11580
Europa Universalis III
  • realcsabi
    Nem tudom, láthatóak a képek? nálam jobb gomb -> 'kép megnyitása új lapon' és csak így... csak tegnap regisztráltam, és nem tudom hogy lehet képet felrakni :/ bocsi
  • realcsabi
    Sziasztok!
    Első játékomat kezdtem (igazából második, az elsőt magyarokkal próbáltam, de 1500-ra jobbnak láttam újat kezdeni, mire beletanultam a játékmenetbe, menthetetlenné vált a helyzetem. :) )
    Szóval a török népet választottam, normal-on játszok, semmi könnyítés, semmi nehezítés, Divine wind. És én sem vagyok akkora betyár hogy navarrával vagy az indiánokkal világdominanciára törjek.

Szóval lassan 90 év telt el a játékból, egy kis helyzetismertetés után szeretnék 1-2 dolgot kérdezni a régi motorosoktól. Szóval ott kezdeném hogy elég jó helyzetben vagyok, volt vesztes háborúm, tengernyi lázadás mindenfele, utolsó vérig menő küzdelem európai népek tucatjaival, köztük a francia-burgund-vazallusállamok szövetségi rendszerével (összesen 230000 hadra fogható katona az én 80000 fős kevésbé ütőképes seregemmel :( ). De minden viszontagság ellenére sikerült talpon maradni, néhány balszerencsés döntés ellenére is jól haladtam idáig. Viszont az európai országok mostanra nyilvánvalóan jobb katonákat képeznek ki, és a hátrányomat nem tudom csökkenteni, sőt... mindenesetre még időben vagyok, némi tanácsot szívesen fogadnék, mert nem szeretnék csődbe menni ennyi küzdelem után (sosem töltöttem vissza, nem is szeretném, mert annyi lenne a játékélménynek.)
    Szóval jelenleg így állok:

Elégedett vagyok összességében, stabilan tudom tartani a határokat, bármilyen rendszertelen is. De a felhők már gyülekeznek, mert: a hadi kimerültség 17/20 fölé kúszott, és mivel nincs lehetőségem békében gyarapodni, az ország belefárad a háborúzásba. Bár már 30 évvel ezelőtt megtörtént, azóta minden csak rosszabb. A lázadásokat fogcsikorgatva tudom leverni, főleg amikor Rómában és Velencében 15-20K sereg lázad fel. De megéri, mert az itáliai tartományaimnak köszönhetően (nomeg Boszporusznak) az arany úgy áramlik a kincstárba mintha dézsából öntenék. Viszont nyilvánvaló hogy mire ezt elértem, megannyi háborún kellett túl lennem. Nagy kihívás volt az osztrák-magyar tengely, a Balkán uralásáért, 10%-ra nőtt az infláció a háború végére, a hadi kimerültség 18/20 lett, de papíron győztes lettem. Ausztriát 3 országrészre osztottam, a magyarokkal fehér békét kötöttem. Borítékolható volt hogy a keresztény európaiaknál örökre elástam magam, ezért keletre még csak pislogni sem mertem, csak amikor a nomádok 20 ezres seregekkel jöttek török földekre. Ellenük csak védekező háborút vállaltam, többet nem lehetett. Az arab országokkal stabil békét tartottam fent, néhány házasság az uralkodó családok közt, esetleg 1-2 évre összejött egy szövetség, de háború nem volt. A nagy háborús sebek beforrása után a kisebb államok ellen fordultam a Balkánon, és Itáliában. Wallachia, Ragusa, Albánia, Horvátország (nem tudom hogyan nyert szabadságot) egymás után esett el, majd Nápoly, Róma Bologna, Velence és a többi dél-itáliai tartomány következett. Könnyen ment a hódítás, vallási háborúk révén az infamy alig nőtt, a korlátot soha nem értem el. A vazallus húzd meg-ereszd el taktika nagyon frappáns, de nem használtam. Bulgáriát szabadon engedtem, így tudtak segíteni csapatokkal. Szükség volt rájuk, mert a magyarok támadást indítottak elenem a csehekkel, lengyelekkel és pár hre taggal karöltve. Elképesztően nagy szerencsém volt, és egymás után 3 háborút kellett megnyernem, mire magyarország teljes területét annektálni tudtam, hogy aztán vazallussá tegyem őket. Eztán a földközi-tenger térsége felé fordultam, a legkisebb rizikó ezeknek az elfoglalása volt... tripoli, tunézia, rhodosz, ciprus, kréta, naxos. A nagyobb államokkal csak kisebb összetűzésekbe keveredtem, így könnyen hódítottam, de ők is megerősödtek. Európát 4 erő tartja egyensúlyban, a spanyol-angol szövetség (gigászi flotta), a francia-burgund tengely (Burgundia komplett észak-itáliát elfoglalta, 1300-as évi aranybevétele lett az egyetemek mellett, egyedül voltak olyan erősek mint én, és még mellettük a franciák... :( ), a (hre)cseh-lengyel-litván trió, és jómagam a törökökkel illetve vazallusaival. Egyedül egyik szövetséggel sem bírok el, más-más okok miatt, és ők is viszolyognak egymást támadni. Keleten próbálkoztam tehát, diplomáciával. Kipróbáltam pecaboy (egyébként zseniális :) ) módszerét a kémekkel, Fabricate claims... abban a reményben, hogy a Status quo fennmarad Európában. Egyiptomnak nagyjából akkora birodalma volt mint nekem, nagy kihívás volt a 90%ra megnyerni a háborút. Sikerült, war wearness 20/20, infláció 12,5%, infamy 22/32, 1800 dukát, 101K manpower mellett 80K sereg, és a minden harmadik tartományomban lázadás volt. De perszonálúnió Egyiptommal. Elkezdtem áramoltatni az aranyat Cairóba a 200-as viszony elérése érdekében, közben a seregemnek minden dukátot megadtam amire szüksége volt, hogy a belügy helyre rázódjon. 1600 dukátból kellett gazdálkodnom, amikor hadat üzent egyiptomnak Burgundia-Franciaország. Fogtam a fejem, mert a Fatimid Birodalom lenullázása hatalmas energiát emészett fel a részemről, és nekik se flottájuk, se szárazföldi seregük, védtelenek voltak az invázióval szemben. Ha nem segítek nekik, akkor 20 évnyi erőfeszítés megy kárba, és több mint 1000 dukát. Kénytelen kelletlen hadat üzentem Burgundiának. több mint 200000 burgund és francia katonát kellett feltartóztatnom a birodalmam minden irányában. egyetlen szerencsém (?) hogy a csehek beszálltak a háborúba, pedig nagyon gyengék voltak. Így ők válltak a fő hadviselő ellenféllé a burgundok helyett, és a magyarok segítségével Bohémiát 10k sereggel leabáltam. közben Itáliában elveszítettem összesen 70ezer katonát, + a vazallusaim is kimerültek már (a nyugati teches ellenfeleim eltiporták a seregemet, esélyt sem adtak). De békét tudtam kötni, egyiptom megmenekült, Bohémia vesztett 2 tartományt, 5 év tűzszünet. aranyam volt, nem volt sereg amit fenn kellett tartani, és a fatimidek imádnak. :) 200-as viszony, de a perszonálúnió az uralkodó halála után is folytatódik bánatomra... ha nem kapom meg a területeiket, akkor nagyon macerás idők jönnek el, a lázadásokat is épp elég lesz leverni a tűzszünet végére, és ha megint megindulnak ellenem a keresztények, kő kövön nem marad.
    A kérdésem. Van valami trükk a war wearness hatékony csökkentésére? jelenleg 14-en áll, ami nálam már alacsonynak számít, de tudom hogy nem szabadna így maradnia. Havonta 0,11-gyel csökken, tehát az ütem nem valami tempós. Illetve... egy tapasztaltabb játékos mit kezdene a helyzetemben? felszabadítani mégtöbb vazallust? (mindenhol építkeztem, nagy veszteséggel jár, és nagyon sajnálnám, sok időm van benne.) Keleten a nomádok adóznak nekem, nem szeretnék háborúzni se a timuridákkal, se az arany hordával. nem is bírnék. Afrikában örülök hogy nincs problémám, azzal nem foglalkozok. Marad Európa, de mit tehetnék? Logikus, hogy a legnagyobb előrelépés az lenne, ha Burgundiától elvenném Észak-Itáliát. 110 ezer fős sereget képeztem, lázadások már csitulóban, így most kell átcsoportosítanom a török hadat, hogy a közelgő háborút jó helyről kezdjem. Tehát valami ötlet? Ugyebár észak-itália hegyes-dombos vidék, (plusz a seregem fejlettségben már nem tudja felvenni a versenyt) ha támadok, olyan veszteségem lesz, amivel nem csak a háborút vesztem el. messzebbi inváziót nem tudom tanácsos-e indítani, a flottám egyszerre 13000 katonát tud szállítani... ezek tudatában valami ötlet? a perszonálúnióban látom a létkérdést, ha egyiptom végre hajlana hogy török uralom legyen földjeiken... de nem. Igaz, sikerült egy kis háborús csínyt összehoznom. Burgundia a keresztény hit védő nemzete, és ezt kihazsnálva hadat üzentem Aviognonnak. Burgundia hadüzenettel válaszolt, ahogy kiterveltem, és a franciák nem szálltak be a háborúba. Minden európai seregem az itáliai határon várta hogy megindulhasson (Avignon kit érdekelt? :D ), és mindössze csak 26000 burgund katona állomásozott a határ másik oldalán. Rövid időn belül könnyen lemostam őket, így olyan békét kényszerítettem rá, ami az erőviszonyokat tekintve irreális, de egy csipetnyi szerencsével jogossá tettem. Elvettem tőlük Parma és Modena tartományokat, valamint arra kényzerítettem őket, hogy felfüggesszék a szövetséget a franciákkal. Itt jön képbe még egy fontos kérdés. Van arra esély, hogy pár éven belül ismét szövetségre lépjen akiket elválasztottam? Volt ilyen valaki játékában? Mindeneesetre kóstolót nyertem észak-itália gazdagságából, és innen kell folytatnom.
    A helyzetem tehát jó, de elég egy szikra... valaki tipp? Bocsánat a terjedelemért. :)
  • JLH Fans
    Ha normal nehézségi fokozaton játszol minimum, meg normal beállitásokkal is, akkor Magyarországgal a kisebb gondod is nagyobb lesz annál, hogy kereskedelmi központ alapitásán gondolkozz, hidd el:D:D
    500 dukát iszonyatos pénz, de tételezzük fel, hogy lesz belátható időn belül, akkor sem arra költi el az ember, az biztos:)
  • Iblisz
    Köszi a válaszokat.

