6647
  • Pares
    Azt hiszem újra be kell regisztrálni, mert azt írja ki, hogy nincs elég jogom ahoz, hogy megnézzem (edig persze volt...). Ezt kb. azóta írja ki, mióta bebugzott a regisztráicóm (aktiváltam a nikkemet, de nem fogadta el a jelszót, 5x próbáltam, aztán 15 percre kitiltott. Utánna megint megpróbáltam, és már ment, de ha posztolni akartam, akkor azt írta ki, hogy nincs felhatalmazásom vagy mim hozzá... na mindegy...)
  • Pares
    Nem kapom én le a fejed. A nagybetűket csak azért írtam, mert nem volt kedvem kiemelni, így gyorsabb volt, bocsi.
  • hup
    Jól van azért nem kéne lekapni az ember fejét...tess
  • Pares
    Mint írtam, BE VAGYOK JELENTKEZVE! Nemtudom én se, hogy mi a fene van!?
    Esetleg linket tudnátok adni arra a modifikációs sub-fórumra?
  • hup
    Nekem rendesen működik lehet hogy be kéne jelentkezned!:)
  • Pares
    Akár hogy is nézem, csak egy alfórumot látok a HOI3-topikban, az pedig az AAR, pedig nemrég még 3 volt ott, az AAR, a modifikációk, és még egy...
  • Pares
    Sziasztok. Valaki mondja már meg, hogy a hivatalos fórumról hova tűnt a Modifications topic, ahol a modok szoktak lenni? Mert kb. 1 hete eltűnt, aztán nem is kerestem, mostmeg amikor keresem, egyszerűen nem találom, hiába jelentkezek be. Googlen keresztül se jött be semmi... tudom hogy lámaság, de akkor is, valahogy nem találom.
  • sakkay
    Ye-ye..arra figyelj hogy a gyalogsággal béleld ki a szárnyakat, irány Párizs, és a főbb városok.
  • sakkay
    Kicsit leálltam, lehet várok az új patchre. Meg aztán az oroszok nélkül már nem ugyanaz..
  • BF109
    a luxemburgi hadsereg se semmi amúgy. 3 hétig tartották magukat pedig elég ütős csapattal támadtam. nem vagyok híve a visszatöltögetésnek de most megteszem. akkor Hollandián keresztül nyomulok be Fro.-ba kikerülve a luxemburgi hadsereget meg a belgákat ...
  • juhaszvik
    végzett már valaki a játékkal? tapasztalatok atombomba és egyéb csúcstechnológia ügyben?
  • sakkay
    Gyanítom, akkor nem azt az életrajzot olvastam. Habár, a német tábornokok közül, talán Rommelnek van a legnagyobb irodalma.
  • Adamfark
    A Fraser könyv 2 kötetes, és jórészt Rommel saját visszaemlékezéséből táplálkozik. Az I. VH.-s rész konkrétan a Gyalogság, előre! kivonata.
    Igazság szerint sokat ahhoz a könyvhöz nem is kell hozzátenni.
    Rommel kvalitásairól mindent elmond, hogy főhadnagyként gyakran vezetett majdnem zászlóalj erejű egységet. De volt olyan, is, hogy a Matajurért folyó harcokban kevesebb mint 1 század erővel több mint 7000 embert ejtett foglyul.
    A hegyivadászokkal végigharcolta gyakorlatilag az összes fő hadszinteret az 1. VH-ban. Franciaország, Románia, Olaszország.

• PetruZ
    Ja, ja, én is olvastam a Rommel könyveket. :)
    Az olasz katonákban tényleg kellemesen csalódott, a tisztek többségét nem bírta. Durva, hogy mikor partra lépett Afrikában, az ott lévő közel 400,000-es olasz haderőből mindössze 7,000 volt az ellenőrzése alatt, a többi már angol hadifogoly táborokban múlatta az idejét, mert az olasz tisztek már az első puskalövés után megadták magukat.
  • Rolika16
    Hatalmas túlerő kell ahhoz, hogy bebírd venni a Maginot vonalat...Én támadtam olyan 20 hadosztállyal egy területet, neki volt ott 2-3 darab...és olyan 15 %-ról indult...és nem is ment feljebb csak lejjebb.

Tehát csak hátországot foglald el. Csinálj katlanokat ! Nekem sikerült egy 25 hadosztályosat Párizsnál...Maginot vonal körül terveztem még egyet...De addigra már megadták magukat a franciák.
