11580
Europa Universalis III
-
realcsabi #7700 a török nép vazalussá tételéről írt sorokat meg se láttam.
van egy kis nézeteltérésem a Golden Horde-dal. Seregük még a 20 ezret sem éri ,ár el, viszont az orosz sztyeppén terül el a birodalmuk tekintélyesebbik része. Azt már olvastam itt-ott, hogy "orosz" földeken öngyilkosság háborúzni, mert a seregből úgy hullanak a katonák a hideg miatt, mint ősszel a legyek. Ezért eddig még nem mertem egy háború során sem komolyabban támadni őket, de most már nagyon irritálnak, és mindenki boldogabb lenne, ha ők eltűnnének. :) Nagyon vészes lenne a sereg amortizálódása? Hozzátartozik a dologhoz, hogy területük nem összefüggő, van egy 2-3 tartományos mag határom mellett, és az urálon túl egy nagyobb terület, messze a határomtól, szóval emiatt hezitálok nagyon. Próbálkoztam anno Novgoroddal azon a vidéken, akkor 1 háború során a katonáim nagyon hamar tömegesen dobták fel a papucsot, de akkor még úgy gondoltam hogy a rosszul képzett egységek miatt van (Quality<Quanity). Most viszont nem tudom tanácsos-e útnak indítani 60 ezer katonát.
Más: uralkodóváltás történt, de nagy bánatomra egyik perszonálúniós partneremet sem sikerült inheritelni, hiába írta 4-ből 3-nál. Szomorú, mert nyugatra már nem nagyon tudok terjeszkedni, az india felé vezető út kulcsa pedig hogy a mamelukok beadják a derekukat. :/ Nincs az az allah, amiért mégegyszer lenulláznám egyiptomot és persze magamat is egy háborúval, úgy pedig nehéz, ha nem tartják be azt a vérel írt szerződést, hogy lemondanak a földjeikről, ha uralkodóváltás történik. Sehogy se jó ez. :) Most megint jópofizni kellene velük gondolom amíg nincs új uralkodóm. (aki mellesleg 3-3-3-as stattal fog rendelkezni :( )
Vajon mi a legegyszerűbb módja hogy egy uralkodót eltegyünk lábalól? én már próbáltam azt, hogy kineveztem egy 1000 fős hadosztály élére hogy hagy háborúzzon x ezres seregek ellen, de a sereg odalett, az uralkodó nem. Ezt eljátszottam párszor, de igen szívós muki vezeti a birodalmat, mert mindig visszatért. Most a legújabb gondolatom az, hogy kinevezem még egy hadosztály élére, beültettem a sereggel együtt egy szállítóhalyóba, kivitorláznak az atlanti-óceán közepére, aztán hagyom ott esüllyedni a hajót. Vajon képes visszatérni úgy is az uralkodóm? nehogy partra ússzon már a szerencsétlen.
-
pecaboy #7699 Hali!
A warscore max 100% lehet; ha ebből nem jön ki a vazallussá tétel (márpedig nálad ugye 404 kellene), akkor nem lehet megcsinálni, mert túl nagy az ország. 100 warscore fölé sose mehetsz, és 100-nál magasabb "értékű" ajánlatot sose fogad el senki. Általában max. 4-5 tartományos országokat tehetsz vazallussá. Az alapjátékban nyilván egy sokkal kisebb Törökországot tettél vazallussá. Vegyél el tőle egy-két háborúban annyi területet, amennyit tudsz, aztán a következő háborúban, ha már elég kicsi, annektálhatod vagy vazallussá teheted.
A "scorch the land" az a saját terület felégetése saját sereggel, amivel lecsökkented a terület supplyját, tehát a seregek (a tieid is, de főként az ellenségé) egy ideig sokkal gyorsabban amortizálódnak, viszont az adó is rendesen visszaesik. Akkor érdemes használni, ha az ellenfél jóval erősebb illetve ha jó nagy létszámú seregei vannak egy csoportban. Magas szintű erőddel igen hatékony, mert akkor az ellen meg se tudja ostromolni, csak brutális veszteséggel, és elesni is csak nagyon soká fog, addig pedig szépen olvad a serege. A csapatoddal odamész a területre és megjelenik az opció a bal felső sarok környékén, a sereg részletezése alatt. -
caoladder #7698 Sziasztok,
egy ismerősöm kölcsönadta az EUY3 complete edition-t. Ebben ugye az alapjáték van és az első két kiegészítő.
