11580
Europa Universalis III
-
McCartman #7740 Vidzsajanagar a vidzsajanagariaké! -
pecaboy #7739 Kolonizálni sztem totál nem éri meg. Több provinciád lesz, de értéktelenek, az aranytartományok kivételével. De még ezekre is érvényes, hogy csak tarifát adnak, ami csak egy része a teljes adónak. Tartományod viszont több lesz, azaz nő a stabilitás és a tech költség, ami visszahúzó tényező. Emellett kell foglalkoznod az ottani lázadókkal, különösen (később) a nacionalistákkal is (amerikaiak, kanadaiak, brazilok, mittomén), ez se egy kellemes dolog,meg ott vannak a kalózok is ugyebár...
Szóval én ha kolonizálnék a spanyolokkal, akkor egy földrészre, pl. Amerikára mennék rá, és ahogy McCartman is írta, áttenném oda a fővárost. Ezt leszámítva csak annyi pozitívuma van az általános kolonizálásnak, hogy több területed lesz. Azaz kicsivel több manpower, force limit, építhető hajó.
Egyébként a két nép/ország: Shawnee (ejtsd "sóní", ez vmi indián törzs lehet) és Vijayanagar, utóbbi a kedvencem :) Magyarul Vidzsajanagar, ilyen ország tényleg létezett. -
McCartman #7738 a későbbi verziókban már finomították a ping-pong metódust (mikor 10-20szor kell legyőznöd ugyanazt a sereget kergetőzve egymással) , lehet , hogy egy régebbi kieggel játszol?
amúgy meg ugye supply limit , attrition. (lemorzsolódás mértéke , európában gondolom nagyrészt ugyanakkora)
Csak akkora sereget állomásoztathatsz egy tartományon veszteségek nélkül amekkorát az adott prov. supply limitje megenged.
Értelemszerűen nagyobb sereggel nagyobbak a veszteségeid is.
Ki kell sakkozni és csak akkora csapattal kergetni amely még pont elég lehet a likvidálására pár területtel később.
Ha nincs elég embered / friss utánpótlásod és nagy a hátországa ,/ mélyen be kellene nyomulnod az ellenséges területre akkor pedig mérlegelni kell , hogy megéri-e utánaeredni és ezzel kockára tenni az egész fősereged vagy inkább visszavonulni erőt gyűjteni , megostromolva a közeli tartományokat és lesben várva az ellentámadást.
Nem nehéz ez , rá fogsz érezni.:) Onnantól pedig már minden háború egyforma. -
McCartman #7737 láttam paradox forum screeneket egy játékból , amiben valaki szintén csak a gyarmatosításra ment rá , elfoglalta egész Észak- és Dél-Amerikát , áttette a fővárost a kontinensre és ilyen elképzelhetetlen több százezres bevételei lettek belőle.:)
úgyhogy még nincs minden veszve , az irány szerintem jó.:D csak győzze az ember türelemmel. -
caoladder #7736 Újra a segítségeteket kérném, már azt hittem kezdem érteni a játékot de mégsem...
Magyarokkal 4*15000-es sereggel (9inf 6 cav mindegyikben) mennék a csehek ellen, akiknek van egy db 22000es seregük. Csak Hesse támad meg közben (HRE) de ők másodlagosak most. A probléma hogy elfogyok pár hónap alatt. De nem is kicsit, rámegyek 2*15000-el a 22k-ra, megnyerem, és megyek utának és folyamatosan sokszor annyit vesztek, annak ellenére hogy szándékosan másik 15k-s sereggel is megyek utánuk akik még halál kipihentek. Pár hónap alatt lefogyok 3*3000-es seregekre, míg a csehek vígan nőnek vissza 20-25k-ra... Nem értem miért, nem Assaultoltam egyszer sem és nem tárolom a 60k-t egy helyen soha.
Jobb lenne ha megtámadnám és azt várnám hogy ő jön át a határon?