..felmerült egy újabb a Kereskedelmi Központtal kapcsolatban. Én létrehozhatok-e Kereskededelmi Ligát?
    Azt olvastam, hogy Kereskedelmi Központot tengerpartra érdemes építnei, mert akkor kapok +telepest.. v vmi ilyesmi.. bár nem értem, miért.. Viszont, ha Mo.-val vagyok, akkor ugy gondolom azért jobb választás mondjuk Pécs Horvátország helyett,mert Velence és az europa északi területei között hozok létre egy KEreskedlemi Központot, ami elvileg meg kellene hogy törje a Velencei Kereskedők befolyását észak irányba.. vagy rosszul látom?

az archievementsre vissszatérve, sajnos nekem abban az esetben sem elérhető, amikor ugyanavval az országgal játszom és közben nem változtattam országot... ötleT?
  • Kari91
    1. Normál: kulturális/hadi/flotta hagyomány pontokból költhetsz, hogy új, általad választott tanácsadó legyen elérhető. A játék elején véletlen számú és típusú tanácsadó érhető el, amiből kedvedre válogathatsz. Minél népesebb az országod, annál gyakrabban fognak véletlenszerűen is jönni a tanácsadók. A vezetőket hadsereg/flotta hagyomány pontokból veheted meg.
    Historical: Ugyanúgy vásárolhatsz hagyomány pontokból embereket, de automatikusan csak a történelmileg valós személyek lesznek elérhetőek.

1.c: Normál: A kereskedők/kémek/téritők kiküldése pénzbe kerül.
    Ingyenes(free): nincs kiküldési költségük.

2.: Az achievementek csak akkor működnek, ha azzal az országgal játszod a mentett állást, amivel elkezdted az elején.

3.: Kereskedelmi központ építésének feltételei:
    A tartomány:
    -Nemzeti fókusz hatósugarába legyen.
    -Az a kerekedő központ,amire jelenleg csatlakozik, 400 vagy 500(nem tudom pontosan) dukát fölötti értékű legyen.
    -Legyen 500 dukátod.

3a.: Az egyes tartományok a vallás/viszony/kereskedelmi embargó alapján választják, hogy kivel kereskednek, erre neked közvetlen befolyásod nincs. Sőt, a kerekedő köztársaságok, mint például Velence, saját kereskedő ligát tartanak fent, és így a liga tagjai mindig az ő központjukba viszik a termékeiket.
  • Iblisz
    Lenne pár krédésem, amiben kérem segítségeteket.

1.: egy új játék elindítása esetén vannak különféle beállítások..mint tanácsadók, vezetők stb.. ott ki lehet választnai azt, hogy történelmi/normál/esemény .. mit befolyásolnak ezek?
    1.b: a játék nehézségi szintje miben befoylásolja a játékot? kveseb induló tőkém van, gyengébb a technológiai szintem , lassabban fejlődőm?
    1.c: hittérítők, kémek, kereskedők esetén is 3féle választási lehetőséget kínál fel a menü: normál/szabad/esemény... mik ezek?

