63332
qK0ZIKA.jpgHivatalos Honlap | Hivatalos Fórum | Aerosoft | OMSI 2 Steam-en | OMSI SDK | OMSI+
Spoiler használat | Linkek beillesztése | Videó beszúrása | Képek beszúrása

OMSI The Bus Simulator 1 & 2 Topik

SZABÁLYZAT

Warez, vagy OMSI-hoz szorosan nem kapcsolódó témában látogass el ide:
OMSI 1 & 2 OFF, WAREZ TOPIC

• vzsolo
    Ha csak ezek az igényeid, akkor jó a billentyűzetes megoldás, de olvass utána a billentyűzet működésének, mert a NYÁK-jára csak úgy hiába kötöd a kapcsolókat, a mátrixos működési elve miatt nem fogja tudni, hogy melyik sor és oszlop metszéspontjához tartozó kapcsoló lett lenyomva(bekapcsolva).
  • Zoliikp
    Zorba3333 topictárs által kaptam fénykép-ügyben segítséget, de annyira beerdőztem, hogy most csak ennyire vagyok képes:

Az üzemanyag, valamint a vízhőfok óralapját cseréltem le...
  • Ikarusfan
    Most próbálom, csak nem találok nem szét ment csillaghegyű csavarhúzót :)
    Viccet félretéve nem, még nem szedtem szét billentyűzetet.

