6647
  • BF109
    én a németekkel szoktam játszani a 2. és 3. részben is velük voltam és én meg inkább az anyahajókat és a cirkálókat fejlesztem. jelenleg 6 anyahajó 7 csatacirkáló + 30 egyéb kisebb hajó a felszíni flottám, nem is nagyon akad ellenfelem. készülök az Anglia és az USA elleni invázióra. tengeralattjáróim is vannak de nem sok 12 darab IX tipusú.

tengeri csatát csak a teljes flottámmal nagy légi fedezet mellet vívok csak mert féltem az anyahajókat.
  • Mor3llo
    Érdekes...Benelux államokat 1 hónap alatt foglaltam el...mostmeg 2hét alatt Párizs alatt vagyok...
  • McDouglas
    Tanácsokat szeretnék kérni, hogy különböző országokkal, hogyan érdemes a haditengerészetet felépíteni.

Ha németekkel megyek, nem is foglalkozok semmi mással, csak és kizárólag a tengeralattjárókkal. Mert sokáig készülnek ugyan, de marah olcsók.

Viszont az a problémám, hogyha Japánokkal, vagy Amerikaiakkal játszok, akkor se tudom magam rávenni arra, hogy nagy Csatahajókat építsek.
    Mert például építek egy nagy csatahajót 1 évig (nemtom most h állt mennyi idő), megépük, kifut, és az ellső csatában nagy esély van rá hogy el is süllyed.

Illetve, a tengeralattjárókat csak Konvoj felderítésre küldöm. Az ellenség flottáját álltalűában repülőgépekkel tizedelm. Szerintem az a leghatásosabb módszer a hajók ellen.

Ezért lennék kíváncsi a ti véleményetekre. Hogy ti hogy gondoljátok ezt.
  • Rolika16
    Túl nagy stacking penaltyt kapsz...Illetve egy területet max 4 CAS/4 TAC támadjon...sokkal hatékonyabbak lesznek. Több katonát veszt ellenfél. Én amikor 20 repülő századdal támadtam egy területet, akkor olyan 20-40 embert öltem meg egy bevetés során. De amikor csak 4 CAS század támadta őket 100-300 között volt az ellenfél vesztesége.

Én azt 3 belga ezredet 2 hadosztállyal támadnám. Illetve egy harmadikat betennék support attackba. Egyből 90% körül indul...
  • BF109
    erről a delay hekkről tudnál mesélni? mit kell átírni?
  • BF109
    megint nekikezdtem a nyugati hadjáratnak. a főerővel eljutottam gond nélkül Brüsszelig. a főerőm 9 köz. pz. 6 könnyű pz. 46 motorizált gyalogos 8 sima gyalogos dandár vagy ezred vagy ki hogy hívja (bár az angol brigade akkor is dandárt jelent) támad 12 stuka és 8 he 111 támogatás mellet 3 azaz három nyomorult belga gyarogos ezredet és 46 % ról indul a csata. agyam eldobom :-/ ez bug vagy mi a tök?
  • Pares
    Hah. Az én játékomban az én német seregem kb. 700 ezres volt, mégis el tudtam foglalni (igaz, nagy nehezen, a várakozási idő miatt többek közt...) egész Európát (Brittek már az Axisben vannak... Muhahaha, Amerikát sikerült távoltartanom a háborúbalépéstől, sőt majdnem csatlakoztak hozzám, most félúton vannak az Axis és Allies közt...), kivéve az oroszokat, mert azokra nem hogy nem elég a seregem (mert 41 vége van, és meg 43-44-es szintre fejlesztettem föl majdnem mindent...), csak kevés. Mármint letudom őket győzni, csak túl széles a front...
  • LESCO
    Olyan nincs, hogy megszállási idő...
    A háborúban nem kellett minden apró falvat elfoglalni ahhoz, hogy egy hadsereg legyőzze a másikat. A stratégialilag fontos helyekért ment a harc, mint a játékban is. Ha egy hadsereg megszállja egy ország mondjuk 10 legnagyobb városát, kikötőit, stb, semmit nem számít már, hogy melyik faluban hány katona menetelt végig, vagy ottmaradt-e akár egy is.
  • LESCO
    Persze hogy nincs benne logika. Ezért írtam, hogy hekkeld meg a delay-t...
  • atibacsi1977
    Hello!

