11580
Europa Universalis III
-
pecaboy #7500 És így végülis "kijön belőle" a történelmi Mo., Zsigmond Mo.-a, többé-kevésbé a mai Mo., benne van Erdély, létrehozható az Erdélyi Fejedelemség is különböző kiterjedésben, ugyanígy Horvátország is, a török nyomulás fázisai is variálhatóak 1541-től kezdve, a tartományok pedig erősen követik a folyók vonalát. -
pecaboy #7499 Igazad van, megnéztem az Anjou- és Zsigmond-korabeli térképeket, és a dalmát part is miénk volt. Én alapvetően a ma történelminek tartott Magyarországra mentem rá, egy tengerparti tartománnyal.
De akkor kb. ilyenre módosítanám (a kék vonal az új határ, így +1 provincia a fekete és kék vonal között):
-
Andorjan #7498 ennél még mindig nem értem, hogy hogyan van meg a 2 tengerparti tartomány, ha a vastag fekete az országhatár. Vagy csak nincs piros vonal Horvátország és Dalmácia között? -
Andorjan #7497 Mezőséget én is valahogy úgy gondoltam, meglátjuk, hogy sikerül :)
Lysandus: köszönöm :)
Peti:
Először is, köszönöm az észrevételeket!
A nevek azért azok, amik, mert régiókra osztottam az országot, igyekeztem térképek alapján kitalálni, hogy hol vannak a természetes határok, aztán az más kérdés, hogy a játékban néhány dolog másként van.
Vármegyékre nyilván irreális lenne, viszont az egyes régiók fővárosa nyilván mindenhol a legjelentősebb város lesz (ebben kérném a segítségeteket, hogy hova melyiket javasoljátok, ez irányú tudásom ugyanis eléggé hiányos).
Horvátország formája nekem sem tetszik, majd kezdek valamit azzal is.
Nem nagyon akarok több tartományt, mert úgy érzem, már ez is sok.
Ami a tartományt ketté szelő folyókat illeti: igen, azok engem is zavarnak, de a folyók vannak rossz helyen, azokat viszont nem merem bántani, ellenben ha azokhoz igazodnék, csúnyán elcsúszna az egész.
Tehát: Horvátországot javítom, Erdélyben azt a kis csücsököt szintén.
Egyébként a másik ok, amiért ilyen neveket adtam, az az, hogy hozzánk, magyarokhoz így sokkal közelebb áll, mintha 1 város lenne a neve a provnak. Szerintem. -
pecaboy #7496 Nekem mondjuk még mindig a saját verzióm tetszik a legjobban :))
-
JLH Fans #7495 Nem, ezúttal teljes mértékben egyetértek:)
Közben sutba dobtam időlegesen 1744 ben Bizáncot (éppen Japán meg Malawahti vagy micsoda ellen készülődök) és elkezdem este a picinyke Rigával a világhódítást:) -
Petiii94 #7494 Andorjan én nem szólok bele.Te modot cska az én véleményem ,hogy egyes provinciáknak más nevet adnék.És máshol húznám a határt.Mivel úgy közigazgatásilag történelem hűbb.Én pl. nem csináltam volna kisalföldet ,mert ez akkor még szerintem nem volt ez tartománynév.Én 100% ,hogy csináltam volna egy pozsony és egy Kassa provinciát északra, vagy meghagytam volna a régieket mivel azok egész korrrektek voltak.Szóval most én valamit tuti csinálni felvidékkel.Én a Felvidéki erületet 3+1 részre osztanám.Pozsony + Kassa és a kettő között lenne még egy Érsekújvár+ Máramaros és ezek a mai szlovákia és kárpátalja területén helyezkednének el mivel ott is voltak.
Személy szerint én nem raknék úgy provinciát ,hogy folyon átmenjen rajta.
Szal összegezve én annyit változtatnék ,hogy a Kisalföld csúszon feljebb és legyen Pozsony a neve a FElvidék nevűnek Kassa az a fölöttti Észak K-i kárpátoknak Eperjes,É-nyugathoz adjál FElvidékből és az Beszterce Kárpátalja Máramaros tökéletes.Székely és Hunyadkirályföld tökéletes.Mezőséggel kezdj vaalmit szerintem is.A beugró kis nyulvány székely és királyföld közt nekem nem tetszik.Ha ketté osztotd egyik provincia neve legyen Kolozsvár,de ha játszatod a szászokat akkor Klausenburg. Bánát Bécska szerémség nem lett rossz.
