Elgondolkodtató feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Disposable Hero
ötösbõl tízesbe kevésbé mûködik, mert nem tudjuk, hogy 9-est vagy 10-est adna
viszont visszafelé mûködnie kell, hiszen tudjuk, hogy a 9-es és a 10-es is 5-ös

egy példával visszafelé:

tízesben
224345-10 (2243450)
73520-9 (661680)
38441-8 (307528)
15731-7 (110117)
5630-6 (33780)
3169-5 (15845)
1635-4 (6540)
1478-3 (4434)
1514-2 (3028)
13200-1 (13200)

378663 (3399602) = 8,9779 aminek a fele 4,48895

ötösben
297865-5 (1489325)
54172-4 (216688)
8799-3 (26397)
3113-2 (6226)
14714-1 (14714)

378663 (1753350) = 4,6304 a duplája 9,2608

vagyis még így is magasabb az 5-ös rendszerben az átlag, bár csak 0,25 századdal (illetve annak a felével, ha a másikat nézzük)

mert látszik, hogy az eloszlás egyáltalán nem egyenlõ a 9-es és 10-esek között, valószínûleg ez okozza, hogy közelebbi az átlag (mert pontosabbak a rendelkezésre álló adatok), de itt sem egyezik az átváltás után a két érték, szóval továbbra sem stimmel a dolog

a másiknál meg lehet, hogy nem a fele-felével kellene számolni, mert ez inkább valami hatványfüggvény alakú (csak az a baj, hogy nem mindig, tehát egy általános képlet/szabály nem húzható rá a dologra)

Disposable Hero
igen, szerintem sem lehet lehet egy az egybe kiszámolni, mivel az átváltásnál az ötös rendszerben mindig magasabb értékek jönnek ki, hiszem ha behelyettesítjük a számokat
1->1-2
2->3-4
3->5-6
4->7-8
5->9-10

akkor látszik, hogy az adott szám kétszerese mindig a magasabb behelyettesítésûvel azonos, a másikkal nem
vagyis mondjuk az ötös rendszerben egy gyenge 5-öst is 10-nek számolna a duplázós rendszer, miközben az épp hogy csak 9-es lenne

tehát alapvetõen azon múlik, hogy az ötös rendszerben adott szám erõs vagy gyenge, de ez nem derül ki (mivel 5-ös a rendszer)

egy példán levezetve:
mondjuk van egy film, amit 89-en láttak, és az átlaga 4,71
a szavazatok részletes eloszlása pedig így alakul:
68 darab 5-ös (340)
18 - 4 (72)
2 - 3 (6)
1 - 1 (1)
össz.
89 - 419 = 4,707-es átlag

tízesbe átalakítva, felezéses módszerrel (vagyis ha az ötösök fele 9-est, a másik fele 10-est adna)
0,5 - 1 (0,5)
0,5 - 2 (1)
1 - 3 (3)
1 - 4 (4)
9 - 7 (63)
9 - 8 (72)
34 - 9 (306)
34 - 10 (340)
össz.
89 - 789,5 = 8,87-es átlag

vagyis a 4,707-es duplája 9,414 lenne, de ez így 0,544-gyel kevesebb

egyébként nagy átlagban azt vettem észre, hogy kb. a kétszerese/fele és plusz/mínusz 0,5 úgy, hogy az 5-ös a magasabb - ha ez így érhetõ

de arra is kíváncsi lennék, hogy mi befolyásolja a 0,5-tõl való eltérést, a sok ötös, sok egyes, kevés más, kevés ötös, sok más, vagy valami ilyesmire gondolok, de már kicsit belezavarodtam...

persze a valóságban nem sok esély van arra, hogy pont a fele lefelé, a másik fele felfelé szavazna a másik rendszerben, de másképp nem lehet még számolni se az egésszel, úgyhogy ez is csak egy feltételezett helyettesítés lenne, aminek viszont a nagy számok törvénye alapján "helyesnek" kellene hogy legyen

bár lehet, hogy kellene még pár példát vizsgálni, hogy rá lehessen jönni pár összefüggésre - de lehet hogy valaki tud rá kapásból mondani valamit

Kicsit utánagondoltam. Most lusta vagyok bepötyögni, de levezettem ismeretlenekkel a két átlagot, és nem egyenlõ jön ki, úgyhogy szerintem nem megoldható.

