443
-
dez #43 A cikkhez inkább annyit, hogy az eredeti szövegben a pszichéről van szó, ami kicsit más fogalom, mint a lélek. Így persze szenzációhajhászabb, és egyben bulvárosabb. -
dez #42 De, ez is egy tény volt. -
dez #41 A robotokat saját pillanatnyi tudásunk alapján rakjuk össze. És ismerünk dolgokat, amikre nem tudunk magyarázatot, tehát tudjuk, hogy nem ismerünk mindent. -
dez #40 Ezt te válasznak nevezed? -
#39 "A cél a lélek számítógépes modelljének létrehozása"
még annyi, hogy ez szép és jó, de ehez az előző komment paramétereit megkéne fejteni. Inkább úgy mondanám hogy az igazi mesterséges intelligenciát kéne létrehozni, amely teljes mértékben önállóan tud gondolkodni, feladatokat megoldani, tanulni, nem előre meghatározott script alapján mint pl a sakk-programok. -
#38 Ez meg nem érv, csak vélemény. -
#37 a cikkhez annyi, h talán először tökéletesen tudni kéne mi az hogy lélek, hogyan definiálhatjuk azt, és hogy egy embernek egyáltalán van e olyan. Mert ez nem vallási vagy én úgy gondolom kérdés. Ahoz hogy egy gépet elláthassanak lélekkel, ahoz előbb elkéne tudni dönteni, hogy egyáltalán nekünk van e vagy nincs. Egyszerü eldöntendő kérdés, igen vagy nem. Ha igen, mi az, hogyan jellemezhető, definiálható. Mert az ember tudtommal nagyon egyszerüen megfogalmazva egyszerü kémiai folyamatok nagyon bonyolúlt és komplex rendszere. Akkor mi is az a lélek, hol van, mi az egyáltalán? -
AranyKéz #36 Apropó. Nem tudom hogy miért is vitatkozunk az univerzum determinisztikus jellegéről. Mi benne élünk, a robotok is benne élnének, mindenkire ugyanaz a fizika vonatkozna. -
#35 A boldogság nem ellentéte a fájdalomnak. Igazából teljesen különböző dolgok, csak az egyik jó, a másik rossz. -
AranyKéz #34 Sajna ez nem mond semmit se arról hogy hány millió év alatt fogja megtanulni egy 5 éves gyerek viselkedését.
-
AranyKéz #33 Nemcsak a tudatodat, hanem a személyiségedet, viselkedésedet is NAGYBAN befolyásolja.
A lélekről annyit, hogy ha van véletlen tényező is a rendszerben, az nem különböztethető meg attól hogy egyszerűen nem tudjuk a jövőt; egy időn kívüli szemlélő számára teljesen determinisztikus lenne a dolog.
Persze ez körülbelül olyan jelentőségű téma mint pl. "szokott-e a teve csavarhúzóról álmodni".
-
#32 Szerintem a következők szükségesek mesterséges intelligencia létrehozásához (sorendben):
- mesterséges neurális háló létrehozása (szoftveresen vagy hardveresen)
- érzékelők létrhozása és kapcsolása a neurális hálóhoz (hang, fény, nyomás, hő, de elsőnek bőven elég egy egyszerű input-output csatorna)
- neurális háló alapprogramjának létrehozása és beültetése a neurális hálózatba.
-
dez #31 Ez messze nem tény, csak egy materializmus nevezetű eszmén alapuló feltételezés. -
dez #30 A determinisztikus világkép a klasszikus fizika egyetemességével együtt bukott már több, mint 100 éve. -
assdf #29 Én nem arról beszéltem hogy mi váltja ki az érzést. Hanem az érzés érzékeléséről.
Mert az addig oké, hogy endorfin sok=boldogság. Na de miért érzed úgy ezt az érzést.
Hm... ezt kicsit macerás lesz elmagyarázni de megprobálom gépi nyelven talán egyszerübb is.
Legyen "E" változó az érzet szintje.
Mondjuk azt hogyha E>0 boldogság E<0 fájdalom.
