Hamis törvények
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Egy egyszerûbb kísérlet jut eszembe, amikor két labdát ejtek le együtt, amik egymás felett vannak, és érintkeznek. Ekkor a felsõ szintén kilõ. Ezt a jelenséget persze könnyebb magyarázni, mert a mágnes nem kavar be. Részletezés nélkül, a felsõ labda átvesz egy csomó energiát és impulzust a másiktól, így tud jóval magasabbra pattani, mint ahonnan leejtettük.
A golyós kísérletben is nyilván megvalósul valahogyan a rugalmas ütközés. Ha nagyon érdekel, belegondolhatok, de ehhez több idõ kéne.
Ha jobban megnézed a kísérletet, igazából nem az a furcsa, hogy miért pattan vissza a golyó. Sokkal inkább az a furcsa, hogyha nekigurítasz egy vasgolyót egy mágneslapnak, akkor miért nem pattan vissza? Hiszen ha egy labdát leejtesz a földre, az is visszapattan, pedig van súlya.
Irrelevant... Your appeals to my humanity is pointless - Seven Of Nine, Star Trek Voyager - Skorpion
Ha a kísérlet reprodukálható egyáltalán 😛
Ugyan úgy biztos nem és ebben az idõ akadályoz meg...
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
Fizikából nem vagyok valami jó, úgyhogy nem tudom eldönteni teljes bizonyossággal, hogy kinek van igaza, úgyhogy hinta és egyéb kérdésekben nem tudok nyilatkozni.
Viszont lenne egy nagyon jó példám Albertus számára, nagyon kár, hogy elment, kíváncsi lennék, mit mondana arra, amit leírok most.
Egyszer én is láttam olyan eseményt, amirõl a mai napig azt hiszem, megsértett egy fizikai törvényt. Tanultam mechanikát szakközépben, és nagyjából meg tudtam állapítani, hogy amit látok, az elvileg lehetetlen. De mechanikából se voltam jó, úgyhogy ki lehet javítani, ha esetleg tényleg megetettek valamivel... :-)
2003-ban egy konferencián Molnár György, az Omega gitárosa mutatott be nekünk egy pofonegyszerû kísérletet, amivel sérthetõ egy fizikai törvény. A következõ mondattal kezdte a demonstrációt, miközben két vasgolyót és egy erõs lapmágnest fogott a kezében: "Lenz törvénye értelmében azt az erõt, amellyel a mágnes a golyót vonzza, a mágnes fejti ki. Azt az erõt azonbam, amellyel a mágnes vonzásából kiszabadítjuk a golyót, már én fejtem ki."
Ezután demonstrálta azt, amit elmondott: egy írásvetítõre (hogy a nagy teremben mindenki rendesen lássa az árnyképet) letette a lapmágnest és ráengedte a golyót. CSATT! - a golyó hozzácsattant a lapmágnes felületéhez, amelyet Molnár György közben függõleges helyzetben tartott, így a lapmágnesnek nem az élével, hanem a lapjával találkozott a golyó (Azért írok le mindent ilyen részletesen, hogy ha esetleg svindli van a dologban, azt könnyebben lehessen azonosítani). Aztán fogta a mágnest rajta a golyóval és a golyót megfogta és leveszõdte a mágnesrõl. Tényleg nagyon erõs mágnes volt, de csak azért, hogy jobban lehessen azt látni, ami ezután következett.
De elõtte még egy demonstráció a törvény mûködésérõl: próbáljuk meg két golyóval. Az eredmény természetesen ugyanaz lett, duplán: a két golyó egymás mellett rácsattant a mágnesre és ugyanúgy emberi erõvel kellett õket lehúzni.
És most jött a megdöbbentõ harmadik kísérlet: mi van akkor, ha nem egymás mellett, hanem egymás mögött engedjük rá a golyókat a mágnesre?
Az elrendezés a szoksásos: a mágnes az élére állítva, a két golyót egymáshoz érintve gurította el Molnár György a mágnes felé. Mi fog történni vajon?
Hagyok egy kis helyet, hogy mindenki belegondoljon, hogy szerinte hogyan fog végzõdni ez a kísérlet.
