ?
  • lopbisz
    a hit egy esetben van, hogy te mindent tagadsz mert ahogy mondtam a neoliberális eszme-hit nem engedi az igazsághoz közelebbi verziót neked és egyes emberkéknek.
    Egyébként én mutattam genetikai adatot, magyarázást, ábrát és saját magyarázást is!
    Te megint jössz a nem igazzal.... érvelés és ellen bizonyítás nélkül!
    Gondolom ezért megérted ha a továbbiakban csak röhögök rajtad? Szerinted van értelme, hogy én bizonyítok te meg csak óbégatod, hogy nem igaz? Méghozzá úgy, hogy nem mutatsz fel semmi ellen bizonyítást, hogy miért is nem lenne igaz? Nem szóban mondjad, hogy csak nem igaz bibibbi.. hanem rendes forrást nyújtsál
  • lopbisz
    Csak meg kellet volna nézned legalább lenti ábrát, de az igazság túlságosan fájdalmas mi?
  • lopbisz
    éppen az új tudományos eredményekről van szó :)

Az a vicces, hogy az ujgorokal jössz... pont ők bizonyítják legjobban a Kárpáti elméletét egyébként. Ugyanis nemcsak népművészetben hanem hasonlóan a magyarhoz r1a , r1b a domináns genetikájuk (és ez mind Kína mellet közvetlen pontosabban már Kínában sajnos..)
    Az r1a pedig nem ott alakult ki hanem Ukrajna területén. R1b pedig nyugat Európában. Vagyis az ujgorok lennének a keletre kivándorolt testvérnépek.
  • uwu
    Pedig az az egyetlen valamire való bizonyíték az elméletre, a többi kamu. De a genetikai "bizonyítékok" is félremagyarázás eredménye, és abból adüdik a látszólagos bizonyítás amit már a 1538-ban is említettem.
    Dehát mit is várhatnánk egy áltudományos módszerekkel összetákolt elmélettől...

Aki szekeptikus a témában és utánajár, sohasem fogja elfogadni ezt az elméletet. Ehhez már hit kell, és hinni bármiben lehet, még Csabakirályfi verhetetlen seregében is akik feltámadnak és visszaadják a Székelyeknek ami az övék.
  • ahddub
    ujgurok r1b és r1a1 nép. a finnugor ősnép sosem létezett, nyelvi kölcsönhatások voltak. a hurrit a legközelebbi nyelvrokonunk de sajnos ma már csak mi beszéljük az ősnyelvet, és a torzított verzióit a velünk érintkezők.
  • uwu
    És legalább ennyi bizonyíték hever távolkeleten is.
    Az ujgurok népművészete igazából 1:1-ben székely....

A finnugor elméletet alatt sajnos mi nem ugyanazt értjük.
    Abban az irányban is vannak szélsőségesek, rájuk teljesen igaz amit összehordtok, de nem az a tuományosan elfogadott álláspont.
    Azok is pont ugyanolyan vad dolgokat állítanak mint ti, csak ellentéteset.
    Talán meg kéne előbb ismerni a legújabb tudományos eredményeket mielőtt olyan elleln ordítoztok ami nem létezik.
  • lopbisz
    sorry a végét elírtam.
    A mesét Árpád esetében arra értem, hogy a finnugrászok mondják, hogy a "csunya" Árpi a keleti népeivel betört a Km-be.
  • lopbisz
    nem hagyok én semmit figyelmen kívül csak próbálsz ferdíteni :)
    És nem mondtam azt, hogy csak genetikai igazolás lenne a finnugor ellen :) A r1a stb egy része az bizonyításnak. Jah és gondoltam, hogy nem nézed meg a forrásokat..... és az ábrát