Előre is köszi a segítséget! -
Swarczi #7735 Hú bazz mennyi helyesírási hiba, legközelebb átnézem mégegyszer, mielőtt postolom... -
Swarczi #7734 Nos most tolok a spanyolokkal(akarom mondani Kasztíliával) egy gamet, és azt vettem észre hogy a masszív kolonízáció nem igazán éri meg. Direkt a játék elejétől erre mentem, hogy megpróbáljak minden gyarmatosító nemzetet kilőni a sorból(1450-ben már el kezdtem gyarmatosítani közép-afrikát). vSzokásos manőverek megvoltak, Észak-Afrika nagyjából Tuniszig meg lett szerezve, közép-afrikai kis nemzetek bedarálva, ide igazából már nem is tudtak jönni később más nemzetek.
Ezek után el kezdtem amerika meghódítását. Észsakom már csak swahnee(nemtom jól írom-e le a nevét) és huron maradt mire megérkeztem. swahnee kiütve, majd ezek után a közép+dél amerikai államok garantálasa következett, nehogy vmi európai nemzet megszerezze őket. A telepeseimmel arra koncentráltam ,hogy az északi és déli partvidékek zömét lefedjem, ezáltal elvágva más nemzetektől a belső részeket. Célomat mostanra elértem:inka-azték-maya területek befoglalva, dél-amerikában kb. 6-7 idegen kézben lévő terület van, északon valamivel több. Nem sokat háborúztam, keleten a megnövekedett brunei-t meg aceh-ot hódítottam meg(east-asian trade port miatt), indiában áll egy masszív viyanga..(nemtom a rendes nevét, az ottani államoknak ilyen hülye nevi vannak) bazi nagy flottával.
Európában kezdtem először egy portugál-brit-aragón szövetség ellen, amiből később kiestek az aragónok(különbéke), majd 3 háború alatt sikerült teljesen annektálnom a portugálokat is. A britek viszont már nem voltak valami könnyű falat, 1550-ig legalább 10-12 háborút vívtam, sokszor 1 évvel a béke után betámadott valami kis nemzetet az ír-szigeten ráadásul akárhányszor szedtem szét, mindig újra összeállt.
Most is viszonylag egyben van, egyedül Wales+Northumberland nincs uralma alatt(na meg Írország) pedig közben is vívtam 4-5 háborút.
Az egész játékban addig az a legrosszabb, hogy hiába van egy rakás gyarmatom, lassan minden sárga észak és dél amerikában, jövedelmem nincs annyi, mintha Európa felé terjeszkednék, pedig legalább annyi területem van, mint amennyi ekkorra szokott lenni. Szal legközelebb nem fogok elmenni efelé a masszívan gyarmatosító irányvonal felé... -
JLH Fans #7733 Bocs, igazad van, alapban valóban nem igaz teljesen, úgy értettem, hogy általában az, összehasonlitásképpen értékes és jó közepes területekkel a világba .
MOndjuk az ember nem MO al van, és magyar területeet foglal el, akkor már többnyire annak számítanak.
Pl mikor előző gameben már enyém volt teljes Olaszország meg pár überfranco holland és német terület és India felé kacsingattam, akkor miután elfoglaltam Mo ot, simán elengedtem a fenébe, és nem is nagyon érdekelt továbbiakban sem, éppen ki osztozkodik rajta, mivel volt csomó értékes területem, szóval minden relatív meg viszonyítás ugye:P -
kissssss #7732 "Magyarország területe a játékban sajnos totálisan értéktelen."
na azért ez nem teljesen igaz, Pozsony és Érsekújvár 8 basetax-al kezd továbbá Pécset Erdélyt és Sopront is elégé jó provinciává lehet kipofozni ha véghez viszed az összes decision-t csak jó sok magiszter kell ehhez.
-
JLH Fans #7731 Bármelyik pici országgal lehet, ügyesség (meg kis szerencse) kérdése az egész, Pecaboy ugye HRE-s Magyarországgal csinált világuralmat, az én Bizáncos sztorymat mér ismered, vagy Mc Cartman pl Granadával:D
(Én meg az 1 régiós 1000 es népességű észtekkel próbálkozom majd:P)
A haderő limit attól függ, milyen népességű területeid (és mennyi) van, nyilván minél nagyobbak, annál magasabb:) -
caoladder #7730 Hát mindenestre nagyon bosszantanak. A haderő limit az mitől függ? Ha leviszem a military maintance-t minimumra, akkor ilyen 12000nél megáll a manpowerem. De ha csinálok 12000 katonát és várok egy kis időt, akkor megint csak felmegy 12000-re, honnan látom hogy mennyit tudok maximum toborozni?
