4977
Minden ami a VST hangszerekkel összefügg
-
#3737 A vienna eredeti pluginja nincs törve, ezért a vienna library-t csak .gig formátumban lehet megszerezni, és az arra alkalmas samplerekbe (pl. Kontakt 4 , GigaPlayer stb. ) betölteni. A teljes anyag több mint 100 GB méretű, a szinfónikusok között a legprofibb, de nem árt ha a használója is ért valamit a nagyzenekari dolgokhoz...mert nem egy egyszerű könyvtár. -
#3736 Én egyetlen normális könyvet találtam, a Bob Katz féle Mastering Audio-t. Más említésre méltó könyvről nem sugdolózott senki. -
vizipipa19 #3735 Valaki meg tudná mondani, hogy audionews-on fent van e a vienna symphonic orchestra pro?
Köszi! -
#3734 En nem tudok, sajnos. Szerintem a 70-es, 80-as evekben meg fellehetoek voltak jo szakkonyvek, de azok mar kisse elavultak ugye, maiak pedig egyszeruen nincsenek vagy en nem tudok roluk.
Idevago tankonyvekre kivancsi lennek, de szvsz azok is angol nyelvuek lehetnek. :S
Nem is ertem, hogy hangmernokok miert is nem irnak ilyen nagy urt kitolto konyveket. Bar nem szamithat millios peldanyszamra, de egy jol osszerakott konyv biztos, hogy komoly szakmai sikert hozna igy vagy ugy. -
queensryche #3733 Megérteni mondjuk úgy megértem, de messze nem ugyanez, mintha magyarul olvasnék valamit. Persze a semminél sokkal jobb, csak eléggé fárasztó, mert ugye eleve szakmai téma, nem egy mezei regény, plusz ugye szótárazni kell, vagy összerakni, ha valamit nem értek meg, mert összetett kifejezés.
Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem-kérésem mindenkihez: tudtok olyan magyar nyelvű anyagot, ami jól hasznosítható ilyen témában? Vannak stúdiófelvétellel foglalkozó írások itt-ott, de azok inkább a hagyományos módszer körül forognak, mint pl. mikrofonozás, keverőpult, csatik, jelszintek stb.
-
#3732 En sem tudok olyan jol angolul. Nem olyan veszes. A studionyelvet meg ugyis meg kell tanulnod elobb-utobb. ;) -
#3731 Ja a regebbi. Ok, az fellelheto torrenten is, mint pdf. asszem, de en az ujabbra varok, ha mar megveszem, akkor inkabb az atdolgozott kiadast, ugyanis nem sok arkulonbseg van a 2 kozott.
Van meg nehany angolnyelvu konyv, a temarol es szinte alapmu... dehat, gondolom akkor tudod. ;) -
jblack820 #3730 Hát igen, ez a könyv, amit belinkeltél a 2. kiadás, a kiadás dátum pedig 2011.09.29. :-) Valószínűleg ez fiss:-)
Az újdonságok ebebn akiadásban:
New to this edition:
* Multitracks provided to help practice mixing
* Fully updated with current plug-in and software version and information
* Companion website with a multitude of new samples including more macro-mixing samples
* A new sample mix: Rock n' Roll
Nekem a régi van.
Üdv mindenkinek!
-
queensryche #3729 Szerintem régebbi kiadás, több helyen is megvan ugyanezzel a címmel és szerzővel. -
#3728 Mi az hogy megvan?! :) En elorendeltem es mar 1 honapja varok ra, allitolag a jovo heten jon.
Neked meg mar megvan?! :D Vagy a regebbi kiadas? -
queensryche #3727 A felsorolásban leírtak igazak rám is, én sem akarok ennél többet.
A zenekarozás tényleg nagyon jó feeling tud lenni, igazából a motiváció milyensége nem mindegy, mert ha valaki koncertezni szeretne, megmutatni magát, neki ez az út. A dobtémáknál pl. egy dobossal jobban járnék, ugyanis hiába tudom, mi szólna jól, mivel nem vagyok dobos, a megvalósítás sokkal nehezebb, mintha egy dobos rakná össze. Egy MIDI dobszólam sem ér sokat, ha nincs 'humanizálva' a lüktetése, ezért jók pl. a dobosok által feljátszott MIDI-k. Kvantálni azokat is lehet, de a lüktetése megmarad az 'egyenetlen' velocity értékek miatt.
