1111
Elgondolkodtató matematikai, logikai feladatok, feladványok
  • kz
    mintha ez a kérdés egy másik topikban is felmerült volna.
  • Jagumo
    Van-ee olyan ponthalmaz, amelynek végtelensok szimmetriaközépontja van?
  • kz
    a feladat megoldását egy másik topikban már leírtam, ide csak azért linkelem be, mert más feladatok megoldásához is nyújthat segítséget a módszer.
  • kz
    akkor már jobb, hogy ha nem tud többet rakni, akkor elsoppingolja, így újra fér az asztalra.
  • ba32107
    Kata az asztal egy részénél szellősebben rakja az érméket és amikor nincs már hely összetolja hogy beférjen még egy :D:D

most csak ez a hülyeség jutott eszembe
  • Jagumo
    Egy kör alaku asztalra Kata és Dani felváltva egyforma érméket helyez fel úgy, hogy az érmék nem fedhetik egymást!

A játékot az nyeri , aki utoljára tud tenni.

Az első érmét Kata helyezi az asztalra. Hogyan játszon ha nyerni akar?

ez lenne a kérdés :)
  • Hegi90
    nm.
  • ba32107
    jaj. hülyeséget írtam, bocs. #741, az lesz a jó.
  • ba32107
    egyszerűbb, ha B-re merőlegest szerkesztesz, és ahol ez metszi A-t, ott van a pontod.

egyébként ha már beírsz, a matek topikba írd, ne ide
  • Jagumo
    kösziszépen :)
  • Hegi90
    Legyen B egyenes a tükörtengely.

1. A-ból is és C-ből is kivágsz egy nagyábbból egymás mellett helyezkedő ugyanolyan nagyságú szakaszt.
    2. át tükrözöd az A szakaszt, és ahol metszi a C szakaszt, azt a pontot bejelölöd az A-n is. (Leméred a szakasz egyik végpontjátol körzővel, hogy milyen távra van tőle a metszéspont.

U.i.: a feladatban csak azért segítettem, mert látom lelkes voltál és csináltál képet. De azért az általános iskolás házi feladatod nem itt kéne megcsináltatni. Sztem anyukád vagy apukád szivesen segítene neked.
  • Jagumo
    el kellene mondanom hogykell megcsinálnii :)

csak szóban pls segítsetek :)
  • Jagumo
    Hellooo

szeretnék segitséget kérni egy feladatban:)

Ez lenne az:

Adott három egyenes az ábrának megfelelően. Szerkesszünk az A egyenesen olyan pontot ,amelyeknek B-re vonatkozó tükörképe illeszkedik a C egyenesre.

Ábra:
  • sz4bolcs
    Igen, az időkorlátra céloztam én is, hogy az nekem nagyon húzós.
    Azt hiszem, mindenki meg tudja oldani a feladatot, de itt éppen az időkorlát a lényeges.
  • kz
    asszem eredetileg 5 perc volt rá tán...
  • Dougie
    Einstein-es feladat

egyébként meg lehet oldani (némi tököléssel), de volt valami időkorlát is, szóval gyorsan megoldani a nehéz
  • mazsola89
    HI nem régen olvasom ezt a fórumot és esetleg le tudnád irni az Einsten-es feladatot köszi
  • sz4bolcs
    Marketing... :)

Bár a cigis Einstein teszt tényleg durva, szóval aki azt megcsinálja az adott feltételekkel, az előtt le a kalappal.
  • Thanatos
    ez a 2% persze hogy kamu, mint az einsteines tesztnél is szvsz
    eleve honnan a fenéből tudná akármelyik teszt iroja az iylen adatokat? nem hiszem hogy annyi emberrel megiratták volna hogy ezt igy ilyen pontosan kijelenthessék
  • Dougie
    akkor te az emberek 2%-ába tartozol (ami szerintem csak egy újabb "reklámfogás", ugyanis már itt kiderült, hogy nem 2 az a 2, hanem jóval több, és persze bizonyítani se lehet ezeket az adatokat)
  • Hegi90
    Ja megtanultam :)
  • Thanatos
    ez ok, de ettől még miért ne lehetne valakinek a "legegyszerübb" a véső? :D nekem pl amikro először ovalstam ezt a tesztet a csavarhuzo ugrott be, pedig nem gondolkodtam rajta :)
  • Dougie
    tanulság?
    a hozzászólásokat időrendben kell olvasni

egyébként szerintem azért mondja mindenki azt amit, mert az agy leggyorsabban arra a (legegyszerűbb) dologra asszociál (egyetértek azzal, aki ezt írta) - viszont aki a vésőt mondta, az nem hiszem hogy hirtelen rávágra volna, az valószínűleg másodpercek alatt végigondolta, hogy akkor ő most mást mond, mint amit elsőre mondana, nem hiszem, hogy ez a legelső dolog, ami beugrik neki a szerszámról (hacsak nem szobrász vagy valami :)

