Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Minél nagyobb a terület, ami a CoT-odon keresztül kereskedik, annál nagyobb az értéke, annál nagyobb bevétel.

Úgy élj, hogy Te legyél virágnak virága.

Igaz, tetszik a felvetés, csak akkor azt kell átírnom, hogy ne a kezdõévben jöjjön fel az event, mert akkor bizony örökös nélkül van Zsigmond. Prov. decisiont kellene inkább írni erre, az event inkább a kikapcsolást kellene, hogy szolgálja. Azt viszont még nem találtam meg, hogy olyat hogyan kell. Ha valaki esetleg tud róla, megköszönném 😊

Ehh látom senki se tud válaszolni az Alexandria kontra Jeruzsálem+ Mekkás kérdésemre😞😞😞

Egyébként végülis nem hoztam létre Szíriát, beértem 2 tartománnyal (Szíria létrehozása+ Alexandria 110 gyõzelmi pont lett volna) Alexandria+ Aleppo (igy is 29.6/30 az infamy😄), most végre van egy hazai földön levõ COT om, miért is lesz ez amúgy olyan jó nekem?😊
tttttom: base tax-nál nem láttam %-os módosítót, csak a trade income-nál meg a local tax modifiernél (asszem). Ez a kettõ viszont nem tudom, miért változna azzal, ha az aranybányák állami kézbe kerülnek. Még nem írtam át a prov nyersanyagát aranyra, de nem értem, hogy az arany milyen és mitõl függõ bevételt ad, mert ugye trade value az nulla, a base tax meg nem tûnik úgy, mint aki az arany miatt más mint másutt. Ezt valaki elmesélhetné 😊
Korábban (pl. reywind által) leírt okokból kifolyólag szerintem indokolt egy erõsebb felkelés ilyen döntés után, mint 2-3K.
lexlutor: A stability drop nagyon jó ötlet, köszönöm!
Tehát akkor most amiben a segítségeteket kérem:
0. Ország végleges törléséhez mik a teendõk, hogy késõbb ne legyen belõle crash?
1. Aranybányás tartomány bevétele hova számít? (havi, vagy évi jövedelembe)
2. Az event hatására mekkora növekedés legyen melyik fajta bevételben?
3. Csinálnék egy eventet a bányák kimerülésére, ha ez szerintetek indokolt. Melyik évben lenne ennek helye?
4. Nem csinált véletlenül valaki több provinciás Magyarországot? (mert úgy rémlik) Ha igen, lenne szíves elküldeni nekem a file-okat?
Valaki írta, hogy Magyarországgal így is könnyebb, mint lennie kellene. Azzal hogy a fentiek szerint módosítom a játékot, nyilván még könnyebbé és valószínûleg valótlanabbá teszi, mert nem tudom, hogy a környezõ országok mennyire felelnek meg a valóságnak. Egy ilyen játékban szerintem majdnem fontosabb az, hogy az országok ereje egymáshoz képest korhû legyen, ezt azonban csak úgy lehetne elérni, ha végigülném a lengyel, az osztrák, a török, az angol, a francia stb. történelemórákat, de talán még akkor sem rendelkeznék annyi információval róluk, mint Magyarországról.
Szóval vagy nem csinálok semmit, mert nem tudom, hogy a játékbéli állapotok a viszonyítási rendszeren belül mennyire helyesek, tehát már 1 plusz prov. is felborítaná az egészet, vagy megelégedek azzal, hogy megpróbálom Magyarországot a valóshoz (nem a játék esetlegesen helyes viszonyítási rendszeréhez) igazítani. Utóbbi egyszerûbb, ha csalás is, emellett az elsõ lépése egy hosszú útnak, amelynek a végén talán Valóban korhû lehet a játék (bár ehhez egy nemzetközi csapat kellene, de mind1..)

Szerintem pénz veszteséget és legitimiás veszteséget is okozhatna meg presztizs veszteséget.+ Infamyt. Meg valahogy azt kéne ábrázolnod ,h a fuggerek ki akarják nyirni a királyt. Meg elég dúrva lázadást 5 évre mondjuk +10% revolt risk.Ez talán mutatná a helyzet súlyosságát😄
Véleményem szerint teljesen mindegy mekkora lázadósereget raksz be ebben az esetben, mert nem lesz visszatartóereje a nyereséghez képest. Ha inkább stability büntetést adnál egyrészt jóval elgondolkodtatobb a játékosnak h meglépje-e, mivel hatása is jóval hosszabban érvényesül, másrészt az okozott elégedtelnséget is szerintem jóval jobban jeleníti meg.
Szerintem olyan +20%-ot adhatna az államosításos evented. 😛 Szerintem 2-3.000 fõsnél ne legyen nagyobb az a butyúta lázadósereg.