Újat kezdtem és 1420-ban a törökök felé indultam, sikerült is elfoglalnom minden megyéjüket tehát 100%on állok (ez a warscore? ). Viszont egyelőre nem tudom vazallussá tenni őket, 404-et ír mint "érték", szóval az én 100%om sehol ahhoz. :) Persze nem tudom hogy lehet hogy az alapjátékban 78on sikerült... Az lenne a kérdésem, hogyha elveszek annyi területet amennyit tudok (jó kis 0 Tax Income lenne onnan persze), akkor következő körben lenne esély már vazallussá tenni őket?
A másik, hogy sokszor írták ezt a "scorch"-olást háborúban a paradox fórumain, de ennek hol kéne megjelennie?
Előre is köszi :)
-
pecaboy #7697 A COT-id kapcsán sztem nézd meg a trade térképet, melyik tartomány melyik COT-ben kereskedik. Amelyik ország ellenséges viszonyban van veled, márpedig a gyaurok már csak ilyenek :) , annak a tartományai nem nagyon kereskednek a Te COT-iddel, mert rossz velük a viszonyod. Amelyik ország valamelyik kereskedelmi ligában van, az szintén nem fog kereskedni a te COT-dben.
COT-t nyitni szerintem ebben a szituációban felesleges, mert mindig a mellette lévő COT-(k)ből hasít ki magának egy "szeletet". -
caoladder #7696 Bocsi, én nem fogalmaztam tisztán akkor :) Ezek szerint lehet nincs is :) -
realcsabi #7695 Bocsánat, én értelemszerűen a Divine Wind kiegészítő alapján mondtam mi hol van. :) Ez nem tudom melyik verzió (talán az EU3 alapjáték?), én a DW-en kívül nem próbáltam másikat. Igaz 1-2 napig ismerkedtem az alapjátékkal, de a DW-hez képest nagy különbségek vannak a játékmenetben. Meg nem mondom neked hol wan a discipline/war exhaustion, már ha van egyáltalán. :) -
caoladder #7694 Kezdem azt hinni hogy valami más játékkal játszom én...
http://imageshack.us/photo/my-images/59/eu31c.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/830/eu32p.jpg/
Ha az én szememet szúrja ki akkor előre is bocsánat de én nem látok itt ilyeneket. -
realcsabi #7693 Bal felső saroknál címer menüjében;
military fülnél megtalálod a war exhaustiont az egységtípus-táblázat alatt.
leaders fülnél pedig a discipline látható az army-, illetve navy tradition között. -
caoladder #7692 Hát arra emlékszem, hogy eu2ben volt az a züld vonalacska ami mutatta... De itt még nem láttam Discipline-t.. Illetve hülye kérdés, de hol találom azt az átkozott war exhaustiont ? :D -
realcsabi #7691 Egyrészt level 13-on új és jobb típusú gyalogosok érhetőek el. Tehát már rögtön ott van a minőségbeli különbség a te sereged és az ellené között. Másrészt a morál és tábornok mellett a Discipline is befolyásolja (de még mennyire) a csata kimenetelét. -
caoladder #7690 Rendesen nekiugrottam a paradox fórumának és a manualnak is de továbbra sem értem a következő csatát:
http://imageshack.us/photo/my-images/851/eu3harc.jpg/
Először is a terrain miatt kaptam egy -1-et, a csatát hót kipihent katonákkal kezdtem, maximum morállal, előtte jó 10 évig béke volt az országban. A csata közepén csatlakozott néhány cseh is, de nem számottevő. Ahogy elnéztem a die is általában nekem kedvezett. Természetesen max a maintence, szóval hó elején nőtt a katonáim száma. Ami lehúzza, hogy én LT 10-en, ők 13-an vannak. Viszont náluk több lovas volt mint infantry az elején, így azt a valamilyen (pontosan nem tudom a nevét, de akkor kapja az ember ha több az infantry mint a cavalry, ilyen 50%os arányban) bónuszt ők elvileg nem kapták meg ellentétben velem. Illetve tábornok is csak az én oldalamon volt (mondjuk gyenge).
