A magyar nyelv úttörői

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Akkor tessék:

Taranov
Azért annyit még had mondjak el, hogy aki akarja, nyugodtan ejtse magyarul a betuszavakat, nem égõ.

A munka jobban megy, ha általa közöset építünk, és a világra szóló tett is többet ér, ha utána közösen énekelhetjük a Himnuszt.

Adawe
ez így van. mint ahogy a JVC-t így a BMW-t is azért írtam, mert hallottam itt bíemdábljú-nak mondani (természetesen egy Honda Racing kabátos "tunning csávótól"

azt hiszem, hogy a mit hogyan ejtünk, és hogyan jó téma ezennel zárolva 😄

Az nem.

study, work, live, and understand the true quality of your mind \"I\'m not a soldier. A soldier follows orders, but a warrior, follows his heart!\"

Loál János
Meg a zé is.

Véletlenek nincsenek, csak walaki annak nevezte el őket véletlenül.

Dzsini
...vagy ahogy sikerül 😊

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

2XP
Mindenesetre nekünk semmiképp sem kellene így tennünk. Hiszen vagy magyarul mondunk ki egy betûszót, vagy úgy, ahogy azt a származási országban kiejtik. A BMW esetében pedig ez megegyezik: .

Adawe
emlékeztetõül:

(természetesen a lényeg nem a helyesírás minden egyes pontjának betartása, hanem elsõsorban a jókedv megteremtése szavak által)

Dying Soul
Akkor rendben 😊

2XP
Tényleg, ez kimaradt.

Adawe
mivel az angolok így mondják..
én pedig csak angolul hallottam.

Dzsini
meg az 'S' náluk 'Sz'

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

2XP
"bíemdabljú"-nak, mintha angol betûszó lenne.

2XP
Németek a betûszókat ugyanúgy mondják ki, mint mi (kivétel a "V", azt "fau"-nak ejtik). Tehát ezekrõl felesleges beszélni.

Balo
Az MTA Nyelvtudományi Intézete csak, akkor enged új nevekkel anyakönyveztetni, ha a kiejtés szerint van írva.

„Aki tudja a hogyant, mindig fog találni munkát. Aki ismeri a miértet, mindig a főnöke lesz.” - Emerson

Taranov
Én ismerek egy Bélát, de nem gyakori, ez tény. Ha ez megnyugtat, nekem tetszik 😊

A munka jobban megy, ha általa közöset építünk, és a világra szóló tett is többet ér, ha utána közösen énekelhetjük a Himnuszt.

Taranov
Félreértés ne essék, nekem nem a nevek hangzásával volt bajom. (Bár azzal is, de ezt eddig nem mondtam)
Azzal nem értek egyet, hogy a magyar gyerek magyar vezetéknévhez idegen keresztnevet kap, s ilyen alapon a Rolandot sem fogadom el.

Dying Soul
Angoltanárom nem tudta megmondani, hogy kell mnondják ki a britek a BMW-t. Majd megkérdek egy skótot. 😄

Taranov
Annyi helytelen kiejtési módját hallottam már ennek a szónak, hogy az nem igaz.
Dzsívíszí, dzsévécé, dzsévészé, dzsívécé és szinte az összes többi variácó.
Nem jobb ennél a jévécé? Muszáj ragaszkodni a divatosabb, de hibás kiejtéshez?

Adawe
helymeghatározásból is jók vagyunk "add oda" - ez nem újkeletû dolog

Taranov
Én egyáltalán nem beszélek németül, így nem tudom, hogy ott hogyan ejtik az Audit és a BMW-t. Az biztos, hogy mi történetesen ezeket a márkaneveket magyarul ejtjük. Ha ez megegyezik a német kiejtéssel, akkor pont ezekrõl fölösleges beszélnünk. Gondolom az angolok angolul ejtik ki ezeket a szavakat is bíemdábljúnak és ódinak. Ha õk lefordítják angolra, mi miért nem fordítunk magyarra?

A JVC egyébként angolul dzséjvíszí, nem dzsívíszí.

...azaz Én is Viktor vagyok 😊.

study, work, live, and understand the true quality of your mind \"I\'m not a soldier. A soldier follows orders, but a warrior, follows his heart!\"

Voltan
Engem meg az "ez miatt, ez végett" meg a "mit mondsz?". Ez utóbbi állítólag elfogadott alak, de engem rohadtul idegesít.

"Utána mintha jajszó szállna. Félig mély csönd, és félig lárma"

Az enyém sem 😊.
Sokan azt mondják, hogy ritka név, bár a legjobb barátom is (óvodás korom óta) Viktor keresztnevû 😊.

Krezga
Aludnák, innák stb....engem meg ezek akasztanak ki teljesen.
Voltan
Sokszor érvényesült már külföldi hatás a magyar nevekben. A XVIII-XIX sz.-ban, sõt, még a XX sz. elsõ felében is nagyon népszerûek voltak a német eredetû nevek itthon, nem újdonság ez. Más kérdés, hogy azért a Dzsenifertõl, meg a Cynthiától én is falra mászok, de a Roland például kimondottan tetszik.
Az lesz majd a jó, ha bejönnek a dél-amerikai indián nevek, és a akkor sok kis Lakatos Tetzcatlipoca fog rohangálni 😄DD

"Utána mintha jajszó szállna. Félig mély csönd, és félig lárma"

Taranov
Szörnyu 😊

Adawe
A dzséjvící kiejtés talán 2 éve ment elõször reklámként. Ezért is említettem.

