926
Szabad energia, olyan gépek, amelyek sértik az energiamegmaradás törvényét.
  • Albertus
    Ezt szépen leírtad, megdícsérlek!
    Amikor annak idején a Siemens telefongyárában ilyeneket gyártottunk, örültem volna, ha a beóim ilyen szépen el tudták volna mondani mindezt..

Csak sajnos a lényeget nem érinti. A példa (példák) arról szólt, (szóltak,) hogy egyes korokban, a ma már mindennapos eszközökről
    matematikai tökéletességgel bebizonyították, hogy lehetetlenek..

Ma pedig, gond nélkül működnek..

(pl az UTP ha akár 100 méterre is, de működik.. pedig az Euler féle
    sávszélességi törvény kizárja ekkora sávszélesség létét csavart érpáron.)

(Bár megjegyzem, hogy at UTP 6 km-ig működik a HP (Hewlett Packard)
    elektrooptikai csatolójával.., így ha lesz jobb csatoló lesz nagyobb hossz is..)

Hogy örökmozgó-e vagy sem... Az örökmozgóktól mint mumusoktól nem szabad félned.

Ha tudod, hogy a megmaradási tételek megállapodás alapján születtek,
    akkor ezzel azt is tudod, hogy nem szentírások, nem bizonyított tények,

hanem csupán szavazással elfogadott hypotézisek.. feltételezések.

Így a megmaradási "törvények" megsértése nem túl nehéz feladat..
    és nem is számít bűnnek, még akkor sem, ha számodra, valamilyen
    tévhitből következően bűn is..

• atlagember
    Nos ha kilövelled az üzemanyagot, akkor az ugyanakkora energiával ellentétes irányba fog menni, mint gyorsításkor, mind pedig lassításkor. az űrhajó m*v-je ugyanannyi lesz, mint a kilövellt üzemanyag m*v-je. Gyorsuláskor az egyik, fékezéskor a másik irányba. Tehát az energiád fele fog csak hasznos lenni. Szóval száold bele a két irányba kilőtt üzemanyag mennyiségét és energiáját is és nem lesz paradoxon a dolog.
  • Dj Faustus #604
    "Ki fizetett volna a drágább PCM-kódekes telefonkészülékekért?"
    Ja és még tegyük hozzá, ennek a telefonkészüléknek külső tápenergia kellett volna. A normál telefonkészüléknek nem kell.
  • Dj Faustus #603
    " Itt egy link a mágneses térben lebegő grafitról:"
    És, ezzel semmi gond, csak annyi kiegészítést tennék, hogy ez a grafit egyik "speciális" változata nem sima grafit.
    Viszont az örökmozgókkal van - egy klasszikus (400 éves) örökmozgót akarsz látszólag új köntösbe (smot, lebegő grafit, bizmut, Curie-ötvözet) bújtatva "megalkotni".

"Hogy is jut a 64 kbites jel át a csavart érpáron ??"
    "The basic digital circuit in the PSTN is a 64-kilobits-per-second channel, originally designed by Bell Labs, called Digital Signal 0 (DS0). To carry a typical phone call from a calling party to a called party, the audio sound is digitized at an 8 kHz sample rate using 8-bit pulse code modulation (PCM)."
    Public switched telephone network - Digital Channel
    8 kHz-es mintavételezési frekvencia 8 biten PCM-típusú modulációval = 64 kbit/sec-es átvitel. Mi ebben a különös? A digitális átvitel ezt tudja.
    Ja, hogy otthon nem ilyen volt? Ki fizetett volna a drágább PCM-kódekes telefonkészülékekért? Meg az ezzel járó plusz költségekért?

"De jobbat kérdezek, "az ismert összefüggés szerint", az UTP csavart érpárján hogyan jut át 100 Mbit ?"
    Kezdjük ott, hogy a szimpla telefondrótban (ami a szimpla telefonba fut be) 2 ér van (amit kihasznál effektíven).
    Az Ethernet UTP-kábelében 8, de ebből csak 4 van kihasználva (2 küldésre 2 fogadásra).
    A normál telefon Cat1-es kábelt és RJ-11-es csatlakozókat használ, az Ethernet Cat5-ös (régebben Cat3-as), Cat 5e-s kábelt RJ45-ös csatlakozókat használ.
    A normál telefon analóg félduplex hangátvitelre lett kitalálva, ezért limitálva lett a sávszélesség. Az Ethernet viszont teljes-duplex digitálisra, ezért a sávszélességnek nem szabott semmi határt.
    De a távolságnak igen - 100 m maximális távolság, ráadásul a szegény UTP kábel érzékeny a különböző zavarokra (ezért használnak STP kábelt épületen belüli kábelezésre, épületen kívül meg optikai kábelt).
  • Albertus
    Itt egy link a mágneses térben lebegő grafitról:

http://imgfrm.index.hu/imgfrm/6/7/8/6/BIG_0001526786.jpg
    ("Élőben" a technika házában megnézheted.. a lebegést.)