Amugy egy hülye kérdés: Magyarországgal lehet világuralmora törni a játékban ? :D -
JLH Fans #7729 Azért felkelések lehetnek, főleg a vallási fanatikusok bekavarhatnak, vazallust elengedni én csak akkor szoktam, ha infamyt akarok NAGYON csökkenteni, és MOST AZONNAL kell vmi baromi jó terület, amire lehetőség is van elvenni, de infamy miatt nem menne.
De igazából tökmind1, Magyarország területe a játékban sajnos totálisan értéktelen.
Caoladder: Az ilyen felkelésekkel max azt tudod csinálni, hogy levered folyamatosan, nem olyan nagy dolog ez, én is megoldottam vhogy a Bizáncos 200+ tartományos birodalomban, pedig ott volt hogy 20-25 helyen volt felkelés egyszerre, de igazából a felkelések csak bosszantóak, meg játékidőt hosszabítóak, annyira nem zavarnak nagy vizet. -
JLH Fans #7728 Persze, ha már 300 ezer felett van a haderő limited, akkor 50 ezret is beáldozok simán, 2 hónap alatt csinalok annyi katonát, ha kell, márpedig Bizánccal 1600 as évek elejétől már Indiában jártam bőven és közte minden az enyém volt (meg még kismillió értékes terület:D)
Alapból nyilván a játék elején én sem mernék ilyesmit megcsinálni:) -
caoladder #7727 Mit lehet csinálni az ilyen "ausrian patriots" és társai típusú felkelésekkel ? Tele vagyok velük teljesnen 5-10 ezer közötti felkelések vannak +3-as stability mellett folyamatosan.. Halálba visznek és azt írja hogy még 20 évig nationalism áll fenn, szóval addig megmarad ez az 5-10%os revolt risk... -
McCartman #7726 én is hanyagolom a játékot már jóideje , talán egyszer még rávisz a lélek , hogy folytassam.:)
Ír miniállamok ellen bejöhet , sok más esély nincs. -
realcsabi #7725 Banyek, tehát 20K sereget feláldoztál az uralkodóért? jobban mondva az uralkodó haláláért? Nem semmi. Az enyémnek végül is sikerült végleg leszokni a cigiről, de most jött a "strong"-gal fémjelzett 3-3-3-as turbános (inherit sehol semmi). Ha eddig úgy-ahogy tudtam tartani a technológiai fejlődést európával, akkor most végleg visszatérek az őskorba.
Közben alakul nálam a dolog, a csehek csehül állnak, amióta betámadtam őket , azóta csak keresik magukat, elvettem tőlük 3 tartományt, Burgundia is egyet ( megigényelte mint emperor) aztán persze tőlem is kértek egyet, nekem pedig többet ért az 1 stabilitás, mint Szudéta. Viszont a burgundok infamyja még így is 10 alatt van, szóval biztonságban lesznek még nagyon sokáig.
Más: elgondolkoztam, és kiváncsi lettem, hogy vajon mi lenne, ha a jelenleg vazallus Mo.-t szabadon engedném, és szövetségesként számítanék rá. Az államvallás már náluk is iszlám, tehát elméletileg nincs okuk az európai nemzetek felé húzni diplomáciailag. és gondolom reformáció sem lesz, az iszlám vallást senki sem reformálta meg. Vagy menne minden a régi kerékvágásban, és szép lassan kereszténnyé válnának? Logikus lenne, de kiváncsiságból kipróbálom mi fog velük történni. Lassan az Ottomán birodalom körülöleli a Kárpát-medencét, és a DoF jelenleg Anglia akik vajmi keveset tudnának segíteni Árpád népének, ha elfajulnak a dolgok. :) Mondjuk nem számítok meglepetésre, eddigi tapasztalataim szerint ekkora változtatást nem lehet elérni egy népnél sem, de hátha. -
JLH Fans #7724 (Sajnos?) Egyelőre sehogy, mert nyaralni voltam 1 hétig , pár napja is csak laptopról tudtam írni pár sort.
