Hamis törvények

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

clio1616v
Tehát az autó ember nélkül is létezne? Érdekes.
Az autó ember nélkül nem indul be, nem végez mozgás, sõt nem is konstruálódik.

Az ember okkal tervezte az autót és alkot meg feltételeket, hogy használni tudja.

Amit nem az ember hoz létre az ok nélküli.

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)

Renault Clio 16 volt! A gondolkodasod kavart, nem elhatarolt. Kevered az emberi tulajdonsagokat a fizikai valosaggal.
"Az autó nem megy, te mész az autó segítségével."
Ha ehez is sok magyarazatot kell fuzzek miert hulyeseg akkor inkabb hagyom.
Az auto azert megy mert mechanikailag ugy van megepitve, hogy ha benzint eget a kjeletkezo ho altali gazkitagulas mechanikai munkat egeztet ami altal az auto mozogni tud. Qrwara semmi koze sincs az emberhez. Egyetlen mukodesi torvenyt se irt az ember, az adott fizikai torvenyeket felhasznalva epitette meg. Sulyos gondolkodasi hiba(hogy diplomatikusan fejezzem ki) keverni a fizikai, valos dolgokat az emberrel.

"Értsétek meg amihez az ember szükséges az okkal történik, amihez nem az ok nélkül. "

Itt adtam a fenti peldaba egy csomo lanconlat okot, amihez termeszetesen nem kell ember. Kezdtem az auto felepitesetol egeszen a gazok hokitagulasaval vegeztt munkaig. Ok-okozat lancolat amit meg a mai tudomanyunk allasa alapjan lehet folytatni!!!

Irrelevant... Your appeals to my humanity is pointless - Seven Of Nine, Star Trek Voyager - Skorpion

clio1616v
Elõfeltétele van a villámlásnak, de oka nincs.

Az ember tud okkal cselekedni, pl azért veszi le a fáról az almát hogy megegye. Ennek feltételei vannak, az ember elég magas legyen hogy elérje, legyen elég ereje leszakítani.. és még nagyon sok.

Én nem különböztetek meg semmit, egy almának nevezünk, olyan gyümölcsöt ami ízben alakban felépítésében színben egy fajba sorolt.
A korábbi példámban a darab univerálisságára akartam utalni, és hopgy független a fizikai kémiai tuladjonságoktól.

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)

sz4bolcs
Nekem még mindig nem okés, hogy mi által különböztetsz meg valamit, vagy mi által rendeled csoportokba.
Egy alma lehet érett, rohadt, kicsi, nagy, bármilyen színû, formájú, anyagú, sõt, még banán ízû is. Vagy másképp gondoltad?
Mik azok a tulajdonságok, amik egy almát elválasztanak egy nem almától?

Nekem elég furán hangzik, hogy egy földrengésnek, egy jégesõnek, villámlásnak vagy bármilyen más természeti jelenségnek ne lenne oka, csak mert nem szükséges hozzá az ember. 😊

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

#1362: óvatosabban kell fogalmaznod. Úgy tûnik, a VÁLTOZATLANSÁGNAK nincs oka, tehát az egyenes vonalú egyenletes mozgás fennmarad, mert AHHOZ KELL OK, hogy MEGVÁLTOZZON. Tehát magához a mozgáshoz nem kell ok. A mozgásállapot megváltozásához kell.

Az autónál sem azért kell benzint égetni, hogy állandó sebességgel haladjon az az adott tömeg. Azért kell, hogy legyõzzük a gördülõellenállást, légellenállást, surlódásokat.
clio1616v
Mi szerint? Mivel utaltunk arra hogy az autó ok nélkül megy.
Az autó nem megy, te mész az autó segítségével.

Értsétek meg amihez az ember szükséges az okkal történik, amihez nem az ok nélkül.

Nem értem hogy csak miért most lett az a véleményem hogy ezen a fórumon csak kontárok írnak, és sok a hülyeség. A vélemények gyerekesek, a megláttások amatõrök. Tudom hogy most sokaknak nemtetszik ezekután a képem de így van. Hogy lehet akkora hülyeséget állítani hogy a dolgoknak nincs okozója?? Ezekszerint az autó is ok nélkül megy, meg minden más is.