Mitől lehetséges még hogy ilyen kimenetelek vannak?
A másik: elkezdtem üldözni az országomban a svájci megmaradt 3500 hadierőt még egy másik mentésben, ezt a játékot úgyis buktam :) Ez még 1540-ben, akkor a palatine, würtenberg, svájc 3ast lazán persze levertem, de ott is akadtak érdekességek:
2 szinttel vannak feljebb, elvesztettek egy csatát, utánuk megyek 10k katonával (8k INF 2k CAV), a csata végén az én morálom kb félúton sem, ők feladják. Átmennek egy másik provinciába, elkezdik lőni, megtámadom őket: Vesztek 6000-et, ők vesztenek hullafáradtan 300at a 3500ból. Mert??
Szóval haladok ám, de ezek kikészítenek :) -
realcsabi #7689 Na, haladtam pár évet a törökökkel. Megfogadtam pár tanácsot, sikerült háború nélkül kibekkelnem az utóbbi 4 évet, a sereget szétapróztam a tartományok között, így a war exhaustion már alulról súrolja az 5 egységet. (poén hogy volt egy olyan misszióm, hogy vissza kell pumpálni a manpowert legalább 90%-ra az ország védelmének érdekében... nos ez ugye annyit tesz hogy ne csináljak semmit pár hónapig... és ez a tétlenség -2 War Exhaustiont, sőt még presztízst is adott. :))) kellemes meglepetés volt.. ) Algériát is sikerült meggyőznöm egy perszonálúnióról, Dél-Görögországot elfoglaltam, és gyakorlatilag minden európai tartományom iszlám vallású. 4800 dukátom van, évente 590 csöpög a kincstárba, és itt tennék fel egy kérdést. Van most 4 kereskedlmi központom (Velence, Isztambul, Róma, Ciprus), de mind épphogy csak pöfékelnek, pár száz dukátos forgalommal. Tanácsos még több COT-ot alapítanom? gondolom ha alapítok még, akkor a jelenlegiek kevesebb hasznot termelnek az újonnan létrehozottak miatt. De hosszú távon vajon megéri? Van cash dögivel, de ha nincs értelme, akkor nem ölöm a kereskedelembe feleslegesen, úgyis hamarosan építhetek manufaktúrákat, és azok meg nem olcsóak. :)
(közben a franciák háborúznak az angolokkal, flotta kb fifty-fifty, szárazföldi sereg 15000-120000 a franciák javára. szerintetek? magam alá piszkítok, ha a franciák átmennek a brit szigetekre :/ ) -
hbence94 #7688 Hello
Kezdtem egyet Brunei-el és elég jól állok vele. Szeretném folytatni a victoria 2-vel, de az 1836-ban kezdődik, az eu3 ugye 15 évvel korábban fejeződik be. Ezt a converter átugorja vagy át kell állítani az eu3-nál?
És ha át állítani akkor azt hol kell, mert sehol sem találom? -
Kari91 #7687 Az infamy, azaz "hírhedtség" attól nő, ha területket annektálsz/vazallussá teszel. Azt mutatja, hogy a többi állam mennyire tart téged veszélyesnek. Minél magasabb ez az érték,annál jobban romlik a viszonyod a világgal. Ha átléped a küszöböt(ami sokmindentől függ), akkor mindenki kap ellened casus belli-t. Nyilván az idő múlásával, és más módon is csökkenthető.
