1111
Elgondolkodtató matematikai, logikai feladatok, feladványok
-
#631 Elillan...
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A hó azért fehér mert a hópelyhek között levegö van ami megtöri a fényt és ezért látszik fehérnek. -
Thanatos #630 -
#629 Üdv!
Ha elolvad a hó,a csapadék leszivárog a talajba (vagy egyebek).
De hova lesz a fehér??? -
#628 Akkor már inkább Google kalkulátor » -
#627 Egyébként - nem tudom, hogy felhoztam-e már itt, az sg-n, - de van egy matek problémám, amit talán kitárgyalhatnánk. Pont a racionális és irracionális számok, a végtelen, s annak reciproka körüli problémáról szól. Szóljatok, ha írjam le, bár nem igazán ide tartozik.
Egyébként otthon van a könyvem, amiben ilyen logikai fejtörők vannak még, szóval úgy kb jövő hét elején tudok majd még írni.
Egyébként a megoldások jók:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!az öngyilkos nő jéggel vágta fel az ereit, mely aztán elolvadt a vízben;
a kapcsolóknál kettőt felkapcsolunk, majd néhány perc múlva az egyiket lekapcsoljuk, s a bent lévő meleg izzó tartozik a lekapcsolthoz, az égő izzó a felkapcsolthoz, a hideg izzó a hozzányúlatlan (de cép magyar szó) kapcsolóhoz;
a könyvekben valóban mindig jobb oldalon van a páratlan, bal oldalon a páros oldalszám, úgyhogy a 313. és 314. oldal között nincs semmi;
a kamionos leengedte a kerekeket -
#626 Hát én előkaptam a nagyon szeretett windows calculatoromat, s körülbelüli értékre beírtam azt, hogy 1,6 a négyzeten mínusz 1, majd (mivel ez nem volt a legpontosabb, beírtam az 1,62-t, s úgy elég pontosra kijött az eredmény. De egyébként ezzel most inkább hagyjatok engem, most voltam matek oktv-n, s az az 5 órányi tipikus kemény matekozás kicsit betett. -
#625 mert az egy nehéz feladat, ha azt kérdezem, hogy mi az x értéke
x=gyök(-1) esetén.
de csak azért nehéz, mert nem mondtam meg hogy milyen számok körében keresem a megoldást.
ezért az általános iskolás azt válaszolja, hogy nincs megoldása.
és igaza is van, mert pont azt hallgatta el a megoldásból, amit én a feladatból.
vagyis hogy a valós számok között.
[apro]ez csak úgy eszembe jutott.[apro] -
#624 de miért ne lenne megoldása.
a másodfokú egyenlet megoldóképlete simán használható, nem?
-
#623 Teli találat és gratula!!!
Legtöbbször a "nem létezik ilyen szám" választ kaptam, ezért kicsit meglep, hogy így élből tudtad... -
Dougie #622 ez inkább pusztán matematikai feladat (nem az a tipikus logikai)
egyébként
x²-x-1=0 után x1=φ x2=1-φ
φ = az irracionális fi-szám (értéke körülbelül 1,618)
(ami az aranymetszés száma) -
#621 Sziasztok! Én itt új vagyok. Jók a feladatok, gratula!
Egy egyszerű(nek tűnő) feladvány:
x²-x=1 esetén x=? -
#620 Egyébként jöhetnek még ilyen feladványok... -
#619 én ismerem mindet, bibi! -
Thanatos #618 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!1es kapcsolo felkapcs, 2es kapcsolo felkapcs és égetjük 10 percig és utána lekapcsoljuk, ezek után bemegyünk a szobába, amelyik ég az az 1es kapcsolohoz tartozik, majd megfogjuk a maradék 2 izzot, és amelyik meleg még az a 2es, amelyik hideg az a hármas :) -
#617 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!talán úgy volt hogy kiengedett meleg vizet a kádba, aztán a mélyhűtőből kivett jeget, amit úgy olvasztott hogy éles legyen, beült a kádba, a jéggel felvágta az ereit, ami meg aztán beolvadt a vízbe
a villanykapcsolósat már láttam többször is, sose tudtam a megoldását, most se tudom :) -
#616 -
#615 -
#614 -
#613 Csak a kamionosat:) -
#612 Baszki. Te ismered ezeket? Ez is talált! -
#611 Hehehe. [b]Talált! -
#610 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Leengedett a kerekekből -
#609 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A 313 és a 314-es oldal ugyanazon a lapon van? -
#608 Nah mégegy:
Egy kamion hosszú útja során váratlan akadállyal találkozik. Útja egy felüljáró alatt vezet el, de látja, hogy a kocsija egy-két centivel magasabb, mint a híd alatti térköz. A csalódott sofőr bosszankodik, mert csak nagy kerülővel tudna más úton célhoz érni.
