1088
-
#277 kérlek, amúgy a nettó 120-130 megvolt nekem is, de nem játszottam a középosztályt, bodzát-szedret szedtem, hagymát pucoltam mellette és abból vettem a csilli-villi számítógépem.
az más kérdés hogy téli időszakban még ehető gomba sincs vagy vadsóska((( -
#276 erről az oldalról még nem is néztem))
mondjuk tv-t is azért nem nézek mert csak a depressziós válság-mélabú árad belőle.
atv-hírtv-hetek-hvg négyszögből táplálkozom))..de azt is szigorúan a netről, hogy megválaszthassam mit szelektáljak. -
#275 Ezért érdemled meg a 28 ezer ft os segélyt. Mert túl sokat fogyasztottál. Túl sokat dőzsöltél, és keveset dolgoztál. Most eljött ennek is a bőjtje.
Milyen frankón megítéled más fogyasztási szokásait a monitor mögül...
Mindegy,hogy milyen faji családba, vagy kasztba tartozik, ha az ember ártalmas az embertársainak, akkor mennie kell.
Ez a hozzád hasonlókra is igaz? -
MuldR #274 Eleg egyszeru a valsag megoldasa, csak abbol nem lehet iszonyatosat lopni.
Meg eleve, elhiszi valaki, hogy valoban valsag van? Csak mert nincs. Par uzleti kor osszefogott, hogy lehetne nagyobbat lopni.
Nincs valsag, csak elhitetik! A "valsag" vege az lesz, hogy rengeteg kisbefekteto elszegenyedik, sok vallalat/bank tonkremegy, az a nehany megmarado nagy az par ember kezebe kerul, es majdhogynem monopolhelyzetbe kerul. Kozben kitor nehany lazadas, amit levernek, es ezzel indokolva jol megnyirbaljak a szabadsagjogokat. Utana 20 evig megint nyugi lesz. -
#273 hát igen, kihitte volna hogy annak idején a fidesz kormányzásának a legnagyobb erénye hogy nem romlott a gazdasági helyzet)))..na jó a végén persze osztogattak egy kicsit, de minden kormány ezt teszi leváltása tudatában.
bokros most az mdf-el komázik, nem hiszem hogy kormányzó képes erő lesz a következő évig.
inkább fidesz-jobbik koalicióra vár az áldatlan helyzett megoldása, bár kicsi a mozgásterük, vagyis még mélyebb lesz a válság jövőre, valószínüleg. -
#272 mondasz valamit mert az a gyarló gondolat jutott eszembe ha megint lesz munkahelyem egyből beruházok egy új monitorra.)))
másrészt viszont, és tényleg érdekes...,jelentkeztem közmunkára mert nem tartom elfogadhatónak a segélyből élést, a behívott 33 emberből 18-an jelentünk meg, azaz a többiek abban a tudatban sem jelentek meg hogy elveszítik a 28ezres segélyt, szóval csesznek dolgozni.
- a megnem jelentek neveit nézegetve nagyrészük a mostanában szidott kisebbséghez tartoznak, így ismét alapos gyanút adva a rágalmazásukra -
na ezen tényleg nehéz lesz változtatni -
#270 Így van, attól nem lesz jobb ha bárkit is hibáztatunk.
Ezért érdemled meg a 28 ezer ft os segélyt. Mert túl sokat fogyasztottál.
Túl sokat dőzsöltél, és keveset dolgoztál. Most eljött ennek is a bőjtje.
Ezért, mert ilyen szar helyzetben élsz, nem másokat kell hibáztatni, hanem magadat. Te vagy a hibás azért mert egész nap dolgozol, mégsem vagy megelégedve a fizetéseddel.
Persze a németek, angolok, ők is ledolgozzák a napi 8 órát, ők meg vannak elégedve a havi millió ft értékű fizetésükkel, te miért nem vagy megelégedve a havi 120 ezer ft os fizetéseddel?
Nem más a hibás, hanem te.
Aki így gondolkodik, az meg is érdemli, hogy sanyarú sorsa legyen.
Dolgozzatok emberek, ha lehet minél többet, mert a munka boldoggá tesz, és nemesít. Sose nézzétek azt, hogy a másiknak mennyivel több van.
Ne érdekeljen,hogy vannak akik életükben nem dolgoztak, mégis annyi pénzt költenek egy nap, amennyit te egy hónapban keresel. Ne érdekeljen kik vannak a háttérben, akik az életedet irányítják, tudtod nélkül.
Ne érdekeljen, mert erre nincs itt semmi szükség.
Ne azt nézzétek, hogy hol hibás a rendszer, és hogy a rendszer mit tehet értetek. Nézzétek inkább azt, hogy TI mit tehettek a rendszerért. Ne a segélyeket várjátok, hanem menjetek el dolgozni, minél többet, és adjatok minél többet vissza a rendszernek, amely lehetővé teszi számotokra, hogy egyáltalán dolgozhattok. Lusta banda. -
#268 hát inkább a válság a demokráciát nélkülöző jött volna jó, iszlamida orzágoknak, kínának, perzsáknak, talán még az oroszoknak is, feltéve ha nem lennének érintve a globális világunkban.
de érted, a spanyol nátháért nem a spanyolok a hibásak.
jómagam is 28 ezer forintos segélyből vegetálok, zalaegerszegtől tiszaújvárosig mászkálok meló után, semmi.
de azért nem gyűlőlködök, tudomásul veszem hogy engem is érint, mert jelenleg ebben a világkorszakban élek.
attól nem lesz jobb ha valakit,bárkit hibáztatunk.
ha van javító jaavaslatod írj obamának))) -
#267 Leszarom a zsidókat. Mindegy,hogy milyen faji családba, vagy kasztba tartozik, ha az ember ártalmas az embertársainak, akkor mennie kell.