De akkor röviden: Nézd meg az r1 hol alakult ki és mikor....
    A jégkorszakban elválik r1 nép és ennek lett két beltenyészet mutációja r1a keleten ( szkíták-hun stb.) a másik r1b nyugaton ami majd bejön a Kárpát-Medencébe és az I is.
    Szóval teljesen mindegy, hogy te azt állítód a magyarok beköltöztek más helyére ( ami maximum jó kis idegen propaganda) de ha még is így lenne. Az R1a szkíta-hun-szabír nép, az r1b pedig a nyugati rokona. Vagyis ha Árpád tényleg bejött hódítani akkor is igaz a szkíta múlt és a krónikák mind igazak! Ugye azt mondják szkíták jöttek be a Kárpát-medencébe és a "fő" múltja a magyaroknak! A genetika azt is igazolja, hogy több rokon hullám lehetett Attilával-avarokal stb km-be. ( vagyis R1a hullám a KM-be)
    Az r1a és az r1b rokonságba pedig igazolhatja a kárpáti elméletét is. És mivel r1b teljesen csatlakozott a magyarsághoz, rokona az r1a-nek és részese volt Kárpát-medence történéseinek! Ezért igenis magyarnak veszem ahogy az I is! Jah és mégegyszer: több feltárás igazolja, hogy már az ősmagyarok nagy része is r1a volt. szóval nincs semmilyen asszimiláció mivel a keleti népek voltak az r1a! És a keleti Árpád népei voltak akik bejöttek a mese szerint a km-be.. ők az r1a akik csatlakoznak az r1b rokonukhoz a KM-be. Bukott a szlovák, román elmélet ezzel, de ezt is csak mellékesen mondom. :)
    És az egésznek leglényegesebb lényege, hogy mindenhogyan bizonyítható, hogy a finnugor bizony sehogysem bizonyítható! :) Mint őstörténet és mellékesen egy baromság is!
  • ahddub
    semino nevű olasz genetikus a turanid palócoktól vett dns mintát, r1a1 népnek bizonyultak! te lehet hogy asszimiláció vagy, ők nem!
  • uwu
    Végül is figyelmen kívül hagyhatod 10000 év történelmét, csak hülyeség:D
    És itt nem csak a magyarság történetét kell érteni...

Ez az elmélet azt a tényt lovagolja meg, még a népvándorlások korában is voltak olyan emberek akik maradtak a helyukön akármi is történt velük, kivéve, ha meg lettek ölve:D Komplett falvak maradtak érintetlenül egy-egy zavaros időszak után, de nem ezek az emberek alkották a többséget, és asszimilálódtak. Minden esetben a többség számít, és az, hogy melyik kultúra domináns. Hiába élnek pl. jelenleg kínaiak, és arabok nálunk, mégsem mondható adabnak, se kínainak, se rokonnépnek egyik sem.

Kicsit korhűbb, és pontosabb képet ad, ha megnézed a törökök történelmét ott is hasonló figyelhető meg. Ők is olyan nép akik beköltöztek mások helyére, ha úgy tetszik ők is hont foglaltak, csak náluk ez eltartott pár száz évig. A törökök helyén hellenizált néplek éltek túlnyomó részt mikor azok odamentek, így aztán pont annyi alapod van a mindenkori kárpátmedencei népességet magyarnak nevezni, mint a törökország területén élőket görögnek.
  • Zenty
    Ezt honnan vetted, hogy csak genetika igazolással cáfolják az ugrot?
    Van régészeti, krónika, rovásírásos leletek, néptánci, mondák, ... , ...
    egy sem igazolja az ugrot és mást bizonyít. Sőt már nyelvileg is cáfolják a finnugor őstörténelmi elméletét.
  • ahddub
    krasznojarszknál találtak szkíta csontokat, 11 től tudtak sikeresen ydns mintát venni ebből 10 r1a1 volt és egy g2a. az r1a1 bennünk 60%. az uráli népek n1c1 nép ez pedig bennünk 1%. a közel keleti térségben élő ragozós nyelvű népek alakították ki a szkítákat, szubárják vagyunk. sabartoi aspaloi, azaz subar-tu-i. a finnugor népek nyelvcseréltek, nem volt nehéz hiszen kelet-szkítia határos a dél-urállal..
    több mint 60 honfoglaláskori csontból vettek mtdna mintát, és ez alapján szintén a közel-kelet-kaukázus-ukrajna térjég lett belőve, valamint egy kisebb kaszpi térség.
  • lopbisz
    és egy kis magyarázat hozzá.
    link
    link2
    link3
    link4
    link5
  • lopbisz
  • lopbisz
    mi vagy te Tdantes fake számlája? "áltudományos maszlag" hű de ismerős valahonnan....
    Érdekes ha bárki konkrétummal elő áll valamelyik okoska előugrik az áltudomány szövegével. Evvel tudod az a probléma, hogy te nem hozol fel semmi konkrétumot ellenérvet ( pontosabban megint nem) csak siránkozol.
    Mondtam már neked, hogy ebben te nem tudsz objektív lenni. Mert a régi rendszerben agy-mostak téged a neoliberalizmus alap mentalitásra. És ha javasolhatók valamit genetikában se nagyon kekeckedjél mert ebben is elbuksz mint a többi östöri kérdésében is.

