11580
Europa Universalis III
  • kissssss
    event? akkor ez nem háború. mielőtt le okézod nézd meg hogy milyen mínuszokat kapsz. én még ilyennel nem találkoztam ez talán DW újítás?
  • Hegi90
    Na ezt találtam, ez egész jónak tűnik - érdemes végignézni az egészet. Angol tudás szükséges.

• Hegi90
    Még olyan taktikára gondoltam, hogy a játék elején megpróbálom berusholni valamelyik kisebb, de értékesebb országot, pl Bohemiat, olasz államok egyikét... Ki kell próbálni :P
  • Hegi90
    Én is pont ugyanígy vagyok (nincs vizsgaidőszak), és tegnap próbáltam meg Magyarországgal. A pénz kérdést én se tudom, hogy kellene megoldani, de ez szinte minden országnál így van sajnos... Ahhoz, hogy ne támadjanak be az Európai országok, én azt szoktam csinálni, hogy jó előre ápolom velük a kapcsolatokat. Adok és kérek military accesst szinte mindenhova, házasságkötések, oszd meg és uralkodj módszerek.

Sajnos ez a törökök meg a tatárok ellen nem véd meg...
  • Petiii94
    Nekem nem megy a cset :(
  • Petiii94
    Már sokszor írtam ,de senki nem foglalkozott vele ...Akinek van kedve szíveen játszanék valakivel multiplayerben akármelyik nap délután és hétvégén bármikor.Jó lenne ha egy 4en összejönénk.Nagyon jó hangulata van egy ilyen csoportos multizásnak.Párszor már volt benne részem :) Nah valaki???
  • kissssss
    "túl vagyok a vizsgaidőszakon (jobban mondva túléltem),"

gratulálok szintet léptél, és bónuszként +15% nőt a túlélő képességed.
  • Andorjan
    "Heeelóó.
    túl vagyok a vizsgaidőszakon (jobban mondva túléltem), szóval most egy csomó időm van, így tegnap neki is ugrottam Magyarországgal.
    Nos, korábban azt állítottam, hogy Magyarországgal könnyű. Ez számomra igaz is volt, mert azokban a játékaimban előfordult 1-1 csít (hogy miért, az most teljesen mindegy, elhatároztam, hogy többet nem), de azt nem gondoltam volna, hogy annyival könnyebb lesz tőle a játék. Hát tévedtem, mert rájöttem, hogy azok nélkül irtó láma vagyok, mert:
    Az aranyhordát képtelen vagyok visszaverni összesen 30K-val
    Ha sikerül is kihúznom egy darabig úgy-ahogy, akkor betámad egyszerre Lengyelország, Ausztria és Bohémia, +csatlósok, aminek az a következménye, hogy ezernégyszázhuszonakárhányra eléggé csonka az ország.
    Többször is megpróbáltam, de ha Bohémiával kötök szövetséget, akkor Ausztria + Lengyelország nyomja le Bohémiát, vagy ha nem, akkor egy idő után Bohémia mindenképpen betámad. Aztán meg ha a sógor lesz a császár, akkor meg leshetem a cseh szövetséget"