Nincs felelősségre vonás, azért tehetik meg velünk ezt a válságot, és majd fognak erre a válságra hivatkozni ürügyként olyan folyamatok beindításánál, amelyek tovább nyirbálják szabadságunkat. -
#266 ...azt mindig elfelejted megemlíteni hogy a zsidók adták Messiást, vagy hogy mennyien hullatták vérüket példaként 1848-ban a magyar szabadságért...
fura hogy mindig csak a fantázia világnézetedet erőlteted a globális pénzügyi válságról, a zsidó nemzettel kapcsolatban.
-
#265 én azt nem értem, milyen érdek áll még mindig ezek mögött..
hisz már a 30's évekre annyira szénné gazdagodtak, hogy az ük-ük unokájuk
a Marson nyomhatja a Dubai-t ha akkor megálltak volna a hajhászással.
amúgy Stauss-Kahn azt nyilatkozta, hogy a válság elképzelhető háborút fog hozni (+a napokban az IMF 500millárd dollárral növelte a kibocsátást..) -
OKkultist #264 Sajnos a ROTSCHILDOK tettei azok nem a NWO marhaságok, hanem a szomorú, szánalmas, véres történelem. (persze kellettek hozzá a pénz-és hataloméhes főrendek/uralkodók is, és a Rotschildok kihasználták az alkalmat, bebetonozták a piramis struktúrájukat, pénzalapon -nevezhetjük PONZI sémának is, haha- ma már VIRTUÁLIS PÉNZ alapon, az amerikai helytartójuk pl. a nem is zsidó Rockefeller, meg persze a FED, de a hatalom-és pénzéhség az ugyanúgy megvan) -
#263 Lényegtelen, szőrszál hasogatás, közel keleti régió.
Maximum neked barátom. Próbálj meg learabozni egy iránit. Először csak csúnyán néz rád aztán ki tudja mi lesz. A számodra lényegtelen dolgokról nem is kell szólni mi? Az eszem megáll... -
#262 Egyesek semmiből sem értenek. -
#261 Mondjuk inkább úgy, hogy Muzulmán ország, de ez nem nemzetiség, hanem vallási besorolás.
Lényegtelen, szőrszál hasogatás, közel keleti régió.
Azt próbáltam elmondani,hogy ha idejön makóra az exon mobil, és kiviszi a gázt, mondjuk az összeset, abból te egy fillért nem fogsz látni.
Így van ez a világ minden részén. Ez nem nwo dolgo, hanem a valóság.
A világon sok olyan hely van, ahol napi 2 dolláros bérért dolgoztatnak, napi 12-15 órában, gyerekeket is. Ezt régóta tudjuk. Jöhetnek a termékek, kínából, mexikóból, dél amerikából, a munkás emberek attól még nem lesznek gazdagabbak, ellenben minden egyes termék megvásárlásával tovább nőnek a különbségek szegény és gazdag között.
Ennyi. Azt hiszem ebbe nem nagyon lehet belekötni, számomra ebben a rendszerben magától értetődő. Kapitalizmus. Nem azért mert kommunista vagyok, fiatal vagyok én még, nem éltem kommunizmusban. Egyszerűen ellenzek minden izmust. Ezeket az emberiség ellen találták ki. A kontroll eszközei, és rajtunk embereken kísérleteznek vele.
"De őket kell megtalálnunk, rájuk mutatnunk, és a többit, majd a nép elintézi. Őket kell megölni, csak egy pár ember, de a teljes rothschild dinasztiában biztos vagyok. Akkor fellélegezhet a világ egy új szabadságban."
Ebben most hol van nwo?
Az nwo szerinted egy nem létező dolog, törekvés. Rendben van.
De a rothschildok nagyon is létezőek, mára már több száz tagú a dinasztiájuk, linkelhetek neked wikiről, és más hitelesebb forrásokból is. Levezethetem neked a chartert is, hogy látni lehessen, hogy a bankvilág rendszer túlnyomóan hozzájuk köthető. Statisztikai értékelések szerint a rothschildok vagyona közel 400 ezer milliárd dollár, nagyjából a világ vagyonának a fele. Ebbe beleértendő minden vagyoni érdekeltség, a feléjük irányuló tartozások is, akár intézményekről van szó, akár országokról. Az egész világ tartozik nekik.
Onnatól lenne nwo téma, ha arról beszélgetnénk itt,hogy ezt a mérhetetlen nagy befolyást hogyan használják fel, milyen világot próbálnak formálni vele.
-
#260 A probléma ezzel az, hogy itt most megint azok jártak jól, akik nem adták el tavaly nyomott áron a terményeiket. Akik tudtak raktározni, vagy eleve befektetési céllal vásároltak fel. :S -
#259 Gondoljunk Venezuelára, az arab térségekre, közel keletre, teli vannak olajjal, de mégis a kisemberek akik túlnyomó többségben vannak szegények mint a templom egere...
Nem minden arab országban van ez így.
