"A felületről annyit, hogy egyes disztrók valóban windowshoz hasonlító felületet készítenek, de ennek általában az oka az, hogy egy kezdő linux felhasználónak is a megszokotthoz hasonló számára már barátságos felület legyen elérhető."
LOL. Kezdésképp azzal lehetne kurvára barátságos, ha egy telepítés annyiból állna, hogy letöltöm a gz-t, jobbkatt->Kibontás ide->kétkatt a kibontott (egyetlenegy) fájlon, majd elindul a részletes telepítés, amiben bekonfigurálhatom, hogy hova akarom telepíteni, meg hova rakjon parancsikont, meg ilyen apróságok.
"Ha belinkeled ide hogy megy akkor ok"
A telepítés parancssorból? Letöltöd a xy.exe fájlt mondjuk az E:\Downloads mappába, majd Win+R->cmd->
"E:" Enter
"cd Downloads" Enter
"xy.exe" Enter
"Anyám, apám szinte semmit nem ért a számítógéphez, de egy ubuntu 6.10 elé ülve elég gyorsan elvoltak a netezéssel, meg a beépített játékokkal, énis mikor életembe először láttam linuxot. 1 hét után már a konzolról matattam, 2 hónap után konzolról konfigoltam a rendszert :)"
Ennyit én is kapásból tudtam (még a frissítéseket is telepítettem, aztán a csomagkezelőt is megtaláltam), de nem igazán úgy terveztem, hogy életem végéig passziánszozok meg netezek Ubuntu alatt. 1 hétig nem volt fent, 2 nap volt a max, elég is volt annyi belőle egy életre.
"mindegy mien platformot használok ugyanazokat a funkciokat ugyan ugy érem el"
Ha ugyan azokat ugyanúgy éred el, akkor mi az értelme, hogy több platform létezik?
"BÁRMI bele tehető szabadalomtól függetlenül épp azért mert teljesen nyílt a forráskódja!"
Hát NEM (ezt már leírták előttem is páran), különben meg a legnagyobb (a szimpla lopástól is sokkal nagyobb pofátlanság), ha valaki munkáját ellopom és nyilvánossá teszem mindenki számára az open source jóvoltából, majd ezek a senkik verik a mellüket, hogy fasza Windowshoz hasonló rendszert alkottak.
"Akkor most egy rakás pénzt kérhetne ezért az Apple mert az ő ablakos rendszerüket használja a win."
Az Apple nem szabadalmaztatta ezt, amikor az MS lemásolta.
"Monopol helyzet"
Ez már nagyon ciki, hogy ezzel jöttök.
"mindenből 1 az os-ben, méghozzá keményen integrálva (eltávolíthatatlanul)"
Nem tudom te hogy vagy vele, de én szeretem, ha feltelepítem és nem kell minden szart telepíteni még külön, hanem azonnal használatra kész. Amúgy meg az első három lépésem Opera felpakolása, Winamp felpakolása és K-Lite Codecs Pack felpakolása, majd Media Player Classic használata filmek és videók lejátszására. De nagyon jó, amikor egy olyan Windows elött vagyok (sulis, munkahelyi), amire nem veszik jó néven, ha telepítgetek ezt-azt a korlátozást megkerülve, akkor tudok min zenét hallgatni, videókat nézni meg ilyesmi. Az meg, hogy TE nem tudod eltávolítani, az a saját szegénységi bizonyítványod. Maradj tényleg a Linuxnál és sírj a driverek meg a többi miatt, a Windows nem neked való.