A magyar nyelv úttörői

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Adawe
Mint ahogy a BMW is béemvé, nem pedig bíemdábljú
Szép is lenne..

Viszont a JVC dzséjvící lett a dzsívíszí helyett. Jévécét senki nem mondott remélem 😄

Bucser
agresszív?? hogyan és mitõl??

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Taranov
A T-Mobile-t pedig témobilnak ejtem, ahogy a reklám, az egyszeruség kedvéért is.

A munka jobban megy, ha általa közöset építünk, és a világra szóló tett is többet ér, ha utána közösen énekelhetjük a Himnuszt.

Pfujj, hányinger szintû az, amikor sétálok a Margitszigeten, és azt hallom, hogy Dzsesszikának hívnak egy kislányt...

study, work, live, and understand the true quality of your mind \"I\'m not a soldier. A soldier follows orders, but a warrior, follows his heart!\"

Taranov
Kurvára nem értesz, mások is félreértettek, viszont õk legalább nem olyan agresszívek, mint te.
Elmondom újra, hogy a betuszókat ejtem magyarul. Neked is ajánlom figyelmedbe egyébként az olvasás muvészetét pár helyesen leírt mondat között.

A munka jobban megy, ha általa közöset építünk, és a világra szóló tett is többet ér, ha utána közösen énekelhetjük a Himnuszt.

Dzsini
az többek közt attól függ, hogy milyen régen van az országban - ha olyan régen jött be, hogy akkor még nem volt szokás a nyugati nyelvek ismerete (BMW, USA, SNCF... ) akkor magyarították, mert nem volt egyértelmû kiejtve, hogy hogy is kell írni. Ma már azért a többség ha máshonnan nem a TV-bõl ismeri a betûszavak eredeti kiejtését, és így használjuk azt. Meg akkor, ha az idegen nyelvû betûzés nem könnyen kiejthetõ.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Dying Soul
Fel kell lapozni a Magyar Helyesírás Szabályait.<#nezze>

Bucser
A nike szintén tulajdonnév és így kell ejteni ha angolul lebetûzõd akkor is. Hisz az i=áj az e=i az angolban.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Az nem T, hanem P-Mobil te elvetemült :].

study, work, live, and understand the true quality of your mind \"I\'m not a soldier. A soldier follows orders, but a warrior, follows his heart!\"

Adawe
és majd 20 évesen hogy örül neki...

Taranov
De abban mi az idegen szó, hogy HBO? Ez egy H, egy B és egy O betu egymás mellett. Az tény, hogy egy angol kifejezés rövidítése, de szabályzat vajon mit mond ezekre?

ngcsnet
igen, pl. ha azt mondom hogy bazeg, vagy azt hogy ba**meg akkor mégiscsak a bazeg sokkal finomabb...

Tisztázzuk. Az együttes a P-mobil, a perpeetum mobile rövidítése, a T-mobil nálunk az autósiskola.

Dying Soul
Én eddig csak P-mobilról hallottam 😄

Taranov
😄DD

Elõbb-utóbb ezek is honosodni fognak, pl. a Jerseyt hivatalosan is dzsörzének kell írni, de a számítástechnikai szaknyelvben is honosodott a kilobájt, fájl, szkenner...

Viszont a nevekkel nem tudok megbarátkozni, a Dzsenifer, Dzsesszika (szerencsétlen emberpalánta belezöldül, mire ezt megtanulja leírni)

Bucser
A golden Gate-t is Goldengatének ejted vagy éppen Goldn gét-nek?? Ugyanis tulajdonnév akárcsak a márka és cégnevek is és biza azt úgy kell ejteni ahogy a cég reklámozza.

A T-mobile-t sem lehet t-mobilnak hívni mert a T-mobil és a T-mobájl 2 külön a dolog az egyik egy együttes a másik pedig egy multinacionális angol névvel rendelkezõ mobil távközlési vállalat.

Adawe
Viszont a vazz szónak én kifejezetten örülök.
Kicsit finomabb, mint az eredeti, és talán már nem is jelent annyit.

Dying Soul
Akkor ez emberfüggõ marad, de amíg idegenszó, addig talán angolul kellene kiejteni õket.<#nemtudom>

Taranov
A Nike-nál semmit sem könnyebb magyarítani. Már több mint 5 éve gondolkozom rajta, hogy a Nike miért nájki és miért nem nájk. Arra jutottam, hogy ez a márkanév a Niké névbõl ered, amit angolul nájkinak ejtenek.
Egyébként nem ezeket szeretném én magyarítani, hanem a betuszavakat.

Dzsini
én hallottam az HBO-t Hibizsó-nak is 😊 (nem is tudtam mirõl van szó)

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Dzsini
"adidas", "nike", "daevó", "renault"... a hyundai-t meg se próbálom magyarítani (bár szerintem Hunyadi-nak jó 😉 )

Taranov
De a Sprite az egy angol szó, vagy fantázianév. Ott a helyes kiejtés szprájt. A betuzés az más. De ahogy mondtam, mást magyarul betuznek, ez a három márkanév csak azért kivétel, mert a reklámokban is angolul mondják.

Jajj, az már más téma <#whatever>.

Taranov
Ha félig-meddig sem tudnék angolul, én sem tudnám jobban fordítani. Annyi különbséggel, hogy esetleg azt mondanám, hogy nem tudom 😊

Bucser
ja a picsába helyett azt mondják "a csába"😄

Dying Soul
Szerintem ezek a úgy jók, ahogy vannak. Én még nem találkoztam olyan elvetemült emberrel, aki a "Sprite"-ot -nek vagy bármi másnak mondta volna. Szerintem a cég- és márkanevek így jók.

suliban

ngcsnet
pl. Tiby, mint a Tibi becézése, és az angol szerint ezt Tibálynak kéne ejteni.

