Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

a jelenlegi küldetések is elég bénák.
a múltkori amit léptettem , szokásos választófejedelem meggyõzése.
+200as viszonyom volt vele , egy szövetségben voltunk , házasság és még mindig magára szavazott inkább.
na mondom bameg.<#wilting> cancel , -5 prestige

mostani: Terület foglalás Ausztriától 25% infamy büntiért cserébe.
a gond ezzel az , hogy így is pont a határán vagyok annak , hogy nekem ugorjon a fél világ , ugyhogy a 25% is túl sok.

de 20 év múlva már legalább el tudnék foglalni egy tartományt.😄
ilyen missionnal még nem találkoztam , uralkodom meg nincs is jelenleg.😄
Vagy másik taktika: odarakod a sajátodat egy másik ország viszonylag gyenge cot-je mellé, a határ közelébe, mert akkor "elszívja" a másik cot provinciáit, és az a végén összeomlik, a tied meg megmarad 😊

Mondjuk ilyenkor valszeg egyszerûbb szimplán elfoglalni.
Lényeg, hogy minél távolabb legyen a többi cot-tól, és a közelében lévõ cot-k jó pénzesek legyenek, mert azokból fog "szakítani". Szóval egy kis vagy közepes országba általában nem éri meg 2 vagy több cot-t csinálni.
Már késõ:S létrehoztam a Kárpátokban, de bejött mert tényleg jó nagy részeket leszakítottam, nem egy Velence az igaz, de hoz pénzt azért😊...Majd akkor csinálok tengerpartra is egyet😄
Ugyan, az uralkodó diplo skillje meg 1-2 mission majd lecsökkenti gyorsan😊
ja , a kezdéskor váró 15ezres lázadó sereget és a nrcs.-tól kapott folyamatos stability hiteket el is felejtettem.<#nevetes1>
Solten
Nem, franko de par screenshot feldobna az egeszet.

Saor Alba

Gondoltam , ha már mindenki Bizánccal nyomul akkor kezdek egy játékot én is , csak épp a másik oldalról fogok hozzá a (Nyugat)Római birodalom feltámasztásához.
Így a választott , Milánó.
Legszembetûnõbb változás a környéken Svájc , eddig csak 2 tartományból állt , új kiegben feldarabolták vagy 6-7 részre.

A szövetségesek Bohémia / Magyarország rögtön belerángattak valami távoli csörtébe , amit aztán a bõrömön érezhettem nemsoká Velence-Ausztria-Pápai Állam hadbelépésével.
A Pápai Államot és Velencét is sikerült térdre kényszeríteni , de az érdekeim másodlagosnak bizonyultak a tárgyalóasztal mellett , így egy kis hadisarc bezsebelése után kiugrottam a háborúból.

Ami szimpatikus volt , hogy mind a magyarok , csehek de még a nem szövetséges , ám velem egy oldalon harcoló Burgundiak is küldtek egy kis hadi segélyt a háború alatt.<#nevetes1>

Ott álltam tehát harcedzett sereggel , de elcsatolt tartományok nélkül.
Míg nem egy szemfüles CB folytán , csak sikerült konfliktust provokálnom a félszigeten , a kiszemelt áldozat a Nápolyi Királyság.
A szövetséges Aragóniát egy elhúzódó adok-kapok után sikerült különbékére kényszeríteni , Nápoly és a vele perszonálunióban lévõ Provence azonban már nem kerülhette el a kapitulációt.
Elcsatolva a Nápolyi Királyság majd egésze beleértve az elõtte megszerzett Pápai tartományokat.

És itt állok most , infamy az egekben (~28 környéke) és évi egy tizeddel!! csökken.
Ráadásul az uralkodó halálával a nyakamba kaptam a régens tanácsot is .
280 év alatt le is csökenne az infamym , igaz a játék is szép lassan véget érne.<#idiota>
Folyt köv...