A war weariness=war exhaustion, azt jelenti, hogy mennyire merül ki a háborúban az ország. Ez főleg a hadiadóktól nő, illetve attól, ha seregeid olyan területeken állomásoznak,ahol nem tudják jól ellátni őket. Ennek eredményeként a betegség, hideg, éhínség,stb. miatt elkezd fogyni a sereged. Ezek mellett, egy-egy ütközet, és az ellenség által megszállt területek is növelik a WE-t. Minél nagyobb, annál nagyobb a lázadások veszélye (ami visszahat az adókra), annál több idő egy újabb sereget toborozni. A WE főleg békeidőben csökken.
-
Kari91 #7686 Sztem nem feltétlenül szükséges egy "guide", hogy tudj játszani. Ebben a játékban az a legnagyszerűbb, hogy többféleképpen lehet végigjátszani. Persze, az elején 1x-2x újrakezded mire tisztába jösz azzal hogy mi merre hány méter, de onnantól kezdve szabad az út. Az, ami le van írva a wiki-n, vagy amit mi írunk itt le, nem az egyetlen út. Az, hogy mi a te utad, azt a céljaid határozzák meg, amit szintén te magadnak tűzöl ki.
Megsúgom, ha átváltasz adminisztratív monarchiára, nagy változás nem fog történni.
Kiegészítőből nyilván a legújabb a legjobb, akárcsak a patchből. Ez utóbbit egyébként a check for updates segítségével beszerezheted.
@pecaboy :D pedig azt hittem jó vagyok matekból:D szóval 4x5 az 20, tehát elég, ha minden techből csak 4-gyel jár előtted. -
JLH Fans #7685 Akkor tedd fel mielőbb valamelyik kiegészitőt, a sima játék az hm... szóval gagyi:)
Lehetőleg a DW et, de csak persze ha birja a géped:)
Egyébként mindegyik manualban bennevan kiemelten az infamy (badboy point) meg a war exhaustion:)
Najó, előbbi egy limitet jelent (hirhedtség pontok kb) amit nem ajánlatos túllépni, és minél többetterjeszkedsz annál inkább nő (hogy mennyivel és mitől bővebben azt megtalálod de ez lenne hivatott megakadályozni a nagyon gyors túlterjeszkedést) a war weariness meg háborús kimerültséget, ami csökkenti a bevételed, tech fejlődésed, növeli a lázadás esélyét, stb:)
Hogy mitől és hogyan nő meg csökken, ahhoz még manual se kell, aszem Pecaboy pont tegnap írt itt rólaa fórumon:)
(Én pár hónapja mikor ujrakezdtem amugy ezzel kezdtem először, a sok 100 fórumos hozzászólás átnyálazgatásával amiket még nem olvastam és biza találtam hasznos dolgokat)
A lényeg egyébként, hogy szerintem mindent tegyél beállitásoknál normálra, és terjeszkedési irány legyen Ausztria, aztán Észak Olaszország, aztán eldöntöd akarsz egy HRE-t, vagy sem, mire odaig eljutsz már tudni fogod mi hogyan merre hány méter, mert egyedül szövetségesek nélkül ugysem fog menni:P -
caoladder #7684 Azt a wikis hungary-strategy-t én is átrágtam már, de nem egészen úgy csináltam :) Másrészt nincsen meg semelyik kiegészítő, a sima játékkal játszom, és "strategy guide"-ra nem kapok semmi értelmeset, olvasgattam a paradox fórumját, már több dologgal tisztában vagyok. Legtöbbször egy ilyen walkhtrough-ot kapok amiben minden egység adatai, minden király évszámokkal le van írva, de az nyilván nem igazán segít.:(
Persze még keresgélek, megnézem hogy az IN, DW manualok mennyiben segítenek.. -
JLH Fans #7683 Gugli a legjobb barátod, IN nek, HTT nek és DW nek is van letölthető manualja, ha új játékos az ember, érdemes azt 4-5* átnyálazni, napokig is akár meg elolvasni wikin a cuccokat, én pl bizánci játékom előtt még tapasztalt játékosként is átrágtam ezt először:
http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Byzantine_strategy
Lényeg, hogyha mindent megcsinálsz, akkor még ha vki soha életében nem játszott EU al, akkor is elsőre is elboldogul már tökjól akár normal beállitásokkal is egy közepesen erős államocskával is (pl magyarok) teljesen simán.