Példaként ott van pakisztán, afganisztán.
Afganisztán nem arab ország, a lakosság legnagyobb része Pastu és Tadzsik.
Pakisztán szintén nem arab ország, a lakosság legnagyobb része Punjabi és Pastu.
Mondjuk inkább úgy, hogy Muzulmán ország, de ez nem nemzetiség, hanem vallási besorolás.
Afganisztán és Pakisztán továbbá olajimportőrők, nem pedig olajexportőrök, tehát nem igazán hozhatóak fel ilyen téren példának...
Szóval majdnem jó példák, csak mégse.
De őket kell megtalálnunk, rájuk mutatnunk, és a többit, majd a nép elintézi. Őket kell megölni, csak egy pár ember, de a teljes rothschild dinasztiában biztos vagyok. Akkor fellélegezhet a világ egy új szabadságban.
Az ilyesmik miatt lett egy topic bezárva, emlékszel? Emlékeim szerint pedig a topic első hozzászólásában direkt szóltam, hogy az NWO marhaságok itt nem megtűrtek... -
#258 Védelmet jelent a gyenge forint az agráriumnak -
OKkultist #257 A Rotschildok galaktikus méretű károkat okoztak ezen a bolygón, szerintem ennek még a külföldiek (alienek, haha) is a csodájára járnak. (nem valószínű, hogy máshol ilyen kialakult, nem vezet sehova, ebből nem lesz Star-Trek világ, márpedig az a cél. Már annak aki 80-as IQ felett van) -
#256 "Sajnos a tőke személytelen. Így csinálták meg a rendszert.
De őket kell megtalálnunk, rájuk mutatnunk, és a többit, majd a nép elintézi. Őket kell megölni, csak egy pár ember, de a teljes rothschild dinasztiában biztos vagyok. Akkor fellélegezhet a világ egy új szabadságban."
most kell eztet erőltetni? nevetséges kategória. -
#255 És nekik mióta van sok olajuk? Igenis ezekről beszélj.
Szaúd-Arábia, Emírségek, Kuwaitm, stb. A többit - már bocsánat - ki nem szarja le? -
#254 Mondom, hogy ne az arab emirátusokról beszéljünk.
Nem minden arab országban van ez így.
Példaként ott van pakisztán, afganisztán.
Ott van oroszország. Hiába a multi milliárdos olajmágnás réteg, abból semmit nem lát a poor nép.
A ide haza megnyitják a makói gázt, azt hiszitek,hogy te abból hülye magyarok, egy forintot is fogtok látni?
Kb, lesz 10-12% a bányajáradéka, majd ugyan ebben az arányban megemelik az adóságszolgálatot, és amennyi befolyik a gázból, ugyan úgy kifolyik a többlet adósság teherrel.
A történelem a példa rá,hogyan lehet 10 év alatt 1 milliárd dolláros kölcsönnel itt Magyarországon 32 milliárdos tartozást csinálni.
Az,hogy mennyit kell az országnak adóság címszó alatt fizetnie, mindig az ország tűrőképességéhez állítják.
Azt kell észre venni, ha magyarország véletlenül feltalálná az ingyen energia gépezetet, amiből hatalmas vagyont tudna képezni, csak annyi történne,hogy ugyan ebben az arányban megemelik az adóságszolgálatot és mi ugyan úgy szegények maradunk.
Ha hirtelen keletkezik mondjuk 500 milliárd dolláros vagyonunk, Semmi gond, ennyivel megemelik az adóságunkat és minden megy tovább.
Addig amíg az ország nevében olyan emberek vehetnek fel hiteleket, akik az tőkés réteg érdekeit képviselik, addig mi ebből az állapotból nem szabadulhatunk. Ugyan ez van más országokban is, mindenütt az egész világon. Szinte minden ország súlyosan el van adósodva.
Az usa nemzeti adósága is már közeledik a magyar helyzet súlyosságához.
Ők is legalább az ország felével már tartoznak.
Mi ez a rengeteg adóság? Ha mindenki tartozik, ha mindenki el van mérhetetlenül adósítva? Kik azok akiknek tartozik a világ???
Sajnos a tőke személytelen. Így csinálták meg a rendszert.
De őket kell megtalálnunk, rájuk mutatnunk, és a többit, majd a nép elintézi. Őket kell megölni, csak egy pár ember, de a teljes rothschild dinasztiában biztos vagyok. Akkor fellélegezhet a világ egy új szabadságban. -
#253 mondjuk erről nem hallottam, de arról igen, hogy a közintézményekbe nem kell fizetni az állampolgároknak. -
#252 Gondoljunk Venezuelára, az arab térségekre, közel keletre, teli vannak olajjal, de mégis a kisemberek akik túlnyomó többségben vannak szegények mint a templom egere.
Akkor talán nyisd ki a szemed. Jóformán az összes arab ország ÁLLAMPOLGÁRA (az nem lehet akárki!) olyan életjáradékot kap az államtól, hogyha nem csinál semmit akkor is jobban él, mint én. -
#251 Megsúgom nektek, hogy teljesen mindegy, hogy milyen ország termékét veszitek meg, mert így se úgy se lesz jobb az usereknek.
Megmondom,hogy miért.
Gondoljunk Venezuelára, az arab térségekre, közel keletre, teli vannak olajjal, de mégis a kisemberek akik túlnyomó többségben vannak szegények mint a templom egere. Most nem az arab emirátusokról beszélek.