Nyugatdunántúl ha fentebb tolnád kisalföldet megkaphatná a megüresedett területeket és visszakaphatná a Sopron nevet. Dél-Dunántúl akárhogy variálsz Pécs mivel ott az volt a legjelentősebb (1387 egyetem alapítás volt) :)
AZtán Az északi középhegység helyett pedig BUDÁT kéne megcsinálnod ,valahgogy szépen :) Tiszántúl gyönyörű lett!!!DE az északi középhegységből leszakadt terület elférne rajta(DEbrecen a KP.ja)
Horvátország viszont nekem egyáltalán nem tetszik.Az alap jobbb volt:(
Andorjan.EZ az én egyéni véleményem!TErmészetesen nem kell elfogadni ez csak az én szájam ize és Töri atlaszból mondtam ezeket a dolgokat szal ha csak JLH Fans ki nem javít akkor sztem ezek nem hülyeségek.
Összességében nagyon szép ,hogy egy ilyent megcsináltál.Látszik ,hgogy sok munkád volt vele.Csak azért írtam az új Provincia neveket mert pl. Olaszországnál sincs olyan nevű provincia ,hgoy PO folyo völgye meg németeknél sem ,hogy Ruhr vidék stb...Nem földrajzi nevek ,hanem tartomány nebvek szerepelnek.
Népesség:Északon a bányavárosokban és a tatárjárást is túlélő helyeken sokkal nagyonbb a népesség mint az alföldön.Pozsony,Érsekújvár,Máramaros stb...Bőven 10-20K+os provinciák.Erdély Buda sopron Horvátország az a középszintű.
Alföld pedig 2-3 ezer.
Ne vedd sértésnek amiker írtam ,csak én így csinálnám. :) -
pecaboy #7493 Jaja, meg a Mezőséget is kétfelé, egy nagyobb keleti meg kisebb nyugati részre. -
Lysandus #7492 Hű, ez nagyon jó lett!!! -
Andorjan #7491 kép
Mondjuk úgy, ahogy a kék vonal jelzi?
Ami a lakosságot illeti, én is ettől tartottam. Viszont az a gond, hogy a manpowert az is befolyásolja, ha jól tudom. -
Pityuládé #7490 'Valakinek nincs kedve játszani?'
Nincs. -
pecaboy #7489 Mezőséget úgy oszd ketté, és Kárpátaljának Máramarosból úgy adj területet, hogy Erdélynek meglegyen a határa. Egyébként jó lesz sztem.
Lakosságnál meg van egy olyan gyanúm, hogy nem az adott tartomány összlakosságát, hanem a tartomány fővárosának lakosságát jelöli a program. Pl. Velencében rengetegen laknak, Budán meg sokkal kevesebben. De persze lehet, h más a szisztéma. -
Andorjan #7488 Ja, még ezt be akartam szúrni az előzőhöz:
Magyarország
kicsit még nyers, valsz még finomítok rajta, esetleg Mezőséget is kettéosztom. -
Andorjan #7487 Kicsit nézegettem ezt a térképmodos valamimet, sikerült is működésre bírni, de most a népességgel vok bajban.
Magyarország korabeli népessége kb 4millió fő volt. Akkor ez ÁTLAGBAN provinciánként kb 160000 lakost jelentene. Megnéztem Anglia lakosságát, ott az összes prov lakossága 140000 fő, tehát nyilván nem a teljes ország lakosságát tették bele a készítők.
Namost. Anglia korabeli lakossága kb. 3 millió. Átszámolva, a játékban Magyarország lakossága úgy 187000 kell, hogy legyen, provinciánként Átlagban 8900 lakos. Szóval ezt szerintem így fogom csinálni, a népességet elosztva a sűrűbben-gyérebben lakott területek között.
Észrevételeket (pl. h nem tudok számolni :) ) szívesen fogadok! -
Petiii94 #7486 Tökre szeretttem voléna eredetiben megvenni a játékot ,de EU 3 össszees kiegészítővel nincs a boltokban...
Valakinek nincs kedve ma játtszani?
