289
  • Bith
    Mondjuk, ha nem tudja, hogy a word alkalmatlan erre, akkor nem igénytelen, hanem inkább hozzá nem értő. Ennyit javítanék még a hozzászólásom végén. De az is igaz, hogy igényes kiadványt tutira nem office-szal (semelyikkel se, tök8 ki gyártja) készítenek...
  • braeburn
    Akad azért pár rongyos Linuxos a világon, akivel nem jutna eszembe összehasonlítani egyetlen hazai milliárdos vagyonkáját sem.
  • Bith
    Jahh, még valami. A pdf pölö egy jó formátum, az minden gépen ugyanúgy nyílik meg, nem tördelgeti át önkényesen a program. Persze ettől még marad a Quark :).
  • Bith
    Ez mondjuk marhaság. Amikor én nyomdai előkészítő voltam, akkor attól rettegtem mindig, ha valaki word-ben hozta a szarát :/. Miért? Azért, mert akkor ő meg volt győződve róla, hogy az már tök kész, és örült milyen jó fej. Én meg csinálhattam, hogy olyan legyen, amilyet elképzelt... Inkább hozta volna sima txt-ben a szöveget, azt elmondja, hogy milyen legyen, sokkal egyszerűbb lett volna. A nyomdai program pedig a QuarkXpress volt, mert az erre való. A word NEM alkalmas kiadvány szerkesztésre, azt a buta titkárnőknek találták ki ilyen levélírásra. Egyébként az OO "word"-je is valószínűleg ilyen, az SEM nyomdai munkára való.
    Miért nem? Egyszerűen, mert a word (és lehet, hogy az OO szerkesztője is) ahány gép annyi féle módon jelenítette meg a hozott dokumentumot. Szal, ha behoztak valamit, hogy "ez tök kész, csak ki kell nyomni", az tök szépen megnyílt az én word-öben leprán áttördelve, köbö köze nem volt ahhoz, amit a megrendelő "tök kész"-re csinált. Meg szinre bontani se nagyon tudott a word. Meg sokmindent, ami kellet volna, hiszen nem is arra volt kitalálva! Ééértem? És szerintem még most is ilyen (annyira nem vágom a legeslegújabb verziót, mert, ha lehet kerülöm, mint a pestisest).
    Összefoglalva: aki word-ben készít nyomdai kiadványt, na AZ az igénytelen. (itt most az OO hasonló cuccára is gondoltam, ez most nem MS ellenes beszólás, hanem word ellenes nyomdai oldalról :))
  • rendiboy
    Most nem értem miért kell kötekedni a Linuxal.javascript:document.newmessage.submit();
  • A1274815
    Ha nem megy pozitív reklámmal, akkor próbáljuk negatívval, elv alapján.

PS.: Jól áll a pingvinnek az az első Világháborus német rohom sisak, valahogy illik egyes cső Linux-osok, bár néhányat én csak a "villanyszerelő" egyenruhában tudnám elképzelni őket.

Tisztelet a kivételnek.
  • BStage
    ez most akkor szánalmas vagy igénytelen?
    ubuntu.com. gratulálunk nekik is.
  • ehhehe
    [URL=http://kepfeltoltesbcs.extra.hu/files/wow1179256771.jpg]The "Wow" starts now[/URL]
  • kanesoban
    Sokak írták itten, hogy a szabad szoftvereket jórészt hobbiból csinálják, nem professzionálisan, összehangoltan. Nos, ez nem igaz. Az opensource fejlesztők nagy részét cégek bérlik, mint a Sun, Novell, IBM. A hobbifejlesztők csak kb 10%-t teszik ki a fejlesztőknek. Hogy miért éri meg a nagy cégeknek milliókért fejlesztőket bérelni, hogy aztán ingyen osztogassák a terméket? Ezért:

http://hungarian.joelonsoftware.com/Articles/StrategyLetterV.html

Röviden: ezek a cégek első sorban hardvereket gyártanak, és akarnak eladni minél nagyobb tömegben. Az embereknek a hardver használatához szoftverre van szüksége, azt is meg kell venni. Minél olcsóbb a szoftver, az emberek annál inkább megveszik a hardvert is, hiszen a szoftver-hardver csak együtt használható, és így az embereknek olcsóbban adnak el úgy egy terméket (számítógép), hogy közben nem csökkentik a termékeik (hardver) árát. És persze akkor a legjobb, ha ez a nagyon olcsó szoftver versenyképes, sőt, minél jobb.