Hehe sikerült eventet írnom 😄
Az a neve, hogy aranybányák államosítása. Csak Próbaként (!) csináltam szóval találomra beraktam hatásnak egy lázadás-értéket, aminek következtében a játék elején 10K-s lázadósereg szimbolizálja az érdekeltek elégedetlenségét, (easyn 4K-val kezdesz, szal így könnyû leverni, de ez csak 1 prov aranybányájának államosítása). A dolog másik hatása base tax növekedés lett az érintett prov-ban. Szerintetek milyen és mekkora bevétel-növekedés származzon belõle, ill mekkora lázadósereg ellensúlyozza?
(jópárszor ki kellett lépni és újra be, mire összejött, hogy a szöveg is elfogadható legyen 😄)

Ja meg még 800 terrás vidikarit ami már mindent szimulál. 😄 A körülötted lévõ világot is. 😄

Hát erre van egy megoldás. 😄 2 terra RAM, 164 magos proci benne 300 Ghz-el. 😄 Ja meg 200000000000 terrás vinyó. 😄
Az ára összsen kb. ft-ba mérve 47633473242738467624329Ft

"Transylvaniaország", természetesen 😊
Ne cseszegessen senki azzal 1 békében, hogy engedjem szabadon Transylvaniaországot

Jut eszembe a fog of wart nem lehet kikapcsolni vagy leveni ezt a füst effektet mivel nagyon szagat töle a játék és szerintem jobb volt régen amikor szimplán fekete volt vagy sötétebb a képernyö pls jo lenne valami megoldás rá mert sokat levesz tényleg :S
Én annektálni szoktam miért melyik ország nem nyerte el a tetszésed ? 😊
Ha kell valakinek az a common/buildings.txt file, amiben csak az a változás, hogy az épületekhez, nem kell magistrate, szívesen elküldöm. (DW)
Egy kis segítségre lenne szükségem:
Mik a teendõk, ha véglegesen törölni szeretnék egy országot a játékból?
Biztos, hogy már írtátok, de az régen volt, és nem biztos, hogy egyben.

Én, ha építkezem akkor mindenhova mindent építek. 😄 Szeretem, ha a birodalmam mindenhol szinte egy szinten van. 😊

épitkezésre vivisszatérve én személy szerint csak oda épitek ahol a nyersanyag pl cloth vagy iron értékesebb és a manufaktirás megyéket preferálom mivel ott a 10%os bonusz ugye többet ad sztzm a készitök is erre gondolhatak a magistraus huzással a grovement épületeket meg egyedül a fövárosban huzom fel templom pl nem tudom de én arra gondoltam ott jön jol a kém elháritás és a revolt risk csökkentés tamplom a magasabb népségü provinciáknál kell mivel ott fontos a stabilitás mivel ott a lázadok izmosak tudnak lenni de segitsetek ha tévedek valamibe pls
1421-ben járok igazából csak nem vettem észre az elírást...

A birodalom határain és belsõ részein béke honol. A gazdaság fejlõdik egyre több piac épül, hogy a görög kereskedõ versenyre kelvén lenyomja az olasz monopóliumot. Természetesen a katonai kaszárnyákban a katonák 50%-a a barakkokban a másik fele pedig otthon a családnál pihen. 3 heti váltásokban. 😊 A hadi zsoldnak csak a felét kapják meg, mert nincs háború és nem akarja a császár és az uralkodói réteg minden dukátját csak a katonákba beleölni. De mint ismeretes a császár egyik szemével mindig az olasz Velencét (Korfun) a másikkal a fõvárostól nem messze lévõ hitetlen Ottomán birodalmat figyelte, hogy vajon miben mesterkedhetnek...