2.: AMikor játkban vagy.megnyomod a menü gombot akkor feljön egy kis ablak.. annak a legalján van az "archievements" gomb... azonban nekem ez nem működik..pontosabban azt irja ki hogy: "Achievements are disabled either due to the saved game belonging to another profile or the game being modified"

3.: kereskedelmi állomást csak 1et építhetek? mert még enm sikerült az első után másodikat ... h
    3a.: hogyan lehet növelni a kereskedlemi állomás bevételét..tehát mondjuk azt elérni, hogy az én pécsi kereskedelmi központomat akaráj a környező országok mondjuk a velencei helyett..

Előre is köszönöm azok segítségeteket!

(ha kell vkinek a játék magyarítása -igaz kb90%osan 5.1b patchig) akkor szoljon)
  • caoladder
    De akkor csak pörögnek az évek és kicsit egyhangúvá válik a játék :)
    Infláció már 20 éve -0.1-en, szóval azzal nincs baj :)

Megpróbálom megszerezni a cseheket szövetségeseknek, amikor még nem háborúztam velük, mivel ebből az állapotból kiút az nincs .. :D
  • kissssss
    na mi a lényeg ebből? nem kell agyba főbe háborúzni főleg cb nélkül, ok nélkül sosem támadunk senkit sem. -stabilitás + magas infláció = halál.
  • pecaboy
    A pénzeszsák felkiáltójellel akkor jelenik meg, ha az adott év végére az egyenleged mínuszban lesz (azaz kölcsönt kell majd felvenned).
  • caoladder
    Vagyúgy. Nos az a helyzet állt elő, hogy nálam befellegzett Magyarországnak :) Először is borzasztü lassan nő a stability-m, a másik meg, hogy -3,-2-nél folyamatos felkelések vannak, így hadat se tudok üzenni azoknak akiknek szeretnék a casus belli hiánya miatt ..

A nagyobb probléma, hogy saxony és mecklenburg támad és esélytelen őket visszaverni. Főleg ha közben a Palatine, svájc és a megmaradt csehek is támadnak :D A svédek meg hiába szövetségesek nem segítenek (-86al nyilván), a lengyelek tudnának de velük nem sokat érek :(

Hát röviden ennyi :D
  • kissssss
    minél nagyobb vagy annál kevesebb az esélye hogy elfogadják a szövetséget, a másik ok hogy nem lehet végtelenségig szövetségeket kötni max 2 vagy 3 szövetségest lehet tartani(lehet ennél többet is de annak csak pofára esés lesz a vége nem részletezném) ha alap eu3 van meg akkor nem is tudsz szövetségeket kötni mindig lehetetlent fog ki írni, meg kell várnod hogy valaki felajánljon egy szövetséget.
  • caoladder
    Az miért van, hogy Franciaországot és Velencét elárasztottam ajándékokkal, a kapcsolatom is 180+ velük és továbbra is impossible-t ír ha szövetséget akarok felajnálani nekik?
  • caoladder
    Az már régebben megtörtént. 1530ban járok közben, osztrákok behúzva, csehektől pedig jópár területet elvettem. De technológiailag rendesen le vagyok maradva :( Míg a nyugatiak 12-es Land-en vanank én most fejlesztem a 9est, viszont patthelyzet alakult ki. Saxony, Mecklenburg, Panatine. Túl erősek, keletre pedig litvánia van, és hiáva vagyok a svédek szövetségese ha megtámad, ha megtámadom litvániát :D. Velence nyilván baromság lenne, dél felé pedig a törökök akik a vazallusom. Pénzem az van rendesen, infláció 20 éve minimumra lehúzva (-0.1%). De támadni egyelőre nincs ötletem :D
    Köszi a tanácsokat!
  • Kari91
    Akkor gyerünk a cseheket. Diplo-annektáld Erdélyt.
    Ha Lengyelo.-gal szövetségbe vagy, felhasználhatod őket az osztrákok, csehek ellen. Ha már nem kell félned tőlük, akkor fordulj a lengyelek ellen:D
  • caoladder
    Sikerült 1480-ra stabilizálnáom magam (+3), az linfláció is csak 0.2%-al nő évente és így is 7-8 ducat pluszba kerülök évente.
    Cseh, lengyel, erdélyi, osztárk területeket annektáljam? Hű, lengyelekkel elég jó viszonyom vam, osztárok pedig várom mikor fognak támadni...
  • Kari91
    Stabilizáld ki magad, akkor rendbe lesz nagyjából a helyzet.
  • Kari91
    Hát nyilván jó lenne, minél több vazallus, annál jobb:) A cseh, osztrák, lengyel, erdélyi területeket mindenképp annektáld, a HRE felé lehet terjeszkedni, de ott rajtad áll, hogy annektálsz, vagy vazallussá teszel országokat. Esetleg perszonáluniókat is összehozhatsz. A más vallású/periférikus területeket érdemes vazallussá tenni.
  • caoladder
    Nincs kiegészítő, a sima játékkal játszom. Először is sajnos igen magas a lázadások aránya (-2 stab), a másik dolog hogy gondoltam hogy a vallás miatt van.
    Katonám körülbelül 10000 lehet, nem hiszem hogy ez olyan sok ahhoz képest, hogy amikor a spanyolokkal kezdtem több tízezerre volt szükségem a franciák leigázására.
    Béke esetén természetesen le szoktam venni a fenntartási költséget ez természetes :)

Köszi, hogy leírtad ezeket, viszont továbbra is kérdésem, hogy jó ötlet lenne-e vazallus álammá tenni az ottoman birodalmat?