Érdekes kérdés. Szerintem a már meglévõ eredményeket nem nagyon lehet konvertálni, ugyanis ha ha 5-ösbõl 10-esbe akarsz, akkor bejön plusz 5 lehetõség, tehát az 5 válaszra leadott szavazatok már 10 felé kéne hogy szétoszoljanak. Elosztani nem lehet, mert pl. vegyünk egy embert, aki az ötösbeli rendszerben a 2-esre nyomott. Ha úgy gondolkodunk, akkor ez tizes renszerben a 3-as és a 4-es is lehet.....nem tudnánk, hogy melyikre nyomott volna.

Visszafelé, 10-esbõl 5-ösbe: itt pedig szavazatokat vesztünk, konkrétan 5 szavazat lehetõségét kéne szétosztani a többi 5 között, ezt pedig nem tudjuk megtenni. Ergo pontos eredményt nem fogunk kapni. Átlagolással talán megoldható (egyenlõ mértékben osztod el õket).

Disposable Hero
azon gondolkodtam a minap, hogy hogyan lehet egy 5 lehetõséges rendszert 10-esre átkonvertálni, illetve vissza
persze egyszerûnek tûnik, mert a fele/kétszerese és kész,
csakhogy szerintem van egy páros/páratlan probléma, mivel ha a legalacsonyabb és a legmagasabb átlagát veszem, akkor nem ugyanaz jön ki, mert (1+5)/2=3 és (1+10)/2=5,5
(konkrétan az imdb 10-es és más oldalak 5-ös filmekre adható szavazása kapcsán merült fel ez bennem, hogy nem egyszerûen a fele/kétszeres az átlag)

tud valaki mondani erre valamit, hogy mi lehet a megoldás?

Aquli
ja látom a másikban már megoldották..

\"It was Wednesday morning. We were in the Volley playing pool. That much is true. But Begbie is playing absolutely fucking gash.\"

Aquli
õ, nem gondoltam nagyon át, de ha egyszerûen kitöltjük a teret kontinuum sok ponttal, az nem felel meg az általad leírt feltételnek?

\"It was Wednesday morning. We were in the Volley playing pool. That much is true. But Begbie is playing absolutely fucking gash.\"

Matek feladatok topikban már megválaszoltuk.

Max7
talán ha a pontok egy összefüggõ kört alkotnak.... bár fáradt vok már ehez... holnap átgondolom 😄

Ne vitatkozz a hülyékkel, mert lealacsonyodsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal! [ http://dchelp.hu ]

Jagumo
bocs 😄 oda is beírtam nemtudtam hol válaszolnak :S

Fuck is easy, Fuck is funny, Many people fuck for money And if you think fuck is funny, Fuck yourself and save your money

kz
mintha ez a kérdés egy másik topikban is felmerült volna.

Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.

Jagumo
Van-ee olyan ponthalmaz, amelynek végtelensok szimmetriaközépontja van?

Fuck is easy, Fuck is funny, Many people fuck for money And if you think fuck is funny, Fuck yourself and save your money

kz
a feladat megoldását egy másik topikban már leírtam, ide csak azért linkelem be, mert más feladatok megoldásához is nyújthat segítséget a módszer.

kz
akkor már jobb, hogy ha nem tud többet rakni, akkor elsoppingolja, így újra fér az asztalra.

Kata az asztal egy részénél szellõsebben rakja az érméket és amikor nincs már hely összetolja hogy beférjen még egy 😄😄

most csak ez a hülyeség jutott eszembe

Jagumo
Egy kör alaku asztalra Kata és Dani felváltva egyforma érméket helyez fel úgy, hogy az érmék nem fedhetik egymást!

A játékot az nyeri , aki utoljára tud tenni.

Az elsõ érmét Kata helyezi az asztalra. Hogyan játszon ha nyerni akar?

ez lenne a kérdés 😊

Hegi90
nm.

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

jaj. hülyeséget írtam, bocs. #741, az lesz a jó.

egyszerûbb, ha B-re merõlegest szerkesztesz, és ahol ez metszi A-t, ott van a pontod.

egyébként ha már beírsz, a matek topikba írd, ne ide

Jagumo
kösziszépen 😊

Hegi90
Legyen B egyenes a tükörtengely.

1. A-ból is és C-bõl is kivágsz egy nagyábbból egymás mellett helyezkedõ ugyanolyan nagyságú szakaszt.
2. át tükrözöd az A szakaszt, és ahol metszi a C szakaszt, azt a pontot bejelölöd az A-n is. (Leméred a szakasz egyik végpontjátol körzõvel, hogy milyen távra van tõle a metszéspont.

U.i.: a feladatban csak azért segítettem, mert látom lelkes voltál és csináltál képet. De azért az általános iskolás házi feladatod nem itt kéne megcsináltatni. Sztem anyukád vagy apukád szivesen segítene neked.

