11580
Europa Universalis III
-
Kari91 #7620 Az igaz, hogy Mátyás zsoldosokat alkalmazott, és sok volt köztük a német.
A német egységeket még meg is értem, én is westernizálás után osztrák harcosokat használok.
A török lovasság sehogy se jön a képbe. Azt meg végképp nem értem hogy a törökök lovasai mért jobbak a magyarnál, mikor a magyar huszárság világszerte híres volt( Nyilván csak a török uralom ideje alatt, a XVIII. századtól a magyar lovasság nem sokat ért a reguláris erők ellen.). -
pecaboy #7619 Ráadásul az ottók asszem 6 vagy 7 tech szintről indulnak, mint az arabok, tehát kapásból jobb egységeik vannak.
A dolog hátránya, hogy az idegenlégiósok nem fejlődnek a korral, hiába jelennek meg nálad fejlettebb csapatok. -
pecaboy #7618 Gyalogság (nyugati vs keleti):
11 Galloglaigh Infantry 0 0 2 0 4 1
11 Eastern Militia 0 0 1 0 2 1
13 Ref. Galloglaigh Inf. 0 0 3 0 5 1
13 Pike Infantry 0 0 1 1 3 2
18 Free Shooter Infantry 0 3 4 2 6 3
18 Off. Eastern Musket. 2 2 2 1 4 3 -
pecaboy #7617 Erősebb lesz a sereged :P
Mátyás se csak magyarokat verbuvált, sőt. Ekkoriban még ritkaságnak számított a nemzetállam és az etnikai alapú honvédő seregek.
Én úgy képzeltem el a játékban, hogy ezek a katonák (osztrákok és törökök) megtanulták valamelyest a magyar nyelvet, elfogadták a magyar fennhatóságot, a király pedig a saját tradícióik (alakzat, taktika stb.) alapján állította őket csatarendbe a saját országa érdekében, némileg a taktikát finomítva, hogy osztrákok és törökök jól működjenek együtt a harctéren.
A janicsárokat pl. közismerten más népek elrabolt gyerekeiből képezték ki a törökök.
A játékban a török lovasság kicsit jobb, mint a magyar, itt egy táblázat:
http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Cavalry
13 Eastern Hussar 0 0 2 1 3 2
13 Spahi Cavalry 0 0 3 1 3 2
26 Ref E Hussars 0 0 2 2 4 2
28 Ref S. Cavalry 3 1 3 1 4 3 -
Kari91 #7616 Am abban meg mi a amgyar, hogy osztrák gyalogost és török lovast gyártasz(a magyar lovas sokkal jobb)?:D -
Kari91 #7615 Én speciel magyar katonákkal is jól el szoktam lenni, sosem éreztem igényét az osztrák vagy a török katonáknak.Magyar huszár+pike infantry adja.
Számít még a csatáknál a Discipline is, erre leginkább a Quality-Quantity politika van hatással. Ha száz fölött van, annál jobb. -
pecaboy #7614 Vazallust csak akkor tudsz csinálni, ha békében vagy.
A pingpongozást meg a DW-ben elég jól megoldották: ha az ellenfélnek eleve nulla a morálja, vagy ha már az első pár napon legyőzöd, vagy ha (asszem) 10x fölényben vagy vele szemben, akkor a serege megsemmisül.
A csatáknál vedd figyelembe a módosítókat is. Folyón átkelés mínusz, hegyen támadás mínusz, dombon támadás mínusz.
A fire által okozott veszteség (nyilak, később muskéta, puska) pedig mindig sokkal kisebb, mint a shock által okozott (közelharci fegyverek), különösen alacsony tech szint esetén. Szóval sztem egy jó shock értékű leader sokkal többet ér, mint egy jó fire értékű. Szerintem a shock és a mobility a két legfontosabb tulajdonság.