Egyszer csak felvillant a megoldás. Rájött, mit kell tennie ahhoz, hogy a kamion áthaladjon a híd alatt.
MIt tett a sofőr? -
#607 Nah mégegy, de csak mert jó kedvemben vagyok:)
Alfréd a következő feladatot kapta egy tanulmányi vetélkedőn a játékvezetőtől:
- A mellettünk levő kis szobában a falra 3 izzólámpát szereltek. Kapcsolójuk a szobán kívül, a bejáratnál van. Mielőtt bemegyünk a szobába, a kapcsolókhoz hozzányúlhatsz, s odabent meg kell állapítanod, hogy mely kapcsoló mely izzóhoz tartozik!
Alfréd eltöprengett. Ha csak két lámpa lenne, akkor világos, hogyan csinálja: az egyik kapcsolót felkapcsolja, bemegy a szobába, és amelyik lámpa világít, az tartozik a felkapcsolt kapcsolóhoz, a másik lámpa pedig a másik kapcsolóhoz. De mit tegyen most, három lámpa és három kapcsoló esetén?
Hogyan oldható meg a feladvány?
megj.: lehet, hogy belát a szobába, de a fényviszonyokból nem tudja megállapítani, hogy most épp melyik oldalon lévő világít. Egyébként sem ez a megoldás kulcspontja. -
#606 Mégegy Szimat főfelügyelős feladvány:
A rendőröük órák óta faggatják Billyt, hogy hová rejtette az ellopott bélyegritkaságot.
Billy elfáradt, unja a rendőrök faggatózását, s végül így válaszol:
- Ha annyira érdekli magukat ez a bélyeg, megtalálják a lakásomon.
A könyvespolcomon áll a büntető törvénykönyv, és abban a 313. és 314. oldal közé tettem a bélyeget.
A rendőrök már indulnának, amikor megszólal Szimat főfelügyelő:
- Billy, te ugratsz minket!
Hogyan következtette ki a főfelügyelő, hogy Billy csak tréfál? -
#605 - Öngyilkosság vagy gyilkosság? - töprengett Szimat főfelügyelő.
- Csak gyilkosság lehet - vélte a segédje - Az asszonyt a vízzel teli fürdőkádban találtuk meg, felvágott erekkel. És semmiféle éles szerszám nem volt a közelében, amivel maga követhette volna el a tettet. Aztán meg itt van a naplója, amiben azt írja, hogy az elvált férje meg akarja gyilkolni.
- És ha éppen azért írta a naplót, hogy az elvált férjére terelje a gyanút?
- Na igen. Volt már olyan, hogy valaki holtában is bosszút akart állni a hűtlenné vált férjén. De hát van itt egy kulcskérdés.
A penge. Miután felvágta az ereit, nemigen tudott kimenni a kádból, hogy eltüntesse. Akkor meg hová lett?
Hiába tették tűvé a fürdőszobát a penge vagy valamilyen éles szerszám után, a világon semmit sem találtak. Pedig az asszony valóban öngyilkos lett.
Hogyan követte el az öngyilkosságot? -
#604 -
#603 Óbazmeg. -
#602 :) -
#601 TALÁLT! -
#600 esetleg két ötvenessel fizetett?
ha csak két decit akart volna, akkor nem adja oda mindkettőt, hanem csak az egyiket -
#599 Privi ment! -
#598 Én nem tudok épkézláb megoldást kitalálni, részemről spoilerben mondhatod ,vagy privibe plz -
#597 csak szimplán látszott rajta hogy szomjasabb mint az előző.. -
#596 Hehehe. Nem, nem az a megoldás, hogy a pikoló 2 dl, a pohár pedig 3 dl. Akkor fogalmazzunk úgy, hogy azt mondta Félix, hogy: "Egy gyümölcslevet kérek!".
Egyébként sem a szövegben van valami nyelvi turpisság. Gondolkodjatok rajt!
Max7: Neked priviben elküldöm a megoldást, ha már nagyon nem bírod, de kérlek ne oszd meg a többiekkel! -
Easy Rider #595 fizethetett volna 5000-sel is -
#594 Mert ha 2 decit kér, akkor 50-essel fizetett volna -
#593 mond már meg mi ennek a megoldása mert szét vet az ideg hogy nem tudom és tuti valami turpisság van a szövegben! -
#592 Szerintem nem is tudta, csak lusta volt megkérdezni, Félix meg csak két decit akart és jól átverték a fejét.