II. Manuel császár eltávozta után a trónt egy új ember a felnõtt korát elért Ioaness császár vette fel...Amikor elvette hatalmát megesküdözött, hogy leszámol végleg még életében a birodalom ellenségeivel. Ez alatt õ az olaszokat és a törököket értette...Helyzete kissé ingatag volt fõleg a fõvárosban, mert apja tanácsadói még nem tudták eldönteni, hogy mennyire tehetséges a fiú az uralkodáshoz...De nagyon hamar kiderült, hogy a hadsereghez és a gazdasághoz nagyon ért, de a diplomáciához már nem annyira.

Uralkodása elsõ hónapja után neki látott egy új terv kidolgozásához a török birodalom vesztébe rohanásának elõkészítéséhez. Mi alatt a tervet elég részletesen kigondolta a Török Birodalom it add Isten bomlásnak indult. Anatólia földjén hatalmas felkelés sorozat indult meg, melyet a török nem tudott megtörni és csak a saját kardjába dõlt. Egyedül csak a Bolgár területeket, Edirnét és Bythynia és Bursa tartományokat tudta megtartani...Az új császár elérkezettnek látta az idõt, hogy egy 10.000 fõs keresztes haderõt küldjön Makedónia tartományba Thomas Toaloigos(én😄)vezetésével. Mögötte egy 3.000 fõs albán segédhadtesttel...A császár ezalatt kémeket küldött a bolgárok lakta területekre, hogy keressenek kapcsolatot a Szabad Bolgár Mozgalommal és annak vezetõivel. Egy Greisztosz nevû kém kapcsolatba lépett a SZBM vezetõivel akik megígérték, ha segítenek nekik a szabadságharcban örömmel csatlakoznak a birodalomhoz a török birodalom ellenében...2 hétig tartó tárgyalássorozat után az SZBM általános népfelkelést hirdetett. Összesen 15-20.000 bolgár hazafi csatlakozott Bulgária szerte a felkeléshez. A felkelés kirobbanása mögött a török a bizánciakra gyanakodott ezért hadat üzent nekünk. A bolgárok legyõzték a 9.000 fõs török-bolgár hadtestet 3 hét leforgása alatt. A fõvárosban tartózkodó másik 8.000 fõs sereg megindult Bythinia tartomány elfoglalására...A tartomány 2 hónap fanatikus védekezés után komoly véráldozatok árán megadták magukat...A törökkel békét kötött a császár Bythinia tartomány átadásának fejében...A bolgárok csalódottak voltak, mert a beígért bizánci segítség elmaradt vagy túl kevésnek gondolták...A bolgárok megosztottak voltak egymás között, hogy most csatlakozzanak a birodalomhoz vagy inkább saját királyságot alakítsanak...(1427 tavasza.)

Folyt köv. 😊

Nem kutakodtam nagyon mélyen de az in nomine kiegészítõben ezeket a bonuszokat adja a meghódítása:

Judea and Mekka, giving you 2 Prestige/year and 1 missionary/year.

Ez kidásonként eltérhet.
National focus a környékre, és "promote cultural unity" decision minden Transylvania-core provinciára.
Dehogy lépem túl a manpower limitet, lehetne vagy 60 ezres seregem😊

Amúgy miért gond, hogy egy terület messze van? A flottám ottvan kb hamarabb, mint a sereg a szomszédos tartományba hogy odaérne.

És igen, természetesen békeidõben a sereg 50% os maintanceen van, lejebb szvsz nem érdemes húzni a lázadások miatt.

