Világgazdasági krízis

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

GregSB
FT: Feltételek nélküli eurót a régióba

Én örülnék neki ha ez bekövetkezne.

degenerator
tóta w. említett egy olyan adatot, hogy budapest több hasznot termel egymagában, mint szlovákia együttvéve. ez valós?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelmérõl. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Bucser
Kérhetsz részletfizetést. Esetek 90%-ban megadják.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Palinko
megértem hogy kétségbe vagy esve, és jó hogy leírtad hátha valaki tud valamit mondani, de szerintem inkább jogi topicba kéne ezt is, és próbáld meg a többi nagyobb fórumon hátha valaki tud segíteni.
joebacsi
"A zloty szenvedte a legnagyobb gyengülést az euroval szemben."
miért?

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

ffxi
Sorry off

Nagy bajba kerültem. Harmadszorra elaptak az APEH nyugtaadási kötelezettség miatt. Mire számítsak? Helyszínen közölték, hogy 1 milló forint lesz. 10 év alatt ez a harmadszor nemtom számít-e vmi? Lehet kérelmezni akármilyen formában? A bírságot úgysem úszom meg, de enyhítés, részletfizetés vagy akármi, ami javamra szólhatna?

Kérem mindenkitõl, hogy tartsa magába elítélõ véleményét és elítélését. Minden vállalkozásnak meg van a maga egyéni szociális próblémája, becsúzhatnak hibák. De leszögezem, hogy az én havi 200-300 ezres megforgatási tõkém, pontosabban ruhákat árulok szabadég alatt a piacon. Rendszresen adok nyugtát, fizetem az adót (SZJA, TB, stb...), dehát ilyen az élet. Esõs volt a tegnapi nap. A sátramban árultam, rossz volt. Elvitte a szél a sátrat, rögzíteni kellett, takargatni az árut és közben fûzni párbeszédet a párszem vevõvel stb... fejveszve kellett ezt azt csinálnom. Pénztárgépem nincs, nyugtatömböm van, amely félig megázott az esõ következtében, szal fej tetejére állt a világ számomra akkor. És hát innentõl ismeritek, vásároltak, elköszöntek. Utána visszajöttek... igazoltak magukat, vállalkozásom eredetiségét vizsgálták, ezután jegyzõkönyvelés, nyilatkozatok. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy rendes legális vállalkozót, aki alig tud fenntartani magát és nem azon szemlélettel akar a nyugtákon spórolni. Az adóm úgysem lesz ettõl több vagy kevesebb tõle. És most jönnek ezzel az 1 milliós büntetéssel a 300ezres vállakozásommal :((( ez vicc. Az elsõ kettõ alkalom még úgy nehezen kibírtam, innen onnan kölcsön kértem egy picit, mert 90ezer és utána 250ezer volt a bünti.

Fákjúal!

Bucser
Mert a befektetõk az esetek 90%-ban nem országot néznek hanem régiót. Valamint a cseh, magyar, szlovák és lengyel gazdaság olyan mélyen keresztbeszõtt, hogy az egyik dõlésével a teljes régió megroggyanhat.

Csupán ennyi az oka.

A forint sem a magyar gazdaság miatt kezdett gyengülésbe, hanem a lengyel miatt. a Zloty sokkal jobban megszenvedte az elmúlt 2 hónapot mint a forint.

Érdemes szemeteket ezen grafikonra vetni.

A Zloty 10 forintott bukott az értékébõl (74-rõl 63-ra)

Valamint itten látható, hogy A zloty szenvedte a legnagyobb gyengülést az euroval szemben

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

leonforce
Miert jelenti a magyarorszagi allam fizeteskeptelensege automatikusan a cseh es a lengyel allam fizeteskeptelenseget is..??
Kifejtened..?Nem teljesen vagyok jaratos...

Seven-Four-Seven--Heavy

leonforce
Tenyleg tanulsagos....
Igaz nalunk nalunk eddig is boven fordultak elo tortenesek a felsoroltbol..(a krizis elott)..eleg pl.a kozlekedeskulturara gondolni (ahol egy joindulatu jelzo dudalasert is pofan vagjak az embert)
Az is valoszinusitheto hogy egy esetleges allamcsod mindennapi eltunkre gyakorolt hatasa a spekulacio szintere..(barmi lehet)

Seven-Four-Seven--Heavy

Hegi90
énis arra jutottam, hogy ha itt ilyen balhék lesznek, akkor az kb annyit tesz, hogy átlökik a küszöbön egyensúlyozó gazdaságot a káosz felé. Ezért nem is értettem, hogy akkor ez mire is lenne jó. De így már biztos vagyok benne: még most is egymást köpködik, ahelyett, hogy lemosnák a szart a falról.