Leirhatnám ugyan mi az infamy és a többi, de remélem nemcsak én, hanem más sem fogja, mert ezeket mind 5perc alatt megtalálod a letölthető manuálban, erőltesse csak meg magát az ember picit, én legalábbis minden játékban ennek a hive vagyok:) -
JLH Fans #7682 Tényleg reális és logikus meg valósághű lépés, sajnos.... Mert eddig hülye volt nem kihasználni az ember, hogy szinte nulla költséggel tarthatott akár sok 100 hajót is. -
caoladder #7681 Hello!
1 hete játszom kb Magyarországgal de érzem, hogy egyáltalán nem használom ki a játék által adott lehetőségeket, valószínű is, hogy ezért kerültem most olyan helyzetbe amiben is vagyok :)
Szóval a tutorialt természetesen végigcsináltam de kb nullát segített.
1. Valaki nem tud egy jó összefoglalást a neten, vagy valami jobb tutorialt? Konkrétan nem tudom mi az az infamy, War Exhaustion vagy most hogy 10-es goverment-em lett, nem tudom hogy kell/érdemes-e átváltani adminisztratív monarchiára vagy akár a westernization stb:)
2. Érdemes valamelyik patchet feltenni?
Előre is köszi a válaszokért :)
-
McCartman #7680 ö -
McCartman #7679 LEBUKTÁL!!
visszatöltögetjük az állást , mi?
nem kell neked belőle semmit törülni.
Egy resign-reload ciklus indítja el az egész folyamatot , annyi a teendőd , hogy kitörlöd az achievements txt tartalmát és mentesz egy újat.
Az új fájl visszanyeri normális méretét. (viszont az achievementektől elbúcsúzhatsz , már ha számít neked valamit)
-
pecaboy #7678 A császárral háborúzni általában nem túl jó dolog, mert hatalmas manpower tartalékai vannak. Magyarán hiába vered szét minden seregét, csinál helyette újakat. De ha már elég erős az országod és van pár vazallusod is, sikerülhet.
Akkor meg pláne, ha túllépi az infamyjét és mindenki betámadja, mint a DW korábbi verzióiban :) Mert ott még úgy működött a dolog, hogy a császár szerez egy rakat tartományt, jól megerősödik, de az illegális tartományok meg az eszetlen hódítás miatt túllépi az infamy limitet, utána szétszedi mindenki, új császár jön, az is megszedi magát és minden kezdődik elölről. Az új peccs(ekk)el viszont ezt elvileg javították. -
pecaboy #7677 Lehetséges, én pl. most is azzal tolom (Magyarország->HRE). Az új ország neve Holy Roman Empire lesz, létrehozásához a császárnak elég sok reformot kell keresztülvinnie, amelyeket a tagállamoknak meg kell szavazniuk legalább 50% arányban. 1 tagállam 1 szavazat. -
pecaboy #7676 Csak a DW legújabb peccsével kerül sokba a flotta (ami reális, mert a korábbi verziókban röhejesen kevés a fenntartása). -
pecaboy #7675 Hmm, 5x5 az nálam 25... :) -
Iblisz #7674 KAri91! .. köszi a hozzászólást..
már magyarokkal gyarmatosítottam a Kanári Szigeteket... de közen nem figyeltem és a Csehek (Német-Római Császárként) betámadtak és a 60e-res seregemet legyalúlták...:(
-
MitsuMishi #7673 Ha valami német-római császárságon belüli néppel játszok(Pl. Ausztria) akkor egységesíthetem a Német-római birodalmat valahogy? Vagy ezt felejtsem el? :D Poénból megpróbálnám a nagy német egységet megvalósítani :D -
JLH Fans #7672 Nemtom DW ben lehet másképp van, de HTT ben meg IN ben egyrészt fillérekbe kerül a flotta, másrészt meg ha túlléped a limitet sokszorosan, akkor is a büntivel együtt is (a nagyon kevésnek a többszöröse se sok) bőven el lehet tartani a rengeteg hajót is, szal nagyon megéri a sok szállitó. -
Kari91 #7671 Westernizationnnál arra figyelj oda, hogy nem egy technél kell 20-as előny,hanem összesen. Tehát pl. 5-tel vezet governmentbe, 5-tel productionba, 5-tel tradebe, 5-tel landbe, 5-tel navyba, az összesen 20.
