1268
Solid State Disk memória merevlemez
-
#708 Közben lett újra régi áron Vertex 3 ipon-on. Vagyis egy 1000-essel drágább, de még így is baráti. -
#707 Az még ráadásul pont akciós is volt. -
#706 Az a gond iponról már egyéb dolgokat is összevállogattam, nem szeretném ha az ssd külön futárkölcséggel érkezne.
Win 8 meg amúgy sem nagyon izgat, mikor van itt tök jól működő, belakott, megszokott Win7-em.
De azért persze köszi szépen! -
#705 A megadott kulccsal aktiválva van a Microsoft rendszerében.
100% trójafree, kapom a frissítéseket. A számlát magánemberként telibefosom. -
#704 Attól az még ugyanúgy illegális, szóval mit nyertél vele? Nem tudsz számlát stb. mutatni az előzőről, amit erre upgrade-eltél, így az, hogy technikailag engedik felrakni, semmit nem jelent, azt tudod... -
#703 Inkább Samu 840 24 ezerért, ajándék Win8-al.
A közhiedelemmel ellentétben a Microsoft volt olyan rendes, hogy az upgrade csomaghoz nem kér előd oprendszert. Tudom, mert csináltam. -
#702 Sejtettem, hogy hasonlóképpen működik, így már minden tiszta. Köszönöm szépen! :)
Végülis nem vagyok annyira márkához kötött, valószínű akkor az Assassins Creed-es Kingstone lesz madj, laptopba menne úgyis. A játékot meg megpróbálom elpasszolni. -
#701 Láttam az iponon is a kommented, de most van időm reagálni.
Nagyvonalakban így működik a számtech kiskereskedelem:
A webshopoknak nincs raktárkészlete. A nagykerek számítógépes rendszerére vannak rákötve, arra rádobják a haszonkulcsukat, te azt az árat látod.
A Vertex3 valószínűleg elfogyott az olcsó nagykerben, így az ipon oldala a következő legolcsóbb nagyker árát listázza be, ami sokkal drágább.
Én a helyedben idén már nem várnám, hogy kapni fogsz. -
Solt #700 Nem... a defrag az defrag, az optimalizálás pedig optimalizálás... -
#699 OCZ Vertex 3 120GB
Pár órát késtem tegnap a rendeléssel, mert napközben még valóban 24k volt, de estére lazán rádobtak egy 10-est. :D
De ár grafikont nézve elég ingadozó az ára, remélem pár nap múlva megint visszaesik, mert sokmást kinéztem még mellette ipon-on.
Bár attól félek így év vége fele nem igazán fog már árcsökkenés bekövetkezni. :/ -
Zsoltee_a_bator #698 Mi ez az optimalizalas? Gondolom nem defrag. -
#697 "Windows7: Felismeri, és trimmelni is képes, de elég nyügös a beállítása szerintem"
Mármint minek a beállítása nyűgös?
Én nem találkoztam nyűggel, no meg létezik ingyenes célszoftver is erre :) -
#696 Sikerült pont az ellenkezőjét levonnod tanulságnak. Ehhez szeretnék gratulálni! :D -
#695 xp-vista felismeri az ssd-t de nem csinál semmit, azaz trimmelni nem tud, manuálisan szoftveren keresztül lehet trimhez hasonló műveletet csinálni(Ez álltalában az ssd saját szoftverén keresztül történik. Windows7: Felismeri, és trimmelni is képes, de elég nyügös a beállítása szerintem. Windows 8: felismeri, trimmeli, és beállítani sem kell, mondjuk azért a Temp mappát, meg pár dolgot érdemes áthelyezni más merevlemezre, hogy ne írjon annyit az ssd re.
-
#694 Elozo windowsok is tudjak ezt?
-
#693 Köszönöm, én is erre gondoltam. -
Solt #692 Nem kell... bízd nyugodtan az oprendszerre... Állítsd be az optimalizálást heti 1 alkalomra és kész is vagy! :) -
#691 Sziasztok. Kérdésem az lenne hogy windows 8 oprendszerem van, ami egy samsung 830 ssd-n foglal helyet. Ehhez az oprendszerhez fel kell még rakni a Samsung magician szoftvert?