(meg pl. ganxsta zoleee)<#wilting>

Taranov
Az ABS-rõl, az FSI-rõl, ASR-rõl ne is beszéljünk, hiszen ezekben az esetekben még a "szakértõk" is magyarul mondják az A-t, a B-t, az F-et, az I-t, az R-t, viszont az S-t sz-nek ejtik. Szégyen!

Angolon Arthur király legendáját fordítgattuk, és Pendragont, Arthur apját valaki tollsárkánynak fordította.

Taranov
Nekem az sem tetszik, hogy a HBO-t, az UPC-t, a 3BIT-et angolul ejtjük, betuzzük.
Én hábéónak, úpécének, hárombitnek ejtem. Egyedül vagyok vele?
Muszáj a reklám alapján kiejteni a dolgokat, mikor például a spray sprének ejtése természetes, kinevetjük azt, aki szpréjt mond.

Az elsõ 40 hozzászólás alapján egyébként úgy érzem, hogy valami világraszólót kéne tennünk a magyar nyelv helyes használatának megõrzése, elterjesztése érdekében 😊

Nálunk a suliba az egyik gyerek úgy forídotta az idegenvezetõt, hogy Alien Driver!

Az a komolyabb, ez meg lesz a poénosabb topic, így nem lehet? A Legalján van néhány "külömben" "Nagy a pór lassícs" és hasonló tábla, felirat.

Ngcsnet: ez a divat-magyar és online-magyar (brrr!) nyelv engem is zavar, bár a legtöbbet megértem. Az i helyetti ipszilonok, a "mindent becézek, mert aranyos vagyok" forradalom szép lassan kinyírja a magyar nyelvet... a legsajnálatosabb ebben az, hogy a 7-8 évesek is "trendik" akarnak lenni, és ezt az írásmódot sajátítják el...

Nemrég láttam az egyik tévé üzenõs mûsorában: "nem vagyok sulyban, mert inflim van". Ez már a falramászós kategória.

Taranov
Nem jársz piacra? Én még sosem láttam kiírva, hogy kovászos. Vagy kovi ubi, vagy simán uborka.

Dying Soul
Nekem a földrajzi nevek i-képzõs neve tesz be, sosem fogom megérteni, mit hogy.<#zavart1>

Adawe
nemrég a "kovi ubi"-t láttam egy büfénél.

hatalmas vicc! (kértem is kettõt szolid nevetés közben)

Taranov
A konyhához azért egy kis soviniszta megjegyzés: a legjobb kajákat a fõiskolát végzett férfi szakácsok készítik, akik talán helyesen is tudnak írni, bár utóbbi nem biztos 😊

szijjjaaaaa decép vagyol nyusziszmályli

http://www.lohere.net - a MagyarChan

ngcsnet
igen ez nagyon zavaró szerintem is, pl. csatizni...telcsizni...ezektõl a szavaktól a hideg ráz ki

Taranov
Hát pont azért, mert azt hiszik, hogy trendi. De közben nem. A trendi szó a divatos idegen eredetu szinonímája, ezek a kifejezések viszont egyáltalán nem divatosak. Vannak bizonyos rövidítések, becézések, pl. a doksi, amit nem tartok annyira szörnyunek.

Yep, meg a ragozási hibák. A legkézenfekvõbb példákat írom:

PS3-rom = péeshárom|rom
PS2-õvel = péeskettõ|õvel

Dzsini

Támogatom a topicnyitót, bár a helyesírás - azzal együtt, hogy az alapmûveltséghez tartozik - nem mindenki számára olyan egyszerû. Igaz, jó tanú holtig papol, de vannak olyanok, akik nem képesek megérteni az egybe írás-különírás (ez már magában poén, az egybe írást külön, a különírást egybe kell írni...), a j és az ly, a hosszú és a rövid mássalhangzók okozta buktatókat. Ezt kb. úgy képzelem el, mint azt, amikor én szerencsétlenkedek a konyhában, egy "lenézett" (de rossz szó... nem találok jobbat), nyolc általánost sem végzett háziasszony pedig oda sem figyelve készíti a jobbnál jobb kajákat... különbözõek vagyunk, próbáljuk megérteni, és fõleg elviselni egymást.

Azért a poénokkal hajrá!

Én az idegességet alakítom át ~ spirituálisan <#buck>.

DJ Skyline
én a trendi szavaktól akadok ki (írásban,és beszédben egyaránt)...pl írásban a syastok,yol wagyok,stb...beszédben meg pl megmutcsizom (ezt így hallottam már),stb stb...miért nem lehet leírni azt normálisan,hogy sziasztok, jól vagyok...vagy azt mondani,hogy megmutatom...az sg chaten lehet olvasgatni ilyeneket...és az a baj,hogy egyre több fiú használja ezt a gyökér írás/beszéd módot...<#szomoru2>

Taranov
Az a nagy szerencsétlenségem, hogy engem ezek felidegesítenek.

Nekem a szatyor például egyáltalán nem furcsa 😊.

2XP
A "de visztont"-ot ne hagyjuk ki. Én talán ezt utálom a legjobban, és mostanában egyre gyakoribb 😞

2XP
Ha utánagondolsz, szinte az összes magyar szó hülyén hangzik. A szatyor talán azért furcsább, mert ritkábban használod.