4805
StarGate Universe (TV)
-
Az amerikai fegyveres erők esetében az őrmesteri rendfokozat (E-5 rendfokozati besorolás, egyben fizetési szintet is jelent) gyakorlatilag automatikusan következik mintegy 48-64 hónap szolgálat után, ha nem csinált igen nagy butaságot, és elvégzi a szükséges vizsgákat.
Az előléptetés nem tiszti (beosztott) szinten alapvetően tehát szolgálati idő függvénye (US Army rendfokozatokkal jelölve itt):
Pv1. (E-1, Private, közkatona) -> 6 hónap szolgálat -> Pv2 (E-2, Private, közkatona) -> 9 hónap szolgálat -> LCPL (E-3, Lance Corporal, itthon Őrvezetői rendfokozat) -> ~26 hónap szolgálat -> CPL (E-4, Corporal, Tizedes, itt már el kell végezni egy minősítő vizsgát, ám ezek kvázi alapvető dolgok, lőkészségi vizsga, taktikai dolgok, stb.) -> ~48 hónap szolgálat -> Sgt. (E-5, Segeant, Őrmester, itt már valamivel összetettebb a vizsga, kb. innentől kezdve a vizsgákhoz már több az iskolapadban töltött idő, mint a lőtéren/gyakorlótéren).
Tehát kb. 4-6 év katonai szolgálat után őrmester lehet a srác, ha az US ARMY-nál vagy az USAF-nál szolgál (az USMC esetén az előrelépés lassabb, ott inkább 8-12 év). Az ezután következő őrmesteri rendfokozatok (Staff Sergeant, First Sergeant, Master Sergeant, Sergeant Major, Sergeant Major of the Army) már általában specializáltak, hiszen van őrmester, aki egy tiszt szárnysegédje, és van olyan, aki valami speciális feladatkörbe lép tovább (pl. fegyverkezelői, aknavető-ütegparancsnok, stb.).
Szerk.: most látom, hogy Master Sergeant (E-8, MSgt.) az illető, ami már kissé furán veszi ki magát - az MSgt rendfokozat egy harctéri bevetésre "dedikált" vén medve rendfokozat (a szintén E-8-as First Sergeant század szinten beosztott szárnysegédi feladatokat ellátó rendfokozat). Ez legalább 12-14 év szolgálatot feltételez, ami figyelembe véve, hogy a karakter 20 éves a Wikipedia szerint, legalábbis "fura"... :)
Ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy az SG sorozatok sose voltak híresek arról, hogy sokat törődnének a hiteles katonai reprezentációval kapcsolatban, lásd még aránytalanul magas tiszti arány a csapatoknál, nem rendszeresített kézifegyverek (MP5-öt csak a SOCOM használt régebben, ahogy FN P90-est, HK G36-ost sose, gondolom az SG producerei nem akarták a "túl hétköznapi" M4 gépkarabélyokat a sorozatban látni :D), csúcstechnológiájú földönkívüli fegyverek mellett M2 nehézgéppuskák, stb... -
ő volt, aki Rush-sal együtt begyűjtötte Eli-t... :D -
Na én is megnéztem,ami rögtön feltünt az elején az A név Richard Dean Anderson vártam is de vagy én voltam vak vagy tényleg nem volt ott...
amúgy meg nem volt akkora durranás,többet vártam.
-
Monoton #838 Amcsiban pénteken este, szombaton már szedheted. -
szombaton már töltheted is -
swen01 #836 Szevasztok!
Tudja valaki mikor jön a 3.rész?:) -
Pont ezért mondtam hogy a génvédés csak sooooookkal később jött divatba Őséknél, mivel csak a Lidérc háborúk alatt fejlesztették ki a módszert. Ami a Pegazus Galaxisban volt, miután elhagyták a Földet. A Destiny-t és társát meg a Földről indították még a kivándorlás előtt sooooook ezer évvel. Szóval ez még csak egy Laprugós Lovaskocsi az Orion-hoz képest. -
Ezt hajót jóval a lidérc háborúk előtt küldték fel és ha mégis génvédett lett volna, ők sem nagyon tudták volna használni. -
Lehet hogy nem volt zakkant mindig, csak történt vele valami. 