Jaja, a basszgitár megoldás jóféle. Eddig én amúgy csak próbaszinten kísérleteztem vele, mert azért ez is be van korlátozva, tompított hangot pl. nem tudsz vele jól megoldani. A nyitott, nyolcados-negyedes-tizenhatodos egyszerű kíséretekhez okés.
Malmsteen szerintem fölprüntyögte maga a basszust, ahogy 'ismerem'. (bézgitárral) Isteni fazon egyébként, na ő aztán üt-ver minden zenészt maga körül :D
Itt van ez a reampolás is, Steve Vai állítólag már 15-20 éve is ezt csinálta. Átküldette a direkt jelét különféle cuccokon és úgy döntötte el, milyen hangzás kell neki. A Metallica a St. anger lemezét pedig olyan szinten részenként vette fel, hogy a srácoknak a koncertek előtt komolyan át kellett nézni-gyakorolni a számokat, ugyanis nem tudták egyben eljátszani :) Így megy ez. Az otthoni molyolásnak ez is előnye: feljátszhatok valamit 50szer is, nem kell idegeskedni a lóvé, meg a hangmérnök cseszegetése miatt. Az már más kérdés, hogy a hangmérnök valszeg jobbat tud kitekerni a hangzásból! Sokan hordkák a zenéiket csak masterelni, reampolni. Ehhez elég annyi, ha jó minőségben tudják otthon felvenni a száraz jelet. A stúdióban meg átküldik milliós Marshallon, ENGL, Mesa stb. cumón és szól, mint állat.
Sajna nem vagyok perfekt inglis, pedig érdekel a könyv :) (Tetsuo)
-
jblack820 #3726 Szia Tetsuo!
Köszi a az ajánlást. Megvan a könyv!
szépen lassan emésztgetem, próbálgatom.
Köszi még egyszer!Üdv! -
#3725 Ha tudsz angolul, akkor erdekelhet EZ a konyv. ;) -
jblack820 #3724 Még egy gondolat. talán furának tűnik a gondolat is, hogy egy Satriani, vagy Malmsteen lemezen gitárral vannék fel a basszust. Talán ökörség is.
Pedig néha tök egyszerű dolgokat csinálnak a nagy producerek.
Kolumbusz tojása....
egy jó példa, érdekes videó:
http://www.youtube.com/watch?v=l9WwX4jBzmE -
jblack820 #3723 Üdv queensryche!
Tök jó volt a pict-shifteres basszusgitárhang. Tényleg csinálhatták már ezt régebben is. Egy-két Malmsteen, meg Satriani alatt is néha kifejezetten olyan érzésem volt régen, mintha gitárral vették volna fel. De nem gondoltam volna, hogy tényleg ilyen jó eredményeket lehet elérni. A láda szimuláció teljesen jó. Ki is fogom próbálni, amint tudom.
Köszi még egyszer! -
jblack820 #3722 persze, a loopolt gitárokkal való zeneszerkesztés szintén rossz, élettelen, unalmas, monoton, bekorlátoz...stb. Éppen ezért nem is akarok ilyen hangmintákat használni. A zenekarban zenélés amúgy zseniális dolog, meg persze az is a természetes. Én sem laptop előtt gitároztam 18 évig. De itt most a kreatívkodás részéről van szó.
Vagy van egy olyan zenekarod, ahol mindenki azt csinálja, amit mondasz, vagy elégedetlen maradsz. Én nem vagyok az a parancsolgatós emberke, de a zenével/zenémmel kapcsolatban határozott elképzeléseim vannak. Ahhoz, hogy valami nagyot üssön, ahhoz nem elég az a mentalitás, hogy: 10 perc alatt kitalálok valamit gitáron, aztán szólok a basszusgitárosnak, hogy Ferikém, hozz rá egy témát, aztán szálljon be a dobos is. Az énekes meg énekelje rá az első dolgot, ami estébe jut. Nagyon fontos például, hogy a basszus mit, és hogyan játszik, hogyan visznyul a dobhoz. Egy-két lábdob leütés esztétikailag rossz helyen tönkreteheti az alapritmus lüktetését. gyakori, hogy egy dobos szétveri a zenét, mert úgy van vele, nem azért jött le játszani, hogy "szögeljen" 2 órán keresztül. De mint a közhely is mondja, a kevesebb néha több.