és E(x)=XYZ dolgoktól függ.
Az emberi példában XYZ pl endorfin, lsd, nikotin, alkohol megfelelő vegyülete stb.
És itt jön a csavar mert hiába mondom én azt hogy E=100, én nem azt érzem hogy E=100, hanem azt érzem hogy boldog vagyok. Nem azt érzem hogy mennyi endorfin van bennem, hanem az érzetet érzem. Úgyanigy ha belém szurnak egy tüt, akkor nem azt érzem hogy fhu vazzeg kétszer annyi lett a szinapszisokban az átvivő anyag, hanem azt hogy fáj mint állat.
Na ez az amire a gép képtelen. A gép azt látja hogy E=100, aztán ha olyan a programja, akkor kiirja a képernyőre hogy hej de boldog vagyok. De nem érez semmit sem.
Nem tudom mennyire voltam érthető.
És ha ezt megértjük, utánna még mindig ott van pl. a lelki fájdalom, amikor is nincs fizikai fájdalomérzet de mégis fáj. -
bandypappa #28 Ezt jó lenne ha kifejtenéd bövebben, hogy miért csk illuzio a szabad akarat, a helyett hogy azt irnád, csak tény. Ettöl te se leszel okosabb. A drogról meg annyit hogy nem a lelkedet, hanem a tudatodat befolyásolja, ezt a volt albérlötársab mondta, aki sokáig nyomta intravénásan a heroint, de már tiszta 2 éve. -
AranyKéz #27 << Probálják megfogni hogy mitől és hogyan érzünk. De mivel jelenleg fogalmunk sincs hogy hogyan is érzünk, nem lesz egyszerü. >>
Hallottam egy olyan emberről aki állandóan fájdalmat érzett, mert valami nem stimmelt az idegrendszerével. Neki próbáld bemesélni hogy nem anyagi alapja van az érzeteknek, érzelmeknek.
Meg aztán, elég érekes hogy a drogok milyen könnyen befolyásolják azt a fene szuper (és kimutathatatlan és valószínűtlen) spirituális lelkünket.
-
AranyKéz #26 Ez tény.
Viszont sajnos páran összekeverik ezt a fajta szabad akaratot a többi (ugyanolyan) embertől való függetlenséggel, és rögtön feljogosítva érzik magukat hogy egy másik "szabad akarata" ellenére csináljanak vele valamit.
-
#25 Hát, pedig az ember is if(szterotonin==magas)boldog; if(inger>fájdalomküszöb)fáj;
Szerves gépek vagyunk, csak szeretjük magunkat többnek tudni. -
#24 A szabad akarat csak illúzió. -
Su0my #23 ki tudja, hogy az emberi LÉLEK nem az As'gardok PSZICHÉJÉNEK szimulálása?:D -
erb #22 "lélek formája" Jelen formajaban inkabb egy ontudatlan, ugyanakkor osztonos allathoz hasonlitanam. Ettol fuggetlenul talalo hasonlat. -
assdf #21 Ez is mekkora lol projekt.
Bontsuk talán részekre a feladatot, mert ez igy kicsit sok.
Adnék eme kutatoknak egy ici pici feladatot.
Készitsenek egy gépet (szoftver-t,hardware-t bármit nem érdekel) ami képes arra hogy érezzen boldogságot, meg fájdalmat.
Ennyi az egész.
És nem nem fogadok el olyan megoldást hogy:
if i==0 then printf(boldog) else printf(fáj)
hanem az a gép tényleges érezze a fájdalmat és az örömöt is. Úgy mint én vagy bármelyik másik élőlény.
Probálják megfogni hogy mitől és hogyan érzünk. De mivel jelenleg fogalmunk sincs hogy hogyan is érzünk, nem lesz egyszerü. Viszont ha sikerül alkotniuk egy valóban érző gépet, na akkor egy lépcsővel közelebb kerülnek mind az MI-hez, mind a lélekhez, mind a tudathoz. De azt hiszem erre várni kell még pár tizezer évet.