-
Lacika 79 #690 nem értem, hogy miért hajtod továbbra is a saját igazadat, ha előtted már 56-an elmondták, hogy hülyeség amit beszélsz. igenis kell az ssd a rendszer alá, és igenis szeretik a játékok, ha arról futnak. punktum!
felejtsd el a külső rackedet, meg minden hasonló balgaságot, rakd be szépen a házba, adj neki egy kis Sata 2-3-at, aztán öröm boldogság. külső rackekbe a sok terrás vinyók valók, amikre a filmjeidet, meg egyéb szarjaidat teszed, és nem számít a sebesség.
a tesztek kb annyit érnek ilyen esetekben, mint a filmkritikusok, akik lefikázzák a kedvenc filmjeidet.... -
steweee #689 viszont ezek szerint elég kusza a válaszod amit írtál. elmondtam előtte, hgoy kizárólag játékra használom a gépet, mert az a minimális egyéb felhasználás nem jelentős, és éppen jó sebességgel tölt a vincseszterről is egy nyamvadt officét vagy ilyesmit.
mivel a linkelt teszt alapján is az derült ki, hogy játékok alatt ami tőtikél az elérési idő számít és nem a nagy adatátviteli sebesség, minthogy úgyse tölt annyi adatot amennyi mondjuk az usb 2.0-t meghaladná, így ez nem fog visszaesést okozni a sata-hoz képest.
tehát sztem, ha a játékot ssd-re telepítem külső rackba, akkor is ugyanazt az eredményt érem el gyorsulásban mintha alaplapra kötném
előnyök : onnan tölt, nem a vinyót bassza, oylan játéknál ami "rászorul" azonnali elérés az adatokhoz, hordozhatom a racket bárhová, egyszerűbb kezelhetőség, nem kell semmit beállítgatni se bios, se windóz
hátrányok : most biztosan kapok egy jó velős választ erre, amúgy nem ismert.....
de a héten vmelylik nap előben is tesztelem egy gothic 3al, oblivionnal -
#688 Most miről beszélsz? A játékokról vagy az oprendszerről?
Lapozófájlról sem beszélt senki. A swapoló játékok (mint GTA, Skyrim és társai) játék közben szipkázzák folyamatosan az adatokat a háttértárról a memóriába/grafikus memóriába. Attól, hogy nincs lapozófájl, még csinálják, és nem keveset. Elég megnézni pl a GTA4-et úgy, hogy felülsz egy motorra vagy egy gyors kocsiba és keresztülszáguldasz a városon.
Ezt hívják popup jelenségnek.
A swapolás nem csak lapozófájl műveleteket jelent. -
steweee #687 na, akkor nem a kérdés folytatása, hanem a téma lezárása végett. ugyanis tudom magamról hogy nem vagyok toppon a számítástechnikában, de azért annyira nem is gondolom hogy buta lennék benne.
tehát : az operációs rendszert használja (mármint töltöget vmit ) játék közben is ? én úgy tudom hogy magát a környezetet betölti a rendszerindításkor, és ha más programot nem futtatok, akkor az marad is szépen a memóriában töltögetés nélkül. vagyis tudomásom szerint nincs szükség hogy gyorsabb legyen a rendszervinyó egy játék futtatásához
lapozófájlt alapból tiltom, eddig egy játék kérte kötelezően a bekapcsoláást, a titan quest, de az nem érdekel már. minden más játékban teljesítménynövekedést okozott, hogy tiltva volt ez a szar értelmetlen funkció. utánaolvastam eleget, ezen ne vitatkozzunk 20 éve van pc-m. (régen volt értelme mert nem voltak ilyen memóriák)
de ha cashel mégis a program, akkor azt ráteszem az SSD-re
1 érdemi hozzászólást kérek a dologhoz, ha nincs igazam belátom és részemről ennyi -
gombabácsi #686 létezik még olyan hogy oem windóz?
pl ssd winyóhoz lehet windózt 7-et venni? :)
vagy hülye kérdés? le vagyok maradva... -
#685 Hát pedig a töltési időket igencsak csökkenti, a játék közben swappoló/vinyót kerregtető játékokról nem is beszélve.