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

Jagumo
el kellene mondanom hogykell megcsinálnii 😊

csak szóban pls segítsetek 😊

Jagumo
Hellooo

szeretnék segitséget kérni egy feladatban😊

Ez lenne az:

Adott három egyenes az ábrának megfelelõen. Szerkesszünk az A egyenesen olyan pontot ,amelyeknek B-re vonatkozó tükörképe illeszkedik a C egyenesre.

Ábra:

sz4bolcs
Igen, az idõkorlátra céloztam én is, hogy az nekem nagyon húzós.
Azt hiszem, mindenki meg tudja oldani a feladatot, de itt éppen az idõkorlát a lényeges.

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

kz
asszem eredetileg 5 perc volt rá tán...

Einstein-es feladat

egyébként meg lehet oldani (némi tököléssel), de volt valami idõkorlát is, szóval gyorsan megoldani a nehéz

mazsola89
HI nem régen olvasom ezt a fórumot és esetleg le tudnád irni az Einsten-es feladatot köszi

sz4bolcs
Marketing... 😊

Bár a cigis Einstein teszt tényleg durva, szóval aki azt megcsinálja az adott feltételekkel, az elõtt le a kalappal.

ez a 2% persze hogy kamu, mint az einsteines tesztnél is szvsz
eleve honnan a fenébõl tudná akármelyik teszt iroja az iylen adatokat? nem hiszem hogy annyi emberrel megiratták volna hogy ezt igy ilyen pontosan kijelenthessék

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

akkor te az emberek 2%-ába tartozol (ami szerintem csak egy újabb "reklámfogás", ugyanis már itt kiderült, hogy nem 2 az a 2, hanem jóval több, és persze bizonyítani se lehet ezeket az adatokat)

Hegi90
Ja megtanultam 😊

ez ok, de ettõl még miért ne lehetne valakinek a "legegyszerübb" a vésõ? 😄 nekem pl amikro elõször ovalstam ezt a tesztet a csavarhuzo ugrott be, pedig nem gondolkodtam rajta 😊

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

tanulság?
a hozzászólásokat idõrendben kell olvasni

egyébként szerintem azért mondja mindenki azt amit, mert az agy leggyorsabban arra a (legegyszerûbb) dologra asszociál (egyetértek azzal, aki ezt írta) - viszont aki a vésõt mondta, az nem hiszem hogy hirtelen rávágra volna, az valószínûleg másodpercek alatt végigondolta, hogy akkor õ most mást mond, mint amit elsõre mondana, nem hiszem, hogy ez a legelsõ dolog, ami beugrik neki a szerszámról (hacsak nem szobrász vagy valami 😊

meg az is a feladat "csapdája" hogy azt hihetné az egyszeri olvasó, hogy a végén is a számokkal lesz kapcsolatos a kérdés, közben meg nem, így hirtelen a legáltalánosabb dologra fog asszociálni
hasonlóan mint a "mondd tízszer egymás után, hogy tej, aztán a kérdés: mit iszik a tehén" típusú feladatok (bár ott másfajta "csapda" van, de "csapda" az is, meg ez is)

Hegi90
Basszus .... most elolvastam a te hozzászólásodat és nem tudom normálisan megcsinálni a tesztet...
Miért nem lehet az ilyeneket spoilerben írni?

kz
nemtom, de szerintem az összeadósdi csak arra jó, hogy kiüríts az agyadból minden rövidtávú emléket.
konkrétan az utoljára használt szineket és szerszámokat.
így nem befolyásol, hogy milyen színû a fal, hogy narancsot ettél, hogy kék tinta ömlött az asztalra, stb.
tehát egy tiszta lappal induló elmére van szükség.
hogy ezek után miért piros és miért kalapács?
nem tudom.
de ha azt mondanám mondj egy közlekedési ezközt, akkor az autót mondanád? én igen.
és égtájat? észak? nálam is.
gyümölcs? alma.
fém? vas.
nem, továbbra sem tudom miér piros és miért kalapács.
szerintem.

Casillas
én nem tudom, nem értek hozzá, csak ezt olvastam valahol 😊
de szerintem mindegy, hogy milyen számokat adogatsz össze, a rajzos kérdésre nem tudom a választ, azért ha bármit rajzolhatsz, az elég nagy halmaz, de a színeknél mondjuk nincs annyi lehetõséged, ha egybõl rá kell vágni, aligha mondja valaki hogy okkersárga 😊

Vivimos por ti, vence por nosotros.

sz4bolcs
Tehát akkor elvileg mindegy, hogy milyen kétjegyû számokat adok össze fejben, akkor is az a része lesz aktív az agynak, ami az egyszerû dolgokra koncentrál?

