2775
A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
-
Vlala #814 Mi a helyzet ezzel?
"Nem bírom idegekkel" -
#813 Nálam ez elsőre megállja a helyét. :)
Nem bírom ki ezt a stresszt. // fizikai
Nem bírom elvinni a hátamon a zsákot. // fizikai
Nem bírom megcsinálni a házit. // fizikai (ha mondjuk nincs könyvem hozzá)
Nem tudom megcsinálni a házit. // elméleti, nincs meg hozzá a tudásom, hülye vagyok hozzá
Meg bírom csinálni a házit. // fizikai, megvan hozzá mindenem
Meg tudom csinálni a házit. // elméleti, ügyes, okos vagyok, meg tudom csinálni :)
De lehet, hogy hülyeség, de szerintem jól hangzik. :) -
#812 Szerintem arról lehet szó, hogy a bír ige a képességbeli tudásra vonatkozik inkább, a tud pedig az elméletire. És talán itt jön elő az, hogy rosszul használták ezt a két igét, és a ma közhasználat már szinonimaként tekint rájuk. De ez tényleg csak fejtegetés, lehet hogy teljesen rossz nyomon járok.
Ettől teljesen eltérő és ide nem illő példa (amit csak a párhuzam miatt hozok fel), a 'mely' és az 'amely' szavak. Ma már ha jól tudom az értelmező szótárban egy bejegyzés alatt vannak, de 10. osztályig próbálta a magyartanárunk elmagyarázni a különbséget (sikertelenül persze), aztán érettségi előtt lelkendezve mondta hogy ne gyötörjük magunkat, változott a nyelvünk. :)
A bírra és a tudra nincs ilyen szabály, de lehet hogy majd az egyik idővel teljesen ki fog kopni a nyelvből, bármi lehet. :) -
#811 Nem bírom ki ezt a stresszt. Nem bírom elvinni a hátamon a zsákot.
Nem bírom megcsinálni a házit.
Nem tudom megcsinálni a házit.
Meg bírom csinálni a házit.
Meg tudom csinálni a házit.
valami különbséget érzek, csak nem tudom még, hogy mi pontosan:D -
#810 Szerintem régen mást jelenthettek, csak hosszú évek kitartó helytelen használata összehozta a két szó jelentését. De ez csak az én tippem! :)
Sok esetben azért tényleg mást jelentenek, és kell faragni a mondatszerkezeten hogy hasonló dolgot tudj velük kifejezni. Pl cipelsz egy tévét.
"Elbírod?" "Tudod tartani/vinni?" stb -
#809 a "bír" és a "tud" szót csomó ember összekeveri, sztem rosszul használja
pl.
http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1218128744&no=698
vagy ugyanazt jelentik ezek a szavak? :O -
#808 Te jó szagú atyaúristen!
Kiégett a szemem.
-
#807 na ez hiányzott mára :D -
#806 Blog
Gondoltam érdekelhet itt valakit... -
Vlala #805 Chat.
10:58 csorvasi92: csöpi valaki nem jácik a God of Waral
-
#804 "Egyezünk meg mindenkivel enyiban,hogy nemócsároljuk egymást!
Édesapámról meg le lehet szálni.
Igy is szar mikor azért nevetneke mert nem tudok irni normálisan...
mi lenne ha titket néznéznek le emiett.csak azzal ne jöjjetek hogy hejesirás ellenörzö... meg gyakorlás kész nincsen ehez türelmem és nem is magyartanár akarok lenni ja bocs az igazgatóm 60 éves és álitólag diszlexiás és melette minimum 2 tantárgyból diplomázott köztük az egyik magyarbol.
Minden közeg összetart!De az már felöllem eléggé szánalmas hogy unix közeg nem.
Megmongyam mért! a vlsz egyszerü:töbnek érzik magukat mert... mien alapon?
Merek rá fogadni ogy sokuknak adot okoskodásbol sincsen meg a szakmábol.
Ezentul jaaslom azoknak akik lenéznek helyesirásom miatt:nézzétek az emberek aláirását mert abbol ki lehet olvasni hogy tude irni vagy sem, és szóljatok be nekik nyugodtan hogym ekkora hülye!"
hup.hu-ról
Az egész szál érdekes amúgy, akit érdekel:
[URL=http://hup.hu/node/87416]"hekerkedés windows alól :)"[/URL] -
Vlala #803 Régimódi. És értelmes. Tehát nem cuki.
Az már nem a topic témája, hogy mit értenek "belávolás" alatt... -
#802 Valóban nem létezett eddig - úgy 5-6 éve hallom én is.
A "belávol"-tól hányok, sugárban :)
Miért olyan ciki kimondani, hogy "szerelmes lettem"? -
Vlala #801 Elvileg nem volt, de létrehoztuk. :)
Olyan sincs, hogy belávol, csak a "szerelembe estem" olyan '80-as évekbeli, tudod, nagyon ciki kimondani, nem illik egy modern és intellektuális csajszyhoz. :) -
#800 van olyan szó, hogy "lereagál, vagy "beígér"?
http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1182155842&no=32053 -
#799 A "mien"-ről már nem is szólva. Külön kedvencem még a vok, de abban inkább főzni szoktunk :DD -
#798 Elszomorít, hogy az agyam helyesen olvassa ezt és a hasonlókat. Az "ojan"-t "olyan"-nak látom stb.
-
#797 Nyalánkság egy nyomtatós topicból:
"Hali
lenne 1 ojan problémám epson sx110 hez vettem utángyártott patront és felkiáltojel jelent meg a patron ikonján mien progival és hogyan tudom ezt resetelni???
ty előre" -
#796 Ha hírek érdekelnek [napi, reggeli rutin], akkor "hirek.hu", és szemezgetek. Bulvárt kerülöm, de néha megnézek egy-egy furcsa/hangzatos címet [igen, rám is hatnak, sajnos], de majd' mindig konstatálom, hogy szinte bármilyen idióta újságíró lehet... nálunk is.
