1111
Elgondolkodtató matematikai, logikai feladatok, feladványok
  • kz
    másik stratégia:
    a lány bringázik.
    meddig? addigy hogy majd egyszerre érjenek célba (mindhárman).
    otthagyja a bringát, amit a kutya ér el, aki visszaviszi a csávónak, aki bringával utóléri a lányt, akivel sétálnak, majd a kutya megtalálja a bicajt és éppen akkor ér a célba mint a másik kettő.
    na erre kéne felírni a képletet.
  • kz
    egy lehetséges algoritmus (értékek nélkül):
    a lány előrebiciklizik.
    meddig? L1-ig.
    otthagyja a bringát, továbbgyalogol.
    a kutya elér a bringához (L1 táv), rápattan és visszabiciklizik a fiúhoz (F1 táv).
    a fiú bringázik, míg utóléri a lányt (FL2) vagy addig, ahol ha otthagyja a bringát(K2), akkor majd a kutyával egyszerre érnek célba, miután a blöki bringázott.
  • Disposable Hero
    Egy fiú, egy lány és egy kutya 10 km-es útra indulnak. A fiú és a lány 2 km/h-val haladnak, a kutya 4 km/h-val. Van azonban egy biciklijük, amit mind a hárman (a kutya is) használhatnak, de egyszerre csak az egyikük. A fiú és a lány 12 km/h-val tud biciklizni, a kutya 16 km/h-val.
    Mi az a legrövidebb idő, ami alatt mindhárman célba érnek?
  • Disposable Hero
    Feleségül vettem egy özvegyasszonyt, akinek volt egy felnőtt lánya. Apám, aki gyakran meglátogatott minket, beleszeretett és elvette a nevelt lányomat. Apám tehát vejem lett, nevelt lányom pedig az anyám. Néhány hónap múltán fiam született, aki apám sógora és egyben az én nagybácsim lett. Apám feleségének is született egy fia. Ezzel egy csapásra lett egy testvérem és egy unokám. A feleségem a nagyanyám, hiszen anyám anyja.

A kérdés: Ki vagyok én?
  • Disposable Hero
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Egy lépésben a banánok száma kettővel csökken vagy változatlan marad. Mivel páratlan számú banán van, mindenképpen banán marad a végén. (A narancsok száma egy lépésben egyel nő vagy egyel csökken.)
  • Berselius
    Az utolsó vételkor egy db. banánt veszünk le, vagy:

A fán marad 1 banán, előtte egy banánt és egy narancsot vettünk le, tehát ha CSAK 2-t vehetünk le, akkor ez az utolsó levétel.
  • Disposable Hero
    igen, valami ilyesmi
  • ba32107
    Ha x homlokán nem lenne, akkor x látna, hogy y csak z-n nevet, de mivel azt látja, hogy y z-n és x-en is egyformán nevet, tudja, hogy a saját homlokán is van.
  • Disposable Hero
    Tulajdonképpen a kérdés az, hogy hogyan jön rá erre.
  • dronkZero
    Rájön, hogy az ő homlokán is van.
  • Disposable Hero
    A csodakert fáin 25 banán és 30 narancs van. Egy-egy alkalommal két gyümölcsöt veszünk le: ha egyformákat vettünk le, akkor egy narancs nő helyettük; ha különbözőket vettünk le, akkor egy banán nő.
    Utolsónak milyen gyümölcs marad?
  • Disposable Hero
    3 öreg bölcs alszik egy nagy fa alatt. Egy arra járó csintalan gyerek mindhármuk homlokára egy piros kört fest, majd kacagva elszalad. Amikor a bölcsek felébrednek, és meglátják egymást, nevetni kezdenek. Egyszer csak azonban az egyik elhallgat. Miért?
  • Hegi90
    jah, így már elvileg jó kéne legyen :P
  • kz
    úgy érti, hogy 2^a*3^b*5^c a kódoló képlet.
    így már stimmel?
  • Casillas
    az UFO-nak nincs ujja, az az "azonosítatlan repülő objektum" :D
  • ba32107
    Ez tényleg érdekes, engem is elgondolkoztatott
  • qetuol
    a 684-es hsz-re gondoltam
  • Hegi90
    ez a prímtényezős megoldás nem valami jó. Lehet, hogy én vagyok a tudatlan, de én úgy tanultam a prímtényezőkre bontást, hogy kezdjük az osztást kettővel, ha aztán nem megy, akkor a következő prímszámmal amivel osztható. Így nem nagyon működik a módszered. Próbáld ki. Ha én rontottam, akkor légyszi javíts ki.
  • Hegi90
    nem emlékszek ilyesmire :D
  • qetuol
    érdemes mindig a másikat választani.