Egy két felmerült témához a hozzáfűzésem (kisregény):
- Alig volt Oxigén ->Lassabb, nehezebb gondolkodás->Lassabb, nehezebb probléma megoldás. Ergó nem jut eszedbe a legegyszerűbb dolog sem olyan könnyen. Dekoncentráció, szétszórtság
- Ős Technológia: Atlantis-ban mondták hogy a Lidérc háború alatt tették génspecifikussá hogy ne tudják olyan könnyen ellopni és használni tőlük.
- Rush: Agyas ugyan, de egy ellenőrizetlen körülmények között, mikor 20 dologra kell figyelnie és ráadásnak senki sem bízik benne, nem kötelező pengének lennie. Főleg hogy alig van levegő.
- Eli: Nem katona, sose volt éles helyzetben, neki sem kötelező azonnal "szuperhősnek" lennie.
- Szenátor: A lányát mentette meg vele. Lényegében ő volt az egyetlen akinek volt annyi lélekjelenléte hogy megcselekedje a legegyszerűbb dolgot: Kézzel zárja be az ajtót. És mivel úgy is meghalt volna, ezért még veszteni sem vesztett sokat.
- Karakterek: Életszerűek, ami jó. És mivel ha jól számolom 9 fő karakter villog a bannerban, nem pedig 4 mint az SG-1 elején ezért egy 1,5 órás bevezetőben kevesebb idő jut a karakterek kibontására (talán ezért lesz egy 3. része is a bevezetőnek.) Amit eddig leszűrtem:
- Wallace: Zseni, humoros, jó ötleteket vet fel jó helyzetekben, kiáll az igaza mellett.
- Rush: Zseni, a múltjában történt tragédia miatt rögeszméjévé vált a 9. ékzárral kapcsolatos kutatás és a saját és mások élete árán is el akarja érni a célját. Ha kell hazudik, félre vezet, mert csak a megismerhető tudás lebeg a szeme előtt.
- Johansen: Katonai orvos, egyenlőre még csak általános "ápolói" tudással, de egyetemre akart tovább menni hogy orvos lehessen. Talpra esett, a körülmények ellenére próbálja a maximumot kihozni magából.
-Scott: katona, csapatjátékos. Nem bízik Rush-ban, de tudja hogy ha haza akarnak menni szüksége van rá. Meghallgatja mások véleményét, de végül saját maga dönt.
- Greer: Nem túl fegyelmezett, nem követi a parancsokat 100%-ig. Nyomás alatt könnyen elveszti a fejét.
A többi karakterrel még nem foglalkoztak túl sokat, de a felsoroltakról nekem ez az első benyomásom. -
és még az őrmesterről se derült ki, hogy miért is volt büntiben..az tuti, hogy az engedelmesség nem az erőssége..kérdés, hogy sikerült ilyen habitussal elérnie őrmesteri rangig.. -
TDantes #831 Amúgy meg nem nullák a karakterek. Rush, Yung ezredes, Eli Wallace , a dokinő, elég érdekes karakternek tűnnek már most.
-
TDantes #830 Ezt én mondtam, mellé céloztál, de mindegy, nem ez a lényeg.
Az a baj hogy nem érted meg, le ment végülis egy dupla rész a pilot sőt még az sem, mert ez csak az kétharmada...még egy harmad hátra van belőle A karaktereket majd kibontják, később...ha már lement pár rész...nem tudom ezen mit nem lehet felfogni.
Egyébként, na például az SG:1 pilotjában mégis mennyire bontakozott ki Teal'c karaktere? Na?
Semennyire. Aztán később kiderült róla is minden.
-
Tea'lc, Teyla, Ronon mind idegenek voltak, CGI nélkül. Sőt a lidércekben sem volt egy pixel CGI sem. -
TDantes #828 Nem azt mondom, hogy rossz karakterek voltak, csak arra próbáltam utalni, hogy az sorozat elején nem voltak még rendesen kidolgozva.
Ugyanígy minta hogy most az új sorozat esetében -
Nem rossz, de egyelőre nem vagyok elájulva én sem. Azért meg fogom nézni a következő részt is. :) -
sandor8206 #826 ki mondta, hogy rakjanak be most is egy idegent, csak mondtram hogy nagy ötlet volt
"...A karakterek meg nullák?