Nézd meg azt is, kinek milyen egységei vannak, mert lehet, hogy az ellenfélé erősebb és akkor persze hogy tőled hullanak többen. Az osztrákoknak és általában a nyugatiaknak nagyon erős gyalogságuk van, a törököknek meg erős lovasságuk, szóval ezt a kettőt érdemes kombinálni: szerzel core-t osztrákoktól és törököktől is, és elkezded a tömeggyártást :) Persze mondani könnyebb, mint megcsinálni. :P -
MitsuMishi #7613 Tegnap megpróbáltam visszaállítani vazallussá azokat a területeket,de a create a vassal fül szürke volt,és azt írta hogy nincs visszaállítható vazallus vagy valami ilyesmit O.o .Amúgy már nem ortodoxok,küldtem misszionáriusokat.
A harcrendszert még mindig nem értem.Próbából megtámadtam az osztákokat mert Milánó Bohémia meg Nápoly is harcolt velük,és jól álltak,elindultam és az elején jól álltam,foglaltam 2 várost is,aztán a többiek kibékültek vele,majd jött az osztrák fősereg felém,összegyűjtöttem a katonáim,és győztem,aztán mentem utána és ott is,és akkor így oda-vissza játszottuk a szokásost.2x annyi katonám volt mint neki, 10k lovassal neki kb 2k volt.A királyomat megraktam hadvezérnek és 4-es fireje van,viszont az ellenfeleknek mindig van shockjuk.A shock szakaszba én tőlem mindig hullanak mint a legyek,a fire szakaszba meg soha semmi nem történik.Ez akkor most mi?Mert hiába írja hogy nyerek tőlem mindig csomó katona meghal,és a 2x túlerőből teljes felmorzsolódás lesz a részemről.Most akkor hogy kéne győznöm? -
Kari91 #7612 Amivel még jelentősen tudsz változtatni a helyzeten, az a belpolitikák.
-Ha erős, gyorsan fejlődő gazdaságot akarsz, érdemes centralizálni. Én magam, amikor elég erős volt a centralizáció(-2-es), akkor átváltottam despotikus királyságra az államformát,hogy ne okozzon sok problémát a centralizáció.
-Szükséged van a nemességre, hiszen ők a hadsereged egyik alappillére,de ne erősítsd meg őket nagyon, mert akkor állandóan követelőzni fognak.
-A flottával szemben a hadsereget erősítsd meg.
-Próbálj a minőségre menni, ne a mennyiségre.
-Ha jelentősen elhúznak melletted technológiailag-katonailag a szomszédaid, akkor érdemes defenzív felé menni.
-Van még néhány national decision is, amik jól jöhetnek az országod számára,nézd meg, hogy mik a feltételeik. -
Kari91 #7611 Ha a bosnyák, montenegrói területek még ortodoxok, akkor mindenképp állítsd őket vissza vazallusként. Ugyanis a több tartományod miatt megdrágulnak a technológiák, de a más vallás miatt alig hoznak pénzt a konyhára. Viszont ha vazallussá teszed, akkor nem drágul a tech (hiszen nem közvetlenül tagja az országodnak) viszont a vazallusi adófizetés miatt gyorsabban fogsz fejlődni. Emléxem, én keleti technológiai csoportként lehagytam a nyugatiakat, mikor 40+ vazallusom volt(köztük a svédek és a franciák).
Ráadásul te mondjuk +2 katonát tudsz felállítani a bosnyák területen, míg Bosznia, ha visszaállítod, akár 5-öt is. ÉS akkor összesen a bosnyák+magyar hadak többek mint ha beolvasztanád az országodba és simán több katonát gyártanál. -
Petiii94 #7610 Követtem az utasításaidat
Mégis amikor elindítom aMIEOU-t az Initializing Maplogic-nál megáll hibaüzenet a következő:Exception in:/disfile.cpp,line:55.Description:Could not open file
Azt értem h nem tud vmilyen filet megnyitni ,dee melyik az???MIt basztam el:S Kérlek segíts(etek) ,mert már tök rég óta kiakarom probálni és rengeteget szenvedtem már vele ,de nem megy :( -
nik1995 #7609 Gyakran előfordul hogy hirtelen megtöbszöröződik a mentések mértete.
most 50 000 kb felett vannak valaki megtudná mondani mit lehet belőle törölni
-
MitsuMishi #7608 Köszi szépen a segítséget.