Ezt tegnap írtam, de mikor idáig eljutottam, inkább elmentettem a szöveget, és kezdtem egy új játékot.
    Az volt a gond, hogy a fent leírt okok miatt nem tudtam milyen ez az infláció, ezért igyekeztem úgy állítgatni a csúszkát, hogy ne növekedjen. Emiatt volt kb ÉVI 10-20 aranyam. Az új játékomban hagytam, hadd menjen, szereztem pár vazullust és tádámm 17ről viszonylag gyorsan csökken szép bevétel mellett 1450-ben.
    Közben találtam egy (szerintem) bugot:
    Vazullussá tettem Moldaviát, aztán természetesen szövetség és most ő választ el az aranyhordától. Azóta ötévente jön az event, hogy a horda betámadott, de meg sem jelenik a háborút jelző pajzs, máris béke van, meg Moldaviával is ugyanígy van.
    Legújabb patch fent van, amúgy. Ez szerintetek is bug? Mert nem tudok rá logikus magyarázatot.
  • SzQk
    Koszi!
  • Pityuládé
    Amgy kezdik kiadni az EU-hoz a grafikai DLC-ket. Faszaaa..
  • caoladder
    Nem, az is jól be van állítva, viszont a skandinávok ellen párszor pont fordítva történt én vesztettem alig és ők sokat.
  • Kari91
    Esetleg az lehet még, hogy nem állítottad be a Domestic Panel->Military Tab-on az egységeidet(tehát ott még mindig a régieket toborzod).
  • realcsabi
    Csak szállítóhajóba lehet rakni szárazföldi egységeket, 1 hajóba 1 egység fér be. a Flottának nem kikötőben kell lennie, hanem a tengerparttal rendelkező tartományoddal határos nyílt vízen. Tehát mondjuk egy 30 hajóból álló flottában, amelyik csak 10 szállítóhajóval rendelkezik, maximum 10000 katona fér be.
  • SzQk
    Valaki elmondaná, hogy hogy kell berakni a katonákat a hajóba? Tudom melyikkel lehet, mert kiírja, de akár a kikötőben van, akár máshol, akárhogy kattintgathatok rá az egységgel, semmiért se akarja berakni.
  • pecaboy
    Szerintem csak cavalryt sose használj, mert mínuszt kap a gyalogság+tüzérség hiánya miatt. Asszem maximum 50% lovas lehet mínuszok nélkül egy seregben (bár ez néptől is változhat, nem tudom). Sereg-sereg csatákhoz én rendszerint 6k gyalogost és 4k lovast használok, illetve ennek a többszöröseit, ugyanígy 6:4 arányban. Tüzérséget ezeknél sose vetek be, mert lassítja a csapataimat és nem is valami erős. Később lehet csökkenteni a lovasok számát, de 4 ezret minden seregben érdemes meghagyni a flanking bónusz miatt.

A játék vége felé, komoly ellenfél híján és az erős nyugati gyalogságom miatt én már csak gyalogokat gyártok, mert így egy rohamra beveszek akármilyen erődöt (az ellenfeleknek max. 2. szintű erődei vannak a játékomban :P ).

Tüzérséget én inkább csak a második vonalban használnék (ha lenne rá szükségem): a fő seregek tüzérség nélkül és az összes lovassággal üldözik az ellent, betartva a max. 50% lovasság szabályát; a második vonal tüzérsége és gyalogsága meg elbánik a hátramaradt erődökkel, azaz elfoglalja a tartományokat, rohammal vagy anélkül.
  • pecaboy
    A morál, a csapatok minősége (nézd meg az egységeit bal oldalt lent csata közben és hasonlítsd össze a sajátjaiddal) és a parancsnokok lehetnek problémaforrások, más ötletem nincs.
  • caoladder
    Írnak egy ilyet a paradox fórumán:

Very early game: 10k CAV
    Early game: 4k CAV, 6k INF
    Early mid game: 4k CAV, 10k INF
    Mid game: 2k CAV, 10k INF, 10k ART and 4k CAV, 16k INF
    Late mid game: 2k CAV, 12k INF, 12k ART and 4k CAV, 20k INF
    Early late game: 2k CAV, 15k INF, 15k ART
    Late game: 2k CAV, 18k INF, 18k ART
    Very late game: 2k CAV, 25k INF, 25k ART and 4k CAV, 50k ART

Igazából akárhogy próbálkozom, bármilyen összeállítással hihetetlen menyniséget vesztek. Kipróbáltam 2k CAV, 18k INF, 18k ART seregkombinációt egy 25ezres ellen. Gyarkolatilag elvesztettem a teljes seregem (36ezret), míg ő a 25k-ból 2500at bukott :D

Egyszerűen nevetséges (ekkor a war exhasutionja már 14 volt, míg nekem 1.25..)
  • Pityuládé
    "Never start a land war on Russia"
  • caoladder
    Hello!

