2775
Grammar Nazi banner

A magyar nyelv/nyelvtan úttörői
  • gz8
    Midõn II. József 1786-ban mindent németté akart tenni, a magyrok a nemzeti nyelv csiszolásához láttak; de nagy buzgóságuk szertelenségbe csapott. Minthogy a minden nemzet nyelvében megtûrt és nálunk is régtõl használatos szavakat egytõl egyig magyarul szerették volna kifejezni, olyan újításokat vittek véghez, hogy még a született magyarok is elhûltek bele.* Például a prókátor ügyész lett. A fiskális ügyvédlõ. Az íródeák írász. Amit õseink úgy hívtak: "fõ oskola, minden tudományok helyszéke":mindenesség. Az universitas rectora: mindenesség mindenese. Az instantia: kéreményes írás. Az indorsata: hátasítmány. A pap:lelkész. Az újságíró: hírnek. A baromvásár: marhadalom.

A tudományba pedig tûrhetetlen, csömör nélkül alig kiejthetõ szavakat akartak bevinni. Ilyenek (hogy a többit ne is említsem) történetértekség: história. Színvízforrat-értekség: cognitio fontium. Vízbukat-esmeretség: cognitio cataratarum. Okértekség: philosophia. Hányság-s mennyiségértekség: mathesis. Számtudákság: arithmetica. Terejtudákság: geometria. Külketudákság: calculus differentialis. Tellemtudákság: calculus integralis. Mosztony: mechanika. Istenértekség: theologia. Tündértekség: metaphisica.
  • IMYke2.0.0.0
    Nem szokásom a "kék" használata, csak rámutattam arra, hogy bizony használatos néhány nyelvújítási előtti szavunk is...
  • feamatar
    Wow, no ezt nem tudtam. Mert én a kéket is szoktam használni alkalmanként. Nem gondoltam volna, hogy ennyire archaikus vagyok :D. Érdekes viszont, hogy ez a kéne mennyire megmaradt mostanra is.
  • gz8
    Ennyire ne légy archaikus, kérlek alássan!
  • IMYke2.0.0.0
    A kéne a "kellene" eredeti, nyelvújítás előtti alakja.
    Még ma is használják például a "kék" szót erre:
    "El kék mennem, de nincs rá érkezésem."

A "kék" helyett, mellett szerepelthet a "kéne" és a "kellene" is.
  • Rage47
    attól függ hol, szóban helyes sztem.
  • feamatar
    a kéne az helyes? szobatársammal ezen vitatkozunk, de nem tudunk ezen megegyezni, sztem a kéne az lehet hogy régies vagy tájszólás de szerinte egyértelműen helytelen
  • IMYke2.0.0.0
    Örök klasszikus :)
  • chhaya #686
    eszembejutott :))
  • gz8
    /szőrszálhasogatás
  • gz8
    Ha kurzívval szedted volna, már helyénvaló lenne a kötőjel...
  • IMYke2.0.0.0
    Személyes preferáció: szeretem kihangsúlyozni a kérdéses szavakat.
  • gz8
    akkumulátorról ^^

Miért a kötőjel?
  • IMYke2.0.0.0
    De igen. :)
    Kórdináta :)))))

[Erre a szóra azért szoktam ugrani, mert első szakmám földmérő :)]
  • msstz
    a koordináta nem hasonló? :)
  • IMYke2.0.0.0
    S akkor az akkumulátor-ról még nem is ejtettünk szót... :)
  • gz8
    [elszörnyülködtem]

Jogos a meglátás, az emberek egy számjegyű százaléka használja helyesen (azok közül, akik egyáltalán ismerik) %-)
  • Loál János #677
    Félig off.

Durván nagy százalék használja rosszul a tera prefixumot - terrának írják, ami latinul földet jelent, nem tíz a tizenkettedikent. :O)
    Régóta látom már ezt, csak most kicsit elszörnyűlködtem, hogy egy 500 fős cég informatikai igazgatója szintén zenész. Legalább NEKI jól kéne használni. -.-
  • mate317
    link

Van ennél jóval gázabb is, de ez se semmi.
  • Dying Soul
    ez mekkora egy hülyefasz.
  • LordAdam911
  • totya24
    Igen. van egy blog oldal, ahol nem szeretik az emo-kat és ott tették ki az ismerőseik képét...
    És elnézve, hogy milyen idióták vannak közöttük, erős a gyanúm, hogy ez tényleg így ír...
  • Z
    Kamu, direkt írt így. Nem létezik, hogy élő ember ekkora ökörséget le tudjon írni.

Nem is értettem meg, amit mondani akart. Bántották valamelyik ismerősét egy fórumon, amitől ő szomorú lett?
  • IMYke2.0.0.0
    Ó, Te jószagú atya úristen: Miért teremtesz ennyi idióta embert?!?!
  • gz8
  • totya24
  • FaCtor014
    :DDD
  • TomDantes
    Legalább a Teát nem tejának írta...
  • LordAdam911
  • LordAdam911
    kakályenber :C
  • TomDantes
    "Nah jáccodtam a fifál és anygon szupre csak a bescúszáést sehogy se tom ebállítani mind egy ugyis megtanulok egérrel majd... meg igérték h felállásokat el lehet emnteni és nem ekll ujra beállítani hanem pl a mncseszter ellen jó volt egy felállás és zt el tod menteni sé a mentettk közül ki kell választani h miket akarod az adott mecsre menedzser módban nah ilyet én nem találok sheol vagy nem tom h h lehet ha valaki tudja irja má meg lécce kösz"

Szerintetek ez milyen nyelven van?
  • moralosan
    #651: Azért idéztem, mert szerintem is hasonul a "v".
  • IMYke2.0.0.0
  • gz8
    Mondtam én arra, hogy nem értek vele egyet?
  • IMYke2.0.0.0
    Miközben neki igaza is van...
  • gz8
    Pár olyan dolog van, ami a te vesszőparipádnál sokkalta undorítóbb, és mégis mondják.
  • QuippeR
    biztos vagyok benne, hogy a cikk írója százszor jobban ért a nyelvtanhoz mint én, de szerintem a végén ragadja meg a lényeget. ezzé-azzá és nem evvé-avvá, a v itt is hasonul, és nem duplázódik.

azt még mindig tartom, hogy kialakulásuktól függetlenül ezeket a mai modern magyarban az használja, aki igénytelen. és jobb esetben ilyen embereknek nem kéne tévében meg rádióban szerepelnie. (még mielőtt belinkel valaki kétszáz esetet, amikor József Attila avval-evvelezik, gondolja újra, és kíméljen meg a hülyeségeitől.)
  • moralosan
    Én mostanában azt nem értem, hogy miért használják nagyon sokan azt, hogy "volna" a "lenne" helyett a következő szövegkörnyezetben: "Az volna a megfelelő viselkedésmód.". Itt egy elég egyszerű mondat ami szerintem tisztán érezteti a különbséget: "Ha ez a versenyző gyorsabban hajtott volna, akkor most ő lenne a bajnok."
  • gz8
    Még mielőtt ex cathedra kijelentéskre ragadtatnád magad, ajánlom szíves figyelmedbe ezt és ezt az anyagot.

Megjegyezném, hogy az én fülemet is bántsa az avval-evvel, és ebből kifolyólag nem is használom.
  • mumpic
    :)