Igen azt pont olvastam itt előtte,hogy a military drill jó ha van elsőnek így azt vettem fel.
Hát még nincs baj,mert mentettem elötte(első játékom,szóval még próbálgatok dolgokat :D)
Úgy csináltam,hogy bosnyákokat elfoglaltam,majd mikor lehetett annektáltam.Erdély már teljesen a részem.A wallachok vazallusok és szövetségesek.Majd nekimentem Raguzának.Láttam hogy szövetségbe van a Szerbekkel, Montenegróval,meg Aquileiaval,de mondom megpróbálom,csak 1 terület,valami villámháborút fakítok :D.Nagy szerencsémre a szerbek velem is szövetségbe voltak,szóval hozzám álltak.Levertük Montenegrót és Raguzát,őket egyből annektáltam.Majd legyűrtem Aquileiat is,annektáltam.Az ortodox területekre meg küldtem a misszionáriusokat.A szerbeket viszont legyűrték nem rég a törökök,így kb már csak én állok az útjukban,mint az utolsó bástya,szóval félek :D.Ezért gondoltam hogy kéne még terület erősödni,ezért szemeltem ki Bohémiát mert ahogy láttam nekem több katonám volt.Szóval ott van a mentés hogy a határokon állok a katonákkal,de akkor nem támadom meg őket. De akkor inkább hozzam létre akkor boszniát?Mert így ötletem sincs merre terjeszkedhetnék.A törökökkel inkább nem szemtelenkedek még.Nyugaton meg csak erősebbek vannak.(Bocsi hogy ilyen hosszú lett,nem így terveztem xd) -
JLH Fans #7607 De akkor mégis mi fekteti meg, ha nem az, hogy kevés a memória? -
Andorjan #7606 Igazából részemről is csak 1 tipp volt, sajnálom, hogy te is úgy jártál, mint én. -
McCartman #7605 ez nem így megy.:)
ha addig nincs vele semmi gondja , akadás nélkül megy , pár megával nagyobb mentés ide vagy oda nem fogja megfektetni. -
JLH Fans #7604 Hát? Pedig gondolom más ok nem lehet, minthogy eléri azt a kritikus adathalmazt a mentett állás, amit a gép már nem tud kezelni. -
McCartman #7603 ez nem amiatt van , olyan nincs , hogy x évig gyorsan betölt , semmi baja köv évben meg megadja magát.:D -
JLH Fans #7602 Sajnos nem segített, túl kevés a gépem, hogy végigvigyem ezekszerint, mármint amikor enyém már a 2/3 világ:):( -
Kari91 #7601 A legkönnyebb a csehekkel jó viszonyt fenntartani, igaz, ha majd elkezded betámadni aquileiát az aranybányákért, akkor végül is ellenségek lesztek. Ez nem baj(ha már elég erős vagy), nekem is megvannak aquileia aranybányái és csehország nagyobb része is. A legkönnyebb a lengyelek felé hódítani, viszont közel sem olyan értékes, mint a HRE felé (és a lengyelek felé csak akkor tudsz, ha már nincs szövetségben litvániával és ausztriával).
A törökökkel nem éri meg az elején kötekedni, nagyobb és jobb gazdasága és hadserege van(bár nekem DWkieg van, szal lehet h in nomine-ban más a helyzet). A bosnyákokat, Montenegrót, és a többi ortodox területet nem érdemes annektálni(közvetlenül a birodalmadhoz csatolni), mert megdrágítják a technológiát, de alig hoznak bevételt(más vallás, más kultúra). Ezeket inkább vazallusnak érdemes tenni, úgy gyorsabb elszel a technológiai fejlődésben és a vazallusok ugyanazon a területen jó pár katonát felállítanak, csak köss velük szövetséget.
