Minden ami a VST hangszerekkel összefügg
  • jblack820
    persze, a loopolt gitárokkal való zeneszerkesztés szintén rossz, élettelen, unalmas, monoton, bekorlátoz...stb. Éppen ezért nem is akarok ilyen hangmintákat használni. A zenekarban zenélés amúgy zseniális dolog, meg persze az is a természetes. Én sem laptop előtt gitároztam 18 évig. De itt most a kreatívkodás részéről van szó.

Vagy van egy olyan zenekarod, ahol mindenki azt csinálja, amit mondasz, vagy elégedetlen maradsz. Én nem vagyok az a parancsolgatós emberke, de a zenével/zenémmel kapcsolatban határozott elképzeléseim vannak. Ahhoz, hogy valami nagyot üssön, ahhoz nem elég az a mentalitás, hogy: 10 perc alatt kitalálok valamit gitáron, aztán szólok a basszusgitárosnak, hogy Ferikém, hozz rá egy témát, aztán szálljon be a dobos is. Az énekes meg énekelje rá az első dolgot, ami estébe jut. Nagyon fontos például, hogy a basszus mit, és hogyan játszik, hogyan visznyul a dobhoz. Egy-két lábdob leütés esztétikailag rossz helyen tönkreteheti az alapritmus lüktetését. gyakori, hogy egy dobos szétveri a zenét, mert úgy van vele, nem azért jött le játszani, hogy "szögeljen" 2 órán keresztül. De mint a közhely is mondja, a kevesebb néha több.
    Mégis zenekarok 95%-a a fenti "na most játssz rá valamit gyorsan" módszerrel ír zenét. (persze volt már olyan együttes is, aki ebből lett világsztár, de ez hosszú téma) Nagyobb részt ebből a mentalitásból lesznek az igénytelen zenei közhelyek, amivel tele van mind a külföldi, mind a hazai zenei "piac". Csak néha a gaz már akkorára nő, hogy az igazán értékes dolgokat nem látni tőle. Ez igaz zenére, filmekre, könyvekre. De kanyarodjunk vissza a zeneszerkesztéshez.

Az otthoni zenélgetés korlátlan lehetőséget nyújt. Hogy minden pontosan olyan legyen, és úgy szólaljon meg a zenédben, ahogy azt elképzelted. Nekem nagyon tetszik ez a lehetőség. Rézfűvósokat akarsz alá? Nem gond! Hárfa??? Nem gond! Teljesen mindegy, mit találsz ki, előrhető. Nem is akármilyen hangminőségben. És ez olyan lehetőség, ami 10-15 évvel ezelőtt csak olyan embereknek adatott meg, mint Vangelis, vagy Jean-Michael Jarre. Ha most első körben kizárólag rockzenéről beszélünk, látszólag nincsenek olyan nagy elvárásaim:
    1., kell egy jó dob VST, ebből már most fantasztikusak vannak, és ezek még jobbak is leszenk.
    2., Kell egy jó bass VST, ezek sem rosszak már. (végső esetben az ember beruház egy basszusgitárba)
    3., Vedd fel a gitárodat jó minőségben
    4., Ezeket a hangszercsoportokat egyenként keverd be megfelelően, majd az egészet szintén.
    Pont.

Ez azért nem olyan bonyolult, és a végeredményben, semmi olyan "nem emberi" dolog nem lesz, ami ne lenne benne egy óriási stúdió mukájában. A Metallicának is kiponosítják a dobját, a legapróbb részletekig, Hetfield hangját helyrehúzzák, széteffektezik. Ez mind kiveszi az emberi jelleget a zenéből. Szóval nem látom, hogy az otthoni zenélésnek ne lenne létjogosultsága.
    Jelenleg két dologért hajtok: a jó gitárhangért (ez sokaknak sikerült már, rengeteg jó példa van), és a "szaktudás", hogy értsek az egyes részek mixeléséhez (eq, pan, komp, reverb...stb...stb...stb) Ez hatalmas és valószínűleg végtelen tudásanyag, de akkor is tanulható. Én általában félévenként tudok egy kicsivel jobb eredményt elérni, mint azelőtt.
    Csak tart ez az egész valahová...

Bocs a rizsázásomért! :-)