SSD winchester

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Laza
SSD-hez rendszer beállításhoz egyszer javasolt az SSD Tweaker alkalmazás, az beállít helyetted sok mindent.
Aztán a net is tele van tipp gyûjteményekkel, elég csak beírni a Googleba, hogy "Win 7 optimalization for SSD". Az otthoni gépemen van egy link elmentve korrekt leírással, majd este belinkelem.

Online game stream csatorna: http://hu.twitch.tv/lazahun X360 Live GamerTag: LazaHunter; PC BF3: LazaHunter; Diablo 3: LazaHunter#2295; Steam: **Laza**

Laza
Kezdésnek érdemes megnézni, hogy annak az SSD-nek a frissítésénél van a veszély adatvesztésre, illetve hogy rendszer alatt tudja e frissíteni ... és hogy USB-rõl tudja e frissíteni.

Pl a OCZ Vertex 4-esem 1.4-tõl már nem veszít adatot, viszont nem futhat róla a Win frissítéskor.
De pl a Kingston V+200-asom frissíthetõ úgy, hogy rajta fut a Win, nem veszít adatot, viszont pl USB-rõl nem frissíthetõ, csak sata portról. Ezt friss Win telepítés után frissítettem rögtön, hogy ha mégis adatvesztés van, akkor max a telepítés idejét bukjam (ami 15-20 perc 😊 ).
Az OCZ-t a fentiek miatt nem is frissítettem még, mert hova a tökömbe rakjam? 😊 Jó az a FW ami rajta van, hozza a sebességet 😊

Online game stream csatorna: http://hu.twitch.tv/lazahun X360 Live GamerTag: LazaHunter; PC BF3: LazaHunter; Diablo 3: LazaHunter#2295; Steam: **Laza**

Van egy régi HDD-m és vettem mellé egy SSD-t. Logikusan utóbbit akarom rendszerpartíciónak.

Szóval elõször frissíteni kell az SSD firmwarejét de ezt úgy nem lehet ha õ a redszerpartíció, akkor elõször csak csatlakoztassam a géphez és úgy frissítsem? (mint egy külsõ winchestert) utána windows újratelepítésnél kiválasztom az SSD-t, hogy arra telepítse és jó lesz?

Van valahol magyar leírás kezdõknek akiknek most lesz elõször SSD-je, miket kell kikapcsolni mire kell figyelni, ilyenek?

Laza
CrystalDiskMark-al mértem alapbeállításokon.
Igazából magával a mûködésével semmi bajom, mert most is szépen teljesít a HDD-hez képest, csak az zavart, hogy Sata2 és Sata3 között semmilyen változást nem tapasztaltam.

Az otthoni gépemben egy Vertex 4-es van, ami szintén a fenti program alapbeállításaival (random) hozza a közel gyári adatokat.
Ahhoz képest ez meg karcsúnak tûnt. Bár tudom, hogy más a vezérlõjük és annak is az alapvetõ mûködési elve, de mégis ... 😊

Egyébként most leteszteltem megint Sata2 és 3 módban, 0xFill-el, szépen kijön a különbség, már teljesen jól látható a S2 és S3 közötti eltérés.

Köszi, megnyugodtam 😊

franc0
Itt egy teszt, random adatokkal ennyit tud.

Lumia 820, Thinkpad X200, Auris HSD 2014

franc0
Mivel méred? A mért értékek korrektnek tûnnek.
Ha CrystalDiskMark-kal, akkor a settingsben be kell állítani, hogy 0xfill adattal mérjen. Akkor láthatsz szép nagy számokat.

De igazából ez kurvára lényegtelen. Ha Samsung 830-ad lenne 500/300-al, azt sem éreznéd gyorsabbnak.

Laza
Ja, az SSD-n a legfrissebb fw van (501-es).

Laza
Valakinek van ötlete a következõre?

Vettem az iPonnál múlt héten egy Kingston SSDNow V+200 120GB SSD-t (Sata3-as), le volt árazva pár napig, 21k volt. A gyári adatok és tesztek alapján igen jó teljesítménye van.

A notim egy Samsung NP350U2B, aminek a chipsetje támogatja a Sata3-at, de ugye HDD volt benne. Na, kicseréltem az SSD-re (szét kellett szedni az egész ketyerét, na mindegy), és feltelepítettem egy friss rendszert. A méréseim alapján a Sata2-es gyári adatok kb 60-80%-át hozta csak a cucc, azaz 200/150-es sebességet (elvileg a gyári 270/250 lenne).

Konstatáltam, hogy valószínûleg nem Sata3 módban megy, így utánanéztem, és találtam bios frissítést, amiben már be lehet kapcsolni a Sata Gen3 módot ... de a sebesség ez után sem változott, tök ugyanaz maradt.