A császár egy nap 1421 nyarán amikor megkezdõdött volna a narancs, a dinnye és a görög szõlõ termésideje. A császár kap egy levelet melyet az egyik õr vitt fel a császárhoz benne egy vészhelyzeti pecséttel melyre csak ez van ráírva, hogy bontsa ki 1 hét múlva. A császár nem tudja mit tegyen kinyissa azonnal a borítékot és tartalmát meglesvén rájönne, hogy a levél mit tartalmaz vagy hallgasson a feliratra...Végül elteszi a borítékot a fiókjába, hogy késõbb ismét dönthessen. A császárnak a levél átvétele után kissé furcsa nyomasztó érzése támadt...

Ez alatt valahol Athén mellett...:

Egy éjjeli õrséget vállalt kiskatona ki bérét kívánja kiegészíteni egy mulatság megtartásához a családjával. Ki épp mendegél az úton kötelessége teljesítése közben amikor tõle balra egy furcsa gomolygó füstre lesz figyelmes mely eltakarja a csillagokat az égen. A fáktól nem látta, hogy a füst magától vagy esetleg szándékos tûztõl származhat e. Ezért gyorsan oda szaladt a füst lehetséges általa gondolt helyére és látta, hogy 3 álruhába bújt lovas kiken csuklya volt és longobárd akcentussal terelgették egymást fáklyákat dobálva a termésre mely égett. A katona ki kiszemelte a 3 alakot gyorsan elbújt egy bokor mögé és várta, hogy megláthassa a 3 bitang orcáját. Hátha ismeri õket e valahonnan, de nem nagyon forgolódtak. Inkább a saját dolgukkal foglalkoztak. Miután végeztek nagyon gyorsan el is iszkoltak csak az egyik bitang elejtett egy jelvény darabot melyet biztos viselhetett. A kiskatona se látta hová tûnhettek el a gaztevõk csak a csillogó jelvénydarabot látta amit gyorsan magához is vett. A tûzrõl is gondoskodott valamennyire amennyire csak tudott. A lángok úgy felcsaptak, hogy a kiskatona megijedt osztán gyorsan elszaladt a közeli faluba szólni, hogy ég a termõföld. A bitangokról a kiskatona nem tudta eldönteni, hogy a helyi olasz közösség vagy pedig az egyik északi olasz város polgárai lehettek volna e. Mindenesetre az Athéni õrség parancsnokának odaadta a jelvénydarabot mit az egyik bitang elejtett. Az õrség parancsnok Feilesztosz elküldte gyors futárral a jelvénydarabot a fõvárosba a császárhoz...Nem telik el 2 nap és Athén és Morea környékén parasztfelkelések mennek végbe a termések tönkretétele végett. A Bizánci vezetést hibáztatva, hogy õk gyújtogatnak éjjelente, hogy a parasztok vagyonára valamilyen indokkal rátehessék a kezüket, mert kapzsik. A paraszt felkelések nagy részét vérbe fojtva tudták csak leverni, mert nem értettek a szép szóból. Ez komoly visszaesést idézett elõ nemcsak a termelésben, hanem a városi parasztok és katonaság közti viszonyban is...Késõbb egy nyomozás sorozat következtében fény derült arra, hogy a Velencei Titkosszolgálat volt a parasztfelkelések finanszírozása, propagálása illetve szorgalmazása mellett, hogy tönkretegyék a virágzásnak indult görög gazdaságot. A császár amikor ezt megtudta elképedt, hogy miért nem hallgatott inkább a megérzésére és nyitotta volna ki a borítékot azonnal átvétel után. A császár elrendelte egy bíróság felállítását Athénban és Moreában, hogy döntsék el kik bûnösök vagy bûnrészesek és kik ártatlanok. A parasztfelkelések során összesen 10-12.000 görög paraszt, kereskedõ, katona, katonatiszt és még sok különbözõ iparban dolgozó ember veszett oda. Velence elérte célját. Nem kis zûrzavart okozva az országban...

A császár és diplomáciai tanácsa elrendeli a Velencei áruk beszerzésének további nemengedését. A meglévõ áruktól meg kell szabadulni. Elégetni vagy még útközben hajóról kidobni. Az olasz kereskedõktõl megvonni a jogot, hogy kereskedést folytassanak...stb.

A Velencei udvar nem kommentálta a Bizáncban történteket. A császár megszakította a kapcsolatot Velencével és elrendelte még azt is, hogy aki Velenceinek vallja magát azt végezzék ki...Miután a császár rengeteget mérgelõdött este ágynak esett, mert érezte, hogy a szívével valami nincs rendben...A császár fia átvette a hatalmat átmenetileg 23 évesen és megígérte, hogy megfogja bosszulni apja esetleges halálát...