Kik állnak még az opensource mögött?

http://www.c-enter.hu/archivum/hirek/2004_02/kik_allnak_az_open_source.html

Röviden:
    - rendszergazdák: a rendszergazdák jól járnak azzal, ha egymás között cserélgethető, fejlesztgethető szoftvereket használnak, mert így gyorsan bele lehet tenni bármilyen funkciót, ami iránt fel merül az igény.
    - kutatók: a kutatóknak gyakran teljesen egyedi igény szerinti szoftver kell a kutatásaikhoz, amit ők maguk megcsinálnak, aztán mivel nem eladni akarták a szoftvert, nyílttá teszik.
    - kis cégek, akiknek nincs pénzük szoftvert venni, és hegesztenek maguknak.
    - egyetemisták: ők általában azért fejlesztgetnek, hogy kipróbálják magukat, illetve ők azok, akik talán tényleg "elvből" állnak az os mozgalom mellett. Vagy azért is.

Óriási tévedés azt hinni, hogy az os fejlesztők csak az utóbbi csoportból állnak.
  • A1274815
    "En ennel melyebb szintre gondolok. Pl arra hogy hogyan is bootol be a rendszer, mik a lepesek (pl. /etc/inittab), melyik daemon miert/hogyan indul, mit csinal hogyan konfiguralhato, stb."

Szerinted az hol van benne a Windows-ba, hogy melyik szolgáltatás/driver mikor induljon el milyen paraméterekkel? Meg súgom a Registry-ben, méghozzá: HKML\System\CurrentControlSet\Services.

De pl. a Kernel, az Executive, a Virtuális Memória Manager, a VCache, a HAL, az LSA, a különböző futtató alrendszerek (Win32 (Console+GUI), Posix, stb.), a bootsorán lefutó programok, a Session Manager, stb. beállításait megtalálod a HKLM\System\CurrentControlSet\Control-on belül kategórikusan.
  • jzombi
    Ja, a 9x sorozat egy kalap sz@r volt, kár, hogy azt szánták desktopra. Azóta szerencsére változott a dolog.
  • ehhehe
    Nem tudom van-e olyan, aki úgy érezte, hogy a '95 után elvettek tőle valamit és onnantól kezdve már csak használta a számítógépet, de nem tekintette hobbijának ezt a tevékenységét. Linuxot használni viszont élmény, ki kell próbálni, vagy bejön, vagy nem.
  • Athlon64
    Na látod nekem ez alap volt. Más hogy leszedjem az MS fotokat, mert én az Arial betűtípust kultiválom és az ugyebár nem volt. Na meg a kompatibilitás miatt.
    Ez kb. 2 perc alatt meg is volt a programok hozzásadása/eltávolítása alatt.
    Beírtam a keresőjébe hogy "Font" és a legelső helyen volt a MicroSoft fontok.
  • KoS
    "Registry-ről gondolom még nem igen ismerkedtél meg."

En ennel melyebb szintre gondolok. Pl arra hogy hogyan is bootol be a rendszer, mik a lepesek (pl. /etc/inittab), melyik daemon miert/hogyan indul, mit csinal hogyan konfiguralhato, stb.
    Olyan szintig nem tudsz lemenni win-ben mint Linux-ban.

"Forrás kódokat meg nem igazán lehet nézegetni, több 10MB fölött, azaz lehet, de nem igazán lehet felfogni az egészet, hosszú idő után már meglehet benne találni kisebb részeket, de azt, hogy miért működik úgy ahogy, illetve miért azt írták oda a kódban, az egyáltalán nem lesz triviális annyíidő után sem."

