443
  • kukacos
    A kvantumszámítógép, mint a végső misztikum... :) Nem több, mint egy speciális analóg számítógép. Még csak NP-teljes problémákat sem lehet vele megoldani, csak a kvantum-kiszámíthatókat. Talán prímszámot gyorsabban fogunk tudni keresni vele.

Apropos, ha már számodra a QM az emberi tudás csúcsa és lehülyézel másokat azzal, hogy fogalmuk sincs az egészről, kérdezek egy végtelenül egyszerűt, amit fizikus szakon első QM előadáson megtanulnál: fel tudnád írni ide fejből a Schrödinger-egyenlet teljes formáját? Netet használni nem ér, és magyarázd el a képletben szereplő jeleket is.
  • szivar
    "Na ilyen valójában nem sok van."

Óvatos becslésem alapján csak az ember agyában van pármilliárdocska, ha a hormonrendszert (és az oda-vissza hatásait) nem is számoljuk.

"Oké, te itt el vagy akadva. Attól még nem kell, hogy más is el legyen."

Akkor valószínűleg azon kutatók is el lehetnek akadva, akiknek ez a szakterületük.

"Hagyjuk kicsit békén a lelket, és lépjünk hátrébb 1-2 lépést. Először próbáld megérteni a #29-esben elhangzottakat."

Szvsz nem nekem kellene megérteni, hogy egy analóg elven működő kissé bonyolultabb hálózat teljes szimulációja digitális elven működő rendszeren nem igazán hatékony, és egyes -az eredeti körülményeket 'szimuláló'- esetekben egy adott vasra megírt program futásideje és erőforrásigénye közelít a végtelenhez. Remélem érthetőre sikerült fogalmaznom...
  • dez
    Engem ne akarj már ilyen erőszakosan bevonni egy ofttopik vitába, kösz.
  • dez
    "Hm. Érdekes, mert azt fizikusok hozták létre, a(z anyagi világra vonatkozó) megfigyeléseik és elméleteik alapján. Nem varázslók és médiumok kotyvasztották túlvilági segítséggel."

Igencsak súrolja a dolog azt a határt, ha át nem lépi... Annyira extrém az egész, hogy sok fizikus, egyéb természettudós, és sok más ember el sem akarja hinni, amíg elé nem tesznek egy működő példányt. Ha konyítanál kicsit a kvantummechanikához, talán megértenéd, miért. És - bár már ez is leírtam, de sajnos a felét sem olvasod el, amit az ember ír - NEM TUDJÁK, HOGY MŰKÖDIK, CSAK MŰKÖDIK. Nyugodtan rá lehet mondani, hogy "varázslatos", és mindent felülmúl, amit az ember eddig csinált.

"Ezt még rajtad kívül senki sem állította"

Áhh, te csak tudod. Ismered az összes agykutató, és más a témával behatóan foglalkozó fizikus véleményét... Ugye? Hát az a helyzet, hogy a tudatot, mint tudatos átélés sok tudós különlegességként kezeli, és meg is van erre a jó okuk.

"mellesleg a relativisztikus fizika és a kvantummechanika _is_ az anyagi világunkra vonatkozik, így elég furcsa, hogy ezt te misztikusnak tartod."

A kvantummechanikáról írtam ezt. A kvantummechanikai "anyag" rég nem az az anyag, amit te ismersz. Érdekes, hogy úgy vitatkozol ilyen vehemensen, hogy fogalmad sincs az egészről.

"Pont az a lényege, hogy olyan dolgot villants, amire _nincs_ tudományos magyarázat."

A tudatos átélésre NINCS TUDOMÁNYOS MAGYARÁZAT. (Meg még sokminden másra sincs, amúgy, LOL.)

"És te itt lélekről, meg másik világba irányuló jelekről beszélsz."

Az idegrendszerben talált mikrotubulusok, mint valamifajta antennák ötletét v. teóriáját nem én találtam ki, hanem néhány agykutató vetette fel.

