1268
Solid State Disk memória merevlemez
-
#668 Ez most a bestbuy.
Ha nem kell Windows, 20 ezerért találod a bontatlanokat aprón, sokan csak a Win miatt vették meg. -
#667 90GB-os esetleg 120-as, hosszutavra, 1 Tera adat melle, rendszernek meg programoknak. Kozepes aron, jo ar/minoseggel.
Asrock B75 Pro3 illetve egy regebbi ASUS P7P55D-E alaplappal.
Koszi.
-
#666 Révai SSD nagylexikont ne keress, sajnos meló kiképezni magad, nem tolják ingyen az arcodba a bölcsek kövét.
Mondd mit szeretnél és mennyiből, azért vagyunk itt. -
#665 Egy tesztben a sebessegeket, a megbizhatosagot stb. minden fontosabb adatot ossze kene hasonlitani, kulonbozo kategoriakban, mint a Prohardver egyik tesztjeben, csak joval tobb resztvevovel es frissiteni kene az ujabb termekekkel. Gondoltam a Tom's Hardware-n van ilyen, de nincs.
Lentebb emliti valaki, hogy oda kell figyelni a beallitasoknal, hogy mit es hogyan.. errol nem talaltam leirast.
Annyit tudok, hogy vannak bizonyos szeriak, amik rosszul sikerultek meg butitott, marketing kamuk, aztan vannak, amik jo ar/ertekben vannak. A szinkron jobb, mint az aszinkron, csak nem mindenhol irjak, hogy melyik, melyik.. stb.
Nomeg, hogy melyik chipsettel milyen lehetosegek vannak, arrol sem talaltam sok mindent.
-
#664 Mit akarsz összehasonlítani? Maga a kérdés feltevésének ténye alapján azt mondanám, az általad valószínűleg kívánt felhasználási területre egyikkel sem hibázhatsz nagyot :)
Egyébként mi érdekel pontosan? A sebességkülönbségek? -
#663 Sziasztok! Tudnatok adni nehany linket SSD beallitasokrol, tesztekrol?
Nem sok hasznalhatot talaltam temaban, lehet, hogy rosszul kerestem.
Csupan a Prohardvernek van egy-ket tesztje, feluletes leirasa ezenkivul mar minden cikk elavult, angolul pedig omlik a marketing mindenhonnan, objektiv osszehasonlitas vajon hol lehet?
-
terencehIII #662 bios1
bios2 -
terencehIII #661 Nálam sajnos pont ez SATA GEN3 hiányzik
-
#660 Samsung nem volt még a kezemben, akkor max a Samsung saját progija, az remélhetőleg a gyári adatok felé húzza a tesztadatokat :) -
#659 Verzió: u5.4 c2.10.1208
-
terencehIII #658 csináltam bios frissítést semmi nem változott a biosba(a verzió számon kívül:)tudnál csinálni egy képet a biosodról ahol lehet ez a GEN3-at állítani
Amúgy most keresgéltem az sdd-hez fw-t de azt se találok a samsung honlapján :S (830 64gb Mz-7PC064B) -
#657 Samsung SSD-nél hiába állítja... -
#656 CrystalDiskMark progit állítsd 0xfill-re (vagy 1xfill-re) és úgy is teszteld le. Ha így hozza a Sata3 sebességet, akkor azt használ.