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

Bucser
Ha most feloszlatják a parlamentet borítékolható az államcsõd.

És mindezt pártpreferencia nélkül mondom. Inkább házon belül kellene megegyezni a fontos dolgokban és utána 2010-ben úgyis itt a választás...

Hegi90
Mi történik akkor ha feloszlatják a parlamentet? Mik a következményei?
Azt mondják azért kell, hogy enyhítsék a válság okozta károkat. Elmagyarázná ezt valaki?

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

[NST]Cifu
Én azt tudom mondani, ami jópár elemzés alapján sikerült kisilabizálnom belõle, de ez nem feltétlen a teljes kép:

A Roosvelt féle szemlélet szerint az alacsony árak voltak a felelõsek a gazdasági összeomlásért, ezért államilag meghatározott kartell lépett életbe, amely megszabta, hogy mennyi árút (kevesebbet) és milyen áron (magasabb) lehet termelni több iparágban és a mezõgazdaságban. A kartellek lényege gyakorlatilag a versenyhelyzet korlátozása volt, hogy ne csökkenthesse senki az árait annyira, hogy azzal a konkurenseit csõdbe kergethesse. Az államilag felsrófolt élelmiszerárak, és a termeléskiesést kompenzáló állami támogatás (az állam fizetett azért, hogy a farmerek a földterületük egy részét parlagon hagyják) miatt sok támadás érte a mezõgazdasági kartellprogramot, amit 3 év után törvényességi okokból le is állítottak, és egy hasonló célú program váltotta fel.

Az elemzések legtöbbje kitér arra, hogy ez a szemlélet alapvetõen hibás volt, hiszen a kevesebb termelési ráta egyben kevesebb munkást is igényel, tehát csak növeli a munkanélküliséget, ami sztrájkokhoz vezetett. Erre jött válaszul a minimálbér és a munkaidõ megszabása. Ezzel együtt is a New Deal egyik legtöbbet támadott része.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Bucser
Rosszul tudod. a FEd-et 1913-ban hozták létre a federal reserve actal.

Valamint a privát és a Public cartel is 2 teljesen különbözõ dolog.

A Private kartell illegális és a 1890-ben hozott kartell ellenes törvény tiltja. A Public kartelleket pedig egy adott cél elérésére hozzák létre mesterségesen majd a cél elérésekor feloszlatják a célból származó összes elõnybõl részesülnek a volt kartell tagok.

Igazad van. Nem kötekedtem, csak rámutattam egy másik lehetséges párhuzamra! :)

Hegi90

Remélem nem számít topikrombolásnak, de ismereteim szerint a New Deal kartellek államilag támogatott létrehozása volt. A kartelleket késõbb bírósági úton megtámadták és a legtöbb így létrehozott kartellt meg is szu"ntették. Ennyit a társadalmi elõnyökrõl.

Az a baj hogy csak homályosan emlékszem a történetre, úgyhogy nem bánnám ha valaki kijavítana ha tévednék valamiben. Lehet hogy azzal kapcsolatban tévedek hogy mindez mikor történt meg. De úgy rémlik hogy a 30-as években.

Egy dolog biztos: az egyetlen kartell melyet hasonló módon hoztak létre, de sosem támadtak meg, az a FED nevu" banki kartell.

Montanosz
basszus...(((

http://www.kompletta.hu/ http://yanet.hu/

[NST]Cifu
A párhuzam inkább az, hogy eddig ugyebár az 1930-as évekbeli gazdasági válság volt a mostanihoz hasonló, és a New Deal volt akkor az arra adott (amerikai) válasz. Én csak arra utaltam, hogy a kettõ elég komolyan eltér egymástól, ahogy a válság alaptételei sem igazán egyeznek meg.