"Arra például nem, hogy ha ez minden sejtünkben megtalálható, akkor miért pont az agyam sugározna a segítségükkel az immatériumba?"

LOL, ez már az oktalan számonkérésed után volt. Amúgy meg kérdezd azokat, akik kitalálták. (Rajta, jelentkezz be szépen a megfelelő kutatói fórumra, stb.)

"Más tekintetben sem válaszoltál nekem, mással vitatkoztál a továbbmenő jelekről, meg faszomtudja. De mindegy."

Ehh, bocs, ha véletlenül kifelejtettem valami apróságot. De ha már itt tartunk, TE miért hagysz figyelmen kívül fontos dolgokat?

"Na, tipikus. Ennyi karakterből már példát is hozhattál volna. Nekem valahogy nem tört le a kezem 28.-szorra is feltenni a kérdéseket, amire még mindig baszol válaszolni."

Látom, a stílusodat egyre kevésbé tudod leplezni. Nem fogok a kedvedért mindent 5x leírni. Bazdmeg.

"Semmig gond egyébként, én egy hazug geci vagyok, te meg mindenre pontos és kimerítő választ adsz, mint az imént ki is derült.
    Csodás vitakultúra, gratulálok hozzá. Pont mint Mikike."

Na jó, most már ideje bevenned a nyugtatóidat, amit kedvenc neurológusod felírt.
  • dez
    A mondandód egyes részeivel semmi, de ahogy előadod... Nem csoda, hogy az kicsit felhergeli őket. (Na persze előbb-utóbb bármi felhergeli őket, amit nem akarnak hallani, de mindegy.)
  • maestro85
    Azok a dolgok amikről beszélsz meggyőződésem szerint, csak változtató-megváltoztató tényezők. De figyelj meg gyerekeket, azokat, akiket még csak minimális hatás ért. Valamelyik félénk vlamelyik nem, szereti a magasságot, valmelyik nem. És egyiket sem vitték megrázkódtató helyzetekbe. Akkor mégis miért más egy kicsit mindnenki. Az hogy közben változik a lelkivilága az embernek normális. De a világra már úgy érkezik, hogy alapvetően vannak benne "érzelmek" amik csak úgy "kifakadnak" belőlle, ha úgy vesszük lelkéből.
  • maestro85
    Úgy érzem a léleg meghatározásával vannak gondjaink.
  • bandypappa
    Ajánlom figyelmedbe a 187.-es kommentemet, tanulhatsz belöle. Te csak arra reagálsz, amit meg akarsz hallani. Nem csak az a szent amit te hiszl. Pár kommentemen keresztül finoman utaltam rá, de most nyiltan kimondom, hogy nálad tehetségtelenebb, ellentmondásosabb f*szkalap önjelölt filozófussal még nem találkoztam. Huzzál a hitközösség fórumába, ott talán nem néznek ki, bár lehet hogy ök is igényesebbek ennél a szintnél. Te nem vagy képes felülemelkedni a hibáidon. Ahelyett hogy rövid tömondatokban leírod a szerinted dogmatikus törvényeket, bövebben kifejthetnéd a nézeteidet. Olvasd el a korábbi kommentjeimet és rá fogsz döbbenni valamire (187#, 184#). Ha nem, akkor ne idegesits minket többé.
  • mikike
    elárulok egy titkot:
    a betegségek elkerülhetőek
  • mikike
    sajnálom, de nem vagyok vallási fanatikus
    kérdezz meg egy náladnál okosabb "tudomány"fanatikust
    már ha szerinted létezik olyan, aki okosabb nálad és nem te vagy az übermens
  • kukacos
    Mikike mondok egyszerűbbet: ugye szakállas vagy, mert így teremtettek? Vagy ha nem, gondolom csupa gyönyör neked a borotválkozás, elvégre az Úr végtelen bölcsessége nyilvánul meg ebben is, és szó sem lehet róla, hogy boldogabb lennél, ha nem kellene borotválkoznod. Vagy mondjuk sohasem lennél beteg. Vagy neadjisten, sose halnál meg.
  • dronkZero
    Heh, ha az ő véleményükre lennék kíváncsi, akkor őket kérdezném. Engem inkább az érdekelne, hogy nyilvánvaló tények mellett egy vallási fanatikus hogyan tud elmenni, azért kérdezlek inkább téged. (Meg Dez-t)

Szívesen megkérdezem istent is, ha megadod az elérhetőségét.
  • dronkZero
    "Tévedsz, mert arra (is) írtam a kvantumszámítógépet."