Előre is köszi :)
  • Kari91
    Na akkor kezdjük a legelején: milyen kiegészítővel játszol? Milyenek a beállítások?

Ha 0-t adóznak a területek, akkor nagyon magas lehet a lázadások veszélye. Ez valószínűleg a más vallás miatt van(ortodoxok az újonnan szerzett területek, igaz?), illetve magas lehet a háborús kimerültség(War Exhaustion, War Weariness) is.(Ezt a bal felső címerpajzsra kattintva, azon belül a military tab-nál nézheted meg.). A háborús kimerültség, lassan ugyan, de alábbhagy, szóval valószűleg az idő javítani fog(ha nem is sokat) a helyzeteden. Esetleg kaphattál egy Peasant's War-t is, ami tovább növeli a lázadás veszélyét- ezt elkerülendő, centralizálj, és tartsd a stabilitást +2 +3 körül.

Az nem baj, ha a havi jövedelem van mínuszba - a lényeg, hogy az éves jövedelem ne legyen. Ezt úgy tudod megnézni, hogyha a bal felső sarokban a pénzre viszed a kurzort, ott ki fogja írni a havi és az éves mérleged. Egyébként, az éves deficitet, középen fent fogja egy pénzeszsák egy felkiáltójellel is jelezni.

Ha az éves mérleged is ilyen rossz, akkor valószínűleg túl sok katonát tartasz. A már korábban említett military tab-on meg tudod nézni, hogy mennyi egységet tarthatsz fegyverbe különböző szankciók nélkül, ezt lehetőleg ne lépd át, ha kell, szerelj le egységeket(disband army, ezt konkrétan minden egységnél meg tudod adni), így csökkenek a kiadásaid. Egyébként, ha nincs háború, leveheted a katonák fenntartási költéségét(military maintenance) is, mondjuk a negyedére.
  • caoladder
    nyilván újat kezdek. Most arra vonatkozik, hogy ha a legelején ezt csinláom.
  • kissssss
    kezdj új játékot.
  • caoladder
    Sziasztok!

Eléggé új vagyok eu3 terén, de az eu2-vel viszont elég sokat játszottam.
    A kérdésem a következő lenne: magyarokkal kezdtem, szépen sikerült levernem az otto-kat, 8 megyét foglaltam el tőlük 2 háború alatt, de csak rossz hatással volt a birodalmamra. Először is nem tudom miért, de muszáj 100%-on tartanom az inflációt, (még ott is -2 a havi jövedelmem), mert az évi bevételi nem kompenzálja. Ennek oka hogy teljesen ökörség volt elfoglalni a területeket, mivel a Tax mindenhol 0. Olvastam hogy tegyem őket inkább vazallussá.
    Mennyire ajánljátok ezt? Egy hülye kérdése, de "mennyivel" lenne jobb a gazdaságom ha az ottokat vazallussá tenném?
    (természetesen kellett kölöcsönt felvennem, szóval egy 200as tartozásom van)

Előre is köszi a választ!
    egy lelkes kezdő :)
  • Kari91
    Töröld az SRI AI-t a MEIOU Launcher segítségével.
    Ha ez sem segít, akkor töröld le, majd telepítsd újra az egész játékot.
    Újratelepítés előtt a mentéseket másold át vhova, mert az uninstalll azokat is törli(mekkora hülyeség).