Egyébként kárpátiról szó sem volt, de mondjuk az is hozzátartozhat, de az egy másik téma.
  • uwu
    Roszak a forrásaid.
    Ughyanolyan elfogult megközelítés mint ha valaki csak nyelvészeti bizonyítékok alapján kreál őstörténetet. Amit írsz, csak áltudományos maszlag, egy genetikai elemzés ennél jóval összetettebb, és nem ennyire egyértelmű. Nagyon sok az átfedés, a genetikai jellemzők csoportosítása nem ennyire egyszerű, statisztikai elemzést igényel, ez amit leírsz nem lehet tudományos forrás, csak azz új hívők lelki világának megnyugtatására elég, ez a pár kód a tudatlan népeknek elgendő, mert úgyse értik:D
    Igazából grafikon hegyeket kéne hoznod, és előfordulási valószínűségeket összehasonlítani, csak sajnos ezek önmagában köztudottan nem elegendőek semmiféle elmélet felállítására:)

Az elméleted figyelmen kívül hagyja a történelmi leletek tömbkelegét amivel nyomonkövethetők az itt élő emberek élete a kőkortól a bronzkoron át a vaskorig, és nyelvészeti szempontból sem állja meg a helyét. Az őskárpáti elmélet tökéletes példája az áltudományos szemfényvesztésnek. Tényleg szép történet, de sajnos nem igaz.

Még a Csabakirályfis mondáknak is több köze van a valósághoz, annak legalább van történelmi alapja.
  • lopbisz
    persze mert a mesében nem így tanították mi?
    Ugye olyanról is hallottál a napközis nénitől, hogy a magyarok mongolok voltak? Tényleg?
    A "honfoglaló" magyarságban 0.1% mongol gén sincs.
    Tele van r1a, r1b és I-vel. Aztán mennyire érdekes a mostani magyarok többségében is r1a dominál. Csak a r1b és a I jóval kevesebb manapság . Feltehetőleg azok veszhetek mohácsnál. r1a ősi sztyep nép szkíták-hunok stb. R1b az r1 mutálódott változata a másik mutáció az r1a.
    R1b a szelekta és az I graiviti kultúrán keresztüli ősi Kárpát-medencei nép.
    Nah ilyet hol tanultál a suliban? Sehol! Még is igaz. A genetika pedig nem hazudik pláne az ősi genetika nem.
  • lopbisz
    link

link2
  • Kisendre
    Ez így nem igaz, a hadjáratok alkalmával csak végigpusztítottak a területeken, nem volt semmiféle katonai ellenőrzés.
  • Pluskast
    Azért ennyire nem vagyok hülye. Én is tudom, hogy a "kalandozások" tudatos katonai hadjáratok voltak valamely európai uralkodó megbízásából. De ez a dolog, hogy az ellopott avar meg hun kincseket vették vissza dolog, ez kissé erős....
  • BaLTáSGYiLKoS
    akkor gondolom neked az is új, hogy pl. "katonai ellenorzes alatt tartottak egesz Europat"

valoszimuleg tyukot mentek lopni a "csizma sarkaba" is...
  • cs istvan
    A zsindex kifejezést most hallom először.
    Jóllehet bizonyos vonatkozásokban nagyon durva dolgok is megjelenhetnek rajta, más vonatkozásokban viszont valóban előfordul az , hogy nagyon gyenge és átlátszó ürüggyel kimoderálják az embert.
  • Pluskast
    Ezt ugye nem gondoltad komolyan?
  • Zenty
    akkor rosszul kerestél egy külön könyv mindenképpen van a témáról és méghozzá nem is régi.
  • Tetsuo
    az indexet nem veletlenul hivjak zsindexnek..
  • Kisendre
    Az velük a baj, hogy a google által kiadott cikkek, írások stb-k csak megemlítik a dolgot, és semmilyen forrást nem jelölnek meg, könyvet meg nem találtam.
  • Zenty
    akkor utánanézek az angol verzióknak mert régen volt valami erről.
    Egyébként nem tudom mi a baj a magyar forrásokkal pláne a könyvekkel?
  • Kisendre
    Az jó lenne.
  • Kisendre
    Ezért mondtam, nyugodtan felvetheted ezt az indexen, ott van pár olyan ember akit már lehet szakértőnek nevezni, de borítékolhatod hozzá azt a választ amit tőlem kaptál.
  • Zenty
    miért keresek neked? Te nem veszed valósnak...
    Egyébként tudod miért nem linkelek? Mert a Rundstedt17 féle provokátorok és a hasonló fajtársai már régebben kaptak egy csomó linket és arra is csak ugattak. Ileneknek én nem fogok segíteni.
    Maximum privátba küldök majd linket.
  • Zenty
    megint nem jól olvasol nem azt mondtam hogy gőzöd sincs hanem szakértelmi szinten nincs.
    "Ha valaki józanul gondolkodik, akkor nincs szüksége szakértelemre ahhoz, hogy megállapítsa mekkora blödség amit állítasz."
    Nem tud józanul gondolkodni ha nincs meg a történelmi alapja. Maximum csak érzelmi szinten tud siránkozni, hogy ez nem igaz.
  • Rundstedt17
    Ne is kérd forrást kapni nem fogsz.Egy "nemzeti" oldalon találta ki valami nagy magyar elolvasta és most ezt hajtja,a forrás persze sehol.