Mégis zenekarok 95%-a a fenti "na most játssz rá valamit gyorsan" módszerrel ír zenét. (persze volt már olyan együttes is, aki ebből lett világsztár, de ez hosszú téma) Nagyobb részt ebből a mentalitásból lesznek az igénytelen zenei közhelyek, amivel tele van mind a külföldi, mind a hazai zenei "piac". Csak néha a gaz már akkorára nő, hogy az igazán értékes dolgokat nem látni tőle. Ez igaz zenére, filmekre, könyvekre. De kanyarodjunk vissza a zeneszerkesztéshez.
Az otthoni zenélgetés korlátlan lehetőséget nyújt. Hogy minden pontosan olyan legyen, és úgy szólaljon meg a zenédben, ahogy azt elképzelted. Nekem nagyon tetszik ez a lehetőség. Rézfűvósokat akarsz alá? Nem gond! Hárfa??? Nem gond! Teljesen mindegy, mit találsz ki, előrhető. Nem is akármilyen hangminőségben. És ez olyan lehetőség, ami 10-15 évvel ezelőtt csak olyan embereknek adatott meg, mint Vangelis, vagy Jean-Michael Jarre. Ha most első körben kizárólag rockzenéről beszélünk, látszólag nincsenek olyan nagy elvárásaim:
1., kell egy jó dob VST, ebből már most fantasztikusak vannak, és ezek még jobbak is leszenk.
2., Kell egy jó bass VST, ezek sem rosszak már. (végső esetben az ember beruház egy basszusgitárba)
3., Vedd fel a gitárodat jó minőségben
4., Ezeket a hangszercsoportokat egyenként keverd be megfelelően, majd az egészet szintén.
Pont.
Ez azért nem olyan bonyolult, és a végeredményben, semmi olyan "nem emberi" dolog nem lesz, ami ne lenne benne egy óriási stúdió mukájában. A Metallicának is kiponosítják a dobját, a legapróbb részletekig, Hetfield hangját helyrehúzzák, széteffektezik. Ez mind kiveszi az emberi jelleget a zenéből. Szóval nem látom, hogy az otthoni zenélésnek ne lenne létjogosultsága.
Jelenleg két dologért hajtok: a jó gitárhangért (ez sokaknak sikerült már, rengeteg jó példa van), és a "szaktudás", hogy értsek az egyes részek mixeléséhez (eq, pan, komp, reverb...stb...stb...stb) Ez hatalmas és valószínűleg végtelen tudásanyag, de akkor is tanulható. Én általában félévenként tudok egy kicsivel jobb eredményt elérni, mint azelőtt.
Csak tart ez az egész valahová...
Bocs a rizsázásomért! :-)
-
queensryche #3721 A zenekarozás eleve adott szerintem mindenkinél, aki hangszeres és mondjuk rockzenében gondolkozik. Én ezt a kört már lefutottam, cipeltem erősítőt, vonatoztam hangládával, szívtam a bagószagot a művházban/klubban, elviseltem a részegeket stb. Persze ennek is megvan a romantikája és nálunk szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban ez nem is feltétlenül van így automatikusan. Kreatívkodni, ötletelni, kompromisszumok nélkül, amiket egy zenekar esetében meg kéne kötni szerintem járható út az otthoni zenélés. Ha meg exibicajozni akarok, még mindig lehet bandázni. Ami valójában korlát itt, az kizárólag a pénz, de ez is csak akkor, ha tényleg minőségit akar alkotni az ember hangzásban. Egy élő dobfelvételt semmi nem helyettesít, ez tény. Ez pl. egy komromisszum.
Cubase témához: Ez nyilván szubjektív, de nem kicsit sokallom az árát, különben már itt figyelne a legit. -
#3720 A loopolas szerintem hasonloan rossz, mint a vsti.
A sajat hangszer az egyetlen jarhato ut, amivel be lehet allni vmi bandaba. Anyagilag is es sok mas teren jobb egy banda, megha csak kezdetleges is.
Egyedul, otthon rockerkedni egy szamitogeppel az nem nyero semmilyen szempontbol sem.
En techno zeneben utazom es igy bizonyos teren elonyom van, mert pl. eleg vennem egy dobgepet, nehany egyszerubb szintit, effektet, meg egy szamitogepet jo interface-szel, hozza lehallgatast, nameg a 64 bites Cubase-t ugye :). Ahogy szamolom, max 5000 font es masterre kuldheto anyagra kepes az alsohangon osszetakolt home "studio".
Mig ez nalatok, rock zene eseteben nem lehetseges. A fenti osszeg soxorosa kene egy kiadhato/elfogadhato minoseghez.
Viszont rengeteg embernek hasonlo az erdeklodesi kore. A legtobb tinedzser rocksztar szeretne lenni, zenet tanulnak, jatszanak stb.