Folyt köv.

Köszi, egy próbát megér😊
1470- 1480 : A BOLDOG BÉKEIDÕK

Méghogy nem lehet gyógyítani a daganatos betegségeket.... Birodalmunkban már a 15. században olyannyira virágzik és akkora fejlettségi szintet ért el az orvostudomány, hogy ezt az ocsmány Ottomán Empire nevezetû daganatot 50év alatt visszaszorítottuk, majd 80 év alatt teljesen kiirtottuk😊

II.Zoé királynõ 1450 ben meghalt, és erõs ország mellett egy halálos ágyán is hangoztatott mondatot hagyott utódaira:

Ceterum censeo Venezia esse delendam.
És most, 30 évvel halála után, az új uralkodó, III. Zoé királynõ végre talán lépéseket tehet, hogy ettõl a szemünkben régóta ottlévõ szálkától, az 1 régiós Velencétõl megszabaduljunk...
Nem lesz könnyû, mert iszonyú erõs szövetségesei vannak, de ha kell, ezért 1-2 tartomány (pl Málta vagy Szicília) elvesztését is vállaljuk, mert Kasztilliával való háború nélkül nem lehet.

No de vissza a jelenbe, ahol amúgy nem használom ki az 50 ezres sereglimit adta lehetõségeket, csak 40 ezreset tartok, ebbõl 10 ezer Olaszországban, 10 ezer a fõvárosban, 20 ezer pedig mindig különbözõ helyen, vmi hadjáratban, most éppen az egyiptomi piramisoknál állomásozik.

Apropó, kivételes jókedvünkben, amiért idáig eljutottunk, még néhány hitetlen kutyának is megkegyelmeztünk,a vallási különbségek ellenére. Az egyik boszorkányos kardforgató képességekkel és szépséggel megáldott palotánkba cipelt rabnõnek a nevét kérdezve aztán kiderült,
hogy Mohamed Aida 😄
Mc Cartman, a segítségedet szeretném kérni, fõleg, hogy úgy tûnik csak mi ketten játszunk Bizánccal nehéz fokozaton😊

Persze más is segithet, ha tudja. Azt írtad, a játékodban neked Jeruzsálem volt a kiindulópontod és nagyon értékes hely, na de könyörgöm miért?! Itt hever a levert kegyelemért remegõ mameluk horda lábaim elõtt, de Sziria elszakitásán kívül max 1vagy 2 tartomány fér bele a badboy és a gyõzelmi pontjaimba is, Alexandria nem sokkal jobb választás?

Irtál még egy helyet, hogy Jeruzsálem meg az, tehát....miért?
Ugye nem probléma, ha kicsit ilyen elbeszélõsen írom le az AAR-em? 😊

hát ja , ez bizony ilyen.
Mint írtam, csak nagyon ritka esetben (összesen 2x) használom ezt a kettõt, akkor is a játék faszsága miatt az egyiket, másikat meg azért, mert így is szopóka az építkezés, ha még figyelmetlenségbõl elszarok legalább 5 magisztert. Erre allergiás vagyok, mert elég idegesítõ ez a pötyögjük egyesével az épületeket és nem azért írom be, mert hogy "nehéz" a játék.
A figyelmetlenségnek bizony ára van , ez benne a kihívás.😊
Mindegyik játékban kerülöm a cheateket , ebben meg szvsz különösen nagy bullshit +stab / magistrate / építkezések beiktatása , mikor amúgyis viszonylag könnyû a játékmenet.
Dehát mindenki úgy játszik , ahogy szeretne , lényeg , hogy örömet okozzon neki.😊
akkor éri meg rakni, hogyha egy nagy market területen belül vagy, és annak lehetõleg a szélén, vagy ha két nagy market terület határán.Ilyenkor létrehozod a COT-ot, és mind a kettõbõl csippent le egy jó darabot, ami jól jövedelmez. Elõnyös, ha nagy az országod, mert az Új COT-ban így sok prov lesz és jövedelmezõbb is lesz. Európa közepén max early gameben érné meg, de ott úgy sincs rá pénzed + általában valamelyik liga tagja vagy. A késõbbiek során elaprózódnak a piacok.
Akkor most csináljak vagy ne?😊
Easy-n nyomom egyelõre, amíg ki nem tapasztalom a játékot, 2350 dukátom van jelenleg.
Engem meglepne, ha erre csak úgy el tudnál baszni 500 dukátot, normális nehézségi szinten szvsz no way.
Bajorokkal csata nélküli white peace ismét, kezdem megszeretni õket😊 (de attól még nagy köcsögök😄), a brandenburgiak meg egyedül maradtak és + 3 területet és 300 dukátot fizettek a szabadságukért. Most küzdhetek néhány lázadóval de egyébként minden okés, presztízs: 9. Ha elmúlt a nacionalisták veszélye nem tudom hogy merre forduljak Nyugat-> Ausztria vagy Kelet-> törökök?...