@Vzsolo
    Nem kell egyszerre túl sok dolgot kezelni (amúgy mennyit lehet? 3-4-et? Azt hiszem valahogy úgy van a limit), tehát ez a megoldás nekem jó. Olyan komolyan nem szeretnék foglalkozni vele, hogy működjenek a mérők meg a kapcsolók világítsanak, mert akkor kapásból kéne már egy igazi kormány is, de ahhoz szét kéne barmolni a jelenlegit, márpedig az egy kicsit drága mulatság lenne.
  • vzsolo
    Akkor sajnos esélytelen a dolog, marad a Zoliikp által imént említett billentyűzet mókolás: vezetékeket forrasztasz valahogy a billentyűzet érintkezőfóliájára (megoldható ez egyáltalán?), amiket a kapcsolókra kötsz, így nem a lenyomott billentyű zárja az áramkört, hanem a kapcsoló. Bár ugye ennél a megoldásnál a billentyűzetpuffer miatt limitált az egyszerre használható kapcsolók száma, és csak egyirányú adatkommunikáció lehetséges, tehát nem lehet megoldani, hogy pl. a kapcsolók világítsanak, sem pedig műszer vezérlés nem lehetséges.
  • Zoliikp
    Valahogy úgy...
    De azért billentyűzetet szedtél már szét?
    Nem a gomb alatti részre gondoltam a forrasztást, hanem a zöld ledek alatt megbúvó NYÁK-lapkára....
  • Ikarusfan
    A pénzzel így karácsony táján nincs gondom meg amúgy is van pár ezer forintom, de programozni egyáltalán nem tudok. Egyszer láttam egy leírást, de nagyon belezavarodtam, pedig nagyon egyszerű program volt bemutatva.
  • vzsolo
    Elektronikából én is borzalmasan álltam a suliban, de ebben épp az a jó, hogy a hangsúly nem az analóg, hanem a digitális elektronikán, a PIC és egyéb felhasznált IC-k működésén, lábkiosztásán van. Mondhatnám úgy is, hogy fogalmam sincs mitől, de működik az, amit csináltam. :D A PIC elvi működéséről ITT van egy nagyon jó kis leírás, ezen felül magához a 18F4550-hez (persze lehet másik, olcsóbb modellel is dolgozni) is van egy 400+ oldalas angol datasheet.
    Viszont pont amiatt, hogy az elektronikai rész némiképp háttérbe szorul, a programozás kap hangsúlyt, amihez szintén nem árt valamilyen előismeret, tapasztalat. Ha ez nincs meg, akkor szerintem eléggé nehézkessé válik a dolog, bár kihívásnak nem rossz.
    Ha tudsz valamennyire programozni, és van felesleges pár ezer forintod, meg egy csomó szabadidőd, és új hobbit keresel, akkor azt mondom, hogy érdemes ismerkedni ezzel, mert veszíteni nem sokat lehet vele, viszont tanulni belőle annál inkább.
    Vagy akár az is megoldás, hogy nem egyből élesben foglalkozol vele, hanem pl. Proteus-ban készítesz egy kapcsolást, és írsz firmware-eket.
  • Ikarusfan
    Ha jól értem, szerezzek egy erre alkalmas billentyűzetet, kapjam szét és forrasszam rá a gombokon a billentyűk helyére (bármint nem rá meg nem az érzékelőre, hanem ahogy kell)? Ez valahogy egyszerűbbnek tűnik, mint különböző USB driverekkel meg programírással ütyködni, bár így sem egyszerű...
  • Zoliikp
    Végy egy PS2 csatolós, nyomógombos klaviatúrát;
    az áramkör-vezérlő lapkának "fejtsd meg" a csúszócsatlakozóinak a sorrendjét;
    a játékban megadott karakternek megfelelően kösd rá a gombokat;
    a műszerek bonyolultabbak, abba nem mertem belegondolni....
  • Ikarusfan
    Én szívesen kipróbálnám, de nincs helyem rá (nem mintha ne lehetne egy új asztalt építeni), azon kívül jelenleg még a tiszta primitív elektrotechnika lecke is kifog rajtam, nem hogy ez. A program írás meg a másik fele. Forrasztással kapcsolatban, hát, eddig össz-vissz egy tiszta egyszerű rádiót csináltunk a suliban - ami szerencsére működik - és ennyi. nem tudom, most valahogy felcsigáztál...
  • ccv520
    Azt hogy lehet megoldani, ha van egy kapcsoló rendesen le van animálva, viszont 90 fokkal elfordítva van a játékban. Az animálást is az előbbi helyzetben csináltam. (vízszintesen)
    Ekkor az animáció is úgy mozog, mintha függőlegesen lenne a kapcsoló. (tehát oldalra fordul)
  • vzsolo
    A kulcsszó: PIC, vagy AVR. Én anno midi kontrollert csináltam 18F4550-es PIC-kel. Jó sok időt el lehet vele szórakozni, mire lesz belőle valami...
    Jelen esetben írni kell egy programot, ami OMSI-ból kiküldi USB-re a szükséges értékeket, ill. fogadja az USB-n érkező adatokat, és elküldi az OMSI-nak azokat. Megfelelően kibővítve meg kell építeni az ITT látható kapcsolást és multiplexereken keresztül összehozni a műszerfal kapcsolóival. Az órák mutatóit pl. léptetőmotorok mozgathatnák. Írni kell a PIC-re egy firmware-t (C-hez hasonló nyelven) ami az USB-n érkező adatoknak megfelelően kezeli a lábait, és kész is. Igazából nem nagy összeg, cca. 3-4 ezer forintból kijön a panel, a PIC, a multiplexerek, léptetőmotort pedig floppy meghajtókból lehet kinyerni. A megvalósítás már nehezebb, pláne annak, aki még soha nem forrasztgatott semmit sem. Nem beszélve a ráfordított időről.
  • Milan1909
    Sziasztok! Pár új képpel frissült az oldalam.
    http://www.delpest-palya.atw.hu
  • Ikarusfan
    Hát nézd, alapból a gombokhoz hozzá kell forrasztani egy pár kábelt, azokat pár eszközbe bevezetni (nem tudom, külön meghajtó kell-e - vagy valami ilyesmi - vagy csak pár alaplap), azoknak a kivezetését meg valahogy összehozni egy USB kábellel, azt meg a gépbe. A tag azt írta a YT-n, hogy pár ezer euróba került, de igazából az igazi mozdonyalkatrészek kerültek sokba, nem a technika. De hát látod, a mérők már nem ilyen egyszerűek, gondolom inkább azoknak a működéséhez kell a több cucc.
  • ozimak
    Atya úr isten... Egy egész mozdonyfülkét megcsinált a srác Nagyon komoly lett de látszik,hogy rengeteg munka van benne az a rengeteg zsinór meg cucc hozzá,nem kis pénz és idő kellett hozzá az tuti! Mondjuk a busz műszerfala azért ennél valamivel egyszerűbb. Csak hát igy is elektroműszerész ismereteket igényel... de meg lehet csinálni.
  • tenkenorman
    Az ikarus C60 fejlesztése megállt? csak mert marha jó kis gép lehetne:)
  • Ikarusfan
    http://www.youtube.com/watch?v=kQUHiZIiASE&feature=player_embedded