Ott van kína és régiói, egy csomó cucc jön onnan, de ha azokat veszed meg, a profit nem a kisemberek kezébe kerül.
Ez egy olyan folyamat,hogy a gazdagok gazdagabbak lesznek, a szegények meg egyre korlátozotabbak, és nincstelenebbek.
A probléma ott kezdődik,hogy ez a folyamat nem folytatódhat a végtelenségig.
A pénzvagyonos tőkések függenek a nincstelenek vásárlóképességétől, munkavégző képességétől.
A világ amiben élünk exponenciálisan fejlődik, amihez szükséges,hogy az erőforrásaink is exponenciálisan bővüljön.
De nincs elég munkás, megfelelően alacsony bérért.
Csak az a munka értékes amelyen profitot lehet előállítani a tőkés osztály számára. Az a munka amely erre alkalmatlan, deficites, ezért jelent meg a tömeges elbocsátási hullám, ami egy negatív visszacsatolással tovább rontja a gazdaságot.
A munkanélküli visszafogja a fogyasztását, gyengül a kereslet, így romlik a kínálat értéke, és az értékeket előállító munka erő értéke tovább gyengül, amely újabb elbocsátásokhoz vezet. Mivel ez a munka erő már nem képes kitermelni a kölcsönvett tőke kamatjáradékait.
Itt buktatja meg a kamatos pénzrendszer a világgazdaságot.
Mert az a kamat nem egy két százalék, 10-20 % ot is szoktak számolni.
Ez a kamatmechanizmus egy mesterséges extra keresletet is előidéz. Mivel mindenki gyűjti a pénzt, hogy fizetni tudja a hiteleit, adóságát.
Azért ez a pánikszerű kereslet felértékeli a pénz árfolyamát.
Ez a folyamat egy újabb lufihoz vezet, a lufi már nagyon feszes.
Amint bedőlnek az alapvaluták, mint a dollár, meg az euró, magával rántja a világ összes valutáját.
Minden összefügg mindennel. Ez egy komplex rendszer.
Aki egy kicsit belemélyed, könnyen észre veszi,hogy ez a világméretű gépezet nem az értéket előállító ember érdekeit nézi, hanem a spekuláns élősködő a reálgazdaságot leszívó paraziták érdekei mentén működik.
Ha nem tudsz számukra értéket előállítani, akkor értéktelen vagy, és ilyenkor az utcára kerülsz. Munkanélkülivé válsz, és csak akkor engednek vissza rendszerbe ha olyan folyamatot végzel amit ők meg tudnak sarcolni.
Az sem megoldás ha magánvállalkozó vagy, én már próbáltam.
Olyan súlyos adók vannak,hogy a hajad égnek áll.
Ha mindet sorba veszed, több adó járulék van mint amennyit a 100% profitod. Neked kell ügyesen, vagy könyvelővel optimalizálnod úgy hogy a legtöbbet meg tudd tartani magadnak, ami kevesebb mint az előállított értékek fele.
Nagyon súlyos bajban van a világ.
De mi van azzal a rengeteg értékkel amit így elvonnak tőlünk?
Már lassan úgy néz ki,hogy az valami nagy hatalmas megsemmisítő kemencébe megy, ahol végérvényesen eltünik a világból.
Mintha ez az egész csupán az emberek kontrollálásáról szólna.
- Orwell -
- Hogyan uralkodik az ember a másik ember felett?
- Úgy, hogy szenvedést okoz neki. -
#250 Ahogy a kiskereskedelmi és az adott országban forgalmazó cég haszonkulcsa is az országban marad, a szállítmányozásért felelős cégek is Amerikában vannak, és a többi. Egyszóval úgy ostobaság, ahogy van.
Mondjuk sok marhasággal van tele:
Ha komputert veszünk, akkor Indiába és Hong Kong-ba kerül
Aham. Az Intel és az AMD is amerikai cég, nem? Végül a két meghatározó procigyártóról és az egyik meghatározó VGA gyártóról van csak szó. Milyen merevlemez van benne? A Seagate ugyanis a legnagyobb HDD gyártó, mellesleg amerikai. Soroljam tovább?
Ha kisfogyasztású és jó autót veszünk, akkor Japánba, Németországba, Spanyolországba kerül.
Ez a kedvencem. Tehát ha az én országomban nem gyártanak normális kis fogyasztású, és jó autót, azért az az ország a felelős, ahol gyártanak ilyet. Hopp. Ez aztán a jó érv. :))
Ha semmire sem jó elektronikus faszságokra költjük, akkor a pénz Taiwanra vándorol, és nem segíti az amerikai gazdaságot.
Ez megint egy jó indok. Vajon mire gondolt? TV-kre, hi-fi-re és ilyesmikre? Vannak amerikai gyártók is, lehet venni hazait. Jah, hogy drágák és bizonyos esetekben gyengébbek, mint a konkurens gyártók? Azért is ők a felelősek. :)
-
#249 Aha. És ÁFA sehol nincs? A prostitúció nem mindhol legaláis és ritkán adóznak utána. Akkor milyen pénz marad és hol? -
OKkultist #248 Levélben kaptam megosztom veletek egy befektetési guru véleményét a pénzeső hatásáról az amerikai gazdaságról.
