63331
qK0ZIKA.jpgHivatalos Honlap | Hivatalos Fórum | Aerosoft | OMSI 2 Steam-en | OMSI SDK | OMSI+
Spoiler használat | Linkek beillesztése | Videó beszúrása | Képek beszúrása

OMSI The Bus Simulator 1 & 2 Topik

SZABÁLYZAT

Warez, vagy OMSI-hoz szorosan nem kapcsolódó témában látogass el ide:
OMSI 1 & 2 OFF, WAREZ TOPIC

• Zoliikp
    Legnagyobb bánatomra nem az a baja.
    Mindent, ami a beltérben van, és ráesik a fény, textúrázni kell...
  • matesz19
    Köszi hogy szóltál. :) Végre meg oldotta. :) Így kellene az IK 260-asnál is megoldani hogy elöl szálljanak fel. :P
  • matesz19
    Szerintem ha kicsit nagyobbra alakítod a lámpa burákat mint pl. a LIAZ-ban van, akkor talán az nagyobb fényt fog majd adni. :) De ez csak egy tipp. :)
  • kem001
    Megjelent a Mercedes-hez egy újabb frissítés, amiben ki lett javítva az, hogy az első ajtón száljanak fel az utasok Letöltés
  • kuhnzsolt
    Üdv! Lenne egy olyan kérdésem, hogy meg lehet e oldani azt, hogy a másik forumról leszedhető orosz villamos ne menjen át kocsikon illetve ők se a villamoson? Ha igen hogyan?
  • Zoliikp
    Úgy döntöttem, hogy a műszereket egyenlőre pihentetem.
    Nekiestem a belső világításnak, és nem igazán tetszik a lehetséges megoldás.
    Mindegy, majd kisilabizálom....
    http://youtu.be/buFgokQpyOU
  • VL67
    Egy másik lehetőség: http://www.friweb.hu/vl67/vvvzmodeler0.htm
  • tenkenorman
    nem is kell, az öszes belefut egy ic-be, arra kell forrasztani a megfejelő kábeleket,
  • Zoliikp
    Esetleg nappal, kicsit távolabbról jobb lett volna...
    Egy tipp:
    forgasd el a modell középpontját 90 fokkal.
    Tehát előre legyen az X tengelye, balra az Y, vagy fordítva...
  • ccv520
    Itt egy videó, hogy egyértelműbb legyen: Katt
  • kem001
    A háttérben lévő volánbuszos festést hol lehet megtalálni?
  • Ikarusfan
    Én mindig is különc voltam... Végül is mi másért kértem volna még 10 évesen busz műszerfalt :) A kormánnyal az a gondom, hogy elég csináld-magad kinézetű lenne a végeredmény, bár ettől még lehet, hogy szerzek majd egyet. De akkor valahogy meg is kéne dönteni, amit nem tudom, hogy lehetne, de majd meglátom.
  • fuszhi
    nagyon ott van én egy kormánnyal elégedett lennék már hogy egy ikarus kormányt erősítenék a DFGT re úgy hogy ha később nem kell akkora kormányom ne sérüljön a műszerfalat kicsit erősnek tartom :))) De hát ízlések és...
  • ikarus 280 BPI
    Nagyon szépen köszönöm ,nem szeretnék offolni úgyhogy a jövőben télleg csak akkor írok ha valami nagyon fontos
  • zorba3333
    Szia,

Itt megtalálsz mindent a Blenderről:
    http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1236630869&no=1322
  • ikarus 280 BPI
    Az megvan meg a tutoriálkat is nézegettem de youtube-on csak olyat találtam ami ház objektum modellezésről szól : / Most a Bleendert letöltöttem ,de sajnos nem tudom hogy kezdjek neki :(
  • Zoliikp
    A Google-barátunk segíthet, hogy egyáltalán a kezelőfelülete bármelyik programnak "kézreálló" a számodra, és sok tutoriált, leírást is ad...

• ikarus 280 BPI
    Okés teljes mértékben megértem ,és köszönöm a választ! A Blenderen kívül esetleg tudsz ajánlani mást ami ugyanúgy alkalmas lenne a modellezéshez ?
  • Zoliikp
    El nem küld senki sehova, de picit morgunk...
    Ha semmilyen "előélet" nélkül állsz neki, hamar fel fogod adni.
    Csak az alapján lehet segíteni, ha van elképzelésed;
    mondjuk Blenderrel dolgozol, akkor aki szintén azzal modellezik, tud segíteni..