-
JLH Fans #7485 Szerintem jókat adtál, mondjuk a világhóditástól én sem állok messze már, jó kis verseny lesz a vége Peceboyal :P
Annyival egésziteném ki csak, hogyha éppenhogy átléped a limitet , akkor ha jól tudom, (fentvan barátomnak is a DW) ugyanúgy nem esik neked azonnal még mindenki, mint előző verziókban sem, ha meg már 10+ al átléped (we are worse than dishonourable scum) akkor pedig előző verziókban is MINDENKI neked esik korlátlanul ugyanúgy:)
Jah és pár rövidítést szerintem kiirhatunk esetleg ideévedőújoncoknak:
HRE = Holy Roman Empire
DW, HTT meg IN , a játék kiegészitőinek rövíditései mint DiwineWind Heir to the Throne meg In Nomine
BB = Badboy vagy Infamy
WW = War weariness -
Andorjan #7484 Melyik verzióval játszol? Mert ha jól értem, neked nem írja ott a felül a badboyt. Végül is ez a fő oka a problémáidnak, gondolom nem figyeltél rá. Ez a korábbi verziókban nem okoz akkora problémát, mint a divine wind-nevű kiegben, mert ott, ha átléped a badboy (divine windben "infamy"-ként szerepel) limitet, akkor aztán tényleg mindenki neked esik. A badboy értékét az növeli, ha felrúgsz szövetségeket, casus belli nélkül háborúzol, a lehető legtöbb területet kéred a békéért a legyőzöttől, ha felfedezik a kémedet. Egyébként ezt az értéket ott tudod ellenőrizni, ahol neked most azt írja, hogy "we are hated through the entry world". Ezen felirat fölé viszed az egeret, és kiírja, hogy pl. 64/32 (gondolom nálad vmi ilyesmi lehet). Ha nyugodtabb életet szeretnél, a további játékaidban ezt az értéket tartsd 32/32 alatt. Lassabban fogsz terjeszkedni, de kevesebb lesz a lázadás, és kevesebben fognak megtámadni, ami egy gyengébb országgal játszva (ld. a korábbi hozzászólásokat Granadáról) nagy előny szerintem.
Egyébként igen, a nagyon magas prestige is ront a viszonyodon az utánad következő országokkal, de a badboy a fő tényező, figyelj oda rá!
Az inflációt leginkább az befolyásolja, hogy mennyi pénzt veretsz (tehát a treasury csúszka állása). Rámész az említett csúszkára, és azt húzogatva mindig kiírja, hogy adott állásnál hogyan változik az infláció. Az inflációt egyébként tudod csökkenteni valamelyik tanácsadóval (oda van írva a tanácsadó mellé, meg fogod találni).
A lassabb fejlődésről:
Minél több a tartományod, annál többe kerül 1-1 fejlődési szint, tehát egyre tovább tart elérni egy magasabbat. Ezzel nem nagyon lehet mit csinálni sajnos.
A magas badboyt ki lehet kerülni, ld. pecaboy hozzászólásait, lassan övé az egész világ, és még nem lépte át a limitet, csak oda kell figyelni, és okosan háborúzni - mellesleg sokkal élvezetesebb.
Az, hogy "A 32 koruli ertekbol en mar 70en tul jarok" a War weariness-re vonatkozik? Mert akár badboy értéknek is helytálló. Mindenesetre úgy csökkentheted, ha nem háborúzol. Elég sokáig tart, mire lecsökken. Egyébként van badboy csökkentő tanácsadó (bár lehet, hogy a te verziódban még nincs), meg az uralkodó vmelyik skillje is csökkenti.
Remélem hasznos válaszokat adtam, ha valamit rosszul tudok, kérem a többieket, hogy javítsanak ki! :) -
Nozz #7483 UDV
Uj vagyok a forumon
Latom ti prok vagytok en csak most kezdtem ezt a gamet lenne par kerdesem
Eloszor kezdtem egy kampanyt hazankkal, egyesultem lengyelorszaggal meg litvaniaval, eleg nagy hoditas lett a vege
Majd arra gondoltam spanyolokkal ez mennyivel egyszerubb lenne, es tobbet lehetne, hat 80 ev alatt sikerult majdnem annyit mint az elso korben, viszont par dolgot nem ertek
- Mi befolyasolja az inflaciot? Elso gameben alig volt, vmi 8%, most mar 80 ev alatt joval tobb
- Miert utal meg az osszes orszag ha en leszek no.1? Mindenkinek casus bellije van ellenem, sorozatosan 5 evente mindenki hadat uzen, azok is akikkel elotte 180-as kapcsolatom volt, egyre no a haborus kimerultseg, meg fogy az ember utanpotlas, a csapatok lassan toltodnek… Nekem nem logikus hogy kreta meg gotland hadat uzen a vilag legnagyobb orszaganak csak ugy… A 32 koruli ertekbol en mar 70en tul jarok :D Lehet ezt csokkenteni? Igy ha valakivel probalok szovetseget kotni mindig elutasit, akkor is ha elotte rengeteg ajadnekot kuldtem es no a kapcsolati szint
- Jelenleg meg 3 orszag a vazallusom de sehogyan sem akarnak csatlakozni hozzam, pedig rajuk is koltok, ez miert van, illetve lehet-e meg kesobb h fognak, vagy amiert en lettem a legnagyobb mar nem fognak soha? Gondolom ez is azert van mert “az egesz vilagon utalnak” ahogy irja:D
- Ki lehet amugy kerulni ezt a forgatokonyvet egy ilyen novekedesnel?