DJ Skyline
az én nevem nincs benne a top10-ben!:\ mondjuk alig találkozom névrokonnal,szóval csoda ha 1 évben találkozom egy másik Bélával a fateromon kívül!😄

Taranov
A Cintia is elég gáz. Nálam eddig közönségdíjas egy testvérpár:
Rácz Richárd és Rácz Roxanne. Még alliterál is 😊

Bucser
Nem támadtam kérdeztem😊

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Bucser
félreérthetõ volt igaz😄 nagy a meleg (csak 45 fok idebent)😊

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Bucser
De mi a helyzet hogyha a reklám megmondja neked, hogy hogyan kell azt a betûszót (ami történetesen a JVC=dzsívíszí) megkülönböztetni a Járási Vargányák Céhe rövidítésétõl? Akkor is ugyanúgy mondod mindkettõt? A marketingesek célja, hogy a rövidítés mint márkanév éljen tovább. Lásd Audi vagy BMW mindkettõnek volt kibontott neve mégis a rövidítés él tovább.

u.i.: Bocsi ha agresszív vagyok😊

A magyar nyelv legnagyobb úttörõje János.
Loál János.

Adawe
Bocs akkor, nem tudhattam, hogy tanulsz németet, de a kommentedbõl sem az jött le, hogy tudnád 😊.

Taranov
Félreértelmezted, amit írtam, és rámtámadtál, hogy a goldengate-et is goldengatének ejtem. Mi ez, ha nem agresszivitás?

Elõre is elnézést kérek a húgod barátnõjétõl, de errõl nekem a Fehérlófia jutott az eszembe.

Taranov
Ha angol, akkor pedig nem kell tudnom az angol hangokat kiejteni.

Bucser
Ne mond tényleg??<#wow1> nem tudtam...<#zavart2> Ha megbocsátassz elmegyek és kiszellõztettem a fejem, hogy ilyen alapokat nem tudok😊

Egyébként igaz P mobil-t benéztem😊 Sry😊 fiatal vagyok én ehhez😄

Taranov
A dzsívíszí egy tévedés, a tanulság, hogy aki nem tud angolul, az ne is próbálkozzon az angol hangokkal.
Egyébként a mindennapi életben én is dzséjvíszínek mondom, ahogy néha azért egy-egy júpíszí is beugrik, de most errõl a témáról személyesen beszélgetnénk, biztos jévécét hallottál volna. Szerintem utóbbi is teljesen korrekt. Ha látok leírva egy márkanevet, ami egy betuszó is egyben, nem kell tudnom, hogy az adott márka angol, amerikai, japán, német vagy éppen magyar.

Az is Lezli már...

DJ Skyline
nem bántani akarom a hugom barátnõjét,de õt úgy hívják,hogy Cintia Filadelfia...asszem így is írják...tehát nem Philadelphia,hanem Filadelfia...de már eleve az az érdekes,hogy mi a második neve,nem is az,hogy hogyan írják!<#wilting>

Bucser
egyiksem és mindkettõ😄 angolt beszélem németet tanulom beszélni de értem 100%-ig😊 A magyarral hadilábon állok😄 én csak nem értem a ragaszkodást hisz a nyelv évezredek során mindig változott a behatásoktól. természetes hogy az emberek név és szóhasználata változik. Ma már nem azért mondják valakire hogy Kovács Gergely mert kovács a foglalkozása mint mondjuk tették azt a 13. században talán hanem mert ez az örökölt családneve... Szóval úgyis változik a nyelvünk is és nem a nyelvészek határozzák meg a nyelvet hanem azok akik használják. A nyelvész dolga hogy nyomonkövesse a változást nem pedig hogy beleavatkozzon vagy épp a fejét fogja egy egy változástól😊

Taranov
Attól félek, hogy 20 év múlva az lesz a szégyen, ha valaki Laci.

Mivel a német nyelvben a w ejtése "vé", a v ejtése pedig "f".

Taranov
Akkor szerinted a Sprite szprájti, a close klozi, a Google gúgli?
"Németes-e vagy?" 😊

Bucser
A német is béemwének ejti.

ngcsnet
ez a magyar nyelv, ha már magyarok vagyunk akkor ejtsük "té"-nek

Taranov
Ne is beszéljünk a nevekrõl. Tragédia, felér egy nemzethalállal.
Ricsi, Patrik, Roland, Dzsesszika, Dzsennifer, Pamela, Szintia, Betti.
Életemben egyszer ment fel a vérnyomásom 500/400-ra, amikor azt mondta valaki a chaten, hogy a László, János, Sándor, József nevek parasztosak. Ekkor beugrott, hogy egy tápiószecsõi, sülysápi, monori ismerõsömnek sincs rendes magyar neve, szóval gondoljuk csak át, hogy mi a parasztos.