1111
Elgondolkodtató matematikai, logikai feladatok, feladványok
-
Dougie #551 ez meg sima LKKT (legkisebb közös többszörös)
vagy nem? -
Dougie #550 a sapkás is volt már (ez volt a legelső feladat (első hozzászólás))
az elsőnek 50% utána 100% (ha jól emlékszem) -
Dougie #549 a megoldásra már nem emlékszem, de asszem ez már volt (nem a Mi a címe ennek a könyvnek-ből van?) -
#548 Megoldás:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A könnyűre: Az A) dobozba teszel egy pirosat, a B) dobozba pedig a maradékot: Ha az A)-t húzod, akkor megmenekülsz, de ha a B-t, akkor közel 50% eséllyel megmenekülsz. Összességében majdnem 75%-os eséllyel menekülsz meg.
A közepesre: A leghátsó azt mondja, ami az előtte lévőn van, így az előtte lévő megmenekül. De az ő előtte lévő már nem feltétlen. Etcetera. Így minimum 5, átlag 7,5 embert lehet megmenteni. -
#547 Ja,amúgy van 2 feladványom is,egy könnyű,meg egy közepesen nehéz.
Könnyű: van 100 golyód, 50 fehér,50 piros, ezeket a golyókat tetszés szerint tedd bele az előtted levő 2 db dobozba (mindkettőbe kell lenni golyónak), úgy, hogy minél nagyobb legyen az esélye annak,hogy pirosat húzol. Miután beletetted a golyókat, megkeverik a dobozokat,és csukott szemmel húznod kell. Ha pirosat húzol,akkor megmenekülsz,ha fehéret,akkor meg elvezetnek,megaláznak,stb. (lásd zsanett-ügy)
Közepes(már lehet volt): 10 embert foglyul ejtenek a kannibálok, sorbaállítják őket, piros és fehér sapkákat tesznek rájuk, úgy hogy, a leghátsó látja mind a 9 spaka színét,ami előtte van,az utolsóelőtti 8-at,ecetera. Hátulról kezdve az embereknek be kell mondaniuk,hogy milyen színű sapka van rajtuk, fontos adat: a sorbaállítás előtt beszélhetnek egymással,tehát megbeszélhetnek vmilyen sorrendet/algoritmust,stb. Aki eltalálja,az megmenekül, aki nem, lásd a fenti példa.... Hány embert lehet megmenteni? -
#546 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Ingás sztem: 180 egység múlva. Ha nem akkor kövezzetek meg. -
#545 PL. gondolj ingás órára... ÉS NINCS ÁRAMSZÜNET :DDD -
#544 sose áll meg. örökmozgó -
#543 ha a kiindulási helyzet a közép akkor amikor megáll mindkét inga! -
#542 nem értem! -
#541 Van még1: Két inga lengésideje 36 illetve 45. Ha a két ingát egyszerre indítjuk, akor lengésük során leghamarabb mennyi idő múlva kerülnek újra egyszerre a kiindulási helyzetbe? -
#540 Na akkor én monodk egyet ez viszonylag egyszerű. Mondjatok hamar megoldálst! :)
Egy országban vki igazat mondd vki mindig hazudik.
a: két ember találkozik, és egyikük mondja: "legalább egyikünk hazudik". Mifélék lehetnek ők?
b: két ember találkozik, az egyik azt mondja a másiknak: "Vagy hazdok, vagvy te igazat mondasz." Mifélék lehetnek ők?
