1111
Elgondolkodtató matematikai, logikai feladatok, feladványok
-
#591 Ez a megoldás? -
#590 Fáradtan nehéz gépelni :) -
#589 Ez van. Pedi abba volt:D -
#588 Igen, igen, a tuhái :D -
#587 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Háromszor nem úszhat át a folyón mert ottmaradnak a tuhái a túlparton -
#586 hát igen. -
#585 Szerintem a megoldás:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Igaza van kz-nek, sztem is 3, ugyanis meg kell mondani az adott számban lévő betűk összegét (az ny egy betűnek számít). A 10-es számban három darab betű van, tehát hármat kell mondani. -
#584 ez télleg könnyű.
de mi van ha volt híd a közelben.
ja, akkor nem gyanakodott volna anyuka. -
#583 Akkor gondolkodj inkább sörben:) -
#582 Egy másik (szintúgy nem túl nehéz):
Vasárnap délben végre hazaérkezik Balambér. Édesanyja aggódva kérdezi:
-Kisfiam, merre jártál?
-Lent voltam a folyónál, kipróbálni, mire vagyok képes. Háromszor is átúsztam a folyón. Ne nyugtalankodj anya, Ubul is velem volt! Ő vigyázott a ruháimra a parton.
-Úgy volt, ahogyan elmesélted? Nem tévedsz valamiben?
Miért gyanakodott Balambér édesanyja? -
#581 3? -
#580 Gőzöm sincs, de nekem is van egy könnyű feladványom:
Egy kémet megbíznak, hogy tudja meg egy fontos raktár beléptetőrendszerének a működését. Odamegy a raktárhoz, és figyeli a bemenő embereket. Az elsőnek azt mondja a rendszer: HAT!, mire a csávó válasza: Három!. A következő embernek azt mondja: NYOLC!, mire a srác: Négy!.
Kémünk gondolja,mi sem egyszerűbb ennél, oda megy, azt mondja neki a rendszer: TÍZ!, mire emberünk természetesen elosztja kettővel és azt mondja büszkén: Öt!. A riasztó megszólal, a kémet elfogják és megölik. Mit kellett volna mondania?:)
(ez tényleg könnyű:)) -
Easy Rider #579 én csak a sör után gondolom, hogy vendéglátói egységekben a pikoló 2dl, a pohár 3dl ^^ -
#578 Egy újabb (nem túl nehéz) feladat:
Az iskolai büfében a gyümölcslevet 2, ill. 3 dl-es pohárban mérik, 50, ill. 70 Ft-ért. Félix az egyik szünetben leszaladt a büfébe. A sorban előtte álló diák átadott 100 Ft-ot a büfésnek, és kért egy pohár gyümölcslevet.
- Két vagy három deci gyümölcslevet parancsolsz? - kérdezte a büfés.
- Csak két decit - mondta a diák.
A büfés átadta a gyümölcslevet és visszaadott 50 Ft-ot. Ezután Félix következett.
- Kérek egy pohár gyümölcslevet - szólt Félix, és átadott 100 Ft-ot.
A büfés visszaadott 30 Ft-ot és a adott három deci gyümölcslevet.
Honnan tudta a büfés, hogy Félix három deci gyümölcslevet kér, nem pedig két decit? -
#577 ok.
t0=0 indulás, tt találkozás, t1 első érkezése, t2 második érkezésének ideje.
v1 gyorsabb, v2 a lassabb sebessége
s1 a gyorsabb által megtett, s2 a lassabb által megtett út a találkozásig.
s1+s2=24km
s1=v1*tt
s2=v2*tt
s2=v1*(t1-tt)=v1*4perc
s1=v2*(t2-tt)=v2*16perc
----------------------------
s2=24000m-s1
s1/s2=v1/v2
v1/v2=960v2/240v1
v1^2=4v2^2
(v1/v2)^2=4
v1/v2=2
s1/s2=2 tehát az út egyharmadánál találkoztak s1=16000m
v1=8000m/240s=33.3m/s=120km/h
v2=60km/h
az összes felhasznált képlet: s=v*t
szal, továbbra sem értem mi olyan nehéz benne, hogy érettségi... illetve KöMal feladat legyen.
-
#576 Hát... próbáld meg megoldani. Énis először azért ebbe fogtam bele, mert könnyűnek tűnt, de aztán vhogy mégse az. Kezdj bele! :) -
#575 ja, most látom, hogy komál... illetve KöMal.
én azt tippeltem volna, hogy hetedikes szöveges feladat. -
#574 érettségi feladat?
hmmm... -
#573 Hát. a két sebességet felcserélted a mostani írásodban, de am kösz. Bár most olyan szinten kész vagoyk, hogy az vmi hihetetlen. Egybkt énis félre mondtam, nem érettségi feladat, hanem KöMal-os -
#572 bázz,megnéztem a feladatot,asszittem megjegyeztem, pár óra múlva hozzáláttam poénból, de azt a 24 km-es adatot úgy elfelejtettem. így egy 4 ismeretlenes egyenlethez próbáltam 4 egyenletet kreálni több-kevesebb sikerrel. ehheh. Ilyen sok adattal könnyűűűű:) -
mzprox #571 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Régen volt az érettségi, de azért megpróbáltam :)Nekem 60 ill 120 km/h jött ki. az egyenlettrendszer röviden:
a sebbességek (A-ból indulóé x, B -ből indulóé y) arányosak az ugyanannyi idő alatt megtett úttal, ha a találkozási pont T távolságra van A-tól, akkor: x : y = T : (24-T)
utána x 4 perc (1/15 óra) alatt megteszi a 24-T utat y pedig 4/15 óra alatt a T utat. ebből felírható:
x * 1/15 = 24-T
y * 4/15 = T
ezeket visszaírva az első arányba az jön ki:
x : y= (y *4/15) : (x * 1/15)
amiből
x=2y
a folytatást nem részletezem
-
#570 Azaz vmi ilyesmire gondoltam (bírálj :P):
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!B-ből induló kocsi az legyen x, a másik y. . V(x)=AT(távolság, ahol a T a találkozási pont)/4. -> AT=4s (s=út; AT= A és T közötti távolság). Ugyanígy V(y)=TB/16 -> TB=16s. AT+TB= 20s. 24=20s -> 24/20=s. és ebből kiszámolom a sebességet.