Da ma hazaértem, és belevetem magam újra, múlt héten elvittem 1409 ig, éppen az első háborúmat fogom meginditani komoly 4 ezer zsoldossal 2 ír miniállam ellen:)
Nálad Granadával mihelyzet? Közben olvasgattam vissza, majd asztal alá kerültem a röhögéstől, hogy egyesek milyen alávaló módo akarják megpurcantani szegény "csodás" képességű uralkodójukat:P:)
Anno nekem Bizánccal kb 20.próbálkozásra ugyan, de sikerült (ill lehet szerencsém volt és pont akkor halt meg a lényeg hogy megszabadultam tőle:D) és rögtön utána meg is kaptam a legjobb uralkodóm (7-7-8) aki uralkodott vagy 30 évig:) -
caoladder #7723 ÉS ha nem DW-vel játszom (complete edition) ? :)
Nem tette Grúziát diplovazallussá, de voltam olyan jófej hogy visszatöltöttem, akkor már egyáltalán nem azt írta 0%-ra hogy: "They woud accept it" :)
-
pecaboy #7722 BB +0.2/year azt kész :)) -
kissssss #7721 na ezt most jól megfogalmaztad megint :-DD -
pecaboy #7720 Én Emperor és kúriakontroller vagyok (talán egy kardinális nem az enyém), és lehetnék DoF is, csak nem akarok :P -
kissssss #7719 lehetséges mind a 2 címet birtokolni és még a kúria irányítója is lehetsz mindenek tetejébe, az már egy egészen más kérdés hogy menyi erőforrást kell beleinvesztálni hogy mind a 3 cím egyszerre legyen meg :-DDDDD -
pecaboy #7718 "plusz az infamyt is csökkenti -0,2-vel"
Úgy értem, hogy az infamyCSÖKKENÉST csökkenti 0,2-vel :P -
pecaboy #7717 Szerintem lehet egyszerre mindkettő is. Én az egyesített HRE-vel bármikor lehetnék DoF, de így is olyan erősek a csapataim, hogy kár lenne a production meg trade technology mínuszokért:) -
kissssss #7716 "A törökökkel játszom"
értem, bocsi de már nem nagyon tartom fejbe hogy ki milyen országgal kiegészítővel és annak milyen verziójával játszik, előre is bocsánat mindenkitől de már egy kicsit fárasztó megjegyezni ennyi mindent. -
realcsabi #7715 igen, idáig én is hanyagoltam, túl sok hátulütője van. De egye fene, egyszer kipróbálom, aztán meglátjuk. Köszönöm.
(közben megnéztem a játékom és módosítanám magam, Burgundia "csak" emperor, mostanra más lett a Def. of faith. Nem vagyok biztos abban hogy lehetséges-e egy nemzetnek mindkét címet birtokolnia, ezért is furcsálltam amit írtam előzőleg - tévesen.) -
kissssss #7714 "Magistrates -0.2/year "
én e miatt sosem szoktam használni az enact settlement policy-t, minden egyes magisztere szükségem van. :-D -
pecaboy #7713 Itt van mindenféle módosító:
Wiki:Asszimiláció -
Iblisz #7712 Halika
a zászlócska mutatja
-
pecaboy #7711 Ha DW-vel játszol, bal felső sarok sorában, a vörös zászló mellett.
Nem lehet, h Grúziát diplo-vazallussá tetted? -
pecaboy #7710 Ahogy kissssss írta, a promote cultural unity az nem segít terjeszteni a kultúrát, csak a többi ország core-jait tünteti el onnan. És igen, a pár ezer fős lakosságú (tehát elsősorban a kolonizált) területeken 1 magiszterért cserébe saját kultúrájúvá teheted a területet. Egyébként pedig elég random terjed a kultúra, és csak nagyon lassan. Számít az, hogy mekkora a lakossága, mert egy 999.999 lakosú tartomány valszeg 500 év alatt sem asszimilálódik. Meg az is számít, hogy a saját kultúrájú területeddel határos-e.
És van még egy olyan, elég drága lehetőség, hogy "enact settlement policy", ez 3 magiszterbe meg 2 kolonistába kerül, plusz az infamyt is csökkenti -0,2-vel, és csak a national focusodban és a vele határos tartományokban tudod meglépni. Ha véghezvitted a területen ezt a decisiont, akkor átlag 50 év alatt saját kultúrát kap a tartomány, de itt is számít a lakosság. Szóval ez a settlement policy igen durva beavatkozást jelent a tartomány dolgaiba.
