1268
Solid State Disk memória merevlemez
  • Laza
    Igen, ezek a mérések már a gyárinak megfelelőek ... csak ugye nem életszerűek :)

Szerencsére az Indilinx vezérlős OCZ már randommal is hozza a gyári adatokat.
  • NiGhTM4R3
    All 0xFF (1 Fill)-nél:
    Olvasás 498.5 Mb/s
    Írás 496.4 Mb/s

All 0xFF (0 Fill).nél:
    Olvasás 483.0 Mb/s
    Írás 489.1 Mb/s

Ezek így a valós adatot mutatják már? Ha a teszt 'Random' módban van akkor az írás miért lett olyan gyatra?

Amúgy igen bekapcsolástól mértem, mert 2 youtube videón is úgy láttam, hogy az egyik automatikusan induló program elindulásáig mérik, tehát úgy sem tűnik hülyeségnek.
  • Laza
    "stabilan 500 felett kellene lennie optimális körülmények között"

SandForece-nak az az optimális körülmény, ha pl csupa 0-ákat írsz rá :D
  • Laza
    Jó az az olvasási érték, az írás lehetne több. Próbáld meg CrystalDiskMark-al átállítva 0x Fill-re. Ha jól rémlik SandForece-os, az így fog 'jó' eredményt mutatni.

A bootolási időt kb a Win logótól számolod? Nem a bekapcsolástól, ugye? :) (bios és társai nem fognak gyorsulni)
  • NiGhTM4R3
    AS SSD Benchmark teszt azt írja, hogy
    'Seq' read: 453.53 Mb
    write: 167.1 Mb

Ez nem kevés? a dobozon azt írták, hogy stabilan 500 felett kellene lennie optimális körülmények között, már pedig Sata3-as (6G)-re van rákötve

Bootolás is ~47 sec volt a 6 éves HDD-mről, így SSD-ről olyan ~44 lett de most ugye szűz a Windows 7.

Mi lehet a gond? (Kingston HyperX 3k)
  • Laza
    A V+200-hoz semmit sem adnak, egy sima átlátszó műanyag 'dobozban' adják. A Vertex 4-nek már szebb csomagolása volt, és ahhoz adtak beépítőkeretet is, de már azon is meglepődtem, hogy volt benne ... általában az x ezer forinttal drágább kitekhez szoktak ilyeneket adni. Szóval örülj Te is :)

Itt van pár dolog: link
  • Sir Quno Jedi
    Nos van rá mód, de nem biztonságos, szal. előtte le kéne menteni mindent. Jobb nem brizgálni.
  • NiGhTM4R3
    Akkor nem morgolódok :)

Lenne egy kérdésem;
    Ha van 'a' (oprendszer) és 'b' (adatok) meghajtóm és emellé beteszem az SSD-t amiből 'a' (oprendszer) lesz, a régi 'a'-t pedig törlöm akkor a felszabaduló helyet hozzátudom tenni 'b' meghajtóhoz anélkül, hogy a 'b'-n levő adatok elvesznének?
    Tehát a plusz helyet alapból az üres területre teszi hozzá?
  • Solt
    Majd a te kedvedért beiratkozom egy gondolatolvasó tanfolyamra! :D Észrevenni csak olyat tudok, ami le van írva... Idáig ez volt leírva,

"A beállítások többségét sebesség növelés miatt használom, nem SSD élettartam növelés miatt ..."

Ez szerintem elég egyértelmű, hogy nem az oprendszerre érthető.

De mindegy, ne ragozzuk, mert számomra az oprendszer buherálás is totál felesleges! ;)
  • Sir Quno Jedi
    Az másik kit (és drágább), amihez adnak ilyeneket is. Még beépítőkeret sem mindig van hozzá ám...
  • NiGhTM4R3
    Kingston HyperX 3k SSD-t vettem, de szörnyülködve konstatáltam, hogy egy beépítő kereten kívül semmi mást nem adtak.
    Se kábelt, se átalakítót, se CD-t (drivert, tools-t).. lehet csak nekem lett volna evidens, hogy egy drágább SSD-hez kapok néhány dolgot?:)

Mondjuk ez az első SSD-m, nem tudom más gyártók hogy látják el a vásárlóikat..

