2775
A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
-
#654 a toldalék hasonul és nem az alap szó. tehát azzal-ezzel a helyes, avval-evvelt meg használjon az, aki igénytelen.
hozzátenném: ez mellett-az mellett helyesen emellett-amellett
és a Magyar Helyesírás Szabályai nem a Metro katalógustól nagyobb, hanem a Metro katalógusnál.
ez a három legidegesítőbb hiba, amit például tévécsatornákon is folyamatosan kultiválnak.
(ja hozzátenném még, amikor országosan elfogadott szleng kifejezések elé a "pestiesen szólva" kitételt teszik. pestiesen szólva húzzanak az anyjukba az ilyen emberek.) -
#653 Az avval-evvel valóban ugyanúgy helyes, mint az azzal-ezzel, még ha kissé sután is hangzik. Nézz meg egy tetszőleges helyesírási szabályzatot és láss csodát. -
#652 Így próbáld meg valakinek felhívni a figyelmét a helyesírására... -
moralosan #651 Aláírás itt:
"Muszáj PONTOS JÉ! Nem ly...
Avval-evvel nyelvtanilag ugyan úgy helyes, mint az azzal-ezzel! "
géniusz -
#650 "Ha ki szeretnétek probálni ezhez hsonlo régebi játékot akkor ESZT!!! Tölcsétek le"
És csak ír és ír egy topikba, én meg már nem bírom olvasni, ezért töröltem is a kedvencek közül.:D -
#649 Egyetértek. -
#648 Azt nem értem, hogy miért nem olvassa el, hogy mit írt, még a küldés előtt. Mert tegyük fel elnézi neki mindenki, hogy nem ismeri a helyesírást. De az elgépelést ki tudná javítani, csak el kéne olvasni. -
#647 Csak jelzem: az ez már az általa javított hozzászólás [idézet]...
"Nekem is a legfriseb driveek voltak fenn stb de ment 1 napig 2. napon is ment kikapcsoltam aludtam felkeltem elkezdet bebbotolni menta kis siík oda visza és amikor indítota volna akkor csaett restrat és előröl:(:( Lehetaz a baj hogy 64 bites volt:):) amugy nem ótyavetyélt volt a full ultimate vista 64:PxD :P" -
#646 A darabolást én mellőzném, ám a többivel egyetértek. Nem éreztem amúgy, hogy vehemensen fakadtál volna ki, szerintem inkább csak a tényeket írtad le. :)
Viszont tenni úgysem tudunk ellene semmit. Azaz tudunk, de az valószínűleg annyit érne az említett jelenséggel szemben, mint halottnak a csók. -
#645 Bocs, de a könyvtárbeli gép billentyűzete gyakorlatilag halott, az "e" betűjére szinte rá kell tenyerelni... -
#644 Azt reméltem - hosszú idő tudom, hogy naív vagyok, de nem tehetek róla, nem tudom kinőni -, hogy az egykori "reality show"-s "sztárok" kikopnak a TV-kből...
Szinte lakonikus nyugalommal konstatálom, hogy egyre több hülyét látok műsort vezetni a TV-kben, és mindegyik olyan "laza", mint a Riga-lánc, vagy olyan lenge, mint egy útszéli kurva...
Hánynom kell, hogy valakit, okádék-szájúként, VV-s, BB-s múlttal - "mert majd szeretnék média személyiség lenni, ha kimegyek a villából", "szívesen dolgoznék a tévében" - nem rúgnak ki a kereskedelmi tévékből [direkt írom kis kezdőbetűkkel, mert számomra nem emberek: majka, ágica...], s annak ellenére, hogy műsoraik színvonala fordított arányban van a reklámozással töltött idő növekedéssel, erőt sem fordítanak a kultúra műsorrendbe való belopására.
Sajnálatos, hogy a KULTÚRÁT ápoló m1, m2, Duna TV közel sem olyan népszerű, mint a hatszor ugyanazon filmet, és "kiloccsantotta, eltaposta, megfulladt, túladagolta, fejbe lőtte" stb. szlogennel kezdődő bulvár műsorokkal operáló tévék.
Kifakadásom azért ilyen vehemens, mert szülőfalumba történt kényszerű visszonulásom során vettm észre, mennyi idióta kisgenerációs létezik a világon - azt hittem, csak a városokban "trendy" a vágom, pucy, és társai
---- Az első Való Világos "Elvis"-t körömcsipsszel darabolnám fel, s közben azt kiáltoznám neki: Na ezt már "vágod"?! ----
Értsd: ő "népszerűsítette" ezt az idióta kitöltő szót... -
#643 MSN szótár (valakik szerint) -
Vlala #642 Hirdetéseknél gyakran "elcsúszik" a szöveg, bár ezt valószínűleg ő adta fel, nme kezelőn ment keresztül.
Nálunk az egyik ingyenes újságban 3 hétig kínálta magát egy AMO számítógép... -
Elgondolkoznék, hogy alkalmazzam-e.:) -
Vlala #640 Most meg csak a betanított nagydumás kölykök kérdezik meg azt a "sztároktól", ami egy felnőtt szájából bunkóság lenne.