Ezek a hatások érvényesülnek, amíg a decisiont vissza nem vonod vagy nem asszimilálódik a tartomány (Wikiből másolva, HTTT, de hasonló Divine Windben is sztem):
Colonist -0.5/year
Magistrates -0.2/year
RR +8
BB +0.2/year
Growth +10% -
caoladder #7709 Egy újabb nagyon buta kérdéssel fordulnék hozzátok: az infamy-t hol tudom megnézni?
A másik, hogy újabb érdekes bugot találtam. Georgiát 0 warscore-al vazallussá tettem :D -
Iblisz #7708 Hali.
Elküldtem smot neked mailben az 5.1-es patch is már magyar!
-
McCartman #7707 hogy boldogulsz Rigával JLH Fans? -
realcsabi #7706 A törökökkel játszom. Vazallusaim: Magyaro., Georgia, Bulgária, Wallachia, Bosznia, Szerbia, Tunézia, Tripoli, Urbino, Granada, PU-ban vagyok Najd-dal, Hedjazzal, Algériával és a mamelukokkal. (akit nem soroltam fel, az bizony inkább ellenség mint barát, mert a diplomácia sajnos nem az erősségem) Vazallusokkal, szövetségesekkel együtt összesen 170ezer katonát tudunk mozgósítani. Kipróbáltam Szicília ellen hogy mennyi bakát vagyunk képesek összehívni egy kártyapartira. :))) Elégnek kell lennie a lentebb említett közép-európaiak ellen, mert ennél jobb esélyem nem lesz ellenük. Viszont így is elég sok a kérdőjel, mert mint írtam a seregeim harcértéke nem túl acélos, és akkor még finom voltam és nőies. No mindegy, próba-cseresznye.
Burgundiával kapcsolatban igazad van, a holland és észak-itáliai területekkel olyan erőssé vált, hogy csak lesek. 1 az 1 ellen simán ledarál bárkit (emperor + deffender of the faith). talán a franciák még elég combosak ellenük, de inkább lepacsiznak egymással. Egy inherit köztük pedig bizonyosan a játékom végét jelentené.
És akkor ha jól sejtem, nem kell attól félnem hogy a török kultúra el fog terjedni Európában. :) Kár érte. Köszönöm a válaszokat amiket az elmúlt napokban kaptam, most megpróbálom az elméletet gyakorlatban hasznosítani. :) -
kissssss #7705 "cseh-lengyel-litván trió felé fordulok, nagyon a nyakamra nőttek,"
inkább nyald a seggüket már Csehország is elég ahhoz hogy bealázza Magyarországot, nem hogy még hárman.
amúgy képen lényegtelen hogy császár e Csehország vagy nem mindig nagy serege van(men at arms-al meg főleg!)
Burgundiától meg tartsd távol magad ha véghez viszi a területszerző küldetéseket akkor már sem Anglia sem Franciaország nem képes megállítani. (azok a holland területek hihetetlenül értékesek)
"milyen stratégiával lehet a leghatékonyabban a saját kultúrát elterjeszteni az eltérővel rendelkező tartományokban?"
nos ehhez kell egy kis szerencse is de van ilyen erőltetett kolonizálás/népesség növelés lehetőség ez azoknál a provinciáknál aktiválhatod ahol kevesen laknak (kb 1000 és 10000 közöz) most nem ugrik be a neve de ha majd játszatsz akkor kezdj egy új próba játékot és nézd végig a teuton rend provinciáit főleg az északi területeket.
a promote cultural unity meg arra jó hogy eltüntesd az azonos kulturális csoportba tartózó ország igényét a provinciáról, tehát ha franciákkal annektálod berryt és a provinciánál aktiválod a pcu-t akkor eltűnik berry és az összes többi ország igénye is.