@Laza várom a linket ha meg van még
  • Laza
    Csak vennéd már észre, hogy nem az SSD gyorsításáról beszélek, hanem az oprendszer működésének gyorsításáról ;)

Ide beteszek még egy szót, mert úgy talán érthetőbb: "A beállítások többségét oprendszer sebesség növelés miatt használom, nem SSD élettartam növelés miatt"

Nem az SSD gyorsaságát akarom növelni, hanem az SSD gyorsaságát kihasználni az oprendszer működésének gyorsítására. Ezért is írtam a procikat :)
  • Solt
    Kizártnak tartom, hogy a teszteken kívül bármiben is érezni fogod a különbséget, legyen szó bármilyen gépről! :) A prefetch és társai nem lassítanak annyit az SSD-n, hogy te azt a gyakorlatban észre vedd! :) Persze a placebo hatás biztos működik... :)
  • Laza
    A beállítások többségét sebesség növelés miatt használom, nem SSD élettartam növelés miatt ... egy AMD E-450 esetében érezhető a különbség összességében, ahol leginkább az SSD gyorsaságát kihasználandó vannak eszközölve némely beállítások :)

De igazából bármibe teszi az ember az SSD-t és bárhogy használja, érezni fogja a különbséget egy HDD-hez képest :)
    Én gyorsan megszoktam :D
  • Solt
    Én sem akarok senkit győzködni! :) Végigmentem azokon amit leírsz, és én is használom laptopon, asztali pc... Én úgy vettem észre, hogy felesleges ezekkel pöcsölni. Főleg amióta 5 év garanciákat adnak... ;)
  • Laza
    Olyanokra gondolok, mint Win write-cache buffer flushing, prefetch, stb.
    Felesleges és 10 mp alatt kikapcsolható :)

A Core i5 3570K -s asztali gépemen lehet észre sem venném, de az E-450-es kis notin már minden sebesség növelő és felesleges beállítás időt és energiát spórol meg :)

De természetesen mindenki úgy használja, ahogy jólesik, Én csak a kérdésre válaszoltam segítségképpen, meggyőzni nem akarok senkit :)
  • Solt
    Lassítja... Szintetikus tesztekben lehet, de, hogy ezt te alkalmazásoknál nem veszed észre az fix!

De a lényeg, hogy mindenki úgy használja, ahogy jó neki...
  • Laza
    Ez nem csak SSD babusgatás, hanem olyan funkciók átállítása, amik lehet egy HDD-t gyorsítottak, de egy SSD-t (SSD-s működést) lassítanak (fetchelés, cachelés, stb).

De persze mindenki maga dönti el mit és hogyan használ. Én egy friss Win7 telepítést követően is elvégzek egy tucat beállítást kb 5 perc alatt, ami tök feleslegesen lassítja az oprendszer működését. SSD-nél sem tart tovább 5 percnél a beállítás.
    Jelenleg 3x Win7 van otthon (mind eredeti, egy asztali, 2 laptop), mind egyformán van beállítva, és a leggyengébbtől a legerősebb konfigurációig hasít :)
  • Solt
    Nem is kell babusgatni! Win7 alatt töredezettség mentesítés ki, és ennyi! Win 8 alatt már ezt sem kell...
  • grebber
    Akkor én kivétel leszek SSD fronton ugy látom!
    Ha majd veszek SSD-t akkor az 100% hogy az ég világon semmit nem fogok a winbe turni hogy állítgassak.Ugy fogom használni mint a HDD-t.Azt majd kiderül mit bír!
  • Laza
    SSD-hez rendszer beállításhoz egyszer javasolt az SSD Tweaker alkalmazás, az beállít helyetted sok mindent.
    Aztán a net is tele van tipp gyűjteményekkel, elég csak beírni a Googleba, hogy "Win 7 optimalization for SSD". Az otthoni gépemen van egy link elmentve korrekt leírással, majd este belinkelem.
  • Laza
    Kezdésnek érdemes megnézni, hogy annak az SSD-nek a frissítésénél van a veszély adatvesztésre, illetve hogy rendszer alatt tudja e frissíteni ... és hogy USB-ről tudja e frissíteni.

Pl a OCZ Vertex 4-esem 1.4-től már nem veszít adatot, viszont nem futhat róla a Win frissítéskor.
    De pl a Kingston V+200-asom frissíthető úgy, hogy rajta fut a Win, nem veszít adatot, viszont pl USB-ről nem frissíthető, csak sata portról. Ezt friss Win telepítés után frissítettem rögtön, hogy ha mégis adatvesztés van, akkor max a telepítés idejét bukjam (ami 15-20 perc :) ).
    Az OCZ-t a fentiek miatt nem is frissítettem még, mert hova a tökömbe rakjam? :) Jó az a FW ami rajta van, hozza a sebességet :)
  • NiGhTM4R3
    Van egy régi HDD-m és vettem mellé egy SSD-t. Logikusan utóbbit akarom rendszerpartíciónak.

Szóval először frissíteni kell az SSD firmwarejét de ezt úgy nem lehet ha ő a redszerpartíció, akkor először csak csatlakoztassam a géphez és úgy frissítsem? (mint egy külső winchestert) utána windows újratelepítésnél kiválasztom az SSD-t, hogy arra telepítse és jó lesz?

Van valahol magyar leírás kezdőknek akiknek most lesz először SSD-je, miket kell kikapcsolni mire kell figyelni, ilyenek?
  • Laza
    CrystalDiskMark-al mértem alapbeállításokon.
    Igazából magával a működésével semmi bajom, mert most is szépen teljesít a HDD-hez képest, csak az zavart, hogy Sata2 és Sata3 között semmilyen változást nem tapasztaltam.