Az egeszet atlatni termeszetesen nagyon sok idobe tellne, ha egyaltalan lehetseges, de ha egyes reszei erdekelnek, akkor azt relativ konnyen meg tudod nezni bizonyos tapasztalat utan.

"Mondom ezt úgy, hogy már írtam át részeket opensource programokban."

Rispekt. Akkor nem kell sokat magyaraznom :)
  • roliika
    :) Letöltöttem az Unbutu linuxot és most emulálva arról írok. Így is elég gyors. :)) Szerintem így mindenkinek egy próbát megér, telepítése az emulátorra egyszerű! :)
  • braeburn
    "Hát ugyebár az OOo alá le kell szedni a MS-es fontokat (Ariel, TimesNewRoman...)
    Mert gondolom azaz alapértelmezett ill. elvárt." :)
    Öt perc pluszmunka. Mindössze a restricted cuccokat kell letölteni és semmi csuszi és zűrzavar. Igaz, hogy tudni kéne mire is van szükség, mert a Linux nem önt a nyakadba milliónyi felesleges dolgot. Mindenki a saját igényei szerint rakja össze az alkalmazásait, bár nem kell félteni egyik disztrót sem, bőven akad felesleg ott is.
  • A1274815
    Ja és nem régebbi verzióba volt kimentve.
  • A1274815
    Nem egyszer nyítottam már meg Office 97-tel Office 2003-mal készített dokumentumokat minden probléma nélkül, csak legfeljebb egy-két dolgot nem lehett megváltoztattni benne.
  • A1274815
    "Masreszt ha ez a vagyad, hogy urald a renszert nem csak a programok telepitesere vonatkozik, hanem az egesz op.rendszerre, akkor tenyleg meg kellene tanulnod a Linux hasznalatat, mert ott a legmelyebb szintig lehet latni hogy mi miert van, illetve utana lehet jarni. "

Registry-ről gondolom még nem igen ismerkedtél meg.

" Ez is egy dolog volt ami megtetszett a Linuxban, azaz hogy ha raszanom az idot, a legmelyebb retegig at lehet nezni, meg lehet erteni a rendszert. "

Windowsban is egybizinyos színtig el lehet játszani + a Windows elégjól le van dokumentálva az msdn-nen.
    Forrás kódokat meg nem igazán lehet nézegetni, több 10MB fölött, azaz lehet, de nem igazán lehet felfogni az egészet, hosszú idő után már meglehet benne találni kisebb részeket, de azt, hogy miért működik úgy ahogy, illetve miért azt írták oda a kódban, az egyáltalán nem lesz triviális annyíidő után sem.

Mondom ezt úgy, hogy már írtam át részeket opensource programokban.
  • Athlon64
    Ja és az MS támogatni fogja az OOo-s formátumot
  • Athlon64
    Szerintem meg nem tévedés és épp ezért van mentési lehetőség régebbi verzióba.
  • A1274815
    "Amúgy meg ha egy régebbi MsOffiec-ba hívnád be a dokumentumodat akkor valoszínű,hogy ott is lenne eltérés."

Tévedés, csak akkor van eltérés, ha valami nagyon extra cuccot használtál benne, ami a régebbiben nem volt, sőt akkor se mindig.
  • braeburn
    Az egyik röhejes dolog éppen az Automatix2 nyújtotta választék, amiben megtalálható a world is. Bőven elég egy szakdolgozathoz a próbaidő is, azután már némi ellenszolgáltatás ellenében stabilizálható, így viszont paralel próbálható ki akár mindkettő a Feisty-n. Innen számítva szabad alom minden szabadalom.
  • Athlon64
    Hát ugyebár az OOo alá le kell szedni a MS-es fontokat (Ariel, TimesNewRoman...)
    Mert gondolom azaz alapértelmezett ill. elvárt.

