11580
Europa Universalis III
  • McCartman
    lol , ne bmp-ben töltsd fel.
  • Pityuládé
    Igen, ez így sokkal jobb. Amúgy majd a kultúrával is foglalkozhatsz majd egy kicsit, pl.: Székely kultúra, bár ez felesleges. Továbbá miután a törököt kiűzték Mo.-ból kicsit átnyírbálhatnád a kultúrákat.
  • Andorjan
    mondjuk ja, 4 megásak... a továbbiakat majd átrakom :)
  • pecaboy
    Amúgy jó lesz ez a domborzat, nekem tetszik.
  • pecaboy
    A képeid orbitális méretűek... A többit lécci kisebbe rakd fel.
  • Andorjan
    Kicsit átszabtam a domborzatot.
    Igyekeztem pontosan, aztán nem tudom mennyire sikerült jól. Vicces, mert elvileg van 1 fájl, amiben a különböző féle területek színkódjai vannak, de azok nagyon nem működnek, úgyhogy a környéken lévő színekből voltam kénytelen dolgozni. Ezen kívül, úgy látszik, hogy olyat, hogy egy vidék hegyes, és azokat erdő borítja, nem lehet csinálni..
  • Pityuládé
    Egyébként Oroszországban is tehetnének valamit. Nagy Péter uralkodása idején és uralkodása után Oroszországban történt egy amolyan Westernization, tehát ezt is megoldhatnák a játékban.
  • McCartman
    DWben?
    nálam aktívak , most csak azért nem mert a jihad idő előtt elsöpörte a történelmi gyarmatosítókat.
    Bár a konkurens nélkül maradt franciák kezdtek kacsintgatni az Újvilág felé , de már kisebb bajuk is nagyobb annál , minthogy indiánokat koncoljanak fel az óceán túlpartján.
  • Pityuládé
    Kérdés, hogy a Magna Mundi *játékban* olyan tech. csoportban leszünk-e?
  • pecaboy
    Sok mindent lehetne rakni a játékba, erődöket, piacokat meg hasonlókat ide-oda, de pl. az 1. szintű erőd szerintem azt jelképezi a játékban, hogy 15. századi erőd. (Természetesen az 1000 fős létszám is jelképes.) A piac hiánya meg azt, hogy 15. századi gazdaság ésatöbbi. A végvárrendszerünket elég nehéz lemodellezni a játékban, mert ugye egész tartományra érvényesek, pedig nekünk csak a déli határunk közelében voltak ilyenek.

Nyugati techet megérdemelne az ország, ez nem vitás.

Vazallusokkal kapcsolatban is igazad van. Kísérletképpen (még régebben) megnéztem a Mátyás korabeli Magyarországot a játékban, odatekertem a dátumhoz - kiábrándító. Az a baj, hogy az amcsi-nyugati fejlesztőknek f*ngjuk sincs, mi volt (vagy van) itt.
  • Petiii94
    Igen.De az DW elötti mod! És nagyon szar már DW elött készült moddal játszani...pl. Stabilyty drop ha ugyan olyan vallásúval háborúzol...
  • Solten
    A Magna Mundi mod-ban West-techben van az orszag (nagyon helyesen). MMM FTW!
  • Petiii94
    HEllo.
    Naggyon gyönyrű lett a megigazított folyókkal a térkép:)
    Picit 1399ről.Én most vizsgáztam töriből a héten.Zsigmond is anyag volt. És tanulásom során rájöttem a játék egy óriási hiányosságára!ZSigmond uralkodása alatt a 2 román fejedelemség +szerbia és Bosznia éis magyar vazallus volt...Továbbá A déli területeken Bácska Bánát Szerémség nagyon komoly 2-3 szintű erődök lehetnének!Európában egyedülálló volt a végvárrendszer védelmi értéke! ZSigmopnd után még több mint 120 évig a töröktől megvédte az országot!
    Továbbá.Már rengetegszer leírtam ,hogy Magyarország nem volt keleti tech ország soha.
    Magyarországon inkább úgy gondolom ,hogy óriási volt a kutatásoktól elvont pénz EU 3 nyelven ezért lehet ,hogy nem volt olyan modern országunk.Cserébe voltak a végvárak amiket csak így lehetett fennntartani.És ezért nem voltunk olyan fejlettek.,de semmi féle képpen sem Keleti techben voltunk ,mivel Mátyás pár év alatt EUrópa legfejlettebb országát csinálta meg ,amit nem lehetett volna olyan tech grouppal mint ami a juhokat terelgető pásztorkodó románoknál volt.Akiknél nem is volt rendes államszervezet...Szal EU 3ban tuti nem vagyunk Keleti Techesek.És a másik ,hogy keleti tech groupban a kinézet ha megnézitek ortodox.Ott van a városban csavart tornyú ortodox templom stb...Nálunk nem ilyen volt az építészet.Mindig nyugateurópai volt.Késéssel ,de nyugati.
    Ha JLH Fans nem ér egyet akk szóljon XD (habár úgyis szól :D)
  • Pityuládé
    Az érdekes, mert nálam csak az 1500-as években kezdtek el, azt is csak azért, mert felfedeztem nekik Amerikát meg Afrika belsejét, amúgymeg szartak az egészre.
  • McCartman
    hja , Mazovianak még tengerpartra sincs , még nagyobb szívás.