-
bandypappa #20 Szerinted nincs szabad akarat, nincs lélek, csak a fizika létezik a törvények, melyeket nem lehet megszegni? A világ determinisztikus lenne, Már el lenne döntve a sorsa? Te azt irtad hogy nem vagy képes a saját életedet befolyásolni! Biztos másokat okolsz a kudarcokért és a hasonló sorsúakkal keresed a kapcsolatot hamis elméleteidet igazolva. Én döntök az életemet befolyásoló tényezökröl. Te alábecsülöd a hit és az akarat erejét, pedíg ezek a leghatalmasabb törvények az univerzumban. Minnél jobban akarsz valami és minnél jobban hiszel benne, akkor biztosan megkapod. Ez igy van, aki szerint nem, az még nem akart semmit se nagyon az életbe. Én irányítom az életemet, ez elsö olvasatra furcsának tünhet, de ha te azt akarod hogy jó dolgok történjenek veled és hiszel benne, akkor biztosan meg fognak történni, de ha folyton a rosszra gondolsz azt kapod. Mi a gondolatainkkal alkotunk elsösorban, nem a cselekedetekkel nem tudom hogy ez a folyamat hogy müködik, de a számítógép se tudja a saját müködését, nem képes rádöbbenni a létezésére, nem rendelkezik tudattal. Mi igen. Nekem is elöször a Ghost in the shell jutott az eszembe, ott is a mesterséges intelligenciával kapcsolatban filozofálnak méghozzá elég komolyan. Ez a mesterséges intelligencia mivan ha épp olyan mint a ghost in the shellben, hogy kezdetben egy algoritmus, majd minnél több adatot gyüjtve rendszerré áll össze? Furcsa hogy ez a cikk ma jelent meg, mert ma reggel gondoltam éppen a Ghost in the shell-re és az efféle mesterséges inttelligencia milyenségére épp locsolás* közben, mikor elötte honapokig nem jutott eszembe. Ma ebéd elött gondoltam arra az esetre, amikor Litvinyenkót megmérgezték poloniummal, és 10 perc mulva ezzel kapcsolatba voltak hirek a tv-be, holott én vagy 2 hónapja nem gondoltam az esetre. Az életedet befolyásoló események tehát már akkor befejezödnek, mikor még semmi kézzelfogható eredmény nincs, ez a gondolat, a hit ereje. Sokan melózank keményen, de ugyanolyan helyzetben vannak még, mert nem akarnak semmit. Nem kamuzok, a világunk müködése sokkal összefüggöbb, mint hinnénk. ha a gépben tudatosul saját létezése, az mégse lenne olyan mint az organikus. A Ghost...-ban is az intelleigencia mondta, hogy ö még nem faj, mert nem képes a szaporodásra, mely az elödtöl különbözö egyedeket képes generálni, és nem képes a halálra. Nem tudom, hogy egy gépnek lehet-e lelke. Ezt csakis a gép tudhatja.
*nálunk nincs vizkorlátozás. -
who am I 7 #19 ezt a hülyeséget a internettel kapcsolatba..teeee lol.tul sok terminátort néztél :) -
dez #18 Cikkíró! Ennek köze nincs a lélekhez! Itt az emberi PSZICHÉ szimulálásáról van szó. -
kanyecs #17 a lélek szerintem az analóg világ sajátossága. egy digitális gép, ami még egy (valódi)véletlenszámot sem tud létrehozni, szerintem nem hasonlítható egy ember lelkéhez. ellenben az internet már más tészta, szerintem egy ekkora hálózatnak már lehet valamiféle lélek formája. a netre kapcsolt gépek intelligenciájának megjelenése szerintem már a közeljövőben reális lehet. -
feamatar #16 a baj itt sztem a szóhasználattal van, lehet csak költőien akartak fogalmazni, azért van lélek írva.
egyébként a lélek metafizikai dolga miatt nem valószínű hogy egyhamar megtudjuk létezik-e. és egyébként ezen esetben csak akkor lehet lelke ha mi képesek vagyunk létrehozni.
szóval sztem inkább az itt a kérdés létrehozható-e gépi tudat(nem feltétlen öntudat) -
Inquisitor #15 Nézd sokak szerint a tested nem azonos és nem feltétlen függ a lelkeddel, a kettőt meg a tudat köti össze, bár sima információt mindkettő tárolhat.