Az ilyen tények miatt nem értem a nagy ellenkezésedet. Lehet, hogy
    a tudásod, tapasztalatod szegényes csupán?
  • Albertus
    Szia!

Úgy van.. Tudod, ez abból adódik, hogy vannak akik értik-tudják a fizikát, így mernek beszélgetni-vitatkozni a kérdéseiről - ellentmondásairól,
    és vannak akik tudják, hogy nem értik-nem tudják, de nem akarják,
    hogy kiderüljön.
    Így abba a kevésbe kapaszkodnak foggal-körömmel amit bemagoltak.
  • Albertus
    Szia!

"Nem tudom honnan veszed ezt a 2400Hz-et, elárulom, hogy ~4kHz-ről van "

Hát nem..

A polgári analog telefon hangsávja, 4 kHz-s léptékben lett egymásra ültetve a távolsági csoportvivős rendszerben, de
    egy-egy hangság 400-3200 Hz között volt szürve, alul és felül a telex
    és vezértlősáv volt..
    A katonai sáv szűkebb volt 800-2800 Hz beszédsávjával.. viszont a titkosító berendezés kevesebb hibával dolgozott ha a dupla telexsávon üzemelt.
    Hogy nem tudod, azt jelenti csak, hogy amit egyikünk csinált azt a másikunk csak olvasott.. de azt is felületesen és rosszul.

"~4kHz-ről van szó, amit a jól ismert összefüggések szerint 8kHz-en mintavételeznek. "

A 8 kHz-s mintavételezés már majdnem stimmel.. 64 kbites miintavételezés a digitális telefon alapja.. 8 kByte/sec adatátvitel..
    Tehát nem 8 kHz, hanem 8 kByte/sec .. ne keverd..

"Ezen pedig a büdös életben nem fogsz 64kbitnél többet átvinni, mert a telefonközpontokban lévő PCM kodekek már évtizedek óta ennyit visznek"
    át, erre van méretezve, ilyen vonalak kötik össze az egyes központokat. (Ma már persze STM-be multiplexelve, szóval ebbe ne köss bele.)"

Nos, igen. Nem kötök bele.. mert a belekötést már megtetted helyettem.. rosszul..

Hogy is jut a 64 kbites jel át a csavart érpáron ??
    De jobbat kérdezek, "az ismert összefüggés szerint", az UTP csavart érpárján hogyan jut át 100 Mbit ? Amikor a archnet koaxán 2,5 Mbit volt a csúcs?
    Az ismert összefüggés szerint..

Bár mindez eltörpül az FM, MFM, RLL, DRLL8.. stb. modulációs lépcsőkkel létrehozott átviteli sebességnövekedés mellett..
    Ami a "büdös életben" csacskaságát illeti..

• Albertus
    Szia!

Látom vaktában vagdalózol.. sértegetni próbálsz, értelmes válasz helyett..
    "Vedd észre.." észrevettem, hogy rémülten kapaszkodsz nem ide illő
    érvekbe..
    Egely-ről, csak annyit: nem tanárom, nem mintaképem, de akkor is kijár neki a nevének tisztességes leírása.

Öveges, Budó, Szalay professzorok.. ök példaképeim és tanáraim voltak..
    (Bár félek, hogy ezen neveket sem ismered..)
  • Dj Faustus #598
    Jobb inkább a cirkuszi kikiáltó szerepét betölteni? Vagy az egyik kereskedelmi csatornánk Kókusz-adásának bemondójának lenni? Vagy TV-Shopos termékárusító szerepe?

Jöjjenek csak jöjjenek! Csak folyvást, csak folyvást! Öregeknek és gyerekeknek csak féláron!
    Itt látható a csodálatos, a fizika törvényeinek ellentmodó szerkezet, melytől retteg az olajmaffia, melyet senki nem tudott megmagyarázni (viszont a Gubagyűjtő Intézet munkatársai - akik mind neves ezotéria-szakértők, méréseikkel igazolták a szerkezet működőképességét).
    De minek a magyarázat, hisz látható, hogy ez a kicsiny készülék egyszerre lát el egy fúrógépet, egy grillsütőt és egy elektromos vibrátort!
    Hogy miről működik? Á, azt magának hiába magyaráznánk úgysem értené! Használja a Cserenkóv-fényt, a Möbius-sugárzást, a Pi-vizet, és a nullponti-energiát!
    Csak 300 000 000 000 $-ba kerül, 20 000 000 000 $-ért kap hozzá 50 évre terméktámogatást!

