Elgondolkodtató feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Guilty01
na,most megint elég homályos leszek,de remélem vki ráismer a feladványra. Nemtom itt láttam-e,vagy vhol máshol, de a lényege az volt hogy egy csávó a lóvait a fiaira hagyta,és megmondta hogy x%-a az egyiké, y%-a a másiké,stb.. De így nem tudták elosztani,jött az ügyvéd,az õ lova segítségével meg már sikerült. Vagy vmi ilyesmi😄

You\'ll never walk alone!

Prince of Máté
Pár könnyû feladat^^

1.
A sötét szobában egy fiókban 25 fekete és 25 piros zokni van. Hány zoknit kell minimum kivennem, hogy biztosan legyen egy összeillõ párom?

2.
Egy körön 77 különbözõ pontot tûzünk ki. Hány olyan szakasz húzható, amelynek végpontjai csak a kör megjelölt pontjai lehetnek.

3.
4 fekete és 3 barna tehén ad annyi tejet 5 nap alatt mint 3 fekete és 5 barna tehén 4 nap alatt.
Melyik jobb tejelõ, a fekete tehén vagy a barna tehén?

volt már
feladat #329
megoldása #331

Kamerával xDDD
Guilty01
Valamikor régesrégen még láttam egy feladatot:
4 embert beásnak a homokba,csak a fejük látszik ki, mindegyikük fejére csákót tesznek,2 fekete és 2 fehér csákó van. A 4. egy fallal el van választva a többitõl, a 3. látja az elõtte levõ 2 ember csákóját, a 2. meg az elõtte levõjét. Hogyan tudják kitalálni hogy milyen színû a 4. ember csákója?
Már sajna nem emlékszem a megoldásra,szal vki oldja meg pls😊

kz
a #8 errõl szól.

Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.

NonsenS
Jaja. Én is olvastam, valahogy tényleg meg lehet oldani, hogy a 9 ember megmeneküljön. De információt csak annyit adhat az emberke, hogy piros, vagy fehér.

„Ha meg lehetne menteni Magyarországot három aranyforinton, nem hiszem találnék-e három embert, aki ezt a három forintot ide adná”

kz
az eredeti sapkás feladatban a kommunikáció legkisebb gyanúja esetén is mindenkinek annyi. az elsõ ember 50%-a és a többiek tuti menekülése trükkök nélkül biztosítható.

Max7
kicsit politikai megoldás (de igaz is lehetne) remélem nem kapok ezért büntit 😞

Spoiler (katt a megjelenítéshez)

a, gyurcsány ferenc a választások elött orbán viktornak
b, gyurcsány ferenc a választások után orbán viktornak
c, gyurcsány ferenc az öszödi beszéd után orbán viktornak

Ne vitatkozz a hülyékkel, mert lealacsonyodsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal! [ http://dchelp.hu ]

Max7
Könnyû: Az egyik dobozba teszel 1 pirosat a másikba az összes többit és amikor huzni akarsz és érzed hogy több golyó van benne akkor meggondolod magad és a másikból húzol amiben csak 1 piros van! Tehét 100% hogy pirosat húzol!

a nehéz már volt 9 ember menekülhet meg 100%-ra az elsõnek 50-50% esélye van pl megbeszélik a hangsúlyt ha ugyan olyan sapka van rajta mint amire tippel õ akkor a szótag elejét nyomja meg pl FEhér ha nem akkor a végét tehát piROS így az elsõ tippel a többi mind emgmenekül de ez már volt aszem kicsit más emgoldással!

Ne vitatkozz a hülyékkel, mert lealacsonyodsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal! [ http://dchelp.hu ]

ez meg sima LKKT (legkisebb közös többszörös)
vagy nem?

a sapkás is volt már (ez volt a legelsõ feladat (elsõ hozzászólás))
az elsõnek 50% utána 100% (ha jól emlékszem)

a megoldásra már nem emlékszem, de asszem ez már volt (nem a Mi a címe ennek a könyvnek-bõl van?)