Kérdés: Lesz a játékhoz honosítás, vagy esetleg kiadják magyarul, és ha igen, akkor kb. mikorra várható?
    Sajnos az angolom nincs a toppon, és ehhez a játékhoz igen csak vágni kell a szöveget.
  • juhaszvik
    kérdés: akkor is várakoznak az egységek, ha egy üres ellenséges mezőt foglalnak el? (a mező csak átvitt értelemben) ugyanis arra gondolok, hogy ez a várakozási idő talán a megszállás ideje lehet. hiszen bármennyire is kisebbek lettek ezek a területek, akkor is több várost, rengeteg falvat jelent.
  • BF109
    nincs egyáltalán túlerőm, pont ez a bajom hogy kevés a katonám. a haditechnikám fejlett de kicsi a hadserek. az össz létszámom alig 1.5 millió. a valóságban 40 tavaszára a náciknak már vagy 3 millás seregük volt. nekem meg nincs manpowerem
  • Cefre
    Köszi majd megpróbálom
  • Pares
    Én értem mindezt, csak a logikát nem értem az egész mögött...
  • LESCO
    Mellesleg ha a csapat tablóján a piros "x"-re viszed az egeret, ki is írja, hogy meddig kell még várnia az egységnek...
  • LESCO
    Pares!
    Az előbb írtam le, hogy az attack delay mindenre vonatkozik, a támadásra és a redeploymentre is, és a támadás időtartamával csökken. Ezért van az, hogy a rövid csata után várni kell, a hosszú után nem. Ha 100 óra a delay, és 100 óráig csatázol, akkor nem kell várni. Ha 20 óráig csatázol 80-at vársz... Sztem elég egyértelmű. A peccs leírásában is benne van, hogy a támadás ideje csökkenti delay-t...
  • Pares
    Hidd el nekem, hogy az minden egységnél zöld volt. Egyébként tudom, hogy a supply miatt várni kell (Észak-Afrikában tapasztaltam...), de az oroszok elleni vagy a franciák elleni támadáskor egy csapatnak se voltak gondjai a supplyval. Hidd el nekem. Mégis a "szinte harc nélküli" győzelmek után többet kellett várni, mint az 1 hetes csaták után...
  • Adamfark
    Még egy fontos dolog:
    Mivel az AI/emberi ellenfél egy háború kitörése előtt csak a szomszédos 1-2 határmenti területet látja, és azt is csak az espionage fügvényében, érdemes a támadásra történő átcsoportosítást a front/határ mögötti felderítetlen területeken megoldani, mert azzal is nyerhető néhány óra/nap egy esetleges ellentámadás elkerülésére. Bár redeploymenttel gyorsan lehet a betörési pontokra dobni a csapatokat, viszont ez több supply-t emészt, ráadásul a delay is nagyobb egy ilyen "ugrás" után. Addigra meg lehet hogy keresztülvitted az áttörést.
  • Adamfark
    Igen. Az AI reagálni fog egy komolyabb betörére, és ezzel tehermentesíteni tudod a front más pontjain állásban hagyott egységeidet.
    Különben az AI működését nagyon jól meg lehet figyelni, ha mondjuk a Spanyol polgárháborúban egy idő után valamelyik fél a szövetségesed lesz. Érdekes, hogy az AI rengeteg csapatmozgással reagált a National Spain oldalon, minden egyes Republic mozdulatra....
  • Adamfark
    3x-os túlerő egyenlő technikai szintű ellenfelekre érvényes.
  • Adamfark
    Az még nem jelenti, hogy az összes egységed jó ellátású. Meg tudod nézni az egység pillanatnyi állapotát. A parancsnok képe alatt ott van a supply és a fuel állapot. A telizöld jó.
    Nem kioktatás (hogy jönnék én ahhoz?), vagy lenézés, csak nem tudom, hogy erre gondoltál-e.
    Mert a szuperzöld térkép azt jelenti, hogy a supply 100%-a eljut oda, de ez nem biztos hogy fedezi is a szükségleteket, ha túl sok egységet akarsz ellátni egy vékony korridoron keresztül.