  • sakkay
    Na pont azt a Belga hadsereget kellet volna megkerülni..aztán ha ezt látja megpróbál hátravonulni, de akkor már az ékek Hollandiában vannak. Ha nem, akkor körbeveszed aztán komótosan felszámolod, de csak a 2-3 vonalbeli gyalogsággal operálsz ez esetben.(Fizikai helyre, nem minőségire értettem, a 2-3.)
  • sakkay
    Elvileg mindet olvastam, amennyiben az életrajzi ,egy vaskos könyv, Rommel képpel ,és rengetek 1vh. időszakkal. Főleg az időjárásra vonatkozólag a hegyekben.
  • BF109
    én valamit nagyon nem jól csinálok. normálon nyomom a németekkel.
    a nyugati hadjáratot már 1940 jan 15-én elkezdtem, mert a franciák félig legyalulták már spanyol szövetségesemet és ezt nem hagyhattam!
    a benelux államoknak 1.2 millió emberrel indultam neki további 500k áll a német-fr határon a maginot vonallal szemben, nehogy betörjenek a franciák.
    a belga hadsereg egy tartományban koncentrálódott össze a német határnál. ezt a csapatot (17 gyalogos 2 páncélos ezred) én cca 50 gyalogos és 13 páncélos ezreddel támadtam, luxemburg elfoglalása után -ami 3 hétig tartott!- további 20 gyalogos és 5 páncélos ered csatlakozott a csatához. természetesen masszívam bombáztam a belgákat 3x3 stuka és 2x3 he 111 légiszázaddal így is 6 hétig tartott a csata! mi a fenétől ilyen erős ez a belga csapat mikor teljesen körbe voltak zárva és erődítés nincs! na mindegy március közepére lenyomtam a benelux államokat most a franciák jönnek...
    a maginot vonalban ücsörgő hadosztályokat ha hátulról támadom akkor ki tudom füstölni, vagy hagyjam őket és a hátországot támadjam?
  • Adamfark
    Nekem amit a témában eddig sikerült:
    David Fraser: Rommel (életrajz)
    Rommel: Háború gyűlölet nélkül

És úgy általában Rommel mentalitásának megismerésére:
    Rommel: Gyalogság, előre!
    Szerintem ez utóbbi alapmű (bár még I. VH-s), sőt, ha jól tudom a Zrínyin kötelező is.
    Tökéletesen megismerhető belőle Rommel összes hadi és jellem gyengéje, és erőssége is.
  • Adamfark
    Erről én nem is tudtam...Köszönöm!
    Viszont így utánanézve látszik, hogy ez az olasz szerepvállalás gyakorlatilag inkább volt propaganda, és gesztus értékű, mint a magyarok esetében.
    Amíg Ők megtehették, hogy a nagy verés után kivonják a csapatokat, addig a magyarok a végén már gyakorlatilag 3 hadsereggel vettek részt a harcokban.
    Összesen a katonai veszteségek kb. megegyeznek (300.000), csak míg, Magyarország ezt 9 millióból hozta össze, addig az olaszok 44M-ból.
    Ezen felül nekik volt minimum 4 fő hadszinterük, nekünk meg jó esetben is 2. Ezen kívül Ők sikeresen kiugrottak a háborúból...
  • Sturmabteilung
    Az a helyzet, hogy az olaszok ott voltak a keleti fronton, '41-ben egy hadtest, '42-ben egy hadsereg (kb. mint mi). A Donnál a magyar 2. hadsereg szomszédai voltak délen (az eredmény is hasonló, ha nem rosszabb volt). Bővebben: http://en.wikipedia.org/wiki/Italian_war_in_Soviet_Union,_1941-1943
  • sakkay
    Szép volt és korrekt,(az életben nem írnék ennyit) akit pedig a menet, vagy az utánpótlás nagyon érdekelne(konvojokra lebontva):Jack Greene-Alessandro Massignani
    :- Rommel észak-afrikai hadjárata
  • Adamfark
    Valószínűleg tényleg semmilyen terve nem volt Hitlernek Észak-Afrikával, csak az, hogy lekösse az angolokat,és elodázza a 2. front megnyitását, valamint a az olasz tisztikart a harcban tartsa. Teljesen ésszerű volt, hogy Hitler nem számított arra, hogy mondjuk olasz egységek segítsenek a németeknek az orosz fronton (nemúgy a magyarok), amikor még a saját egyéni anyagias érdeküket szem előtt tartva sem tudtak érdemi eredményeket elérni Észak-Afrikában.
    Ha Rommelnek megduplázzák a páncélos erőit (rendes ellátás mellett), olyan sikereket érhetett volna el, ami beláthatatlan következményekkel járt volna az angolokra:
    - Elvesztik Szuezt.