Dr. Marc Faber, befektetési guru, saját gazdasági lapjában:
"A központi kormányzat mindannyiunknak ad kb. 1.000 $-t. Ha ezt a pénzt elköltjük a Wal-Martban, a pénz Kínába kerül. Ha benzint veszünk rajta, akkor az araboké lesz. Ha komputert veszünk, akkor Indiába és Hong Kong-ba kerül. Ha gyümölcsöt, zöldséget vásárolunk, akkor Mexikó-é, Hondurasé és Guatemalá-é lesz. Ha kisfogyasztású és jó autót veszünk, akkor Japánba, Németországba, Spanyolországba kerül. Ha semmire sem jó elektronikus faszságokra költjük, akkor a pénz Taiwanra vándorol, és nem segíti az amerikai gazdaságot.
Az egyetlen lehetséges mód, hogy a pénzt itthon tartsuk Amerikában, ha k*rvákra és sörre költjük, mert ezek garantáltan hazai termékek. Én ehhez tartom magam."
ITTHON MIBE FEKTESSÜNK? (sör+k*rvák, vagy van valami jobb?) -
#246 Szerintem meg szimplán nem érted a szarkazmust és a tv adók politikai irányultságát... A CNBC egy középamerikai csatorna jellemzően republikánus felfogással. Ott ekézik Obama-t ahol lehet. A CNN szintén. a FOX ellentétje és az MSNBC is.
Valamint az a rész az indexen egy véleményblog ha jól tudom... ráadásul le is van maradva... -
OKkultist #245 A degenerált zsindex szerint a Santilli be volt lőve, nyilván, mert a bailout ellen beszélt, és obamát is próbálta józan belátásra bírni:
Santilli, aki megmondta a frankót, és ez nem tetszik a f*szfejeknek. CNBC híradó a Chicagói tőzsdéről -
OKkultist #244 Jól fizetett , "profi szakembereink" szerencsére állják a sarat:)
Csütörtökön ismét komoly forintesés mutatkozott a bankközi piacon. Az euróárfolyam már a 316 forintos küszöböt is átlépte, 18 órakor pedig a dollár árfolyama meghaladta a 251 forintot, miközben egy euró 1,2558 dollárba került. Nem ért véget az OTP kálváriája sem: a BUX zárás előtt 4,32 százalékot zuhant, 9600 pontra. A vezető papírok közül az OTP 10 százalékot is esett, emiatt a bankpapír kereskedését fel kellett függeszteni 1365 forintnál. Miközben zuhan a forint, Simor András üdülni ment.
A jegybank teljesen véletlenül zsidó elnöke évi rendes szabadságát tölti március 2. és 6. között – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Hogy hol telel az elnök, arról csak annyit sikerült megtudnunk, hogy Európában tartózkodik. Nem mellékesen az MNB elnökének fizetése 2007-ben 90 millió forint volt. Simor havi bére 7,4 millió forintra jött ki, ez az összeg nemzetközi összehasonlításban is jó érték, az amerikai Fed elnöke kevesebb mint fele ekkora juttatással is beéri.
Folytatás itt -
OKkultist #243 Privatizáld a profitot, és államosítsd a veszteséget.
A többi csak bullshit, kár, hogy a módszer nem visz előbbre senkit és semmit, ebből nem a Star-Trek világa lesz, hanem a Freejack-é. (a technológiai fejlődés csak eszköz, nem a cél a globalista őrültek kezében, az ő céljuk a profitmaximalizálás és a hatalom, dehát minden pszichopata őrült hatalommániás globalista ezt akarja, nem tehetnek róla) -
#242 Ne haragudjatok, beharangoztam, erre ezek a szemetek kihagyták az interjút az adásból :S
Itt van röviden az interjú lényege:
"morning - about to interview sec gen of OECD - going to ask him if certain european countries are going to go bust....
...
SG of OECD said he doesn't expect a european country to go bust. ...in those words."
-
remark #241 Nem az volt az eddigi hozzászólásaimmal a célom hogy meghatározzam hogy hogyan kellene a dolgokat csinálni, szimplán fel akarom hívni a figyelmet arra hogy a globális cégek hatalma olyan óriási, hogy beszélni kell a társadalmi felelősségvállalásukról. Az nem egyértelmű hogy semmiféle felelősséggel nem tartoznak semmiért. Nézd meg #240-et, valamint gondolj bele hogy manapság milyen híreket hallani: újra az állami ellenőrzés a téma.
Mindezzel csak annyit akarok mondani, hogy az általunk megalkotott részvénytársaságok, azaz ezeknek a "virtuális" jogi személyek jogainak és kötelességeinek meghatározása több évszázados téma, kb. azóta téma mióta egyáltalán léteznek. Az nem válasz a felvetésekre, hogy "ugyanmár, ez vagy az eddig is így volt, ergo sehogy máshogy nem lehet, mert ez a világ törvényszeru"ségeinek egyike". Nem az, hanem azzá tettük, ami óriási különbség.