De sztem ugyse jó :D -
#569 Érettségi feladat, és nem tudom megoldani :D -
Thanatos #568 ez mitől elgondolkodtató feladat? általános iskola 6. osztály max, de lehet annyi se... -
#567 Itt egy viszonylag 1szerű:
Az egymástól 24 km távolságra lévő A és B városból egyszerre indul egymással szembe két kocsi. Találkozásuk után 4 perccel az a gépkocsi amelyik a B városbol indult, megérkezik az A vársoba, a ásik pedig a találkozás után 16 perccel a B városba. Mennyi a gépkocsik sebessége?
Emelt szintű feladatsor: 12 pont -
#566 Ő, én hülye, 6+2+9 az 17 -
#565 így már érthető...
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!18 teve lett így,ennek fele 9, harmada 6, kilencede 2,az összesen 17, és a csávókám visszakapta a tevéjét. -
#564 Hozzácsapta az örökséghez saját tevéjét, elvégezték az osztást, csak nem tudom, hogy utána hogyan ment tovább teveháton. -
#563 ha ló nincs, jó a szamár is?
és ha szamár nics, jó a teve is?
akkor tessék:
Az öreg arab haldokolván, három fia között elosztja tevéit, "akik" 17-en vannak.
- Legöregebb fiam a legkedvesebb szívemnek, ő kapja a tevéim felét!
- Középső fiam is kedves szívemnek, ő kapja a tevéim harmadát!
- Legkisebb fiam ugyan rossz fiú, de Allah nevében ő is kapjon, a tevéim kilencedét!
Azzal meghalt. A fiai jól egymásnak estek, mert a 17 nem osztható sem 2-vel, sem hárommal, sem 9-cel. Már kardra kaptak, amikor az arra tevegelő Naszreddin Hodzsa, meghallván a problémát, egy perc alatt megoldotta a helyzetet, és mosolyogva tevegelt tovább.
-
#562 Szal ha vki esetleg ráismer akkor megköszönném ha leírná... -
#561 na,most megint elég homályos leszek,de remélem vki ráismer a feladványra. Nemtom itt láttam-e,vagy vhol máshol, de a lényege az volt hogy egy csávó a lóvait a fiaira hagyta,és megmondta hogy x%-a az egyiké, y%-a a másiké,stb.. De így nem tudták elosztani,jött az ügyvéd,az ő lova segítségével meg már sikerült. Vagy vmi ilyesmi:D -
#560 Pár könnyű feladat^^
1.
A sötét szobában egy fiókban 25 fekete és 25 piros zokni van. Hány zoknit kell minimum kivennem, hogy biztosan legyen egy összeillő párom?
2.
Egy körön 77 különböző pontot tűzünk ki. Hány olyan szakasz húzható, amelynek végpontjai csak a kör megjelölt pontjai lehetnek.
3.
4 fekete és 3 barna tehén ad annyi tejet 5 nap alatt mint 3 fekete és 5 barna tehén 4 nap alatt.
Melyik jobb tejelő, a fekete tehén vagy a barna tehén?
-
Dougie #559 volt már
feladat #329
megoldása #331 -
Apocalipto #558 Kamerával xDDD -
#557 Valamikor régesrégen még láttam egy feladatot:
4 embert beásnak a homokba,csak a fejük látszik ki, mindegyikük fejére csákót tesznek,2 fekete és 2 fehér csákó van. A 4. egy fallal el van választva a többitől, a 3. látja az előtte levő 2 ember csákóját, a 2. meg az előtte levőjét. Hogyan tudják kitalálni hogy milyen színű a 4. ember csákója?
Már sajna nem emlékszem a megoldásra,szal vki oldja meg pls:) -
#556 a #8 erről szól. -
#555 Jaja. Én is olvastam, valahogy tényleg meg lehet oldani, hogy a 9 ember megmeneküljön. De információt csak annyit adhat az emberke, hogy piros, vagy fehér. -
#554 az eredeti sapkás feladatban a kommunikáció legkisebb gyanúja esetén is mindenkinek annyi. az első ember 50%-a és a többiek tuti menekülése trükkök nélkül biztosítható. -
#553 kicsit politikai megoldás (de igaz is lehetne) remélem nem kapok ezért büntit :(
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
a, gyurcsány ferenc a választások elött orbán viktornak
b, gyurcsány ferenc a választások után orbán viktornak
c, gyurcsány ferenc az öszödi beszéd után orbán viktornak
-
#552 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Könnyű: Az egyik dobozba teszel 1 pirosat a másikba az összes többit és amikor huzni akarsz és érzed hogy több golyó van benne akkor meggondolod magad és a másikból húzol amiben csak 1 piros van! Tehét 100% hogy pirosat húzol!
a nehéz már volt 9 ember menekülhet meg 100%-ra az elsőnek 50-50% esélye van pl megbeszélik a hangsúlyt ha ugyan olyan sapka van rajta mint amire tippel ő akkor a szótag elejét nyomja meg pl FEhér ha nem akkor a végét tehát piROS így az első tippel a többi mind emgmenekül de ez már volt aszem kicsit más emgoldással!