Amúgy meg ha egy régebbi MsOffiec-ba hívnád be a dokumentumodat akkor valoszínű,hogy ott is lenne eltérés.
  • KoS
    "Másrészről meg szeretem én "uralni" a szoftvert, tehát a legkisebb részletekig meghatározni, hogy melyik partíció melyik könyvtárába települjön, esetleg a profilok hol helyezkedjen el, kirakjon-e ikont, ha igen, hova...stb"

Ha eddig csak ezt olvastam volna toled, akkor azt mondanam hogy a Linux pont neked valo :)
    Persze az elore elkeszitett csomagoknal nem tudod megmondani hogy hova telepuljon (mivel vannak szabvanyos helyek ahova kerulnek a dolgok, ez elsore nekem is erthetelen volt, de mar kezre esik), de ha sajat magad forditod a programot, akkor egesz aprolekosan be lehet allitani mindent. Persze ezt egyelore nem ajanlanam, mert ehhez kell bizonyos tapasztalat, es ahogy olvasom a kornyezetben nincs gyors segitseg.

Masreszt ha ez a vagyad, hogy urald a renszert nem csak a programok telepitesere vonatkozik, hanem az egesz op.rendszerre, akkor tenyleg meg kellene tanulnod a Linux hasznalatat, mert ott a legmelyebb szintig lehet latni hogy mi miert van, illetve utana lehet jarni. Ez is egy dolog volt ami megtetszett a Linuxban, azaz hogy ha raszanom az idot, a legmelyebb retegig at lehet nezni, meg lehet erteni a rendszert. Persze az elejen sokat szenvedtem, az el kell ismernem. Akkoriban meg nem is voltak ilyen kiforrottak a disztribuciok. De most mar nagyjabol azt erezhetem amikor win-t kell hasznalnom, mint te amikor Linuxszal szenvedsz. Sok minden nem esik kezemre, nehany megoldas sokkal hulyebb, bonyolultabb mint Linux alatt. :)
  • assdf
    Én nem irok nagy szavakat.
    A szakdolgozatom ms wordben irtam, minden különösebb gond nélkül (természetesen stilusok, tartalomjegyzékkel együtt egy rakás formai követelményt betartva, táblázatokkal grafikonokkal). Viszonylag gyorsan ment.

A kollégám nagy linuxos ezért ő openofficban irta. Nos, körülbelül 10 percenként hallottam tőle egy jó nagy anyázást, hogy ez a funkció miért van úgy eldugva, ez miért nem található meg, ez miért van igy elbonyolitva, miért ilyen tetü lassú stb. Megtörtént hogy egyszerüen átküldte nekem az adott részt hogy formázzam meg neki bizonyos szempontok szerint mert oo-ban egyszerüen képtelenség/agyonbonyolitott.

Na most ebből nem következik hogy az OO szar vagy az ms office jó, mivel ezek szubjektiv vélemények, de ő megfogadta hogy oo-ban többet az életben semmit nem csinál az biztos.

-más: megnyitottam egyszer a még félig kész dolgozatot oo-ban is. word alatt 26 oldal volt, oo-ban 31 oldal és természetesen minden el volt csúszva... Szóval ennyit a kettő kompatibilitásáról.

Flame ne legyen belőle ezek megtörtént dolgok és szubjektiv vélemények.
  • Penge4
    "Inkabb azt ird le hogy Windowson hogyan mukodik ugyanez."

Az magától értetődik, hogy Windowsos szoftverekhez van a legtöbb infó, support (fórumokon, itt ott)...stb. Én nem az a típus vagyok, hogy elém tesznek valamit és használom, hanem szeretek utánanézni hogy miből mi a legjobb, illetve a globális vélemény az adott valamiről, bármiről legyen is szó. Másrészről meg szeretem én "uralni" a szoftvert, tehát a legkisebb részletekig meghatározni, hogy melyik partíció melyik könyvtárába települjön, esetleg a profilok hol helyezkedjen el, kirakjon-e ikont, ha igen, hova...stb

"alap esetben szerintem ilyenre nincs szukseg"

Konkrétan az Opera heti előzetesét szerettem volna telepíteni.