- Miert fejlodok sokkal lassabban mint az elso korbe, akkor joval hamarabb szereztem meg a tecnikai fejleszteseket, most csiga lassu.. joval dragabb nalam mint mas orszagoknal, a vegen olyan leszek mint ming, ami egy kontinens meretu de 2es fejlesztesei vannak csak :D
Ha lehet ne irjatok ilyen HRE meg ilyeneket mert ennyire nem vagom meg mi micsoda!:D
Koszi :) -
pecaboy #7482 India kb. 90%-a megvan.
Ausztráliában, Dél-Amerikában is minden az enyém (pontosabban enyém vagy a PU-s országaimé). Az egész világot mondjuk nem akarom kolonizálni, csak azt akarom elérni, hogy én legyek az egyedüli ország :) -
kissssss #7481 értem köszi :) szerény véleményem szerint még dolgozzanak egy kicsit ezen az új játékukon. -
JLH Fans #7480 Teljes India és Ausztrál partok is megvannak, meg összes Dél- Amarikai terület is?
Amúgy mégis a file lett corrupted nálam, de vajon hogy?:S
Mivel volt egy uccso 6évvel azelőtti fileom, betöltöttem azt is, és birkatürelemel végigpörgettem az időt vacsi közben, és úgy túlment 1740 áprilisán,ki érti ezt... -
Pityuládé #7479 err.
ÉS MINDEZ HÚSZ ÉV ALATT!!!
Bocsesz félreírtam--- -
Pityuládé #7478 Az az igazán faszacsávó aki túléli very hard fokozaton a játék végéig az Always War modban. Őszintén szólva, ha nem szigettel kezdesz, hanem valamelyik kontinens törzsében halálra vagy ítélve. Legnagyobb esélyed Angliával van, bár ne tudjátok meg, hogy William Wallace mikre képes.
Erről a modról van egy húszéves AAR-om, amiben én csak nézőként veszek részt Európában. Szóval. Játék kezdete, mindenki egymás torkának. Bohémia átlagon felüli gyorsasággal egyesíti a HRE-t lerohanja a balkánt, Oroszország egy részét és Franciaországot. Spanyolország addigra már rég egyesült, tehát megtámadja a HRE-t, elfoglalja Franciaországot. Eközben a Balkán és a Kárpát-medencében szabadságharcok, Bizánc és Mo. felszabadul. A HRE oroszországi területeit bedarálja az Arany-horda, aki addigra már ott csücsül Skandináviában is. Eközben Bizánc visszafoglalja Nagy-Sándor örökségét, bár eljut Indiáig, a félszigetnek csak felét tudja bezsebelni. Magyarország, hogy a HRE addig se unatkozzon, elfoglja a HRE lengyel és litván területeit, Spanyolország pedig 100%-osan annektálja a HRE-t. Ezután viszont az Arany-horda elfoglalja Európát egész Elzász-Lotaringiáig, ahol is szembekerül a spanyol harcigépezettel és szépen elveszíti területének felét, teljesen kiszorul Európából. Csakhogy Szicília, miután egyesítette Olaszországot és elfoglalta Afrika partvonalát, lerohanja Spanyolország németországi területeit továbbá a spanyol Granadát. Mindeközben Bizánc elfoglalta Indiát és Kína egy részét is, viszont most inkább az Európában domináló SPanyolország területeire fáj a foga, ezért lerohanja Spanyolország kelet-európai területeit. Csakhogy a Hatalmas Bizánci-birodalom széthullik apró darabjaira, a magas számú lázadások miatt. Az újonnan megalakult Nagy-Britannia a szintén frissen felszabadult skandináv államok felé fordul és seperc alatt be is darálja őket. Spanyolország mindeközben elvesztette befolyását a franciaországi területeken, ahol most sok kicsi állam mardossa egymást, továbbá Spanyolország elveszett, mert az újonnan felszabadult Portugáli és Aragónia kettévágták. Később az előbbi két ország is egymásnak esett, Portugália került ki győztesként, de az azóta egész Franciaországot birtokló Navarra lerohanta őket és Portugália visszaszorult régebbi területeire. Sajnos Navarra nem bizonyult eléggé jónak, így az azóta Oroszországot is birtokló Mazovia szépen lerohanta.
ÉS MINDEZ HARMINC ÉV ALATT!!!