Irrelevant... Your appeals to my humanity is pointless - Seven Of Nine, Star Trek Voyager - Skorpion

clio1616v
Honnan tudod hogy változatlan a fény, ha nem is látod és nem is érzékeled?

Ok nélkül is mozoghat a fény, nem kell okokat keresni.

Én nem feltételeztem abban a mondatban semmit, kérdeztem... ott a végén a jel.

Az energia a 3 dimenzióból (x,y,z) viszi a tárgyat a 4.be(idõ).
"Ez is egy magyarázat... lehet."

clio1616v
A darabot, mint mérték egységet bármihez úgy hozzá tudom rendelni, hogy nem követek el hibát, mivel független a többi mértékegységtõl, és ez a nagyon lényeges elõnye a többivel szemben.

Az egy darab alma bármekkora lehet, bármilyen színû, sõt még rohadt is...

A két darab alma nem kell hogy egyforma súlyú legyen, azonos magasságú. Mégis 2 darab alma.

A többi mértékegységgel az egymásból való származtatás a problémám, hézagom, ezt tartom hibának.

#1353: "Ezek mind feltételezések, tele hibával. Mibõl meríti az enegiát, végtelen energiája lenne hogy nem áll meg?"

Vedd észre, hogy te egy csomó mindent feltételezel, teljesen alaptalanul, ebben az egy szem ártalmatlannak tûnõ mondatban. Nézzük csak!

Mi az hogy "energia"? Miért kell az energiát "meríteni"? Kell valami ahhoz, hogy a fénysugár haladjon? Miért? Miért nem ahhoz kell az "energia", hogy megálljon? Hogyhogy a fény látszólag nem változik az egymillió fényéves út alatt, aztán utána meg elkezdene lassulni csak úgy? Van benne valami rejtélyes üzemanyagtartály, mint egy gépkocsiban?

Ehhez képest az én feltételezésem sokkal egyszerûbb: ha egymillió fényév alatt változatlan, akkor késõbb is az lesz. Occam borotvája.
sz4bolcs
Na, megy ez, már csak a darabra kéne valami hasonlóan kifejtett válasz. :-)

Azért ragaszkodom az 1345-höz, és ehhez a megközelítéshez, mert alapvetõen ezen a fórumon a tudományos nézõpont kritikájáról van szó (a fórum címén ez jól látszik).

Lehet más szemlélete valakinek, de ez nem vitatéma itt. Az sem kérdéses, hogy a tudományos módszer korlátozott, az ismereteink végesek. Mi a fenének lenne annyi kutató a világban, ha mindent tudnánk?

Az a kérdés inkább, hogy hol van a JOBB MEGOLDÁS? Mutassa már meg valaki, aki ellenzi a tudományos módszert! Ide írja le, most, ne mellébeszéljen, célozgasson, hanem írja le.

Azt a komolytalanságot pedig hagyjuk már, hogy az egyenes nem létezik. Az egyenes létezik, mert az egy matematikai definíció. Nyisson ki bárki egy geometriakönyvet, az egyenes OTT VAN BENNE A KÖNYVBEN, az a DEFINÍCIÓ AZ EGYENES. Megmutattam, ott van. Ne higgy nekem, gyõzõdj meg róla a saját szemeddel! Valami gond van ezzel? Olvasási probléma? Szövegértési gyakorlat hiánya? Mi a hézag?
clio1616v
A fény útja nem létezik, az út ebben az esetben a múltbeli helyét jelenti a fénynek.

sz4bolcs
ja, aha, tehát, mint a fény útja. :-)

clio1616v
A létezése által.

clio1616v
Félegyenes lol (kommentár nélkül)

Túl világos.

A fényt nem tudod megfigyelni a rendelkezésre álló érzékszervekkel.
A fény egy segédeszköz az egyik érzékedhez.

