2775
Grammar Nazi banner

A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
  • Vlala #734
    Összetévessztette az óhajtott téli sporttal. :)
  • Rage47
    "na erre marha kivántis vagyiok ,asszem megvan a szerda esti programom"

igaz, hogy elírta, de ts-el akarta a kíváncsit
  • mumpic
    Részt veszek benne, illetve kiveszem belőle a részem. :)
  • Vlala #731
    Tényleg, részt venni valamiben, vagy valamiből lehet?
  • Rage47
    Mit várunk, ha még a cikkírók sem tudnak már írni.: (
    "Schobert Norbert részt fog venni a TV2 új műsorába"
    link
  • IMYke2.0.0.0
    S még ők háborodnak - majd - fel, ha esetleg ilyen beszéd/viselkedés/szóhasználat/íráskészség miatt nem veszik fel, vagy rúgják ki őket a munkahelyükről...
  • Vlala #728
    A környezetük nem igényli, hogy normálisan fejezzék ki magukat. Ezzel csak az a probléma, hogy az életben előfordulhat olyan szituáció, amikor EMBEREK közé kell menniük: akár munkahelykeresés, akár magánélet, pl. egy családba való benősülés esetén...
  • totya24
    Szerintem ez sok tényezőtől függ... nincs is bennük az igény, hogy helyesen beszéljenek, írjanak. nem olvasnak már semmit, így a szókincsük is csak szűkül...
  • Vlala #726
    Ha valaki szándékosan hülye a buta helyett, az más tészta. :)
  • mumpic
    Szerintem nem butaság, csak lustaság. Lehet hogy én vagyok hülye, mert nem kellene zavarnia. Csak nem értem, hogy az emberek nagy része 12 évet végigszenvedett a nyelvtannal, akkor miért nem használják amit megtanítottak nekik?
  • Vlala #724
    Ha valaki buta, az nem tud idegesíteni. Kis odafigyeléssel meg lehet érteni, mit akar kifejezni.

De ha szándékosan hülye, vagy cuki akar lenni, az már a "mennyenapirospipacsba" kategória. :)
  • mumpic
    Vegyük hozzá a helyragok pusztulását is (ülök a kocsmába, otthon vagyok Egerbe, stb).
  • totya24
    narisari palimali -narancssárga pall mall..:S
    Az a baj, hogy a sor végtelen. és fel vannak háborodva, ha kijavítod őket.
    az "eggy" és "lessz" szavakról már nem is beszélve (írásban persze). vesszőhasználat nulla, minek is az aztán a hosszú és rövid magánhangzókat is hallás után írják...
  • Vlala #721
    Igen, a halálos balesetre gondolt...
  • IMYke2.0.0.0
    Uramisten!
    Menthetetlenek - :((((
  • Vlala #719
    Durvább.

Telefonon - illetve telcsyn, mert neki olyan van - mondta, hogy "hali bali történt".
  • IMYke2.0.0.0
    Köszönt egy Balázs nevű barátjának?
  • Vlala #717
    Plázacicáknál a legbrutálisabb, amit hallottam, a "hali bali" volt.

Tippelj, mit jelent!
  • IMYke2.0.0.0
    A hányásra nem tudok - hál' istennek -, de félek, a mai cunci fiatalok arra is tudnak egy tündy-bündy kifejezést... :(

Butul ez a nép, sajnos. Szörnyű látni, ahogy tűnik el a szép magyar nyelv.
  • Vlala #715
    Szerizlek, lávollak, németeseknél líbellek. Ennél már csak a "cejje cuppcupp" a durvább.

(Engem most inkább a hányás szinonimái érdekelnének...)
  • IMYke2.0.0.0
    "M****** Kitartás!...Én szerizlek!"

S akkor ne rúgjuk fejbe, mi?
    Mert nehezebb lett volna a "szerizlek" helyett "szeretlek"-et írni.... ááááááááááá!
  • ezsgénikk
    Magyar az, csak tele van latin eredetű szavakkal. :)
  • ivan924
    Nem, nem, csak részben, több a latin. Az pedig nem magyar. :P
  • msstz
    tényleg? azt hittem kínai.
  • ezsgénikk
    Azt mivel lehet bizonyítani, hogy a nyelvben valami helytelen?
    Talán létezik egy etalon magyar nyelv, amit Párizsban őriznek a méterrúd mellett?
  • ezsgénikk
    A második is magyarul van.
  • ivan924
    :)
  • Vlala #707
    Úristen. Erre is csak "álumínyium" ragadt az iskolában. Állítólag autója van. Jogsit melyik piacon vett?
  • gz8
    anyi lene a kerdesem,hogy vanegy skoda fabiam junior es alu felnit szeretnem teni ,es 14 ple felnim van 165/70 r 14 es mijenre tudom cserelni esztet ,ha 15 felnit tenenk akor mijen gumit kel ra raknom es nincse szervom? koszonom a segitseget.
  • gz8
    És érted is, miért tette szabaddá Mátyás azt az embert?
  • IMYke2.0.0.0
    Tetszik! :)
  • gz8
    Kéréstek számomra narancs. Ímhol:

Mátyás király egy trufája

Mátyás király egy időbe mene ki az urakkal a mezőre mulatni, és meglátván egy embert, hogy Budára menne, száguldva hozzá csak ő maga, mondá:
    – Bátya, hová mégy?
    Monda az:
    – Budára.
    Monda esmét neki:
    – Hova viszed a ludat?
    Monda erre az ember:
    – A szekszárdi apátúr házasult meg, az öreganyádat vette, és ím, oda a menyekzőbe viszem a ludat. (Maga az ember nem viszen vala ludat, hanem csak megőszült vala.) A király ezt hallván, mondá esmét neki:
    – Efféle aggebet nálunk holddal vetnek.
    Monda erre az ember:
    – Nálunk is vetettek vala, de több ki nem kele az aggeb atyádnál.
    A király ezt hallván, nagy örömmel az urakhoz végtat, és megbeszélé nekik, mint járt vala a szegény emberrel. Azonban hogy mulattak volna, megtérének Budába, és a király nem nyughaték addig, mígnem a piacon megkeresé a szegény embert, akivel az úton beszélt vala. És megtapogatván a lónak a farát, a kin az ember ül vala, monda neki:
    – Bátya, hogy adod a tarka kamokának singit? (Vala pedig az ember lova üsti.)
    A szegény ember mihelyt hallá, ottan hátra fordula és felfogván a lónak a farkát, mond a királynak:
    – Jer be atyámfia a boltba, megárulok veled.
    Kit hogy halla a király, bevivé a szegény embert a várba, és örök szabadságot ada neki, megajándékozván annakfelette őtet. Efféle trufái sokak vagynak a Mátyás királynak, kikről én most nem írok.
  • gz8
    Igen, de azért a szövegkörnyezetből a latin kifejezések egy részét azért meg lehet érteni latintudás nélkül is.
  • IMYke2.0.0.0
    Eszméletlenül jó :))))
  • ivan924
    Erre kíváncsi lettem. Bemásolná Kegyed?
  • ivan924
    Ez mennyire nyelvújítás? -->

"Rengeteg olyan kifejezés van a magyarban, ami valamilyen módon az
    étkezéssel kapcsolatos. Például, amikor perecelsz egyet. Vagy elmész csak úgy céltalanul kolbászolni a városban. Vagy rizsázol valakinek, például abból a célból, hogy később megrépázd, de az is lehet, hogy ő meg utána megmogyoróz. Ilyenkor nem kell sokat tökölni, ha egyszer már lekenyerezted. Veled ne kukoricázzon. Persze, ha kurva, akkor tejelned kell, mert kisajtolja belőled, ezt általában előre le is vajazzátok, mikor még úgy be vagy sózva, hogy borsózik a hátad, és nem gondolsz arra, hogy utána annyira fel leszel paprikázva, hogy majd' becsokizol!"
    :)
  • ivan924
    Hát az első érthetőbb sokkal, mert legalább magyarul van.
  • gz8
    A Magyar anekdotakincs c. könyvből, vannak még ennél kacifántosabb dolgok is, mint pl. Mátyás király egy trufája. Nem mondom, hogy kifejezetten értem, miről is esik benne szó; szinte hemzseg az archaikus kifejezésektől. :D
  • IMYke2.0.0.0
    Ez rendkívül érdekes volt. Honnan van?
    A mai "egyszerű" beszédünkhöz képest valami eszméletlenül nehéz lehetett akkoriban normálisan beszélni... :)(
  • gz8
    "Itt Kassán nagy gyúladék tegnapelõtt támadott. Úgy hallik, hogy gyúlászok támadsága volna. Máris néhány gyújtászok elfogadtatván, a rabtárak belöletébe lakat alá zárattatnak, ahonnan kihozattatván, 50 pálca ütemányek adattak az alólatjoknak felületére; jobb lett volna, ha a törvényekek azokat az ölészek kezébe általadták , és az emberes társadalmakból elláthatatlanították volna, hogy ezáltal enyészetésítetne el az emberek szívében foglalatjábúl a nagy rettegmény, és a közönségnek bátoronsága tökélletesíttetnék; nem volna a hellyenségekbenannyi gazonság és tolvajonság."

Ennél még az is jobb magyarság, mikor Bessenyei Philosophusában a Pontyi fiskálisa így ír: " Ezen expressusem által éppen favorabilis occasio praesentálvánés insinuálván magát, nem akartam elmúlatni, hogy az urat cum summo respectu ne reveráljam" stb.