Valakinek ötlete, mivel lehetne felgyorsítani? Köszi

köszönöm a választ.
Laza
Mûködni fog, Sata3 hiányában max a sebessége nem lesz az igazi ... de a vinyónál így is jobb lesz 😊

Ahogy nézem 20k körül van az ára, nagyon baráti.

sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni ez így mûködne-e?Ki kell cserélnem a merevlemezt és a következõt néztem helyette.
- OCZ Octane SATA III 2,5" SSD 128GB

Egy Samsung régi HDD 3.5" Sata 2 csatlakozó volt benne

Alaplap: Asus M5A78L-MLX V2

Proceszor: Amd Fx 4100

Videokártya: Hd 5670

Memoria :Adata 4gb DDR3 1600

Win 7
zooleeh
Koszi a valaszt .Win 8-at raktam es a telepites elott AHCI-re alitottam (az ssd-en van az oprendszer,csak arra voltam kivancsi hogy jol van -e ez ugy.

Asrock P67 PRO|Intel Core i5 2500K | ASUS Radeon R9 280X DirectCU II Top | 8gb Kingston 1600 Mhz DDR3| Cooler Master Real power 620 W | Windows 10 64-Bit

Laza
Mindenképpen AHCI. De valószínûleg nem fogod tudni külön állítani, így a HDD kezelése is át fog állni, viszont attól elszállhat a Win-ed, ha éppen nem új rendszert akarsz telepíteni. Tehát mielõtt a bios-ban átállítod a sata módot, a Win 7 alatt (ha ezt használsz 😊 ) módosítanod kell az ide tartozó registry bejegyzést (Googléban megtalálod).

Ha friss rendszert akarsz telepíteni, akkor nem lényeges. Az install megkezdése elõtt állítsd át a sata módot, és már úgy fogja telepíteni.

zooleeh
Sziasztok sata 2-es winch-melle rakatam egy dell 128 gb-s SSD-t ami mar sata 3-as (az alaplapon sata 3-as csatlakozoba kotottem az ssd-t,a winchester maradt a sta 2-ebe ).Kerdesem az lenne hogy a biosban hogy alitsam ,AHCI vagy IDE modban <#nemtudom><#worship>

Asrock P67 PRO|Intel Core i5 2500K | ASUS Radeon R9 280X DirectCU II Top | 8gb Kingston 1600 Mhz DDR3| Cooler Master Real power 620 W | Windows 10 64-Bit

én samsungot
Desiderata
sata 2-es laptopba most mit vennétek 128gigában gondolkodva?
*hdd
Ertettem, es mi a helyzet sima hhd-nel? (bocsi az ekezetek miatt)
Nah, a kis (elhalálozott) OCZ Vertex 3 helyére keresnék valami "megbízható" partnert. Samsung, Kingston, Intel, Corsair, Crucial? Mibõl érdemes most válogatni? Vagy esetleg a 4-es OCZ sorozat?
Valaki leírná, hogy mi a különbség köztük?

128Gb SSD Vertex 4 / 128Gb SSD Agility 4?

3-4000 ft a különbség, melyiket érdemesebb választani? (3-as szériát már nem érdemes, ugye? ez az újabb tovább bírja)

Laza
Ha mindegy, akkor miért számít, hogy hanyadik szektortól kezdõdik a system partíció? Vagy hogy egy partíció mérete maradék nélkül osztható legyen 4-el? Az ok, azért, hogy egész 4kB-os lapokat foglaljon ... de ha úgyis szabadon mozgatja az adatokat, akkor nem mindegy? Illetve ezek szerint ha több partíció van, akkor is szabadon mozgatja az adatokat?

Lehet hülye kérdés, csak érteni szeretném a pontos mûködést 😊

franc0
"Ha jól sejtem"

Rosszul 😊

Laza
Használ valaki Intel Rapid Start technológiát (mikor a memória tartalom az SSD egy erre kijelölt partíciójára mentõdik, majd induláskor visszatöltõdik)?

Ha jól sejtem SSD esetében is ha több partíciót hozok létre, akkor a szektorok fixek lesznek. Viszont ilyenkor hogyan dolgozik a wear leveling?

Ha a memória tartalom mindig ugyanarra a partícióra mentõdik, és ezek a blokkok fixek, akkor ez a rész valószínûleg elõbb elhasználódhat.
Vagy a wear leveling ezt figyelmen kívül hagyja és a partícióktól függetlenül mozgatja az adatokat az SSD-n?

VinylToy
Akinek szüksége van rá biztosan! 😄

"Mondtam az orvosomnak, hogy két helyen eltört a lábam. Erre Ő azt mondta, hogy ne menjek arra a két helyre többet."

V43 1105
Jó cucc, de 120 gigás inkább megérné ..

ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h

VinylToy
Ocz Agility 3 60Gb

seq

Read 232,4 Write 217,3

512k

Read 208,2 Write 201,5

4k

Read 8,528 Write 31,08

4k QD32

Read 77,76 Write 90,57

Nem értek hozzá, valaki guru mondjon valamit!

"Mondtam az orvosomnak, hogy két helyen eltört a lábam. Erre Ő azt mondta, hogy ne menjek arra a két helyre többet."

franc0
Az SSD nem lesz gyorsabb a defragtól, viszont felesleges írással terheli azt.

Szia! Megkérdezhetem, hogy miért káros?
zico87
igen ki kell kapcsolni az az ajánlott viszont ha van vinyó még az ssd mellé használhatod a diskeepert csak tiltsd le az automata defragot.

Mi az a számítógép és internet ??mindenki csak ezekről ugat

franc0
Kifejezetten káros.

rvn
Sziasztok! Töredezettségmentesíteni felesleges ugye?

Gigabyte Z170-HD3P, I5 6600K@4Ghz@1,17V, 2x8 DDR4 Corsair Vengeance 2666Mhz, NZTX Kraken X61, EVGA Supernova G2 750W, Samsung 850 evo 128Gb, WD Blue 1TB, Phantes Enthoo Pro M Acrylic

Laza
Közben utánanéztem még, és elvileg az AHCI SSD esetén a TRIM miatt fontos. Viszont az Intel a 9.6-os Rapid Storage Driver óta RAID módban is támogatja a TRIM-et, persze csak olyan SSD-ken, amelyek nem részei tömbnek. Márpedig a rendszer SSD-m nem az, úgyhogy akkor jó lesz ez 😊

Laza
Hali!

Egy SSD szakitól érdeklõdnék, hogy ha az alaplapomon a SATA mód RAID-re van állítva AHCI helyett, az okozhat e a késõbbiekben problémát?

Egy Gigabyte GA-Z77-D3H alaplapom van, amin támogatott az Intel SRT ... sõt, van mSata port is a lapon, amibe direkt az SRT-hez be lehet tenni mini SSD kártyát. Na most az volt a terv, hogy a rendszer kap egy dedikált SSD-t, a 2db 1TB-os Samu vinyó közül pedig az egyik tároló lesz, míg a másik SRT gyorsított, programok telepítéséhez használt eszköz (játékok, stb). Ehhez kapott is egy 32GB-os Kingston mSata SSD-t.

A dolog meg is lett csinálva, külön SSD-n a rendszer és a 32GB-os SSD be lett állítva az egyik 1TB-os vinyó cache-jének. Minden király, faszán mûködik ... csak ott a bibi, hogy az SRT kizárólag akkor beállítható, ha a SATA mód RAID-ra van állítva (RAID tömböt generál a gyorsításra használt SSD-bõl).

Egyébként faszán megy, erre a vinyóra vannak telepítve a játékok, mostanában csak D3 megy, úgy tölti mint a pinty ... érezhetõ a különbség ahhoz képest, ahogy innen futott elõtte 😊

de ne az én "asztalomra" osszák ezt a lapot a pakliból 😄
azon filózok, hogy lehet ráfizetek pár fontot, és egy dupla akkora Samsungot kérek vissza.
Köszönöm!
franc0
A céges laptopomban meg a WD Black vinyó halt meg 6 hónap után... Benne van a pakliban.
Mondjuk én örülök, mert kisírtam a helyére egy SSD-t 😊

Azt intézem éppen. Csak qrva bosszantó, hogy egy pár hónaps SSD elfirkál rendeltetés szerû használat mellett. Rendszer vinyó, elég szabad tárhellyel, kikapcsolva aminek ki kell lennie...
grebber
Ha még van rá gari vidd vissza!

Next PC upgrade: 2022

Eddig egy OCZ Vertex 3 boldog tulaja voltam. Aztán tegnap úgy döntött ez a szar, hogy nem hajlandó bootolni, ha bootol is, akkor amint bejön a windows, használhatatlanul lassú lesz minden. Ilyen 1 perces "fagyások", minden egyes alkalmazás indításakor. Na mondom rakok új windowst. Azaz csak raknék, mivel 21%-nál megáll, és kész......
Valakinek van ötlete? Raktam rá új firmwaret, de nem oldott meg semmit.....
grebber
OCZ 120GB SATA3 2.5" Agility 3 AGT3-25SAT3-120G 25.800 Ft (Ipon)

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy játékra milyen HDD, vagy SSD ajánlott?
Nem szükséges a hatalmas tárkapacitás, kb 3, 4 játékról lenne szó + Windows 7 64.
[NST]Cifu
Az elsõ feléhez: igen, magyarul szólva még nincs (nem volt) kiforrva a technológia.