Bár ha egy nemzetnek ilyen példaképei, sztárjai vannak, mint nekünk, akkor örüljünk, hogy nem tojunk magunk alá... :) -
#639 hm ezt érdekes lenne kielemezni:) -
KnightRider #638
Tudjátok, mi a furcsa? Láttam egy dokumentumfilm részletét a régiből (Kádár-rendszer, na!). Úttörők meséltek az építőtáborról, vagy valami ilyesmi. A gyerekek szép, kerek mondatokban beszéltek, nem "öööö"-ztek, nem káromkodtak. Egy nemzedék alatt lettek csak ennyire primitívek az emberek? A Nyugat rossz hatással volt ránk... -
Vlala #637 Most miért? Az olyan cuki... :)
Egy Fókusz kategóriájú bulvárműsortól mit vártál? :) -
#636 -
KnightRider #635
Na most kapaszkodjatok: Fókuszban az övtáskára: hasitasi. Hát nem csodálatos? -
#634 Szeretem a keretes szerkezetet, de most egy kicsit túlzásba vittem -
#633 Ezen nincs mit elfogadni vagy nem elfogadni. A nyelv nem egy statikus (ne adj' isten konstans) valami, hanem egy dinamikusan változó, fejlődő közeg, ez ellen nincs mit tenni. :) -
#632 Mert ha Józsibácsi elolvassa, akkor managementnek fogja ejteni.
Nem mindenki született 1980 után. -
KnightRider #631
Értem, ha elfogadni nem is tudom. A vezetést meg használtam volna, csak a kifejezés, emylnek része volt, tulajdonnév, így maradt meneDZSment... -
#630 Lehet így is, úgy is, byte-bájt példának okáért. A domén (jóllehet nem említetted) kissé más helyzet, annak régebben, főleg matematikai és fizikai használata miatt ment át a kiejtés szerinti írásmódba.
A management helyett használj vezetést, az máris nem idegen szó ^^ -
Vlala #629 Egy idő után ez lesz elfogadott. Ha minden szavunkat úgy kellene írnunk, ahogy a különböző (szláv, török, latin, stb.) nyelvekből átvettünk, bele is hülyülnénk.
Mostanában a Dallas idején divatba jött neveket is kiejtés szerint kell írni: Dzsenifer, Dzsesszika, Szamanta. -
Vlala #628 "Lyégpája". A lázadó nemzedék velejárója ez is: csakazérsem csináljuk azt, amit az iskolában megtanultunk... -
KnightRider #627
Ha valaki nagyon jól ért a magyar nyelvhez, kérem, osszon nekem egy kis észt: miért kell azt, hogy "management", úgy írni, hogy "menedzsment", a "file"-t úgy, hogy "fájl", meg ilyenek. Fordítóként eszméletlenül idegesít, amikor az ilyen hülye betűkombinációkat kell használtom egy teljesen idegen, de emellett eredetiben is érthető és egyértelmű szó magyarra átírásában. Ez ugyanolyam, nint ha valaki (khmmmromákkhmmm) Jennifernek, vagy Jessicának akarja hívni a gyerekét, mi értelme van azt Dzsennifer-ként és Dzsesszika-ként átírni? A koncepció értelme nem tiszta előttem.
-
TomDantes #626 Szerintem se túl mókás. Mégis, hova lehet ezt fokozni? Lyános? Vagy mondjuk Jedi helyett Lyedi? -
Vlala #625 Mostanában divat a szándékosan elírt j, illetve ly. Szerintük ez vicces. Szerintem nem... -
TomDantes #624 Tudja a fene...
Egyébként lyáték? Nem tudom de láttam mostanában ezt párszor...ez új divat? Nagyon idegesítő...ha meglátom a szemem sarkában egy apró ideg kezd el táncolni.
Lyáték.. -
Vlala #623 Szerintem Ricsi törte szilánkosra az orrát, és jól beperelte, ezért szívta meg.
De lehet, hogy túl sok tévét nézek. :) -
TomDantes #622 Talán:
egyébként aki nem tudott a dologról, szilánkosra törött az orrom, nem nagyon de egy rossz mozdulat és elvágja a hajszálereket(mármint az orrában ) és el kezd ömleni a vér az orromból és Ricsi mert nagyon meg szívtad...az utolsó mondat részt nem tudom megfejetni hogy kire mire vonatkozik -
#621 ricsi a bűnös -
#620 IWIW üzenőfal:
egyép ként aki nem tudot a tologrol szilánkosra törtöaz orrom egy nem nagyon de egy rosz mozdulat és el vágja a hajszál erekt és el kezd ömleni az orrombol a vér és ricsi mert most magyom meg szivtad
Nem tudok mit hozzáfűzni.. 20 perc után sem sikerült megértenem. -
#619 A nyelvek hatással vannak egymásra, ezt nem lehet elkerülni. Sztem nincs ezzel semmi gond egy bizonyos mértékig. Persze ettől függetlenül én sem bírom, ha ismerőseim szóban azt mondják, hogy "lol", vagy "núb" stb.:/ -
moralosan #618 Erről pedig az a véleményem, hogy manapság az idegen szavakat az emberek könnyebb lelkiismerettel dobálják, mintha a magyart használnák. -
moralosan #617 Osztálytársaimtól frászt kapok ha így használják, meg is mondom nekik mindig, mi a véleményem erről . -
#616 jogos..bocs -