Hm. Érdekes, mert azt fizikusok hozták létre, a(z anyagi világra vonatkozó) megfigyeléseik és elméleteik alapján. Nem varázslók és médiumok kotyvasztották túlvilági segítséggel.

"És azt is próbáltam értésedre adni, hogy más rájönni, hogy nem férünk bele a klasszikus fizikába,"

Ezt még rajtad kívül senki sem állította, mellesleg a relativisztikus fizika és a kvantummechanika _is_ az anyagi világunkra vonatkozik, így elég furcsa, hogy ezt te misztikusnak tartod.

"és más természettudományos kritériumoknak megfelelően bizonyítani egy bizonyos természetfeletti létezőt."

Pont az a lényege, hogy olyan dolgot villants, amire _nincs_ tudományos magyarázat. És te itt lélekről, meg másik világba irányuló jelekről beszélsz.

"Linket kértél, de a google-t nem fogom helyetted beüzemelni. Más tekintetben meg válaszoltam."

Arra például nem, hogy ha ez minden sejtünkben megtalálható, akkor miért pont az agyam sugározna a segítségükkel az immatériumba? Más tekintetben sem válaszoltál nekem, mással vitatkoztál a továbbmenő jelekről, meg faszomtudja. De mindegy.

"De igen, csak olvass vissza, és próbáld használni a saját intelligenciádat, ha van olyan."
    Na, tipikus. Ennyi karakterből már példát is hozhattál volna. Nekem valahogy nem tört le a kezem 28.-szorra is feltenni a kérdéseket, amire még mindig baszol válaszolni.

Semmig gond egyébként, én egy hazug geci vagyok, te meg mindenre pontos és kimerítő választ adsz, mint az imént ki is derült.
    Csodás vitakultúra, gratulálok hozzá. Pont mint Mikike.
  • AranyKéz
    << talán kérdezd meg istent minek rakta bele >>

Valószínűleg azért rakta bele, mert az idők folyamán még nem döglött meg elég ember háborúkban, természeti katasztrófákban, éhínségben. Kellett bizony az a pár, félrenyelés miatt megfulladt lélek ahhoz a fene nagy kifürkészhetetlen tervéhez.
  • mikike
    (jah, csajjal leveleztem
    cs:-mi a véleményem a természetfelettiről?
    m:- milyen természetfelettiről?
    cs:-dolgok, amiket nem tudunk megmagyarázni
    m:-az, hogy valamit nem tudunk megmagyarázni, az nem azt jeletni, hogy a természet felett van)

vannak itt mindentudók, azokat kérdezd
  • mikike
    mi bajod van velem öcsi?
  • mikike
    szabad a gazda
    nem tudom
    de (most megrpóbálok bölcs lenni)
    amiről nem tudunk valamit, az nem jelenti azt, hogy az nem létezik/értelmetlen

talán kérdezd meg istent minek rakta bele
    vagy keress egy olyan orvost, aki tényleg ért a munkájához
  • dez
    Inkább vitázzatok tovább Mikikével... Jó szórakozást.
  • dez
    Inkább te kezdesz félrebeszélni, és inkább a saját viselkedésedet írod le. Erre a stílusra már nem vagyok vevő.
  • dez
    Nem az a lényeg, hogy abszolút-e vagy sem, hanem a feladatokhoz találékonység, kezdeményezőkészség, kreativitás is kell.
  • dez
    "Például az 1M$-os díjra vonatkozólag. Amit még valahogy senkinek sem sikerült elvinnie. Csak egy picike kis természetfeletti mutatvány kell hozzá. Valahogy mégsem tud ilyet a világon senki sem produkálni. Pedig te annyira biztos vagy az anyagi világon túli események létezésében. De erre válaszolni büdös neked valamiért."