Ne feledd az infrastruktúra beruházásokat sem! A New Deal is rengeteg közmunkahelyet hozott létre hidak, utak, lakóházak építésével! Szvsz ez a párhuzam alapja.

degenerator
tegnap félmilliót emlegettek a az inforádióban. (nem emlékszem, ki)

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelmérõl. (Ismeretlen Francia Tábornok)

degenerator
én várom az egyet fizet, kettõt vihet akciót a babgulyáskonzervbõl:(

degenerator

[NST]Cifu
Ez sajnos annak a következménye, hogy nem következetes az államháztartás. Politikai indokok és a népszerûség fontosabb, mint mûködõképesség biztosítása. A vicc az, hogy egy évtizede tudja mindenki, hogy pazarlóan mûködik az állam (már akkor téma volt), de tenni mégse tesz senki ellene, függetlenül, melyik politikai erõ van hatalmon. De a politikai részrõl legyen ennyi elég.

Amúgy meglett az amerikai ösztönzõcsomag, de természetesen egybõl ment is a jelzés, hogy lesz ez még rosszabb is. Érdekes, hogy mindenhol újabban az 1930-as évekbeli 'New Deal'-hez hasonlítják azt, pedig alapvetõen eltérõ a csomag tartalma, legalábbis ahogy én látom. A New Deal ugyebár alapvetõ bank és gazdasági reform volt, ahol az állam igyekezett munkáltatóként szerepelni, lefaragni a költségeket (állami alkalmazottak fizetésének csökkentése, stb.), stb. A mostani ösztönzõcsomag adókedvezményeket, állami támogatást és munkanélküli támogatást takar elsõ sorban ezzel szemben...

sz4bolcs
Jogos a két pont. :)

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Zsolo007
Tévedsz, ez mindenhol így van, csak van ahol többet adnak a látszatra :)

sz4bolcs
Tévedsz. Ezt csak Magyarhonban hívják politizálásnak. :)

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

ffxi
Ahogy Woody Allen mondja:

"A végén, úgyis a bank visz."

Ez esetben nálam: "a végén úgyis az APEh visz" :( Kibírhatatlannok, akámennyit rakok be a Bétém számlájára leszippantják, hanem meg elég, akkor leinkasszózzák. Pár évvel ezelõtt olyan helyzteben voltam, hogy jut is és marad is (nem sokat). Mostanra alig jut :(

Látszik, hogy az APEH is meg van szorulva, csak nem értem miért kell ilyen sokat kérniük? Hallani állandóan a hírekben minden év elején: "a tavalyinál sokkal többet szednek be."

Aham...

Fákjúal!

Hegi90
politizálást abba lehet fejezni. :(

[NST]Cifu
Nem fog megmenteni, vagy legalábbis nem úgy, ahogy sokan gondolják. Nem jótékonysági intézmény, továbbá ha segítséget nyújt, akkor ott tenni is kell valamit ezért. Komoly elvárások az államháztartás helyrebillentéséért (ami elsõ sorban a kiadások csökkentését jelenti).

Willi Betz
Hofi is megmondta: Addig nyújtózz amíg még van takaród:) Bocsi az OFF-ért:)

.:Kiskorú Gabec:. Kormányzott kereket hajtani???? wtf? ? Omegaforever ?

Bucser
Az IMF hitel tologatása nagyon kemény következményekkel járna majd.

Egyrészt a mostani 6 %-os kamat helyett emelkedne a rátevõdõ kamat ráadásul az új tartozás már az elõzõtartozás+kamatai+az átütemezés új kamatszintje szerint lenne megállapítva... (nem beszélve arról, hogyha az IMF-et is átvágjuk megint akkor csak jó 30-40%-os kamaton lesz refinanszírozható az államadósság ráadásul csak 3-6 hónapos kötvényekkel.)

Szar biznisz... Az ország egyetlen esélye, ha a politika elkezd végre vágni. És Onnan ahol kell. 1-2 hónapig még próbálhatják húzni, de ahogy mélyül a recesszió európában muszáj lesz levágni a kiadásokból. (nézzétek majd meg a 2009 elsõ negyedéves jelentéseket. nem lesz kecmec sem a tõzsde sem az állampapírpiacon. ráadásul az USA most kb 1400 milliárd dollárt keres a piacon az elkövetkezõ 3 évre...)

Montanosz
hát 28ezerbõl nem nagyon lehet megélni)))

dronkZero
Végülis, ilyen szempontból jól csináljuk, más farkával verjük a csalánt, a gazdaságmentõ csomagot a nyugdíjasainknak, a közalkalmazottainknak, meg a segélyezettjeinknek osztjuk, és közben leszarjuk, hogy mire kaptuk. Ha elapadhatatlan a pénzforrás, akkor tényleg jól csináljuk, végülis a munkaképes lakosság kétharmada ingyenélõ. Ez valahol pozitívum.