Sztem hajóknál nem kell annyi szállító, a 13 is jó. A lényeg az, hogy megszerezd a tengeri uralmat, és akkor a 13 hajóval több fordulóban is ki tudsz rakni sok katonát. Viszont, ha sok szállítót építesz, akkor kevés csatahajód lesz és a vízi csatát könnyen elveszted, és akkor mindegy, hogy egyszerre mennyi katonát tudnál szállítani, ha nem mersz kijönni a kikötőből...
Naval maintenance-t ne vedd le, viszont vigyázz, hogy mennyire léped át a forcelimitet, mert eléggé büntet. -
JLH Fans #7670 Nos én se szeretek visszatölteni, az előző 1740 ig vitt Bizáncomnál 340 év alatt max 5-6X került rá sor, de azért ilyen extrémesetben (vagy régebben vki irta hogy 20 ezres ostromló seregét leverte gép 1000 fővel mertvéletlen nulla volt a moralja) megengedhető a dolog szerintem.
Flotta fenntartást nincs értelme levenni amúgy, eleve maxon is alig kerül vmibe a flotta. -
realcsabi #7669 Figyelmetlenségből nem állítottam vissza a csúszkát a flotta fenntartásánál maxra. Abban a tudatban hagytam őket egy kikötőben, hogy folyamatosan javítják, de amikor a tartományt elfoglalták, csupa 10-30%os épségű hajó úszott ki a tengerre, alacsony morállal. nem tudom, kb 55 hajó lehetett, amit alapból kaptam, amit elfoglaltam, + amit építettem. Na azt mindet elveszítettem egyetlen tengeri csatában az angolok ellenében. Ez van, legközelebb jobban figyelek. -
JLH Fans #7668 Nem értem, flottával siman el lehet menekülni ha szarul állsz, nem muszáj megsemmisülni hagyni a hajókat:)
Száliitohajók meg kb ötödanyiba kerülnek és időben is sokkal hamarabb felépülnek, mint a hadihajók, mindenképp érdemes szerintem legalább annyit tartani, mint ahány ezres a sereged, jó dolog ,ha mondjuk bárhol partra tudsz tenni 100k katonát, sőt mi több, sok lúd disznót győz, akár flottauralom is lehet úgy belőle:) -
realcsabi #7667 Köszönöm a segítséget. Infláció már csak 0.1, azt az első háború után lenyomtam. Békét meg egyszerűen nem tudok fenntartani, max 2-3 évig. Pedig tényleg csak legvégsőbb esetben nyúlok a sereghez, a hódítás most csak sokadlagos lesz egy darabig. Najd-ot, Hedjazt és Egyiptomot is sikerül inheritelnem, mert 90% felett van a prestige. :) hál' allahnak. A tolerancom is nagyon jó, arra odafigyeltem. A westernise egyelőre álom marad, csak 5-6 ponttal vagyok lemaradva a szomszédoktól. Pont ez bosszant, ha a nyugatosítást akarok elérni, akkor még jobban le kellene maradnom a fejlődésben, de addig még sebezhetőbbé válok, mire sikerül. a -5 stability pedig túl sok, 0 alá sem mentem még, nem is szeretnék. Na majd meglátjuk. Játszottam most fél órát, a war ehaustion 20,49/20. Azt hittem 20 a max, de naiv voltam. Inkább holnapig szüneteltetem az EU3-at :D (most olvasom pecaboy a supply limit-es dolgot, na ez tetszik, hátha)
Flotta meg... a játék eleje óta építettem 40 hadihajót de az angolok leggyalulták. Most 0-ról megint. :) arany nem akadály, 2800 van a kincstárban, 1900 az income.