DWben úgy vettem észre még normálon is elég hamar belekezdenek a gyarmatosításba a nyugati hatalmak.
  • pecaboy
    Olyan, hogy az országban sehol se lett volna kisebb csetepaté, a középkorban nem nagyon volt, mivel konkrét határzár nem létezett, de tényleg nem történt érdemi harc a határainkon belül.

Csak ezt találtam Róbert és Lajos idejéből:

"A szomszédos Moldvából a tatárok az 1340-es években többször betörtek Erdélybe és nagy pusztítást vittek végbe" (cserébe '45-ben szétvertük a seregüket)
  • pecaboy
    Szép lett, grat!
  • Lysandus
    Az Alföld elég gyorsan visszanépesedett az tatár után. 1399-ben több mint 150 évvel volt a tatárjárás, és csak néhány évvel vagyunk az Anjou aranykor után. Nekem úgy rémlik, hogy a polgárháború lezárulta után Magyarország területén nem is volt háború Károly Róbert és Nagy Lajos alatt. Az első huszita betörés a Felvidékre pedig csak 1428-ban volt. Tehát egy nagyon hosszú békés, prosperáló időszak után érünk el 1399-be.
  • Andorjan
    Szerintem egész tűrhető lett... Benne van a Körös, Maros, Dráva, Száva
    folyós1
    folyós2
    A base taxot azért rakom annyira alacsonyra, mert még valaki mondta, hogy eléggé decentralizált volt az ország, azt meg ezzel is lehet érzékeltetni a csúszka játék elejei állása mellett. Másrészt meg alapból is könnyű Magyarországgal, hát még ennyi tartománnyal.
  • JLH Fans
    Hát ez a Riga vmi hatalmas szopás basszus, maxra kell tennem a nyomtatást, hogy ne legyek mínuszban:D
    Van olyan 1200 lakója az egyetlen provinciámnak, kitörési lehetőség eleinte nincs, mókás.
    Mondjuk legalább nem üzennek első hónapban hadat nekem, ez is igaz.
  • pecaboy
    Lehet, h nem pontosak a történelmi ismereteim, de ezidőtájt (1399-ben) Észak- és Nyugat-Mo.-on laktak a legtöbben, azaz a Dunántúlon és a Felvidéken.

A tatárjárás érintette: a Duna-Tisza közét teljes egészében, a Tiszántúlt, Máramarost és Erdélyt részben, a Dél-Dunántúlt a Varasd-Balaton vonaltól délre, Budapest körzetét 100 km-es távolságban mindenfelé, a Délvidéket, illetve a Nyitra-Turóc vonaltól ÉNY-ra mindent.
  • Lysandus
    Ugyanezért az 1-es base tax szerintem kevés...