    - A Távol-, és Közel-Keleti csapatok ellátása csak Afrika megkerülésével lett volna megoldható (megoldhatatlan)
    - az angolok elveszítették volna az egész Földközi-Tengeri területet.
    - egy erősen meggyengült ellenféllel szemben gyakorlatilag nem állt volna meg Rommel egészen a Kaukázusig.
    - valószínüleg elérhették volna a törökök hadbalépését, területi ígéretek fejében
    - A közel-keleti, bakui olajmezők megszerzésével gyakorlatilag lefutottá tehették volna a keleti harcokat.
    De túl sok a ha...
  • Adamfark
    Az olaszok kérték a segítséget, de a németek nagyon húzódozva segítettek. Az orosz front minden lehetséges utánpótlást, ember és hadianyagot elemésztett.
    Ugyanakkor Rommel gyors sikereiben Goebels meglátta lehetőséget. Gyakorlatilag propaganda hadjáratnak tekintette a teljes német hadvezetés. Rájöttek, hogy viszonylag kis ráfordítással viszonylag nagy haderőt tudnak lekötni a szövetéségesektől. Volt viszont egy kis bibi. Az angolok túl komolyan vették a játékot.
    Mivel nekik akkoriban nem nagyon volt frontjuk ezen kívül, a teljes brit nemzetközösség itt szállt szembe a tengelyhatalmakkal.
    Elvileg Rommelt tényleg az olaszok alá rendelték, ugyanakkor Ő nagyon jól ki tudta játszani a kapcsolatait különböző vitás esetekben. Miután győzelmeket is aratott, tovább nőtt az ázsiója a náci vezetésnél.
    Idővel - a sok surlódás ellenére - egy jó munkakapcsolat alakult a német és az olasz egységek között. (ez a tisztikarra nem volt elmondható ) Kesselringnek ebben nagyon nagy szerepe volt, aki Rommel közvetlen felettese volt szinte az egész afrikai háború alatt. Végül neki is elege lett az állandó kakaskodásból, és elhelyeztette magát észak-afrikából.
    Rommelt azért becsülték még az ellenfelei is, mert annak ellenére, hogy megverték Észak-Afrikában, mindez csak 1 hajszálon múlott, úgy hogy 2-3-szoros túlerővel állt a végén szemben. A légierő támogatását szinte teljesen nélkülözte, mert az Angliai Csata, meg a Keleti Front is jóval előrébb volt Göring szemében, mint Észak-Afrika. Emellett az sem elhanyagolható, hogy annak ellenére, hogy hadosztály méretű harckocsi egységgel dobták át Afrikába. Egy idő után elérte a sikereivel, hogy alárendeljék szinte a teljes olasz észak-afrikai haderőt, amelyek vagy alig rendelkeztek péncélos erőkkel, vagy totál elavult típusokkat tudtak csak felvonultatni.
    Idő közben Rommel megtanulta tisztelni az olasz katonákat, akikről első világháborús tapasztalati alapján nagyon rossz véleménnyel, és előítélettel rendelkezett. Ugyanakkor a tisztjeikkel továbbra is hadilábon állt.
    Pl.: az olaszok nem egy esetben megtiltották neki több település bombázását, mert ott az olasz tiszteknek korábban villái épültek, és szerették volna használni azokat, miután visszafoglalják a települést.
    Rommelnek még ezen körülményekkel együtt is győzhetett volna, ha az utánpótlást jobban meg tudta volna szerveztetni. (Ezért nem tartom bugnak az ellátási problémákat a játékban). Rommel "nyeregből" irányított, és soha nem fordított elég figyelmet az utánpótlás megszervezésére. Egy idő után már fordított volna, de akkor már nem volt rá lehetősége, mert elveszített a légifölényt, ill. a Máltáról felszálló angol gépek gyakorlatilag megtizedelték a tengeri utánpótlását. Rommel végig könyörgött Málta megszállásáért, de valamiért tojtak a fejére. Pedig Máltát kisebb erőkkel is el lehetett volna foglalni, mint Krétát (kevesebb veszteséggel is.) Ugyanakkor nagyobb jelentősége is lett volna, mint Krétának. Valószínüleg a német propaganda nem tudott volna még egyszer egy olyan mértékű embervesztéseget dicsőséges győzelemmé alakítani, mint Kréta esetében.

• lackoka25
    Normálon játszok amit tettem Hitler és tábornokai is megirigyelnék,10 nap alatt megadta magát lengyelország!ez aztán a villámháború!!!