c: két ember találkozuik, az egiyk azt mondja a másiknak: "Én hazudok, de te igazadt mondasz." Mifélék lehetnek ők? -
#539 azt hiszem egyébként a topik elején szerepelt :)
de az biztos hogy sg-n is olvastam valahol, ha esetleg valaki nem ismerte volna bocsi hogy lelőttem a poént, azt hittem másik lesz -
#538 de az :D de akkor külön kérésre nem teszem be meg aszem a megfejtés is helytálló -
#537 csak ne az einsteinest amikor a német zöld házba lakik és halat tart :-c -
#536 holnap adok egy feladatot amit álítólag az emberek 2%-a tudja csak megoldani a szabályos keretek között nekem 20 perc alatt sikerült :D -
#535 Ez egy elgondolkodtató kérdés...:) -
Dougie #534 senkinek semmi elgondolkodtató feladata? -
davidragon #533 a B-nek jelölt -
#532 és végülis melyik volt a kakukktojás? -
davidragon #531 Én legelőször úgy oldottam meg a feladatot, hogy vettem 12 borsószemet, és ide-oda rakosgattam őket :)
De bejött a dolog, mert sikerült megcsinálnom.
Ez talán segíthet másnak is! -
#530 hm tényleg, átsiklott rajta a figyelmem... Most így olvaslva tényleg :) Először én is konkretizálni akartam a golyókat, de aztán inkább hagytam mert csak belezavarodok... úgy néz ki rossz döntés volt -
davidragon #529 igazából én leírtam a megoldást, csak értelmezni kell. De az majdnem olyan nehéz, mint megoldani :D
Akinek mégis sikerült az értelmezés az írjon :) -
#528 Na itt egy nem tökéletes megoldás, de eddig ez adja nálam a lehető legkevesebb hibaszázalékkal az eredményt (azért írom csak b mert egy jódarabig nem leszekn gépnél)
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Négy részre osztjuk a golyókat: 3,3,3,3
Felrakunk 3-3 golyót a mérlegre
I. Vízszintesen marad
-A lennmaradt 6ból valamelyik
-Kicseréljük az egyik hármas csoportot
1. Kibillen - attól hogy merre billen tudjuk hogy könnyebb-e vagy nehezebb
-A kicserélt hármasban van
-Felrakunk a hármasból egyet-egyet
a. Egyensúlyban marad: a lent lévő az
b. Kibillen: Az megfigyelés alapján a könnyebb/nehezebb
2.Vízszintben marad
-A megmaradt, használatlan hármasban van
-ÉS ilyenkor baszhatjuk, mert lehetetlen 0 információval megmondani egy mérésből három golyóból melyik a könnyebb/nehezebb (hacsak nem a két egyformát rakod fel mázliból, akkor a lenn lévő az)
II. Kibillen
-A fenn lévő 6ból valamelyik
-Kicseréljük az egyik hármast
1. Kibillenve marad - attól függően hogy melyik hármast cseréltük ki látjuk hogy nehezebb-e vagy könnyebb
b. Kibillen: Az megfigyelés alapján a könnyebb/nehezebb
2. Vízszintbe kerül - attól függően hogy melyik hármast cseréltük ki látjuk hogy nehezebb-e vagy könnyebb
b. Kibillen: Az megfigyelés alapján a könnyebb/nehezebb -
#527 jaok felfogtam, sry, nem olvastam el rendesen, mert már korában ismertem a feladatot, de ott meg volt adva hogy nehezebb vagy könnyebb -
#526 Eddig a legkevesebb az négy/három lépés, attól függően hogy az első mérésnek mi az eredménye... -
#525 jaja,mert ha billen a mérleg akkor nemtod melyikbe van a kisebb v. nagyobb tömegű golyó:P -
davidragon #524 hát egyáltalán nem mindegy!
ha tudjuk hogy nehezebb akkor gyerekjáték! -
#523 teljesen mindegy, hogy nehezebb vagy könnyebb, ha a többi ugyanakkora tömegű -
#522 az eredeti feladatban az szerepelt, hogy:
nehezebb, vagy könnyebb mint a többi -
#521 ha valakinek nem lenne mégse egyértelmű a jelölésed, leírom szavakkal :)
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!felteszünk a mérlegre 4-4 golyót, amerre dől a mérleg, ott a nehezebb golyó, ha vízszintesben marad, akkor aközött a 4 golyó közt van, amit kihagytunk a mérésből. Ezután azt a négyes kupacot amiben a nehezebb van, felosztjuk két részre (2-2 golyó), és lemérjük. Amerre dől, abban van a nehezebb. Ezután már csak azt a két golyót feltesszük külön, és kiderül melyik a nehezebb :)
egyébként, ugyanígy akár 27 golyó közül is kiválaszthatjuk 3 méréssel azt az egyet, amelyik nehezebb a többinél ;) -
#520 persze, hogy nincs trükk.
