1268
Solid State Disk memória merevlemez
-
Solt #428 És ezekből mennyi igényli az SSD-t? -
#427 20-30 game az első napokban volt csak a gépemen amikor a rendszert raktam fel!
Most jelenleg 156db + 84 steam-es game van fent! Mindig bele belejátszok valamelyikbe van amit már 6-odszorra viszek stb.
Szóval nekem nagy kell mindenképpen!
-
Naka #426 Hali!Rendeltem 1 konfigott,hozzá 1 60GB OCZ Ag. 3-at.Nos az lenne a kérdésem,hogy kell e valamit állítani a biosba hozzá,milyen partíció megy rá(Win 7),kell-e valami hozzá,hogy tökéletes legyen a sebessége? -
Solt #425 Nem is kell törölni... egyszerűen amivel nem játszol, átrakod vinyóra... ha éppen kedved támad játszani, visszamásolod. Nekem 128GB-s SSD van, mellette pedig egy 1TB-s vinyó... számomra tökéletes párosítás. -
kisviku #424 Vegyél kisebbet.Tételezzük fel, hogy van pl. 6-8 játék amivel állandóan játszol.Ahhoz elég egy 64-es vagy egy 128-as.Aztán majd törlöd, mert szétjátszod (mint én a Skyrim-et), megunod.Szerintem vegyél kisebbet, minek fent tartani a gépen 20-30 játékot?!Elég ha a mentéseid megvannak, aztán majd törlöd... -
kisviku #423 Játékra még luxus szerintem.A nagyobbak nagyon drágák, viszont próbálom fűzni itt a munkahelyemen a főnökséget, hogy az egyik szerverünkbe lehet, hogy jó lenne egy nagyobb.Van egy adatbázis alapú szoftverünk, mely már asszem valami 30-40 gigás és több,mint 30 ezer fileból áll.Több, mint 10 év adatát tartalmazza és több milliót.Annak a sebességén azért dobna.
Előbb-utóbb úgyis felváltja a merevlemezeket vagy ez vagy hasonló technológia és akkor ugrásszerűen fog esni az ára.
Rendszer partíciónak viszont tökéletes.Csak nagyon könnyű a jóhoz hozzászokni :) -
#422 Sok játék miatt! -
#421 Asztali gépbe minek kell neked 240 gigás??? -
#420 Gépfejlesztésre nincs most pénzem (vagyis van de másra gyűjtök)! Mivel jön a konzol nem igen látom értelmét fejleszteni egyelőre! -
#419 Akkor arra meg jo sokaig varhatsz, amig a 20-30 ezres kategoriaba zuhan. -
#418 Tudok várni. 240GB-os alatt nem akarok venni. -
#417 Miert, mar eleg olcso azt hiszem.
Ha mashogy nem hat egy elozo generacios SSD-vel.
A mostani 60 gigasok (pl ocz agility 3)is mindossze 20k forintert megvehetok.
Szerintem az boven eleg egy op rendszernek a programoknak, meg esetleg egy-ket jateknak is. -
#416 "Nagyon gyors bootolás és írás-olvasás (pedig csak SATA2-m van a Gigabyte GA P55UD4-es lapon).Win7 64bit boot idő BIOS-tól kb. 6-8 mp."
Kíváncsi leszek majd rá milyen gyors lesz ez nálam élőben ha egyszer lesz olcsón!
Bár már egész megszoktam a mostani gépbekapcsolás után 3 percig nem nyúlhatok a géphez míg bejönnek a dolgok témát. -
kisviku #415 Sziasztok!
Csatlakozom én is.
Nekem Samsung 64 Gb-s SSD-m (MZ-7PC064D/EU) van kb.egy hónapja megy.Nekem kizárólag oprendszer részére kellett, valamint néhány szoftverhez.Sima HDD után elképesztően gyors.Ipon-nál vettem 32 ezer körül.Adnak hozzá beépítőkeretet, csavarokat,kábeleket,leírást és 2 db CD-t, az egyik Samsung nyalánkságokat a másik Norton Ghost-ot tartalmaz.
Semmi gondom nincs vele, csak az hogy beleszerettem és kellene egy nagyobb is , de ez a jövő zenéje,amíg ilyen drága.
Amire viszont kellett, arra tökéletes.Engem az SSD-k közti sebességharc nem érdekel.Az alaplapom (Gigabyte P55-UD4) úgyis csak SATA2-es.