Amúgy meg az a baj (hogy a nõk vagy csúnyák vagy szépek és buták😄) hogy eszük ágában sincs megtámadni a nyugatiaknak, akkora béke van már jópár éve, hogy ihajj csuhaj,és jódarabig az infamy miatt még az is lesz. Jó uralkodó: hát ilyen minden szökõévben szokott Bizáncban elõfordulni sajnos, egy 6-6-5 ösnek már örülnöm kell, mint majom a farkának😊
A lázadók száma tudtommal a provincia összes (vagy csak adó?) bevételétõl függ. Az meg, hogy milyen csapatok, az attól függ, milyen csapatot tudsz ott építeni egyébként.
Hozzátenném, hogy lehetõleg tengerpartra kell építeni. Magyarokkal játszva pl. Raguza elfoglalása és core-osodása után az ideális hely.
A másik: Ha nincs érintkezõ felület, a háborúban nincs war exhaustid növekedés, így ha megtámadnak a nyugatiak, akkor az neked jó, mert kivethetsz hadi adót, ami jó esetben nem növeli az exhaustidot, mert ha jó az uralkodód, akkor kb kiegyenlíti, vagy legalábbis nagyon picit növeli. Így jól megszedheted magad 1 "háború" alatt.
Hát, sztem a gond itt az, hogy olyan területeket is elfoglaltál, amik értékesek ugyan, de messze vannak, nehezen védhetõk és nagy infamy-t generálnak és más nagyhatalmak érdekszférájában van. A helyedben inkább mondjuk Magyarország fele terjeszkednék, vagy ha megvan, akkor jöhetnek a kevésbé értékes keleti területek, ahol nagyon nincs ellenfelem. Ha nyugaton nem lettél volna ennyire agresszív, talán kevésbé basztatnának a nyugatiak, vagy ha basztatnak is, kevesebb az érintkezõ felület, aminek az a lényege, hogy nem kell akkora hadsereg békeidõben, több pénz stb. A másik: lehet hülye kérdés, de leszoktad húzni békében a land manitance-t? Sztem sokat számít bevételeknél, fõleg ha túlléped a land limitet.
Egész szép birodalom alatt értendõ:

Balkánon a core provinciák+ Kisázsia core provinciák 90% a + teljes égei szigetvilág+ Málta+ Szicilia+ Dél és közép Olaszország (olyan 10 provincia 5 egyetemmel) +Alexandria +Aleppo, szerintem ez nem rossz, vagy igen?

Legalábbis az olasz területekre, meg Alexandriára sokmindent mondhatsz, csak azt nem, hogy nem fejlettek, és mégis... Már 31,4% az infláció, és évente kb 0.05% al nõ.
Az mit jelent hogy "egész szép kis birodalmam van"? ha kevesled a bevételt, az valószínûleg azért van, mert fejletlenek/értéktelenek a területeid. Én ezért szoktam inkább várni és erõsödni kisebb területen kisebb sereggel, mint meghódítani értéktelenebb területeket, amit nehéz is megtartani és nem is tejel olyan jól. Én pl figyelni szoktam arra is hogy jól védhetõek legyenek a lehetõ legkevesebb ember által + azért érjen is valamit a terület. Pl Bizánccal sokáig leszartam a mameluk területeket, mert azok rohadtul nem tejelnek, és inkább a törökökre összpontosítottam. Értve ez alatt, hogyha kitört egy háború mondjuk a mamelukokkal, vagy egyéb nemzettel, nem követeltem tõlük, max pénzt, hogy még infamy-t se kapjak, és maradjon meg a "jó viszony", arra az esetre, ha a z igazi ellenfelem ellen fordulok. Bár lehet hardon komplikáltabb a dolog. Normálon nem túl nehéz a dolog. Lehet nekem is ki kéne próbálnom 1x a hardot, de igazából ezeken annyira nem agyaltam, mindig csak kijelölöm az országot és play, nem tökölök a beállításokkal😊
Ja, amúgy nem tudom, ti ezt hogyan szoktátok kezelni, és csak a nehéz fokozat-e az oka, vagy mi, de hiába van 1480 ban Bizánccal egész szép kis birodalmam ,(vért izzadtam érte mondjuk és igen durva kihívás volt) amire álmomban sem számitottam az elején eddigre, csak 30-40 évvel késõbb, (bár még mindig nem enyém teljes Kisázsia amit viszont szerettem volna elfoglalni és az olasz birtokok se fognak bõvülni jópár évtizedig)
de egész egyszerûen LEHETETLEN inflációt csökkenteni.