Én ha 100000 évig gondolkodok, se gondolok erre.
Bevallom, az én tippem az volt, hogy az elsõ golyó nekicsattan a mágnesnek, majd a második golyó szépen hozzátapad az elsõhöz, mivel az a mágnes erõterén belül szintén mágnesként funkcionál - már ha jól idéztem vissza fizikatanulmányaimat abban a pillanatban.
Ámde: nem ez történt.
A két golyó tehát gurul a mágnes felé egymás mögött, egymást érintve. A következõ történt akkor: az elsõ golyó nekicsattant a mágnesnek. Ez tehát rendben van. A második golyó viszont abban a pillanatban, ahogy ez megtörtént, pont az ellenkezõ irányba kilõtt és messzire szállt. Amennyire meg tudtam állapítani, ez az erõ körülbelül azonos lehetett azzal, amekkorával az elsõ golyó nekicsattant a mágnes lapjának. Tehát a második golyót ugyanekkora erõhatás érte visszafelé, azaz elhagyta a mágnes vonzásterét. Sõt, mit elhagyta, elszáguldott belõle...
Õszintén szólva valami taszító erõ megjelenésére gondoltam elõször, valami olyasmire, hogy valójában a két golyó közül az egyik szintén mágnes, de ezt a verziót elvetettem, mert a két golyó úgy nem tudna a mágnes felé gurulni, ha közben az egyik vonzza a másikat magához, az érintkezõ ponton összetapadnának.
Azóta se értem, hogy honnan jelent meg egy, a golyók mozgását elõidézõ erõvel és a mágnes vonzóerejével ellentétes irányú erõ, amely végülis a másik golyó kiszabadulását okozta a mágneses erõtérbõl.
Ha valaki tud magyarázatot, várom! Kíváncsi vagyok rá, hogy valóban sérült-e valamilyen törvény itt...
\"Meet me in Montauk...\" \"Előtted nyitva áll majd minden ajtó, mert ismered önmagad\" (Konfúciusz)
Mégpedig nem úgy kell kiesnie az érzékelésen kívülre, mint a telefonfülke, amit most nem, csak az ablakból kihajolva látok, sem mikor valami géppel méred egy dolog létezését, -utóbbinál pl. bejön a "gondolati valóság" is, -mert ezek mind érzékszervektõl függnek.
Én nem azt mondom, hogy amirõl nem tudok, az nincs is, de ha van is, csak az érzékelés útján lehet róla tudomásunk, ezért nem független tõle.
Továbbá még hogy ha azokra a dolgokra érted az érzékszervektõl független kifejezést, amikkel az érzékszervek még nem léptek kapcsolatba, akkor is azok miért lennének valódibb létezõk mint azok, amikkel már kapcsolatba léptek?
Én akkor nevezek almának valamit amikor úgy néz ki mint 1 alma.
A félbevágott almára nem mondhatom hogy ott egy alma, vagy fél elme, mert nem tudom hogy pontosan sikerült e félbevágni (de nem is lehet).
Azt tudom kijelenteni teljes bizonyossággal, hogy az egy alma darabja.
Az alma gondolom tudod több részbõl áll, biológiailag is. mag magház gyümölcshús héj stb.
Ezért találtuk ki a nyelvet, hogy pontosan le tudd írni mit látsz vagy mirõl van szó, annak az embernek a számára is aki nem látja a tárgyat egyértelmú legyen mirõl van szó.
Pl:
felhívod a haverodat, modod neki hogy almát eszel
erre õ arra fog gondolni, hogy a kezedben a piros alma és azt majszolod.
utánna kiderül hogy zöldalmát eszel tehát máris rossz az illúziója mert nem piros, hanem zöld.
Utánna kiderül, hogy meghámoztad, elõtte tehát nem zöld, hanem, a fehér gyümölcshús látszik.
Utánna kiderül, hogy szétvagdostad 15 részre. más illúzió megint
kivágtad a magot és a magházat. megint csak más kép adódik a telefon végén.