Ellenben a techno pl. soha sem volt igazan divatos, de mar el is tunt majdnem teljesen.
Itt egy angol kozepes varosban van 5-6 hangszerbolt. Ebbol egy akusztikus, de tobbsegeben gitar, a tobbi elektronikus, de tobbsegeben gitarokat arulo bolt. Az egyik boltban vannak csak komolyabb szintik (a Casio mellett) es soha nem hallottak meg a Waldorfrol, Moogot meg nem forgalmaznak. :) Gitarbol, ladakbol es hozzavalo mikrofonokbol tobb ezer fele van ebben az ocska varosban. Mindenki gitarozik.
A dv247.co.uk legnagyobb angol (hangszeres) webaruhazbol pedig gitarbol adjak el a legtobbet. Uton-utfelen rockbandak, az amatortol a verprofiig.
Gondolom otthon is hasonlo az erdeklodes, csak anyagilag rosszabb a helyzet.
Az persze mar mas dolog, hogy az igazan tehetseges zeneszeket felkaroljak, majd berakjak egy sablonba a sok (sok-sok) penz remenyeben. Igy szerencsetlen ember hires lehet es gazdag, de igazabol nem azt jatsza amit szeretne, hanem a fost, amit el lehet adni millioknak. Lasd, angol pop ma.
Szerintem a Vst-ket legjobban a Cubase tudja kezelni - persze a tobbi host sem rosszul - hiszen a Steinberg fejleszti a szabvanyt magat.
Sok plug-in eseten erdemes tullepni a Vst-n, pl. DSP kartyat hasznalni, komolyabb esetben Pro Tools HD-t ugye. Marcsak az uzleti modell miatt is.(egy nativ szoftba nem olnek annyi energiat, mint egy hardveresen kulcsolhato plug-inba.)
Hogy konkretan ezek a gitareffektek es ladaemulalo csodak mit produkalnak, azt nem tudom.
Azt tudom, hogy a szintimhez es dobgepemhez szeretnek venni egy Eventide reverbet, mert az lenyomja (az en nezopontombol) az UAD-ra fejlesztett Lexicon-t.
-
queensryche #3719 Amit linkeltél, az abszolút elérhető hangzás!
A Pod HD500 állítólag nagyon profi, csak szerintem azzal macerás (ha megoldható egyáltalán) száraz jelet felvenni, hogy később vághasd. Nálam ez egy fontos szempont. Ma már szinte mindenki ezt csinálja. -
queensryche #3718 *dinamikus miki=kondenzátor miki -
queensryche #3717 Nem tudok mit hozzátenni, mintha magamat hallanám.
Írom csapongva, ami eszembe jut :)
Bass trükk-variációk egy témára:
http://www.youtube.com/watch?v=-CiQIzLVKBU
http://www.youtube.com/watch?v=hLK-1Q4qzwc
(több is van, ha keresgélsz)
Tetsuonak igaza van, sajnos nincsenek csodák. Én mára már realizáltam, hogy az általam is szívesen hallgatott rock-metalzenéket nem tudom 'reprodukálni' itthon HANGZÁSBAN. De! Sok, kereskedelmi forgalomban kapható zenénél lehet jobbat csinálni
4 elképesztő, mennyi silány hangzás éli világát pénzért kapható(!) zenékben, legyen az akár hard rock. Gitárt vsti-vel megoldani mondjuk szembe sem jutna, mert egyrészt itt vagyok én, másrészt a gitárhangzás a vsti-k gyenge pontja, főleg nekünk, akik 'vájt fülűek' vagyunk a témában. Ami kivitelezhető és sokan is csinálják, az a real mintákból való loopolás, de ahhoz, hogy ez igazán működjön személyre szabott loopokat kéne csináltatni sok pénzért, hiszen akkor nem lennék behatárolva tempóban, soundban. Ami engem ebben mozgat, az az akusztikus gitárhang, mert az itthon bizony esélytelen. Esélytelenebb, mint fej-ládával felvenni. Persze meg lehet oldani, egy használt autó árából (dinamikus miki, plusz felsőkat. akusztikus hangszer + stúdiószínvonalú előfok...), de ez gondolom egyikünknél sem játszik.