Egyébként Én úgy győződtem meg a Samsung NP350U2B notimnál, hogy megnéztem, a chipset támogatja e a sata3-at, majd mivel támogatta, kerestem hozzá bios frissítést, amivel be is lehetett kapcsolni (SATA GEN3) :)
Aztán a fenti sebesség teszt (SandForece vezérlős, csak tömöríthető adatokkal tudja a gyári sebességet). -
terencehIII #655 üdv!remélem tudtok segíteni nekem
van egy samsung 305u1a-a02de (amd E-450) típusú notim, ami elvileg sata3-as csatlakozóval rendelkezik még is csak sata2-es eredményt kapok az ssd-vel (samsung 830 64gb) így se rossz, de lehetne jobb, mert még így se elég acélos ezzel a procival. (Bios verzió :06PS)(sajnos biosba nem lehet állítani szinte semmit a sata-val kapcsolatba csak a boot prioritást )
Mi lehet a baj? -
rybizli #654 Sziasztok!! Valaki tudna nekem javasolni valamilyen SSD-t 120GB/SATA2 típusban gondolkozok... Játékra is használnám.. Előre is köszi a segítséget !! -
#653 Az ok, csak akkor honnan tudod, hogy jó az az infó? :)
A rendszert telepítsd az SSD-re, Win7-et lehetőleg a TRIM miatt.
Játékok mehetnek HDD-re, max a gyors tárhely igényes játékokat telepítsd az SSD-re (GTA4, stb).
Mindig legyen 20-25% szabad hely az SSD-n, erre figyelj. -
steweee #652 sajnos még nem volt rá időm, viszont a rendszertelepítést minél hamarabb meg akarom csinálni... lehetőleg olyan hibát elkerülve, amivel újra kellene telepíteni megint -
#651 Mondjuk nem értem minek linkelgetted be azokat az oldalakat (másokat segítve), ha magad el sem olvasod :) -
#650 AHCI beállít, SSD-re win7 ultimate + a játék maga is. Skyrminek is jót tesz a HDD (de pl. L.A. Noire-nak is, GTA4-nek is, SR3-nak is stb.)
A kevésbé töltésigényes gammák meg mehetnek a HDD-re.
XP csak tartalénak kellhet vagy melóra, az is mehet egyik HDD-re (nálam is így van). BIOS-ba meg ki tudod választani, hogy melyik driveról bootoljon. Az én alaplapomnak pl. ha F11-et nyomsz boot közben, akkor bejön egy boot menü és ott a BIOS-ba való bemászás nélkül is választható a boot drive.
Lényeges, hogy mikor telepíted a Win7-et, akkor húzd le a kábelről azt a HDD-t amire az XP-t szánod és ugyanígy fordítva is, mikor az XP-t telepíted, így nem látják egymást telepítéskor az oprendszerek és nem lesz velük semmi probléma. Aztán ha mind a kettő szépen megy külön-külön konfignak, akkor vissza lehet dugni az össze drive-ot. -
steweee #649 nekem viszont stratégiai segítség kellene az alábbihoz :
ráköltöttem újra a gépemre egy százast, és megvettem életem első SSD-jét is. kifejezetten játékra használom, és kifejezetten az oblivion/nehrim stb. tip. játékkal akarok végre full minőségben játszani.
kérdés az, hogy vincseszterre vagy az ssd-re menjen az oprendszer, a játékot az ssd-re telepítsem vagy elég ha oda cash-el, stb....
látom lejjebb hogy "AHCI helyett RAID-re kell állítani a SATA módot!" ez az én esetemben is jó megoldás lenne játékra ? 8 vinyóm is van ezen kívül, tárkapacitással nincs gond, és rendszertelepítés előtt vagyok...
melyik oprendszert rakjam, win7 ultimate, win8 ?a winXp SP3 esetében tudom használni az SSD-t? ez utóbbit csak a régebbi játékok miatt egy másik vincsire külön tenném fel...