    Pl.: ha partra szállsz egy szuperzöld területen mondjuk 1 hadseregcsoporttal, ahhoz hogy el is tudd Őket látni megfelelő mennyiségű supplyt kell partra tenni.
    Ezt mondjuk megakadályozhatja mondjuk, ha nem 10-es portot tudsz csak elfoglalni, vagy az ellenfél megaprítja az utánpótlást szállító konvolyokat.
  • LESCO
    Nem az egész fronton, csak az áttörési pontokon. A többit csak tartani kell, vagy akár feli lehet adni, ha cserébe mondjuk be tudsz törni egy VP-s területre.
  • Pares
    3x-os túlerő? Például az oroszok ellen? Ugye csak viccelsz... :)
  • Adamfark
    Áttörések kieszközlésénél nagyon fontos: Lehetőség szerint a fő támadó egységed ne folyó felöl támadja a védekező ellenfelet.
    Lehetőség szerint (minél) több irányból kell az áttörés helyét támadni. Ez nagyon sokat jelent.
    Ha nem is minden irányból a move attackot használod, de érdemes a support attackot is eröltetni. (mint a Hoi2-ben) Ráadásul ennél jóval kisebb a késedelem, ha másik parancsot akarsz a csapatnak adni.
    Fontos, hogy az áttörési ponton erős légi támogatás is legyen. A légierő használatát ilyenkor 1 területre szűkitsd le, hogy a bombázóid az idejüket ne a frontvonal mögötti könnyű célpontok között kolbászolására fordítsák, hanem csak az áttörési pontot "abálják".
    Ha megvan az áttörés, akkor azonnal a front mögé kell küldeni átkaroló mobil egységeket, hogy még több irányból tudd támadni a védekezőket. Fontos az áttörési pont kiszélesítése is, mert különben gyenge lesz az utánpótlás...
    Ha mondjuk van lehetőséged, akkor érdemes a lyukba 8-10 páncélos hadosztályt is átküldeni. Egy idő után az AI érzékeli, hogy ekkora betörést nem tud feltartóztatni, és elkezdi a megkerült területek kiürítését.
    Ez egyrészt azért jó, mert kevesebb egység lesz az erődített területen, másrészt a már kimozdított (nem beásott) infantry egységeket nagyon gyorsan fel lehet őrölni a légierővel, meg a betörő páncélos egységekkel. Ezen kívül érdemes a teljes bekerítést is alkalmazni, mert ahogy téged súlyt az utánpótlás hiány, úgy az AI is szenved tőle.
    Innetől kezdve meg Blitz, mert ha hagysz időt, hogy megvessék a lábukat, akkor kezdheted az egészet elölről.
    A modern harcászat alapja, hogy támadást minimum 3x-os túlerővel érdemes megindítani.
    Valahol ez itt is érvényes, ugyanakkor az is fontos, hogy ennek a 3:1-es aránynak elég helyileg fennállnia...
  • curse86
    Üdv mindenkinek!
    Buta kérdés.Hogy lehet a kereskedelemnél 1 egység/napnál többet kérni 1 adott országtól?!?!Előre is köszi.
  • Pares
    Zöldben volt az egész front. Ez biztos nem volt gond...
  • Adamfark
    Szóval ez neked szólt:
    Nem lehet, hogy nálad azért várakozott menetben, mert elfogyott a supply/fuel?
  • Adamfark
    Nem lehet, hogy nálad azért várakozott menetben, mert elfogyott a supply/fuel?
  • Adamfark
    Még annyit hozzátennék a fejlesztéshez, hogy a túl korai kifejlesztésért kapott büntetés évszámokra vonatkozik. Ezért az olyan fontos kutatásokat, mint a education, production efficiency, stb. úgy érdemes fejleszteni, hogy ha mondjuk '38 a kifejlesztés dátuma, akkor már érdemes 37 jún-júl környékén elkezdeni, mert 38 jan 1.-én megszűnik a penalty, és a fejlesztés folyamatjelzője 1-én ugrani fog egy nagyot.
    Tehát ha mondjuk a fejlesztésed dec. 31-én 80%-on áll, akkor Jan. 1.-én szinte biztosan be is fogja fejezni.