Én úgy vagyok vele, hogy majd tervezem az SSD-t, de jó lenne, ha egy 256-os beférne a fájdalomküszöb (~30e Ft) alá.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Sir Quno Jedi
8gb az kicsi
ha kevés rajta a szabad hely, eleve bukta
ha nem megy a trim rajta autora, vagy maunálisan az is bukta
ha nem AHCI-n van bukta
túl intenzív használat mellett, ha idõnként nem takarítják le és helyezik át a szektorokat bukta
régi fos vezérlõ (pl. jmicron), az bukta

...sorolhatnám még, az SSD-t arra és ÚGY kell használni amire való!

Az élettartama sem lényeges, mivel évente felezõdik az áruk (és javulhat az élettartamuk is), most kétszer nagyobbat vehetek jóval olcsóbban, mint legutóbb, így ha kipurcan, vagy gyanúsan viselkedik, jöhet az új. A szenzitiv adatokat úgyis HDD-n tárolja az ember, de az oprendszer és pl. a gammák maradhatnak az SSD-n.

Aki hosszútávra építi a kis fosát, az vegyen csak HDD-t és hûtse be, aki nem sajnálja a pízt a sebességre, az meg vegyen SSD-t is mellé és élvezze a csodát.

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

[NST]Cifu
Egy 8Gbyte-os SSD egy épületfelügyeleti rendszerben kb. 3 éve dolgozik. A probléma az, hogy az elején még tényleg olyan volt, mint a villám. Most per pillanat meg már inkább olyan, mint egy IDE-s winchester, és nem túlzok. Logokat ír, tehát nem csak statikus adatok vannak, de nem gigászi méretûek, és most gondolkozunk, hogy lecseréljük. Valószínûleg sima HDD-re. Pedig azért került bele SSD, mert abban reménykedtünk, hogy hú de sokáig fog élni. A gép, amit váltott, 1998-ban lett összerakva, és több, mint 10 évig mûködött. Egy 160 Mbyte-os Maxtor merevlemez volt benne, és egy bad sectort nem találtunk rajta. Ilyen egy kiforrott technológia... 😊

Valahogy úgy vagyok ezzel, hogy az SSD technológia még csak most kezdi (szerintem) kiforrni magát. Kell egy kis idõ, amíg tényleg sikerül a gyerekbetegségeit kinõni.

Nem vitatom el az elõnyeit, az iszanyotsan gyors olvasási ill. elérési sebességet, bizonyos feltételek mellett.

Sir Quno Jedi
Õõõõ, namost ÉN inkább azt állítom, hogy ÖSSZEHASONLÍTHATATLANUL gyorsabb a rendszer SSD alatt (egy win7), mint HDD-n. A szekvenciális olvasá-írás meg lényegtelen, abban a HDD-k is jeleskednek már.

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

zico87
ha használtál már ssd-t tudhatod azért igen is van valós használatban különbség netezéskor,bootoláskor+program betöltéskor oké függ a többi dologtól is de az ssd nagyban megdobja a rendszer összképét,de nem értem még mindig ez a téma manapság is amikor rég tudjuk egy hdd sose lesz olyan gyors mint egy ssd még a wd raptorok sincsenek pakliban ráadásul rohadt hangosak és melegednek.

Mi az a számítógép és internet ??mindenki csak ezekről ugat

[NST]Cifu
No offense, de az SSD-vel szemben nekem az egyik bajom az, hogy vannak elõnyei és hátrányai, és ahogy korábban SQJ is írta, azért a hátrányai sokszor nincsenek kihangsúlyozva. Annyival ugyanis azért nem gyorsabb hétköznapi üzem közben, mint amennyivel drágább a HDD-hez képest. Ez nem magyar probléma, külföldön is így viszonyulnak a HDD és SSD árak egymáshoz.

A MicroSD és az SSD összehasonlítással pedig az a baj, hogy az elõbbiben általában SLC NAND van, míg az SSD-kben manapság fõleg MLC-k...

franc0
Normális áron van az most is, csak rossz oldalról közelítik meg az emberek.
Ez flash adattároló. Ha már hasonlítom, legalább annyira jogosan hasonlítom egy microSD kártyához, mint egy HDD-hez.

Egy 32 gigás Samsung microSD 10 ezer forint, egy 64 gigás SSD tõlük 20 ezer. Ráadásul utóbbi sokkal-sokkal-sokkal-SOKKAL gyorsabb.
Mirõl is beszélünk tehát?

Nem a gyártók hibája, hogy csóró a magyar.

NEM arra való, mint amire a HDD, ezt kéne már felfogni.

grebber
Remélem így folytatódik továbbra is az árcsökkenés ,akkor jövõre végre normális áron lehet venni SSD-t!

fery02
Május végén írtad, hogy ugyanezen kapacitásúak már 60k alá is be nyomultak.
Ez az idõintervallum nem is olyan rossz. 😊

Semmi pánik négerek vagyunk! Azért jöttünk, hogy kölcsön kérjünk egy kis füvet!