Nyersanyagok: vasat és rezet is tehetsz, az is volt dögivel...
  • Lysandus
    Mondjuk én sem értem, hogy az Alföldön miért olyan kevés a nép... Elsősorban ott csoportosult a jónép... Az Alföldet a török időkben dúlták teljesen fel. Akkor csökkent a népességszám jelentősen.

Egyébként fenntartom a véleményem, hogy nagyon jó lett a térkép!!!
  • Andorjan
    Ok, koszi, átírva :)
  • pecaboy
    A hegyes részekre (Kárpátok, Kárpátalja, Máramaros) ne rakj sok embert, mert a hegyvidéken nem sokan éltek, sok területe lakatlan volt. Honfoglaláskor ez a rész gyepű volt, és később sem lett sűrűn lakott vidék.
  • Andorjan
    Közben beírtam a népességet meg a manpowert.népesség
    Zöld: 500 feletti manpower, sárga: 500 alatti... Ezzel arányban a város népessége, viszonyítási alapnak az Angol adatokat vettem (ld. lejjebb)
    Össz. 3 tartományban 1000 a manpower, a többiben alatta. Az Északkeleti Kárpátokban épphogy 500 fölött van (nem értem miért), ezért lett zöld, de a népessége a mellette lévőkéhez hasonló.
    Egyébként a népesség: Dunántúlon 12-13 ezres városok, Alföldön 4-5ezresek, Erdélyben 8ezresek, Délen 9-10, északon 8-9ezresek.
    Gazdaság: A két északi tartomány és Székelyföld az aranybányák miatt zöld és nem pedig piros, de ezekkel, mint mondtam majd csinálok vmit. A base tax mindenhol 1-2 (inkább 1- kb ami piros), Észak-Dunántúlon 4, a Dunántúlon egyébként 2-3.
    Hát kb ennyi amire jelenleg képes vagyok
  • Andorjan
    A folyós dolog az én szememet is nagyon szúrja, majd valamikor megpróbálom azt is esetleg.
    Horvátországon azóta javítottam, és azért ilyen, mert a történelmi Horvátország csak egy része a mainak, ahhoz még hozzá jött Szlavónia, szerintem a térképem így jobban tükrözi ezt, mint az eredeti.
    Kisalföld - trianonban nem érdekelt senkit, hogy kettévágnak egységes földrajzi területeket (ezért nem jön ki tökéletesen a mai Magyarország a térképemből). Mint láthatod, Kisalföld a mai Magyarország határain túl is tart.
    Azért osztottam így be, mert nem találtam jobb felosztási módot. Pecaboy is földrajzi területekhez igazította a tartományokat, csak kicsit másképp. Tehát, ha van jobb ötleted a felosztásra, szívesen meghallgatom :)
  • Petiii94
    Hát igazából szerintem mindenféle képpen keresnekd kell valaki olyat aki ért a vízrajz szerkesztéséhez mert ez így nem lesz jó :S Duna tisza köze nagyon dúrva! XD
    Horvátországgal még mindig nem vagyok kibékülve...Régi miért nem volt jó???
    Nah meg a kisalföldmég mindig átjön a dunán ,pedig ott jó helyen van.
    a Kisalföldtől eltekintve a Felvidék nagyon szuper lett :) Gyönyörűen vannak húzva a határok és a provinciák neve ha megváltozik akk még szuperebb lesz :D
    Ami nekem személy szerint nem tetszik az a mai Magyarország területe.Az a baj ,hogy már már görcsösen ragaszkodsz a földrajzi területek szerinti felosztáshoz :S Szerintem valahogy másképp kéne.
    DE ez csak az én véleményem.Én nagyon értékelem ,hogy idájig eljuttottál és megcsináltad.Én Paintben próbáltam szerkesztgetni vmi okosat de idájig sem jutottam :)
    SZal HAJRÁ :D
  • Andorjan
    Főleg azokra a helyekre kérek ötletet, ahol textil-, fonálgombolyag-készítés ( :) ), és búzatermelés megy.
    Dalmáciába, vagy Horvátországba nem rakhatnék inkább naval supplies-t?
  • Andorjan
    Az rendben, csak a többi ország potenciális tartományain sem nagyon vannak ilyen épületek az elején. Itáliában nyilván vannak egyetemek már az elején, de az mégis csak egy másik súlycsoport.
    Kicsit bütyköltem még ezt a térképet, most így néz ki:
    Magyarország
    Elég hülyén néz ki a Duna-Tisza köze így, hogy a keleti részét épphogy áztatja a Tisza, de ezzel nem nagyon tudok mit csinálni, látszik, hogy rosszak az arányok a vízrajznál.
    ezen talán jobban látszanak a tartományok.
    Itt pedig egy kép a kereskedelmi cikkekről. A só- és aranybányákra majd csinálok valami eventet vagy decisiont, hogy mégse legyen olyan könnyű az élet, de egyébként javaslatokat kérnék, hogy mit hova kellene inkább pakolni.
  • Petiii94
    őőőőő 100 év alatt értem el.Nem a legnagyobb teljesítményem ,de Szászok elég rossz politikai helyzetben vannak az elején...