    Ez azért fontos, mert így már 38 jan. 1.-én használhatod a magasabb szintű education által nyújtott +leadership pontot. Ez akár 1-2 + pont is lehet, amit egyből más fejlesztésekre használhatsz.
    Ezen felül nagyon fontos:
    Az elméleti tudás egy adott témában évente folyamatosan csökken. Ezt lehet mérsékelni miniszterekkel, akiknek a traitjük ilyen: -20% .... decay.
    Gyakorlatilag ezeket nem nagyon érdemes használni, hacsak nem olyan országgal játszol, amelyiknek korlátozottak a lehetőségei, és mondjuk csak infantryra épül a hadserege. Ebben az esetben előny lehet, hogy gyorsabban fejleszthető az infantry, ha olyan miniszter felügyel.
    A németekkel azért nem éri meg, mert náluk Blomberg -10% supply consumptationje, értelmetlenné tesz bármilyen másik választást. Emellett elég sok leadership pontjuk is van, így párhuzamosan is tudnak fejleszteni akár 4 infantry fejlesztést is.
    A technology fejlesztéseknek akkor van értelme, ha mondjuk tudod, hogy légierőt akarsz fejleszteni.
    A legtöbb fejlesztést csak '39-ben érdemes befejezni, mert különben penalty jár érte. Ugyanakkor ha már 36-ban elkezded a technology-t hozzá fejleszteni, akkor amikorra odaérsz, hogy "csináljuk", akkor már magasabb lesz az elméleti tudás a repülőgépek terén, és ezáltal akkor már gyorsabban fogja kifejleszteni a z összes repülőgép alkatrészt.
  • Pares
    Igen, én is észrevettem ezt a "menetből előrét", mintha tényleg kevesebbet kéne várakozni, ha 2-3 provinciával hátrébb jelölöd az útvonalat. De nem mindig! Így is sokszor volt, hogy 30-40-50 órát kellett várni, érdekes módon pont akkor (ahogy LESCO is írta), amikor harc szinte nem is volt, amikor meg sokáig harcoltam, akkor meg várakozás nélkül mehettem. De nem mindig volt ez se. Szóval nem 100% ez, nemtudom hogy működik...
  • Adamfark
    Háát nem tudom, de nekem a paradox forumról az dereng, hogy az interceptorokat 1-esével érdemes használni.
    A bombázókat meg 2-esével.
    Az a gond, hogy a stacking penalty a légi egységeknél halmozottan érvényes....
    Én alapvetően a CAS fejlesztésére/gyártására nem szoktam időt vesztegetni, mert a TAC sokkal sokoldalúbb.
    Tudsz vele szinte mindent támadni, ráadásul sokkal nagyobb a hatósugara is 1 TAC-nak, mint egy CASnak.
    STR-t szintén nem szoktam eröltetni, mert sokba kerül, és a csapatok ellen nem igazán hasznos. Igaz, hogy stratégiai bombázásra ez a legjobb, de az a gond vele, hogyha ugyan azt a területet el akarod foglalni, akkor már egy lerombolt ipart tudsz csak átvenni. Előnye, hogy csökkenti a national unity-t, ezáltal megadásra lehet kényszeríteni az ellenfelet.
  • Adamfark
    Szerintem az továbbra is működik, hogy az egységeknek a front mögött levő 2.-3. provinciát/területet adod meg. Így a várakozást csak a legutolsó pozícióban szenveded el.
    Ezen felül nekem úgy tűnik - bár nem mernék megesküdni, majd megnézem - hogyha így adod ki az utasítást, és mondjuk még nem érte el a támadó egységed a végpontot (3. terület) akkor ha módosítassz az útirányon/támadás irányon, akkor a már mozgásban levő egységnek nem kell várakoznia.
    Mindemellett persze az útba kerülő összes egységet menetből próbálja az egység legyűrni, ha tudja...
  • Adamfark
    Apám! Mi ez a személyes megszólítás? :)
    Ismerlek esetleg máshonnan?