Hm. Milyenek voltak az SG:1-ben a karakterek? Tea'lc erős a szemöldökét húzogatja, O'Neil jópofizik , Carter okos és mellesleg szöszi csaj, Daniel is okos, és mellesleg idegesítő..."
Na pont erről beszéltem! Na akkor most sorold fel az SG:U szereplőit ugyanígy 1-2 tulajdonsággal
-
Daniel a kedvencem, meg mckay, ne izélj! -
Banderas1990 #824 Hát állandó idegen szereplőkre egyenlőre nem lehet számítani, ugyanis a CG túl drága lenne. -
TDantes #823 Hát én meg nagyon remélem nem hoznak be semmilyen idegen karaktert, mekkora ostobaság már? Az SG-1 úgy kezdődik hogy be áll a csapatba egy idegen.
Az SG:A úgy kezdődik hogy beáll egy csapatba egy idegen.
A harmadik sorozatba ez a poén már rohadtul unalmas lenne!
A karakterek meg nullák?
Hm. Milyenek voltak az SG:1-ben a karakterek? Tea'lc erős a szemöldökét húzogatja, O'Neil jópofizik , Carter okos és mellesleg szöszi csaj, Daniel is okos, és mellesleg idegesítő...
Aztán 10 évad alatt, a karakterek kialakultak, színesedtek.
Majd ha le ment pár rész itt is mélyülnek a karakterek, most nem azért de egyetlen dupla résztől mit vársz? -
Rodney bezzeg még eltökölt volna az ajtóval 59 percig, s mikor már az utolsókat lélegezték volna, akkor ötölt volna ki valami zseniális megoldást, szokás szerint :) -
TDantes #821 Szerintem meg butaságokat beszélsz. Milyen csapat általános iskolás a nyóckerből? Mit kell ilyen hülyeségeket túlozni?
A másik meg, azon mit nem bírsz megérteni, hogy ezek reálisabban emberek, nem pedig szuperhősök akik mindig jól döntenek, és soha sem hibáznak. Fogadd el, emberibbek, reálisabbak.
Azt is fogadd el, hogy a való világban is, hiába zseni valaki, egy veszélyes helyzetben nem biztos hogy jó döntést hoz!
Vagy te akkora nagy zseniális valaki vagy, aki minden helyzetben halál nyugodtan mérlegel, soha sem hibázik és mindig a legtökéletesebb döntést hozza?
Na ne már! -
a zsenik amúgy is hajlamosabbak túlbonyolítani a dolgokat -
Bocs, de még itt tartok, de még mindig nem jöttem rá miért nem játssza le nekem VLC.
-
hát a siratás azért kellet mert jó volt az ott... (szerintem) a dagatt pedig naogyon formánadja elő a dolgokat de szerintem túl sokat tud... ok hogy ős nyelv volta game-ben meg hogy megfejtette a kódot de az ős technológiárol sokat tudsz szerintem -
Hát jah, ezen kiakadni. Legközelebb meg lehetne kérdőjelezni a Csillagkapu létezését is, ez csak egy sorozat. Kikapcsolódás, szórakozás céljából, nem pedig logikai rejtvény. Ne görcsöljetek rajta annyit. -
sandor8206 #816 nekem nem sok bajom van, hogy a szenátor meghalt, tőlem úgy is levághatták volna mint egy disznót a kaja végett. Nálam a tíz percig való "szenvedés" vágta ki a biztosítékot utána, meghalt egy noname karakter, na és, ha ez a 2. évad 10. része lett volna ok, ahogy a doki is meghalt a SG1-ben, gyászoljunk stb, ecetera, legyen egy kis érzelgősség, hisz fő karakter volt. DE hogy az utolsó szakácsot is majd megsiratjuk majd, mert legyen dráma, remélem nem ilyen lesz a sorozat.
+ amit már egyszer mondtam, hiába volt a pilot nagy része duma, karakterek mégis 0 maradtak kb. mindegyikhez = jelet lehetne rakni, mindenki nagyon komoly, nagyon ideges és nagyon drámai eddig, remélem változik. SG1-ben már az első pilotban nagyon komoly egyéniségeket raktak össze, Teal'c behozatala hatalmas ötlet volt itt még nem látok ilyet
DE kíváncsian várom a következő részt
dagi gyerek a legjobb eddig -
Értem, tehát vegyük úgy, hogy ezek itt vészhelyzetben éppen olyan hatékonyak, mint egy csapat általános iskolás a nyóckerből?! Neeee...