Aztán azt se felejtsük el, hogy a vinyón fizikailag vannak elkülönítve az adatok, amelyek olvasó fej által elérhetőek. Ebből következik, hogy az olvasófej pozicionálás is extra idő, az adatok elérési ideje változó, nem egyenletes, nem 'azonnali'.
Ma, amikor a játékoknál 4+GB memóriát és 1-2GB grafikus memóriát kell megtölteni adattal a játék betöltésekor, nagyon nem mindegy, hogy miről és milyen sebességgel olvassuk azt be.
Azt se feledjük el, hogy ha ugyanezen disken van az oprendszer vagy egyéb használt szoftver is, akkor az extra írási/olvasási feladatot is ró a már említett sebességi viszonyok mellett.
Az USB-re kötött SSD-nek sok értelme nincs, mikor a HDD is kb ugyanezt a sebességet adja le SATA csatlakozáson (átlagosan 90MB).
Maximum USB3-ra van értelme SSD-t tenni. De akkor is legyen az oprendszer alatt egy SSD ....... attól, hogy a Trabantba Ferrari motort teszel, még nem lesz alapvetően olyan gyors, mint egy Ferrari :) -
Lacika 79 #684 pont az ellenkezőjét írod, mint amire "való" egy SSD. Csak másold rá szépen az op rendszert, és amivel játszani akarsz, különben igazából szart sem ér az egész. -
steweee #683 :)
kicsit bővebben ? tényleg nem fogok megsértődni ha igazad van és tanulok belőle... -
#682 Hát nem tudom hogy jutottál erre a következtetésre, valószínűleg funkcionális analfabéta vagy. -
steweee #681 nahát én annyit töprengtem a dolgon, annyi tesztet elolvastam, és végül az általad linkelt cikk tette fel a pontot az i-re.
javítsatok ki ha tévedek, de ezek alapján énszerintem teljesen felesleges SSD-re telepítenem az oprendszert, sőt, mégcsak nem is házon belül fogom elhelyezni. jó lesz az külső rackban USB_2.0-val. a vincseszeterem 86.000 kb/s-el startol másoláskor.
el nem hiszem hogy BÁRMELYIK játék alatt ez az átviteli sebesség az azonnali elérési idővel ne lenne elegendő.
gyorsan hozzáteszem, én kizárólag alap felhasználóként használom a gépet netezés, kis irodai feladatok, de FŐLEG JÁTÉKRA.
a linkelt cikkben is az volt a végső konklúzió, hogy játék alatt nem várható számottevő gyorsulás. az általánosan ismert esetben, pl a gothic 3-al majd kipróbálom és leírom a saját tapasztalataimat. ott vincseszteren tényleg kicsit lassú volt a tőtike.
egyébként én az alvó állapotot használom, így igazából nem is értem, hogy miért fontos egyeseknek a vindóz indítási ideje, hiszen ezzel a megoldással 1-2 mp alatt áll fel a rendszer, ami ugye azért nem olyan idő, hogy le kellene belőle faragni.... minden nap be van kapcsolva, ha nem használom automatikusan lepihen, és utána ennyi időbe telik míg újra használni tudom -
#680 Welcome to the world of SSD :D
Mondjuk nálam a játékosdi csak egy 30GB-os SSD cachet jelent az 1TB-os HDD mellett (dedikált SSD-n a rendszer van), de így is a gyakran játszott játékaimnél fergeteges a sebesség változás.
Emlékszem megjelenéskor a D3 beléoés után a játékban még akadt egy kicsit ... mot olyan gyorsan töltöget mint a villám és nulla töltésből fakadó reccenés.