De hogy arról is írjak hogy én mit gondolok:
Az én álláspontom nagyban hasonlít arra amit a #240-es idézet sugall, tehát problémának látom azt hogy létrehoztuk ezeket a jogi személyeket, jogokat és hatalmat adtunk nekik, de sem számonkérhetõséggel, sem pozitív emberi tulajdonságokkal nem ruháztuk fel ezt a virtuális "lényt" vagy "entitást". Gyakorlatilag egy "szörnyeteget" hoztunk létre, egy "lelketlen és felelõtlen, személytelen és erkölcstelen monstrumot". Az így megalkotott rendszer táptalaja annak hogy az emberekbõl a lehetõ legrosszabbat hozzunk ki, mivel a rendszer a "szörnyeteggel" együttmu"ködni tudó/akaró embereket (a hasonszõru"eket) díjazza, ezért ezek az emberek lesznek a tömegbõl kiragadva és ezen emberekre fog a rendszer, a "szörnyeteg" egy kevés hatalmat ruházni. Az egyének sikerességét is a szerint ítéli meg a többség, hogy hány plecsnit tu"zött a rendszer az illetõ mellére, azaz akit a redszer díjaz, azt mi sikeresnek mondjuk.
Én viszont nem így gondolkodom.
Én a megoldást sem abban látom hogy létrehozunk egy, a mainál jobb szabályozórendszert, és újradefiniáljuk hogy mik a részvénytársaság és mik az állam jogai, kötelezettségei. Ez csak ideiglenes (látszólagos) megoldás, ezért ez a téma csak részben érdekel engem. Azaz igaz hogy fontosnak tartom hogy lássuk hogy micsoda egy szörnyeteget hoztunk létre, de a rendszer finomhangolását nem tartom kívánatosnak, helyette más, radikálisabb megoldások híve vagyok. Finomhangolásra példa a New Deal csomag, vagy akár a mostani állami beavatkozásról szóló tervek is. Ezek egyike sem hoz megoldást, csak megerõsíti a jelenlegi rendszert a pozíciójában. Gyakorlatilag elõsegíti hogy a jelenlegi társadalmi berendezkedés, avagy világrend, avagy kasztrendszer fennmaradjon.
Én a változtatást elsõsorban az egyén szintjén tartom kívánatosnak, ami magával hozza a közösségi szintu" változásokat is. A társadalmi/gazdasági szintu", fentrõl kierõszakolt változtatásokról meg az a véleményem, hogy hacsak nem változtatunk a pénzrendszeren, minden változtatási kísérlet csõdöt fog mondani, ergo csak olyan változtatások lesznek életképesek melyek a rendszerrel való hatékonyabb együttmu"ködést szolgálják.
Ezzel most sokakat magamra fogok haragítani, de én úgy látom (és most gyorsan még egyszer elnézést az õszinteségért/faragatlanságért/nyers megfogalmazásért) hogy ezzel a fórumozók többsége tisztában van és nyíltan megfogalmazza hogy tulajdonképpen csak a rendszer kegyeltjévé kíván õ is válni. Igazi változást, megoldást nem akar senki, hiszen "ki a franc akar dolgozni, ha elég ülni a pénzen, és még úgy is egyre többmindent lehet belőle venni?". A többség vergõdésének a lényege az, hogy megpróbálnak jó szolgái lenni a rendszernek, megpróbálnak egy olyan úr szolgálatába szegõdni, aki díjazza az igyekezetüket.
Ahogy az az István a királyban elhangzik:
FŐURAK:
Mindig a győztes mellett álltunk
és vérünket adtuk a hatalomért
Mindig egy nagylelkű fönökre vágytunk
ki hálás lesz majd a győzelemért
SOLT:
Gyarló az ember
SUR:
De ha nincsen birtoka, hát nem sokat ér
BESE:
Gyarló az ember
EGYÜTT:
A Jótett helyébe jót remél -ünk
ISTVÁN:
Léhűtők, hitványok
lelketlen szolgálók, haszonlesők
A harcokban elbújtok
s osztásnál tolongtok egymás előtt
(Érdekes ez utóbbit pont István szájából hallani, dehát érdekes világban élünk...)
Szeretném leszögezni hogy ezzel az ég világon semmi bajom sincs! Mindenki azt teszi amit tennie kell. Beleértve annak letagadását, hogy tulajdonképpen errõl van szó. Én csak leírom, hogy errõl van szó, és ez történik, mert célom az õszinteség (...mindenki azt teszi mit tennie kell). (Ezzel most némileg módosítottam/árnyaltam a #239-ben megfogalmazottakat.) -
remark #240 Már ajánlottam a The Corporation c. könyvet, mely többek között arról is ír hogy "hogyan jutottunk el idáig".
Részletek a könyvbõl:
Csakhogy a korlátolt felelõsség elvének is megvoltak a háulütõi. Bírálói az Atlanti-óceán mindkét partján elsõsorban erkölcsi érveket hoztak fel vele szemben: mivel lehetõvé tette, hogy a tulajdonosok sértetlenül ússzák meg cégük bukását - szóltak az ellenérvek -, a korlátolt felelõsség rombolóan hat az egyén erkölcsi felelõsségére, mely évszázadokig fõ pillére volt a gazdasági kultúrának. A korlátolt felelõsség megjelenésével a befektetõk teljesen közömbössé válhatnak az általuk birtokolt társaság sorsa iránt, és megnyílik az út a korlátlan felelõtlenség felé. A Gilbert-Sullivan szezõpáros Utópia Kft. címu" szatírájában így énekel errõl egy szélhámos cégalapító:
Légy bár oly gazdag, mint egy Rothschild,
Ha cégedet csõdbe viszed, gond nincs,
Mert a törvény így szól: felejtsd el a károkat,
És indíts nyugodtan egy másikat!