Honnan tudod milyen távolságot tesz meg? (millió fényévek)

Ezek mind feltételezések, tele hibával. Mibõl meríti az enegiát, végtelen energiája lenne hogy nem áll meg?

sz4bolcs
Mi által határozol meg valamibõl egy darabot, hogy ez annyira egzakt?

#1350: azt mondjad, hogy mi nem volt világos abból, amit a 1345-ben írtam. Mert amit most írtál, arra az ugyanúgy válasz.
clio1616v
Nem elég sõt...

Viszont a darabnál egzaktabb nincs (számomra) és feltétel nélkül ehiszem hogy ha azt mondod ez 1db alma.

Van akinek az is elég egzakt, hogy a fény egy egyenes mentén halad és ebbõl arra következtet, hogy egyenes márpedig létezik.

sz4bolcs
Úgy gondolod, elégséges lenne az almákat darabszámban mérni? :-))
Tényleg maximalista vagy.

Teljesen, mint az újbeszél. 😊

clio1616v
Fuss neki mégegyszer a motoros példámnak, nem ismeri az alföldi gyerek a Suzuki SVt, ahogy mi sem a tökéletes definíciót. Attól még van és lehet sejteni, hogy milyen.

clio1616v
A fénysugárt még senki nem látta és nem is fogja, mert azzal látunk.

A fény az nem egyenes az útja sem, de ha az útja az is lenne akkorse lenne egyenes mert, csak idõtartamban lenne az és nem tudsz 2 idõpillanatban egyszerre ottlenni.

clio1616v
Van egy elégedettségi szintje mindenkinek, ahhoz képest lehet hibája valaminek. Mit fogadsz el...

Ha azt mondod van 1 darab almád elhiszem.
De ha azt mondod van 1kg almád vagy 2 Nsúlyú vagy 10cm átmérõjû, azt modom elmész te a pcsába.

Azért mert nem lehet pontosan 1 kg, 2 N és 10cm stb. Mivel folyton változó dolgokkal definiáljuk a mértékegységeinket ráadásul mérni se tudunk pontosan.

#1344: folyamatosan hülyeségeket beszélsz. Mint mondtam: az egyenes a MATEMATIKA része, matematikai fogalom, nem a természet része.

A természetbeni jelenségeket persze sosem lehet TELJESEN különválasztani egymástól és önmagában vizsgálni. De mondhatjuk azt, hogy a magára hagyott fénysugár pályája, egy adott pillanattól megfigyelve egy félegyenes. Ezt nem mérem meg, hanem a méréseim alapján FELTÉTELEZEM. Mi alapján teszem ezt? Az alapján, hogy a fénysugár millió fényéveket tesz meg, tehát nincs okom feltételezni, hogy valaha is megállna, ha akármekkora helye lenne.

Másrészt, az általad gyakran emlegetett "hiba" kifejezés is ÉRTELMÉT VESZTI, ha nem definiáljuk azt a TÖKÉLETES állapotot, amihez viszonyítjuk például egy mérésnek a hibáját, vagy a világûr atomjain eltérülõ fénysugár görbületét. Ha NEM DEFINIÁLUNK tökéletes állapotot, akkor nem létezik hiba sem, mert mihez képes a hiba?
clio1616v
Mindenkinek van egy elégedettségi szintje a dolgokra vonatkozóan.
Ennek maximálására törekszik mindenki.

Viszont mindenkinek más ez az értéke, a tapasztalatai miatt.
Ha nem láttál még Enzo-t, akkor jó lehet egy Golf is.

Tehát amíg nem ismersz jobbat, addíg elégedett lehetsz, viszont sejtheted, hogy lehetne jobb. És a hibákat ismerheted, ahogy én is.

Egy szegedi tanyán élõnek az én Suzuki SV-mhez képest az õ Simsonja "pontatlan".
Viszont amíg nem látott SV-t addig abban a tudatban élt, hogy milyen jó neki, mert a többi csak biciklivel nyomul. Tehát elégedett volt azzal ami van. Ahogy meglát egy jobbat, onnét nem lesz annyira elégedett.

