1268
Solid State Disk memória merevlemez
-
Ha mindegy, akkor miért számít, hogy hanyadik szektortól kezdődik a system partíció? Vagy hogy egy partíció mérete maradék nélkül osztható legyen 4-el? Az ok, azért, hogy egész 4kB-os lapokat foglaljon ... de ha úgyis szabadon mozgatja az adatokat, akkor nem mindegy? Illetve ezek szerint ha több partíció van, akkor is szabadon mozgatja az adatokat?
Lehet hülye kérdés, csak érteni szeretném a pontos működést :) -
"Ha jól sejtem"
Rosszul :) -
Használ valaki Intel Rapid Start technológiát (mikor a memória tartalom az SSD egy erre kijelölt partíciójára mentődik, majd induláskor visszatöltődik)?
Ha jól sejtem SSD esetében is ha több partíciót hozok létre, akkor a szektorok fixek lesznek. Viszont ilyenkor hogyan dolgozik a wear leveling?
Ha a memória tartalom mindig ugyanarra a partícióra mentődik, és ezek a blokkok fixek, akkor ez a rész valószínűleg előbb elhasználódhat.
Vagy a wear leveling ezt figyelmen kívül hagyja és a partícióktól függetlenül mozgatja az adatokat az SSD-n? -
Akinek szüksége van rá biztosan! :D -
Jó cucc, de 120 gigás inkább megérné .. -
Ocz Agility 3 60Gb
seq
Read 232,4 Write 217,3
512k
Read 208,2 Write 201,5
4k
Read 8,528 Write 31,08
4k QD32
Read 77,76 Write 90,57
Nem értek hozzá, valaki guru mondjon valamit! -
Az SSD nem lesz gyorsabb a defragtól, viszont felesleges írással terheli azt. -
goso #541 Szia! Megkérdezhetem, hogy miért káros? -
igen ki kell kapcsolni az az ajánlott viszont ha van vinyó még az ssd mellé használhatod a diskeepert csak tiltsd le az automata defragot. -
Kifejezetten káros. -
Sziasztok! Töredezettségmentesíteni felesleges ugye? -
Közben utánanéztem még, és elvileg az AHCI SSD esetén a TRIM miatt fontos. Viszont az Intel a 9.6-os Rapid Storage Driver óta RAID módban is támogatja a TRIM-et, persze csak olyan SSD-ken, amelyek nem részei tömbnek. Márpedig a rendszer SSD-m nem az, úgyhogy akkor jó lesz ez :) -
Hali!
Egy SSD szakitól érdeklődnék, hogy ha az alaplapomon a SATA mód RAID-re van állítva AHCI helyett, az okozhat e a későbbiekben problémát?
Egy Gigabyte GA-Z77-D3H alaplapom van, amin támogatott az Intel SRT ... sőt, van mSata port is a lapon, amibe direkt az SRT-hez be lehet tenni mini SSD kártyát. Na most az volt a terv, hogy a rendszer kap egy dedikált SSD-t, a 2db 1TB-os Samu vinyó közül pedig az egyik tároló lesz, míg a másik SRT gyorsított, programok telepítéséhez használt eszköz (játékok, stb). Ehhez kapott is egy 32GB-os Kingston mSata SSD-t.
A dolog meg is lett csinálva, külön SSD-n a rendszer és a 32GB-os SSD be lett állítva az egyik 1TB-os vinyó cache-jének. Minden király, faszán működik ... csak ott a bibi, hogy az SRT kizárólag akkor beállítható, ha a SATA mód RAID-ra van állítva (RAID tömböt generál a gyorsításra használt SSD-ből).
Egyébként faszán megy, erre a vinyóra vannak telepítve a játékok, mostanában csak D3 megy, úgy tölti mint a pinty ... érezhető a különbség ahhoz képest, ahogy innen futott előtte :) -
Lacika 79 #535 de ne az én "asztalomra" osszák ezt a lapot a pakliból :D
azon filózok, hogy lehet ráfizetek pár fontot, és egy dupla akkora Samsungot kérek vissza. -
goso #534 Köszönöm! -
A céges laptopomban meg a WD Black vinyó halt meg 6 hónap után... Benne van a pakliban.
