63331
qK0ZIKA.jpgHivatalos Honlap | Hivatalos Fórum | Aerosoft | OMSI 2 Steam-en | OMSI SDK | OMSI+
Spoiler használat | Linkek beillesztése | Videó beszúrása | Képek beszúrása

OMSI The Bus Simulator 1 & 2 Topik

SZABÁLYZAT

Warez, vagy OMSI-hoz szorosan nem kapcsolódó témában látogass el ide:
OMSI 1 & 2 OFF, WAREZ TOPIC

• longhaul
    Most ebben szeretném kérni a segítségeteket: Meg akarom nyitni a Vezérlőpult->Nvidia PhysX-et, de azt írja ki: A WINDOWS nem találja a NVCPIUI.exe fájlt. A Windows telepítő cd-n hogy tudom azt a kicsi kis fájlt "előcsalogatni"?

• Routeres
    Szerintem a CoD-osok egy teljesen más közeg, ne keverjük ide őket, az ilyenekből mindig csak baj lesz...
  • sanyicks
    A vsync sem viccből van, annak is az a célja, hogy a monitor képfrissítési frekvenciájára szinkronizálja az fps-t is, ami azért hasznos mert az lcd-knél elkerülhető a tearing nevű képhiba vele, na meg hogy ne dolgozzon feleslegesen a gép.
    Csak a gagyi codból elterjedt állatságok miatt, sokan kikapcsolják(azok is akik nem codoznak), ott ugyanis nem jó az fps-t korlátozni mert a quake 3 motor olyan bugos hogy ha több az fps-ed nagyobbat ugrasz :D de ilyen máshol nincs.
  • aerolive
    Az ember 24fps fölött már folyamatosan, akadásmentesen látja a képet, több fps már csak kicsit finomít ezen, pl. gyors irányváltások.

A fogyasztással kapcsolatban: szerintem akkor fogyaszt többet, ha kevesebb az FPS, ergó akkor kell a legnagyobb erőfeszítést bevetni, hogy meglegyen az a kevés is. Ha sok van akkor miért erőlködne? Lazán hozza 40-50%-os terhelésen is az elegendőt.
  • Rayden02
    Jah,sok játéknál örülhetek,ha elérem ezt az arányt!
  • Apocalipto
    Már a 40-45 FPS is bőven elég.
  • Routeres
    Van benne valami, köszi az infót. Majd bütykölök a beállításokkal még!
  • sanyicks
    Ezért kérdeztem, hogy 60+ fps minek, ugyanis a szem 50-et lát, afölött meg már csak árampazarlás. Egyik frame sincs ingyen, ha 60 fölött van nem látod, de a gép még is dolgozik vele feleslegesen. Ha korlátozva van akkor nem dolgozik vele-> kevesebbet fogyaszt, hül, halkabb.
  • Routeres
    Egy játék elvezhető futásához, ami látványban sem b@ssza a szemet kell a minimum 30 FPS. Az ember 60 FPS-t lát másodpercenként, a macska meg 120-at.
    Most őszintén, te is szívesebben játszol 60+ FPS-sel, mint 12-vel...
    Amúgy kevés helyen van ilyen sok FPS-em, a a legkisebb pályán is betöltés után az állomson 50-60 FPS, amint el kezdek menni visszaugrik 30-ra vagy kevesebbre, szerencsére nem esik 20 alá.
  • gumikacsa
    Valaki segíthetne blenderrel kapcsolatban.

A leglényegesebb probléma, hogy miért van fejjel lefelé a modell, amit exportálok.