A gazdaságnak nem havonta kell pozitívba lennie, hanem évi szinten, ha havi mínuszban van,az nem gáz. (nyilván, sose menjen 0 alá a cash, mert akkor jönnek a kölcsönök) Ha a bal felső sarokban a pénzre viszed a kurzort, akkor ott kiírja, hogy mennyi a havi kiadásod, és összességében mennyi az éves mérleged.
Technológiánál mindent kb. egyformán érdemes fejleszteni. Arra figyelj, hogy a magas infláció miatt lassul a fejlődés, és nőnek a költségeid. Természetesen, mivel az éelt háborúkból áll, lesz is inflációd, de ezt célszerű minél lejjebb szorítani, akár tanácsadóval akár national ide-val. Néhány ajánlott national ide a kezdéshez: National Conscripts(több manpower), Grand Army(nagyobb sereg), Glorious Arms(több presztízs a szárazföldi csatákból), Military Drill(több morál a seregnek), National Bank(inflációcsökkenés), Patron of the Arts(több cultural traidtion ->jobb tanácsadók felfogadása). -
kissssss #7600 "Elkezdtem játszani,ahogy írta az EU3-mas wiki"
jajjj inkább nem kommentálom az eu3 wikit.
csehekkel baszakodni nem szabad mert ők vezetik a birodalmat(HRE) a játék kezdetekor, az ellenkezőjét kell csinálni királyi házasságot kell kötni velük és katonai szövetséget, + még ugyan az az uralkodói ház is van mindkét országban(luxemburgi) azért is kell ezt csinálni mert később az osztrákok mindképpen meg fogják kapni a támad be Magyarországot küldetést és ekkor bizony jól fognak jönni a közeli és erős szövetségesek.
(csehek lengyelek de még Milánó is hajlandó katonai szövetségre lépni Magyarországgal akár Ausztria ellen is)
ahogy látom a problémát már megcsináltad magadnak így meg már nem nagyon tudok túl sokat segíteni, ha eddig nem támadtad be a lengyeleket akkor nagyon gyorsan próbálj meg velük összebarátkozni mert kis hazánk nincs olyan helyzetben hogy egymaga vissza verjen minden támadást, kellenek a szövetségesek és a jó viszony a keresztény országokkal.
(így is nehéz a játék főleg a nyavalyás törökök ellen)
a sereged élére pedig mindig a legjobb tábornokot pakold.
ja és még valami ne azt a nyavalyás nemzeti bankot vedd fel első nemzeti ötletnek hanem a katonai morált. -
kissssss #7599 -
kissssss #7598 játszottam már csehekkel is de én eddig nem láttam soha sem olyan küldetést hogy tedd hűbéresedé vagy támadd meg Magyarországot, ilyen küldiket inkább Ausztria szokott kapni. -
Iblisz #7597 Sziasztok!
Megcsináltam a játék Divine Wind magyarosítását... még nem teljes.. kb 90%-on van, de jol használható:) (tartalmazza az eddig megjelent kiegészítőket is)
Ha érdekel, dobj egy mailt az [email protected] címemre.
Van még pár szövegrész, ami fordításra vár.. ha ebben segítenél, akkor szivesen várom a megkeresésed.
-
pecaboy #7596 A havi mínusz semmit se számít, mert év végén kapod a nagy pénzt. A lényeg, hogy az éves egyenleged pluszban legyen. -
pecaboy #7595 Nem lehet, h ez a küldetése? Mert ahogy a játékosnak, úgy a gépi országoknak is vannak küldetései. -
MitsuMishi #7594 Elkezdtem játszani,ahogy írta az EU3-mas wiki,már jól felkészültem a csetepatéra,erre nem támadott meg :D.
Hogyan kell eredményesen harcolni,és nagy sereget fenntartani?Elfoglaltam boszniát,montenegrót,raguzát,meg Aquileiat (velence melletti kis országot,ahol van 2 aranybánya).Wallachia meg a hűbéresem/szövetségesem.A szomszédban a török már elfoglalta a szerbeket is,így közvetlen határaim vannak vele.