Az angol parlamentben egy képviselõ sokak aggodalmát fogalmazta meg: "A korlátolt felelõsség a kereskedelem legtermészetesebbs szabályát kezdi ki, azt, hogy minden ember az általa szerzõdésben vállaltakért a vagyonánank erejéig felelõs. Ha a korlátolt felelõsség elvét bevezetjük, és a befektetõk a korlátlan nyereség megszerzésével csak korlátozott veszteséget kockáztatnak, akkor az erkölcstelen és kockázatos spekulációkra fogjuk õket buzdítani."
A tiltakozások ellenére bevezették a korlátolt felelõsség intézményét: Angliában 1856-ban, a század végén pedig sorra az USA államaiban is.
(...)
Az USA-ban mu"ködõ 1800 kisebb részvénytársaság 1898 és 1904 között, mindössze 6 év alatt 157 nagyvállalattá olvadt össze. Az Egyesült Államok gazdasága egy évtized alatt döntõ változáson ment keresztül: az egymással szabadon versengõ magánvállalkozások helyébe viszonylag kevés, egytõl egyig beláthatatlan számú részvényes tulajdonaként jegyzett tröszt lépet, melyeknek gyakran számottevõ versenytársuk sem volt a piacon.
(...)
...a hatalmas részvénytársaságoknál a döntésekre a részvényeket birtokló személyeknek már minimális befolyásuk volt. Ha volt egyáltalán. A huszadik század elejére a részvénytársaságok jellemzõen ezernyi vagy akár százezernyi egymástól elszigetelt tulajdonos egyesülései voltak, akik így természetszeru"leg képtelenek voltak arra, hogy együttes fellépéssel a menedzsereik döntéseire hathassanak.
(...)
Magyarul a tulajdonosok teljességgel súlytalanná váltak az elméletileg általuk birtokolt cégben.
Miután a részvényesek, a hús-vér tulajdonosok jóformán kiiktatódtak a részvénytársaság irányításából, találni kellett valaki mást, akit fel lehet ruházni a gadaságban való részvételhez szükséges jogokkal és kötelezettségekkel. Ez a "személy" jobb híján maga a cég lett.
(...)
Idejétmulttá vált az az évszázados felfogás, miszerint a társaságok a kormányok gazdaságpolitikájának csupán eszközei, melyeket terhes szu"kítõ korlátozások gátolnak tevékenységükben. És a részvénytársaságok egyre jobban nehezményezték, hogy a hús-vér (szintén személyeknek tekintett) polgárokhoz képest õket különbözõ hátrányos megkülönböztetések érik.
Egyfajta gondolkodás szerint logikusnak tu"nt, hogy ha már egyszer jogi személyek, a polgárokhoz hasonló szabadság illesse meg a részvénytársaságokat is - legalábbis New Jersey és Delaware államok által megtette gesztusokon kívül az alkotmánybíróság döntése mögött is ez a gondolat állhatott, amikor 1886-ban kimondták, hogy a társaságok a 14. alkotmánykiegészítés védelme alá esnek, hiszen õk is személyek. Vagyis nekik is járnak az eredetileg a felszabadított rabszolgák védelmében beiktatott jogok: a tisztes törvényes eljárás és az egyenlõ jogvédelem.
"A 14. alkotmánykiegészítésben foglalt jogokért a polgárháborúban hatszázezer ember adta életét. És pár évtizeddel késõbb a bírók ugyanezeket a jogokat odaajándékozták a tõkének és a magántulajdonnak. Miközben a hús-vér emberektõl megvonják õket" - mondja Richard Grossman a helyzet fonákságáról.
Ahogy nõtt a részvénytársaságok mérete és hatalma, úgy vált számukra egyre szükségesebbé, hogy eloszlassák az általuk kiváltott félelmet. Az elsõ nagyobb legitimitási válságukba a huszadik század elején jutottak, amikor az amerikaiak felismerték, hogy az irdatlan behemótokká nõtt trösztök már szociális intézményeikre és kormányaikra nézve is fenyegetést jelentenek. Az emberek szemében a részvénytársaságok lelketlen és felelõtlen, személytelen és erkölcstelen monstrumok lettek.
(...)
A részvénytársaságok társadalmi felelõsségének kérdése a harmincas években újra elõtérbe került, midõn a megítélésük tovább romlott, majd elsõ mélypontjára zuhant. Sokak meggyõzõdése volt akkor, hogy a gazdasági világválságért a trösztök kapzsisága és rövidtávú gondolkodása a felelõs, sõt az amerikai Legfelsõbb Bíróság egy 1933-as ítéletében gonosz "frankensteini szörnyetegeknek" nevezte a részvénytársaságokat. Az üzleti élet erre válaszul felkarolta a vállalatok társadalmi felelõsségének gondolatát: az elõre menkülés tu"nt számukra a legjobb stratégiának, amivel visszaszerezhetik az emberek beléjük vetett bizalmát és elvehetik a kedvüket az állami ellenõrzés követelésétõl.
(...)