Andorjan ,ha DW-vel játszol sokat számít:)Nekem személy szerint sosincs elég pénzem és Magisterem :D
  • Andorjan
    Én úgy láttam, hogy Eszék inkább Szerémséghez tartozik, legalábbis elfér ott, ha ott van.
    Az épületeket meg játék közben is fel lehet húzni, szerintem nem számít, hogy a játék kezdetén is megvan-e már.
  • Lysandus
    Nyugalom, Kedves Testvérem!

Én is református vagyok.

De csak a tisztánlátás kedvéért: mégis, mennyi idő alatt érted el ezt a csodálatos előrehaladást? Csak nem 400 év alatt? Mert akkor még van min csiszolni! :-)))))))))))))))))))))))))
  • Petiii94
    Nah :) Belehet kapni !!!!:) Szászország 1 provinciás állammal Hardon minden nmás normalban-al 6 provinciás Vazallus tartó országgá lettem:)
    És természetesen Református vagyok ,csak a nehezítés kedvéért :)
  • pecaboy
    De akkor nagyon sok helyen is lehetne egyetem, piac, miegymás, akkor oda is rakni kell.
  • Lysandus
    Egyébként lehet, hogy 1399-ben Bihar fontosabb volt, mint Debrecen...
  • Lysandus
    Dél-Dunántúlon lehet, hogy Pécs volt a legjelentősebb, de Eszék fontosabb város volt...

Most akkor legyen egyetem Pécsett? Eszéken meg lehetne piac. Jelentős kereskedelmi központ volt. Sőt, piac lehetne még néhány helyen. Például Kassa (lengyelek felé a kereskedelem) Brassó (Kelet-Balkán felé), Debrecen stb.

Ui: marketplace-re gondolok, nem CoT-ra!
  • JLH Fans
    Update: nagy nehezen átléptem a kritikus 1740 et, és 1744 ben lementettem, de úgy tűnik, nem az volt a gond, hanem valami más bibi van. Gondolom kevés a gépem még az IN hez is...
    Vagy van vkinek bármi ötlete?

Mert most ugyanúgy kidob az 1743 as és 44 es (teljesen uj mentések)és az autosave állást is betöltve, ahogy eddig, szóval tényleg game over:(
  • Andorjan
    Én a Dalmát partot csak a játék alapján feltételeztem, de ezek szerint ez rendben is van.
    A tartományhatárok-folyók rendes térképen nálam is rendben voltak, már amennyire ezt azzal a módszerrel, ahogy én csináltam, meg lehetett csinálni, a gond a játékbeli vízrajzzal van.
  • Petiii94
    Elkezdtem SZászországgal egyesíteni a német tartományokat...Most ott állok ahol a part szakad...:(Eltelt 70 év és semmi.Bohémia folyamatosan Spere of infulencet tol a szomszédos Meisenre ...így nem tudom annektálni pedig CORE provinciám!!!