Elgondolkodtató feladatok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

NonsenS
Hehehe. Talált!

„Ha meg lehetne menteni Magyarországot három aranyforinton, nem hiszem találnék-e három embert, aki ezt a három forintot ide adná”

vegicsek
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Leengedett a kerekekbõl

Az egyéniség kultuszának századát az a veszély fenyegeti, hogy nem lesznek többé igazi egyéniségei.

vegicsek
A 313 és a 314-es oldal ugyanazon a lapon van?

Az egyéniség kultuszának századát az a veszély fenyegeti, hogy nem lesznek többé igazi egyéniségei.

NonsenS
Nah mégegy:

Egy kamion hosszú útja során váratlan akadállyal találkozik. Útja egy felüljáró alatt vezet el, de látja, hogy a kocsija egy-két centivel magasabb, mint a híd alatti térköz. A csalódott sofõr bosszankodik, mert csak nagy kerülõvel tudna más úton célhoz érni.
Egyszer csak felvillant a megoldás. Rájött, mit kell tennie ahhoz, hogy a kamion áthaladjon a híd alatt.

MIt tett a sofõr?

„Ha meg lehetne menteni Magyarországot három aranyforinton, nem hiszem találnék-e három embert, aki ezt a három forintot ide adná”

NonsenS
Nah mégegy, de csak mert jó kedvemben vagyok😊

Alfréd a következõ feladatot kapta egy tanulmányi vetélkedõn a játékvezetõtõl:
- A mellettünk levõ kis szobában a falra 3 izzólámpát szereltek. Kapcsolójuk a szobán kívül, a bejáratnál van. Mielõtt bemegyünk a szobába, a kapcsolókhoz hozzányúlhatsz, s odabent meg kell állapítanod, hogy mely kapcsoló mely izzóhoz tartozik!
Alfréd eltöprengett. Ha csak két lámpa lenne, akkor világos, hogyan csinálja: az egyik kapcsolót felkapcsolja, bemegy a szobába, és amelyik lámpa világít, az tartozik a felkapcsolt kapcsolóhoz, a másik lámpa pedig a másik kapcsolóhoz. De mit tegyen most, három lámpa és három kapcsoló esetén?

Hogyan oldható meg a feladvány?

megj.: lehet, hogy belát a szobába, de a fényviszonyokból nem tudja megállapítani, hogy most épp melyik oldalon lévõ világít. Egyébként sem ez a megoldás kulcspontja.

NonsenS
Mégegy Szimat fõfelügyelõs feladvány:

A rendõröük órák óta faggatják Billyt, hogy hová rejtette az ellopott bélyegritkaságot.
Billy elfáradt, unja a rendõrök faggatózását, s végül így válaszol:
- Ha annyira érdekli magukat ez a bélyeg, megtalálják a lakásomon.
A könyvespolcomon áll a büntetõ törvénykönyv, és abban a 313. és 314. oldal közé tettem a bélyeget.

A rendõrök már indulnának, amikor megszólal Szimat fõfelügyelõ:
- Billy, te ugratsz minket!

Hogyan következtette ki a fõfelügyelõ, hogy Billy csak tréfál?

NonsenS
- Öngyilkosság vagy gyilkosság? - töprengett Szimat fõfelügyelõ.
- Csak gyilkosság lehet - vélte a segédje - Az asszonyt a vízzel teli fürdõkádban találtuk meg, felvágott erekkel. És semmiféle éles szerszám nem volt a közelében, amivel maga követhette volna el a tettet. Aztán meg itt van a naplója, amiben azt írja, hogy az elvált férje meg akarja gyilkolni.
- És ha éppen azért írta a naplót, hogy az elvált férjére terelje a gyanút?
- Na igen. Volt már olyan, hogy valaki holtában is bosszút akart állni a hûtlenné vált férjén. De hát van itt egy kulcskérdés.
A penge. Miután felvágta az ereit, nemigen tudott kimenni a kádból, hogy eltüntesse. Akkor meg hová lett?

Hiába tették tûvé a fürdõszobát a penge vagy valamilyen éles szerszám után, a világon semmit sem találtak. Pedig az asszony valóban öngyilkos lett.

Hogyan követte el az öngyilkosságot?

NonsenS
<#nyes>

&#8222;Ha meg lehetne menteni Magyarországot három aranyforinton, nem hiszem találnék-e három embert, aki ezt a három forintot ide adná&#8221;

Ron Ragm
Óbazmeg.

-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?

Casillas
😊

Vivimos por ti, vence por nosotros.

NonsenS
TALÁLT!

&#8222;Ha meg lehetne menteni Magyarországot három aranyforinton, nem hiszem találnék-e három embert, aki ezt a három forintot ide adná&#8221;

Casillas
esetleg két ötvenessel fizetett?
ha csak két decit akart volna, akkor nem adja oda mindkettõt, hanem csak az egyiket

Vivimos por ti, vence por nosotros.

NonsenS
Privi ment!

vegicsek
Én nem tudok épkézláb megoldást kitalálni, részemrõl spoilerben mondhatod ,vagy privibe plz<#confused>

krpsycho
csak szimplán látszott rajta hogy szomjasabb mint az elõzõ..<#hehe>

Az az igazán nagy ember, aki hozzá tud segíteni másokat hogy nagynak érezzék magukat.