Illetve, ha van egy modellem, ami fel van textúrázva, hogy tudom importálás után rátenni azt a textúrát?
  • zil130
    Miért, legyen neki kevés? Épp az a jó ha sok van.
  • sanyicks
    és az miért jó ha 60+ fps-ed van? A villanyszámlán kívül másra nincs "pozitív" hatással :D
  • Routeres
    Alapértelmezetten a játékban 30 FPS a limit.
    Én felhúztam 200-ra (a maximumra) mert így nem ritka, hogy a kisebb pályákon 60+ FPS-em van, a limiter meg csak gátolja az FPS szárnyalását :D
    Nagyobb pályán pl. Berlinben felesleges a lehúzni limitet, ott úgy sincs sok FPS. A lényeg, hogy kerül amibe kerül ne menjen az FPS érték 10 alá.
  • longhaul
    Azt szeretném kérdezni, hogy milyen pálya(ko)n maximum mennyi FPS adjak meg? Tegyük fel. Ha túl alacsony az FPS akkor ugrál a busz a pályán,
  • Brad33
    Köszi, most már megy(:
  • csonkesz
    Egerbe jártam suliba. Egyébként faterom is dolgozott az Agriánál, Heves-Eger vonalon járt 280-assal. És nagy Ikarus fan vagyok...
  • sanyicks
    Ezzel a busszal pl van egy nagy probléma, mégpedig az hogy közel sem néz ki olyan jól mint aminek kinézhetne. Ugyanis a textúrák túl sterilek, egyhangúak, gondolom nem fotótextúrák, hanem rajzoltak. Ami nem is baj, csak olyankor érdemes rá mindenféle effekteket fotosoppolni, amitől élőbbnek tűnik az egész, pl a apró egyenetlenségeket, érdes hatású effektek, kosz, és ha a játék támogatja pl enyhén tükröződő felületű shadereket. Érdemes játszogatni a fotóboltos programokban az effektekkel meg a layerek közötti műveletekkel, netről összeszedett anyagfelület képekkel, mert szépen lehet tuningolni a textúrákat.
  • cSuwwi
    hétköznap délelőtt 8-10 körül, és délután 4-6 körül nézd meg
    de a dátum ne 1988 legyen, hanem a mostani, mert 88-ban én se tudtam kiválasztani
  • sanyicks
    Igen. Egyébként korrekt az is ha valaki nagy részletességű modellt készít, sokan így csinálják, így ahogy fejlődnek a játékok és a gépek nem kell új modellt csinálni. DE minden játék export előtt rátolják a butító modifiert, plusz még ha kell pár manuális változtatást, és az eredeti modell 3szögszámának töredékét tartalmazó modellt exportálnak a játékba. Bár az a baj, hogy ha túl részletes valami pl mint írtad űlések alja amit soha nem látni játékban, akkor a butítása is igen sok időt vesz igénybe, így inkább a direkt teljesen játékba készülő modellek a jellemzők.
  • Brad33
    Valaki meg tudná mondani pontosan, hogy mikor közlekedik Berlinben a 92E járat? Találtam egy olyan választ, hogy reggeli és délutáni csúcsokban, de hiába próbálgattam olyan időpontot beállítani, nem lehetett ezt a járatot választani.
  • gumikacsa
    cbs-be bent van.

Egri-e vagy-e?

• vzsolo
    Teljesen egyetértek veled. Egy 260.32-es Ikarust csinálgatok és eddig - ablaktörlők és egyéb apróságok nélkül - durván 20 ezer poligon (editable meshként 40e) az egész.
    Találkoztam olyan Ikarus modellekkel, amelyeken olyan részletekre is pazaroltak poligonokat, amiket a büdös életben nem látsz a játékban. Ilyen pl. az ülések alja, vagy mindenféle jelentéktelen mütyűrök vannak high-poliként megcsinálva, az egyikben csak a vezetőfülke ajtajának kilincse 600 face!
  • csonkesz
    WoW, Agriás c60-as ráadásul pont a 37-es vonalról, több, mint valószínű, hogy elég sokat utaztam ezzel a busszal. Elérhető ez a modell valamelyik játékban, vagy nincs még ingame-elve?
  • discrete
    Hali mindenkinek!

A 76_77 city pályán az IBIS-t beprogramoztam.
    Egyenlőre csak Béta verzió.
    Mielőtt felülirnátok a régi fájlt csináljatok az eredetiről bizt. másolatot.