Így vagyok vele én is sejtem, hogy lehetne jobb a tudomány. És ezért nem vagyok elégedett a jelenlegi definíciókkal, axiómákkal, SI-vel stb.

clio1616v
Nem. Valami vagy pontos vagy pontatlan.

sz4bolcs
Mégis különbséget tudsz tenni pontatlan én még pontatlanabb közt, nem?

sz4bolcs
Akkor tûröd a szabó által elkövetett mérési pontatlanságokat? :-)

Mekkora pontatlanság az elfogadható?

clio1616v
De. Én nem fogadok el hibát, tûrõm és alkalmazkodok hozzá.

Ettõl függetlenül még van hiba.

Ruha meg arra jó, hogy ne sérülj, ne fázz, és esetleg 3. tényezõként tudj vele irigységet kiváltani a többi emberbõl.

sz4bolcs
Nem döntötted el, mekkora a tévedés, illetve mekkora tévedés elfogadható.
Gondolom semekkora. Akkor pedig hiába a matek, hiába minden mérés.
Ezek szerint meztelenül jársz, mert még nem találták fel a pontosan rád illeszkedõ ruhát. :-)

clio1616v
Majdnem az is ha mind az 5szám mellette van.
De én azt mondtam, hogy majdnem nem ütöttek el 😉
És ha 10sec-el késõbb jön az autó akkor élek.

Ha jól tudom statikailag a görbék a nyerõk. Csak az egyenes már nagyon beivódott az emberek tudatába.

clio1616v
Az.

Akkor szerinted a derivalas is hulyeseg. Ami a gorbe nagyon kis szakaszon egyenesnek veheto elven/alapon mukodik, es MUKODIK, regota hasznaljuk a matematikaba, es az integralas is erre epul.

sz4bolcs
egy 4esnek is lehet örülni, vagy hogy majdnem halálra gázoltak, csak fél centin múlt. :-) Ahogy még építészetben is értelmezhetõ az egyenes, hogy ne dõljön össze a ház. 😊

clio1616v
Elõször is a végtelen hosszú egyenes, hiba.

Ezek után egyenes...

Egyenes nincs a világban.
Egyenes pályájú mozgásról szintén nincsen tudomásom.
Az hogy közelíti, az meg hülyeség, mert ez olyan minthogy majdnem 5ösöm lett a lottón vagy majdnem nem gázoltak halálra.

sz4bolcs
A szakaszt elismered? Mert az sem lesz pontos, csak közelítés, mégis meg tudjuk adni, hogy a közelítés mennyire pontos, vagy hogy egy lézernél egy tized milliméter eltérés 1 méteren mekkora eltérést mutat mondjuk 10 kilométeren.

clio1616v
a fény nem a végtelenbõl indul tehát az egyenes része a pálya

ismered a lim-et?

Mondhatnók azt is, hogy az "egyenes vonalú pálya" (ami nem egyenlõ fogalom magával az "egyenessel") az a rejtélyes valami, amihez a fénysugár útja egyre jobban közelít, minél kevesebb külsõ hatás éri.
#1329: már egyszer elmondtam, az egyenes a matematikán belül egy jól definiált dolog. Nincs értelme annak a kérdésnek, hogy létezik-e egyenes a természetben. Az egyenes nem a természet része, a matematika része. Ha ezt nem érted, akkor csak egy dologban van "hiba": benned.

A természet része egy út, amit a földmérõk a geometriát használva mérnek ki, adott pontossággal. A természet része a fénysugár útja, ami annál közelebb van az egyeneshez (ehhez a rejtélyes valamihez), minél kevesebb külsõ hatás éri (pl. gravitáció).
clio1616v
Matematika:

Egyenes végtelen így gondoljuk, holott végtelen nem lehet és egyenes sincsen.

A világon csak az ember ltal alkotott dolgok tûnnek egyenesnek.

Vagy mutass a természetben egyenest.

clio1616v
A hiba fogalmát nem fogom leírni. Szerintem egyértelmû dologról van szó.

De mégis...: azt értem hiba alatt, amirõl úgy gondoljuk, hogy ilyen, holott mégse.

#1326: ezt az állandóan felbukkanó "hiba", "hibás" címkéket nem értem meg.