NonsenS
Megoldás:
A könnyûre: Az A) dobozba teszel egy pirosat, a 😎 dobozba pedig a maradékot: Ha az A)-t húzod, akkor megmenekülsz, de ha a B-t, akkor közel 50% eséllyel megmenekülsz. Összességében majdnem 75%-os eséllyel menekülsz meg.
A közepesre: A leghátsó azt mondja, ami az elõtte lévõn van, így az elõtte lévõ megmenekül. De az õ elõtte lévõ már nem feltétlen. Etcetera. Így minimum 5, átlag 7,5 embert lehet megmenteni.

„Ha meg lehetne menteni Magyarországot három aranyforinton, nem hiszem találnék-e három embert, aki ezt a három forintot ide adná”

Guilty01
Ja,amúgy van 2 feladványom is,egy könnyû,meg egy közepesen nehéz.
Könnyû: van 100 golyód, 50 fehér,50 piros, ezeket a golyókat tetszés szerint tedd bele az elõtted levõ 2 db dobozba (mindkettõbe kell lenni golyónak), úgy, hogy minél nagyobb legyen az esélye annak,hogy pirosat húzol. Miután beletetted a golyókat, megkeverik a dobozokat,és csukott szemmel húznod kell. Ha pirosat húzol,akkor megmenekülsz,ha fehéret,akkor meg elvezetnek,megaláznak,stb. (lásd zsanett-ügy)

Közepes(már lehet volt): 10 embert foglyul ejtenek a kannibálok, sorbaállítják õket, piros és fehér sapkákat tesznek rájuk, úgy hogy, a leghátsó látja mind a 9 spaka színét,ami elõtte van,az utolsóelõtti 8-at,ecetera. Hátulról kezdve az embereknek be kell mondaniuk,hogy milyen színû sapka van rajtuk, fontos adat: a sorbaállítás elõtt beszélhetnek egymással,tehát megbeszélhetnek vmilyen sorrendet/algoritmust,stb. Aki eltalálja,az megmenekül, aki nem, lásd a fenti példa.... Hány embert lehet megmenteni?

Guilty01
Ingás sztem: 180 egység múlva. Ha nem akkor kövezzetek meg.

Hegi90
PL. gondolj ingás órára... ÉS NINCS ÁRAMSZÜNET 😄DD

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

Hegi90
sose áll meg. örökmozgó

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

Max7
ha a kiindulási helyzet a közép akkor amikor megáll mindkét inga!

Max7
nem értem!

Hegi90
Van még1: Két inga lengésideje 36 illetve 45. Ha a két ingát egyszerre indítjuk, akor lengésük során leghamarabb mennyi idõ múlva kerülnek újra egyszerre a kiindulási helyzetbe?

Hegi90
Na akkor én monodk egyet ez viszonylag egyszerû. Mondjatok hamar megoldálst! 😊

Egy országban vki igazat mondd vki mindig hazudik.
a: két ember találkozik, és egyikük mondja: "legalább egyikünk hazudik". Mifélék lehetnek õk?
b: két ember találkozik, az egyik azt mondja a másiknak: "Vagy hazdok, vagvy te igazat mondasz." Mifélék lehetnek õk?
c: két ember találkozuik, az egiyk azt mondja a másiknak: "Én hazudok, de te igazadt mondasz." Mifélék lehetnek õk?

Casillas
azt hiszem egyébként a topik elején szerepelt 😊
de az biztos hogy sg-n is olvastam valahol, ha esetleg valaki nem ismerte volna bocsi hogy lelõttem a poént, azt hittem másik lesz <#szomoru1>

Vivimos por ti, vence por nosotros.