És a csodaváró emberek ezt mind el is hiszik. Mert csodákra szükség van
    Meg ****-gazdaságos termékekre. Meg látszólag a szabályosságoknak ellentmondó eszközökre ("jééé, ez mozog/forog/fütyül/kattog/...").
  • Bájital
    Bocsika,tudom féfiak...de,akkor miért Einstein elméletére alapozzák(tér,idő) a 11 dimenziós húr-elméletet is...meg szted....nem a múltunkban kell keresnünk a gravitáció elméletét...vagy szted.az jövőkép?...úgy is mennem kell....bocsika
  • HUmanEmber41st
    Én spec. csak ezt a sarkos gondolkodásmódot krtizálom.
    Azt mondják, minek vizsgálódni ott, ahol a múltban nagy elmék vizsgálódtak, és megalkották az általuk örökérvényűnek mondott, sziklaszilárdan tartó alaptörvényeiket.

Vizsgálják 100an, vizsgálják 1000en, ha másképpen nem , a nagy számok törvénye alapján valaki csak talál egy igazi, működő kivételt.
    Te csak szorgalmasan zavarod el az érdeklődőket a thermodinamika alappilléreitől:
    -Menjenek tovább, nincs itt semmi látnivaló!
    A tudománynak fejlődnie kellene, nem a múlt eredményeit őrizgetni féltékenyen, kinevetve a másként godolkodókat, más megközelítést keresőket. Ez sztem nem tudóshoz méltó hozzáállás ( inkább egy rendőr mentalitásához hasonló)
  • Dj Faustus #595
    "Fizikában ugye mindig az a helyes megközelítése egy problémának, amit a tankönyvek ajánlanak?"
    Az áltudományoknál meg az a helyes, ha a meglévő ismeretekből létrejött ismereteket dogmának kikiáltva, a tudósokat lehülyézve hülyeségeket kezdünk terjeszteni színes-szagos marketingmódszerrel?
    És miután egyrészt felhívják a hibáinkat a tévedéseinkre (lásd Egely), vagy megemlítjük, hogy a ketyere méréseit nem írták alá (lásd Gróf-Spanyol vs. BME), vagy bevalljuk hogy a hatásfok nem 100% feletti (Finsrud, Leslie Szabó), vagy erőteljes gyanakvást ébresztün (gyertyagenerátor); akkor összeesküvéselméleteket gyártunk, pénzeket kunyerálunk a cirkuszra és kenyérre éhes plebstől, nacionalista érzelmeket mozgatunk meg egyesekben, és lehülyézzük mindazokat akik erőteljesen kételkednek a sok pontból bűzlő megoldásokban?
  • Bájital
    aha...te,kis okos...azé a féfiak...azok féfiak...csak egy nyúlvánnyal több van nekik...hát nem?
  • HUmanEmber41st
    Fizikában ugye mindig az a helyes megközelítése egy problémának, amit a tankönyvek ajánlanak?
    Senki ne merjen neki ellentmondani , mert az bizony csakis hülye lehet.
    Aki nem velünk, az ellenünk.
    Igen, mindig ez a sarkos gondolkodás tolta előre a tudomány szekerét...
    Nem győzöm emlegetni, Max Plancknak is javasolták, h ne foglalkozzon fizikai kutatásokkal, mert az már egy lezárt tudomány,csupán 1-2 kérdésre kell csak választ adni...
  • Dj Faustus #592
    "te mi lesz,ha csak úgy...zutttyyyy...felszabadul..."
    Kb. 9 hónap múlva megláthatod az energia felszabadulásnak az eredményét. ;)
  • Locutos
    Van nekem egy régi mechanikai paradoxon problémám. Nem okosodtam meg soha annyira hogy rájöjjek hol a bibi benne, de mivel itt úgy látom van elég szőke :) ígyhát vegyük úgy kiérdemelte a társaság hogy megosszam veletek.
    A szitu a következő.