még régebben olvastam ebben a topikban egy olyan feladványt h volt valami idegen bolygó, ami valahány nap alatt mgekerülte a napjukat,és a kérdés az volt h mennyi ujjuk volt a bolygólakóknak. ez már meg lett fejtve? (nincs kedvem visszakeresni, bocs )
  • ba32107
    De szar :D
  • Berselius
    Pontosan :).
  • Casillas
    asszem nem volt még, de

ha háromszor úszott volna át, akkor a másik oldalon marad
  • Berselius
    Egy egyszerű, és gondolom volt már párszor:

A kisfiú későn ér haza, és az anyja aggódva faggatja, hogy mit csinált.
    - Nem kell aggódnod, anya- szól a kisfiú.- Lementem a folyópartra, levetkőztem, majd háromszor átúsztam a folyón, megszárítkoztam és felöltöztem, majd hazajöttem. Láthatod, nem kell aggódnod, nem lett semmi bajom.
    Az anyukája azonban megkérdezi tőle:
    - Biztosan úgy volt, ahogy montad?

Miért kételkedett az anya fia elbeszélésében?
  • Berselius
    Ja, bocsi, azt nem tudtam :)
  • Guilty01
    csak a kérdést nem tetted föl:) (hogy döntsön a player?)
    Amúgy már volt párszor, jóöreg monty hall-paradoxon.
  • Berselius
    Érdekes kérdés:

Egy televíziós játékban a játékosnak három zárt ajtó közül kell választania egyet. Kettő mögött nincs nyeremény, egy mögött viszont egy autó várja.

A játék készítői azért, hogy a játékot érdekesebbé tegyék, megadták a játékosnak a következő lehetőséget: miután választott, megkérheti a műsorvezetőt, nyissa ki a másik két ajtó közül azt, ami mögött nincs nyeremény. Ekkor a játékos megváltoztathatja a döntését, és választhatja a másik ajtót.

Érthetőbben:

Játékos választja A ajtót. A műsorvezető a játékos döntése alapján kinyitja neki B ajtót, ami mögött nincs nyeremény. Ezután a játékos választhat: marad az A ajtónál, vagy megváltoztatva döntését C ajtót választja.
  • ba32107
    Aha, megvan köszi. Így tényleg egyszerű. Eszembe se jutott, hogy rákeressek :D
  • kz
    google is mondta, hogy nem ez az egyetlen hibás fordítás a könyvben.
  • kz
    hogy lehet a negyedik a legfiatalabb, ha 6 fia van?
  • Dougie
    szerintem akkor rosszul szerepel a könyvben, hiszen két (illetve három) dolog sem stimmel, az hogy egyenlően osztja el (majd később nem így tesz), aztán egy vessző a "negyedik, legfiatalabb" résznél, mert így nem értelmezhető a mondat (mert így úgy nem tudjuk hogy a legfiatalabb kap 4 aranyat, vagy a negyedik legfiatalabb (vessző nélkül)), aztán szerintem a 4 arany sem stimmel, mivel az lenne a logikus, hogy pl. annyit kapnak ahány évesek, de így ez sem működik - egyébként a neten rá is leltem a helyes verzióra:

"A Nagylábúnak hat fia van. Élete alkonyán úgy dönt, hogy vagyonát csak köztük osztja fel. 5 Aranytallért ad a második legfiatalabb fiának, 13 Aranytallért ad a legidősebb fiának és 9 aranyat a negyedik legfiatalabbnak. Tudod-e, hogy a maradék három fia egyenként hány Aranyat kapott és összesen hány aranytallérja volt a Nagylábúnak?"

bár szerintem még így is kevés az információ, hogy ki lehessen találni a többit, úgyhogy gyanítom az lesz, hogy szabályos a sor, vagyis 3,5,7,9,11,13=48 más ötletem nincs
  • ba32107
    Nemtom, ezért mondtam hogy nem egyértelmű. Szóról szóra így van a könyvben.
  • qetuol
    hogyan oszthatja szét a vagyonát egyenlőenn, ha nem ugyanannyit ad mindenkinek?
  • ba32107
    Itt van egy feladat, amit sose értettem:

A Nagylábúnak 6 fia van. Élete alkonyán úgy dönt, hogy vagyonát egyenlően osztja szét közöttük. 5 Aranytallért ad sorban a második legfiatalabb fiának, 13 Aranytallért ad a legidősebb fiának és 4 Aranyat a negyedik, legfiatalabb fiának. Tudod-e, hogy a maradék három fia egyenként hány Aranyat kapott és összesen hány Aranytallérja volt a Nagylábúnak?