Köszönöm még egyszer a helpet. World Dominance lesz ebből 1600-ra,én már érzem ;D +- pár száz év -
pecaboy #7666 War Exhaustion csökkenés háborúban is lehetséges, ha
1. nem vesztesz csatát és nincsenek nagy veszteségeid
2. nem amortizálódnak a csapataid (ahol kicsi a supply limit, pl. külföldi területeken, ez nagyon fontos)
3. nem vesztesz tartományokat
WE növekedés békében akkor lehet, ha kis supply limitű területen tartod a csapataidat, ld. fenti 2. pont. De természetesen békében WE csökkentő bónuszt kapsz.
Szóval nem árt megnézni, hova mozogsz az egységekkel és meddig maradsz ott, háborúban és békében egyaránt ;) Ha problémát sejtesz, nézd meg a WE-det és hagyd rajta az egeredet, ott kiírja a havi változást. -
kissssss #7665 "A war exhaustionnal nem tudsz mit kezdeni, esetleg vehetsz tanácsadónak High Judge-ot, attól csökken a lázadás veszélye."
csökkenni lehet hogy csökken de ettől még ugyan úgy ki fognak törni a lázadások hosszabb távon csak és kizárólag a tartós béke segít.
a westernise-el pedig már elkéset ehhez egy stabil ország (0%lázadás mindenhol) kell, erős hadsereggel és sok tartalékkal(minimum 500 dukát vagy több) és természetesen normális kapcsolat a szomszédokkal(ne keljen mindig azt lesni mikor támadnak be) 50 vagy 70 év múlva talán be próbálkozhat ezzel. -
pecaboy #7664 A legújabb peccsel a flotta is jó sok pénzbe kerül. -
kissssss #7663 ajajajaj na majd végigolvasom valamikor.
na jó azért bele bele olvastam...
"nagy kihívás volt a 90%ra megnyerni a háborút. Sikerült, war wearness 20/20, infláció 12,5%, infamy 22/32, 1800 dukát, 101K manpower mellett 80K sereg, és a minden harmadik tartományomban lázadás volt. De perszonálúnió Egyiptommal. "
Egyiptommal kár volt ennyit szenvedni, elég lett volna a horda cb-vel folyton betámadni 3 vagy 4 háború alatt be is lehet kebelezni, és a rossz fiú pontok is tűrhető szinten maradtak volna.
a hadi kimerültségre meg egyszerű a gyógyír NE HÁBORÚZ 4 vagy 5 évig próbálj meg a seggeden maradni és biztos hogy 0-ra fog csökkenni és azt is vedd figyelembe hogy az újonnan szerzet területeken még nacionalista lázadás is van mindezek mellet.
azzal a nyavalyás inflációval meg csinálj gyorsan valamit mert előbb utóbb ki fog nyírni (master of mind, centralizáció,stb) -
JLH Fans #7662 A legfontosabb szerintem, hogy mindenképp tarts néhány év szünetet, és vidd le nullára a war wearinesst, nagyon fontos, SOKKAL gyorsabban fejlődsz úgy, ezért (is) vagy elmaradva technológiailag.
A kevésbé értékes területekből csinálj vazallust, az értékeseket tartsd meg, és menjen ki azonnal a misszionárius értelemszerűen.