76-77 city IBIS update

Linie: 07700
    Route: 01
    Ziel: 115

Ha valami baj van vele irjatok privire.

Üdv. Discrete
  • sanyicks
    De bizony bizony az, olyan lekerekítések, finomítások vannak, amiket talán néhány centiről nézve látni lehet, csakhogy egy játékban nem nézzük ilyen közelről.
    pl a képeken az űléseknél meg vannak csinálva 3d-ben a bevágások? Nagy hiba, textúra bőven elég. A kapaszkodók ablaksarkok is túl vannak kerekítve
    Mondom, a nagy techdemo gépevő játékokban a főkarakterek jóval bonyolultabb organikus emberi teste (tele ívekkel) van 300k körül, egy busz pedig jóval egyszerűbb, sok sík felülettel.
    Értsd semmilyen profi játékba készülő modell nem nagyon megy túl 300k-n, járművek még 100-kn sem.
    Biztos vagyok benne, hogy egy játékban jellemző nézetet beállítva, valami butító modifiert rátolva, (pl pro optimizer) töredék poligonszámmal nem lehetne észrevenni különbséget.
    Arról nem is beszélve hogy mi az hogy poligonszám? Egy poligon, mint ahogy a neve is sokszög, a sokszög azt jelenti akármennyi lehet 100 szög, és 3 szög is. Márpedig a gpu-k és a játékokba bekerülve is, natívban 3 szögekkel dolgoznak, csak 3szögekkel. Minden amit egy játékba exportálunk, trimesh-re bomlik vagyis a sokszögek 3szögekre bontódnak fel, ha nem is az exportkor de feldolgozás során valamikor biztos, ugyanis egy gpu nem tud polymesh-el számolni.
    Így tehát egy modell részletességét és teljesítményigényét inkább a triangles számmal lehet leírni mert mint írtam a poligon egy tág fogalom.

Bizony a játékba modellezés, nehezebb mint az általános render -> filmbe mentős dolog, mert a játékoknál sokkal jobban észnél kell lenni a részletek modellezésénél, mert valós időben kell megjelennie, nincsenek órák a renderelésre, és úgy kell megcsinálni hogy csak a felhasználásnak megfelelő részletek legyenek rajta, és ahol lehet akár olyan trükköket alkalmazni amivel a dolog szebben néz ki mint amilyen. Pl az igazán jó textúrák olyat tudnak kihozni egy 50k háromszöges modellből, hogy jobban néz ki mint egy 1000k háromszöges gyengébb textúrákkal.

pl ez olyan gázul néz ki?
    vagy ez (nem kész modell, de 3szögszámban már nem várható nagy változás)
    Lehet tippelni a 3szögszámra.
  • gumikacsa
    De bizony ám, hogy pazarlás.

Ez szép, és jó, dolgoztam ezzel a modellel, szép részletes, de rengeteg fölösleges dolog van benne.

Ezek szép modellek, renderekhez, egyébb dolgokhoz, de egyáltalán nem játékba valók.

Jól írta lentebb valaki, hogy egy busz modellnek, ami játékba van szánva ki kell jönni 50-60 ezer poligonból, nagyon max a 100ezer.
  • PetiM44
    Szerintem sincs összefüggés, csak megszoktam, hogy a VBus egyszerűbb.
  • Rayden02
    Bizony ám,ők a legjobbak!
  • Brad33
    Bocsi, nem néztem át az oldalt. Köszönöm.
  • rajenmax
    Egyáltalán nem pazarlás a 200-300e poligon. Szerintem nézz rá erre(ha jól tudom ez még 300 ezret is simán felülmúlja): http://vl67.fw.hu/vvvikc60hae195.htm
  • sanyicks
    Mi az összefüggés egy program program és a benne lévő modellek részletessége között? Szerintem pont semmi. Nem fog több poligonból állni ha másba rakod be... annyiből fog állni mindenhol amennyi az eredeti modell.