Még azt csekkold le, hogy a megfelelő patch van-e a játékon(azt az alapjáték betöltése után,a bal alsó sarokban látod), annak kell ott lennie, hogy: 5.1b(DQKM). Ha más van odaírva, akkor rossz patchet használsz.
  • Kari91
    A hadseregem számát nyilván úgy értettem, hogy nem lépem át a forcelimitet.
  • Kari91
    De a misszionáriusok pénzbe kerülnek, 2-3 misszionárius árából meg építek 1 épületet, arról nem beszélve,hogy egy csomó pénz megy a telepesekre. Aztán persze, az arany hordás lekötöttséged miatt évtizedekig nem fogsz terjeszkedni nyugatra. Meg ránézésre nagynak tűnik az országod, de az nem jelenti azt, hogy olyan erős is. Erre az én példám az én jelenlegi játékom: MO-gal játszok, meghódítottam egész Csehországot, és Bécs , Tirol és Trent kivételével ausztriát+ krain-t és görzöt, van vagy 10 vazallusom, despotikus monarchia vagyok, és van grand army national idea-m. Így a teljes hadseregem 130 000. Ezzel szemben az oszmánok Isztambul és még két görög tartomány kivételével elvesztették az európai tartományokat, viszont keleten, a hordák kolonizálásával már Kínáig érnek el. Van vagy 50-60 tartományuk, nekem 29, és én 130 e katonát állítok ki, ők max 80-90-et, és nekik is van grand army NI. Arról nem beszélve, hogy ég és föld a technológiai különbség köztünk.
  • hollófernyiges
    Arany Horda ügy: A vallási különbségekre kitalálták már a misszionáriust, és a tatárok gépileg nagyon gyorsan asszimilálódnak (bár lehet hogy ez elvben csak orosszá válást jelent, a gyakorlatban mindenesetre nekem elég gyorsan magyar lett az egész Etelköz). Általában a céltól függ a stratégia, ha történelmi Nagymagyarországot akarsz, kis határmódosításokkal, akkor inkább vazallus, mert az a pár keleti/déli provincia inkább hátráltat, de ha világbirodalmi babérokra pályázol, akkor nyugodtan lehet hódítani mindenfelé, a régi állásomban Graztól Mogadishuig elsétálhattál úgy hogy nem lépted át a magyar határt és csak 2-3 technológiával maradtam el a Nyugattól, mert egy limit fölött (talán 80?) az új provinciák már nem hátráltatják a fejlesztést, csak adják bele a pénzt.
  • nik1995
    Az összes többi vazallusomra rákényszerítettem a katolikus vallást tehát ezzel nincs gond. a csehek még mindig a hre feje és túl erősek hogy megtámadja ausztria a szövetségesem lengyelország meg teljesen fel van szbdalva itt és ott is egy tartomány danzing a és mazóvia hatására, maradt velence akinek hatalmas flottája van és nem tudok vele mit kezdeni.
  • JLH Fans
    Mc Cartman mivel lövetem sincs sajnos, hogyan tudnam orvosolni a problémát (a reinstall se segített) ezért marad az észtekkel elkezdett játékom folytatása, ez van:(
    Gondolkoztam Granadán HTT ben , de ott könyebb mint DW ben, szal itt tuti Riga a nehezebb,mert nem tud gép egyből annektálni.
  • Kari91
    Én nem hasonlítom össze a mai korral és nem gondolom azt, hogy az idő a magyarázata a keleti tech groupnak. Magyarország elmaradásának legfőbb oka - mint ahogy te is mondtad - a török uralom volt. Direkt azért tervezték a játékba a keleti techet a készítők, hogy a különbség kijöjjön. Mert, ha játszanál simán a játékkal, és a törökök elfoglalnák fél MO-t,attól még nem esne vissza így a fejlődés a hódoltsági területeken. És a II. világháború előtti fejlettség pedig csak a reformkorban indult be ~ 1820-tól. Ezt vehetnénk úgy mintha a kiegyezéskor(1867) MO westernizálódott volna, és a kommunizmus ideje alatt visszaesett volna oriental group-ba. De hangsúlyozom: EZ CSAK A JÁTÉK ÉSZJÁRÁSA, a valóság nem ilyen egyszerűen megmondható. Nyilván, a Királyi Magyarország részei megütötték bizonyos szempontból a nyugati szintet - míg a hódoltság bőven keleti volt, ha még nem jobban elmaradott. Akárcsak a lengyeleknél,ott a jobbágyság megnyomorítása okozta ezt(nem alakult ki vállalkozó réteg,a nemesség csak teher volt az állam számára). De az sem véletlen, hogy Nyugat-Európa gyorsabban fejlődött. Ez főleg a gyarmatosításnak volt köszönhető, hiszen a keleti területeknek nem okozott akkora jövedelem növekedést a világkereskedelem kialakulása. Ezért szakadt le a fejlődés centrumától É-Itália. Nyilván,Én nem állítom, hogy olyan éles határ lenne MO és a nyugati országok között, csak azt próbálom elmagyarázni, hogy szerintem mi vezethette a készítőket arra, hogy keleti techbe rakjanak minket.

A legjobb példa a tech groupok hülyeségére, hogy pl. az angol ipar se tudott sokáig betörni az indiai piacra, mert olyan fejlett volt az indiai ipar - eközben a társadalmi fejlődés, vagy a hadsereg meg se közelítette az angolt.