SÕt, még pár századdal növekszik is évente, mivel olyan 140 et kapok év végén, és egyszerûe NEM TUDOM még lejebb húzni 0 ra azt a kib. nyomtatás csúszkát, mert akkor anyagi csõd lenne, így is olyan -8 a havi "bevételem".
1 szó mint száz, még egy rohadt épületet nem tudtam csinálni, de a 40 ezres sereg és 40 hajó se nagyon fog bõvülni mostanában, mert 50-60 dukát kiadása is (pl meghal 1 hadvezérem) olyan, mintha a fogamar húznák 😞
Jah, nekünk úgy 900 ezer, hogy beledöglött kb az adóztatásba az ország, nem véletlen, hogy Mátyás után és elõtt a 200.000 et sem nagyon sikerült átlépni.
Ebben van valami, Horvátországgal lehetne ugyanezt tenni inkább Erdély helyett, de ez már ki lett tárgyalva a topikban ugye😊
szerintem ezen a problémán leginkább úgy lehetne segíteni, hogy több provinciára osztjuk magyarországot. Mert az értékek alapvetõen jók (a lakosság megfelel az ÁTLAG lakosságnak az adott területen; nagyjából azt a cikket termelik az adott terüelten, ami be van rakva) csak kevés provinciára leosztva vannak átlagos értékek. Ez azt eredményezi, hogy Magyarország kevésbé hû gazdasági téren a valósághoz, és egyben még is az. Több provincia, több bevétel. Ezenkívül több provinciával lehetne érzékeltetni a nyersanyagok diverzitását, tehát hogy Magyarországon nem csak búza van meg egy rakás fa, hanem van réz, vas, arany, só bár lehet, kitermelése nem olyan jelentõs, mint lehetne és mint a nyugati országokban (ez inkább a rézre és a vasra áll). Apropó, inkább a sót kellene beletenni a játékba, mivel az volt a fõ kereskedelmi cikke Magyarországnak. Sokkal jelentõsebb mint az arany. A gond ezzel megint az, hogy a korban hol a pápa kezében volt, hol egy fõúr kezében, hol pedig zálogban valamelyik bankház vagy ország tulajdonában a só monopólium.
Köszönöm a segítséget és az észrevételeket, amint tudok, jelentkezek a fejleményekkel 😊
(és 1-2 kérdésre továbbra is várom a választ 😊 )

Úgy élj, hogy Te legyél virágnak virága.

Biztosan olvastam (mert az utóbbi hónapban folyamatosan olvasom a fórumot), de nem emlékszem, szóval majd este megkeresem.
"A lényeg: Mo-nak a játékban lehetnének jobb gazdasági potenciállal bíró tartományai..." - leginkább ezen a "lehetne"-dolgon lovagolok (vagy lovalok? nem tudom melyik a helyes..), végül is a játéknak ez a lényege.

Annyira nem vagyok otthon, a magyar aranybányák történetében, de nem hinném, hogy az 1500-as évekre kimerültek volna. Lehetséges, hogy egy-két nagyobb arany bánya tellérei kifogytak, de szerintem utána is volt termelés. Ezenkívül, mivel a játékban nincs ezüst, összeadhatod az ezüst bányákat és arany bányákat, révén hogy Európában nem sok hely volt, ahol mind a kettõ elõfordult. Csehországban is inkább csak ezüst bányák voltak, ami Európa fõ ezüstellátójává tette.
Jogos, mert az országnak olyan uralkodója van, akinek még van egy pár egyéb másik országa és nem nagyon van rá "ideje és ereje" hogy most itt komolyabban összefogja a gyeplõt😊Ezenkívül maygarországnak nem az adottságai voltak rosszak, hanem a társadalmi elmaradottság és az állami berendezkedés miatt volt gond. Igen, jól látod, lehet 900k-t is kisajtolni. De mint mondottam, az a hadiadóval meg minden egyéb körülmény miatt van, tehát nem átlagos bevétel. A lényeg: Mo-nak a játékban lehetnének jobb gazdasági potenciállal bíró tartományai, DE: akkor hozzá kell igazítani a csúszkákat is, oly mód, hogy az egy nagyon decenttralizált, maradi, arisztokrata, földhöz kötött jobbágyság képét adja. Korábban írtam is 1 kommentet, amiben ezt fejtettem ki konkrétabban, hogy szeritnem kb hogy lenne korhû ez.
Ehhez vedd hozzá, hogy ez csak két csúcs érték. Valószínû jó volt a termés, az évben végig hadi adót szedett stb. A lényeg: Velence átlagos bevétele volt 1M forint, Magyarország pedig jól megnyúzva termelt ki ennyit.
Ez egy nagyon jó ötlet! És még csak semmiféle decisiont se kéne írni rá, mert elég, ha az eventet feltételekhez kötöm.
Viszont akkor a játék kezdetén nem 4es decentralizációval kellene kezdeni, mint ahogy az jelenleg van, mert mire benyomhatnám, már szinte 1500-ban járnánk, amikor már lassan ki kellene (?) merülnie a bányáknak. Jogos 1399-ben a 4es decent?