Max7
de az 😄 de akkor külön kérésre nem teszem be meg aszem a megfejtés is helytálló

Casillas
csak ne az einsteinest amikor a német zöld házba lakik és halat tart :-c

Max7
holnap adok egy feladatot amit álítólag az emberek 2%-a tudja csak megoldani a szabályos keretek között nekem 20 perc alatt sikerült 😄

NonsenS
Ez egy elgondolkodtató kérdés...😊

&#8222;Ha meg lehetne menteni Magyarországot három aranyforinton, nem hiszem találnék-e három embert, aki ezt a három forintot ide adná&#8221;

senkinek semmi elgondolkodtató feladata?

a B-nek jelölt <#idiota><#idiota><#idiota>

kz
és végülis melyik volt a kakukktojás?<#idiota>

Én legelõször úgy oldottam meg a feladatot, hogy vettem 12 borsószemet, és ide-oda rakosgattam õket 😊
De bejött a dolog, mert sikerült megcsinálnom.

Ez talán segíthet másnak is!

Ron Ragm
hm tényleg, átsiklott rajta a figyelmem... Most így olvaslva tényleg 😊 Elõször én is konkretizálni akartam a golyókat, de aztán inkább hagytam mert csak belezavarodok... úgy néz ki rossz döntés volt

-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?

igazából én leírtam a megoldást, csak értelmezni kell. De az majdnem olyan nehéz, mint megoldani 😄
Akinek mégis sikerült az értelmezés az írjon 😊

Ron Ragm
Na itt egy nem tökéletes megoldás, de eddig ez adja nálam a lehetõ legkevesebb hibaszázalékkal az eredményt (azért írom csak b mert egy jódarabig nem leszekn gépnél)
Négy részre osztjuk a golyókat: 3,3,3,3
Felrakunk 3-3 golyót a mérlegre
I. Vízszintesen marad
-A lennmaradt 6ból valamelyik
-Kicseréljük az egyik hármas csoportot
1. Kibillen - attól hogy merre billen tudjuk hogy könnyebb-e vagy nehezebb
-A kicserélt hármasban van
-Felrakunk a hármasból egyet-egyet
a. Egyensúlyban marad: a lent lévõ az
b. Kibillen: Az megfigyelés alapján a könnyebb/nehezebb
2.Vízszintben marad
-A megmaradt, használatlan hármasban van
-ÉS ilyenkor baszhatjuk, mert lehetetlen 0 információval megmondani egy mérésbõl három golyóból melyik a könnyebb/nehezebb (hacsak nem a két egyformát rakod fel mázliból, akkor a lenn lévõ az)
II. Kibillen
-A fenn lévõ 6ból valamelyik
-Kicseréljük az egyik hármast
1. Kibillenve marad - attól függõen hogy melyik hármast cseréltük ki látjuk hogy nehezebb-e vagy könnyebb
2. Vízszintbe kerül - attól függõen hogy melyik hármast cseréltük ki látjuk hogy nehezebb-e vagy könnyebb

Casillas
jaok felfogtam, sry, nem olvastam el rendesen, mert már korában ismertem a feladatot, de ott meg volt adva hogy nehezebb vagy könnyebb

Ron Ragm
Eddig a legkevesebb az négy/három lépés, attól függõen hogy az elsõ mérésnek mi az eredménye...

Guilty01
jaja,mert ha billen a mérleg akkor nemtod melyikbe van a kisebb v. nagyobb tömegû golyó😛

hát egyáltalán nem mindegy!
ha tudjuk hogy nehezebb akkor gyerekjáték!

Casillas
teljesen mindegy, hogy nehezebb vagy könnyebb, ha a többi ugyanakkora tömegû

kz
az eredeti feladatban az szerepelt, hogy:
nehezebb, vagy könnyebb mint a többi