...és újabb kérdésem lenne ha nem gond😊 : Van elég pénzem hogy létre tudjak hozni kereskedelmi központot megéri-e? és ha igen hová?(ország középsõ területei gondolom vagy aranybányákhoz...?)
Folyt. köv.

1416 Jan. 23-tól folytatom, ahol abbahagytam.

A császár másnap kihirdeti a "Koszorú-tervet". Ez pontosan azt jeleneti, hogy az Akháj fejedelemség mellett még a kis szigeti két királyságot Kordut és Naxost is a birodalomhoz csatolja.

Az Akháj fejedelemségben is próbálkoztam az Athénban bevált módszerrel. Vérontás nélkül megszerezni a területet és a várost. Még mielõtt a terv ki lett volna hirdetve a Pápai állam meg a Tuszkán királyság hadat üzent Athén felszabadítása címén egy nappal korábban még mielõtt sikerült volna a csapataimat Athénból áthozni.

A császár vakon bízva a terv sikerében pár lovast kiküldött, hogy öltözzenek be az Akháj fejedelemség katonáinak. A terv nem sikerült, mert 8 lovast útközben elkapták és rá egy napra a fejüket visszaküldték egy ezüst tálcán. Az egyik fejre rá volt szögelve egy papirusz tekercs. A tekercsen ez a szöveg állt.

-"Ha egy katonát is küldesz a területünkre -kis- császárom akkor a te és további embereid fejeit is így küldjük vissza."

A császár berendelte az Athéni katonai vezetõket a hajdani athéni palotába amit most katonai kaszárnyának és tanácsteremként használnak. A terembe összesen 3 ember jött még be a császáron kívül. A császár felháborodásának adott hangot, hogy történhetett ez, hogy az Athéni módszer nem müködõtt. Az egyik katonai vezetõ szerint lehet áruló volt/van a katonák között aki kiszórja az információkat. "Vagy a vezetõség körében valaki inkább az olasz pélót szopkodja."-Mondja erre kicsit mérges, de nevetõ hangon a császár. A császár elrendeli minden olasz származású kereskedõ, katona és pap megkeresését és a császár színe elõtti átkutatását, hogy információkat találjanak...Összesen 31 kereskedõt, 8 katonát és 3 olasz papot hoznak láncra verve a császár elébe. A jelenlévõk megijedve és kissé kábultan hallgatják a császár vádjait velük szemben. A császár elrendeli az összes olasz ember kihallgatását és addigi tömlöcbe vetését a jelenlévõkkel együtt. Eltelik majdnem a nap és a császár majdnem megfeledkezik a Koszorú-tervrõl amikor eszébe jut, hogy, ha a békés vér nélküli módszer nem müködött akkor ideje a fegyverek szavával érvényre juttatni akaratát.

Másnap 13.000 görög katona indul Akháia városa ellen akiknek a császár megparancsolta ne kíméljenek senkit aki rájuk támad és ne nézzék, hogy asszony, öreg vagy gyerek. Az ostrom kezdeteként a várost bekerítik és vissza fordítanak minden olyan szekeret mely árukat szállít be vagy ki a városból. Megkezdõdik a 3 hétig tartó "raktár alamizsna ideje..."

Ez alatt az Albán autonóm zónában elismerik az albán népet és annak létét a Bizánci birodalmon belül...Elrendelik Bizánci Albánia számára, hogy állítson fel egy 4.000 fõs harccsoportot amelyik beolvad a bizánci haderõbe, de a csoport vezetõi és katonái között albánok lehetnek csak benne. Meg még emellé elrendelik, hogy Albánia tartson fenn még egy 1.000 fõs helyõrséget önköltségen.

