1111
Elgondolkodtató matematikai, logikai feladatok, feladványok
  • kz
    mi is büszkék vagyunk rád!
  • davidragon
    egyébként a megoldás már tényleg volt korábban, de ez egy nagyon jó kis feladat. Sokat agyaltam rajta annó, és milyen büszke voltam mikor sikerült megoldanom!
    ...még mindig az vagyok
  • davidragon
    ...tehát azt sem tudod hogy a kettő közül melyik a selejt...
  • Max7
    ööö azt nem tudom megmondani hogy könnyebb vagy nehezebb mert kizárásos alapon marad 2 golyó úgy hogy billen a mérleg tehát ebből még nem tudom hogy könnyebb vagy nehezebb-e
  • kz
    de ha 1-1 golyó marad és a mérleg billen, és el tudod dönteni, hogy melyik a selejt, akkor azt is tudod, könnyebb-e, vagy nehezebb.
    persze valós a probléma, csak szerintem nem az, amit leírtál.
  • Max7
    igen de baszhatom ha a 3. mérésre tudom kideríteni hogy melyik a selejt mert a végén 1-1 golyó marad és nyilván billen valahova a mérleg jobbra vagy balra.
  • kz
    ha tudod melyik a selejt, akkor tudod eddig melyik oldalon volt. fent vagy lent.
    vagy nem?
  • Max7
    Hmm elkezdtem leírni a megoldást de rájöttem hogy csak azt tudom kideríteni hogy melyik a selejt azt nem hogy könnyebb-e vagy nehezebb-e a többinél mert nem marad a 3 mérésből több lehetőségem :S
  • kz
    ugyanitt volt:

Van 12 darab egyforma kinézetű golyónk, melyeknek 1 kivételével a tömegük is megegyezik. Megállapítható-e egy kétkarú mérleg segítségével 3 mérésből, hogy melyik golyó a „különc”, és hogy könnyebb vagy nehezebb-e a többinél? Ha igen, hogyan?

de asszem ezt már itt is megoldottuk...
  • Dougie
    én sem tudom mi a helyes megoldás, ezzel a feladattal csak véletlen találkoztam egy oldalon, de érdekelne hogy ki mire jut

voltak ott más feladatok is, pl.
    # Hogyan tudunk 2 darab egyenként 1-1 óra alatt elégő gyertya segítségével lemérni 45 percet?
    # Hogyan mérhetünk ki egy 7 perces és egy 11 perces homokóra segítségével 15 percet? És ha csak 15 perc áll rendelkezésünkre?

(állítólag a BME Nyílt napján voltak ezek régebben)
  • davidragon
    Majd én számolgatok egy kicsit.

1. Ha kettesével lépkedünk, a törés után pedig egyet lépünk vissza: max 18 dobás
    2. Ha hármasával lépkedünk, a törés után pedig egyesével lépünk felfelé az utolsó biztonságos emeletről: max 14 dobás
    3. Négyesével: max 12 dobás
    4. Ötösével: max 11 dobás
    5. Hatosával: max 11 dobás
    6. Hetesével: max 11 dobás
    7. Nyolcasával: max 11 dobás
    8. Kilencesével: max 12 dobás

Tehát 5,6,7,8-asával lépkedve maximum 11 dobásra van szükségünk.

n=lépkedések nagysága
    dobás = 36 mod n + n - 1

Ha hibás a számolás szóljatok.
  • kz
    jelöljünk:
    az utolsó ismert biztonságos emelet: b.

ha csak egy tojás lenne, akkor mi lenne?
    b: biztonságos.
    b+1: kipróbálható, legfeljebb törik és akkor b az eredmény.
    b+2: ha kipróbáljuk és törik, akkor nem tudjuk, hogy b+1 jó lett volna-e.
    tehát egy tojással egyet léphetünk.

két tojással?
    több lehetőség van.
    1: kockáztatunk és felmegyünk valameddig,(pl) feléig. dobunk, ha nem törik, irány felfelé a 3/4-ig stb, amíg nem törik. ztán az első törésnél az utolsó biztonságosról fellépdelünk egyesével.
    2: ha nem a feléig, hanem valahanyad részéig megyünk elsőre, aztán ha törik, egyesével araszolunk.
    3: biztosra megyünk és kettőt lépünk fel, egyiket dobjuk, ha törik, akkor b+1-ről a másikat, így b, b+1, b+2 mérve van, tehát tudjuk.