NonsenS
Hehehe. Nem, nem az a megoldás, hogy a pikoló 2 dl, a pohár pedig 3 dl. Akkor fogalmazzunk úgy, hogy azt mondta Félix, hogy: "Egy gyümölcslevet kérek!".
Egyébként sem a szövegben van valami nyelvi turpisság. Gondolkodjatok rajt!

Max7: Neked priviben elküldöm a megoldást, ha már nagyon nem bírod, de kérlek ne oszd meg a többiekkel!

fizethetett volna 5000-sel is

Ha alszom megéhezem, az evéstől meg elálmosodom! Szép az élet!

vegicsek
Mert ha 2 decit kér, akkor 50-essel fizetett volna<#idiota>

Max7
mond már meg mi ennek a megoldása mert szét vet az ideg hogy nem tudom és tuti valami turpisság van a szövegben!

Ne vitatkozz a hülyékkel, mert lealacsonyodsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal! [ http://dchelp.hu ]

Ron Ragm
Szerintem nem is tudta, csak lusta volt megkérdezni, Félix meg csak két decit akart és jól átverték a fejét.

vegicsek
Ez a megoldás?

Ron Ragm
Fáradtan nehéz gépelni 😊

Hegi90
Ez van. Pedi abba volt😄

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

NonsenS
Igen, igen, a tuhái 😄

Ron Ragm
Háromszor nem úszhat át a folyón mert ottmaradnak a tuhái a túlparton

NonsenS
hát igen.

NonsenS
Szerintem a megoldás:

Igaza van kz-nek, sztem is 3, ugyanis meg kell mondani az adott számban lévõ betûk összegét (az ny egy betûnek számít). A 10-es számban három darab betû van, tehát hármat kell mondani.

kz
ez télleg könnyû.
de mi van ha volt híd a közelben.
ja, akkor nem gyanakodott volna anyuka.

Ez az aláírás helye. Ide mindenki okos dolgokat írogat.

NonsenS
Akkor gondolkodj inkább sörben😊

NonsenS
Egy másik (szintúgy nem túl nehéz):

Vasárnap délben végre hazaérkezik Balambér. Édesanyja aggódva kérdezi:
-Kisfiam, merre jártál?
-Lent voltam a folyónál, kipróbálni, mire vagyok képes. Háromszor is átúsztam a folyón. Ne nyugtalankodj anya, Ubul is velem volt! Õ vigyázott a ruháimra a parton.
-Úgy volt, ahogyan elmesélted? Nem tévedsz valamiben?

Miért gyanakodott Balambér édesanyja?

kz
3?

Guilty01
Gõzöm sincs, de nekem is van egy könnyû feladványom:
Egy kémet megbíznak, hogy tudja meg egy fontos raktár beléptetõrendszerének a mûködését. Odamegy a raktárhoz, és figyeli a bemenõ embereket. Az elsõnek azt mondja a rendszer: HAT!, mire a csávó válasza: Három!. A következõ embernek azt mondja: NYOLC!, mire a srác: Négy!.
Kémünk gondolja,mi sem egyszerûbb ennél, oda megy, azt mondja neki a rendszer: TÍZ!, mire emberünk természetesen elosztja kettõvel és azt mondja büszkén: Öt!. A riasztó megszólal, a kémet elfogják és megölik. Mit kellett volna mondania?😊

(ez tényleg könnyû😊)

You\'ll never walk alone!

én csak a sör után gondolom, hogy vendéglátói egységekben a pikoló 2dl, a pohár 3dl ^^

Ha alszom megéhezem, az evéstől meg elálmosodom! Szép az élet!

NonsenS
Egy újabb (nem túl nehéz) feladat:

Az iskolai büfében a gyümölcslevet 2, ill. 3 dl-es pohárban mérik, 50, ill. 70 Ft-ért. Félix az egyik szünetben leszaladt a büfébe. A sorban elõtte álló diák átadott 100 Ft-ot a büfésnek, és kért egy pohár gyümölcslevet.
- Két vagy három deci gyümölcslevet parancsolsz? - kérdezte a büfés.
- Csak két decit - mondta a diák.
A büfés átadta a gyümölcslevet és visszaadott 50 Ft-ot. Ezután Félix következett.
- Kérek egy pohár gyümölcslevet - szólt Félix, és átadott 100 Ft-ot.
A büfés visszaadott 30 Ft-ot és a adott három deci gyümölcslevet.

