1111
Elgondolkodtató matematikai, logikai feladatok, feladványok
  • kz
    mi a kérdés? (olvass vissza!)
    az, hogy mennyit keresett az üzleten.
    vagyis, hogy végül mennyivel van több pénze mint az elején.
    ez pedig 20 dollár.
    ennyi.
  • Disposable Hero
    csakhogy kölcsön is kért közben, ráadásul bukott 10-et a visszavásárlásnál
  • Disposable Hero
    szerintem nem lehet csak azt nézni,
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    mert ha csak az elejét nézzük (máshol megbontva),
    60-ért vette 70-ért eladta, itt 10-et keresett, eddig oké,
    majd 80-ért visszavette, ezzel viszont 10-et bukott - tehát ha itt abbahagyná, akkor 0 haszna lenne, (ha nem is kért volna kölcsön) és az összeg nem egyezik meg azzal, mint amennyi az elején volt neki, ugyanis a ló ára megváltozott
    (ráadásul a ló ára volt 60, 70, 80, és 90 is a teljes feladat során)
  • qetuol
    tehát elöször nyert 10 dolcsit. majd megint nyert 10-et a másodiknál, az 20 dolcsi.
  • ba32107
    Vagyis az, hogy időközben mi történik, nem érdekes, csak annyi, hogy mennyivel van több pénze a buli végén, mint amikor elindult a piacra.
  • ba32107
    De elvileg csak annyit kell nézni, hogy mennyivel kezdte, és mennyivel fejezte be. A kettő különbsége a tiszta profit. Mert ha a farmer tulajdonát nézzük az egyes lépésekben:
    Start: 60$

70$
    80$-10$
    ló-10$
    90$-10$ = 80$
    End: 80$

Tehát 80-60 = 20$, szerintem.
  • Disposable Hero
    most jut eszembe, hogy
    tényleg lehet hogy nulla, mert a másodiknál 10-zel többért vette és 10-zel többért adta, tehát azon nem nyert, viszont kölcsönkért 10-et, tehát még az eredeti 10 hasznát is elbukta, vagy nem?
    most már kezdek belezavarodni, pedig ez tök egyszerűnek tűnik
  • Disposable Hero
    az hogy az elején volt neki 60 a végén meg 90 (amiből 10 nem az övé, tehát 80) és így jön ki a 20 különbség, az szerintem azért nem jó, mert közben bukott 10-es az első szomszédtól való visszavásárláskor, és az nincs beleszámítva
  • Disposable Hero
    ja a fogas (1.) feladat megoldása biztos hogy jó, az könnyű volt, viszont a másodikat én nem úgy értelmeztem eredetileg mint te, vagyis
    ha a 3, 5, 8 számokat akarjuk elküldeni, akkor nem 358 pont lesz, hanem egymás mögé írja szóköz nélkül, vagyis 3+5+8=16 vagyis 16 pont lesz, de fogalmunk sincs, hogy ez hogy jött ki (mert lehetne 3+6+7 is meg még egy csomó más is),
    de azzal a módszerrel már tényleg megoldható, amit te leírtál, csak nekem elég macerásnak tűnik, hogy több millió pont lesz, 3 háromjegyű számnál, de lehet hogy tényleg ez a megoldás, bár gyanús hogy van valami egyszerűbb/rövidebb módszer is, de nem tudom mi lehet az
  • Disposable Hero
    egyikre sem tudom a helyes megoldásokat, de
    3,
    szerintem nem 20-at keresett vele, akkor keresett volna 20-at, ha nem kér kölcsön, de mivel kölcsönkért így csak 10-et keresett,
    az első üzletben biztos hogy 10-et keresett, viszont a másodiknál 10-zel többért adta el, tehát annyit keresett volna, viszont 10-zel drágábban vette mint amennyije volt, és kölcsönkért, tehát amennyivel drágábban adta el (10) annyit vissza is kellett hogy adjon, tehát a második üzleten nem keresett
    vagy nem? mert már én sem vagyok biztos benne...
  • sztalinelvtars
    Szerintem az első is helyes mert:a két halmaz egyikébe sem fér bele a borbély.
  • ba32107
    Wikiről idézve:
    "Tegyük fel, hogy a laktanya katonai borbélya a szolgálati szabályzatnak megfelelően csak azokat a katonákat borotválja, akik maguk nem borotválkoznak, de nem borotválhatja azokat, akik maguk borotválkoznak. Kérdés: magát megborotválhatja-e? Ha megborotválja magát, akkor olyan katonának számít, aki maga borotválja magát, ergo a szolgálati szabályzat megtiltja, hogy megborotválkozzon. Ha ennek megfelelően, nem borotválkozik, akkor a szolgálati szabályzat értelmében, olyan katonának számít, akit borotválnia kell. Bármit is tesz tehát: akár megborotválja magát, akár nem, vét a szolgálati szabályzat ellen."