értékeljük.
    1: legrosszabb eset, ha feléről (18) törik és egyesével kell felmásznunk a 17-ikre, így 18-at dobtunk.
    2: ?
    3: a legrosszabb esttben a tető alá (b=36, vagy 37) megyünk, kettesével, vagyis 18+1=19-et dobunk.

a megoldás valószínűleg a 2-es rajtszámnál van, de sajna nincs több időm...
  • Dougie
    A strucctojás rendelkezik egy olyan tulajdonsággal, hogy egy bizonyos magasságról leejtve összetörik, alacsonyabbról viszont akárhányszor leejthető, sértetlen marad. A strucctojások egyformák. A feladat: két tojás segítségével határozzuk meg egy 36 emeletes házban a strucctojás összetörésének határmagasságát (melyik az az emelet, ahonnan még le lehet dobni úgy, hogy egészben maradjon, de magasabbról már nem). A tojásokat össze is törhetjük, de a második összetörése után már választ kell adnunk. Adjunk olyan módszert, amely a lehető legkevesebb lépésben garantáltan választ tud adni (vagyis minimalizálandó a kísérletek száma a legrosszabbb esetre).
  • blendeguz
    Igaz, hogy volt, de jó, hogy újra betetted, mert a megoldás igazi miértjéről nem esett bővebben szó...
    Megfigyeltem, hogy ugyanezt a feladatot el lehet készíteni többféle méretben is. De csak akkor működik, ha a háromszögek oldalai kettővel egymásutáni fibonaccik. Tehát a lenti esetben is erről van szó, mert mindkét háromszög fibonacci oldalakkal bír: 5:2 és 8:3. Ha sorba teszed, akkor: 2, 3, 5, 8 fibonacci-sor részletet kapod.
    Érdekes nem?!
  • Molnibalage
    Helyes.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Tehát a fenti képen összekötve a felső sarkot és a bal alsó sarkot egy akkora területű háromszög van, mint a lenti négyzet. A rácsozás azonnal adja a megoldást, mert elsőre szemet szúr, hogy nem azonos a meredekség...
  • Dougie
    már volt #443 környékén
  • davidragon
    Amire én gondolok, hogy ez valójában nem is háromszög, mert a piros és zöld háromszög szöge nem egyenlő, és ez okoz alul többletet.
  • davidragon
    Ezt ismeritek?
    Ha valaki tudja mi a megoldás, én kíváncsi lennék.

• pet0330
    -t:)
  • pet0330
    Freizetit te hanyadikos vagy?
  • kz
    nem.
  • Thanatos
    ne velünk odlasd meg az általános iskolás házidat pls :)
  • freizeit
    S.O.S.
    Adott egy 30fokos szög, szárai között pedig egy P pont.
    Szerkessz egy 5cm-es szakaszt, mely áthalad a P ponton és végpontjai 1-1 szögszáron fekszenek.
    Már egy hete ezzel kínlódom, nem tudom megoldani, segítsetek!
  • blendeguz
    Aranyos játék...