Tévedsz, mert arra (is) írtam a kvantumszámítógépet. És azt is próbáltam értésedre adni, hogy más rájönni, hogy nem férünk bele a klasszikus fizikába, és más természettudományos kritériumoknak megfelelően bizonyítani egy bizonyos természetfeletti létezőt.

"De a mikrotubulusokra sem igen reagáltál semmit, pedig én próbáltam kihűzni belőled először információt, aztán némi reakciót a felvetett problémára."
    Linket kértél, de a google-t nem fogom helyetted beüzemelni. Más tekintetben meg válaszoltam.

"És még mindig egyetlen "tényt" sem hoztál fel az anyagi világon túli dolgokról, pedig nem egyszer kértelek rá."
    De igen, csak olvass vissza, és próbáld használni a saját intelligenciádat, ha van olyan.

"Szal ki is hazudik?"
    Kettőnk közül nem én.
  • dronkZero
    Ugyan meséld már el, hogy mégis mi a pék faszára tudnám használni a farokcsontom, vagy a vakbelem, azon kívül, hogy seggreesve eltöröm, illetve ha perforál, akkor segítség híjján belehalok?

És még mindig nem a kérdésre válaszolsz.

Egy szóval sem említettem, hogy tökéletes lennék, sőt, épp ellenkezőleg. De mindegy, már megszoktam, nem te vagy az első, aki olyan dolgokat ad a számba, amit soha nem mondtam...

A lényeg, hogy ezek bizony tervezési hibák(tegyük most fel, hogy tervezték, ami egyébként nyilvánvaló baromság). Nem rosszul használt cuccok, nem kisebb bakik. Súlyos hibák, amik veszélyeztetik az életet. Olyan, mintha a tévéd normál használat mellett bármikor az arcodba robbanhatna véletlenül.

Én csak azt szeretném, ha kicsit alátámasztanád az állításod hogy minket egy mindenható isten tervezett. És még csak az alapállításnál tartunk, egyetlen egy élőlény példáján. Részletekbe még nem is mentünk bele.
  • AranyKéz
    << arra nem gondoltál, hogy nincsen hiba, csak te használod nem megfelelően a dolgot? >>

Ha ez nem hiba, akkor én kutya vagyok:

• mikike
    összefoglalva:
    bárki bármit is mód, az MI létre jön
    minek nektek fórum?
  • mikike
    arra nem gondoltál, hogy nincsen hiba, csak te használod nem megfelelően a dolgot?
    csak mert mondom: az én testem maradéktalanul megfelel a céljának
    igaz én nem arra használom, hogy mérgekkel tömjem, vagy tonnákat emelgessek vele, esetleg egész nap a számítógépet nyúzzam, vagy idegen űrlényekkel harcoljak
    nem lehet, hogy benned van a hiba és rossz eszközt használsz a feladatra?
    de ha te mégis tökéletes lennél, isten meg ekkora banga, miért nem tervezel magadnak egy jobb testet?
    aranykéz megírhatná a lézerszem vezérlését
  • kukacos
    "A hogyan folytatódik a sorozat" kérdésekből például egy egyszerű találgatós algoritmus fél perc alatt egymilliót old meg.
  • AranyKéz
    Főleg ha szarul csinálják. 11 évesen 1 teszt ideje alatt kitöltöttem a 10 és a 12 éveseknek szóló tesztet is, azt kihozták hogy 120. Bravó.
  • AranyKéz
    Először be kéne bizonyítani hogy muszály lennie léleknek, hogy az agy valamilyen ELKÉPZELHETETLEN módon nem alkalmas arra hogy lelket/tudatot/tudatos átélést/személyiséget/lófaszt tartalmazzon.