Ha nem haragszotok idemásolnám,amit az ipon.hu-n is írtam:
Win7 telepítés:
-Ha lehet, kössük a SATA 0 vagy 1-es portra az alaplapon, amennyiben rendszermeghajtó lesz.A 64Gb-os SSD adattároláshoz kicsi, viszont jó magas gépigényű szoftverekhez (photoshop,indesign,premiere pro,stb) és természetesen rendszernek.
-SSD-hez ajánlott AHCI módra kapcsolni a SATA vezérlőt a BIOS-ban.De először indítsuk IDE módban, máskülönben a Win7 kékhalálozni fog bootolás közben.
Ennek az oka annyi, hogy mi ugyan belőttük, hogy AHCI-ban működjön az SSD-nk, de ezt a Windows nem tudja.Tehát másszunk be a registry-be, a többi itt van leírva:
AHCI módban bootolás Win7
Ha ezzel megvagyunk,és immár AHCI módban bootolt be a rendszerünk jön még két reset és kész is.Én mondjuk IDE módban sem tapasztaltam, hogy lassabb, de ez az ajánlott.
Most nem akarok itt oldalakat írni, mi mindent kell még megtenni, ha rendszernek használjuk az SSD-t, itt elolvashatjátok:
SSD beállítások Windowshoz
A mellékelt Samsung CD-n van az SSD-hez és a windowshoz optimalizáló szoftver,segédprogramok, illetve van Norton Ghost, melyre nekem nem volt szükségem.A samsung szoftver az jó, nem kell mászkálni a registryben, onnan is ki tudsz kapcsolni dolgokat.
Tapasztalatok:
- Nagyon gyors bootolás és írás-olvasás (pedig csak SATA2-m van a Gigabyte GA P55UD4-es lapon).Win7 64bit boot idő BIOS-tól kb. 6-8 mp.
- halk,szokatlanul nagy a csend
- nem melegszik
- nem fogyaszt
- a windows elképesztően gyorsul, ha SSD-n van
Nekem mindehhez hozzájárul az, hogy 12Gb-nyi ram is van a Core I5-750 mellett, persze kikapcsolva a swappelés.A windows nem ugat, hogy nincs swap, szerintem már 8 giga ramnál is érdemes kikapcsolni. -
ACE #414 Hali, valaki tud arra megoldást, hogy amikor lelövöm a windózt, de csak sleep-el, Suspend to RAM S3-ba rakja magát, és olyankor ha áramszünet van, akkor az SSD-n mindig van valami hiba, és legutóbb teljesen elszarta a rendszert. Erre létezik valami megoldás, pl. ha azt használom, hogy kiírja vinyóra is kikapcskor az adatokat? Az megoldja? Vagy van valami egyszerűbb? Régebbi sima vinyókkal nem volt ilyen gond, ha esetleg áramszünet volt, a windóz újraindult, max. szólt hogy rosszul lett leállítva, de az SSD-n mindig csinál valami hibát. Rohatt gyorsan boot-ol be, igazából csak a BIOS boot idő zavar nagyon... Ezért szoktam csak SLEEP-be kapcsolni. -
#413 A V+200 -as is szar? -
#412 Kingston V200-at ne, amúgy mehet a legolcsóbb. -
Katinkaa #411 Sziasztok!
A Milyen PC-t vegyek topikba is betettem, de ez a topik konkrétan a témával foglalkozik, ezért itt is rákérdeznék, remélem nem gond.
SSDt szeretnék venni a barátomnak, 120 gb körülit. Rengeteg lehetőség van és nem vagyok olyan nagy guru, fórumokon pedig hol ezt, hol azt írják. Tudnátok segíteni?
A-DATA S511 AS511S3-120GM-C
CORSAIR Force GT CSSD-F120GBGT-BK
CRUCIAL m4 CT128M4SSD2
KINGSTON SSDNow V200 SV200S37A/128G
KINGSTON SSDNow V 200 SVP200S3B/120G
OCZ Vertex 3 VTX3-25SAT3-120G
OCZ Solid 3 SLD3-25SAT3-120G
SAMSUNG MZ-7PC128D/EU
Köszönöm!
Kati -
#410 "Please do not update firmware unless absolutely necessary."
Gyorsan vélemény változásra sikerült bírniuk OCZ-knek. :D
Végülis meg vagyok nélküle tényleg. :) -
#409 Akkor majd kipróbálom, köszi! -
#408 Igen lehet mar ugy frissiteni, ha azon van es meg akkor is, ha az elsodleges meghajto. -
#407 Akkor szóval állítólag az én Vertex 2-met mára már tudom úgy FW frissíteni, hogy közben arról van betöltve az OS?