-
#795 Hát, ez van. Manapság úgy néz ki a hírszerkesztés, hogy nem néz ki sehogy :)
A cikk írója gyorsan összehányja, és már rakják is ki, hogy ők legyenek az elsők akik cikket írnak az adott témáról (lefordítják a külföldi cikkeket).
A hírkeresőt szoktam nézegetni néha, ott aztán koncentráltan megfigyelhető ez. -
#794 Á, értem. :9
Így is, úgy is komoly hiba. Szerintem. -
#793 Unió, két betű is kimaradt. -
#792 ?
Eredeti: Az egész unban összefognak a vasárnapi munka ellenzői és kezdeményezik a betiltását.
Helyes: Az egész EU-ban összefognak a vasárnapi munka ellenzői és kezdeményezik a betiltását. -
Vlala #791 Ha egy kocsmában feliratot látsz, és el tudod olvasni: valamit nem jól csináltál. -
#790 Az sem ciki, hogy az "és kezdeményezik" és-e elé nem tettek vesszőt. -
#789 A backspace az ó mellett van, tehát ez egy félreütés.
A ciki csak az, hogy nem vették észre, és így kirakták. -
#788 Mai index főlapról:
Búcsút inthetünk a vasárnapi bevásárlásnak
Az egész unban összefognak a vasárnapi munka ellenzői és kezdeményezik a betiltását. -
#787 Az ital-nyomás is okolható lehet :) -
#786 Egy kocsma vendégkönyvéből:
"
király a hely mindent belle egyetlen em bert kellene ki dobot !!!!!!!!!!!!'" -
TDantes #785 Mi az a ,,lájfomat" meg ,,pinky"
Szerintem ez csak poén lehet. Nem hiszem, hogy valaki tényleg ennyire hülye legyen. ,,beszélem a német nyelvet is: I'm a barbie girl"
Direkt írhatta. -
#784 Nagy királyság - sok energia lehet benne :) -
#783 -
#782 "Azt vettem észre, hogy a frissen telepített operácíós rendszer, nagyon gyorsan reagál akármit akarok csinálni. De ha sok minden lett a winchestere másolva,telepítve,letöltve de a legrosszab, amikor egy játék vagy program törlésre került a gépünkről, és ez minnél többször esik meg, annál jobban, lassabszik a PC."
ez csak egy része az írásnak, a kedvencem a lassabszik:D -
Vlala #781 Hukk. -
#780 Fék. -
#779 Újjabb gyöngyszem. Ezúttal iwiwről:)
Én Dzsesszika vok, Dzs-vel, nem J-vel (nem ám!!!), Dzs-vel, mint őőő... mint Dzsesszika (más nem jut az eszembe...).
Én 1 naon pinky cica vok, naon cejcsizem a bajinőimet és a pink ajcsikat karira. (Mondtam már, h a nevem Dzsesszika??) Cejcsizem a lájfomat.
imádom a jó pasikat, mint pl az én drágám, tomycica...
Naon okos vok, éskiválóan beszélem a német nyelvet is: I'm a barbie girl. Ugye?
Imádom anyucit és apucit, mert mindig oan szupcsi ajcsikat vesz nekem a szülcsinapcsimra vagy karira, vagy csak úgy...
A kedvenc ünnepem a kari, mert szeretem a természetet, és mindig oan szupcsi műfenyőt vesz apuci, tavaly 3 méter magas volt...
anyuci szerint én vok a világ legcukibb és leg valósabb barbigörlje, mert már 2 éves koromban is csak a pláziban shoppingolt rucikákban voltam hajlandó jáccani a barbbeeaimmal ( keny bébivel és barbival) és ha nem pinky volt akko depis lettem, és leugrottam az ágy széléről
Kiskoromban is megmutatkozott h van tehetségem a művészethez.
zene: szinte azonnal megtanultam a barbi görlt szingelni
Rajzászat (vagy mi): imcsizem festeni, mindig kifestettem magam anyucy sminkével
Olvásászat: 15 éves koromban már tuttam szótagolva olvasni... 91-ben szülcsizett anyuci engem, és most mégis 18 vok a személcsim szerint :$
Versészet: 12 éves voltam amikor ezt a verset verséztem:
Én vagyok Dzsesszika
és imádom anyucit,
szeretem aput is
de csak ha ad sok ajcsit
imádom a rózsaszín színt
és imádok a streeten lógni
szeretem az életem
mer barbigörl vok!!
(én se vok mindig rózsaszín, az ágyban igazi vad cica vok... imádom a börszerkót és a korbácsot!!) -
Vlala #778 Igen, mert a könyv a könyvmolyoknak való, nem a machoknak.
-
#777 Ritka, de azéer van. Persze az nem az átlag (én is fenn vagyok:)).
Viszont az igaz, hogy minden második helyen "Nem szeretek olvasni" kijelentésekkel találkozik az ember... -
#776 Bizony, manapság az alul iskolázottság, a majdnem analfabétizmus [TV-ben ráadásul szinte kabarénak szánva prezentálják is - M-Show, JB], és a tapló-bunkóság a menő.
Ha két, eleve összetett mondattal válaszolsz egy egyszerű kérdésre, akkor már UFO-nak néznek... szinte bárhol.
-
#775 Igen, mert ha sok könyvet olvasol akkor bővül a szókincsed és jó hatással van a helyesírásodra is. Az meg nem trendy. :|