Különben össze lett foglalva, a kutatás lényege, de még átolvasom...
  • Adamfark
    Nekezdjükjó!!! :)))
  • LESCO
    Sajnos ezzel a pihenős dologgal nem tusdz mit kezdeni. Vagy meghekkeled, vagy beletörődsz.
    Én az előbbit választottam, mert sztem ez egy elhibázott dolog a játékban, pláne úgy, hogy minél többet harcol egy csapat, annál kevesebbet kell pihennie. Azért van az, hogy néha 100 órát kell pihenned, néha meg semmit. De ha egy nap alatt lenyomsz egy csatát, akkor 100 óra, ha meg öt napig harcolsz, akkor utána rögtön mehetsz tovább... Ez így hülyeség.
  • BF109
    el se jutok Párizsig.
    kikerülöm a liegei erődöt meg a másik belga tömörülést a német határnál de mire áttörök brüsszelen már ott vannak a franciák. áttörhetetlen a védelmük egyszerüen. egy hónap amíg eljutok a nénet-belga határtól a belga-fr határig azért mert a csapatok pihennek. kifejlesztettem az az organisationos izét egészen az 1944-es szintig de így is várni kell néha több mint 100 órát. ami idegesítő hogy számomra tök random hogy mikor mennyit kell pihenni a csapatoknak. van hogy 24 órát van hogy 100-t van hogy semennyit egy-egy támadás vagy mozgás ill. stratégiai áthelyezés után. valamit nem fejlesztettem ki?
  • Rolika16
    Hát nem tudom bár sima nálam sem volt, de miután csináltam egy katlant Párizsnál esélyük nem volt...onnantól már azt a területet foglaltam el, amit akarok. Nem maradt egysége amivel védené Észak-Franciaországot...

Hát légierőt alig használtam...angolok hoztak vagy 30 vadász századot...azt jó napot...nekem 20 volt kb.

Én mindig külön szoktam őket használni.
    Vadászbombázó század(4db Multi-role)
    Bombázó század(4db TAC)
    Vadász század(4db FTR)
    Zuhanóbombázó század(4db CAS)
  • McCartman
    stacking penalty miatt sem mindegy , hogy rendezed a legi egysegeket.
    asszem paradox forumon olvastam , hogy interceptort pl. 5ösével érdemes csoportositani , tactical bombert 4esével szoktam. (vagy 3tac +1 multirole fighter)
  • BF109
    ha elvonok 100k embert keletről még akkor se vagyok előrébb. kurva erősek a franciák. a belgák se gyengék. meg a légierőm is eléggé lerongyolódik... pedig feljett a technika meg a különböző harci eljárásokat is kifejlesztettem.

egyébként ti a légierőnél fegyverenemenként külön szeditek a gépeket?
  • BF109
    pl az anyahajóknál a hangár mérete nem nő a meglévőknél vagy a páncélzat, viszont az ágyúkat, a légvédelmet a radart upgradeli.