A beszélgetés végére a piros egész alma helyett esz széttvágott magházától megszabadított hámozott almaszelet lesz az illúziója.
Tehát egy félbevágott alma az nem alma. Az egy 2 részre vágott egész alma.
Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy meg?rizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd. Hiszem, amit nem látok. Amit látok azt tudom.  MacBook Pro (Retina)
És mikortól alma az az egy alma, bimbó korában, esetleg valamennyi atomszámra növekedett nagyságú lesz az egy alma?
Viszont van egy közös világ amiben élünk és az az érzékelésünktöl függetlenül létezik.
Egy 3 éves gyerek számára nem látezis például a 60 éves tapasztalata.
Lehet, hogy még szûkíteni kellene a kört. Na még mi nem létezik?
duplaplusznemjó? 😄
Vagy az elvágott egyenes 2 darab kevesebb végtelenbõl állna?
És akkor mi értelme ay 1 méternek amikor az is végtelen.
Vagy Basic szerint van kisebb végtelen és nagyobb vagy hosszabb esetleg nehezebb végzelen?? vagy hogyan gondolod?
Ez a kommunista szellem maradványa még, hogy mindenki egyenlõ meg stb.
Nem tudtok még elvonatkoztatni és szabadabban gondolkodni.
Ezt áruld már el.
Meg ha valamit elvágsz akkor az nem két fél lesz hanem ugyanúgy 1 egész, csak a térben máshol.
Vagy számodra a téren belül is vannak megkülönböztetett helyek?
ahova a levágott darabot beleteszed és az ott eltûnik.
Annyira tudjátok mondani a rögzült butaságot, hogy az már szörnyû...
Aztán ki tudja, majd mégis bontják a bonthatatlant. 😊)
"Bármennyire is jó futó tehát Achilles, ha mások diktálják a játékszabályokat, mások elgondolása alapján kell azt csinálnia, amihez egyébként mindenkinél jobban ért, soha nem gyõzhet, soha nem érhet célba... (tami)"
Lehet, ezt a görögök nem tudták ?
Ok, az elmében el lehet játszani mindenféle dologgal, de sztem sokan azért nem is értik az egész algebrát, meg törteket, mert ennek már nincs sok köze a "valóvilághoz" 😄 ( 2a+ 2b X négyzetgyök .... ez mire jó kérdik???? semmire sem használják, csak max tervezõ mérnökök.. a gyakorlati életben erre senkinek sincs szüksége egy szûk kisebbségen kívül)
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Csak az idõ abszolút.
Legyen egy egységnyi szakaszunk. Vágjuk le a felét, és a maradéknak a felét mindig. Ekkor az alábbi dolgok nyivánvalóak:
1) Egyetlen darab sem nulla hosszú, mindegyiknek határozott hossza van.
2) Végtelen sok darab van.
3) Összhosszuk mégis véges (egységnyi).
Szerintem teljesen felesleges errõl ennyit beszélni, vagy elfogadjátok, hogy a negatív számok, és a törtek, sõt, az irracionális számok feltétlenül szükségesek bizonyos dolgok leírására, vagy pedig fellapozzátok a régi írásokat.
Clio1616v hibás logikája mentén például felállítható az "Achilles és a teknõsbéka" paradoxonja. Ezzel sikerült már rég megmutatni, hogy a végtelennel kapcsolatban felelõtlen kijelentéseket nem szabad tennünk, mert könnyen hibához vezethetnek.
Magyarázz el egy vaknak aki születésétõl fogva nem látott még semmit, hogyan néz ki egy gömb...
Akinek nincsenek tapasztalatai a látásról, az nem tud térben elképzelni tárgyakat, csak ízeket szagokat, hangokat, és ezekkel álmodik, gondolkodik.
Ugyanúgy nincs fél ember fél elektron, vagy ha úgy tetszik negyed macska. Mert ha annak a felét veszed az már önmagában nem ugyan az.
Ez alapján ki lehet jelenteni, h semmi sem létezik valójában, hanem minden dolog 1 közös hallucináció része, ami valami ( nevezzük el) elektromos erõtérben zajlik.....