Viszont akkor meg én basztam el, hogy nem segélybõl meg semmittevésbõl élek...

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

Christiansen
szerintem végtelenszer:DD_:d
szánalmasak vagyunk, tény.
nincs mit tenni, 2010-11ig ki kell húzni aztán lábra lehet kapni
ehhez nem ártana 2010 nyarán egy bizonyos esemény, de ez így már off..

dronkZero
Eddig rendben van, így is történt eddig, csak az a kérdés, hogy _még mennyiszer_? Mikor fogy el az EU türelme a populizmussal, szartologatással, semmittevéssel szemben? Még hányszor verhetjük el a semmire a megmentésre szánt pénzt?

Christiansen
benne van, hogy lesz államcsõd is, de az EU megment minket majd,
különben bedõlne az egész térség.

Bucser
Megnyitottad és szépen magára is hagytad az adott topicot. Az totál derailed lett hála 3-4 embernek és most van másik. Miért sírsz?

A diszkusszió a témáról meglesz nem?

Hegi90

Trade
Cifu köszi szépen hogy elveszed a topicnyitó ötletemet.
Te egy nagy szaktekintélynek számítsz itt az sg-n már csak a haditechnikai topicod miatt is és a neved garancia lesz erre a topicra is szép lassan kicsinálod majd az enyémet!Amit ráadásul pár éve nyitottam és akkor még senki nem beszélt róla csak én lettem lehülyézve hogy:"ez meg mirõl beszél".
Miért nem tudsz te megférkõzni az NWO-sokkal?

Bucser
Mondjuk a portfolió.hu-ról is megvan a véleményem mikor 2 nap különbséggel ugyanarról a témáról szögesen ellentétes cikket jelentetnek meg (egy azon szerzõtõl).

Bucser
Sokan ezen a véleményen vannak, sokan meg az ellenkezõjén.

dronkZero
Az lehet, hogy fél éve még ezt mondták, csak azóta is jól felszívtuk magunkat, aztán nagy lendülettel nem csináltunk megint semmit. Mint Öszöd kapcsán. Most meg már megint államcsõdöt mondogatnak. És nem én, hanem a szakma... Nézz meg egy portfolio.hu-t...

Mondjuk lehet, hogy tényleg nem hagyják a csõdöt, csak közlik, hogy a következõ adag pénzt csak akkor kapjuk meg, ha kormányt váltunk. Az még jó is lenne. De ez inkább csak remény, mint realitás szerintem.

SötétBarom
Azt mondjátok meg, hogy érdemes-e felhalmozni fegyvert, lõszert, vizet és konzerveket! :]

ʇxǝʇ ʎɯ oʇ sıɥʇ pıp doɹp ssɐq ǝɥʇ

Molnibalage
Nem. Nem elég. Röppenhetne már pár ban. Nem igaz, hogy még olvasni sem tudnak egyesek.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Bucser
Itt is kezded a baromságot?

A Magyar Nemzeti Bank tulajdonosa a Magyar Köztársaság! És részvénytársaság formájában mûködik (zárt részvénytársaság amelynek egyetlen tulajdonosa van).

Tõkés tulajdonosok pedig nincsennek.

A topik alcímére felhívnám a figyelmed: "A globális pénzügyi válságról realista szemszögbõl, összeesküvés elméletek nélkül"

De látom nektek nem elég 2 topic.

Frayer
"A magyar bankrendszer tulajdonosi szerkezetét tekintve német és osztrák bankok által többségi tulajdonolt"

Én már mióta errõl papolok, csak valahogy az én számból nem nagyon akarják elhinni. A magyar nemzeti bankrendszerünk, se nem magyar, se nem nemzeti. Ez kérem szépen egy részvénytársaság, melynek névleges tulajdonosa a magyar állam, a tõkés tulajdonosok listája meg zárt, titkosított. Minden összeesküvés nélkül.

I love to walk in the rain, because no one knows im crying

fifi
korrekt amit írtál...
megkérdezhetem, hogy kivel foglalkozol?

Extreme¤Noise¤Terror -ANOTHER WAY- Viharsarok fastcore Két perc alatt értek én mindenhez...

Montanosz
ja értem

nem nem értek hozzá, csak mint átlag ember aki a híreket böngészi.
majd figyelem írásaid ezentúl

Frayer
mingyá beszarok

I love to walk in the rain, because no one knows im crying