Honnan tudta a büfés, hogy Félix három deci gyümölcslevet kér, nem pedig két decit?

kz
ok.
t0=0 indulás, tt találkozás, t1 elsõ érkezése, t2 második érkezésének ideje.
v1 gyorsabb, v2 a lassabb sebessége
s1 a gyorsabb által megtett, s2 a lassabb által megtett út a találkozásig.
s1+s2=24km
s1=v1*tt
s2=v2*tt
s2=v1*(t1-tt)=v1*4perc
s1=v2*(t2-tt)=v2*16perc
----------------------------
s2=24000m-s1
s1/s2=v1/v2
v1/v2=960v2/240v1
v1^2=4v2^2
(v1/v2)^2=4
v1/v2=2
s1/s2=2 tehát az út egyharmadánál találkoztak s1=16000m
v1=8000m/240s=33.3m/s=120km/h
v2=60km/h

az összes felhasznált képlet: s=v*t
szal, továbbra sem értem mi olyan nehéz benne, hogy érettségi... illetve KöMal feladat legyen.<#hawaii>

Hegi90
Hát... próbáld meg megoldani. Énis elõször azért ebbe fogtam bele, mert könnyûnek tûnt, de aztán vhogy mégse az. Kezdj bele! 😊

ADATA 16GB XPG V1.0 1866MHz | ASUS Z87-K | CORSAIR CX750M | GIGABYTE GTX770 2GB | INTEL Core i5-4670K 3.40GHz | SAMSUNG 120GB 840 EVO | WD 1TB Caviar Blue | COOLERMASTER Hyper 612S

kz
ja, most látom, hogy komál... illetve KöMal.
én azt tippeltem volna, hogy hetedikes szöveges feladat.

kz
érettségi feladat?
hmmm...<#wow3>

Hegi90
Hát. a két sebességet felcserélted a mostani írásodban, de am kösz. Bár most olyan szinten kész vagoyk, hogy az vmi hihetetlen. Egybkt énis félre mondtam, nem érettségi feladat, hanem KöMal-os

Guilty01
bázz,megnéztem a feladatot,asszittem megjegyeztem, pár óra múlva hozzáláttam poénból, de azt a 24 km-es adatot úgy elfelejtettem. így egy 4 ismeretlenes egyenlethez próbáltam 4 egyenletet kreálni több-kevesebb sikerrel. ehheh. Ilyen sok adattal könnyûûûû😊

Régen volt az érettségi, de azért megpróbáltam 😊Nekem 60 ill 120 km/h jött ki. az egyenlettrendszer röviden:

a sebbességek (A-ból indulóé x, B -bõl indulóé y) arányosak az ugyanannyi idõ alatt megtett úttal, ha a találkozási pont T távolságra van A-tól, akkor: x : y = T : (24-T)

utána x 4 perc (1/15 óra) alatt megteszi a 24-T utat y pedig 4/15 óra alatt a T utat. ebbõl felírható:

x * 1/15 = 24-T
y * 4/15 = T

ezeket visszaírva az elsõ arányba az jön ki:

x : y= (y *4/15) : (x * 1/15)
amibõl
x=2y

a folytatást nem részletezem
Hegi90
Azaz vmi ilyesmire gondoltam (bírálj 😛):

B-bõl induló kocsi az legyen x, a másik y. . V(x)=AT(távolság, ahol a T a találkozási pont)/4. -> AT=4s (s=út; AT= A és T közötti távolság). Ugyanígy V(y)=TB/16 -> TB=16s. AT+TB= 20s. 24=20s -> 24/20=s. és ebbõl kiszámolom a sebességet.

De sztem ugyse jó 😄

Hegi90
Érettségi feladat, és nem tudom megoldani 😄

ez mitõl elgondolkodtató feladat? általános iskola 6. osztály max, de lehet annyi se...

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Hegi90
Itt egy viszonylag 1szerû:
Az egymástól 24 km távolságra lévõ A és B városból egyszerre indul egymással szembe két kocsi. Találkozásuk után 4 perccel az a gépkocsi amelyik a B városbol indult, megérkezik az A vársoba, a ásik pedig a találkozás után 16 perccel a B városba. Mennyi a gépkocsik sebessége?

Emelt szintû feladatsor: 12 pont

vegicsek
Õ, én hülye, 6+2+9 az 17<#vigyor3>

Guilty01
így már érthetõ...
18 teve lett így,ennek fele 9, harmada 6, kilencede 2,az összesen 17, és a csávókám visszakapta a tevéjét.

vegicsek
Hozzácsapta az örökséghez saját tevéjét, elvégezték az osztást, csak nem tudom, hogy utána hogyan ment tovább teveháton.<#idiota>

kz
ha ló nincs, jó a szamár is?
és ha szamár nics, jó a teve is?
akkor tessék:

Az öreg arab haldokolván, három fia között elosztja tevéit, "akik" 17-en vannak.
- Legöregebb fiam a legkedvesebb szívemnek, õ kapja a tevéim felét!
- Középsõ fiam is kedves szívemnek, õ kapja a tevéim harmadát!
- Legkisebb fiam ugyan rossz fiú, de Allah nevében õ is kapjon, a tevéim kilencedét!
Azzal meghalt. A fiai jól egymásnak estek, mert a 17 nem osztható sem 2-vel, sem hárommal, sem 9-cel. Már kardra kaptak, amikor az arra tevegelõ Naszreddin Hodzsa, meghallván a problémát, egy perc alatt megoldotta a helyzetet, és mosolyogva tevegelt tovább.

Guilty01
Szal ha vki esetleg ráismer akkor megköszönném ha leírná...