meg az is a feladat "csapdája" hogy azt hihetné az egyszeri olvasó, hogy a végén is a számokkal lesz kapcsolatos a kérdés, közben meg nem, így hirtelen a legáltalánosabb dologra fog asszociálni
    hasonlóan mint a "mondd tízszer egymás után, hogy tej, aztán a kérdés: mit iszik a tehén" típusú feladatok (bár ott másfajta "csapda" van, de "csapda" az is, meg ez is)
  • Hegi90
    Basszus .... most elolvastam a te hozzászólásodat és nem tudom normálisan megcsinálni a tesztet...
    Miért nem lehet az ilyeneket spoilerben írni?
  • kz
    nemtom, de szerintem az összeadósdi csak arra jó, hogy kiüríts az agyadból minden rövidtávú emléket.
    konkrétan az utoljára használt szineket és szerszámokat.
    így nem befolyásol, hogy milyen színű a fal, hogy narancsot ettél, hogy kék tinta ömlött az asztalra, stb.
    tehát egy tiszta lappal induló elmére van szükség.
    hogy ezek után miért piros és miért kalapács?
    nem tudom.
    de ha azt mondanám mondj egy közlekedési ezközt, akkor az autót mondanád? én igen.
    és égtájat? észak? nálam is.
    gyümölcs? alma.
    fém? vas.
    nem, továbbra sem tudom miér piros és miért kalapács.
    szerintem.
  • Casillas
    én nem tudom, nem értek hozzá, csak ezt olvastam valahol :)
    de szerintem mindegy, hogy milyen számokat adogatsz össze, a rajzos kérdésre nem tudom a választ, azért ha bármit rajzolhatsz, az elég nagy halmaz, de a színeknél mondjuk nincs annyi lehetőséged, ha egyből rá kell vágni, aligha mondja valaki hogy okkersárga :)
  • sz4bolcs
    Tehát akkor elvileg mindegy, hogy milyen kétjegyű számokat adok össze fejben, akkor is az a része lesz aktív az agynak, ami az egyszerű dolgokra koncentrál?

Tehát ez olyan, mint ha hirtelen megkérdeznék valaki, hogy mit rajzolna, és a 90% házat mond rá?
  • Casillas
    egyébként régebben olvastam ezt, szóval már tudtam a végét, ott azt hiszem azt írták, hogy ezek miatt az összeadások miatt az agynak az a része lesz aktív, ami az egyszerű dolgokra koncentrál, és a szerszámok között a kalapács a "legismertebb"/legnyilvánvalóbb, a színek közt pedig a piros
  • sz4bolcs
    hmm, ezt fel sem vetettem neki! D::D:D:

amúgy tényleg borzasztó nagy arányban jön ki a kalapács, a piros az ritkábban, nálam 15 emberből 8, vagy 9 mondott kalapácsot, volt amelyiknél a szín nem stimmelt, a maradék között meg volt olyan, hogy annyira poénra vette, hogy csak pár számot adott össze. De köztük is volt szürke véső, meg ilyenek.
  • Casillas
    mondjuk aki "szerszám" címszó alatt fésűre gondol, annak tényleg másképp működik az agya :)
  • REALista
    Hát ja feltéve ha tényleg ilyen nagy arányban jön ki a P.K...majd kipróbálom én is pár emberen...:D
  • sz4bolcs
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Akikkel eddig megcsináltam, azoknál volt már: fekete kalapács, piros ásó, piros fésű, piros kalapács

A magyarázatra lennék igazán kíváncsi, szerintem nagyon mókás ez a teszt.
  • REALista
    Én egy zőld kalapácsra gondoltam...:D
  • sz4bolcs
    Sajnos nem találtam topicot, ahol ON lenne amit szeretnék írni, talán ehhez állt legközelebb, de hátha nektek is okoz pár jó pillanatot.

Ma találtam egy baromi megdöbbentő tesztet, ami így szól:

Törted már a fejed, hogy a te agyad normálisan muködik-e,
    vagy pedig te más vagy, mint a többi ember?
    OK, végezd el ezt a tesztet (csak egy percet
    tart) és megtudod a választ.
    Kövesd az utasításokat, számolj fejben, ne
    menj tovább, amíg meg nem kaptad az eredményt. A végén
    megkapod a választ a kérdésre, amelyik érdekel!
    Elkezdheted, menj lefelé, de csak lassan!

Kezdjük!

Mennyivel egyenlo...

15+6

3+56

89+2

12+53

75+26

25+52

63+32

Igen, csak néhány egyszeru összeadás, de
    tulajdonképpen ez a feladat. Még egy kis
    türelem...

123+5

93+28

GONDOLJ GYORSAN EGY MINDENNAPI SZERSZÁMRA ÉS
    EGY SZÍNRE!

Folytasd!

még egy kicsit!

Egy piros kalapácsra gondoltál, igaz?

Ha nem erre godoltál, akkor az emberek azon 2%-
    ához tartozol, akiknek az agya egészen másképpen muködik...
    Mindazok 98%-a, akik elvégezték (oszíntén) a tesztet "egy
    piros kalapácsra"
    gondoltak...

------

Ez hogy lehetséges??? Mi a pszichológiai magyarázata?
  • Dougie
    szerintem se megoldható így, legfeljebb elméletben, kivitelezni viszont (szinte) lehetetlen
  • qetuol
    hát az biztos, h 3 egyenes vágással el lehet vágni 7 részre(rakosgatás nélk¨ul)de szerintem sehogy sem lesznek egyenlőlek, próbáld csak ki.
  • Dougie
    uhh, erre nem gondoltam, tényleg
    lehet helyezni őket...

amúgy három vágással (7 egyenlő részre)

alakja: kocka (de ha gondolod megcsinálhatod hengerre is :)
  • qetuol
    dehogyis, félbevágom a kockát>> 2 részt kapok
    egymás tetejére teszem a kettőt majd félbevágom őket>> 4 rész
    egymás tetejére teszem a 4-et majd félbevágom azokat>> 8 rész
    3 vágással, és cukormáz is van mindegyiken, ráadásul egyformák is :P
  • qetuol
    milyen alakú a torta és hány vágásom van?
  • qetuol
    akkor kíváncsi lennék h mire gondoltál, talán mégis van egy 2. megoldás?