más pluszt ezenkívül nem ad sajnos. -
realcsabi #7704 Mint lehetőség, a az aranyhorda megtámadása újfent ugrott, Muscowy megszállta a hozzám közel eső horda területeket. Szibéria felé pedig nem indulok el, csúnya vége lenne. De későbbre félrerakom a tanácsaidat, hát van még mit tanulnom a játékról. :) Addig a cseh-lengyel-litván trió felé fordulok, nagyon a nyakamra nőttek, összterületük nagyobb mint az enyém, viszont Bohémia jelenleg nem emperor (helyettük a burgundok, nem tudom örüljek-e). Nem szabad elszalasztani egy ilyen lehetőséget. :)))
az uralkodó meg marad sajnos, hamarabb változtatnám az államformát bármilyen köztársaságra mint hogy lázadókat hagyjak garázdálkodni a birodalomban. Olyankor sosem úszom meg külső támadás nélkül. Azért poén hogy amikor nem akartam elveszíteni az uralkodót, de muszáj volt jó hadvezérre, akkor az első csatában lefőtt neki a kávé. Így szokott ez lenni. :) Még egy utolsó kérdésem lenne, utána már nem fárasztom ilyen intenzíven a fórumot;
milyen stratégiával lehet a leghatékonyabban a saját kultúrát elterjeszteni az eltérővel rendelkező tartományokban? Elég változatos infókat olvastam erről, és nem igazán haladok egyről a kettőre. Egy újonnan foglalt provinciát azonnal saját vallásúra alakítom, és amint lehetséges, "promote cultural unity"-t nyomok. remélem jól írtam. És ennél a pontnál megáll a tudományom, nem tudom mit tehetnék még. Illetve ott van még a national focus, de mint halottnak a csók. :) -
bayarder #7703 Jó napot harcostársak!
Egy kérdéssel fordulok hozzátok, esetleg valaki tudna linkelni/küldeni egy működő képes magyarosítást a Divine Wind-hez, nem kell, hogy full magyar legyen nekem már egy részleges magyarosítás is segítene :)
Sajna magyar eredeti játékom nem díjazta a kiegészítők telepítését, így eme új kiegészítővel próbálkozok.
Előre is köszönöm a segítséget
Bayarder voltam
UI: [email protected] , ha esetleg valaki tud küldeni pár file ami tartalmaz némi magyar szöveget és a játékot se rontja el :) -
caoladder #7702 Hát lehetséges, hogy valami bug lehetett akkor.. Ugyanis a teljes török birodalmat tettem vazallussá (bizáncot beleértve) és még mindig csodálkozom hogyan engedhette 78nál... :D
Köszi a választ a scorch-al kapcsolatban, igazából lehet hogy "csalás" de nálam nem támadtak a csehek 1400-ban.. Aztán kipróbáltam még egyszer és még egyszer stb... és mindig megtámadott, de esélytelen vagyok ellenük a saját területem felégetésével is, 40k-val jön, Ausztria még 20k-val...
Szóval inkább folytattam az első utat :) -
pecaboy #7701 Verd meg a Horda legfőbb seregeit, ha közel vannak, aztán vonulj vissza. Ha nincsenek közel, várd meg őket. A határodhoz közel eső területeket értelemszerűen kolonizáld és védd meg a visszavonuló/visszavonult seregeiddel. Csak akkora sereggel nyomulj, amekkora pont elég a biztos győzelemhez. Sok esetben 15-20 ezres seregek is elegendőek, és ha egymás mellett vannak, tudnak segíteni egymásnak csata esetén. Ugyanezen okból tarts 15-20k fő tartalékot a mögöttes tartományokban, amelyeket már kolonizáltál.
Azt is vedd figyelembe, hogy ha elkezdesz ostromolni egy tartományt és letelik az adott hónap, az ostrom idejére plusz valahány supplyt (5-re emléxem) kapsz a tartományra (de csak amíg ostromlod). Tehát ha január 27-én kezdted el ostromolni, február 1-re már megkapod a bónuszt.
"Uralkodóölésre" sajna nekem sincs tippem, az ezer fős kamikáze dolgot próbáltam én is tucatszor, nekem se jött be. Tartok tőle, a Mariana-árok aljáról is vissza fog úszni a trónra... Viszont amivel meg lehet próbálkozni: hagyod egy trónkövetelő lázadó seregnek, hogy foglalja el a fővárosod. Ez nem tudom pontosan, milyen mínuszokkal jár, de biztos nem kevéssel (legitimacy, stability - ezek biztos csökkennek), viszont lesz egy új uralkodód. Azt mondjuk nem tudom, hogy ilyenkor a PU-s országok fellázadnak-e ellened.