Egy busz 200-300 ezer poligon egy játékba sima pazarlás, nem is kicsi.

100 ezerből maximum ki kéne jönni, de inkább fele annyi körül.
    300 ezer még egy techdemo játék főkarakterének is sok (márpedig ez nem techdemo játék, és hát egy busz is jóval egyszerűbb mint egy emberi test arccal.
  • papi08
    Ezen az oldalon még csak 11-szer lett leírva, hogy az ugrálás amiatt van, mivel kevés a játék FPS-e:)
  • Brad33
    Valaki nem tud valamiféle segítséget nyújtani abban, hogy a Bad Schmallingen pályán merre kell menni? Ugyanis nincs GPS.

Felmerült egy olyan problémám, hogy amikor a berlini pályát töltöm be, és a vezető (F1) nézetben vagyok, a busz elkezd fel-le ugrálni, és nem tudok semmit tenni. Van valakinek ötlete, hogy ez mitől lehet? Köszi előre is.
  • PetiM44
    Már a VBus-ban is 200-300 ezer poligon? Hát ez itt a gond... A VBus korántsem olyan részletes, mint ez, tehát itt jóval több lesz...

Én azt hittem, hogy max. 60-70 ezer poligon környékéről beszélünk...
  • rajenmax
    Azt megsúgom hogy a MAN-ok 50e poli körül vannak, ami elég kevés. A magyar buszmodellezők meg 200-300e poly körül szoktak megállni. Vbusban legalábbis ilyen poligonszámú modellekkel találkoztam.
  • Routeres
    Igen, sajnos ez a legtöbb mod átka...
  • PetiM44
    Ha a készítők eredeti MAN buszai nem veszik le az FPS-t, akkor elvileg a te 260-asodnak sem kéne... Kell erre lennie valami megoldásnak. Ha mást nem, próbáld meg a poligonszámot csökkenteni, az más szimulátoroknál már bevált módszer.
  • Rayden02
    Ez igaz,meg sokan oda vannak hogy végre lesznek ikarus buszok,meg csuklósok is!Viszont most azoknak mondom,hogy nem fognak örülni amit most mondani fogok,bár tény hogy azért elég szépen el döcörög kis gépeken is,köztük az enyémén is!Mindegy a lényeg,hogy már egy jó ideje,lassan de biztosan építgetek egy 260-ast,már elég sok minden megvan,már csak a kerekek,az üveg van már hátra,aztán majd jön a kemény scriptezés,na alényeg hogy elég dúrván húzza a gépet még minimumon is,pedig szinte mindent le vettem,16-20Fps között mozog minimumon nálam a játék,és nem berlinről beszélek hanem a kedvenc splitzdorf mapról!Mindegy,azért még talán lesz valami megoldás erre a processzor kihasználatlansággal!Bizzunk benne hogy jön majd valami még!
  • PetiM44
    Azért a Rail Simulator/RailWorks fejlesztői tényleg nagyon gagyi játékot adtak piacra...

De az OMSI fejlesztői igényesek, ezt be kell látni. Egyiküket ismerem már az internetről, és elég jó programokat dobott össze...
  • sanyicks
    Nem nagyon számít. Egy nem éppen mai radeon hd3870-et max 40%-ra tud terhelni az omsi.
    Ha grafikát leveszel és gyorsul az azért van, mert arra az effektre is inkább a cpu-t használja mint a gpu-t. Egyébként én a tükröződések levételekor vettem észre csak gyorsulást, amúgy csak az ai cuccok mennyisége van nagy hatással az fps-re.

Egyébként minden ilyen amatőr elavult programnál így van, mindenre a procit használja, alig a gpu-t, és a procin is csak 1 magot. Ilyen pl a rail simulator/railworks is (bár az ennél is sokkal amatőrebb program ahhoz képest hogy nem 2 ember fejleszti, csak ott sikerült összegyűjteni a programozók legalját).