Gazdasági események:-Az ostrom megkezdése elõtt a császár elrendeli kereskedelmi standok kijelölését és azok megépítését Makedónia, Larissza és Janina tartományokban. A fõvárosban meg felépítenek néhány fegyver raktárat. Albániában meg egy kikötõ építését rendelik el. A bizánci haderõ számára elrendelik a Bizánci Flotta tovább építését 4 Carrack formájában.

Az olasz államok levelet küldtek a császár számára, hogy álljon le Akháia népének éheztetésével különben keresztes hadjáratot indítanak a Bizánci Birodalom ellen. Ezen a császár nagyot nevetett és így kommentálta...

"Hahahaha...Ez aztán jó. Rendben küldjék csak a hitetlen kutyáikat." A császári palotában lévõk is nagyot kacagtak ezen. A császár válaszként a kommentjét írta rá a levélre és vissza küldette egy futárral...

Eltelik a 3 hét és Akháia népe kiküld 4 követet tárgyalni a megadásról a bizánci katonai vezetõkkel. A követek közül 2-t a városba visszaküldtek a másik 2-t meg beküldték a parancsnok sátrába...A követeket meghallgatták és a bizánci parancsnok feltételeit melyek a következõk voltak:

- Akháia népe esküdjön fel a császárra.
- A város lakossága csak a görög megnevezést használhatja és nem az akhájt.
- A királyuk mondjon le és ismerje el a bizánci uralmat cserébe megtarthatja a vagyonát és a földjeit.

A követek hosszas mérlegelés után megmondták a parancsnoknak, hogy ezt nehéz lesz teljesíteni, de megpróbálják a vezetõséget errõl meggyõzni. A parancsnok külön garantálta, ha elfogadják a feltételeket senkit sem fognak letartóztatni vagy kivégezni a városban...A parancsnok 1 nap határidõt adott a feltételek teljesítésére. Az 1 nap letelt, de senki nem jött ki a városból. A parancsnok mérgében és szégyenében elrendelte az ostromgépek bevetését és, hogy törekedjenek arra, hogy fegyverezzék le az embereket, de aki mindenáron ellenáll azt öljék le.

Az ostrom megindult a falakon nem voltak védõk. A védõkkel a behatolók a város belsõbb részein küzdöttek meg, de a legtöbbet idõben lefegyverezték. A fanatikusok és a királyi testõrség összesen 478 fõt alkottak akik megküzdöttek a bizánci behatolókkal szemben. összesen 94 bizánci vesztette életét. A fanatikusok közül mindet leölték még a királyt is aki nem akarta letenni a fegyvert. A várost kisebb vérontások árán, de bevették és hozzácsatolták a birodalomhoz. Az olaszok csak blöfföltek amikor megfenyegették a császárt, hogyha Korfu vagy Naxos földjére lépnek akkor nézzenek szembe a következményekkel...Hosszú velencei-bizánci tárgyalások után csak Naxost sikerült hozzá csatolni a birodalomhoz. Korfut meg bekebelezte a Velencei fertõ.

A háború után a császár elrendelte újabb gazdasági és katonai épületek építését a tartományokban...

Folyt. köv.

1420-ban járom. 😛

Újabb háborúba keveredtem😄 megtámadok egy kis országot (asszem Messen) a bajorok megint jönnek + Türingia + Brandenburg, Türingiát gyorsan lerendeztem és 1 tartomány + vazallusként elfogadta a békét, a bajorok megint háborúznak a Teutoniakkal szóval velük se lesz probléma, csak Brandenburgot kéne túl élni, Messen pedig ostrom alatt.
Köszi, a küldit már lemondtam de sebaj😊
Templomokat akkor elkezdem építgetni, pénz most úgy is van rá.
Bizánccal nem hozhatod létre a jeruzsálemi királyságot ahhoz nyugati kereszténynek kellene lenned (értsd:nem lehetsz ortodox,protestáns,református)

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Na közben folytatom Bizánc felemelését. 😛 Hamarosan jelentkezem.