Casillas
ha valakinek nem lenne mégse egyértelmû a jelölésed, leírom szavakkal 😊

felteszünk a mérlegre 4-4 golyót, amerre dõl a mérleg, ott a nehezebb golyó, ha vízszintesben marad, akkor aközött a 4 golyó közt van, amit kihagytunk a mérésbõl. Ezután azt a négyes kupacot amiben a nehezebb van, felosztjuk két részre (2-2 golyó), és lemérjük. Amerre dõl, abban van a nehezebb. Ezután már csak azt a két golyót feltesszük külön, és kiderül melyik a nehezebb 😊

egyébként, ugyanígy akár 27 golyó közül is kiválaszthatjuk 3 méréssel azt az egyet, amelyik nehezebb a többinél 😉

kz
persze, hogy nincs trükk.
de ha pl van 3 golyód és felraksz kettõt és nem billen ki, akkor tudod, hogy a harmadik a kakukktojás.
vagy ha elbillen, akkor tudod, hogy a harmadik (amit nem tettél fel) nem kakukktojás, vagyis etalonként használható.
így értettem.

igen, lehet fokozatokat csinálni.
a tanár nekünk is elõbb úgy mondta hogy 4 golyó vanés 3 mérés.
aztán jött 6 golyó és 3 mérés.
és végül a 12 golyó, 3 mérés.
egyébként a spoiler-ed elsõ sorát nem igazán értem...
Ebben nincs semmi trükk, itt csak mérések vannak!

kz
hátõ.... nemtudom, hogy mindenki érti-e...
én nem írnám le a megoldást, csak egy kis egítséget:
bár a mérleg kétkarú, de ha ügyesen csináljuk, akkor nem csak a felrakott golyókról kapunk információt.
ráadásul a biztosan jó golyók késõbb etalonként használhatók.

Ha valaki nem boldogul a feladattal, akkor próbálja meg úgy megoldani, hogy tudjuk, hogy az egyik golyó nehezebb mint a többi.

Nagy nehezen begépeltem a megoldást, remélem mindenkinek érhetõ lesz. 😛

A golyókat jelöljék az abc betûi. (a b c d e f g h i j k l)

A méréseket számok jelölik, a mérés eredményétõl függõen a következõ mérést egy másik szám határozza meg.

Jelölések:
V: a mérleg vízszintben marad.
B: a mérleg balra dõl.
J: a mérleg jobbra dõl.

Megoldás értelmezések:
k.n = A 'k' jelû golyó nehezebb a többinél.
b.k = A 'b' jelû golyó könnyebb a többinél.
...

1 abcd-efgh V: 2 B: 4 J: 10
2 ijk-abc V: 3 B: 8 J: 9
3 l-a V: - B: l.n J: l.k
4 abi-cde V: 5 B: 6 J: 7
5 f-g V: h.k B: g.k J: f.k
6 a-b V: e.k B: a.n J: b.n
7 c-d V: - B: c.n J: d.n
8 i-j V: k.n B: i.n J: j.n
9 i-j V: k.k B: j.k J: i.k
10 abi-cde V: 11 B: 12 J: 13
11 f-g V: h.n B: f.n J: g.n
12 c-d V: - B: d.k J: c.k
13 a-b V: e.n B: b.k J: a.k

A kedvenc logikai feladatomat írom most le, amit még a fizikatanárom adott fel nekünk. Azt mondta, pályafutása során eddig csak egy tanulója tudta megoldani. Én lettem a második 😛
(Huha, ez kicsit nagyképû volt) 😛

Szóval a feladat:

Van 12 kisgolyónk és egy mérlegünk. A 12 golyóból 11 tömege egyforma, van viszont 1, amelyik vagy nehezebb, vagy könnyebb mint a többi.
Döntsük el maximum 3 méréssel, hogy melyik golyó az, és hogy nehezebb vagy könnyebb.

A megoldást elég hosszú lenne leírni, ha valakit érdekel akkor viszont leírom.

Casillas
54, mivel a 18 centi a négyzetek egyik oldalainak összhossza, és 3 van mindbõl

Itt egy egyszerû logikai feladat: ha a vastag szakasz 18 cm, milyen hosszú a véknyabb volnal?

meg kell csavarni a függönyt....

Ha alszom megéhezem, az evéstől meg elálmosodom! Szép az élet!