Lassan be is fejezem az első komolyabb játékomat de újabb akadályba ütköztem. 1730-ban vagyok és az oroszok a célpont, de egyszerűen képtelen vagyok legyőzni őket, mert szimplán ledarálnak, annak ellenére, hogy

-44es Landen vagyok, ők 40en. 1:0 ide
    -Mivel ők jönnek az én területemre a bazi nagy seregeikkel nekik nő az attrition én ott Poltavában jól elvagyok akár 50000es sereggel is attritioon nélkül. Szóval pár perccel a háború kezdés után war exhasution 2 vs 9. 2:0 ide.
    -én védekezem, nekem van bónuszom. 3:0 ide
    -nagyobb seregem van, kb 150000 áll csak a határokon és mögöttük még sok. Összesen 300k (nekik 200k) 4:0 ide
    -HRE vagyok, Papal controller vagyok, prestige 80, infamy: 0
    és:
    -egyszer már lehúztam őket miután rendesen háborúba kerültek skandináviával, 8 terület az enyém lett, gyakorolatilag elfolgaltam minden városukat (ez csak azért is :D )

Gyakrolatilag belém jönnek egy 35000es sereggel az én Poltavámban nyugodtan pihengető 50000-es drágáimba és én vesztek 30-40 ezret, ők meg 8-9et mondjuk. Érthetetlen számomra, pár megnyert (na de milyen áron..) casta után összesen vesztenek ők mondjuk 25ezret míg én 150et és így a határon ácsingózó teljes seregemnek annyi.

A kérdésem egyszerű: miért? :)

köszi előre is :)
  • Pityuládé
    http://www.gamersgate.com/DD-EU3WEST/europa-universalis-iii-western-anno-domini-1400-sprite-pack

WTF?!
  • hbence94
    Nem rég kérdeztem ezt:
    ,,Kezdtem egyet Brunei-el és elég jól állok vele. Szeretném folytatni a victoria 2-vel, de az 1836-ban kezdődik, az eu3 ugye 15 évvel korábban fejeződik be. Ezt a converter átugorja vagy át kell állítani az eu3-nál?
    És ha át kell állítani akkor azt hol kell, mert sehol sem találom?"

• JLH Fans
    Valaki kérdezte úgy 1 héttel ezelőtt, hogy foglalhatná el csak a fővárost, és adhatná vissza a többi területet az eredeti tulajnak, aszem Portugália kapcsán. A többi módszert leírtátok, de van 1 olyan is még (tudom az időbe telik) hogy 1 területen hagyni kell győzni a felkelést, és igy megalakul 1 régiós államként.
    Ráadásul mivel a gép csítel mint állat, a többi fővároson kívüli területét 10-15 év elteltével egyre jobb pénzért (a pápai állmnak én 3 területét is anno 3-400 dukátokért adtam el darabját de próbálkoztam máshol is, ha eredeti területről van szó, akkor a gép mindig adna 100-500 at érte egy idő után. (ne kérdezéétek, honnan van/lesz annyi pénze:D)
  • realcsabi
    Ezek után már én is kérdőre vonom hogy minek eröltetem a dolgot.