A cseh huszitákról nem vitatkozom, nem vagyok hadtörténész, csupán a középiskolai ismereteimre, és az érdeklődés szintjén elsajátított tudásomra támaszkodva állítottam, amit mondtam. Ha Te jobban értesz hozzá, biztos úgy van.

@nik1995 Szerintem semmi értelme elvenni MO-gal az Arany Horda tartományait (kevés adó, muzulmán vallás, nem elfogadott kultúra, nem core, csomó pénz, míg felépíted a kolóniát), ha van lehetőséged, inkább győzd le és kényszerítsd adófizetésre, az majdnem olyan jó,mintha a vazallusod lenne. Ez csak az MI hülyesége, hogy az összes lehetséges tarományt elveszik a hordáktól,aztán meg csodálkozok, ha technológiailag a kőkorszakban járnak.

Raguzát annektáld, katolikus és horvát kultúra, amit tolerál MO.

Az a lényeg, hogy alapvetően olyan tartományokat csatolj magadhoz, ahol nincsenek kultúra-vagy vallásbeli problémák, a többit tartsd meg vazallusként.

Ez alól persze kivétel az olyan nagy értékű terület, mint az aranybányák, vagy azok a tartományok,amire core-od van. Ilyenkor nem b aj, ha más kultúra vagy vallás. Én pl. ha inheritelem a trónját Ukrajnának, akkor eszem ágába sincs megtartani, hiszen orthodox+nem elfogadott kultúra, hanem visszaállítom vazallusként. Viszont, ha a cseh trónt öröklöm meg, az már megéri.
  • nik1995
    Vazallusommá tettem raguzát,montenegrót,boszniát,wlachiát és moldáviát és anexáltam aqueileiát.
    először arra gondoltam hogy megtámadom velencét de rájöttem hogy nincs hozzá megfelelő flottám tehát ez kizárva de az aranyhorda 3 szomszédos provinciája elszigetelődött az országtól arra gondoltam hogy kolonizálm őket de nem tudom hogy ez milyen negatív hatásokkal járna.
  • pecaboy
    Hát remélem, nem... Az EU3 időskálájában teljesen értelmetlen lenne, a Vicky2-be fér bele. (Benne is van.)
  • Karcsi9104
    Igaz, hogy hülyén nézne ki. De beraktak egy csomó litván területre is ukrán core-t, amikor az ukrán nemzetállamnak akkor még csak az ötlete se nagyon létezett. Rakhattak volna be inkább Kievi Nagyfejedelemséget. Ha jön ki újabb patch, vagy kiegészítő, abban már lesz szlovák core is (vagy csehszlovák), de sztem legkésőbb az EU IV-be berakják.
  • pecaboy
    Játéktechnikai szempontból előnyös, hogy nyugati szlávnak raktak be minket, mint pl. a lengyeleket is. Aztán hogy komolyan gondolták-e ezt a szerzők, azt nem tudom. Lényeg az, hogy a térkép területein egységes kultúracsoportokat akartak létrehozni, és mi innen nagyon kilógnánk mint finnugorok.
  • Karcsi9104
    Az elsőre azt tudom mondani, hogy hülye nyugatiak. Itt vagyunk szlávokkal körülvéve, tehát mi is szlávok kell, hogy legyünk.
    A másodikra: velem már volt, hogy a Litvánokkal egyszerre háborúztam és voltam szövetségben (több alkalommal is). A háború végeztével megszűnt a szövetség, de utána gyorsan újra tudtam kötni. Ugyanez volt az osztrákokkal is egyszer. Igaz, hogy white peace-t kötöttem velük és a kapcsolatunk se ment +100 alá a háború végeztével.
  • MitsuMishi
    Ebből a tech groupos vitából fakadóan, gondolom már korábban kiveséztétek azt hogy minket beraktak a nyugati szlávokhoz kultúra szempontjából.(legalábbis az In Nomineben) Későbbi verziókban nem javították ezt? Azt láttam hogy a finneknek finnugor van megadva,akkor nekünk miért nem?
    Ja és olyan történt már veletek,hogy egy országgal háborúban álltok miközben szövetségesek vagytok?(szóval a kettő egyszerre?) :D
  • Lysandus
    Kb. ugyanaz, mint az előzőre...
  • Lysandus
    Kezdjük a végén:

Cseh zsoldosok még Mohácsnál is voltak a magyar seregben, igen keményen harcoltak ott is. A husziták a kor legjobb katonái. Olyan hírük volt, mint a spanyol terciónak a maga idejében.