Az a szerv, ami képes 7 érzékszerv adatait valósidőben feldolgozni, a test összes izmainak mozgását összehangoltan irányítani, az összes többi testrész munkáját irányítani, ilyen csekélységre képtelen ? Az a szerv, aminek sérülése, befolyásoltsága, betegsége esetén a tudatunk, átélésünk, személyiségünk, értelmünk megváltozik, valamilyen módon csak csekély szerepet játszik ebben a folyamatban ?

Meg azt is be kéne bizonyítani, hogy az anyagi világban lehetetlen lélek/akármi lehetséges egy spiritohablaty világban MIÉRT lehetséges. Mi olyan fene különleges abban a világban hogy megkönnyíti a lélek létezését ?

Arra már nem térek ki hogy a megfigyelések miért nem fedezték fel soha a spiritoemocionális hablatyvilágot.

És arra sem térek ki hogy "nem tudjuk atomra pontosan az agy neuronhálózatában végbemenő számításokat, ezért biztos a spritoemocionális hablatyenergia a felelős a lélekért" nem éppen a legjobb érv.

Amíg ezek nincsenek meg, addig a lélek létezése elvetve.
  • kukacos
    Mint dronkZero is írja, kezdesz nem arra válaszolni, amiről szó van. Kellemes, biztonságos érzés lehet, megnyugtatod magad, hogy minden ellenkező véleményt megsemmisítettél, tehát a világképed tökéletes. Mellesleg megfigyelhető mindenkin, aki jobban szereti saját magát, mint az igazságot.

Bár annyi azért kiderült, hogy szerinted a legtöbb neurológus hülyeségeket beszél, és kukába a teljes szinaptikus ingerületátvitellel (tehát gyakorlatilag valójában semmit sem tudunk az idegrendszerről, és erre bizonyítékod, hogy hazudnak, mert "megdőlt a depresszió hatásmechanizmusának modellje", tehát nyilván hazudnak ebben is). Erre csak annyit tudok mondani, hogy Stockholm téged is vár szeretettel.

Az érveléseknek van mechanizmusa és logikai szerkezete a tartalmukon túl is, ami összehasonlítható. Mikor azt mondtad, hiába vallják A-t sokkal többen és szól mellette sokkal több megfigyelés, mint B mellett, ennek ellenére A elmélet mégsem jobb, mint B, mert "az is csak egy elmélet", akkor nem tehetek róla, erről a patternről nekem eszembe jutottak az intelligens tervezés bámulatosan primitív indoklásai.

A jelenlegi MI és az ember közé nem teszek egyenlőséget, egy potenciális jövőbeli MI és az ember közé már esetleg. Hol itt a "csúsztatás"?

Ehem, ez igéret, nem bizonyíték. ;)

Mivan? Ígért a kánya. Nézd, én próbáltam követni az agyad bakugrásait, de kicsit már belefáradtam, és voltam olyan kedves, hogy végiggondoltam, milyen módon lehet racionális az álláspontod. Akkor lehetne, ha valami úton-módon azt következtetted, hogy muszáj lennie valami alapvetően többnek, mert a jelenlegi eljárásokból látszik, hogy azok soha nem vezetnek eredményre. Erre mondtam, hogy a jelenlegi legegyszerűbb megközelítések is nagyon messze állnak még a számítási komplexitásban az agy teljesítményétől hardverokok miatt, aminek messzemenő következményei lehetnek az eljárások eredményére nézve is, tehát még korai temetni őket.

Nem nekem kell ígérgetnem, hanem neked: mutass fel bármit, amivel a te megközelítésed - attól eltekintve, hogy van akinek izgalmasabbnak hangzik - bármiben hozzásegít az elme megértéséhez. A nettó hozadéka eddig csak negatív, és ez az egyetlen, ami számít.
  • dronkZero
    Az a helyzet az intelligencia tesztekkel, hogy relatív mérik a dolgot. Megnézik, hogy a kérdéseket az emberek átlagban milyen százalékban válaszolják meg helyesen, és az lesz a 100-as IQ. Ha ennél kevesebb kérdésre adsz helyes választ, akkor 100 alatti, ha többre, akkor 100 feletti az IQ-d.
    Van, ami számításba veszi a korodat, a teszt kitöltésére fordított időt, stb. De az egész megmarad egy statisztikai módszernek. Abszolút mértékben nem mér intelligenciát.
  • AranyKéz
    Maga Alfred Binet, az IQ teszt megalkotója is figyelmeztetett, hogy egy darab változó nem tudja modellezni az intelligenciát.