Jelenleg is azon mérgelődöm, vagy inkább csak szomorkodom, hogy mekkora kicseszés nekem, hogy itt élek és eleve kevesebb pénzből nagyságrenddel többe kerül megvennem egy gitárt itthon, mint egy Los Angeles-i hülye gyereknek. Egy felső közép/belépő felső kategóriás japán gitár ára közelít a fél millió forinthoz itthon. Vicc! Persze lehet e-bayezni, de akárki akármit mond, túl nagy a rizikó így még akkor is ha óriás felbontású képeket küld a srác. Mindegy, ez csak egy mellékvágány.
Na igen, ez az egész világ, ahogy írod zseniális, csak sajnos nem úgy működik, mint egy átlag informatikai fórum, hogy fórumozunk 1-2 napig és meg van oldva minden. Bárcsak így lenne. Sajnos ma már ott tartok, hogy ha itt teremne mellettem 1-2 külföldi fórumos arc és megmutogatna mindent, konfigurációs javaslatot adna, csak akkor tudnám 100%-osan megtanulni a dolgokat. 1000 hozzászólást olvasva, 1000 presetet kimásolva, printscreenelve sem lehet komoly eredményt elérni, ha egyébként nincs hozzá istenadta tehetsége és FÜLE az embernek! Nekem, nekünk nyilván van, hiszen különben rég feladtuk volna :) Csak így azért nehéz. 16-17 éves svéd-finn-brit-amerikai srácok olyan felvételeket rittyentenek, hogy csak lesek és meghajolok előttük. Irigykedve :)
Studio One egyvalamit tud nagyon: 64 bites és viszonylag stabil.
Nem árulok el titkot azzal, hogy nem jogtiszta kjubézt használok, ami 32 bites. Persze lehet trükközni, meg ott a j-bridge (ami nálam mondjuk fagy...), de a 64 bites 'béz lenne az igazi. Egyébként más bajom nincs vele, jó progi és megszoktam.
DI box: jó ötlet!! Csak az se mindegy, milyet veszel. aktív hangszedőhöz másmilyen kell (elvileg), mint passzívhoz. Én még a hangkártyacsere ügyében sem tudok döntésre jutni, mert elképesztő kínálat van. Van, aki óva int a dsp-s kártyáktól, sok gitáros srác meg eleve mac-en nyomja, ahhoz való interface-szel, ami nekem nem jó. Szóval már itt nagy kavarás van. Persze ha lenne rá fél millám, akkor könnyű lenne megoldani ezt is:D
Bocs a terjedelemért... -
vizipipa19 #3716 Már nem kell kösz! :D -
vizipipa19 #3715 Sziasztok!
Nem tudtok véletlenül működő autorizációs kódot az addictive drums-hoz?
Köszi! -
jblack820 #3714 Udv Tetsuo!
Nem teljesen erre gondoltam. 18 éve gitározok:-) Nem VST-kkel akarok gitárt helyettesíteni. Az lehetetlenség, nem megy. Bármennyit is fognak vele próbálkozni, nem fog menni. Hülyeség is lenne. De zongorát, dobot (amiben nincs nyújtás, csúsztatás, vibrato, és még sok más) azt elvileg elég jól le lehet utánozni, midi-n keresztül probramozható, szerkeszthető.
A kihívás a gitársound. Élő, dögös, testes hangot kihozni a gitárból, úgy hogy ne kelljen egy hatalmas kütyüt kihajtani, bemikrofonozni. (mondjuk, ez lehet, hogy olyan probléma, mintha suttogást vannénk fel mikrofonnal, és addig akarnánk effektezni, hangosítnai, hogy végül üvöltésnek hallatszódjon:-))) )
Mindegy, ez a kérdés, hogy ez menniyre megvalósítható otthoni (lakás) körülmények között. Ha lenne egy pici stúdióm az alagsorban, meg egy böhöm nagy cuccom, amit be tudok mikrofonozni, akkor nem próbálkoznék ilyen nyakatekert dolgokkal.
Látni egész jó videókat youtube-on, ami otthonilag összetákolt dolog, és számomra ( mixelésben egyelőre amatőr fül) elég jól szól.
http://www.youtube.com/watch?v=z__yOcQOPXU
Persze ez nem egy igazi stúdiófelvétel, de (legalább) egy ilyesmit szeretnék majd összehozni.
Üdv! -
#3713 "hogy végül majd tényleg tudok egy szakma által
is elfogadhatónak tartott felvételt készíteni..."
Erre minimalis az esely vsti-k-kel. Viszont ha osszeallnatok, fejenkent egy normalisabb gitarral, nehany komolyabb fejegyseggel, effekttel, akkor elegge novelitek az eselyt, legalabbis a technika reszerol.