Itt az egész fülke meg van csinálva. Az elején van egy kis tutorial jellegű színfal mögötti képsor.
  • Taylor10
    Értem, így most már tudom hogy melyik az.
  • Routeres
    Adják a pályához. (jó esetben...)
    Vehicles/SD200 vagy SD202/pálya neve.hof

• Taylor10
    Hof fájlokat?Na ezt merre találom:D
  • Routeres
    Hof fájlokat bemásoltad a buszok mappáiba? Anélkül nem megy...
  • Taylor10
    Csak most ennél az új pályánál a meg álló helyet nem írja ki.Falsche Route
    A menetrendet be hoztam, az első járatnál valami meg állókat ír, a másodiknál meg egy 2-est.
  • Taylor10
    Kösz most már nem ír ki hibát.
  • crodgok3
    Egyébként, én a Merciből még a csengőt hiányolom...
  • Routeres
    Ami a letöltött állományban pl. a Sceneryobjects mappában van, azt az OMSI Scenetyobjects mappájába másold. És járj el így minden másik mappánál, amit letöltesz. Ha hibákat ír ki, az azért van, mert vagy rossz helyre tettél valamit, vagy be se tetted, esetleg a pálya van hanyagul megépítve. Továbbá alaposan nézd át, miket ír a készítő, ne egyből a download gombot keresd.
  • ozimak
    :D
    Valahogy azért komoly lenne működésre birni az egész konzolt
    A Saitek pikk-pakk összerakná :)
  • Taylor10
    Meg néztem ezt a mapot és ezt írja ki:

Warnung.There are is at least one invalid track entry: Depottoparkandride, Nr.3!

Utána meg azt írja hogy a térkép néhány modellje nem található!Szeretnél megnézni egy listát?

Ezeket írja ki.
  • Taylor10
    Sry nem jót másoltam:D
  • Taylor10
    Csak be kell másolni a fájlokat és kész is?A pálya választásnál csak a két alap van.
  • Taylor10
    Köszönöm:D
  • Apocalipto
    Prága váltó lényegét, lol. Ugyanolyan hidrodinamikus automataváltó mint a ZF vagy VOITH, a '70es években gyártották, Az Ikarus az első szériás 200-asokat szerelte velük, de megtalálható volt pl első szériás 415-ösökben is. Nevével ellentétben nem magyar gyártmány, mechanikailag 2 sebességes, egyébként 3-nak hallatszik.
    A váltógombsor így néz ki: B R I II A N.

B - mint blokkfék (na ez mi?),
    R - mint hátramenet,
    I - csak 1-esig kapcsol,
    II csak 2-esig kapcsol,
    A - használja mind a 3-at (Mai buszokban ez a D) ,
    N üres.
  • adam993
    És az mire jó?:D
  • Geri556
    Bocs a 2 hsz-ért.
    A B az a blokkírozás megszűntetése, nem blokkfék :D
    Amúgy az Omsiban az 1-es gomb funkcionál annak azt írta kyle.
  • Geri556
    A prága váltó 2 sebességes a voith 3.
    A Prága a 2. előtt ránt egyet de az nem váltás.
  • Ikarusfan
    Gondolom más volt az áttételezése, a gombsorán pedig van egy plusz blokkfék fokozat a fokozatokon kívül. Tehát másképp gyorsult a busz vele.
  • Ikarusfan
    Az volt a 260-asokban meg a 280-asokban a ZF-ek meg a Voithok előtt. De azok még a 0 szériásokban, tehát amiken fehér díszcsík meg régi Ikarus felirat (meg egy csomó egyéb holmi) volt. Többet nem tudok róla mondani.
  • adam993
    Mármint, hogy miben különbözik a Voith-tól meg hasonlók. Köszi!
  • adam993
    Valaki már magyarázza el a Prága váltó lényegét!
  • Ikarusfan
    Nekem is van még egy nyomásmérőm meg egy-két kapcsolóm, plusz a jobb és a középső panel üresen.
  • Routeres
    Fiktív pályák

Valós pályák
    ---
    Más: nagyon jó képet találtam még délelőtt a prága váltó gomsoráról
    Brian :)