Mondjuk én örülök, mert kisírtam a helyére egy SSD-t :) -
Lacika 79 #532 Azt intézem éppen. Csak qrva bosszantó, hogy egy pár hónaps SSD elfirkál rendeltetés szerű használat mellett. Rendszer vinyó, elég szabad tárhellyel, kikapcsolva aminek ki kell lennie... -
Ha még van rá gari vidd vissza! -
Lacika 79 #530 Eddig egy OCZ Vertex 3 boldog tulaja voltam. Aztán tegnap úgy döntött ez a szar, hogy nem hajlandó bootolni, ha bootol is, akkor amint bejön a windows, használhatatlanul lassú lesz minden. Ilyen 1 perces "fagyások", minden egyes alkalmazás indításakor. Na mondom rakok új windowst. Azaz csak raknék, mivel 21%-nál megáll, és kész......
Valakinek van ötlete? Raktam rá új firmwaret, de nem oldott meg semmit..... -
OCZ 120GB SATA3 2.5" Agility 3 AGT3-25SAT3-120G 25.800 Ft (Ipon) -
goso #528 Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy játékra milyen HDD, vagy SSD ajánlott?
Nem szükséges a hatalmas tárkapacitás, kb 3, 4 játékról lenne szó + Windows 7 64. -
Az első feléhez: igen, magyarul szólva még nincs (nem volt) kiforrva a technológia.
Én úgy vagyok vele, hogy majd tervezem az SSD-t, de jó lenne, ha egy 256-os beférne a fájdalomküszöb (~30e Ft) alá. -
8gb az kicsi
ha kevés rajta a szabad hely, eleve bukta
ha nem megy a trim rajta autora, vagy maunálisan az is bukta
ha nem AHCI-n van bukta
túl intenzív használat mellett, ha időnként nem takarítják le és helyezik át a szektorokat bukta
régi fos vezérlő (pl. jmicron), az bukta
...sorolhatnám még, az SSD-t arra és ÚGY kell használni amire való!
Az élettartama sem lényeges, mivel évente feleződik az áruk (és javulhat az élettartamuk is), most kétszer nagyobbat vehetek jóval olcsóbban, mint legutóbb, így ha kipurcan, vagy gyanúsan viselkedik, jöhet az új. A szenzitiv adatokat úgyis HDD-n tárolja az ember, de az oprendszer és pl. a gammák maradhatnak az SSD-n.
Aki hosszútávra építi a kis fosát, az vegyen csak HDD-t és hűtse be, aki nem sajnálja a pízt a sebességre, az meg vegyen SSD-t is mellé és élvezze a csodát. -
Egy 8Gbyte-os SSD egy épületfelügyeleti rendszerben kb. 3 éve dolgozik. A probléma az, hogy az elején még tényleg olyan volt, mint a villám. Most per pillanat meg már inkább olyan, mint egy IDE-s winchester, és nem túlzok. Logokat ír, tehát nem csak statikus adatok vannak, de nem gigászi méretűek, és most gondolkozunk, hogy lecseréljük. Valószínűleg sima HDD-re. Pedig azért került bele SSD, mert abban reménykedtünk, hogy hú de sokáig fog élni. A gép, amit váltott, 1998-ban lett összerakva, és több, mint 10 évig működött. Egy 160 Mbyte-os Maxtor merevlemez volt benne, és egy bad sectort nem találtunk rajta. Ilyen egy kiforrott technológia... :)
Valahogy úgy vagyok ezzel, hogy az SSD technológia még csak most kezdi (szerintem) kiforrni magát. Kell egy kis idő, amíg tényleg sikerül a gyerekbetegségeit kinőni.
Nem vitatom el az előnyeit, az iszanyotsan gyors olvasási ill. elérési sebességet, bizonyos feltételek mellett. -
Őőőő, namost ÉN inkább azt állítom, hogy ÖSSZEHASONLÍTHATATLANUL gyorsabb a rendszer SSD alatt (egy win7), mint HDD-n. A szekvenciális olvasá-írás meg lényegtelen, abban a HDD-k is jeleskednek már. -
ha használtál már ssd-t tudhatod azért igen is van valós használatban különbség netezéskor,bootoláskor+program betöltéskor oké függ a többi dologtól is de az ssd nagyban megdobja a rendszer összképét,de nem értem még mindig ez a téma manapság is amikor rég tudjuk egy hdd sose lesz olyan gyors mint egy ssd még a wd raptorok sincsenek pakliban ráadásul rohadt hangosak és melegednek. -
No offense, de az SSD-vel szemben nekem az egyik bajom az, hogy vannak előnyei és hátrányai, és ahogy korábban SQJ is írta, azért a hátrányai sokszor nincsenek kihangsúlyozva. Annyival ugyanis azért nem gyorsabb hétköznapi üzem közben, mint amennyivel drágább a HDD-hez képest. Ez nem magyar probléma, külföldön is így viszonyulnak a HDD és SSD árak egymáshoz.