Elvileg jól volt leírva. #819: szerintem is
  • kz
    3:
    volt 60-a, ennyivel indult. de mennyi van a végén?
    a vagyona alakulása időben:
    60, ló, 70, ló-10, 90-10.
    vagyis a végén 90-10=80dolcsija maradt. 80-60=20dollárt keresett végül.
    vagy nem?
  • kz
    1.:
    ha egy embernek minimum nulla, maximum 32 foga van, akkor 33 fajta ember létezik (foGszámilg), tehát a 34. embernek már biztosan megegyezik valakiével a foGszáma.
  • kz
    a leírt feladat nem paradoxon.

mert leírva az van, hogy:
    A hadseregben van egy század,csupa férfi.Akit a borbély borotvál az nem foghat borotvát,aki maga borotválkozik ahhoz nem nyúlhat a borbély.
    KI BOROTVÁLJA A BORBÉLYT ?

ha az lenne, hogy:
    A hadseregben van egy század,csupa férfi.Akit a borbély borotvál az nem foghat borotvát,aki maga borotválkozik az nem nyúlhat a borbélyhoz.

na az már lehetne paradoxon, persze csak akkor, ha mindenki borotválkozik, a borbély is katona és ennek a századnak a tagja, stb...
  • kz
    értem én a tréfát, még akkor is, ha az én gyerekemnek hathónaposan már volt több foga is...
  • kz
    2: lehetséges.
    az egszerűség kedvéért tegyük fel, hogy három pozitív egyjegyű számot kell továbbküldenünk.
    ez legyen a 3, a 8 és az 5. ha a szalagra 385 pontot teszünk, akkor az üzenet dekódolható.
    de mi van, ha nem egyjegyű számokról van szó?
    legyenek kétjegyűek.
    32,55,48. az üzenet 325548 db pont.
    de mi can, ha 10,20,30? semmi a nullás végződés nem gond, 102030db pont és kész.
    háromjegyű számok? 258 741 369? nem gond 258741369db pont.
    nyilván 3db négy-öt-hatjegyűre is ugyanígy.
    és ha nem azonos számjegyekből állnak?
    mivel csak annyit mond a feladat, hogy "három pozitív egész szám", ezért a sorrendjük nem fontos.
    rendezzük őket nagyság szerint csökkenő sorrendbe, előnullázással egészítsük ki mindet az elsővel azonos számjegyűre, fűzzük össze és mehet.
    pl: 15,624,8 esetén az üzenet 624015008, ami egyszerűen dekódolható.
    ha netán a számok sorrendje is fontos, akkor az összefűzés után írjuk oda a sorrendet is.
    a példa szerint:
    15,624,8 esetén az előbbi 624015008 után írjuk be az eredeti sorrendet, ami 2 1 3 (mivel a 624 a második, a 15 az első és a 8 a harmadik volt eredetileg) így a küldendő üzenet 624015008213db pont, amit dekódolva visszakapjuk a számokat az eredeti sorrendben.

lehet, hogy van ettől hatékonyabb módszer is, de nekem csakez jutott eszembe.
  • ba32107
    Ha a borbélyt egy másik borbély borotválja, akkor nem foghat borotvát, ergo nem lehet borbély
  • sztalinelvtars
    Kettőt kell kiválasztani,de max. 6 hónaposak legyenek:))
  • sztalinelvtars
    Sunyi voltam:)) Ez télleg paradoxony!
  • qetuol
    egy másik borbély
  • ba32107
    Miért semmit? Én így gondolkoztam: az elején van 60 dollárja. Az első üzlet után 70. Aztán lesz 80 dollárja, plusz 10 dollár adósság. Aztán van egy lova, plusz 10 dollár adósság. Újra eladja a lovat, ekkor lesz 90 dollárja, plusz 10 dollár adósság. Azt visszaadja, lesz 80 dollárja. Eredetileg volt 60, keresett 20 dollárt az üzleten. Hol rontottam el?
  • Picar77
    lol má :D
    furcsáltam is a 110 dollárt :D
    3. semmit se :D többi passz
  • Disposable Hero
    nem, hülyeséget írtam, 10 dollárt kért kölcsön, mivel annyi hiányzott neki, tényleg bocs
  • Disposable Hero
    110 dollárt kért kölcsön a feleségétől, bocs
  • Disposable Hero
    új feladatok

1, Legalább hány embert kell kiválasztani ahhoz, hogy biztosan legyen közöttük kettő, akinek ugyanannyi foga van?