nagyon köszönöm előre is a tanácsokat ! -
steweee #648 visszaolvasgattam itt, és sok jó és hasznos hozzászólás van, amit mindenki nevében megköszönök. én is turkálgattam a neten, ezeknek az oldalaknak beszúrom a linkjét, hátha vki hasznát veszi
http://m.prohardver.hu/teszt/mindent_az_ssd-krol/windows_beallitasok.html
http://prohardver.hu/teszt/ssd_raid_0_samsung_830/bevezetes.html
http://prohardver.hu/teszt/mindent_az_ssd-krol/elhasznalodas_a_gyakorlatban.html
http://prohardver.hu/teszt/mindent_az_ssd-krol/bevezetes_ssd-alapok.html
http://mobilarena.hu/tema/flash_ssd/hsz_1-50.html
-
#647 Akkor nincs miért aggódni :) -
#646 nos, a start az nálam is olyan 8-10 sec :) ez van :) -
#645 Mérd meg random adatokkal ... ha nem éri el a SATA2 sebességét, akkor valszeg SATA3 esetén sem érné el :)
Egyébként is SandForce-os vezérlője van, azaz csak tömöríthető adatokkal hozza a szekvenciális értékeket.
Mondjuk Én pont ezért vettem a gépembe nyáron új bezérlős OCZ Vertex 4-et, mert az random adatokkal is hozza a kb gyári értékeket.
Míg nemrég akciósan vettem a laptopomba egy Kingston V+200-ast, és az kizárólag 0 vagy 1-ek esetén hozzá a közel gyári adatokat, egyébként meg kb fele a sebessége, ami pont a használati SATA2 sebesség.
Akkor meg is ijedtem, mert azt hittem nem sikerült átállítanom a laptopot SATA3-ra, de aztán a tesztekkel kiderült, hogy sikerült, csak ennyit tudnak ezek a vackok :)
Egyébként meg teljesen jó, a laptopom bekapcsolása után max 5-10mp-el (biossal együtt, azt nagyon hamar átugorja) már a desktopot látom és használhatom.
-
#644 hmm egyelőre nem érzem magam nyugodtnak, szóval, nem én baltázok el valamit. -
#643 Annyit tud a laptopod.
Persze a SATA2 elméleti sebessége 300, de hát ez olyan, mint az USB2.0 elméleti 60MB/s-a, élő ember még nem látta valós felhasználás közben.
De nyugi, ha SATA3 lenne, akkor sem éreznéd gyorsabbnak.
Nem a szekvenciális sebesség az SSD lényege az átlaguser számára. -
#642 Haliak,
Vettem egy kingston 3k hyperx -et, a laptopom sajna csak Sata II.,.ez beleszól valamit a sebességbe? Mert a Crystaldiskmark sebességre ilyen 250mb hoz a seq olvasásra :( -
#641 Köszönom a gyors választ, sokat segítettél :) -
#640 Nem azt a valamit csatlakoztatod. Az csak egy szűkítő keret, amibe beleteszed hogy a nagy HDD helyre be tudd csavarozni. Egyátalán nem szükséges, főleg ha van szabad floppy meghajtó helyed, oda is befér.
Van olyan amihez adnak keretet (pl OCZ Vertex 4).
Szóval beépítő keretként keresd.
A másikhoz meg számtalan magyar leírást találsz a Googleban, ha rákeresel.
Program is van az alapvető beállításokhoz, pl SSD Tweaker.
Dióhéjban olyan dolgokat kell kikapcsolgatni, amelyek felesleges HDD műveleteket végeznek. De persze nem kötelező. Egyedül a TRIM támogatás bekapcsolt állapotát érdemes ellenőrizni, annak leírása is megvan a neten. -
#639 Két kérdésem lenne.
- Az egyik hogy mi a neve annak a cuccnak amibe belerakom az SSD-t és azt a "valamit" csatlakoztatom a PCre. Első SSDmet veszem holnap és az extreme digitalnal mondták h ezt simán nem tudom berakni a pcbe hanem kell egy keret de azt ők nem árulnak. Na engem ennek a cuccnak a neve érdekelne, hogyan keressek rá?
- Amint sikerült beraknom a gépbe, reinstal win. Természetesen az SSDn lesz az oprendszer és az 1terras hdd meg háttértár. Na most van valami amire figyelnem kell? Van valami beállítás amiről tudnom kéne? Az első ssd-m (mint már írtam) szóval ez nekem még total köd. -
#638 Ahha, hát ez nem Inteles ... a SRT-hez (smart response) meg ugye Intel chipset kell. A rapid storage az a szoftver neve. Azt nem tudom, hogy a szoftver működik e más hw-el.