Vagy a Dark Souls olyan gyorsan tölti a dolgait, hogy a töltőképernyő, amin infók vannak, sosem olvasható, szinte csak felvillan .... először nem is értettem ez miért van, aztán mikor megnéztem 1-2 YT videót ott láttam, hogy másoknak sokkal tovább tart, ők végig tudják olvasni :)
Szóval fasza :) -
#679 Hogy mennyire számít játék alatt az SSD. Fallout 3-mal bármit is tettem, néha beszaggatott/rángatott, amit az én gépemen nem kéne neki. Áttettem SSD-re (mosmá steam tud több partíciót kezelni) és voilá a tükörsimaság élményét adja a minimum FPS is. Ollá! EZ az SSD iszonyat előnye. Nomeg az, hogy ki-be lépés egy épületbe/területre szinte azonnali, nem kell töltésre várni éveket. -
#678 Gyorsan belenézve elég. Meg ott van az SSD Tweaker ... meg ha rákeresel a Googleban akkor 100 másik leírás :)
Nem kell semmit sem túlparázni.
A lényeg, ha fw frissítést akarsz csinálni az SSD-n azt lehetőleg még telepítés előtt tedd, mert van olyan aminél bukta az adat.
Legyen a sata ACHI-ra állítva (vagy ha Intel SRT használnál (HDD cache mondjuk egy másik SSD-vel), akkor RAID).
Minden mást a telepítés után bármikor tudsz módosítani, beállítani, ha szükséges. -
#677 http://logout.hu/cikk/windows_7_es_8_ssd-vel_hogyan_is/teljes.html
Ez a leiras jo a beallitasokhoz? -
#676 Nagy, hiszen az alaplapra kötve a SATA2/3 sebességét érnéd el, így meg max az USB sebességet fogod elérni, ami legfeljebb 60MB/sec körül van. -
steweee #675 mennyivel lassabb úgy az elérés, ha külső rackből használom azt hiszem usb 2.0-vel, mintha az alaplapra van kábellal bekötve ? nagyon nagy az eltérés ? -
#674 Vagy veszel egy ilyet, a játékot meg eladod :)
Nekem ilyenem van a laptopban (mikor 21.500 Ft-os akció volt, akkor vettem), tökéletesen működik, és villám gyors. Vannak tesztek is, de normál felhasználásnál kb lényegtelen. Laptop bekapcsolás után (hidegindítás biossal együtt) 3-5 mp-el már figyel a bejelentkezés képernyő!
Kingston V+200 120GB + Assasins Creed 3 játék = 26.000 Ft
Vagy
OCZ Vertex 3 120GB = 24.000 Ft -
#673 Koszi az infot! -
#672 Egyébként két darab 830-asom van, de a karácsonyi wishlisten szerepel a 840. Jó az, hidd el. -
#671 A 830-as 28 ezer forint, a 840-es 24 ezer forint, Win8-al együtt.
A különbség ami miatt rinyálnak a fórumos tinipöcsök, az a NAND típusa.
MLC-t TLC-re cserélték, ami a NAND-ok élettartamára nézve nem kedvező. Konkrétan negyedeli a hivatalos adatok szerint. Emellett a szekvenciális írási sebesség kicsit lassabb. Cserébe a TLC ára kétharmada az MLC-nek.
Most jön, miért lesz ez jó neked mégis.
Olcsó, megbízható. Ha ezer ciklust bír, ahogy a gyári adat ígéri (a valóságban többet fog, az SSD tartóstesztek rendszeresen felülteljesítik a gyári specifikációkat), akkor 3 éven keresztül írhatsz rá napi 109 GB-ot (összesen 120TB).
Viszonyításképpen, a 2 éves SSD-men van 4TB írás.
A sebessége meg így is bőven jó, plusz ki nem szarja le a szekvenciális írást, az a legkevésbé fontos egy SSD-nél. -
RohenHun #670 Csak annyit kell róluk tudni, hogy a 830-as és a 840 PRO MLC-s, a sima 840 pedig TLC-s, és a TLC hátránya az, hogy kevesebb írást bír elviselni (számítások szerint kb fele annyit). Így hamarabb válik használhatatlanná...
A 830-as szériát pedig rengetegen vették, és ebből a típusból szinte nem is lehet hallani semmilyen későbbi negatív tapasztalatot, egyik legmegbízhatóbb típus, azért ajánlják sokan. -
#669 Ennek allitolag valamilyen technologiaja nem kiforrott, a 830-ast inkabb ajanljak, persze ezeket az ajanlasokat nem hasonlithatom ossze, mert senki nem indokol komolyan. ?