    Van egy rakétánk, m tömege van hajtóműve F erővel tud hatni, ezáltal a gyorsulása lesz, és az egyszerűség kedvéért eltekintsünk az időbeni üzemenyagfogyás általi tömegváltozástól,stb. Az értékek nem fontosak, mindenki annyit helyettesítsen be amennyiket akar, el kell játszadozni az értékekkel kicsit.
    Légüres térben kezdjük, semmi surlódás egyébb piszkáló tényező, bekapcsolom t ideig a hajtóművet. Hatni fog az F erő az m tömegre, a gyorsulással fog gyorsulni, t idő elmultával kikapcsolom a hajtóművet, addigra v sebességre tesz szert, az össz elhasznált energia az energiamegmaradás értelmében simán a mozgási energia mv^2/2 lesz.
    Vagyis ha azt mondjuk sima hidrogén és oxigén égett el ugyanannyi teljesítményű áramra lenne szükség visszaelektrolizálni a vizet mint amennyi mozgási energiára szert tett az űrhajó - remélem eddig egyetért mindenki(ne felejtsük egyszerűen nézzük most a dolgokat, elviekben, tudom hogy ez sose ilyen tökéletes)
    Mondjuk megy megy mendegél ezzel a sebességgel, ezzel a mozgási energiával míg el nem jut valahova ahol surlódási erő kezd rá hatni. Egyszerűség kedvéért legyen egy homogén gáz/légtér(semmi bolygó vagy gravitáció nehogy kombináljatok). Sima ügy, ha nem történik semmi a surlódási erő megállítja. Ugyanannyi teljesítményt végzett a surlódás sornán mint amennyi mozgási energiája volt, egyszerű...(tudom hogy unjátok már... :)
    De ha megfigyeljük, ha megfelelő ideig hagyom menni surlódásmentesen a hajtóművet, surlódásba való belépés után is engedem menjen, és pont akkorára választom a fékező gáz általi surlódási erőt mint amekkora a hajtóműven F ereje(és montam már hogy most eltekintünk az üzemanyagfogyástól!) akkor én az idő által megválaszthatom mekkora sebességgel menjek be a fékezésbe, ott is ugyannyi energiát(üzemanyagot) fog elhasználni a hajtómű másodpercenként mint bárhol, a P=F*v teljesítmény annyi mint erő szer sebességnél én úgy vettem ki hogy ha elegendő a bemenősebesség, és elegendő ideig tartom a surlódás általi munka alatt, van olyan összeállítás amikor a surlódási munka idővel több lesz mint a surlódásmentes mozgáskor befektetett energia és az állandó hajtóműfogyasztás összege.
    Mint látjátok ez egy tök banális eset, lehet csak én nem értek a mechanikához, megtehettem volna hogy számértékekkel jövök, de itt mindenki felnőttkorú már.
  • Dj Faustus #590
    Dehogynem lehet.
    Csak ezt a buta tudósok nem tudják megoldani, viszont pár lelkes amatőr meg - akár 2 byte-ba is tud egy bármekkora méretű állományt tömöríteni!
  • atlagember
    Hordjuk kamionnal DVD-ket. Annak az átviteli sebességét úgyse lehet egyelőre túlszárnyalni. Csak az a baj, hogy a csomagméret 1000000 Tbit.
  • mrzool
    Nem tudom honnan veszed ezt a 2400Hz-et, elárulom, hogy ~4kHz-ről van szó, amit a jól ismert összefüggések szerint 8kHz-en mintavételeznek. Ezen pedig a büdös életben nem fogsz 64kbitnél többet átvinni, mert a telefonközpontokban lévő PCM kodekek már évtizedek óta ennyit visznek át, erre van méretezve, ilyen vonalak kötik össze az egyes központokat. (Ma már persze STM-be multiplexelve, szóval ebbe ne köss bele.)