Bár itt inkább a fizikai törvényekrõl van szó...
Szal ez már nagyon offtopik...
De ilyen alapon te sem létezel, mert ugye olyan sincs, hogy te vagy.
Vagy najó, akkor szívózzunk, hogy ugye pontosan fél alma nincs, mert mi van ha páratlan számú építõelembõl áll.
De ilyen alapon akkor te sem létezel, mert nem olyan nincs, hogy te vagy. Mert mi vagy? Egy dolog amihez értéket rendelsz?
Sõt, atomok. Mi van ha az atomok építõelemekbõl állnak? Ha az építõelemeket is felépíti valami?
Mi a végsõ dolog? Láttál már ilyet?
NEM? Akkor nem is létezik semmi, ugye? ...
Fél almát nem tudsz vágni, bezzeg atomjaira (vagy bármilyen más építõelemre) szét tudod szedni?
Talán fele atomra nem lehet elosztani, feltéve, ha páros?
Ha nem ismered el hogy minden építõelemekbõl áll akkor te hogyan képzeled a létezést?
Az 1 és 2 számok... közötte miért kellene lennie valaminek?
Félbe nem tudsz vágni almát.
Az alma építõelemekbõl áll és csak az építõelemeire lehet szétvagdosni, de én még nem láttam atomjaira vágott almát sem.
Végtelenre meg pláne. Ha te láttál akkor mond el hogyan nézett ki. Mert én nem tudom elképzelni sem.
Ha valamit vételen sok részre vágsz akkor az nem létezõvé válik.
elegek a pozitív egészek + prefixum kiegészítések.
Van két pozitív egészem, az 1 és a 2.
Ezek között mi van? Semmi nincs?
Veszek egy félbevágott almát.. Az EGY darab félalma, vagy FÉL darab alma?
Választól függõen: hogyan definiálnád a félalmát? Ha lehet definiálni, akkor lehet a végtelenszer félbevágott almát is egy szóval definiálni, szóval van végtelen.
Az egyenes 2 pont közötti legrövidebb távolság $÷>ß*!!!
Nehogy azt mond, hogy a kör ennek megfelel.
A kör pedig egy pontól azonos távolságra lévõ pontok.
De nevezheted a kört egyenesnek, csak az hiba. Pont úgy mint az elektron töltését negatívnak nevezni.
De ha megmutatod a másik végét is, akkor meg már szakasz. Hopp.. szakasz sincs a valóságban, mert nem tudod pontosan megmérni a két végpontot.
Tényleg lassan jogos lesz a felvetésem, hogy csinálj egy listát a nemlétezõ dolgokról, és utána majd lesz értelme tárgyalnunk. 😊
Lassan kezdem magam úgy érezni, mint Orwell regényének olvasása közben, amikor az Újbeszél nyelvet tökéletesítették. 😊
Apropó.. Esetleg nyelv létezik? Merthogy soha nem tud pontos infót közölni valamirõl..?
Mégis kérsz egy végtelen egyenest.
Erre írtam, hogy rajzolj egy kört.
Nem érzed komikusnak, mikor ezek után kikéred, hogy a kör nem egyenes? :-))
És már megint a filozófia ingoványos talajára érkeztünk..
Elméletileg végtelen energiát csak örökmozással lehet elõállítani, ami elméletileg nem létezik...
A hibás dolgokat ki kellene javítani, ezzel teljes mértékben egyetéertek.
Ebben nem vagyok teljesen biztos ha egy +3 töltést és -3 töltést egymással semlegesítek akkor csak 3 db neutrális részecske keletkezik.
Mivel jelölöd a neutrális részecskét?
ha a pozitívat +al a negatívot -al jelölsz akkor mivel jelölöd a semlegest? nullával?
Gömb alakú csak anyagnak lehet alakja.
A számunkra nagyon nagy dolgokat gondoljuk végtelen tulajdonságúnak. Hiba.
A tér szintén nem létezik, nem is görbülhet, elméletileg használjuk könnyebb felfogás miatt.