Tudsz olyan rock-egyuttest, amelyik zeneszerkesztovel nyomja a gitart is? En nem. A jovo biztos az lesz (vagy nem), de most a jelen van, raadasul interface is kell hozza, amin a gitaros (v mas) jatszani tud rajt es nem hangzik ugy, mint egy klaviatura.
A virtualis gitar instrumentek nagyon jok olyan helyekre, ahol nem a gitar a fo tema ill. nincs szoloresz, impro stb. csak repetitive, mint egy sample. De egy rock zenenek a lelke a gitarhangzas.
Egy elektronikus-zene eseten is vita van, hogy vsti-kkel lehet-e helyettesiteni mondjuk vas szintiket. Bizonyos korulmenyek kozott (mondjuk) igen, ok, mert ugyanugy billentyuztrol jatszuk es digit jelfeldolgozas. De a gitarjatek az teljesen mas.
Felre ne erts, vannak nagyon jo peldak, amik majdnem bizonyitjak az ellenekezojet, kinkeserves munkakkal es elegge behataroltan. Nem a zenesz talalta ki a hangzast, hanem a virtualis hangszer ott es ugy szolt jol, azokkal az effektekkel.
Tehat buveszkedni lehet es igy van egy minimalis esely, de rock-hoz, mily meglepo, gitar kell bizony. ;) Szerintem.
-
jblack820 #3712 Huh...
Jó sok mindent írtál. Hát szerintem mi tényleg ugyanazokat a köröket futjuk. És is úgy kezdtem, hogy de jó lenne gitárt/dobot/ezt-azt felenni. És én is több időt töltök már fórumozással,
vst-khangkönyvtárak kutatásával, mint magával zenével. Örök hiszékeny maradok, hogy végül majd tényleg tudok egy szakma által
is elfogadhatónak tartott felvételt készíteni, otthoni körülmények között. ez nem könnyű, de a technika előrehaladásával
egyre jobban elérhetővé válik a dolog. Sosem lesz tökéletes, de ez vst-s/home studio-s dolog egyre jobban közelít a jó szinthez.
Mondtam, akarok majd venni egy jó DI boxot, meg preampot (ISA ONE digital talán ?, és talán majd azzal... Aktív hangszedők nekem sem ártanának valószínűleg. Jó ötlet. Pitc shiftes bass elektromos gitárból? Még nem si hallottam róla, hogy egyesek foglalkoznának ilyennel. Majd lecsekkolom youtube-on.
Egyébként a youtube zseniális, meg ez az egész világ. Rengeteg szakanyag elérhető, eredménye meghallgatható/megnézhető.
Régóta akarok menni szakemberhez is tanulni, de nehéz találni megfelelőt. Pedig biztosan hatékonyabb lenne, mint fórumozni,
meg tutorialokat nézni megállás nálkül. Én voltam egy fickónál, aki nagyon tud, de 6000Ft/óra tanított és Soylmáron lakik, ami azért
nincs közel BP-hez. Szóval úgy voltam vele, egy kcssit tanulok még magamtól és majd a homályos részeknél belekérdezek tőle.
De továbbra is úgy lehetne legjobban tanulni, ha az ember elszegődne egy stúdióhoz, és ott figyelné egy szám felvételét elejétől
végéig, és percenként 100-szor kérdezne. Gondolom bármelyik hangmérnök szeretne egy ilyet :-)))
a Sutido One 64bit tud valami extrát?
a beállításokat köszi, majd megnézem őket, amint az otthoni gép közelébe jutok.
Bass gitár esetében egyébként már én is azon gondolkodom, hogy kell egy átlagosan jó bassgitár, és kész. Az ugyanúgy mehet
be a DI Box-ba, preamba és kész. A másolatot aztán rá lehet küldeni akár torzítóra meg cab simulatorba is és a kettőből már
biztosan ki lehet csikarni valami érdekeset.
Üdv! -
queensryche #3711 A 'LeCto v1.0 amp simulator vst plugin' videó gyak.lag ugyanazt csinálja, amit leírtam. A kulcs abban van, hogy ehhez azért nem árt egy aktív pickup. (pl. EMG 81) -
queensryche #3710 Megnéztem a mixing session videójukat. Horror mennyiségű plugint használnak, én ennyit nem bírnék el, de profi, az biztos. -
queensryche #3709 Csekk egy ilyet:
LeCto(LePou):
Input: 9 (out of 12)
Channel: Red
Voicing: Modern
Drive: 6 (out of 12)
Low: 8 (out of 12)
Middle: 8 (out of 12)
High: 5 (out of 12)
Presence: 8 (out of 12)
Master: 12 (out of 12)
Resonance: 8 (out of 12)
Output: 6 (out of 12)
Elé:
1. boost pedál:
(Amplitube 3) Overscream
Drive: 0
Tone: 10
Level: 5
2. pedál:
Ugyanez a pedál:
Drive: 0
Tone: 5
Level: 5
Végére:
Impulse response fájl.