1. 2k-1k
    (átmegy 2 kannibál; kiszál 1, 1 visszamegy)
    2. 2k-1k
    3. 2p-1p+1k
    (átmegy 2 pap; kiszál 1, 1 kannibál visszamegy)
    4. 2p-2p+1k
    (átmegy 2 pap; kiszál 2, 1 kannibál visszamegy)
    5. 2k-1k
    6. 2k-2k
    (átmegy 2 kannibál; kiszál 2)
  • n3whous3
    Ezt az űberláma megfogalmazást :D A sötétség a fény HIÁNYA. És egy anyag nem fényhordozó, jóisten miket beszéltek már... egyszerűen visszaveri a fényt az anyagmutatója szerint és csecs... :D
  • davidragon
    hehe, nem rossz! de a kannibáloknak is át kell érniük, akkor van vége a játéknak.
  • blackgamer
    küldjed át a három misszionáriust a túlpartra, de vigyázz, mert a kannibálok megeszik őket ha többen vannak

link
  • Mákvirág
    Látjátok,értek én a szép
    szóból is!
  • Max7
    ezt akartam leírni csak nekem velősebben sikerült :D
  • Thanatos
    igaz, nem hülye vagy, csak simán nem ide vágóak a krédéseid, ez a topik logikai, matematikai godnolkodtató feladatoknak van, és nem pedig kémiai fizikai ismeretek tárgyalására, beirhatna neked bárki atomfizikábol kérdést pl, attol az még nem elgondolkodtató hanem vagy tanutlad/olvastál róla vagy nem, az itteni kérdéseket viszont 8 általánossal is ugyan olyan könnyü vagy nehéz leeht megoldani mint 6 diplomával mivel nem a szigoru lexikális tudás a lényegük hanem pont hogy józan paraszti ész kell csak hozzájuk és/vagy nem a szokásos általános godnolkodásmod (tudod, think out of the box...)
    szóval nem rossz krédések csak nem ide valóak, ennyi
  • Mákvirág
    Igen,nagyvonalakban.

Na nem kérdezek többet,nem szeretem
    ha lehülyéznek (#633)!
  • blendeguz
    Ezt nem tudom, de van egy tippem:
    A sötétből lesz a világos, mivel a fényt csak úgy tudjuk látni, ha az az anyag, amit előtte nem láttunk a fény hiánya miatt, most "fényhordozóvá válik".
  • NonsenS
    Igen, ez a helyes megoldás.
  • REALista
    Az egyik láncon az összes szemet megbontjuk és azzal összekapcsoljuk a maradék három láncot...
  • NonsenS
    NADE KÉRLEK!
  • Axl Rose
    [spoiler] Esetleg Alexandra részéről egy pipa az ékszerésznek ? [spoiler]
  • NonsenS
    Remélem a Painttel improvizált rajzomom látszik nagyjából a lényeg....
  • NonsenS
    Alexandrának volt négy darab aranylánca, és mindegyik darab 3 láncszemből állt. Össze akarja a darabokat állíttatni egyetlen kör alakú lánccá, de fél, hogy nem lesz elég a pénze.
    Az ékszerész szemügyre veszi a láncdarabokat.
    - Egy tallért számítok egy láncszem megbontásáért, és egy tallért azért, hogy újból összeforrasztom. Hogy összeíllítsam a darabokat, mindegyiken egy-egy szemet kell megbontanom és összeforrasztanom. Így kapcsolom egyik láncdarabot a másikhoz. Ez összesen 4 láncszem megbontását jelenti, 8 tallérba kerül.
    Azonban Alexandrának csak 7 tallérja volt.
    - Nincs elég pénzem - mondta szomorúan. - Pedig abban reménykedtem, hogy ma este már felvhetem ezt a nyakláncot. De hát ez nem érdekes...
    Alexandra összeszedte a darabokat, és kifelé indult az üzletből.
    Az ékszerész utánaszólt:
    - Várjon! Kigondoltam valami mást

Hogyan lehet a láncot olcsóbban összerakni?
  • Max7
    elbújik a fény mögé! van még egyébb hülye kérdésed?
  • Mákvirág
    Így ahogy mondod.
    És ha éjszaka bemész a szobába,felkapcsolod a lampiont,
    hova lesz a sötét?