A janicsár-szpáhi kombó elég jó, még némi tech fölényben levő ellenség ellen is állja a sarat.Jah a flotta: NAGYON fontos, hogy csinálj vagy 80 szállitohajót, a 13 az lószar (már elnézést:)) a flotta limitjének túllépése nem jár drasztikus költségnövekedéssel, mig seregben már 1-2 ezer katonával sem szabad túllépni sokáig, flottából csinalhatsz a limitnél nyugodtan 5* akkorát is. -
Kari91 #7661 Na szóval... A török az egyedüli nép, amivel szerintem érdemes annektálni a más vallásúakat is, mivel van egy olyan vallási törvény(a domestic panelnél a religious tab-nál adhatod ki), hogy Ottoman Tolerance, ennek következtében nagy mértékben meg nő az eretnekek és hitetlenek tolerálása, ami zsír. Én annektálnám a balkánt és magyarországot is, viszont mondjuk meghagynám vazallusnak erdélyt, havasalföldet, moldovát. Az egésznek a lényege az, hogy jelölj ki magadnak egy hódítási útvonalat(pl. észak itália és a HRE) és arrafelé annektáld az utadba kerülőket, viszont a peifériákat ne. Tehát pl. az észak itáliai városokat annektálhatod (nem muszáj áttéríteni) de a dél itáliai területeket,és a HRE-től keletre esőket tedd vazallussá, jobban megéri. Egyébként, kifejlesztheted a Humanist Tolerance national ide-t és akkor az Ottoman Tolerance-szal együtt maximálisan(+3-asan) fogják tolerálni a keresztényeket(tehát sok adóbevétel,kevés lázadás, gyors népességnövekedés).
Másrészt meg, a visszaállított vazallusok uralkodórétege muszlim lesz(tehát muszlim bulgár király, muszlim magyar király), ami gáz, mert akkor a vazallusok is kevés aranyat termelnek, hiszen a lakóik keresztények, és nincs meg a tolerancia. Akkor már jobban jársz, ha annex.
Az, hogy egy PU-ban lévő ország trónját megörököld(inherit) sok presztízsed kell, hogy legyen és magas diplomatic skilled(nem kell a 200-as viszony, elég ha 0 fölött van, én akkor is meg szoktam örökölni). A diplomatic skilledet növelheted a sphere of influence terjesztésével(kis államokra terjeszted ki a "befolyásod"), és akkor az a legnagyobb poén, hogy minden vazallus AKARJA hogy annektáld:D
A war exhaustionnal nem tudsz mit kezdeni, esetleg vehetsz tanácsadónak High Judge-ot, attól csökken a lázadás veszélye.
A legjobb módszer arra, hogy felzárkózz a nyugati hatalmakhoz, az egy olyan törvény(national decision), hogy Westernise. Ennek hatására átkerülsz a nyugati technológia csoportba, és minden technológiát olcsóbbá válik, plusz, mivel le vagy maradva a nyugattól, hirtelen nagyon nagy bónuszokat fogsz kapni, és 1-2 évtized alatt felzárkózol a nyugathoz. Ezek után a Military Modernisation nevű törvényt kell kiadni, és az egységeid is nyugati típusúak lesznek, szal brutálak. Viszont ezekkel a törvényekkel vigyázz: nagyon visszavetik a stabilitást, és megnövelik a lázadás veszélyt. Tehát, ha ezt akarod csinálni, előtte legyen egy kipihent, 0-s war wearinesses országod,azaz szüneteltesd néhány év(tized)re a háborúkat.
A westernise feltételei:
centralization vs decentralization kisebb, mint -1.
innovative vs. narrowminded kisebb mint -2.
Legyen a környékeden egy nyugati teches ország, és összesen legalább 20 tech előnybe legyen.
Az uralkodód administrative ksillje elgalább 6-os legyen
Legalább 3-as stabilitásod legyen.
A Military Modernistaion feltétele:
Centralisation vs decentralisation kisebb, mint -4
Az uralkodód legalább 7-es administrative skilles legyen
legalább 3-as stabilitásod legyen
NE legyen az a módosítód, hogy Resist Western Influences
A követelményeket egyébként megtalálod, ha ráviszed az egeret a törvény melletti kis * jelre, a hatásukat pedig ha ráviszed magára az ikonra.
@Ibisz
Kereskedő ligákat csak kereskedő köztársaságok alapíthatnak, az pedig egy külön államforma, amihez szabadkereskedelem és erős polgári réteg szükséges. Magyarországgal felejtsd el. Ha csak nem akarod, hogy az osztrákok/törökök bedaráljanak.
Ha a tengerpartra építed, kapsz egy kevéssel több telepest is évente, de neked mindegy, hiszen MO-gal elsősorban nem gyarmatosítani fogsz...