EZEK (ŐK) mind válogatott emberek egy szuperultratitkos katonai projektben! Nem, nem a leghülyébbek a legaljából! Nem átlagemebrek és nagyon kiegynesúlyzott pszichoprofiljuk kell legyen ahhoz, hogy bírják a gyűrődést egy földönkívüli, előretolt bázison összezárva, amiről még csak nem is beszélhetnek.
Eli meg egy dundi agygép, egy kompjúterzsoké, aki az MIT-ra járt (nem, győzike nem járt oda) és kurva durva matekos is, jó helyzetfelismerő képességgel. Nyilván neki sem jut eszébe semmi, de leginkább az ultraszuperzseni Doki, akire egy többmiliárd dolláros porjketet bíznak nem jön elő semmivel, pedig ismer egy százezer éve halott nyelvet és fizika/matek zseni a légierő szerint is.
Hagyjuk. Ha ezek is úgy halnak, meg mint a birkák, akkor nagy szarban a zemberiség... :D -
Banderas1990 #814 A készítők azt mondták korábban, hogy a kamerakezelést inkább a Shield című sorozatból vették(nem láttam még egy részt se belőle, szóval nem tudom). Ahogy valahol írták a komorsága kb a Firefly és a BSG között van. -
tom36 #813 KINO vagy nem KINO meg levágott kéz meg szikszalag.... ááááá
a pali így is úgy is meghalt volna aval a belső vérzésével meg dokijuk sincs csak az a minimális elsösegéj tudás
azt ha nem akarnak meghalni akor minél gyorsaban csalakedni kellet mer 1 ora alatt mind az 1 napnyi levegöjüket elveszteték volna azt ezér meg a lányáér áldozta fel magát
meg igy még job is mer nem szenvedett + nem kell igy mégegy unalmas életrajz bemutató. -
Banderas1990 #812 Javítom a kinyitásnál, csak az érintőképernyőt nyomta meg, de a becsukásnál attól még lehet mást is megkellett nyomni. -
Banderas1990 #811 A siklón levő gombról csak annyit, hogy emlékeim szerint, mikor Rush KIniytotta az ajtót, akkor nem csak 1 gombot kellett lenyomnia, hanem asszem a konzolon levő képernyőn is nyomkodott valamit. Lehet, hogy a becsukásnál is úgy van. Attól, hogy csak annak az 1 gombnak a lenyomását mutatták nem biztos, hogy csak azt nyomta meg a szenátor. -
TDantes #810 Azért ez a okoskodás a KINO-val meg a gombokkal már a fárasztó. Most komolyan, voltatok már több ezer éves Ős űrhajón ahol pánik helyzetben kellet döntést hozni?
Az is egy magyarázat, hogy a nagy ijedelembe senkinek se jutott eszébe ez a megoldás. Na. Az hogy zsenik...ugyan..inkább attól tűnnek emberibbnek, hogy nem feltétlenül a legjobb megoldás jut az eszükbe és hibáznak.
Ebbe belekötni...de tényleg...
Amúgy sokkal kevesebb emberi kapcsolat? jó öreg Sg stílus? Hát az biztos nem lesz. Az SG:U más lesz mint az előző két sorozat. Én megértem, hogy van akinek nem tetszik a változás, de ez van! Új sorozat, új stílus!
Hónapok óta erről van szó, hogy más lesz...akkor meg?
Én nem bánom ha végre emberként viselkednek, szerintem igenis rossz pontja az az előző két sorozatnak, hogy a szereplők egymáshoz való viszonyából, a kapcsolataikból, alig mutattak valamit.
Nem azt mondom hogy Barátok Közt szintű dolog kell ide,
de miért baj az, ha látjuk ,hogy ki utál kit, ki szeret kit, és a szereplők emberibben, reálisabban viselkednek.