"Viszont szerintem ha egy eloismeretekkel nem rendelkezo ember ele leraksz egy windowst, szinten nehezere fog esni sok sok dolog, es eleg sokat kell tanulnia hogy valamennyire otthonosan mozogjon."

Lehet, mert ezt szoktam meg, vagy mert ez volt az első, de valahogy mindig egyértelműbbnek tűnt, a legtöbb dologra magamtól rájöttem.

"En egyebkent azt szoktam ajanlani, hogy ugy vagjon mindenki bele a Linuxszal valo ismerkedesbe, hogy van a kozeleben egy hozzaerto ember, aki mar ismeri a rendszert, es atsegiti a kezdeti nehezsegeken."

Valószínűleg ez is bejátszhat, mert bármelyik ismerősömnek megemlítettem, általában a "LINUXOOOT? Normális vagy, ember?" választ kaptam, tehát egy olyan nincs, aki egyáltalán látott már közelebbről Linuxot azt leszámítva, hogy esetleg azzal vette a Tesco Gazdaságos gépet, amiről első bebootolás után leszedte, majd Windowst tett a helyére.
  • homeless
    Nem fogsz ilyen listát látni, mert ez nem több, mint egy lejáratókampány a linux ellen.
    Első lépés: Kijelentik, hogy a linux lop a windowstól
    Második: Kijelentik, hogy "A szabad szoftveres mozgalom nincs többé"

Kivancsi vagyok holnapra mit kapunk.

A sun-t miért nem vádolják ilyenekkel(staroffice, JDE)? Mert akkor a sun visszaperelne rágalmazás miatt?
  • remark #141
    Ez engem is erdekelne nagyon.
    Es miutan a lista napvilagot lat, szertnem latni a lista erdekesebb elemeit kiemelo bulvar (azaz a legutolso emberekhez is eljuto) cikkeket latni. Meg azt is szeretnem latni ha ez a nem feltetlen elonyos cikktomegnek orulni fog-e az MS. A fényes Windows márka mennyire marad fényes...
  • KoS
    Nah, ez mar egy olyan hangvetel illetve konstruktiv hozzaallas, amire erdemes valaszolni.

Teljesen igazad van, hogy a legtobb/legjobb info Linuxhoz valoban angol nyelven elerheto, es aki esetleg nem tud angolul az tenyleg hatranyban van ezen a teren. Bar mostanaban egyre tobb es jobb magyar nyelvu forum van ahol segitenek a kezdoknek, de mondjuk ha valamit keresek, en angol nyelven keresem.
    Masreszt valoban nem egyszeru neha boviteni a csomagkezelo listajat ha speci dolgok kellenek, illetve megesik hogy forrasbol kellhet telepiteni (ez egyre ritkabb, foleg mainstream disztribucioknal, alap esetben szerintem ilyenre nincs szukseg).

Viszont szerintem ha egy eloismeretekkel nem rendelkezo ember ele leraksz egy windowst, szinten nehezere fog esni sok sok dolog, es eleg sokat kell tanulnia hogy valamennyire otthonosan mozogjon. En peldaul nagyon sok olyan embert ismerek aki egyszeruen _nem_ _mer_ semmit feltelepiteni winre, mert fel hogy elrontja.

En egyebkent azt szoktam ajanlani, hogy ugy vagjon mindenki bele a Linuxszal valo ismerkedesbe, hogy van a kozeleben egy hozzaerto ember, aki mar ismeri a rendszert, es atsegiti a kezdeti nehezsegeken. Ha ez nem megoldhato, akkor marad a forumozas, ami valamennyivel tobb kellemetlenseggel jar.
    Ja es aki nem hajlando uj dolgokat tanulni es megszokni, az inkabb bele se fogjon.