  • sakkay
    A Németeket tényleg nem érdekelte ez a front, egészen odáig, mikor Rommel komoly sikereket kezdett elérni. Ekkor a stratégiai terv így alakult 1-Kairó elfoglalása(Szuezi áruszállítás megszűnése) majd miután keresztülvágnak a gyarmati területeken,Oroszország valagában új front nyitása (Grozniji olajmezők). Fantáziadús volt még, az Indiai angol gyarmat megtámadása nyugatról. Habár a HOI2-ben megcsináltam
  • PetruZ
    Szó sem volt arról, hogy megszállják. Mussolini saját, privát kis háborúja volt ez, miután az etiópokat nagy nehezen legyűrte, és egy észak-kelet afrikai gyarmatbirodalomról álmodozott. Nem tudom, kérte-e egyáltalán a segítséget, vagy a németek látták, hogy heteken belül odavész egész Észak-Afrika (és akkor kicsit fellélegzik Anglia és az egész Földközi-tenger kitűnő terepnek bizonyulhatott volna a tengeri hadműveleteknek, invázióknak), mindenesetre Mussolini szigorúan megszabta, hogy mennyi német egység állomásozhat Afrikában (ha jól emlékszem, olaszokból legalább kétszer annyi volt, mint németekből), és Rommel is formálisan az olasz hadvezetés alá volt rendelve (nem is csípték egymást), ergo az olaszoknak esze ágában sem volt lemondani a területekről (már csak a régi "római örökség" miatt sem).
  • Sturmabteilung
    Amennyire én tudom, Hitlert nem igazán érdekelte a Földközi-tenger térsége, ahogyan az egykori német gyarmatok visszaszerzése se annyira. Kelet- és Közép-Európát akarta élettérként megszerezni, Európa többi részén meg németbarát államokat. (már akkor Európai Unióban gondolkodott:D)
    Igazából nem is volt nagy jelentősége mondjuk Szíriának vagy Jordániának, valószínű, hogy odaadták volna az olaszoknak.
  • sakkay
    A vita alapjával egyetértek, de az utánpótlást bizony főleg olasz teherhajók nyomták át. Ha érdekel konkrét infókat tudok hozni konvojonként, és a szállított áruk mennyiségéről. Természetesen a szárazföldi szállítás más téma. A téma érdekessége , hogy az Olaszok nem vesztettek olyan sok teherhajót, csak az ULTRA megfejése miatt célirányosan támadtak. Azoknak a hajóknak viszont borzalmas arányuk volt..
  • Pares
    A terület csere-bere opció így is úgy is hiányzik belőle...
  • mezesmacko22
    Jo csak ha igazabol Rommelnek sikerul gyoznie nem hiszem,hogy Hitler oda adta volna azokat a teruleteket,csak ugy siman,s ezt nem igazan szimulalja a jatek.A masik a valosagban sem csak az olaszok lattak el az afrikai csapatokat,sot meg nagyon hajovedelemmel sem tudtak nem hogy utanpotlassal
  • Babylon56
    jó az elképzelésed a hoi 2-ben is igy volt ha szárazföldi egységekel támadsz és nincs saját tarományod szomszédságba akkor a szövetségestöl kapsz utánpotlást így azt hiszi segitesz nekik.
  • juhaszvik
    az én elképzelésem a következő: amennyiben egy bizonyos létszámú haddal elfoglalsz egy területet, amelynek mérete a hadsereg létszámához mérten sosem elhanyagolható (legalább 1-2 magyar megyényi terület), akkor a terület megtartásához és igazgatásához szükséges ember és eszközmennyiség értelemszerűen a szomszéd területekről érkezik (és nem a katonáidtól vonódik el. még szerencse). Vagyis, ha nincs saját szomszédos területed, akkor a szövetségesed fogja kontrollálni. vagyis szerintem valami ilyesmit akar szimulálni a játék.
  • Cormac
    Köszi, meglett végül. Korábban a madártávlat miatt nem tűnt fel, hogy ez az (távolról szintén téglalapok). :) Köszi.
  • Paladin
    Sőt, az egyben is így volt.
    Ha szövetséges területéről kiindulva támadsz,akkor az övé lesz a terület.
  • tttttom
    Lehet moddolni a játékot nagyon könnyen :P
  • Dns5000
    nice work
  • Rolika16
    Se terület átadás, se szövetséges hadsereg feletti irányítást nem lehet átadni...Második még ok...de elsőt kivenni. Nem értem miért kellett. Főleg multiba kellene ez az opció.
  • Mor3llo
    Énis ezért kérdeztem, hátha elnéztem eddig valamit:S
  • Pares
    Azt hiszem, hogy nem. Legalábbis eddig nem találkoztam ilyen opcióval. Expeditionary Force-okat lehet küldeni...