Kör szintén nem létezik valóságban, a kör definiciójából adódóan nem egyenes egy ponthoz minden irányba azonos távolságban elhelyezkedõ többi pont alkotja a kört, véges számú pontok. (mivel ugye végtelen nem létezik)
A kör kezdõpontja a középpont ezt kell nullánal tekinteni és a 360fokot (ami szintén nem praktikus, miért pont 360 miért nem 100 na mindegy...)
felosztva irányonként azonos távolságot felfenni. Körrel nem lehet mérni.
Éppen ezért a természetben is találkoznunk kell végtelen nagy és végtelen kis értékekkel, erõkkel, energiákkal.
Valahol lennie kell 1 kiskapunak, aminek a segítségével elõ lehet állítani ezeket a végtelen nagy energiákat.
Sokan keresik a módszert, és amint valaki talál valamit, azzal mindig történik valami. Nem mindig csak a jól bevált féligazságok alapján kell gépeket tervezni. Erre mindenki képes egy 1szerû érettségivel is.
Ha hibásak a jelölések ( mert 1 szerû kell) akkor javítani kellene rajta. Az anyag kis méretekben is ugyanolyan bonyolult felépítésû és viselkedésû, mint makro méretekben. ( kvantummechanika- biológia)
Tehát ha van 3 db + töltésem, meg 3 db neg. töltésem akkor, ha találkoznak 3 db semleges töltésem lesz. Ennek is biztos megvan a jelölése
Azt mondják, az Univerzum gömb alakú. ( ez igaz is ). Akkor egy véges térfogatú helyen hogyan férnek meg végtelen mennyiségek? Bár ez már inkább filozófiai kérdés😄
És mi van akkor, ha ez a bizonyos "tér" gravitronokból áll?
-Rajzolj egy kört! Tessék.
A 0 pont mindig az egyenes vége.
Ha te láttál végtelen hosszú dolgot nekem is mutasd már meg, de ha csak az agyadban tudod elgondolni, hogyan nézhet ki és ez valóságos a számodra, akkor irány a elmegyógyintézet.
De elegendõek a pozitív egészek + a prefixum kieg.
Tulajdonságnak mondhatod, hogy negatív, hogy a hülye is értse mirõl van szó. De mennyiségnek nem.
ha van 3db -2 SO4 (szulfát ionod) töltésû abból nem tudsz -3 töltést elvenni, hogy -3töltésû ionod maradjon.
Ezután a valós számokkal megjelölhetem a pontokat. Nem esetlegesen szórom rá a számokat, hanem megkövetelem, hogy a számok valamilyen módon tükrözzék az egyenes pontjainak a geometriáját.
Például az összeadás és kivonás a távolságoknak és eltolásoknak a mûvelete. A kisebb-nagyobb relációk felelnek meg annak, hogy melyik pont van jobbra, illetve balra. Van a híres utolsó axióma, amit az angol szöveg "completeness axiom" néven említ, ami a folytonosságot követeli meg. Tovább ha felveszek egy egységszakaszt, akkor síkgeometriai szerkesztésekkel szorozni is tudok.
http://www.calvin.edu/~rpruim/courses/m361/F03/overheads/real-axioms-print-pp4.pdf
Ha ezeket a geometriai követelményeket megvizsgálom, látom, hogy egybeesnek a valósz számok axiómarendszerével. Tehát a valós számok éppen alkalmasak az egyenes pontjainak megjelölésére. Állítom, hogy ráadásul ez a LEGEGYSZERÛBB konstrukció, ami erre alkalmas.
A természetes számok erre nem elegendõek. A pozitív valós számok sem.
(pontosabban annak speciális esete). Ezt a matematikában ADDITÍV
INVERZNEK hívják.
A töltéseknél ugyanezt látom: ha a proton töltését egységnek nevezem ki, és többszöröseit természetes számokkal jelölöm, akkor látok olyan töltéseket, amelyekkel egyesítve semleges töltést kapok.
Tehát ezeket a töltéseket negatív számokkal jelölöm. Miért? Mert a megfelelõ pozitív töltésekkel kiegészítve a semleges töltést, a nulla töltést adják.