En amikor megismerkedtem a rendszerrel nem volt a kozelembe hozzaerto, es forumokon (foleg angol nyelvueken) illetve levelezo listakon tanultam meg az alapokat. Engem egyebkent lenyegeben az fogott meg a rendszerben hogy nagyon sok segitokesz ember volt a levlistakon.
  • remark #139
    Az egyik legjobb dolog az Ubuntu-ban, ami leginkabb tetszett es megfogott Windows-rol atterve, az az mod ahogyan a frissteket kezeli, es ahogyan a disztribuciohoz elerheto kiegeszitoket elerhetove teszi. Egyszeru, kenyelmes, egyertelmu, gyors... Ha valamit ertekelni fog egy kezdo linuxos, akkor az ez.

De az hogy te nem igazodsz ki a listan??? Hogy EZT hozod fel mint problemat??
    Inkabb azt ird le hogy Windowson hogyan mukodik ugyanez. Hogyan teszi az MS elerhetove az ujdonsagokat. (Ezzel most nem azt feltetelezem hogy ezt a windows nem tudja, hanem pont azt, hogy tudja, csak kivancsi vagyok, hogy hogyan...)
  • Penge4
    "Az hogy nem találtad meg a csomagkezelőt, amibe egy keresett program nevét kell beírni, és okézni egyet, majd mindent megcsinál, az egyszerű lámizmus :D"

Jellemző Linuxos gondolkodásmód. Aki nem fordít kernelt, vagy nem nyugdíjas alap felhasználó, és nem esik hasra a Linuxtól az már csak láma lehet.
    Igen megtaláltam, sőt azt is tudom, hogy különböző címekkel bővíthető a lista, ha esetleg "az alapból benne lévő rengeteg program között" nem találnám, ami kell. 1: Kurvára nem részletes az infó (neten kell utánanéznem) és angol nyelvű. Tudom, bunkó vagyok, meg az is aki nem angolt, hanem mondjuk németet tanul.
    2: kutathatok listák után, ha nem találom az adott programot az "amúgy is részletes listában".
  • strogg
    Arra azért kíváncsi lennék mik a megsértett szabadalmak :)
    Ami azt illeti egy jó nagy szabadalmi felfordulásra azért szükség lenne. Rögtön rájönne mindenki, hogy egy marhaság amit mávelnek. (és nem kevésbé életveszélyes az IT iparra nézve)
  • rolika
    szerintem ezeket egyszer k.rvára felrobbantja valaki...
  • jzombi
    "Leszokhatnátok már erről a fizetős vs. ingyenes vitáról. Majd akkor vegyétek újra elő, ha nem lesz warez Windows, de a Vista nem rég jött ki és már 20 féle crackelt és buherált változat van belőle. Úgyhogy helyesebb úgy, hogy én is inkább 1 giga ramot veszek, amivel 3x annyit érek el, Windowson a professzionális (crackelt) szoftverekkel, mint az igénytelen ingyenes progikkal.

Amúgy meg feltételezem, hogy amit "én Windowsra költök" az neked elmegy a DVD filmek és zenei albumok vásárlására. És még a Windowsosok fogynak ki a normális érvekből? "
    Személy szerint könnyebben/gyorsabban végzek el linux alatt adott feladatot, mint winen, szóval még így is jobban megérné nekem a linux. De persze esetetben biztos ellenkező a dolog, megértem, hogy wint használsz, és ez nem okoz nekem lelki fájdalmakat /értsd: leszarom mit használsz, gondolom te is hogy én mit használok, ergo felesleges vitázni:)/
  • Sanyix
    "LOL. Kezdésképp azzal lehetne kurvára barátságos, ha egy telepítés annyiból állna, hogy letöltöm a gz-t, jobbkatt->Kibontás ide->kétkatt a kibontott (egyetlenegy) fájlon, majd elindul a részletes telepítés, amiben bekonfigurálhatom, hogy hova akarom telepíteni, meg hova rakjon parancsikont, meg ilyen apróságok." Az hogy nem találtad meg a csomagkezelőt, amibe egy keresett program nevét kell beírni, és okézni egyet, majd mindent megcsinál, az egyszerű lámizmus :D
    Az meg csak túlbonyolítás, hogy kezdőként, forráskódból akarsz programot fordítani, és telepíteni (ezek a gz-s fájlok). Persze olyan embernek, aki megtalálja a csomagkezelőt, ez sem okozna gondot egy kis utánajárással.