De az alapkoncepció az volt, hogy erőszakkal elfoglalni őket macerás, mert nincs ellenük semmilyen casus bellim az azonos vallás miatt, és így az infamyt nagyon csúnyán megnöveli, illetve alsóhangon 4-5 háború kellene a teljes annektáláshoz, mert elég nagy méretű jószág ez az Egyiptom. És mit ne mondjak, egyelőre még hiszek abban hogy ha mindent jól csinálok sikerülhet a world domination, és ehhez kicsit útban vannak a mamelukok. :)
    Ja, és mivel egy háború nem lenne elég, sőt akár 30-40 évig is elhúzódhat a dolog (vegyük figyelembe, hogy nem vagyok veterán játékos), addig meg nem szeretnék plusz egy nagy ellenséget az eddig békés határszélen. A perszonálunió pedig nagyon nem jött be. Még a 4 régiós Najd is röhög rajtam, 40 év alatt meg se fontolták a békés egyesülést. Mit várok akkor a több tucatnyi régiós Egyiptomtól... :)

Na mindegy, egy másik fronton a lengyelek a vazallusaim lettek, északon most a porosz-cseh-litván szövetségnek állok a tyúkszemén. Európában egy percig sincs béke, nem érek rá egyiptomra. :)
  • JLH Fans
    Nem értem tényleg, mit szívózol szerencsétlen Vizipók-Egyipókkal:)
    Van ott kb 2értékes terület Kairo meg Alexandria és csók, ill Aleppo meg Damascus meg Jerusalem vagy mi még haszálható, de a többi csak hátráltat, nagy foshalmaz az egész, minek az neked?
    Ha meg annyira kell, tényleg rég lerohanhattad volna őket, és még pénzt ölsz beléjük, mikor a golyót se biztos hogy érdemes pazarolni rájuk:P
    Ha mondjuk a francia trónról lenne szó az más, na de Egyiptom...

• kissssss
    minél nagyobb az ország annál nehezebb megörökölni ennyire egyszerű.
  • realcsabi
    Ja igen, prestige 97, infamy 14. Nem kevés, dehát bőven határértéken belül vagyok.
  • realcsabi
    Néha úgy érzem direkt szivat ez a játék. :)))

Több mint 50 éve perszonálunióban vagyok a mamelukokkal. Ezalatt 3 uralkodóm meghalt, és hiába írta mindvégig a mameluk panelen, hogy "inherited by ottomans", nem történt semmi. Mivel eltelt 50 év, megnyílt egy olyan opció, hogy "integrate" tehát hogy nyomatékosan kérjem őket hogy legyenek a birodalmam része. Ezt is megjátszottam, nem történt semmi, illetve de, 50 egységet süllyedt a viszonyunk. Hiába volt 50 évig 200-on, hiába tagadták meg háromszor az inheritet, hiába küldtem nekik hadi segélyt 10 éven keresztül, egyszerűen nem hajlanak. Szerintetek menthető még az ügy háború nélkül? 1526-ot írunk, keletre még 1 cm-t sem terjeszkedtem, pedig India a kitűzött cél. Újabban ismét 10 felett van folyamatosan a war exhaustion, pedig odafigyelek, tehát nem szeretnék háborút Egyiptommal. Pláne nem azok után, amennyi dukátot invesztáltam a békés egyesülés tervébe. De ezek?! :)
  • JLH Fans
    Persze, perszonálunió, de hát addig évtizedekig semmit se tudsz csinálni, mert alárendelt fél lettem volna, szóval köszöntem szépen, de nem éltem a lehetőséggel:)
    Amúgy meg már olyan 200 éve nem volt 50 alatt a presztizsem akkor, de amúgy szinte mindig 75-100 között mozgott.
  • Kari91
    Biztos alacsony volt a presztízsed. Egyébként meg, nem hiszem, hogy megörökölte volna, max csak perszonálunióba kerültél volna, de az is lehet, hogy csak ua. a dinasztia adta volna az uralkodóitokat.