de ha pl van 3 golyód és felraksz kettőt és nem billen ki, akkor tudod, hogy a harmadik a kakukktojás.
vagy ha elbillen, akkor tudod, hogy a harmadik (amit nem tettél fel) nem kakukktojás, vagyis etalonként használható.
így értettem. -
davidragon #519 igen, lehet fokozatokat csinálni.
a tanár nekünk is előbb úgy mondta hogy 4 golyó vanés 3 mérés.
aztán jött 6 golyó és 3 mérés.
és végül a 12 golyó, 3 mérés.
egyébként a spoiler-ed első sorát nem igazán értem...
Ebben nincs semmi trükk, itt csak mérések vannak! -
#518 hátő.... nemtudom, hogy mindenki érti-e...
én nem írnám le a megoldást, csak egy kis egítséget:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!bár a mérleg kétkarú, de ha ügyesen csináljuk, akkor nem csak a felrakott golyókról kapunk információt.
ráadásul a biztosan jó golyók később etalonként használhatók.
Ha valaki nem boldogul a feladattal, akkor próbálja meg úgy megoldani, hogy tudjuk, hogy az egyik golyó nehezebb mint a többi. -
davidragon #517 Nagy nehezen begépeltem a megoldást, remélem mindenkinek érhető lesz. :P
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!A golyókat jelöljék az abc betűi. (a b c d e f g h i j k l)
A méréseket számok jelölik, a mérés eredményétől függően a következő mérést egy másik szám határozza meg.
Jelölések:
V: a mérleg vízszintben marad.
B: a mérleg balra dől.
J: a mérleg jobbra dől.
Megoldás értelmezések:
k.n = A 'k' jelű golyó nehezebb a többinél.
b.k = A 'b' jelű golyó könnyebb a többinél.
...
1 abcd-efgh V: 2 B: 4 J: 10
2 ijk-abc V: 3 B: 8 J: 9
3 l-a V: - B: l.n J: l.k
4 abi-cde V: 5 B: 6 J: 7
5 f-g V: h.k B: g.k J: f.k
6 a-b V: e.k B: a.n J: b.n
7 c-d V: - B: c.n J: d.n
8 i-j V: k.n B: i.n J: j.n
9 i-j V: k.k B: j.k J: i.k
10 abi-cde V: 11 B: 12 J: 13
11 f-g V: h.n B: f.n J: g.n
12 c-d V: - B: d.k J: c.k
13 a-b V: e.n B: b.k J: a.k -
davidragon #516 A kedvenc logikai feladatomat írom most le, amit még a fizikatanárom adott fel nekünk. Azt mondta, pályafutása során eddig csak egy tanulója tudta megoldani. Én lettem a második :P
(Huha, ez kicsit nagyképű volt) :P
Szóval a feladat:
Van 12 kisgolyónk és egy mérlegünk. A 12 golyóból 11 tömege egyforma, van viszont 1, amelyik vagy nehezebb, vagy könnyebb mint a többi.
Döntsük el maximum 3 méréssel, hogy melyik golyó az, és hogy nehezebb vagy könnyebb.
A megoldást elég hosszú lenne leírni, ha valakit érdekel akkor viszont leírom. -
#515 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!54, mivel a 18 centi a négyzetek egyik oldalainak összhossza, és 3 van mindből -
mate317 #514 -
mate317 #513 Itt egy egyszerű logikai feladat: ha a vastag szakasz 18 cm, milyen hosszú a véknyabb volnal? -
Easy Rider #512 meg kell csavarni a függönyt....