Tehát ez olyan, mint ha hirtelen megkérdeznék valaki, hogy mit rajzolna, és a 90% házat mond rá?

Casillas
egyébként régebben olvastam ezt, szóval már tudtam a végét, ott azt hiszem azt írták, hogy ezek miatt az összeadások miatt az agynak az a része lesz aktív, ami az egyszerû dolgokra koncentrál, és a szerszámok között a kalapács a "legismertebb"/legnyilvánvalóbb, a színek közt pedig a piros

sz4bolcs
hmm, ezt fel sem vetettem neki! D:😄😄:

amúgy tényleg borzasztó nagy arányban jön ki a kalapács, a piros az ritkábban, nálam 15 emberbõl 8, vagy 9 mondott kalapácsot, volt amelyiknél a szín nem stimmelt, a maradék között meg volt olyan, hogy annyira poénra vette, hogy csak pár számot adott össze. De köztük is volt szürke vésõ, meg ilyenek.

Casillas
mondjuk aki "szerszám" címszó alatt fésûre gondol, annak tényleg másképp mûködik az agya 😊

REALista
Hát ja feltéve ha tényleg ilyen nagy arányban jön ki a P.K...majd kipróbálom én is pár emberen...😄

A győzelem nem minden, viszont a vereség egy nagy semmi! HALA MADRID!

sz4bolcs
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Akikkel eddig megcsináltam, azoknál volt már: fekete kalapács, piros ásó, piros fésû, piros kalapács

A magyarázatra lennék igazán kíváncsi, szerintem nagyon mókás ez a teszt.

REALista
Én egy zõld kalapácsra gondoltam...😄

A győzelem nem minden, viszont a vereség egy nagy semmi! HALA MADRID!

sz4bolcs
Sajnos nem találtam topicot, ahol ON lenne amit szeretnék írni, talán ehhez állt legközelebb, de hátha nektek is okoz pár jó pillanatot.

Ma találtam egy baromi megdöbbentõ tesztet, ami így szól:

Törted már a fejed, hogy a te agyad normálisan muködik-e,
vagy pedig te más vagy, mint a többi ember?
OK, végezd el ezt a tesztet (csak egy percet
tart) és megtudod a választ.
Kövesd az utasításokat, számolj fejben, ne
menj tovább, amíg meg nem kaptad az eredményt. A végén
megkapod a választ a kérdésre, amelyik érdekel!
Elkezdheted, menj lefelé, de csak lassan!

Kezdjük!

Mennyivel egyenlo...

15+6

3+56

89+2

12+53

75+26

25+52

63+32

Igen, csak néhány egyszeru összeadás, de
tulajdonképpen ez a feladat. Még egy kis
türelem...

123+5

93+28

GONDOLJ GYORSAN EGY MINDENNAPI SZERSZÁMRA ÉS
EGY SZÍNRE!

Folytasd!

még egy kicsit!

Egy piros kalapácsra gondoltál, igaz?

Ha nem erre godoltál, akkor az emberek azon 2%-
ához tartozol, akiknek az agya egészen másképpen muködik...
Mindazok 98%-a, akik elvégezték (oszíntén) a tesztet "egy
piros kalapácsra"
gondoltak...

------

Ez hogy lehetséges??? Mi a pszichológiai magyarázata?

szerintem se megoldható így, legfeljebb elméletben, kivitelezni viszont (szinte) lehetetlen

qetuol
hát az biztos, h 3 egyenes vágással el lehet vágni 7 részre(rakosgatás nélk¨ul)de szerintem sehogy sem lesznek egyenlõlek, próbáld csak ki.

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

uhh, erre nem gondoltam, tényleg
lehet helyezni õket...

amúgy három vágással (7 egyenlõ részre)

alakja: kocka (de ha gondolod megcsinálhatod hengerre is 😊

qetuol
dehogyis, félbevágom a kockát>> 2 részt kapok
egymás tetejére teszem a kettõt majd félbevágom õket>> 4 rész
egymás tetejére teszem a 4-et majd félbevágom azokat>> 8 rész
3 vágással, és cukormáz is van mindegyiken, ráadásul egyformák is 😛

qetuol
milyen alakú a torta és hány vágásom van?

qetuol
akkor kíváncsi lennék h mire gondoltál, talán mégis van egy 2. megoldás?