2, Van egy telexgépünk és annak segítségével kellene három pozitív egész számot továbbítanunk. Van azonban egy kis bibi, a telexgép csak kizárólag pontokat tud printelni a szalagra, ráadásul még szóközt sem képes beletenni a továbbított jelbe. Magyarán a továbbítás folyamán végeredményképpen kapunk egy szalagot, amin egymás után egy halom pont van mindenféle elválasztójel nélkül. Trükközni nem tudunk a dologgal semmilyenképpen sem. A kapott szalag valahogy így néz ki:

...................................................................................................

Vajon lehetséges-e ilyen feltételekkel olyan módszert találni, hogy a 3 számot mégis továbbítani lehessen?

3, Egy farmer lovat vásárolt 60 dollárért, és eladta a szomszédjának 70-ért.
    Később rájött, hogy jobb üzletet is csinálhatott volna, ezért kölcsönkért a feleségét l10 dollárt‚ visszavásárolta a lovat a szomszédtól 80 dollárért, és eladta a másik szomszédjának 90-ért.
    Mennyit keresett az üzleten?

(ha már voltak, akkor bocs)
  • kz
    biztos, hogy így szól ez a feladat?
  • ba32107
    Megborotválkozik, és hadbíróság elé kerül
  • davidragon
    Akárki más aki magát is borotválja.
  • Dougie
    erről már volt szó régebben, bár lehet hogy mégsem
    amúgy ez egy paradoxon
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Paradoxon
    esetleg még a
    Russell-paradoxon-nál is lehet róla olvasni, mert olyan típusú

(tehát mivel valódi ellentmondás, nincs megoldás)
  • sztalinelvtars
    A hadseregben van egy század,csupa férfi.Akit a borbély borotvál az nem foghat borotvát,aki maga borotválkozik ahhoz nem nyúlhat a borbély.
  • bardocz
    Igen az.De vicces.
  • Axl Rose
    Ez szvsz. kb. akkora kitalált kamu lehet, mint azok a bizonyos köremailok, amiket el kell küldeni hatszázhúsz embernek és valami csodálatos nyereményben lesz részed, rádtalál a sírig tartó szerelem, feltámad a kutyád, stb...
  • qetuol
    nem volt eléggé pszichopata, minnyá ki kellett volna nyírnia
  • Casillas
    gondolom pár napig próbálta "normál" módon kideríteni, hogy ki lehetett az, kérdezősködött rokonoknál, satöbbi, aztán feladta, és végül az "egyszerűbb" megoldást választotta :)
  • qetuol
    ém már csak azt nem értem , miéert várt napokig a gyilkossággal?
  • kz
    tehát ez a teszt sem tökéletes.
    ...
    ennek persze nem örülök.
    vagy nem én örülök.
    vagy tagadom.
    öööö...
  • bardocz

Hát nem megmondtam,hogy mitmondtam:D
  • Thanatos
    az alant emlitett két személy bedig kérjük üljön nyugodtan és várja meg amiga pszichiátriai intézet munkatársai felkeresik őket otthonukban!
  • Disposable Hero
    ezt találtam a neten:

[i]Válasz:
    Azt remélte, a férfi eljön a temetésre megint!

Ha helyesen válaszoltál, úgy gondolkodsz mint egy pszichopata. Ez egy
    híres amerikai pszichológus tesztje, amivel azt nézik meg, hogy kinek
    van gyilkos hajlama. Sok letartóztatott sorozatgyilkos vett részt a
    tesztben, és azt válaszolta ami feljebb található.

Ha nem válaszoltál helyesen, akkor Jó neked.[i]

tehát tulajdonképpen akkor ez egy bújtatott tesztféleség, vagyis ezek szerint a jelenlévők között két pszichopata hajlamú egyén van (bardocz és Casillas), a többiek rendben vannak :D