hja, és ha protestáns vagy, akkor eleve baszhatod.
1. mindenhova
2. Az az értelme, hogy olcsóbb lesz a stability (tehát ha lemegy 1 stability, akkor gyorsabban tudod vissza szerezni)
3. Azt hiszem arra az eventre gondolsz, hogy a trieri VÁLASZTÓ támogasson téged a császári jelölésben. Gyanítom valami HRE-s állammal vagy. Nos, ennek több módja van. 200 relation trierrel, ha teheted, köss vele ally-t, mert az is +50 pont, legyen nagy presztízsed, nagy legitimacy-d, ne legyen infamy-d, uralkodód diplomatic skillje is befojásolja stb.
Lassan nálam 1480 van, szerencsére Kasztillia jól elháborúzgat a mohamadán népekkel, és -200 ról már a kapcsolatot is felhoztam -80 ra😊

A Timuridok meg jól elvannak Grúziával, mindig picit besegitek oda, igy sosem sikerül elfoglalnia rendesen😄

Közben beindítottam az elsõ nagy karakképitési programot, olyan 30 at felhúzok, aztán sok szeretettel várjuk Kasztilliát😊

Iszonyat, milyen lassan (évente 0.5) el esik az infamym, igy bele fog telni még vagy 15 évbe,mire valamirevaló hóditó háborút indithatok újra.
Számomra nekem minden apróság dicsõségnek számít ebben a térben(gamer)...A valóéletben már kicsit másabb nálam a mérce a dicsõséget illetõen.(nem vagyok egy hú, de nagy emberke...)

Akkor ahogy múltkor én, most te értettél félre, nem állitottam, hogy nincs nehézség benne magyarokkal, sõt😊
Valaki válaszol a templomos kérdésemre?
én csak akkor szoktam nagy ritkán beírni 1 magistrate-t, mikor háborúzom, és elfelejtem nyomogatni az építkezést, hol ottl enne pénzem, és több éven keresztül 5-ön áll a magistrate. A figyelmetlenségemet késõbb úgy kompenzálom, hogy benyomok 5 építést, aztán beírok 1 magistrate-t, aztán megint 5 épület. Nálam kb itt meg is áll a csít. Illetve nem, mert még akkor szoktam beírni 1 stability-t, ha HRE-ben játszom és bejön a -1 stablis -5 presztízses event, hogy adjam vissza a területet, mivel ezt kikúrt nagy baromságnak tartom.
Én sem vagyok olyan hülye, hogy normal alatt kezdjek gamet, nem akarom halálra unni magamat, életem legelsõ gamet is megnyertem úgy SIMÁN, EU 2 és 3 ban is, kis kézikönyv olvasgatás, és ennyi😊

De persze mindenki úgy játszik, amihez kedve van, csak épp ilyen fokozaton játssza (vagy mondjuk Kasztilliával) finoman szólva sem nagy dicsõség elérni valamit😊
Én nem is ezt vitattam. Szerintem is reális hogy lassabban fejlõdtünk,és elmaradottak voltunk. Csak azt hittem, azt állítod, hogy a magyarokkal nincs nehézség, holott van, ez😊
Elõzõhez visszatérve elfoglaltam az összes területet, ami kellhet, de csak azt ajanlja fel, hogy Release Syria (persze még nem menne bele ebbe, mert ehhez olyan 60% ra meg kellene vernem)
És úgy csítek nélkül, hogy már nem konzolozom(cash, colonist, magister stb. csít nélkül.)

Ja mondjuk én very easyn játszom...Nem vagyok olyan hülye, hogy magamat szívassam...

Mondjuk sztem félreértettelek. Most látom hogy arról beszélsz, hogy realisztikus a játék és nem arról, hogy könnyû vele a géming😊
Ok, akkor lemondom, de egyébként hogyan lehetne elérni? Ehhez a vallási ügyekhez egyáltalán nem értek😄
Igen, de én nem is ezt mondtam, hanem hogy nem olyan "könnyû"😊
5 presztizs az lószar szerintem, ennek kba dupláját kapom, amikor nyerek egy tisztességes csatát, épp most csaptam meg pl vagy 25k mamelukot 😊
Én is lemondtam most legutolsót, az ált benne, hogy Kisázsia egész területét téritsem ortodoxra😄 Anyád😄 Biztosan kiadok majd rá vagy 2.000 presztizst, fõleg hogy még meg sincs Kisázsia😊

Apropó, Bizánccal nem lehet létrehozni a Jeruzsálemi Királyságot? Mi kellene hozzá?