Szélturbina, a régi szélmalmok modernkori változata, a megújuló energiák meghatározó szereplője
  • joebacsi
    #247
    Egyrészt elbeszéltek egymás mellett, molnibalage azt írta, hogy a kőolaj alternatívájaként szénből is előállítható üzemanyag, ám ez a jelenlegi olajárnál még nem gazdaságos. (Valamelyik TV-ben volt is egy riport egy volt bányavezetővel, mikor még 300 környékén volt a 95ös, hogy komolyan gondolkodnak rajta, hogy hamarosan újra beindítják a mecseki szénbányákat.)

    Te pedig az általam belinkelt cikkre, képre reagáltál, bár erre is eléggé ovis szinten :)

    Attól, hogy régi technológia, még lehet, hogy más területeken szerzett fejlődést felhasználva (új ötvözetek, új gyártástechnológia, stb, igazából nem értek hozzá, de laikusként ilyeneket tudok elképzelni) sokkal hatékonyabbá lehet tenni, hogy akár valós alternatívát jelentsen.
    Ugyanez a svájci úriember, aki ezt a gőzautót építette korábban már több gőzmozdonyt is felújított, például egy második világháborús német mozdonyba tette bele a saját továbbfejlesztett gőzhajtóművét, ami jelenleg is üzemel egy svájci vonalon, gazdaságosabban mint egy dízelmozdony.

    Kicsit ontopic is legyen:
    Ha mindenki ilyen szűklátókörűen gondolkodik mint te, akkor modern szélgenerátorokat se építene senki, "mer nehogymá' visszatérjünk az ósdi középkori szélmalmokhoz így a 21dik században merígy soselesz sztártrekk".