Én még nem láttam olyan örökösödési háborút, ahol megörökölte volna bárki is a szóban forgó államot.
  • JLH Fans
    Jaja, de a jó viszony nem árt azért:)
    Meg arra figyelj, hogy ugyanúgy arra is van esély, hogy ő örökli a te trónód, Bizáncnál is ez okozta a néhány visszatöltésemből az egyiket, hogy a 2régiós Ukrajna és az 1 régiós Horvátország csapott össze az uralkodóm halála után , hogy melyik örökölje a 200 régiós bizánci birodalmat, azt hittem sírok a röhögéstől :D:D:D
  • caoladder
    Még nem kerültem a játékban perszonál-unióba senkivel, így nem tudok sokat róla. Ha Royal Marriage-m van egy országgal akkor mindig amikor meghal az uralkodója van egy kis esélyem hogy én öröklöm a trónt? Hogyan működik ez itt?

Köszi előre is!
  • realcsabi
    Sajnos nem fogom megtudni hogy működne-e, mert amíg tartott a tűzszünet, Kasztília lenyomta a védtelen portugálokat, mint a bélyeget. Van tehát 2 portugál területem, amiknek semmi hasznát nem veszem, csak ürügy lesz hogy Kaszília megtámadjon. Már most tudom hogy végsősoron a spanyoloké lesz, szóval eléggé elszúrtam, mert pocsékoltam az időmet, és a fáradalmaimért cserébe Kasztília erősödött meg. Belefutottam. :)
  • pecaboy
    Nekem sincs ötletem, működhet-e...

Viszont nagyobb országnál érdemes lehet kipróbálni megfelelő tartományfoglalásokkal a főváros teljes elszigetelését és az összes többi terület különválasztását, így lehet, hogy a gép arrébb rakja a fővárosát oda, ahol sok tartománya van. Persze ez korántsem biztos módszer, meg gondolom a gépi országnak is kell pénz hozzá, de tény az, hogy az AI is szokta néha változtatgatni a fővárosait.

Ha a játékodban Portugália elég sok gyarmatot szerzett, megpróbálhatsz minden európai területet elfoglalni, kivéve a fővárost, és hátha átrakja az Új Világba a fővárosát. Utána elfoglalhatod Lisszabont is, és ha a többi terület nem kell, eladhatod másoknak.

Vagy egyszerűen annektálod és eladod a fölösleges területeit másnak. Vagy az, amit Andorjan írt.

Amúgy elég nagy hülyeség sztem, hogy nem lehet fővárost elfoglalni... Logikusabb lenne, ha mondjuk 2x vagy 3x warscore-ért lehetne elfoglalni. Buda is többször került úgy idegen kézbe, hogy az ország megmaradt, ugyanígy Bécset is elfoglalta és csatolta Mátyás, satöbbi, szóval erre történelmi példák is vannak.
  • Andorjan
    Nem tudom, hogy amit leírtál, működne-e, de ha nem, esetleg megpróbálhatnád ezt:
    annektálod a portugálokat, majd a fővárost eladod vmi gyengébb országnak. aztán portugália elengedése vazullusként, és a főváros elfoglalása a az új tulajdonostól.
    Tapasztaltam én is, hogy 1 területet nem olyan könnyű eladni akár 0 aranyért is, de valaki csak megveszi :D
    Másrészt pedig valaki írta már itt, hogy minél régebb óta tiéd a terület, annál könnyebben veszik meg.
    Minden esetre sok sikert!
  • realcsabi
    Nálam a következő volt a sorrend:

1. military drill
    2. national bank
    3. bureucracy
    4. espionage (muszáj volt, mert az idea nélkül nem kaptam volna kémeket egyáltalán, pedig nagyon hasznosak)
    5. patron of the arts
    eddig jutottam el. :)

a magyarok esetében szerintem nem olyan nehéz ideákat választani, a naval és az exploration típusú ideák ugye alapból kiesnek (a játék első harmadában mindenképp), a maradék típusok közül így könnyebb összeállítani a megfelelő kombinációt.