Azt pedig egyik 'tudós' sem állította, hogy lehetetlen a 28k-nál gyorsabb átvitel. Arról van szó, hogy mennyire tudjuk jól kihasználni a spektrumot. Bonyolult, drága berendezésekkel nyilván sokkal jobban, de a világnak tömegtermelésre és olcsó készülékre volt/van szüksége.
  • Dj Faustus #587
    "Akkor születtek a csúcs modemek 28800 bites átvitellel.."
    Mint mondtam a csúcs modemek megjelenéséhez (ezek még a normál betárcsázós modemek) tömörítési eljárásoknak kellett megjelennie.
    V92, K56flex, stb...
    De ezek a "csúcs modemek" se váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. A zajos telefonvonalakon nem volt elérhető az 56 kbaud (maximum 48). Másrészt az 56 kbps-es átvitelt az is lehetővé tette, hogy a telefonközpontokat digitális vonalon kötötték össze.

A "megabites" átvitel nem az általad említett sávszélességen zajlik; ott is megvannak a szükséges tömörítési/multiplexelési eljárások; és ugyancsak megvannak a korlátjai (bizonyos távolsági határokon belül kell lennie a delikvensnek).

Szóval semmi különös nincs ebben.

"Nem elfogadható az indokod, hogy valamit azért ne, mert számodra bonyolult.."
    Nem számomra, a gyakorlati kivitelezés megbízhatóságot, biztonságot igényel.
    Az általad említett megoldás nem az.
    Mint Verne Utazás a Holdba című művében - ágyúból kilőve a Holdra utazni.

" A macska is kifekszik a napra melegedni, de gondolom nem számítod
    napenergia hasznosító értelmes lénynek.."[i]
    És kihasználja az infravörös hősugárzást. Mi ebben a különös? Semmi.

[i]"Legalább a nevét le tudnád helyesen írni.."

Mesteredet becsmérlik? Ó, minő gyász! Ránts kardot, ölj embert, hajigálj utcaköveket, le a gaz tudósokkal, mérnökökkel (máglyára mindet) - akadályozzák a fejlődést (á, fúziós reaktort itt a hátsó kertben összerakok, mi abban a bonyolult? minek annak tudományos háttér? Minek annak mérnök?)!

Vedd észre, hogy a híres perpetuum mobile előállítók (Finsrud, Leslie Szabó) sorra mondják azt, hogy nem 100%-os hatásfokú a ketyeréjük.
    Vedd észre, hogy cirkuszi előadássá, TV-shop-os produkcióvá avanzsál az egész.
    Vedd észre, hogy az energetikában (de máshol is) a biztos, biztonságos megoldásokat szeretik. A hülyeségek előbb-utóbb kiszóródnak.
  • Bájital
    szabad energia...csak az a baj....felszabadulna...csak nem szabad...így magamba zárom...leköt...éted?...te mi lesz,ha csak úgy...zutttyyyy...felszabadul...
  • Albertus
    Milyen bébi ?
  • Bájital
    nálam van bébi....nálam van...csak néha úgy leköt....
  • Albertus
    Szia!

Igen. Igazad van. Vannak nagy tudású tudósok, és vannak kistílű buta stréberek, akik azt hiszik, hogy ha vakon védelmezik a régi tudósok,
    régi elveit, akkor maguk is okosabbnak látszanak..
  • Albertus
    Szia!

Kezdjük a ráadásnál.. Ehhez sem értesz, ezért nem értetted meg az utalást sem. Néhány évvez ezelött a tudósok álta kizárólagosan elfogadott volt az a matematikai bizonyítás, amely alapján 31 kbit-es
    átvitel sem érhető el a normál analog (800Hz-3200Hz) 2400 Hz sávszélességű telefon vonalon. Akkor születtek a csúcs modemek 28800 bites átvitellel..
    Amikor ezt megcáfolva megjelentek a 56-64 kbites modemek megdőlt a megdönthetetlenül precíz matematikai bizonyítás..
    Pedig nem került nyílvánosságra a differenciál átvitel elve, amit még
    96' táján fejlesztettek ki a hadsereg részére, amelynek segítségével ugyanilyen 2400 Hz-es sávszélességen stabil sok megabytos átvitel érhető el.
    Ezekre utaltam..

Ha már említettem, akkor megjegyzem, hogy a francia akadémia matematikusai anno a gőzgépről is bebizonyítottásk, hogy mozgásra képtelen.. azután megszületett a gőzmozdony..,
    a repülésről, hogy levegőnél nagyobb fajsúlyú anyagból nem építhető
    repülőgép..
    De szintén matematikai bizonyítás zárta ki a mai winchesterek adatsűrűségét.. és lám, a tudomány megdönthetetlen matematikai bizonyításaira fittyethányva egy-egy korongon sok gigát tárolnak..

A másik..

Nem elfogadható az indokod, hogy valamit azért ne, mert számodra bonyolult..
    Bonyolult vagy sem, technikailag ma már kommersz alkatrészekből megoldható..

A napelem.. A fényelektromos hatás ismerete nélkül nem volt
    napelem.. miért vitatod ezt a tényt?
    A macska is kifekszik a napra melegedni, de gondolom nem számítod
    napenergia hasznosító értelmes lénynek..

"És beállsz.. Egely mellé a sorba.." Legalább a nevét le tudnád helyesen írni..

Arról már nem is kellene szólnom, hogy nem engem idézve felelsz nekem.. Nocsak? Ennyire ellenkezni akarsz?

Akkor nosza ellenkezz.. Említettem a tekercses, bizmutoa, grafitos és
    taszító mágneses teres megoldásokat..
    Miért nem ellenkezel azokkal? Talán mert közismert tényekbe nehéz
    belekapaszkodni?

