1111
Elgondolkodtató matematikai, logikai feladatok, feladványok
  • blendeguz
    Elillan...
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    A hó azért fehér mert a hópelyhek között levegö van ami megtöri a fényt és ezért látszik fehérnek.
  • Thanatos
  • Mákvirág
    Üdv!
    Ha elolvad a hó,a csapadék leszivárog a talajba (vagy egyebek).
    De hova lesz a fehér???
  • blendeguz
    Akkor már inkább Google kalkulátor »
  • NonsenS
    Egyébként - nem tudom, hogy felhoztam-e már itt, az sg-n, - de van egy matek problémám, amit talán kitárgyalhatnánk. Pont a racionális és irracionális számok, a végtelen, s annak reciproka körüli problémáról szól. Szóljatok, ha írjam le, bár nem igazán ide tartozik.

Egyébként otthon van a könyvem, amiben ilyen logikai fejtörők vannak még, szóval úgy kb jövő hét elején tudok majd még írni.
    Egyébként a megoldások jók:
    az öngyilkos nő jéggel vágta fel az ereit, mely aztán elolvadt a vízben;
    a kapcsolóknál kettőt felkapcsolunk, majd néhány perc múlva az egyiket lekapcsoljuk, s a bent lévő meleg izzó tartozik a lekapcsolthoz, az égő izzó a felkapcsolthoz, a hideg izzó a hozzányúlatlan (de cép magyar szó) kapcsolóhoz;
    a könyvekben valóban mindig jobb oldalon van a páratlan, bal oldalon a páros oldalszám, úgyhogy a 313. és 314. oldal között nincs semmi;
    a kamionos leengedte a kerekeket
  • NonsenS
    Hát én előkaptam a nagyon szeretett windows calculatoromat, s körülbelüli értékre beírtam azt, hogy 1,6 a négyzeten mínusz 1, majd (mivel ez nem volt a legpontosabb, beírtam az 1,62-t, s úgy elég pontosra kijött az eredmény. De egyébként ezzel most inkább hagyjatok engem, most voltam matek oktv-n, s az az 5 órányi tipikus kemény matekozás kicsit betett.
  • kz
    mert az egy nehéz feladat, ha azt kérdezem, hogy mi az x értéke
    x=gyök(-1) esetén.
    de csak azért nehéz, mert nem mondtam meg hogy milyen számok körében keresem a megoldást.
    ezért az általános iskolás azt válaszolja, hogy nincs megoldása.
    és igaza is van, mert pont azt hallgatta el a megoldásból, amit én a feladatból.
    vagyis hogy a valós számok között.
    [apro]ez csak úgy eszembe jutott.[apro]
  • kz
    de miért ne lenne megoldása.
    a másodfokú egyenlet megoldóképlete simán használható, nem?

• blendeguz
    Teli találat és gratula!!!
    Legtöbbször a "nem létezik ilyen szám" választ kaptam, ezért kicsit meglep, hogy így élből tudtad...
  • Dougie
    ez inkább pusztán matematikai feladat (nem az a tipikus logikai)

egyébként
    x²-x-1=0 után x1=φ x2=1-φ

φ = az irracionális fi-szám (értéke körülbelül 1,618)
    (ami az aranymetszés száma)
  • blendeguz
    Sziasztok! Én itt új vagyok. Jók a feladatok, gratula!
    Egy egyszerű(nek tűnő) feladvány:
    x²-x=1 esetén x=?
  • REALista
    Egyébként jöhetnek még ilyen feladványok...
  • kz
    én ismerem mindet, bibi!
  • Thanatos
    1es kapcsolo felkapcs, 2es kapcsolo felkapcs és égetjük 10 percig és utána lekapcsoljuk, ezek után bemegyünk a szobába, amelyik ég az az 1es kapcsolohoz tartozik, majd megfogjuk a maradék 2 izzot, és amelyik meleg még az a 2es, amelyik hideg az a hármas :)
  • Casillas
    talán úgy volt hogy kiengedett meleg vizet a kádba, aztán a mélyhűtőből kivett jeget, amit úgy olvasztott hogy éles legyen, beült a kádba, a jéggel felvágta az ereit, ami meg aztán beolvadt a vízbe

a villanykapcsolósat már láttam többször is, sose tudtam a megoldását, most se tudom :)
  • NonsenS
  • NonsenS
  • NonsenS
  • vegicsek
    Csak a kamionosat:)
  • NonsenS
    Baszki. Te ismered ezeket? Ez is talált!
  • NonsenS
    Hehehe. [b]Talált!
  • vegicsek
    Leengedett a kerekekből
  • vegicsek
    A 313 és a 314-es oldal ugyanazon a lapon van?
  • NonsenS
    Nah mégegy:

Egy kamion hosszú útja során váratlan akadállyal találkozik. Útja egy felüljáró alatt vezet el, de látja, hogy a kocsija egy-két centivel magasabb, mint a híd alatti térköz. A csalódott sofőr bosszankodik, mert csak nagy kerülővel tudna más úton célhoz érni.
    Egyszer csak felvillant a megoldás. Rájött, mit kell tennie ahhoz, hogy a kamion áthaladjon a híd alatt.