Igen, erre a bekezdésre emlékszem a törikonyvbõl (ott is kb így volt), de a "jóval szerényebb" kifejezés nekem itt nagyon sántít, feltéve, hogy nincs nagyságrendi tévedés. Azért az, hogy velence, egy kereskedelmi nagyhatalom jövedelme 1 millió, nekünk meg 900K, vagy hogy a több mint 2szer nagyobb török bevétele is csak duplája a legjobb évnek, szerintem nem nevezhetõ nagy mértékû eltérésnek. A franciákhoz képest valóban igen szerény, de õk mégis csak egyike a kor leggazdagabb hatalmainak, és egy módosított Magyarországgal sem esnék neki a játék elején. Ha egy országból ki lehet sajtolni 100K helyett 900K-t, akkor ott valószínûleg vannak lehetõségek. (ez utóbbi mondatra helyezném a hangsúlyt)
Aztán lehet, hogy elvakult vagyok meg hasonlók, de szívesen fogadom az elleventéseket.

a legjobb megoldás az lenne, ha national descisions lenne, feltételekhez kötve (legyen centralizált az ország, mondjuk -4, vagy -5); legyen innovatív az ország, mondjuk minimum -2 és legyen az uralkodó administrative skillje legalább 6-os. Ha ez megvan, belehessen nyomni. Benyomod, feljön egy event, vagy alapból a descision negatív hatásaként ezek a lentebb említett debuffok.
diplomatic skill diplo skill * 0.1 = 8-as diplo skillnél 0.8-el csökken az infamy évente.
Itt arról van szó, hogy kurvára nem volt a történelemben külön álló Erdély 1526 (vagy 41') elõtt. Ha gyengíteni akarják mo-t, tessék, tegyék, de ne történelem hamisítással, mert EZ AZ! Ennyi erõvel meg is lehetne fordítani a dolgot, ha egy ország gye4nge akkor csapjunk hozzá egy másikat. Ha a játék olyan lenne, hogy mondjuk az oszmánok gyengék lennének a történelemben eljátszott szerepükhöz képest, akkor sebaj, csapjuk hozzájuk Perzsiát vagy mi?
Hát, ilyesmikre én azt mondom az ellenséges ország vezetõjének, hogy szépöcsém, akarni sokmindent lehet
Az 1 dolog. Csak engem spec nagyon zavar, h 1 békében szabadon akarnak velem engedtetni magyarlakta területet. Számomra rontja a játékélményt

Egy kis felvilágosítás:
"Mátyás trónra kerülésekor a kincstár éves bevétele nem sokkal haladhatta meg a 110-120 ezer forintot. Harminckét éves uralkodása alatt Mátyásnak sikerült elérni, hogy ez a szám a sokszorosára emelkedjen. Az ismert adókivetések átlagát véve alapul illetve a cseh és osztrák tartományok nélkül ez az összeg évi 628 000 forint körül lehetett, a leggazdagabb években 900 000 aranyforintra tehetõ. Ez még így is jóval szerényebb volt, mint a kor nyugati nagyhatalmaié (Velence 1 000 000, az Oszmán Birodalom 1 800 000, a Francia Királyság 4 000 700 forintnyi éves jövedelemmel rendelkezett)."

Forrás Wikipedia. Nos, ez az egyik legcentralizáltabb ciklus, ami a játékban szerepel és a magyar történelemhez kapcsolódik. + Itt a bevételek azért ilyen "magasak" mert Mátyás kurva sûrûn szedett hadi adót ("raise war tax" a játékban).
Ezenkívül: Magyarországnak nem az adottságaival volt a probléma, hanem az állam berendezkedéssel és az elmaradott társadalommal. Tehát inkább az centralisation- decentralisation és egyéb csúszkákat kõ' módosítani.