Ha igen, utánanézek és persze Köszi az infót! -
#406 Nem, nem azt akartam irni.
Amugy lecsekkoltam, sajnos az ujabb sorozatoknal, ugyanaz a helyzet, mint volt a regieknel, hogy az FW frissitesnel trukkozni kell akkor, amikor primary az SSD.
Mondjuk ez azert erthetetlen szamomra, mert pont ezzel volt baja mindenkinek peldaul a Vertex 2-nel,hogy lehessen olyankor is frissiteni, es ott megoldottak, erre kiadjak az uj SSD-t ott meg ugyanugy nem lehet, mint a regi tipusoknal az elejen. -
#405 Első mondatodban "régi" helyett nem új-at akartál írni? :)
Nekem is OCZ-m van május óta. Egyelőre bírja, élettartam ellenőrző programot még nem futtattam le rajta. -
#404 A FW upgrade a regi tipusoknal mar nagyon egyszeru lett. Most mar mindegy, hogy primary vagy secondary adattarolorol van e szo.
Az uj SSD-ken meg nem probaltam FW.-t frissiteni, le kell ellenorizni, mert lehet ott is megoldottak mar. -
#403 Én azé maradnék az OCZ-nél, vagy a Corsair-nél. OCZ nekem bevállt, bár firmware-t tenni rá szinte lehetetlen emberi módon, ha azon van az oprendszered is. -
#402 Nem pont a Samunál volt nagy balhé nemrég a szar firmware miatt? Azok sem százasak. -
#401 Jah igy mar ertheto. Okoskodas es mas faszaval csalan veres, ha nem azt mondjak, amit te szeretnel hallani.
A Samsungnal a Vertex 3 jobb, de meg az Agility 3 is, es az ugyanannyiba kerul, sot a Vertex 3 sem 100k, ahogy te allitod, hanem 85k.
Az osszes sorozatot kiprobaltam en is szoval nehogy azt hidd, hogy te vagy ezzel egyedul a foldon, raadasul a Sata2 allitas is egy eleg erdekes megallapitas, mert szep es jo, hogy nem erzi meg az Sata3 hianyat a sebessegkulonseget, csak nem art azt is hozzatenni, hogy lehet hosszutavon is gondolkozni, ahol peldault ket SSD-t valaki peldaul raidben hasznal, mar egy elozo generacios SSDneknel is mar a Sata2 kevesnek bizonyult sok esetben, amit csak a Sata3 orvosolt.
Az is erdekes megallapitas, hogy erdemes elkerulni azokat a darabokat, amikre van esely, hogy beszarnak. A Samsungnal ugyanannyi esely van ra hogy beszarjon, mint barmelyik itthon arult termeknel.
Kifejezetten nem ertem a OCZ barmi ami nem vertex megallapitast, mert ez egyszeruen nem igaz. Az Agility es a tobbi termeke is az OCZnek, nem arrol hires, hogy tomegesen szarnanak be, az Intelnek sem, de meg a Kingstonnal sem ez a helyzet es soolhatnam meg a tobbi gyarto termeket is.
Mindenhol van meghibasodas meg a Samsungnal is, ez a fogyasztas velejaroja, de pont ez a szegmens az, ahol eleg keves az ilyen.
-
#400 Jó, hát lehet itt okoskodni és más faszával verni a dolgokat, én legalább arról dumálok amit kipróbáltam.
Jelenleg van 830-as Samsungom (SATA3) és Intel G2-m. Volt Intel G3, Samu470, Vertex2.
Lófasz a különbség normál felhasználás mellett, a lényeg hogy vegyél SSD-t, mert tényleg fasza.
De érdemes elkerülni azokat a darabokat, amiknél nagyobb az esély hogy beszarnak, pl:
Kingston 200-as sorozat, OCZ bármi ami nem Vertex
De tényleg, semmi értelme nincs az 500-as szekvenciális olvasásra verni magunkat, mert az ugyan minek. Ráadásul csak papíron igaz, illetve olyan körülmények között.
Jó SSD a Vertex3, de abból egy 240 gigás 100 rugó. Amúgy ennyiért már a Samu 830-at venném.