A magyarok átvették a nyugati hadszervezetet is. A sereg magját a nyugati mintájú nehézlovasság adta. Azt konkrétan tudjuk, hogy az Anjouk alatt a magyarországi lovagi tornának európai hírük volt. Amelyeken megfordultak egyébként cseh és lengyel bajnokok is.

Milyen termelési módszerekről beszélsz? Honnan veszed ezt a butaságot? Olvass már egy kis Braudelt, különösen amikor azt hasonlítja össze, hogy milyen volt életszínvonal Európa különböző területein a XV-XVI. században.

A játék kezdetekor Itália Európa legfejlettebb, leggazdagabb területe, és ez a XVII. századig így is marad. Magyarország a XIV-XV. században Európa egyik vezető hatalma. Az "idő múlása" nem magyarázat semmire. Magyarország a katolikus-keresztény Európához tartozott (kb ez a játékben a latin tech group) nem pedig a keletihez. A török hódoltság aztán alaposan rányomta a bélyegét az országra, de az a lemaradás, ami ma látható Nyugat-Európához képest, nem akkor alakult ki. Hanem a II. vh. után a kommunizmus és a szovjet megszállás alatt. Az osztrákokkal pariban voltunk '45-ig, ma már messze nem.

A kommunizmus és a szovjet megszállás áldásos hatásaira jó példa Csehország. Az Osztrák-Magyar Monarchia legfejlettebb területe volt, megtartotta előnyét Ausztriához képest 1918 és 1945 között, mára pedig sikerült a fejlődő országok közé visszabutítani.

Nem jó, ha az elmúlt 50-70 év különbségeit akarjuk visszavetíteni 600 évvel korábbi időpontra, nagy torz és hamis képet kapunk ugyanis. Egyébként a csehek vagy a lengyelet keleti techbe tartozása is hamis, épp a fentiek miatt.
  • nik1995
    Magyarország már a 16. századba perifériának számított,tehát technológiailag is le volt maradva. Abban eggyetértek hogy a játék elején induljon nyugati tech-el de késöbb már eggyértelmüen nem tartozik hozzá.

Én ugy tudom hogy a török seregek felszereltsége gyenge volt mármint a közkatonáké,de az elit seregek pl.: janicsárok élen jártak a fegyverkezésbe
    ágyúkat is sokkal korbban vetettek be mint a magyarok.Szerintem ugy lehetne megoldani a játékbon hogy az elit etségeket korlátozott számba lehet fentartani vagy horror árakat fizetni érte ennek ellenében viszont jól felszerelt és magas morálu egységek legyenek míg a közkatonákból álló egységek olcsóbbak és gyengébb felszereltégüek. Habár ezt még hozzátenném hogy a török seregek sokkal fanatikusabbak voltak mint az európai banderiális seregek, ezért javasolnám hogy a moráljuk lehetne több.
  • Kari91
    Jó, de pl. a lengyeleknél is volt,hiszen azok is a nyugati, katolikus, feudális államszervezetet vették fel.

A lényeg az, hogy az idő múlásával a területek között ismét nőni kezdett a különbség, ez a XVI. század közepétől vált egyre látványosabbá. Különben is, a nyugati területek se fejlődtek egyformán. Amerika felfedezése után a nyugati part fejlődött(kivéve Spanyolo. és port.), utána következett E-Itália, utána a német római bir. keleti része, utána D-Itália, és csak utána kelet-közép európa(Mo., Lengyelo.). Az oroszok pedig még inkább elmaradottak voltak. Igaz, Nagy Péter cár az 1700-as évek elején megcsinálta a westernisationt, ami a játékban is benne van. A valóságban sokkal több tech group létezett mint a játékban. Tudomásul kell venni, hogy Magyarország igen is keleti teches. Akár a korabeli termelési módszereket nézzük, akár a hadsereget(a magyaroknak könnyűlovasságuk volt,míg a nyugatiaknak reguláris gyalogosaik), akár a társadalmi berendezkedést(Mo.-n 1848-ig jobbágyság volt,ny-eur. ekkor már nem is emlékezett arra, h mi az a jobbágyság). De nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez csak a XVI-XVII században vált érzékelhetővé. A játékban is évszázadoknak kell eltelnie, hogy nyilvánvalóvá váljon a különbség.

Mátyás kezdetben huszitákat fogadott fel, de a husziták száma az idővel nyilván csökkent. A legnagyobb részét az 1480-as években német zsoldosok adták.
  • Lysandus
    Inkább cseh. A huszita felkelés után váltak szabadon igazolhatóvá.

A magyarok keleti tech goupba sorolását sokan nem értik. Volt magyar westernization, de a történészek egyetértenek abban, hogy ezt még Szent István hajtotta végre. Ő az állam- és hadseregszervezésben is átvette a nyugati módszereket már az ezredforduló környékén.