Itt nagyon nagy a választék...keress rá.
Itt egy frankó custom Mode Four láda kezdésnek:
dl.dropbox.com/u/3202762/mf400a.rar
Ne felejtsd el a lo/hi pass filtert! (LeCab 1.0 pluginben beépített filter van!)
http://lepouplugins.blogspot.com/
-
queensryche #3708 *elgépelésekért sorry -
queensryche #3707 Same thing :) A dobokat én is kiküldöm hiszen így sokkal könnyebb keverni és az effektezést is inkább 'kinn' csinálom, mint Kontaktban. A Kontakt általában (sajnos) nélkülözhetetlen a hangminta-bankok használata miatt, de én valamiért nem tudtam megszokni/megszeretni. Csináltam egy default output-kivezérlést hozzá kb. 14 csatornával és azt küldöm ki a Cubasenek. (active all output)
A rock-os (és metal-os) hangzáson én 3 éve szenvedek, amióta elkezdtem Cubase-zel foglalkozni :) Gyakorlatilag fórumok silabizálásával és a vst-k, hangminták felkutatásával, használható tippek keresésével több idő megy el, mint a zenéléssel. :D Szinte biztos vagyok abban, hogy ugyanazokat találtad te is meg, amiket én is használok, ahogy olvasom a youtube-leírásodban. Használható rock/metal bass-ra csakis Trilian és/vagy Prominy SR5 Rock Bass, mással nem nagyon működik. A témák visszahallgatásához jó a Broomstick
Bass is. Illetve igen: Egy jó pitch shifter - A Reaperben lévőt használják sokan a 'szakmában' -, feljátszod gitárral, pitch shift, majd Ampeg SVX, esetleg külön impulse fájl (Recabinet stb), vagy valami custom bass impulse fájl. Egyébként én most már arra hajlok, hogy veszek egy olcsó bassgitárt. Csak fel lehet pötyögni egy egyszerűbb bézt, nem kell nekem slappelni. :) És az már egyből full real béz sound. Ez lenne a profizmus, vagy mi... Sajnos elég sok fejtörést okoz, hogy rengeteg minden 'összeakad' egymással, fagynak a pluginek, várni kell update-re stb. Igazából több DAW-ot kéne használni, az lenne a tuti. Külön a gitárfelvételre (Cubase), külön a vsti-khez. (pl. Studio One 64 bites)
Dobra alapesetben Superior 2.0, csak abban elég sokat kell tekergetni, hogy jól üljön a mixben. A Steven Slate sem egy álom egyébként, pedig mindenki erről áradozott. Mindenesetre az egy kompaktabb megoldás mixelni. A kettő kompinációja (pergő, lábdob slate, többi Superior) jól működik, vagy sokan vesznek custom snare mintákat és azt használják (pl. Drumagog-al).
Gitár: Én eljátszottam a 'vegyünk mikrofont, vegyünk fel fej-ládával' játékot. Esélytelen otthon, legalábbis nálam nem működik. SOKKAL jobb végeredmény születik ebből: száraz jel be, előfok és impulse response fájl. A LePou pluginek közül próbáld ki a Hi-gain cuccokat (Lextac, legion, lecto, le456). Tolj elé egy boos-ot (vagy kettőt!) pl. amplitube-ban a pedált, ami a tube screamer mintájára készült (nem tudom a pontos nevét) és küldj a 'végére' egy LaCab-ot valami jobbféle impulse response fájllal. Tégy rá lo/hipass filtert (az értékek a gitárodtól függnek, én legalább 100-110 HZ-nél és 7-8 kHz-nél vágok)
Nyilván nem fog úgy szólni, mint egy Pantera, vagy mint Slash gitárja, de a gagyinál azért nagyságrendekkel jobb.
A youtube ajánlást csekkolom...
-
jblack820 #3706 Üdv Queensryche!