MIt tett a sofőr?
  • NonsenS
    Nah mégegy, de csak mert jó kedvemben vagyok:)

Alfréd a következő feladatot kapta egy tanulmányi vetélkedőn a játékvezetőtől:
    - A mellettünk levő kis szobában a falra 3 izzólámpát szereltek. Kapcsolójuk a szobán kívül, a bejáratnál van. Mielőtt bemegyünk a szobába, a kapcsolókhoz hozzányúlhatsz, s odabent meg kell állapítanod, hogy mely kapcsoló mely izzóhoz tartozik!
    Alfréd eltöprengett. Ha csak két lámpa lenne, akkor világos, hogyan csinálja: az egyik kapcsolót felkapcsolja, bemegy a szobába, és amelyik lámpa világít, az tartozik a felkapcsolt kapcsolóhoz, a másik lámpa pedig a másik kapcsolóhoz. De mit tegyen most, három lámpa és három kapcsoló esetén?

Hogyan oldható meg a feladvány?

megj.: lehet, hogy belát a szobába, de a fényviszonyokból nem tudja megállapítani, hogy most épp melyik oldalon lévő világít. Egyébként sem ez a megoldás kulcspontja.
  • NonsenS
    Mégegy Szimat főfelügyelős feladvány:

A rendőröük órák óta faggatják Billyt, hogy hová rejtette az ellopott bélyegritkaságot.
    Billy elfáradt, unja a rendőrök faggatózását, s végül így válaszol:
    - Ha annyira érdekli magukat ez a bélyeg, megtalálják a lakásomon.
    A könyvespolcomon áll a büntető törvénykönyv, és abban a 313. és 314. oldal közé tettem a bélyeget.

A rendőrök már indulnának, amikor megszólal Szimat főfelügyelő:
    - Billy, te ugratsz minket!

Hogyan következtette ki a főfelügyelő, hogy Billy csak tréfál?
  • NonsenS
    - Öngyilkosság vagy gyilkosság? - töprengett Szimat főfelügyelő.
    - Csak gyilkosság lehet - vélte a segédje - Az asszonyt a vízzel teli fürdőkádban találtuk meg, felvágott erekkel. És semmiféle éles szerszám nem volt a közelében, amivel maga követhette volna el a tettet. Aztán meg itt van a naplója, amiben azt írja, hogy az elvált férje meg akarja gyilkolni.
    - És ha éppen azért írta a naplót, hogy az elvált férjére terelje a gyanút?
    - Na igen. Volt már olyan, hogy valaki holtában is bosszút akart állni a hűtlenné vált férjén. De hát van itt egy kulcskérdés.
    A penge. Miután felvágta az ereit, nemigen tudott kimenni a kádból, hogy eltüntesse. Akkor meg hová lett?

Hiába tették tűvé a fürdőszobát a penge vagy valamilyen éles szerszám után, a világon semmit sem találtak. Pedig az asszony valóban öngyilkos lett.

Hogyan követte el az öngyilkosságot?
  • NonsenS
  • Ron Ragm
    Óbazmeg.
  • Casillas
    :)
  • NonsenS
    TALÁLT!
  • Casillas
    esetleg két ötvenessel fizetett?
    ha csak két decit akart volna, akkor nem adja oda mindkettőt, hanem csak az egyiket
  • NonsenS
    Privi ment!
  • vegicsek
    Én nem tudok épkézláb megoldást kitalálni, részemről spoilerben mondhatod ,vagy privibe plz
  • krpsycho
    csak szimplán látszott rajta hogy szomjasabb mint az előző..
  • NonsenS
    Hehehe. Nem, nem az a megoldás, hogy a pikoló 2 dl, a pohár pedig 3 dl. Akkor fogalmazzunk úgy, hogy azt mondta Félix, hogy: "Egy gyümölcslevet kérek!".
    Egyébként sem a szövegben van valami nyelvi turpisság. Gondolkodjatok rajt!

Max7: Neked priviben elküldöm a megoldást, ha már nagyon nem bírod, de kérlek ne oszd meg a többiekkel!
  • Easy Rider
    fizethetett volna 5000-sel is
  • vegicsek
    Mert ha 2 decit kér, akkor 50-essel fizetett volna
  • Max7
    mond már meg mi ennek a megoldása mert szét vet az ideg hogy nem tudom és tuti valami turpisság van a szövegben!
  • Ron Ragm
    Szerintem nem is tudta, csak lusta volt megkérdezni, Félix meg csak két decit akart és jól átverték a fejét.