Már a feladat sem egyértelmű, de így van leírva. A feladat jellegéből adódóan egy szám csak a megoldás, gondolom ez a Nagylábú összes Aranya lehet. Nem értem hogy jön ki, de a megoldás:

Érti valaki?
  • kz
    A bíróság 12 denariust ítélt meg Caiusnak és 18-at Semproniusnak. Ítéletét a következőképp indokolta;
    Titus 5 tál ételt kapott, kettőt Caiustól és hármat Semproniustól. Így a 30 denariust 2:3 arányban kell felosztania, s ez éppen a megítélt pénzmennyiség. Titus eljárása akkor lett volna helyes, ha az
    egész lakoma árát fizette volna meg, s nem csak azt, amit ő fogyasztott.

de én ezzel nem értek egyet, mert
    ha egyenlően osztották el az ételt, akkor mindenki minden tálról evett, nem pedig maga elé vett egy tálat és benyomta.
  • davidragon
    Mi a baj az én megoldásommal? #803
  • Disposable Hero
    Caius és Sempronius közös lakomat rendezett. Erre Caius 7, Sempronius pedig 8 tál ételt hozott.
    Váratlan vendégként megérkezett Titus is, és egyenlően megosztották az ételt egymás között. A Titus által elfogyasztott étel 30 denarius érték volt, s így Titus ezt mondta:
    - A hozott ételmennyiség aránya 7:8, ebben az arányban osztom el a pénzem. - S fizetett Caiusnak 14. Semproniusnak pedig 16 denariust.
    Sempronius tiltakozott a pénz ilyen felosztása ellen, és mivel társai nem hallgattak rá, a bírósághoz fordult.
    Mi volt a bíróság helyes ítélete?
  • Disposable Hero
    ez jó :DD
    oké, akkor inkább elhiszem (egyébként logikus, de akkor mi ebben az átverés, akkor ez egy egyszerű feladat így)
  • kz
    2 mástól másképp:
    [spoiler]Többféle megoldás lehetséges. Kicsit átfogalmazva a feladatot: egy pozitív egész számmal (ennyi pontot továbbít a telexgépünk) kódoljunk le tetszőleges 3 pozitív egész számot. Például leadhatjuk az alábbi szorzat eredményét, ahol a három továbbítandó szám a, b és c: 2a*3b*5c. A vevő oldalon prímtényezőkre bontva dekódolhatjuk a 3 számot (sőt, így a sorrendjüket is tudjuk). Lehet úgy is, hogy a 3 számnak megfelelő számú prímszámokat szorozzuk össze, azaz ha a három szám 3, 4 és 6, akkor 5*7*13 lesz az elküldött szám. Ez nyilván takarékosabb mint az előző. De jó az a módszer is, hogy leírjuk egymás mellé a 3 számot úgy, hogy közéjük elválasztójelet (mondjuk egy A-t) írunk. EZtuán kiolvassuk az így kapott számot a 11-es számrendszer szerint (ahol az A 10-et jelent). A fenti számok esetén így néz ki: 5A7A13, ami kifejtve 10-es számrendszerbe (hátulról előre haladva): 3+1*11+10*112+7*113+10*114+5*115. A vevő oldalon a számot átírják 11-es számrendszerbe és azokon a számhelyeken van az elválasztójel, ahol a 10-es számjegy szerepel. Persze még számtalan további megoldást is lehet találni, bár a hatékonyságban erős különbség lehet köztük. [spoiler]
  • kz
    igen, kölcsön is kért, bukott is, meg kétszer hasznot is hozott neki az eladás.
    vegyél elő kilencven darab kockacukrot, egy műanyaglovat, egy barbibabát, meg egy ólomkatonát.
    te leszel a farmer.
    játszd le az egészet és számold meg hány cukorkád van.
    na?