A program választása szubjektív dolog...
  • Ikarusfan
    Először én is azt hittem, hogy ilyen egyszerű... Az a gond, hogy a legtöbb billentyűzet NYÁK-ja két egymáson lévő műanyag lap, amin a fém rá van olvasztva, vagy nem tudom. A lényeg az, hogy arra nem lehet ráforrasztani a kábeleket, vagy csak nehezen. Esetleg mechanikus billentyűzettel kéne próbálkoznom...
  • ikarus 280 BPI
    Sziasztok,a kérdésem lehet hirtelen meredek lesz és talán elküldtök a... No de azért felteszem , szeretnék buszt készíteni ,legalábbis megprobálnám szívesen ,hátha egy olyan modellt sikerülne összeraknom amiben nagyon sokan örömüket lelik. De hozzátértésem idáig nulla , akik ebben tapasztaltak nem tudnának esetleg egy kis eligazítást nyújtani pár mondatban ? hogy milyen programmal álljak neki mit hogy illeszek be stb . ? Nagyon megköszönném ha valaki válaszolna :D
  • tenkenorman
    Sziasztok beleolvasgattam a témába és a következő ötletem lenne a szimulátorral kapcsolatban, szétkapsz egy billentyűzetet és simán kiméricskéled a kapcsolásokat melyik gomb mit jelent, eddig piece of cake, de van ugye sok visszajelző fény, itt már digitális elektronikára van szükség
  • maxi1987
    Sziasztok.
    Azt szeretném kérdezni hogy lenne e valaki aki elküldené PM-ben hogyan kell részletesen átfestést csinálni?Szeretnék egyet készíteni de nem igazán tudom mit merre és hány méter
    Nagyon hálás lennék!
    köszönöm
  • vzsolo
    Az a baj, hogy én ezzel 2009-ben foglalkoztam legutóbb, szóval alig emlékszek valamire ezzel kapcsolatban. Mindezt újra feleleveníteni, plusz még programot is írni hozzá, az nem 2 nap, nekem meg meló mellett sajnos arra alig van időm, hogy a pályámat építgessem, szóval ennél komolyabb segítséget én nem tudok nyújtani.
    Viszont ha tanulsz elektronikát, akkor az jó ötlet lehet, hogy bevonod a tanárodat, biztos tetszeni fog neki, hogy érdeklődsz eziránt, és segít, ha tud.
  • Ikarusfan
    Jó, majd utánaolvasok a dolgoknak. Egyébként nekem se áll szándékomban az OFF szó határait nyújtogatni, mert szerintem így is fejmosást fogok kapni. Majd szövetkezek a tanárokkal a suliban :)
  • vzsolo
    A döntés a tiéd, én a helyedben első körben megpróbálnám ezt a billentyűzet gányolást, mert azért ehhez képest elég nagy ugrás a PIC-es verzió.
    Mindenesetre mindkét dolog megvalósításában több, és jobb segítséget kaphatsz Hobbielektronikán, nem beszélve arról, hogy ez a része itt már erősen off, bár remélem ennyi még belefér, hátha valaki más OSMI felhasználó érdeklődését is felkelti a dolog.
  • Ikarusfan
    Figyelj, gondolom a fórum határain kívülre esik ez, ha igent mondasz esetleg, nem itt folytatnám, de véletlenül nem tudnál nekem segíteni? Például a program megírásában, vagy kis rávezetéssel, meg a procedúra kicsit bővebb leírásával, mert szívesen megpróbálnám, de perpillanat világos, mint a vakablak.
  • Ikarusfan
    Szerintem ennek az lesz a vége, hogy inkább az ennél is bonyolultabb megoldást csinálom, vagy is azt, amit Te írtál korábban. Végül is ha valaki valamit csinál, azt rendesen csinálja meg, ne gagyin. Azon kívül szerintem én belehülyülnék a billentyűzet piszkálásába.
  • vzsolo
    Igen, valahogy rá kellene jönnöd erre, de szerintem ez szemre nem megy, ezért pl. rámérsz a lábakra (már ha egyáltalán rájuk tudsz úgy mérni, hogy közben a fóliák is érintkezzenek hozzájuk), és amelyiken csak akkor alacsonyabb a feszültség, mint a tápfesz, mikor nyomva tartasz egy gombot (azért nem 0 a mért feszültség, mint ahogy a leírásból következne, mert olyan gyorsan pásztázza a mátrixot a processzor, amit a multiméter nem tud követni, legalábbis szerintem), az ha minden igaz az adott billentyűhöz tartozó oszlop érintkezője lesz. Ehhez ugye végig kell nyomkodnod az összes billentyűt és közbe mérni a lábakat, hogy megtudd, melyek az oszlopok érintkezői, és így kizárásos alapon rájöhess melyek a sor érintkezők. Kivéve, ha van oszcilloszkópod, mert azzal egyből megtudhatod az érintkezők szerepét. :D
    A behalt billentyűk attól függően zavarhatnak be, hogy mitől haltak be. Ha valahol csak kontakt hiba van, az minket nem érdekel, viszont ha maga a processzor adta fel a harcot, akkor egyszerűen nem használod azt a sort/oszlopot, amihez ezek a gombok tartoztak.
  • Ikarusfan
    Azt kéne megnéznem a műanyagon, hogy ahogy a NYÁK és a műanyag lapok érintkeznek, onnan végig követni, hogy melyik ág merre megy és így megmondani, hogy az most sor-e vagy sem? (Ja, amúgy az befolyásolja a dolgot, hogy amit szétszedtem billentyűzeten behalt a K, az I és az Ű, tehát valami hülye karaktersorozatot rakott be? Ha igen, akkor pláne kell egy másik billentyűzet).
  • Ikarusfan
    Ezt, amit Te írtál:

"...de ahhoz valahogy rá kellene jönnöd arra, hogy melyik láb lépteti a sorokat, és melyik olvassa be az oszlopokat, és eszerint mátrixba rendezve kell rákötnöd a kapcsolókat, hogy tudjon hozzájuk ASCII kódot rendelni."
  • Ikarusfan
    Elméleti kérdés: a műszerfal kapcsolóinak a lábai rézből vannak. Ezt is ónozni kell, mint a kábelt? (Azt meg se kérdezem, hogy gond-e, hogy tiszta szutyok... :P)
  • vzsolo
    Mit nem értesz?
  • Ikarusfan
    Olvasgattam én is leírásokat, de azért kösz!

@Vzsolo
    A hangsúly a "kis" szón van. Olyan rohadt kicsik azok a lábak, hogy ha én arra rátudok bármit is forrasztani, megtapsolom magam. Azon kívül ha jól számoltam, 26 érintkező van rajta, tehát pláne nem értem a dolgot.
  • Zoliikp
    Nézd csak mit találtam neked:
    http://almafan.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=74&Itemid=56

• vzsolo
    "amit szétkaptam, két átlátszó plexi lap a NYÁK" - Az hát, ezért írtam, hogy: "vezetékeket forrasztasz valahogy a billentyűzet érintkezőfóliájára (megoldható ez egyáltalán?)". Egyébként ezek szerintem ma már mind ilyenek, esetleg valami ősrégi "kattogós" billentyűzettel kellene próbálkoznod.
    Vagy amit Zoliikp is ír, a billentyűzet processzorát tartalmazó kis NYÁK érintkezőire kellene rákötnöd a kapcsolókat, de ahhoz valahogy rá kellene jönnöd arra, hogy melyik láb lépteti a sorokat, és melyik olvassa be az oszlopokat, és eszerint mátrixba rendezve kell rákötnöd a kapcsolókat, hogy tudjon hozzájuk ASCII kódot rendelni.
  • Ikarusfan
    Jó, hát mondom, számtechet illetően sügér vagyok... A NYÁK megvan. A NYÁK-hoz vagy a mátrixhoz kéne forrasztagtni? Mert nem tudom elképzelni, hogy a műanyag lapon lévő kis pontokra kéne ráforrasztani a kábeleket, báűr lehet, nem tudom...
  • Zoliikp
    Általában mindegyiknek olyan...
    Kövesd a kábelt; a Num Lock Ledek alatt kell lennie egy normál nyák-nak...
  • Ikarusfan
    Kezdjük ott, hogy amit szétkaptam, két átlátszó plexi lap a NYÁK, tehát lehet, egy másik billentyűzet kéne...
  • vzsolo
    Ha csak ezek az igényeid, akkor jó a billentyűzetes megoldás, de olvass utána a billentyűzet működésének, mert a NYÁK-jára csak úgy hiába kötöd a kapcsolókat, a mátrixos működési elve miatt nem fogja tudni, hogy melyik sor és oszlop metszéspontjához tartozó kapcsoló lett lenyomva(bekapcsolva).