1111
Elgondolkodtató matematikai, logikai feladatok, feladványok
-
Mirk #511 ha épphogy elfértek rajta akkor is meg lehet csinálni azal a módszerrel még ha centiről-centire is. -
#510 Hát egy nagyobb függönnyel meg lehetne csinálni... De ezen a függönyön épp hogy elfértünk. Ha ez fontos tényező lett volna, akkor gondolom az atya nem folytatta volna a játékot amint látja hogy alig férünk fel rá. Más ötlet? -
#509 nemértem -
#508 Nagyon 1szerű! betereled az osztályt a sarokba úgy hogy szorosan öleljék össze egymást! atán 1 ember fogja a sarkát a függönyek és átfordítja amennyire csak lehet, majd átküldöd az osztály másik felét arra a részre ami fel van fordítva és a másik felét fodítod át! Teljesen nem fogod tudni átfordítani a közepén lesz egy gyűrödés, az eggyik szélére ál 3 ember aki lecövekel a többit meg megkéred hogy ugráljanak egyszerre így a súly amikor nincs a függönyön kiegyenesedik ha húzod! ehez viszoint tényleg egy vezért ember kell! -
#507 A minap volt nálunk bent 2 órára egy pap (fiatal, kedves, őrült humoros) suliban és ezt a feladatot kellett megoldanunk:
Leszedte a függönyt, kiterítette a padlóra az osztály közepére (miután helyet csináltunk ugye neki, csak h ne kössetek bele :P); mindenkit ráállított (33 ember) és azt mondta az egy csónak és hajszálrepedés van az alján és hamarosan elsüllyedünk. Ő a cápa és nagyon éhes. Meg kell fordítanunk úgy a függönyt, hogy senki sem esik le, azaz mindenki rajta marad a függönyön. Állítólag kevés osztály tudta megcsinálni de aki megcsinálta az kb 2 ora alatt. megjegyzem nekünk kb 15 percünk maradt, mert ezt az ora végén kezdtük el. Hogy lehet ezt megcsinálni?????? A feladat lényege egybkt az hogy megnézzük ki az osztály vezére, kire halgatunk leginkább stb sb vmint összekovácsolja az osztályközösséget -
mate317 #506 Bocsánat újraszámoltam és 11:04:06 jött ki (mint #499). Asszem ez lesz a jó. -
mate317 #505 Végeztem egy számítást és nekem is 11:04:30 jött ki. -
#504 [courier]Két kézzel beálítok neked egy normális óraát úgy hogy a 11 -és az 1-esen áljonak a mutatók :D
Amúgy jogos :D[/coruier] -
#503 Legalább feldobta a mára már unalmas fórumot az unalmas órán keletkezett kérdés:D -
Mirk #502 11:04:30:) -
Dougie #501 persze, ezek mind jók is kb.,
ki is lehetne számolni mindet, de az alapkérdés a 11:05 körülire vonatkozott (#489) -
Mirk #500 és ha 11:05 körül így áll akkor így állhat 10:09kor meg 9:13kor meg 8:18kor és stb -
Dougie #499 áll, de nem 11:05-kor, már leírtam hogy miért nem akkor
egyébként számoltam egy kicsit (minden másodpercet 60 további részre kell felosztani, most nem megyek bele részletesen), de a számításom alapján 2x12 másodpercet kell leszámítani, de így sem jön ki egészre, valahány tized/század/ezred stb. az eltérés, a teljesen pontos érték meghatározása képtelenség, ugyanis gyanítom hogy végtelen
de körülbelül ez lehet: 11:04:36.xxx
(bár lehet hogy elszámoltam, valaki utánaszámolhatna, hogy neki is ez jött-e ki, mert már eléggé belekeveredtem a végére...) -
#498 A kismutató csak akkor áll pontosan egy számon, ha a nagymutató a 12-en van -
Thanatos #497 miért ne tenné? minden nap pontosan kétszer... -
#496 De egy normál órám sosem áll egyszerre a nagymutató az 5-ön, a kismutató pedig a 11-en... -
#495 [coruier]Ha a kismutató a 11-en áll és a nagymutató az 1-esen áll akkor 11:05 perc van! azt nem mondta hogy hogy kell álnia csak hogy ugyan akkora szöget zárjon be és csak akkor zár be biztosan ugyan akkora szöget ha azon az adott időn áll amit én mondok![/courier] -
Mirk #494 szerintem meg sok ilyen lehetőség van, természetesen nem ilyen 05 percek, ezt csak akkor lehetne pontosan meghatározni, hogyha lenn itt egy óra:)
de ha belegondoltok elvileg minden órában kel lennie ilyen együttállásnak, mivel a nagymutató sokkal gyorsabban mozog mint a kicsi és minden órában be tud állni a helyes pozícióba a kismutató tükörképeként. -
Dougie #493 11:05 biztos nem jó, mert akkor már a kismutató közelebb van a 12-höz mint a nagymutató (akkor lenne egyenlő, ha a kismutató nem haladna 11 óra után)
mindenképpen több eset van, de szerintem pontosan nem lehet megmondani ezeket (nagyon valószínű, hogy nem egész percek)
de hogy a kiragadott példánál maradjak:
mivel a 11 és a 12 óra közötti rész 5 kisebb részve van felosztva, ezért 60/5=12 vagyis 12 percenként ugrik egy egészet a kismutató
szóval ha abból indulunk ki, hogy 11:06, akkor attól mindenképpen kevesebb kell hogy legyen, mert mire a kismutató elérné az elsőt, már 12 perc telik el, vagyis 11:12 lenne, de akkor meg a nagymutató már jóval túlhaladta a megengedettet és nem ugyanakkora szöget zár be,
... most jövök rá, hogy felesleges errefelé számolni mert, 11:05-től kevesebb kell hogy legyen
a megoldás 11:04 és valahány másodperc lesz (szerintem legalábbis)
de hogy ezt ki lehet-e számolni pontosan, azt már nem tudom (talán igen)
egyébként jó a kérdés
-
#492 11 óra 5 perc ez az egy lehetőség van ha a 12 és a 6 közötti függőleges vonalat tekintjük kiindulóponak és ugyan akkora szöget kell hogy bezárjanak -
Mirk #491 iletve 6 akkor ha a kismutatónak kell baloldalt lennie
amugy meg 12 -
Mirk #490 szerintem 6 ilyen alkalom is van -
mate317 #489 Hello! Órákon, mikor a tánár ugye nem képes lekötni a figyelmemet, a psp-m lemerült, a szomszédok pedig meg alszanak az órát figyeltem, és ez a kérdés jutott eszembe:
Mennyi az idő akkor, amikor a 6 és a 12 között húzott függőleges vonalra a kis és a nagymutató ugyanakkora szöget zár be? (A kismutató valahol a 11-nél, a nagy pedig az 1 környékén lehet.) -
#488 Pontosan ezt írtam én is:) -
#487 Tegyük fel, hogy 0,1,...,49 ismerőse van a személyeknek, mert csak ekkor nem lenne igaz, hogy nincs 2 személy, akinek a többiek között azonos számú ismerőse van.
Viszont mivel az ismerősség szimmetrikus reláció, ezért azt a személyt senki sem ismerheti, akinek 0 ismerőse van, tehát nem lehet olyan személy, akinek 49 ismerőse van.
Ellentmondást kaptunk, tehát az alapfeltevés téves, ezért az eredeti állítás igaz. -
#486 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Igen, de így belegondolva akkor lehet a 0 is. De ha valakinek 0 ismerőse van, akkor nincs olyan, akinek 49 ismerőse van. Hiszen maximum annyi lehet.
Tehát:
Egy embernek 1-48-ig biztos lehet az ismerőseinek a száma. Viszont nem lehet, hogy van olyan ember, akinek 0 és van olyan ember, akinek 49 ismerőse van. Egyszerre csak az egyik teljesülhet. Tehát 48 féle lehetőség + még egy tetszőlegesen választható = 49 lehetőség. Vagyis biztos van olyan 2 ember, akinek az ismerőseinek a száma megegyezik. -
#485 Mehet gombra kattintva átgondoltam a dolgot, tehát több mint valószínű abban az esetben, ha már van 2 olyan ember mondjuk egy kínai meg egy japán aki 1 magyart sem ismer és egymást sem ismerik akkor már ketten vannak akinek nincs ismerőse! Tehát ugyan annyi ismerősük van azaz 0 -
#484 Nem feltétlenül igaz mert 50 különböző országból kiválaszott 50 különböző nemzetiségű ember esetében szinte 0 az esélye hogy bárki is ismeri a másikat!
Vagy a forumról tudunk 50 elyan embert választani aki még sohasem találkozott a másikkal! -
#483 pl az ötvenet ki is záthatjuk, ha összesen 50-en vannak :) -
#482 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Az embereknek lehet 1-50-ig az ismerőseik száma (a 0 kilőve, hiszen ha valakinek 50 ismerőse van, akkor nem lehet olyan, akinek egy se), ez összesen 50 lehetőség. Namost szerintem ebből ki kéne valahogy minimum egyet zárni, hogy az állítás igaz legyen... -
#481 Feladat:
Igaz-e, hogy bármely, találomra kiválasztott 50 személy között van legalább kettő, akiknek a többiek között ugyanannyi ismerőse van? (Feltételezzük, hogy ha A ismerőse B-nek, akkor B is A-nak.)
És tudnánk ezt bizonyítani is?
-
#480 én kérek elnézést, nem sört kellett volna írnom, hanem vizet. -
Easy Rider #479 na most hagyjuk abba
- -
#478 mért kéne hogy ismerjelek ahhoz, hogy megállapítsam, nincs a neved a korábbi hszek írói közt? -
Easy Rider #477 mert te engem annyira ismersz? igen valószínűleg, és köszönöm a feltételezéseket, látom nagyon okos ügyes embernek tartod magad... písz -
#476 de legalább nagyon vicces beszólása volt... -
#475 igen, sejtettem, hogy a sörös kérdés előtt nem fogom látni a nevedet ebben a topikban sehol
-
Easy Rider #474 megiszom az egészet -
#473 fogd már fel végre, hogy ha bedöntöd, akkor pontosan akkor lesz félig, amikor alul a széléhez ér, ahogy a képen van a #462-ben -
Dougie #472 akkor mondd a te megoldásodat