• Dj Faustus #581
    Ráadásul az ADSL nem is a 800-3200-as tartományt használja:

Az egyik (multiplexelési) eljárásról itt, a másikról (modulációs) meg itt tájékozódhatsz.
  • Dj Faustus #580
    "A Curie-effektus hőigényébe kapaszkodsz"
    Nem csak abba, hanem az egész rendszer felfűtésének problémájába.
    Meg a rendszer hömérsékletének beállításába.
    Ezek eléggé komplikálják a helyzetet.

" Egy példa: A nap hő-fény sugárzása ugyanolyan egyirányú,
    felhasználhatatlan homogén sugárzás volt, mint a gravitáció.."

A nap hőenergiáját és fényenergiáját már régóta felhasználják.
    Kezdve a naptűzhelytől...

"hogy igen, összeállítok
    olyan korrekt elrendezést"

És beállsz Gróf-Spanyol Zoltán és Égely mellé a sorba.
    Cirkuszi mutatványos leszel ez által.

"minden jó lehetõséget kihasználó világban."
    Amikor az emberek 90%-a megvezethető mindenféle igéretekkel, csodamasinákkal, csodaszerekkel.
    És amikor nem válik be, ők vannak meglepődve.

"nem lehet az analóg telefonon (800-3200 Hz átviteli sávon, azaz 2400 Hz sávszélességen) megabites adatátvitelt létrehozni."
    Analóg módszerrel aligha.
    Ehhez komoly tömörítési és multiplexelési eljárások kellenek, pláne digitális módon.
    Másrészt ne keverjük a sávszélességet és az adatátviteli sebességet - két különböző dolog.
  • BártfaiB
    Az egész tiltakozás arról szól, hogy a tudósok saját pozíciójukat és egzisztenciájukat féltik. Ha valaki kitalalálna olyasmit, ami ellentmond azoknak a dogmáknak, amikhez görcsösen ragaszkodnak, akkor annyi lenne a hírnevüknek, tehát mindent megtesznek annak érdekében, hogy aki mást, mond azt hülyének állítsák be. (ld. nyomó gravitáció elmélete, ami teljesen logikus és mindent megmagyaráz) Így volt ez régen is, aztán utólag csak kiderült, hogy mégis a föld forog a nap körül és nem fordítva. Úgyhogy nem biztos, hogy nem létezhet az, ami a mai igencsak hiányos ismereteink szerint nem felel meg az általunk felállított és pár év múlva elavultnak számító fizikai törvényszerűségeknek.
  • Albertus
    Nem esek neki én sem.. Csupán a "miért ne működjön" hozzáállására
    próbáltam felhívni a figyelmét..

Tucatnyi dologról hallottam, hogy miért nem fog működni, és lám-lám,
    mind működik.
    A "nem lehet hengerkéssel lemezből kivágni" -tól, a "nem lehet keskenyebb mágneses nyalábot képezni"-n keresztül, egészen a nem lehet az analóg telefonon (800-3200 Hz átviteli sávon, azaz 2400 Hz sávszélességen) megabites adatátvitelt létrehozni..
    Vagy ami csúcs volt: nem lehet csavart érpáron megabites átvitelt létrehozni..
    Ugye nem kell említenem, hogy az ADSL vagy az UTP a "nem lehet"-et
    többszázszorosan túlszárnyalta..
    Persze sorolhatnám a "nem lehet"-eket, amikről mind kiderült, hogy
    dehogynem.

Jó példa ami a témához is idevág: az Egely féle taszító mágneses tér.
    Ez csak az előbb jutott eszembe, hogy tényleg, azt a mező elrendezést még ki sem próbáltam..

• Albertus
    Szia!

Ez nagyon jó! Nos, nem tartunk még ott. Bár, ha ott tartanánk, akkor sem robbanna fel semmi..

A felhívásod nélkül is úgy vagyok vele, hogy igen, összeállítok
    olyan korrekt elrendezést ami folyamatosan és nem véletlenszerűen
    néha-néha "lövi ki" a golyót..
  • Locutos
    Nekem a fizika tanáraim jutnak eszembe. Túlbuzgó voltam fiatalabb koromban is, és nem álltam meg hogy ne kérdezzem meg õket is errõl a dologrol/témáról, és persze vittem témát is. Minden esetbe határozott ellenállással kerültem szembe, szinte hallani sem akartak ilyesmirõl. Próbáltam magamnak magyarázatot lelni a hozzáállásukról. Csak egyet leltem: valószínüleg nagyon sértené õket "nagy fizikusokat" hogy egy akárki diák vagy "alsóbb" mint õk rájöjjenek valami ilyenre.
    Most nem azt akarom mondani hogy akkor most nekünk igazolóknak igazunk van, csak mások hozzáállásról beszéltem.
    Most ne essünk(akár gondoltaban) mindannyian Faustusnak... szerintem az õ esetében nem kellene nagyon higyjen egy nyitott, õszinte, igazságosan minden jó lehetõséget kihasználó világban.
  • cloudbasepotato
    Albertus!