A MicroSD és az SSD összehasonlítással pedig az a baj, hogy az előbbiben általában SLC NAND van, míg az SSD-kben manapság főleg MLC-k... -
Normális áron van az most is, csak rossz oldalról közelítik meg az emberek.
Ez flash adattároló. Ha már hasonlítom, legalább annyira jogosan hasonlítom egy microSD kártyához, mint egy HDD-hez.
Egy 32 gigás Samsung microSD 10 ezer forint, egy 64 gigás SSD tőlük 20 ezer. Ráadásul utóbbi sokkal-sokkal-sokkal-SOKKAL gyorsabb.
Miről is beszélünk tehát?
Nem a gyártók hibája, hogy csóró a magyar.
NEM arra való, mint amire a HDD, ezt kéne már felfogni. -
Remélem így folytatódik továbbra is az árcsökkenés ,akkor jövőre végre normális áron lehet venni SSD-t! -
Május végén írtad, hogy ugyanezen kapacitásúak már 60k alá is be nyomultak.
Ez az időintervallum nem is olyan rossz. :) -
240GB-os Agility 3 már 50 K alá is bekúszott! -
Valaki használ SSD+HDD kombót (Intel SRT)? Használható?
Az új gépembe a rendszernek vettem egy SSD-t és telepítésekhez (játékok, stb), tároláshoz az 1TB-os vinyóm elé tennék egy ilyen gyorsítótárat ... ráadásul a Gigabyte lapomon van mSata foglalat direkt az SRT támogatáshoz. -
Jah, nekem perfectdisk2000 ha bent van egy ssd is, akkor nem is látja még a hdd-ket sem. Evvan, ezek nincsenek fekészítve ssd-re. -
Srácok, SSD-t nem méri semmi. Asszem egyik típusban sincs mérés, de erre azért nem fogadnék.
Minek? Ez nem melegszik, nincs benne mozgó alkatrész. Azt a minimális hőt ami keletkezik a chipekben, simán elvezeti az SSD háza. -
win7 élmény indexem megjavult 7,2-t kaptam rá végre de a szenzor még mindig kuka és az a vicc crystaldiskben se mutatja. -
Jah, és nekem se monitorozza az Aida az SSD-t...
(Sorry for double posting :) -
A korábban emlegetett OCZ-mnek is van egy olyan érdekessége, h amióta megvan, ő a HDSentinel szerint 30°C-os, sose hűvösebb, sose melegebb...
Vagy nem tudja kezelni a szenzorját, vagy nem is mér jól eleve a szenzor O.o -
Üdv a Sandisk P4 32Gb-s SSD-mel van 2 inkább zavaró hiba 1. hiába csináltam meg minden optimalizálást beállítást egyebet az élményindex win7-en 5,9-et add de a rendszer és tesztekben gyors ,2. aida64 se monitorozza a hőmérsékletet. -
Üdv mindenkinek!
Egy hete vettem egy OCZ Agility 3 120GB-os SSD-t. Remekül működik, hasít a rendszer és az egész gép, ahogy vártam.
Viszont azt hittem a szívbaj ér utol, amikor a HD Sentinel egyszer csak elkezdett veszettül sipákolni. A gép épp üresjáratban volt, mert tételt írtam közben, egyedül net rádió ment közben. A Sentinel hirtelen 0%-os kondíciót írt az SSD-re, a #1 Raw Read Error Rate nevű SMART jellemzőt meg lehúzta a küszöb alá, így azonnali cserét írt a program. Az áttekintés lapon nyomtam egy Újratesztelést, a hiba eltűnt, a kondíció újra 100-as, a SMART fülön meg visszaállt normális értékre a fenti jellemző.
Na most ennek mi lehet az oka? Kell ettől tartani? Mennyire megbízható a SMART meg eleve az ilyen szoftveres előrejelzés SSD-k esetében?
Vinyókkal mentett már meg párszor a Sentinel, de nagyon a szívemre venném ha az egy hetes SSD-t máris cserélnem kéne.
Ha számít valamit, egy Dell Inspiron N5010 notiban van az SSD. Az mondjuk gyanús, hogy a Sentinel Információ fülön az ATA ellenőrző összeget érvénytelennek jelzi. De szerintem ez több, mint biztos hogy driver gond, mert a korábbi vinyók mindegyikére ezt írta, illetve a külső vinyóra is érvénytelent mond. Win8 alatt, illetve asszem alapdriverekkel futó Win7 alatt is érvényes volt az ellenőrző összeg. Viszont ha felteszem a Delltől letöltött drivereket, akkor ez a hiba is előáll.
Előre is köszönöm, ha valaki tud valami érdemit mondani a problémámra. -
link