Nem sokkal korábban hasonló gondolatokat írt Adolf Berle és Gardiner Means a Modern részvénytársaság és a magántulajdon címu" könyvében: "a részvénytársaság a modern világ legnagyobb hatalmú intézménye lesz - vagy már most is az", menedzsereik az ipar hercegei, vállalataik a hu"bérbirtokaik. A társadalom fölött elnyert óriási hatalmuk arra kötelezi õket, hogy a választott kormányokhoz hasonlóan ne csak a részvényeseik, hanem a társadalom egészének érdekeire is ügyeljenek. Berle és Means szerint "a társaságoknak meg kell tanulni, hogy egyensúlyt találjanak a különféle társadalmi csoportok igényei között, és hogy bevételszerzést ne az egyéni kapzsiságnak, hanem a közjónak rendeljék alá. Ezen nem kevesebb múlhat, mint a fennmaradásuk." Edwin Dodd (...) már szkeptikusabb volt, és komoly kétségei voltak afelõl, hogy ezeka cégek valaha is társadalmi felelõsséget vállalnának. De hangoztatta, hogy a legitimitásukat, a hatalmukat kockáztatják, ha ezt legalább a látszat kedvéért nem kísérlik meg...
És az a történetnek csak egy kis része. -
remark #239 Bucserrel másról beszélgettünk. A kamatmentes pénz téma mindössze arra vonatkozik hogy elméletileg a pénz a forgalomban megjelenhetne kamatmentes pénzként is. Mégsem így történik.
A példák amiket felhozol nem tartoznak ehhez a kérdéshez, ezért azokkal nem is akarok vitatkozni.
A #236 tehát kizárólag arra vonatkozott hogy a pénz kibocsátói ezt az elõjogot felhasználva nagyszeru"en megélnek (és akkor még visszafogottan fogalmaztam). De hagyjuk itt a részleteket. Bucsert szerettem volna hallani azon kérdésekkel kapcsolatban amiket felvetettem, nem akarok új vitát nyitni új emberrel fõleg nem itt, ahol csak a "realista" álláspontok elfogadottak.
Egyébként meg nem puffogok és nem irigykedek. Nincs mire irigykednem. Teszem a dolgom, élem az életem, ahogy más is. A különbség csak annyi, hogy én másban látom az élet értelmét, és másban látom a fejlõdés útját, mint a mai gazdasági rendszert nagyra tartók.
Zavarni is mindössze annyi zavar, hogy torzított képet festünk a valóságról. Nem az a bajom hogy olyan a rendszer amilyen, mert ez szimplán az evolúciónknak (változásnak/fejlõdésnek) egy állomása. Hanem az zavar hogy lehazudjuk hogy olyan amilyen és ezzel megakasztjuk az evolúciót (a változást/a fejlõdést). Pl. ha a pénzrendszer azért olyan amilyen hogy lehetõséget biztosítson arra hogy egyesek kifosszanak másokat, akkor ne hazudjuk azt hogy a pénzrendszer azért olyan amilyen hogy az embereknek jó legyen. Ennyi a probléma.
És az is egy teljesen más, szorosan ide sem tartozó kérdés hogy hogyan lehetne máshogy, vagy hogy egyáltalán lehetséges-e máshogy. -
#238 Nagyon egyoldalú ez a szemléletmód, és szerintem eléggé fordítva ülsz a lovon.
Tegyük fel, hogy megszüntetjük a pénz kamatát. Szerintem ezt csak egy módon, a világon egységes pénz bevezetésével lehetne elérni. Akkor nem lenne a pénznek árfolyama, akkor lenne "A Pénz", és minden másnak az értéke ehhez legyen viszonyítva. Egyrészt ez egy lépés az NWO-tok felé, másrészt vizsgáljuk meg egy picit! Kiszűrted ezzel a spekulációt, a "pénz dolgozik helyette"-szituációt? Veszek a pénzemből búzát amikor jó az idő, olcsón, eladom drágán, amikor rossz a termés(bármilyen árucikk behelyettesíthető). Nyugodtan megy ez kamat nélkül is.
Lépjünk tovább, iktassuk ki a pénzt is, cserekereskedelem:
Akkor nem pénzből spekulálok, hanem aranyból.
Tökmindegy, a valós gazdasági tevékenység nélküli haszonszerzést nem _lehet_ kiküszöbölni a gazdaságból. Képtelenség. Vagy puffogsz rajta, meg irigykedsz, vagy beszállsz te is a bizniszbe(ha mersz). Ez a két lehetőség van.
Illetve a 100% kommunizmus lenne még egy elvi megoldás, de ugye annak nem akarunk még egyszer nekifutni? -
#237 köszi :) -
remark #236 "A kamat és főleg inflációmentes pénz, sőt, a túl egyenletesen erősödő pénz gyengíti a gazdaságot. Ki a franc akar dolgozni, ha elég ülni a pénzen, és még úgy is egyre többmindent lehet belőle venni?"
Elsõ mondatod igazságtartalma mindössze attól függ hogy miként definiáljuk a gazdaságot. Az én definícióm szerinti gazdaságot éppenséggel erõsíti. Viszont a "realistának" beállított (azaz a nyugaton elterjedt) gazdasági modell szerinti gazdaságot gyengíti.
A két mondatoddal meghatározott összefüggéssel viszont egyetértek: ha olyan rendszert akarunk ahol effektív munka nélkül (vagyis az én definícióm szerinti - azaz valós - hozzáadott érték nélkül) is lehet jól élni, akkor ragaszkodjunk továbbra is a kamathoz és az inflációhoz. Nyilvánvaló hogy egy ilyen rendszer annak kedvez aki helyett ma is más dolgozik. Vagy ahogy ez a propagandában el szokott hangzani: "aki helyett a pénze dolgozik". -
Thanatos #235 thx az infót