Ha már odáig eljutottál, hogy kisérletileg igazoltad, hogy a megfelelően elrendezett mágneseid megnövelik a közéjük gurított golyód energiáját, építs meg legalább 5 ilyen berendezést, az utolsó kimenetét csatold vissza az első bemenetére, indítsd el kedvenc csapágygolyódat végzetteljes útjára és robbansd fel az egész világegyetemet!
  • Albertus

Arról már nem is szólva, hogy az egész energia képünk hibás..
    Így értelmetlen cáfolni valaminek a működését..

Egy példa: A nap hő-fény sugárzása ugyanolyan egyirányú,
    felhasználhatatlan homogén sugárzás volt, mint a gravitáció..
    Aztán jött a fotocella.. Az elektron kilépés hidegen, és
    jött Einstein a foton elvével.. és megmagyarázta a kilépés okát..
    Ezzel beindította a tudósokat-fejlesztőket és napelemek és
    más napenergia hasznosítók tömegét fejlesztették ki..

Egy okot mondj arra, hogy miért ne találjunk megoldást a gravitációs energia hasznosítására !?

• Albertus

Látom, mindenképpen szeretnéd bizonygatni, hogy "nem lehet"..

A Curie-effektus hőigényébe kapaszkodsz..egyébként hibásan..
    mert a rács átrendeződéséhez több energia kell..
    Javaslom lépj túl rajta..

Azóta különben is három jobb megoldást is olvashattál..

• Dj Faustus #572
    "The measured efficiency of my SMOT is 113.3%... BUT the mechanical losses AFTER the drop of the ball is about 34%..."
    113-34=79%
  • Dj Faustus #571
    "The device does not gather "free energy" as is sometimes advertised. It does convert potential energy in the form of the steel ball's distance from the magnetic source to kinetic energy as it rolls towards it - just as is done by any object when it falls. Similar forces are at work in the swinging of a pendulum, but the representation is created by the perceived increase in gravitational potential energy as the ball rolls up the ramp. The eye is not attuned to see the decrease in magnetic potential energy as it moves towards the magnet."
    Forrás: Wikipedia
  • Dj Faustus #570
    "Nos, a hő szigetelhető"
    Tegyük fel hogy sikerül kreálni, egy abszolút hőszigetelt tartályt.
    Tegyük fel hogy beállítjuk 381,85-0,000 0001 °C-os hőmérsékletre.
    Igen ám, csak mikor a golyót a felső lyuknál felmelegítjük 381,85 °C-ra (igen olyan pontos 0,000 0001 °C-os hőmérsékletkülönbséget), óhatatlanul energiát juttatunk a 381,85-0,000 0001 °C-os rendszerbe is (például a golyó hűlése közben is).
    Mivel a rendszer abszolút hőszigetelt megtartja a hőt is, így a rendszer hőmérséklete növekedni fog, ezáltal néhány körfordulat után a golyóbisunk megáll.

No meg gondoljunk csak abba is bele, hogy a rendszert fel kell fűteni.
    Ha - az egyszerűség kedvéért - csak 0,001 m^3 levegővel számolunk, akkor kb 0,1 J kell a rendszer 381,85-0,000 0001 °C-ra felfűtéséhez. Ez a 0,004664 J-nyi emelés által elérhető munkához képest jóval több.
  • Albertus
    Szia!

Látom, Te is képes vagy a "Miért ne" megközelítésre..

Nos, a hő szigetelhető, de .. nincs jelentősége, mert mint olvashattad
    van sokkal jobb megoldás is.

"Miért nem műküdik ami működik.." mert a lükött konstruktőr
    rosszul rakta össze..

De, komolyan. Tegnap este, felbuzdúlva az itteni beszélgetésen,
    néhány mágnessel és vasgolyóval elkezdtem játszani.. Néha sikerült olyan
    erőtér alakot összeállítanom, hogy a lassan begurított golyót szinte
    kilőtte..
    Jobban megnézve arra jöttem rá, hogy ha gomba alakú erőteret rakunk össze mágnesekből és ferrit tömbökből, akkor amikor a gomba lába felöl begurítunk egy golyót akkor szinte kilövi a mágneses tér..
    Sajnos nálam is előállt a hevenyészett összerakás mellékhatása és a rosszul rögzített mágnesek gyakran szét vagy éppen összecsúsztak.