/*bár az igaz, az AI Agressivness a maximumon*/ -
#7477 Ez a paradox új stratégiája. -
kissssss #7476 az meg mi a kutya gumi? (bocs az erős kifejezésért :-D) -
pecaboy #7475 Meglátjuk, most vagyok ugye 1730-ban, hiányzik Kína keleti fele, Mandzsúria, Indokína, Guineai-szigetvilág, illetve Európából az egyprovinciás Normandia (4-es erődje ostrom alatt, mindjárt annektálom). Afrikából meg egy kb. 5 provinciás japán gyarmat. Az utolsó 20 évben majd nem nézem az infamyt, meghódítok minden területet, integrálok mindenkit, aki nem akar integrálódni, vazallusokat izomból annektálom stb., így sztem meglesz az a world conquest :) -
#7474 Ma megjelent Pride of Nationst próbálta már vki? Demója is van, ahogy nézem. -
JLH Fans #7473 Azért az egészet csaknem:P -
Petiii94 #7472 -Nwm játszik velem senki???? :(
-
pecaboy #7471 32 megás az jó. Én 1730 körül járok, 27 és fél megával. -
pecaboy #7470 Az nehéz lesz, ha elfoglalom a világot :) Legfeljebb időben győzhetsz le :) -
JLH Fans #7469 32 megás csak a mentett fileom, az szerintem nem olyan nagy, vagy igen? -
Lysandus #7468 Nem az a gond, hogy túl nagyok már a save file-ok? Valaki írt itt valami progiról, ami orvosolhatja az óriásira hízott mentéseket... -
JLH Fans #7467 Persze, igazad van, csak....Áhh, jó lett volna most már végigvinni, egyetlenegyet sem vittem soha végig, ezt most mindenképp szerettem volna. (Egyúttal ugye azt is megtudtam, hogy nem lehet végigvinni soha valamiért:S )
Igazából csak azért, hogy nagyobb birodalmat csináljak a végére, mint pecaboy kolléga:) -
Andorjan #7466 Nekem is megdöglött így 1-2 mentésem, bár azt hittem azért, mert azokba belenyúlkáltam. Ezek szerint nem ezért.
Egyébként nem kell felkapni a vizet, ha végigvitted volna, ugyanolyan értelmetlen időtöltés lett volna utólag. Fogd fel úgy, mintha az ellenfél feladta volna a csocsójátszmát 7:1-nél. -
JLH Fans #7465 Na pontosan ugyanaz történt, amit jósoltam.
Reinstalláltam az egészet, ennek ellenére 1740 április 8 án pontban:
A(z) eu3game.exe hibát észlelt, ezért leáll. A kellemetlenségekért elnézését kérjük.
A JÓ KURVA ANYJÁT A PARADOXNAK amiért hónapokat eltöltöttem iszonyat sok tucat órát belefeccölve értelmetlenül ebbe a bugos fostalicska szarba....Elnézést mindenki, de tényleg tököm kivan. -
JLH Fans #7464 Megpróbálom ezt utolsó mentsvárként, csakhogy erős a gyanúm, hogy ennek ellenére 1740 ben MINDENKÉPP kifog fagyni ezután is, innentől kezdve meg nem sok értelme játszanom, jó lenne tudni, miért van ez...:S -
Petiii94 #7463 Én tuti h a save gameket elmenteném
csak a játékot re installálnám:)
SEnki nem akar jáccani?:( -
JLH Fans #7462 VIssza van véve teljesen, sőt, próbáltam már, hogy visszatöltöm az év eleji autosavet, na az nem áptilis 8 án fagy meg, és kapom a game. exes hibaüzit, hanem 3-4 napon belül.
Sőt, van egy másik mentett állásom kb fél évvel azelőtti, dettó, azt is ha betöltöm pár napon belül kifagy.
Aszem uninstallálom az egész gamet mentett állásokkal együtt a picsába:(:(:( -
Karcsi9104 #7461 Nálam ez egy kicsit másképp ment (Normálon játszom Magyarországgal). Most 1518 van és az angolok és Kasztília nagyban gyarmatosít Dél-Amerikában és a karibi térségben. Emellett Kasztília 1490-95 körül nekiment a Cherokee törzsnek és 3 tartományukat elvette és folytatni is akarta a hódítást (asszem 11-12k állandó sereg Észak-Amerikában). Ezt megakadályozandó elfoglaltam a Majákat, Cherokee-t és Creeket, és kedves ibériai barátaim ki is vonták csapataikat onnan a háborúim végeztével (szövetségestől nem hódítanak). Mindez Divine Wind 5.0-ban