Minden esetre sokan próbálkoznak azzal, hogy kikerüljenek a testükből, hogy ezt megtapasztalják (pedig nem jelent semmit ha valamit átélsz, pl. LSD látomás se lesz igazi), míg vannak akik ennek ellentétjével küzdenek. -
HUmanEmber41st #14 Az agy különböző területeire megérkeznek az érzékszervek által elektromos jellé átalakított jelek. Egyenlőre azt kellene tudni, h hogyan lesz ebből tudatos észlelés-átélés. Mi is a tudat. Mert ez egyenlőre abszolút bizonytalan... -
#13 Én állítom, hogy a számítógépeknek már most van lelke. Érzem. Cáfoljon meg valaki, ha tud.
Amíg nulla ellenőrizhető bizonyíték van arra nézve, hogy létezik egyáltalán olyan, hogy lélek, és nem csak a középkorból ránk maradt hiedelem az egész, addig elég nehéz lesz azt modellezni. Ennyi erővel megpróbálhatnák modellezni istent is, vagy az egyszarvúak DNSét kutatni, körülbelül annyira komoly ez az egész cikk/kutatás. -
lokko #12 szerintem nincs lélek, nincs szabad akarat ... létezik egy fizikai világ, helytől független azonos törvényszerűségekkel ... ha ugyan azok a törvények érvényesek testemen belül mint kívűl, akkor ebből a szempontból mi a különbség az én és a mindenki más között ??? tudom magam irányítani ??? tudok irányítani bármi mást??? tudom befolyasolni a fizika törvényeit ??? sajna nem, szal mi is a lélek? miért vagyok én más a fizikai törvények szerint mint egy jól felépített sziliciumhalmaz? -
#11 Minek a gépekbe lélek?! Pont az a lényeg bennük, hogy mások mint mi, így lehetőségünk van/lesz egy teljesen más aspektudból is megismerni a világot. -
#10 Valahol mi is "gépek" vagyunk, lélekkel -
sonicXX #9 A tudat és a személyiség fejlődése az ember esetében tapasztalás-feldolgozás alapú, és ebben a feldolgozásban kulcsszerepet kapnak mind az érzelmek, mind a tudattalan/tudatalatti.
SZVSZ soha nem lesz olyan MI ennek a folyamatnak a modellezése nélkül, ami több mint 3 tonna A/4 papírt kitevő képletek és eljárások gyűjteménye. -
KoS #8 Annyit az elozo hozzaszolasomhoz, hogy a sorozatban talan inkabb a tudatrol mint a lelekrol van szo, bar nehez jol forditani. -
KoS #7 Errol a temarol nekem a Ghost in the Shell jutott eszembe. Foleg a sorozat (Stand Alone Complex), ott is filozofalnak rola, hogy mitol lesz lelek a gepben, stb. -
avman #6 nem hiszem, h szerencsés idekeverni azt a szót, h lélek. tudat, személyiség, amely rendelkezik énképpel. röviden erről szól az MI (azaz mesterséges intelligencia), nem másról. -
sonicXX #5 Megfigyelés alapú modellezést a pontosabb részletek ismerete nélkül is lehet végezni, sőt maga a modellezés vezethet akár mélyebb részletek megsimeréséhez. Tehát, ha megfigyelem hogyan "vándorolnak" a csillagok az égen, akkor ennek a nagypontosságú modellezéséhez nem feltétlen szükséges fizika és kémiai ismeretekkel rendelkeznem, elegendő hozzá némi térgeometria.
Ennél a példánál a lélek (vagy amit annak tartunk) értelemszerűen bonyolultabb, de a fenti példa csak az első kijelentésem egyszerű alátámasztására szolgál. -
sonicXX #4 Ebben az esetben szerintem a szkepticizmus inkább az alaposságot garantálja, mintsem a fejlesztéseket hátráltatja.