Az otthoni gépemben egy Vertex 4-es van, ami szintén a fenti program alapbeállításaival (random) hozza a közel gyári adatokat.
    Ahhoz képest ez meg karcsúnak tűnt. Bár tudom, hogy más a vezérlőjük és annak is az alapvető működési elve, de mégis ... :)

Egyébként most leteszteltem megint Sata2 és 3 módban, 0xFill-el, szépen kijön a különbség, már teljesen jól látható a S2 és S3 közötti eltérés.

Köszi, megnyugodtam :)
  • franc0
    Itt egy teszt, random adatokkal ennyit tud.

• franc0
    Mivel méred? A mért értékek korrektnek tűnnek.
    Ha CrystalDiskMark-kal, akkor a settingsben be kell állítani, hogy 0xfill adattal mérjen. Akkor láthatsz szép nagy számokat.

De igazából ez kurvára lényegtelen. Ha Samsung 830-ad lenne 500/300-al, azt sem éreznéd gyorsabbnak.
  • Laza
    Ja, az SSD-n a legfrissebb fw van (501-es).
  • Laza
    Valakinek van ötlete a következőre?

Vettem az iPonnál múlt héten egy Kingston SSDNow V+200 120GB SSD-t (Sata3-as), le volt árazva pár napig, 21k volt. A gyári adatok és tesztek alapján igen jó teljesítménye van.

A notim egy Samsung NP350U2B, aminek a chipsetje támogatja a Sata3-at, de ugye HDD volt benne. Na, kicseréltem az SSD-re (szét kellett szedni az egész ketyerét, na mindegy), és feltelepítettem egy friss rendszert. A méréseim alapján a Sata2-es gyári adatok kb 60-80%-át hozta csak a cucc, azaz 200/150-es sebességet (elvileg a gyári 270/250 lenne).

Konstatáltam, hogy valószínűleg nem Sata3 módban megy, így utánanéztem, és találtam bios frissítést, amiben már be lehet kapcsolni a Sata Gen3 módot ... de a sebesség ez után sem változott, tök ugyanaz maradt.

Valakinek ötlete, mivel lehetne felgyorsítani? Köszi
  • vacko1
    köszönöm a választ.
  • Laza
    Működni fog, Sata3 hiányában max a sebessége nem lesz az igazi ... de a vinyónál így is jobb lesz :)

Ahogy nézem 20k körül van az ára, nagyon baráti.
  • vacko1
    sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni ez így működne-e?Ki kell cserélnem a merevlemezt és a következőt néztem helyette.
    - OCZ Octane SATA III 2,5" SSD 128GB

Egy Samsung régi HDD 3.5" Sata 2 csatlakozó volt benne

Alaplap: Asus M5A78L-MLX V2

Proceszor: Amd Fx 4100

Videokártya: Hd 5670

Memoria :Adata 4gb DDR3 1600

Win 7
  • zooleeh
    Koszi a valaszt .Win 8-at raktam es a telepites elott AHCI-re alitottam (az ssd-en van az oprendszer,csak arra voltam kivancsi hogy jol van -e ez ugy.
  • Laza
    Mindenképpen AHCI. De valószínűleg nem fogod tudni külön állítani, így a HDD kezelése is át fog állni, viszont attól elszállhat a Win-ed, ha éppen nem új rendszert akarsz telepíteni. Tehát mielőtt a bios-ban átállítod a sata módot, a Win 7 alatt (ha ezt használsz :) ) módosítanod kell az ide tartozó registry bejegyzést (Googléban megtalálod).

Ha friss rendszert akarsz telepíteni, akkor nem lényeges. Az install megkezdése előtt állítsd át a sata módot, és már úgy fogja telepíteni.
  • zooleeh
    Sziasztok sata 2-es winch-melle rakatam egy dell 128 gb-s SSD-t ami mar sata 3-as (az alaplapon sata 3-as csatlakozoba kotottem az ssd-t,a winchester maradt a sta 2-ebe ).Kerdesem az lenne hogy a biosban hogy alitsam ,AHCI vagy IDE modban
  • Lacika 79
    én samsungot
  • Desiderata #553
    sata 2-es laptopba most mit vennétek 128gigában gondolkodva?
  • goso
    *hdd
  • goso
    Ertettem, es mi a helyzet sima hhd-nel? (bocsi az ekezetek miatt)
  • Lacika 79
    Nah, a kis (elhalálozott) OCZ Vertex 3 helyére keresnék valami "megbízható" partnert. Samsung, Kingston, Intel, Corsair, Crucial? Miből érdemes most válogatni? Vagy esetleg a 4-es OCZ sorozat?
  • NiGhTM4R3
    Valaki leírná, hogy mi a különbség köztük?

128Gb SSD Vertex 4 / 128Gb SSD Agility 4?

3-4000 ft a különbség, melyiket érdemesebb választani? (3-as szériát már nem érdemes, ugye? ez az újabb tovább bírja)