Örülök, hogy tetszett a dolog! Majd küldök preseteket, de csak jövő héten tudom megoldani. Én is sokat szenvedek azon, hogy valami értelmes rock-os hangzást összehozzak, úgy, hogy ne kelljen egy nagy erősítőt/ládát kihajtani, bemikrofonozni. Komoly felvételt csak úgy lehet készíteni (állítólag), de nekem erre egyelőre nincs lehetőségem. Egy sima Line6 X3 Live van nekem, abból vannak a hangok. Persze van 3-4 insert effekt is Cubaseben. EQ, Compressor, reverb. A line6 presetet majd elküldöm, szerintem Pod Farmban is működni fog.Remélem elmentettem Cubase-ben a jegyzetek közé, hogy melyik programomat használtam éppen... Csak egy rövid próbának szántam a dolgot.
A dob az ugye Steven Slate "black kit". A patter viszont a superior drummerből van, amibe azért kicsit belepiszkáltam. A steven slate dobot is csatornánként vezettem ki Cubaseben, és itt-ott hozzányúltam egy kicsit (eq,revereb).
A LePou-s dolgokat én is próbáltam, de én nem tudtam jó hangzást kihozni... Egy nagy erdőjárás az egész, rengeteg beállítási lehetőség. Van egy zenekar, akinek halál jól szól. Youtube-on van fent, nézzétek meg a "Nerve End Recording Session" c. videót (azt hiszem ez a címe). Ők LePou plugibneket használnak. Egyébként is sok mindent megmutatnak, mit hogy csináltak. Nem profi felvétel, de amatőr fülnek nagyon jól szól... Legalább is nekem...:-) Üdv mindenkinek ! ! ! -
elhefe #3705 Üdv, kicsit megkésve reagálok, de jobb későn mint...
Szóval örülök hogy többeteknek is tetszik a keverése ennek a számnak: http://www.youtube.com/watch?v=bE87429rYKo
Viszont a master-el mi a gond? Tudnátok néhány hasznos tanácsot adni?
Nagyon szépen köszönöm!
Üdv! -
queensryche #3704 (Elvileg tudom, ha megnyitható a tört Pod Farm pluginnal...) -
queensryche #3703 A Black kit egyébként nekem túl lábdob- és pergőközpontú az alap preset szerint, ezeket általában visszaveszem és a pergőn is visszaveszem a magas tartományt kissé. Ebben a mixben is hangosabbnak hallom, mint amit én kevernék, de ez már ízlés kérdése. A preset pedig tényleg érdekel, mind a szólóhoz, mind a ritmushoz, amennyiben persze tudom használni, ami nem biztos. -
queensryche #3702 Második vidihez: Végre valaki olyasmiben utazik, mint én. Abszolút elfogadható. Dobhatnál egy gitárpresetet is:) (Bár nem tudom, milyen szoftot használsz...)
A gitárszoftok egyre jobbak egyébként, ráadásul a free vst-k (pl. LePou pluginek, kombinálva jó impulse response fájlokkal) simán felveszik a versenyt az Amplitube/Revalver/POD Farm/Guitar Rig stb. progikkal. -
jblack820 #3701 Sziasztok!
Töltöttem fel két rövid Cubase-ben készült zenét youtube-ra. Egyik egy Danny Elfman filmzene remake, a másik egy rockzene-féleség. Igazából a másodiknál nem a zene a lényeg, hanem csak az, hogy viszonylag jól szól-e.
Viszonylag kezdő vagyok, 1-2 éve próbálokozok csak mixing-gel. A második zenében a gitár soha nem látott erősítőt, egy ládaszimulátoros cuccból jött ki a jel. Szóval ilyen otthoni amatőrködés az egész, a kérdés az, hogy elfogadható-e ez az egész valamenniyre.
http://www.youtube.com/watch?v=0JAfBX7Hcvc
http://www.youtube.com/watch?v=eQYlVQC6K78
Köszi előre is a hozzászólásokat!
Üdv mindenkinek. -
#3700 Hali
A következő kérdésem lenne: vettem egy BCD 3000-es konzolt + van hozzá traktor 3 LE, win7/64biten használnám de nagyon sok a kompatibilitási probléma ezért inkább felteszem a 7-esre az xp- modeot, szal xp mode alatt megfelelően tudnak működni a driverek is ? vagy próbálta már valaki a virtual pc-t 7-esen ? -
atesszan #3699 Ok! Köszi -
#3698 A keveres nagyon jo, a szam kicsit unalmas de jo otlet, jo az alap.
A maszter az bena, lehet hogy csak a youtube-os verzional (bar nem hiszem).