Vannak kompromisszumok, közelítések, amiket nem tudunk elkerülni. Vannak árak, áldozatok, amiket meg kell fizetnünk, cserébe másvalamit kapunk.

Viszont az nem értem, hol van itt "hiba"?
clio1616v
Ez így igaz, és amivel túllép az a hiba. De a meglévõ "emberi" szemléletre épül, ami a múltból származik, az lett továbbbõvítve és ez a problémám.

Na majdcsak eljutunk oda, hogy megérted mire gondoltam korábban.

#1322: Pont azt mondtam, hogy túllép a MINDENNAPI szemléleten. Meg van a saját szemlélete, ami tágabb, bõvebb.
clio1616v
Éppen ezért nem jó a fizika és a matematika, mert már egy meglévõ szemléletre épül... és ha okos vagy akkor nem jutsz ellentmondásra velük, mert önmagukat magyarázzák.

Erre mondtam korábban, hogy ciklikus a hiba.

clio1616v
Több féle anyagból kell állnia mindenképen, hogy a potenciáljuk egymáshoz viszonyítva eltérõ legyen, ha úgy tetszik egymáshoz viszonyítva eltérõ affinitásuk legyen a körülményeket tekintve.

Ok nélkül nem kérdezzük, hogy miért...

Nincsen kitüntetett érzékszerv.

Az energia közvetíti az információt az érzetrõl.

Ezaz, hogy nem lehet... az összeset kell nézni. De néha az sem elég.

#1321: van egy jó könyv, Károlyházi Frigyes: "Igaz varázslat". A kvantummechanikáról szól, és vannak benne részek ezzel a kérdéskörrel kapcsolatban is.

Fejtegeti, hogy bizonyos jelenségeket azért nehéz elképzelnünk, elfogadnunk, mert a gyermekkori tapasztalatok alapján kialakítunk magunkban olyan szabályokat, amik végsõ soron nem igazak a mikrovilágban.

Szerintem ezért jó a fizika, és a matematika, mert a segítségükkel könnyebben juthatunk el olyan tartományokba, amelyek ellentmondanak a legalapvetõbb szemléletünknek.
sz4bolcs
Tehát akkor mennyire kell bonyolultnak lenniük a tárgyaknak, hogy képességeik legyenek? Elég egy homokszem, esetleg egy atom, vagy annak alkotóelemei?

Azt hiszem kellõen megvilágítottad az érzékszervekre vonatkozó kérdéseimet, de most megint felvetõdött bennem pár.

Szerinted az összes érzékszerv közül melyik érzékeli legközvetlenebbül a tömeget, és energiát? Illetve még egy számomra fontos kérdés, hogy ha valóban visszavezethetõ energiára és tömegre az érzékelés, akkor miben fog különbözni hogy melyik érzékszervnek nyilvánul meg? Pl. a hallott dolog, amit nem látunk, vagy a tapintott dolog, amit nem hallunk.
Milyen kapcsolat van? Le lehet-e vonni csupán egy érzékszervi csatornán megnyilvánuló dologról a többi érzékre vonatkozóan következtetést, illetve az energiára, és tömegre?

#1318: ez nem probléma. Bizonyos dolgokat feltételeznünk kell, el kell hinnünk. A cél az utóbbiak minimalizálása.

Például senki sem lehet benne biztos, hogy a víz súlya arányos a tömegével, vagy az erõk vektorosan összegezhetõek. Akármennyi kísérletet végzel a vízzel, nem tudod kipróbálni 1kg és 2kg között az összes lehetséges különbözõ számú molekulával, mert erre nincs idõ.

De ha már nagyon sok, véletlenszerûen választott pontban megnézted, akkor elhiheted, hogy ez az egyszerû elv teljesül. Hallgatólagosan feltételezzük, hogy nincs olyan kivétel a sorban (pl. 3423558*10^18 darab molekula) ahol teljesen más viselkedést tapasztalhatnánk.

Ezt sosem tudjuk biztosan ellenõrizni, de ez egyáltalán nem baj.
clio1616v
Igen de nem biztosan 😉