Ami viszont látszott, az az, hogy lehet olyan erőteret kialakítani
    amelyik kilövi a golyót..

Tovább gondolva, arra jöttem rá, hogy ha megfordítjuk az egészet..
    Vagyis a gravitációhoz hozzáadjuk a mágneses gyorsítás hatását az egyik oldalon, akkor E=m*g*h helyzeti energia mellé a mágnesek E=(m*v^2)/2
    gyorsító energiája is hozzáadódik, és a lejtpályán az össz lendület elegendő lesz ahhoz, hogy a mágnesek fölé felemelje a golyót,
    ahonnét ismét "beesnek" a mágneses térbe, ismét gyorsulnak, és így tovább..

Azután az is eszembe jutott, hogy a bizmut vagy grafit golyót használunk, akkor tovább fokozható a gyorsítási energia,
    hiszen ezeket az anyagokat taszítja a mágneses tér.

Így amikor a gomba alakú mágneses mező felső (gombafej felöli) oldalára engedjük rágurulni, akkor a lendületük elegendő ahhoz,
    hogy átlendüljenek a felső, vékony taszító szakaszon,
    viszont az alsó, hosszú szakaszon sokkal jobban felgyorsulnak, mint
    a vasgolyók, az ellenkező irányba..

Szóval még mindig mondhatjuk, hogy: "Sőt! Van még jobb is!"

És mindezt egy nap alatt.. Már bele sem merek gondolni, hogy
    ha évek óta foglalkoznánk a témával, na akkor meddig jutottunk volna előre ..?

(A jövő házában megtekintheted azt, ahogyan a grafitot taszítja a mágnes.. Bizmutos képeket is keresek.. arra az esetre ha nem hinnél nekem..)
  • BártfaiB
    Locutos szerkezetével szerintem az a gond, hogy van egyensúlyi állapota. Márpedig akkor nem fog működni, mert előbb utóbb beáll abba. Egyébként ilyen erőteret nagyon nehéz csinálni. Az előbb leírt tapasztalat is pont az, hogy egy ferdén letett mágnes bár erősödő, de nem lineális. (próbáld ki vízszintesen úgy, hogy folyamatosan csükkentsd a szöget, és kiderül.)
    A lyukas megoldás nekem pont azért tetszett, mert ott a kritikus helyen nem tud megállni, mert pont ott fog beleesni a lyukba.
  • BártfaiB
    Nos én ezt már korábban kipróbáltam. A pontos mozgáshoz egy villanyszereléshez használt csövet használtam és egy akkora golyót, ami éppenhogy csak kisebb a csőnél. Kísérleteztem nagy hosszú, és sok kicsi mágnessel is. Lehet, hogy működni fog, de egyelőre van néhány gondom.
    A lejtőn szépen felmegy, ez eddig rendben. De...
    Egyrészt a mágnesek nem szeretik, ha kényszerből rakjuk őket olyan pozícióba, ahogyan nekünk jó lenne, így a pontos rögzítésükre még készíteni kell valamit, mert a ragasztás, szígetelőszalagozás, stb. nem elég.
    Másrészt a mágnesek nem lineálisak, akármilyen irányba is állítjuk őket mindíg lesznek a csőben erősebb és és gyengébb pontok, így a mozgás darabos, bár ez egy sebesség felett a lendülettől már megoldódik. Ha tehát a mágnes(ek) pólusai merőlegesek a csőre, akkor a mágnes a közepén a legerősebb, ha pedig párhuzamosan teszem, akkor a két végén lesz erősebb, mint a közepén. Így aztán ezt lényegében csak egy teljesen egyedi formájú mágnessel lehetne megoldani, aminek tervezéséhez képességem és időm, kiviteleztetéséhez pedig pénzem nincs. Próbáltam nagyon sok apró mágnessel a dolgot, ez már kezd alakulni, de még nem tökéletes.
    Harmadrészt a problémám az, hogy a lyukba való beesést követően a golyó sokszor vissza akar ugrani a mágnesekhez, ugyanis ahhoz, hogy a lejtőn felhúzzuk folyamatosan erősödő mágneses tér kell, és így a végén már nagyon erős mágnesekre van szükség. A gondolatom a lejtő végén egy alsó mágnes elhelyezése, ami pont akkora, hogy a leeséskor a gurulópálya kezdetén kioltja a felső mágnesek terét. De ezt még nem tudtam letesztelni. Ha el tunám érni, hogy a golyó a lyukba esést követően már egyáltalán ne legyen mágneses térben, nyert ügyem van.
    Szóval ennyi a tapasztalat, de nem adom fel.
    Persze az idő az nagy probléma, mert az van nekem is a legkevesebb.