Korábban pedig nem arról volt szó, hogy Magyarországgal "könnyû" játszani, hanem arról, hogy nem olyan gyászosan szar a helyzet, mint egyesek beállították. Reálishoz közelien van beállítva a játék, de néhol vannak benne hülyeségek (pl kevés jó képességû vezetõ, ami helyel közzel igaz, de nem ennyire, mert igenis voltak tehetséges emberek Magyarországon az állam alkalmazásában, stb.)
igen a diplo skillje gondolom , de ez így elég reménytelenül hangzik.😄
A több választási lehetõség tényleg jó ötlet és az ellensúlyozás is pontosabb így. Amit jelenleg még nemtok, hogy hogyan lehet decisiont írni. Végülis eventtel is meg lehet csinálni, csak kell bele rakni 1 olyan opciót mindenféle hatás nélkül h "késõbb", úgyis be tom állítani, h évente feljöjjön amíg rá nem nyomok, bár ez elég idegesítõ lenne meg "sufnituning" 😄..
Köszönöm!

az arany bánya jövedelem külön income. A bevételeknél megnézheted (ahol vannak a csúszkák is) Tax income, production income, trade income, tariffs és gold income. Egy arany bánya bevétele a lakosságtól függ egyedül. Minél nagyobb, annál többen bányásszák, vagy én nem tom hogy hogy gondolták ezt a fejlesztõk. Gondolom úgy voltak vele, hogyn em írnak erre 1 külön mechanizmust, hogy minden más területen a lakosságtól függ a termelés, az aranybányáktól meg a bánya mérettõl, inkábbl eszarták és alkalmazták az elõbbit. Átlagosan olyan 6-8 gold + jövedelem havonta, amit a csuszkákon el költhetsz.
Az uralkodó vmelyik képessége is csökkenti, 0.1es szorzóval évente 😛
Úgyis azzal kezdem (meg szerintem mindenki) hogy diploannexeli Erdélyt, nem?😊
Hja, vmi ilyesmire gondoltam én is. Bár ezt a lázadó sereget sztem annyira nem kell erõltetni. Mondjuk lehet olyan kihatása a dolognak, hogy a fuggerek megpróbálják a király ellen hangolni a nemességet, de ezzel az a probléma, hogy a korban nem volt ekkora hatalma a pénz világnak, fõleg a nemességre nézve. Szóval ez a revolistik cuccot nem kell, max 1 nagyon minimális mértékben mondjuk +1 vagy 2.
hja igen, meg rakhatsz bele - stability-t is😊 Ezt ki is felejtettem.
szerintem meg pakold meg jól debuffal az event után a játékost. A lázadó sereget ki is nyomhatod, mivel nem hiszem, hogy a történelemben 1 területen konkrétan azért fellázadt volna a lakosság, mert az egyik kiszipolyozót a másik váltja. Ha meg a fuggerekrõl van szó, egyrészt nem hiszem, hogy zsoldosokat állítottak volna - tehát kvázi lázadókat az adott területen - hanem inkább gazdasági szankciókkal próbálták volna térdre kényszeríteni az országot. Nem hiába nem voltak a 14. század után az arany bányák magyar kézben😊Nem voltak az uralkodók sem annyira hülyék, bármennyire is nem értettek a kormányzáshoz. A késõ középkorban az uralkodók igencsak függtek a kölcsönöktõl és sokszor az államcsõdöt elkerülendõ, fizetés helyett bizonyos jogokat adtak. Ausztria pl sok vám jogot adott nekik, bizonyos területek bizonyos bevételeinek jogát, monopóliumokat stb. Ha ezeket megvonták volna a késõbbiekben, valószínûleg beis jelenthetik az államcsõdöt. Ugyan ez a helyzet Magyarországon is. Ha olyan event jön be, hogy államosítod a bányákat, akkor szerintem legyen több választási lehetõség.Egyik, hogyha erõvel államosítod: rohadt nagy debuff a gazdaságra, presztízs nagyon nagy -, és növelheted is az infamy-t jócskán. A másik: pénzért veszed meg: legyen mondjuk 1000-1500 gold, és ne eventnek tedd meg, hanem döntésnek (National Descisions). Így talán némiképp reális a helyzet. További probléma, hogy Magyarországon a bányák azért voltak jelentõsek, és "bõségesek" (mert egyébként annyira nem voltak itt nagy aranybánya hegyek), mivel Európában másutt is nagyon kevés helyen bányásztak aranyat. Magyarország volt az egyik legnagyobb arany exportõr, ez igaz, de nem azért, mert itt rohadt sok arany volt, hanem azért, mert másutt egyáltalán nem volt, vagy alig. Mondhatni kb arra elég, hogy egy országot ellásson valutával. Ez megváltozott, mikor Amerikát gyarmatosították és tonna számra jöttbe az arany. A magyarországi aranybányák jelentõsége is ezáltal csökkent.
ezt nem én írtam , Bizánci játékom több mint egy éve lehetett , még In Nomine alatt.