És egy tudós sem állítja hogy ez tudomány. Éppen ellenkezőleg, olyan kemény áltudomány mint a fene.
  • dronkZero
    #178 vége.
    Röviden: Ha isten mindenható és tökéletes, akkor hogyan engedhet meg magának tervezési hibákat?

Én három megoldást látok:
    1. Szándékosan szivat. Akkor viszont ő nem a kereszténység jóságos és megbocsájtó istene.
    2. Nem mindenható. Akkor viszont nem isten.
    3. Nem közvetlenül tervezett minket, hanem az evolúció során váltunk ilyenné.

Mindezt isten létezésének feltételezésével. Számomra a 4. válasz a nyerő, miszerint isten(ek) nem létezik(nek).

Egyébként ha azt akarod válaszolni, hogy "Isten útjai kifürkészetetlenek", akkor inkább ne is fársztd magad. Ismerem már a problémás kérdésekre való aduász keresztény sablonválaszt.
  • mikike
    a kutyafáját!
    ez a rohadt tudomány ennyire szemét lenne, hogy egy intelligencia teszt-nek nevezett teszttel nem lehet intelligenciát mérni?
    ezt azért még én sem gondoltam róla!
    írnál még erről az összeesküvésről, mert engem érdekelnek az ilyen dolgok
  • AranyKéz
    Hehehe, láttam youtube-on egy videót egy show-ról, ahol egy srác állította hogy telekinézise van. James Randi meg jól kibabrált vele, felfedte a módszerét. Öröm volt látni ahogy égett a srác pofája XD
  • AranyKéz
    Az intelligencia teszt épphogy nem alkalmas az intelligencia megmérésére, de ne zavarjon.
  • mikike
    mi volt a kérdés?
    amúgy el kell szomorítsalak:
    én olyan ember vagyok, aki nem tud mindent
    és ezt be is szoktam ismerni

ezek szerint nem vagyok olyan hibátlan, mint te
  • mikike
    egyébként nem tudom láttatok-e már valaha, úgynevezett intelligenci tesztet?
    gondolom nem, de biztos van olyan köztetek, aki igen, esetleg még 2-3 pontot el is ért benne
    azt biztos tudja, hogy abban ilyen kérdések vannak, hogy:
    melyik szám illik az x helyére?
    melyik a kakukktojás?
    hogyan folytatódik a sorozat?

ezeknek a megválaszolásához fantáziára/képzelőerőre ugyanúgy szükség van, mint az általatok misztikusan elképzelt (nem definiált) intelligenciára
  • dronkZero
    El kell hogy keserítselek, hogy amennyiben te is ember vagy, a te tested is ekkora hulladék, még ha neked meg is felel. De nem ez volt a kérdés. Arra válaszolj kérlek, már ha tudsz.
  • mikike
    az jó, hogy te azt is ilyen jól tudod, én mit gondolok
    ez igen
    minek neked fórum?
  • dronkZero
    Például az 1M$-os díjra vonatkozólag. Amit még valahogy senkinek sem sikerült elvinnie. Csak egy picike kis természetfeletti mutatvány kell hozzá. Valahogy mégsem tud ilyet a világon senki sem produkálni. Pedig te annyira biztos vagy az anyagi világon túli események létezésében. De erre válaszolni büdös neked valamiért.

De a mikrotubulusokra sem igen reagáltál semmit, pedig én próbáltam kihűzni belőled először információt, aztán némi reakciót a felvetett problémára.

És még mindig egyetlen "tényt" sem hoztál fel az anyagi világon túli dolgokról, pedig nem egyszer kértelek rá.

Szal ki is hazudik?