Más:
    egész jól haladok a törökökkel, de van egy újabb szituáció, amit meg kellene oldanom valahogy. volt egy kis csetepaté a portugálokkal, amit nem is akartam, de ha már úgy alakult, kihasználnám a lehetőséget. Tehát egy háborún vagyunk túl ami a portugál területen zajlott, nekik maradt 4 tartomány, én szereztem kettőt. A legértékesebb természetesen Lisszabon, ami egyben a fővárosuk is, COT-tal, 140ezres lakosságal, és ami a legfontosabb, tengerparttal, ami ugródeszka lehet Amerika felé. Nos Lisszabont szeretném tehát megszerezni (a többit nem), amit a következőképpen tennék, és a kérdésem egyben az lenne, hogy működőképes lenne-e a taktika.
    1. egy második háborúban teljes portugáliát annektálnám
    2. national focus lisszabonban, promote cultural unity
    3. Portugália vazallussá tétele
    Tehát ha így teszek, akkor Lisszabont megtarthatom, vagy visszakerül a portugálokhoz amikor lecsatolom a területeiket a sajátomról? ÉS ha az utóbbi, akkor van rá valamilyen mód, hogy csak a fővárost szerezhessem meg? a többi csak teher lenne, illetve én is csak úgy tudnám védeni Lisszabont Kasztíliától, ha lenne egy ütközőállam Lisszabon és a spanyolok között.
  • caoladder
    Magyarokkal milyen idea-kat érdemes felvenni szerintetek?
    Ez az első komolyabb játékom, egyelőre Military Drill és National Conscripts van meg.
    1550-ben vagyok, HRE császár, és a gyarmatosítás egyelőre kizárt, szóval azzal kapcsolatban inkább hanyagolom.

Vazallussá tettem 5 HRE választót majd megválasztottak 1530 körül.. Na most másik kérdés: mi történik ha elkezdem szépen sorjában benyelni a HRE választóállamokat?
  • Kari91
    Vki szokott multizni közületek? Hétfőre megbeszélhetnénk vmit.
  • kissssss
    az egész új világ meghódításának a titka az hogy nem darálod be elsőre az indiánokat aztékokat és majákat hanem elsőnek csak meg adóztatod őket egy háború alkalmával, majáknál pl: most a portugál játékom alatt kitudtam szedni belőlük 2250 dukátot aztékoktól és zapotékoktól pedig 300 és 275 dukátot szedtem el, de ott van még dél Afrikánál mutapa törzs is ö tőlük van hogy 4000 dukátot is ki tudtam csavarni szóval hogy is mondjam... nagyon is megéri gyarmatosítani és hódítani az új világ felé. :-)

De ha már gyarmatosításnál tartunk akkor először a Karib-tenger szigeteit kell gyarmatosítani a legtöbb 5 és 6 bassetax-al kezd, ha kész az egyik kolóniád és van 2 magisztered és egy minimum 7 adminisztrációs képességű uralkodód akkor máris nyomhatod rá a gyarmatra a több adó decision-t vagy a penal colony(i?)decision-t.
    (a penal-t viszont a kolónia befejezése előtt kell)

"hogy az északi és déli partvidékek zömét lefedjem, ezáltal elvágva más nemzetektől a belső részeket."

ez egy nagyon jó taktika... csak arra ügyelj hogy az először felfedezett partvidéket kezd el gyarmatosítani mert a felfedezés híre előbb vagy utóbb de a többi nemzetet is eléri és bizony nem lesznek restek el szedni az orrod elöl a saját kezűleg felfedezett területet.
  • Swarczi
    Lehet trükközök akkor a fővárossal, mert az az egy, amihez nem igazán szoktam nyúlni... Most hogy belegondolok majd' minden játékomnál a portugálok bedarálták Shawnee-t meg Cherokee-t, majd áttették fővárosukat oda. Lehet meg kéne játszanom(akkor legalább a tengerentúli provinciák száma is csökkenne, és nem kéne évente hajóra költeni. Habár most itt a Witcher 2, szal elég soká lesz befejezve ez a játék :D
  • pecaboy
    :)
    Vijayanagar for Vijayanagarians!