egy 2 csillagos tanácsadóval is csak egy TIZEDDEL csökken évente az infamym.
úgy látom legujabb kiegben mar nem hasznalhátsz több tanácsadót ugyanarra a területre , ez szopás.<#idiota>
igy most komolyan 280 évet kellene várnom , hogy 0ra csökkenjen?<#mf1>
"0: Nem tudom, bár jómagam NAGYON nem értek egyet ország törlésével, merthogy minek? Ilyen alapon a románok játszanak úgy, hogy Mo-ot törlik?
Nemá." Hát, még amit töriórán tanítottak, az alapján sem értem, hogy Transylvania törlése miért = románellenességgel (a románokkal nincs bajom, csak a nyugati határukkal). Transylvania az nekem Erdély, Erdélyi Fejedelemség, viszont nagyon nincs nálam rendeben az, hogy 1399-ben különálló ország (még ha vazullus is), ezért. Az emlegetett országszakadást meg lehet máshogy is oldani, majd OTT lesz értelme ennek.

Köszönöm az észrevételeket!

hát ezt a bejegyzést most így nem nagyon értettem mivel hogy elég idegesítõ ha valaki nem használ központozást mert így elég nehéz megérteni amit mondani akar fõleg ha nem tudom hogy mivel kapcsolatban mondja és a szóismétlések is sokszor zavaróak és értelmetlenné teszik a szöveget úgyhogy ha lehet írd be újra normálisabban megfogalmazva mert ez így egy kicsit érthetetlen volt számomra😊
én is ilyen párti vagyok. Ez sokszor hátrányomra szolgál, mert inkább ezzel pöcsölök a fontosabb dolgok helyett.
0: Nem tudom, bár jómagam NAGYON nem értek egyet ország törlésével, merthogy minek? Ilyen alapon a románok játszanak úgy, hogy Mo-ot törlik?
Nemá.

1: A haviba egészen biztosan számít, hogy az évibe is számit-e , azt passzolom.

2: SZerintem a 20% az jó, viszont a büntetéseknek tényleg nagyobbaknak kellene lenniük.

3: 1500-1520 ra tenném.

4+: Én is azt írtam, valóban, hogy nagyon nem értek egyet az erõviszonyokba való belenyúlással, ha aranybánya kell, foglalok egyet Ausztriától, aztán csocsi. Ha valaki annyira élvezkedni akar, nyugodtan írja át egész Európa területét Magyaországra, aztán hajrá😊
Nagyjából ugyanannyi értelme van annak is, ha 2X erõsebbé tesszük magunkat, mint valóságban😊

(Vagy annak is,ha mondjuk easyn meg very easyn játszunk mint itt sokan, de mindez persze csak az én magánvéleményem, engem természetesen nem zavar sem ez, sem ha vki átirja Mo ot, ahogy sokan írtátok, mindenki azzal a verzióval és moddal és olyan nehézségi fokon játsszon, ahogy jólesik, csak a lényeg, hogy aztán ne gondolja, hogy bármiféle kihivás volt benne )
kapsz 1 buffot, ami most pontosan nem tudom, hogy mit tartalmaz, de kb olyanokat hogy jobban nõ a presztízsed meg ilyenek. Mint mikor Rómát elfoglalod. Sztem nem nagy cucc.