"Ennyit én is kapásból tudtam (még a frissítéseket is telepítettem, aztán a csomagkezelőt is megtaláltam), de nem igazán úgy terveztem, hogy életem végéig passziánszozok meg netezek Ubuntu alatt. 1 hétig nem volt fent, 2 nap volt a max, elég is volt annyi belőle egy életre."

A szüleimet hoztam fel példának, mert nem értenek egyáltalán a géphez. Nem azt mondtam hogy ennyit lehet. Önálló gondolkodásra nem vagy képes, vagy direkt értetlenkedsz? Én pl doom3maztam, il2-ztem, filmet néztem, zenét hallgattam, szervert indítottam.

Ezek miatt csodálkozom is hogy operát használsz, ha nem írtad volna, azt hinném, hogy a kedvenced az ie.
  • jzombi
    "LOL. Kezdésképp azzal lehetne kurvára barátságos, ha egy telepítés annyiból állna, hogy letöltöm a gz-t, jobbkatt->Kibontás ide->kétkatt a kibontott (egyetlenegy) fájlon, majd elindul a részletes telepítés, amiben bekonfigurálhatom, hogy hova akarom telepíteni, meg hova rakjon parancsikont, meg ilyen apróságok. "
    Mert most úgy megy, hogy elinditod a csomagkezelő grafikus alkalmazásodat, kikeresed a kedvelt programodat, rákattintasz, hogy telepítsed, aztán megvárod míg a szines sáv feltölti az üres sávot, majd leokézod, hogy sikerült feltelepítened? Ez tényleg annyira barátságtalan, nemértem hogy tudtak ilyen szart csinálni. Ha meg a pénzes játékok linuxos verziója okoz gondot, azokhoz ált. van grafikus telepítő /next-next-ok/.
    "Hát NEM (ezt már leírták előttem is páran), különben meg a legnagyobb (a szimpla lopástól is sokkal nagyobb pofátlanság), ha valaki munkáját ellopom és nyilvánossá teszem mindenki számára az open source jóvoltából, majd ezek a senkik verik a mellüket, hogy fasza Windowshoz hasonló rendszert alkottak."
    Jah. milyen kár, hogy nem szabadalmaztatták a kereket, most mindenki szophana és fizethetné a licenszet. Egyébként tényleg lenne értelme a szabadalmaknak, de azért előtte gondold végig a helyzetet: van egy kis cég, kitalál valamit, mondjuk a triplaklikket /csak példa/. Rájönnek a nagy cégek, hogy ez milyen fasza jó, fizetnek hát a kis cégnek, hogy használhassák a szabadalmat. Ez eddig frankó, de egy másik kis cég is írna egy programot, ami tök jó lenne, csak nem tudja kifizetni a triplaklikket, ezért anélkül kerül forgalomba, és ezért senkinek se kell. Ezért a kis cégnek nincs sok esélye, a nagy meg jól jár.
    Nah minden jót és kevesebb flame-t, rosszat tesz a szervezetnek:)
  • Penge4
    Leszokhatnátok már erről a fizetős vs. ingyenes vitáról. Majd akkor vegyétek újra elő, ha nem lesz warez Windows, de a Vista nem rég jött ki és már 20 féle crackelt és buherált változat van belőle. Úgyhogy helyesebb úgy, hogy én is inkább 1 giga ramot veszek, amivel 3x annyit érek el, Windowson a professzionális (crackelt) szoftverekkel, mint az igénytelen ingyenes progikkal.