Ár/érték arányban kurvanagy bajnok a 470-es Samu, a sebességdifit meg nem érzed meg. SATA2-es lapon meg bench progik sem. -
#399 Végülis már 4-5eFt-ért lehet kapni SATA3 portos kártyát, szóval semmi sem indokolja manapság, hogy valaki ne azt válassza. Max az a kérdés, hogy van e még szabad hely a gépben :)
Én most ebben gondolkodtam otthoni felhasználásra, már ez is SATA3-as:
35.000 Ft
Link
KINGSTON 90GB SATA3 2,5" SSDNow V+200 -
#398 Jah amint lathato egy Agility is agyonveri. Igazabol a tesztnek vannak itt hatranyai is, mivel a Samsung egy 2600K-s konfigban volt, mig a Vertex3 egy laptoban, es azt tudni kell, hogy az SSDkre nagyon jotekony hatassal van az eros CPU es a tobb szal, igy a kulonbseg meg nagyobb lett volna hiszen nem mindegy, hogy 2GHzes az orajel vagy 3.4GHz.
Abbol is latszodik, hogy a Vertex3 gyorsabb, mint az Agility, megis a tesztben nehol az Agility joval elorebb vegez mint a Vertex3, pont abbol kifolyolag, mert az is egy 2600K-s konfiggal mert eredmeny, nem pedig egy 2630QM mobil konfiggal. -
#397 A vertex3 kb 50%-al gyorsabb, raadasul nem SataII.
Teszt -
#396 Ha nagy SSD kell, ezt vedd meg. -
#395 Nem kell akkora arra. Nekem peldaul a 64GB-sen van egy Win7 es par jatek es igy is van 25GB szabad hely.
Jo persze en nem teszek fel ide minden jatekot, mert feleslegesnek tartom arra pazarolni a helyet, de csak viszonyitaskent mondom, hogy lasd nem kell ehhoz 240GB vagy nagyobb SSD. Egyet ertek Lazaval, hogy egy 90-120as erre a celre boven megfelel, foleg azert is mert ez egy viszonylag uj technologia es ez fog legjobban fejlodni a kozeljovoben, igy a befektetett penz hamar fog inflalodni. Raadasul 2 ev mulva mar ki tudja milyen sebessegbajnokok lesznek olcsobban es nagyobb kapacitassal.
Nezz korben szerintem a 120asok kozott. Az Intel 510et draganak talalom, de mondjuk egy vertex 3 nem olyan rossz vetel 1/3-al olcsobban mint az intel SSD es 43 korul mar kaphato. Az intel 510 olyan 70k, azt sokallom egy 120as SSD-ert. -
#394 A rendszer még ok, meg bizonyos felhasználói programok ... de egy rakás játéknak tök felesleges. A többség betölti a pályát vagy játékrészt memóriába, és hozzá sem nyúl a vinyóhoz. Vagy ha használja, akkor minimálisan, tehát nem kell gyorsan írni/olvasni sok nagyon kicsi vagy nagyon nagy méretű fájlokat.
A töltési idők egyébként is minimálisak manapság ... nálam a Skyrim mentésének a betöltése kb 5 mp, időm nincs forgatgatni a töltőképernyőn megjelenő dolgokat (Core2Duo 2.66, 4GB RAM, GTX 560Ti).
Mondjuk egy GTA4-et azért SSD-re pakolnék (ez is folyamatosan tölti a játékteret, de a gyors autózás miatt ez már problémás lehet, nem úgy mint a Skyrimnél) :)
Szerintem bőven elég egy 90 - 120 GB-os erre a célra. -
#393 Rendszer,game programok lennének rajta! -
#392 De mi a fenének ekkora vagy nagyobb?
A filmeket meg az iso-kat nem azon kell tárolni :) -
#391 Ekkorát én sem akarok csak nagyobbat!De nincs épeszű áron.
Maradt a várakozás ami a mesterségem egyike!Majd laza 10 év múlva majd visszatérek a témára! -
#390 Szerintem ekkorat felesleges venni, mert megint aloallitasi arcsokkenesrol beszelnek.
Amugy nem egy sebessegbajnok, de megbizhato SSD.
-
#389 Akinek van SSD-je kérem írja le mióta van meg és hogy azóta volt -e vele gond!
Kinéztem egy SSD-t egy boltban mondom figyelemmel követem az ár alakulását.
SSD OCZ240Gb Agility-3(AGT3-25SAT3-240G) Erről van szó.
2012.01.31 84.455 Ft
2012.02.05 78.994 Ft
2012.02.09 75.565 Ft