Ott volt McKay persze, remek volt, nagyon jó pofa karakter, csettinget, pánikol, majd 5 másodperc alatt megoldja a lehetetlen feladatot, és Atlantisz ismét megmenekül. Ja, jó pofa volt, szórakoztató, csak éppen az egész komolytalan volt. -
sandor8206 #809 Nekem is egyből a KINO jutott eszembe, rászikszalagozunk egy tollat és mehet a nyomás, vagy egyszerűen egy zsinórt áthúzzunk valamin, súlyt rá és szintén mehet a nyomás, és ez sajna nekem is egyből a pilot nézése közben ugrott be + ha kell ősgén vagy valami, tudom drasztikus megoldás, akkor valakinek ugrik a keze, inkább egy kéz mint egy ember :-)
mondjuk hülyeség ilyeneken lovagolni, hisz egy csak egy film, de ez tényleg nagyon fas*ságnak gondoltam, vagy lehet hogy már ekkor betelt az egy órában elviselhető dráma adagom :-P és már idegesített a sok rinya
Nagyon, de nagyon nem erre számítottam. Amúgy nem tudom miért majmolják a BSG-t, ok "etalonnak" számít a sci-fi sorozatok között minőségben, de kiszenvedett 4 évadot ha jól tudom, ami azért nem egy nagy szám! Nem tudom mennyi új nézőt sikerül majd megfogni, de pár régi nézőt simán elveszthet a sorozat, ha sok lesz a rinya és kevés a kaland. Remélem a hajó rendbetétele nem egy évadot fog felölni és a 4. részben a WC romlik el, a 12. a frigó, a záró és új évadnyitó rész pedig, hogy izgalmasabb legyen, egyszerre romlik el mindkettő.
Bár a Rhona Mitrás hír bizakodásra ad okot, hogy lesz itt csihi-puhi is.
Nem baj innen szép nyerni, nagy potenciál van a sorozatban, ne kúrják el, csak kevesebb emberi kapcsolat és a jó öreg SG stílus kell. -
Az SG1 is teli volt faszságokkal (főleg a vége felé), de a csapattagok mindig igyekeztek logikusan és higgadtan végigpróbálni a lehetőségeket és ritkán lehetett belekötni, hogy nodehát miért így és nem úgy! Ezek zsenik könyörgöm. Igazi agyas sorozatnak tartom a humora ellenére az SG1-et emiatt. -
Nem az a lényeg, hogy a KINO-val oldják-e meg, vagy sem. a Lényeg, hogy próbálkozzanak vele, említse meg Eli, hogy nodehát mi lenne ha és ők lehurrogják, hogy dehülye vagy, ezért, meg azért nem lehet. Ne feledd a karatereknek abból kell kiindulni amit ők tudnak. Eli állítólag zseni problémamegoldó és jó játékos, van egy távirányítású lebegő kamerája (ami tud le-fel is menni, ezt többször láthattuk) és nem sokat tud az ős-konzolokról (még). Ergó, ha felveti az ötletet, de levetik, az ember máris megnyugodott, hogy lám-lám, mégsenem agyhalottak üldögélnek arrafelé senem! Éééértjük?!?! (amúgy le-fel se éne tudjon repülni, elég ha lebeg, többit meg lehet oldani, ha rákötsz valamit pl. és kintről meghúzod)
Mert ha nekem féltized másodperc alatt eszembe jutott a megoldás, már ahogy kimondták, hogy kell valaki bent a gombhoz, akkor nekik minima rá kellett volna jönniük, ők a zsenik, az ő életükről van szó. -
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!gyanítom a bolygót megtámadó erők parancsnoka lesz, legalábbis remélem, hogy nem egyből humanoid idegen lényekbe fut bele a Végzet "legénysége" -
Rhona Mitra szereppelni fog... -
Nem állandó szereplő lesz, csak visszatérő. Egy-egy epizódban feltűnik majd. Az ugrálás pedig csak a pilotban volt, be kellett mutatni a szereplőket. -
Christopher McDonald állandósítása kicsit drága lenne/lett volna a sorozatnak:) -
sandor8206 #802 "...Már behozták..." azért kérdeztem, hogy csak ennyi volt?
Hát ha visszaemlékezéses dologban fog szerepelni, nálam még egy rossz pont, már most rüheltem a pilotban a felesleges ugrálásokat