Amúgy meg feltételezem, hogy amit "én Windowsra költök" az neked elmegy a DVD filmek és zenei albumok vásárlására. És még a Windowsosok fogynak ki a normális érvekből?
  • jzombi
    Szerk.: nem vitatkozni akarok, csak az általad használt jelzőkkel van bajom. NEM az OOo az igénytelen, hanem esetleg olyanra használják (talán pénzhiány miatt), amire nem olyan jó, mint az MS verziók.
  • Penge4
    "A felületről annyit, hogy egyes disztrók valóban windowshoz hasonlító felületet készítenek, de ennek általában az oka az, hogy egy kezdő linux felhasználónak is a megszokotthoz hasonló számára már barátságos felület legyen elérhető."

LOL. Kezdésképp azzal lehetne kurvára barátságos, ha egy telepítés annyiból állna, hogy letöltöm a gz-t, jobbkatt->Kibontás ide->kétkatt a kibontott (egyetlenegy) fájlon, majd elindul a részletes telepítés, amiben bekonfigurálhatom, hogy hova akarom telepíteni, meg hova rakjon parancsikont, meg ilyen apróságok.

"Ha belinkeled ide hogy megy akkor ok"

A telepítés parancssorból? Letöltöd a xy.exe fájlt mondjuk az E:\Downloads mappába, majd Win+R->cmd->
    "E:" Enter
    "cd Downloads" Enter
    "xy.exe" Enter

"Anyám, apám szinte semmit nem ért a számítógéphez, de egy ubuntu 6.10 elé ülve elég gyorsan elvoltak a netezéssel, meg a beépített játékokkal, énis mikor életembe először láttam linuxot. 1 hét után már a konzolról matattam, 2 hónap után konzolról konfigoltam a rendszert :)"

Ennyit én is kapásból tudtam (még a frissítéseket is telepítettem, aztán a csomagkezelőt is megtaláltam), de nem igazán úgy terveztem, hogy életem végéig passziánszozok meg netezek Ubuntu alatt. 1 hétig nem volt fent, 2 nap volt a max, elég is volt annyi belőle egy életre.

"mindegy mien platformot használok ugyanazokat a funkciokat ugyan ugy érem el"

Ha ugyan azokat ugyanúgy éred el, akkor mi az értelme, hogy több platform létezik?

"BÁRMI bele tehető szabadalomtól függetlenül épp azért mert teljesen nyílt a forráskódja!"

Hát NEM (ezt már leírták előttem is páran), különben meg a legnagyobb (a szimpla lopástól is sokkal nagyobb pofátlanság), ha valaki munkáját ellopom és nyilvánossá teszem mindenki számára az open source jóvoltából, majd ezek a senkik verik a mellüket, hogy fasza Windowshoz hasonló rendszert alkottak.

"Akkor most egy rakás pénzt kérhetne ezért az Apple mert az ő ablakos rendszerüket használja a win."

Az Apple nem szabadalmaztatta ezt, amikor az MS lemásolta.

"Monopol helyzet"

Ez már nagyon ciki, hogy ezzel jöttök.

"mindenből 1 az os-ben, méghozzá keményen integrálva (eltávolíthatatlanul)"

Nem tudom te hogy vagy vele, de én szeretem, ha feltelepítem és nem kell minden szart telepíteni még külön, hanem azonnal használatra kész. Amúgy meg az első három lépésem Opera felpakolása, Winamp felpakolása és K-Lite Codecs Pack felpakolása, majd Media Player Classic használata filmek és videók lejátszására. De nagyon jó, amikor egy olyan Windows elött vagyok (sulis, munkahelyi), amire nem veszik jó néven, ha telepítgetek ezt-azt a korlátozást megkerülve, akkor tudok min zenét hallgatni, videókat nézni meg ilyesmi. Az meg, hogy TE nem tudod eltávolítani, az a saját szegénységi bizonyítványod. Maradj tényleg a Linuxnál és sírj a driverek meg a többi miatt, a Windows nem neked való.