Neked akkor inkább konkrétan SSD cache kit kéne. Elvileg vhol láttam ilyet, majd megnézem. -
Gigabyte GA-880GA-UD3H -
#636 Bármilyen. Az SSD csak eszköze a fícsörnek :)
Milyen alaplapod van? -
#635 Ez csak adott vezérlős SSD-nél működik, vagy vehetek akármilyet? -
#634 Ok, küldj majd egy privit :)
Egyébként így utólag már egyszerű, ha megvan a RAID mód beállítása és úgy a Win telepítés, akkor a RST szoftverében már pár klikkel aktiválni is lehet, mindent megcsinál automatán. -
#633 Annak utána olvastam közben, hogy RAID kell, szal ha nem akarom magam leszopatni, akkor lesz egy win reinstall is. Na de akkor ezt egy kicsit később akkor. :)
Köszi! Ha aktuális lesz, majd lehet felkereslek. :) -
#632 Majd egyszer lehet kicserélem. Mikor Én vettem, akkor ez 17.000Ft volt, minden más jóval drágább.
Egyébként max 64GB-os SSD-t lehet beállítani cachenek.
Bár igazából mint írtam, SATA2-es portot használ, így szvsz ennél gyorsabb nem nagyon lesz. Max majd egy 64GB-osra lecserélem ha szűkös lenne, vagy érezhetően lassul :)
Egyszerre általában 2-3 játékkal játszom, így azok cache állománya simán elfér rajta és hasít (pl GTA4-ben nincs semmi popup jelenség).
A rendszerem egy 120GB-os Vertex 4-en van. -
#631 Egyébként 24.500 Ft egy ilyen alaplap. Azért választottam ezt, mert ez támogatja a Rapid Storage (SSD cache HDD-hez), a Rapid Start (hardveresen támogatott, SSD-re mentett 'hibernálási' mód, villámgyors) technológiákat, és van rajta Virtu támogatás ... ezek mellett Ivy bridge processzor támogatás és Z77-es chipset .... és megfizethető árkategória :) -
#630 Ha már mSATA-zol, ne ezt a fos Kingston vedd, hanem Crucialt vagy OCZ-t.
De 14 900 forint egy 64 gigás Samsung (és 23 egy 128 gigás), én nem bohóckodnék ezzel. -
#629 Partícióval nem lehet szerintem megcsinálni, mert raid-et kell csinálni belőle ... azaz az alaplapi támogatott Rapid Storage-el.
FONTOS: AHCI helyett RAID-re kell állítani a SATA módot!!!
Az SSD-ből csinál egy raid tömböt, és azt tudja beállítani cachenak. Annyi, hogy már az Intel driver is támogatja raid-nál a TRIM-et (tehát nem csak AHCI), pont a RST miatt. ez a fenti beállítás miatt fontos, mivel így a rendszer SSD is raid módban megy.
FONTOS: mivel át kell állítani RAID módra, ezért bukod a rendszer partíció adatait is. Tehát rendszer telepítés előtt kell átállítani!!! Én besz..tam, mert felnyomtam a rendszert, majd állítanám be az RST-t, de nincs Gyorsítás menüpontom ... a kézikönyv áttúrása után ért a bazi nagy pofon :) Mindegy, hamar fenn volt a rendszer megint :D
Ezt az SSD-t így nem is látod a partíciók között.
Az Én alaplapomban annyi az extra, hogy direkt a technológia támogatása gyanánt van rajta egy mSata port (kép), amibe bele lehet tenni egy mini SSD-t. Ez egy sima SATA2-es porton kommunikál, de eddig a játékokhoz bőven elégnek bizonyult :) (Kingston SMS100S2/32G - itt 12.000 Ft - link)