Lélek a gépben?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
még annyi, hogy ez szép és jó, de ehez az elõzõ komment paramétereit megkéne fejteni. Inkább úgy mondanám hogy az igazi mesterséges intelligenciát kéne létrehozni, amely teljes mértékben önállóan tud gondolkodni, feladatokat megoldani, tanulni, nem elõre meghatározott script alapján mint pl a sakk-programok.
Nem a lényeg, hanem a fontos!
Nem a lényeg, hanem a fontos!
ONE DAY IGNUS WILL KILL YOU ALL
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
A lélekrõl annyit, hogy ha van véletlen tényezõ is a rendszerben, az nem különböztethetõ meg attól hogy egyszerûen nem tudjuk a jövõt; egy idõn kívüli szemlélõ számára teljesen determinisztikus lenne a dolog.
Persze ez körülbelül olyan jelentõségû téma mint pl. "szokott-e a teve csavarhúzóról álmodni".
- mesterséges neurális háló létrehozása (szoftveresen vagy hardveresen)
- érzékelõk létrhozása és kapcsolása a neurális hálóhoz (hang, fény, nyomás, hõ, de elsõnek bõven elég egy egyszerû input-output csatorna)
- neurális háló alapprogramjának létrehozása és beültetése a neurális hálózatba.
Mert az addig oké, hogy endorfin sok=boldogság. Na de miért érzed úgy ezt az érzést.
Hm... ezt kicsit macerás lesz elmagyarázni de megprobálom gépi nyelven talán egyszerübb is.
Legyen "E" változó az érzet szintje.
Mondjuk azt hogyha E>0 boldogság E<0 fájdalom.
és E(x)=XYZ dolgoktól függ.
Az emberi példában XYZ pl endorfin, lsd, nikotin, alkohol megfelelõ vegyülete stb.
És itt jön a csavar mert hiába mondom én azt hogy E=100, én nem azt érzem hogy E=100, hanem azt érzem hogy boldog vagyok. Nem azt érzem hogy mennyi endorfin van bennem, hanem az érzetet érzem. Úgyanigy ha belém szurnak egy tüt, akkor nem azt érzem hogy fhu vazzeg kétszer annyi lett a szinapszisokban az átvivõ anyag, hanem azt hogy fáj mint állat.
Na ez az amire a gép képtelen. A gép azt látja hogy E=100, aztán ha olyan a programja, akkor kiirja a képernyõre hogy hej de boldog vagyok. De nem érez semmit sem.
Nem tudom mennyire voltam érthetõ.
És ha ezt megértjük, utánna még mindig ott van pl. a lelki fájdalom, amikor is nincs fizikai fájdalomérzet de mégis fáj.
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
A buta embert gondolatai irányítják, a bölcs irányítja gondolatait.
Hallottam egy olyan emberrõl aki állandóan fájdalmat érzett, mert valami nem stimmelt az idegrendszerével. Neki próbáld bemesélni hogy nem anyagi alapja van az érzeteknek, érzelmeknek.
Meg aztán, elég érekes hogy a drogok milyen könnyen befolyásolják azt a fene szuper (és kimutathatatlan és valószínûtlen) spirituális lelkünket.
Viszont sajnos páran összekeverik ezt a fajta szabad akaratot a többi (ugyanolyan) embertõl való függetlenséggel, és rögtön feljogosítva érzik magukat hogy egy másik "szabad akarata" ellenére csináljanak vele valamit.
Szerves gépek vagyunk, csak szeretjük magunkat többnek tudni.
Blackmail the Universe
Bontsuk talán részekre a feladatot, mert ez igy kicsit sok.
Adnék eme kutatoknak egy ici pici feladatot.
Készitsenek egy gépet (szoftver-t,hardware-t bármit nem érdekel) ami képes arra hogy érezzen boldogságot, meg fájdalmat.
Ennyi az egész.
És nem nem fogadok el olyan megoldást hogy:
if i==0 then printf(boldog) else printf(fáj)
hanem az a gép tényleges érezze a fájdalmat és az örömöt is. Úgy mint én vagy bármelyik másik élõlény.
Probálják megfogni hogy mitõl és hogyan érzünk. De mivel jelenleg fogalmunk sincs hogy hogyan is érzünk, nem lesz egyszerü. Viszont ha sikerül alkotniuk egy valóban érzõ gépet, na akkor egy lépcsõvel közelebb kerülnek mind az MI-hez, mind a lélekhez, mind a tudathoz. De azt hiszem erre várni kell még pár tizezer évet.
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
*nálunk nincs vizkorlátozás.
A buta embert gondolatai irányítják, a bölcs irányítja gondolatait.
FX6300 4.5G " GTX1070 " DDR3 2000 CL9 " CTG 550W80P
egyébként a lélek metafizikai dolga miatt nem valószínû hogy egyhamar megtudjuk létezik-e. és egyébként ezen esetben csak akkor lehet lelke ha mi képesek vagyunk létrehozni.
szóval sztem inkább az itt a kérdés létrehozható-e gépi tudat(nem feltétlen öntudat)
Számunkra nincs tavasz. Csupán a szél az, mi frissen fúj a vihar előtt.
Minden esetre sokan próbálkoznak azzal, hogy kikerüljenek a testükbõl, hogy ezt megtapasztalják (pedig nem jelent semmit ha valamit átélsz, pl. LSD látomás se lesz igazi), míg vannak akik ennek ellentétjével küzdenek.
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Amíg nulla ellenõrizhetõ bizonyíték van arra nézve, hogy létezik egyáltalán olyan, hogy lélek, és nem csak a középkorból ránk maradt hiedelem az egész, addig elég nehéz lesz azt modellezni. Ennyi erõvel megpróbálhatnák modellezni istent is, vagy az egyszarvúak DNSét kutatni, körülbelül annyira komoly ez az egész cikk/kutatás.
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
Tedd rá a kezed a forró tűzhelyre egy percre és egy órának tűnik. Legyél együtt egy csinos lánnyal egy óráig és egy percnek tűnik majd. Na ez a relativitás. Albert Einstein
SZVSZ soha nem lesz olyan MI ennek a folyamatnak a modellezése nélkül, ami több mint 3 tonna A/4 papírt kitevõ képletek és eljárások gyûjteménye.
Ennél a példánál a lélek (vagy amit annak tartunk) értelemszerûen bonyolultabb, de a fenti példa csak az elsõ kijelentésem egyszerû alátámasztására szolgál.
C2D E8400 ~4.4ghz+GeminII / P5B Deluxe / 2*2Gb Kingmax DDR2-1066 / Powercolor ATI 4890 / Acer AL1916W / 400+320GB Samsung / G15 / Razer D.Back / Creative Audigy 2