Van 32ezer katonám, ebből 12ezer lovas.megpróbáltam betámadni Bohémiát,mert kevesebb katonája volt, de mikor harcoltunk akkor a semmiből kezdett el jönni egy csomó így visszavertek.Az a baj hogy ennél több katonát már nem nagyon tudok eltartani,mert ígyis minuszba megy a havi bevételem.Nincs erre valami trükk vagy jó taktika? A másik,hogy a kutatást hogy állítsam be?Mi a legfontosabb? Köszi a válaszokat mindenkitől. -
kissssss #7593 majdnem az, én is felfigyeltem rá hogy mindenféle ok nélkül betámad(cb nélkül) még akkor is ha 200+ a viszony. -
kissssss #7592 van egy samogita nevű tartomány ami a játék kezdésekor animista, gondolom fellázadtak és miután bevették a várat utána a főváros felé vették az irányt azt is megostromolták és végül az ország is áttért erre a vallásra ez egy gyakori jelenség, amúgy képen pl Franciaország is azonnal áttér a protestáns vallásra ha a fővárost megszállják a protestáns fanatikuson.
csak oda kell figyelni a világban történő eseményekre. :-D -
nik1995 #7591 igen DW -be és most már megint katolikus O.O ezt nem értem -
McCartman #7590 az nem vészes.
hát .. reinstall. vga driver frissítés:D , passz.
esetleg küldd el , megnézem ha nálam se indul el akkor megadta magát a game. -
JLH Fans #7589 Az előző kérdés nekem ment? 4 mentett filem van, és olyan fél perc mire beolvassa először hogy rámahetek arra hogy play, majd fél a jatek beolvasása is. -
McCartman #7588
dwben?
csinalj rola screent és rakd fel eu3 forum , strange screenshots topicba.:D
ez nagyon rejtélyes hibának tűnik.:D
hány save fájlod van savegame mappában? mennyi ideig tart indítás után míg összeset beolvassa? -
nik1995 #7587 Nem tudom hogy eznektek mennyire átlagos de nálam 1419-be a Teutonic order felvette az animist vallást én egy picit meghökkentem. -
JLH Fans #7586 De, de hiaba, ha tulmegyek 1742-43 onakko akárhol mentem le, kifagy azonnal az autosave is, hiaba van mondjuk 1747.
Andorjan: köszönet, ahogy mondani szokták volt, tényleg nothing to lose. -
McCartman #7585 de ha amiatt fagyna , hogy nem elég neki a gép akkor nem mindig ugyanazon a napon fagyna ki.:S -
Andorjan #7584 Esetleg megpróbálhatnád a következőt:
1. Biztonsági másolat az eu3 exe fájlról.
2. Letöltöd ezt
3. követed az itt leírt utasításokat.
Vagyis tulajdonképpen beállítod, hogy több memóriát használhasson a játék, már ha jól értem.. Ha tényleg ezt csinálja ez a progi, és helyes az a gyanúm, hogy ez a kifagyás amiatt van, hogy túl sok adatot kell kezelnie a játéknak (nekem is akkor csinálta, amikor enyém volt majdnem az egész világ), akkor talán nem lesz kifagyás. Kipróbálnám én is, de az a mentés még sima EU3-on volt, azóta DW-m van, úgyhogy ment a kukába.
Ellene szól a dolognak az, hogy egész pöpec gépem van (van vagy fél éves), és még ezen is megdöglött a játék.
Amit veszíthetsz, az csak az az idő, amíg kipróbálod. -
McCartman #7583 de évenkénti mentés be van kapcsolva nem? -
JLH Fans #7582 Akkor nem, de aztan akarmikor mentem le, utána köv betöltésnél az az állás fagy, 1 ültőben meg nem tudok 80 évet végigjátszani:) -
McCartman #7581 hja , a fél szultánságot már elfoglalták a lázadók.
kellett vagy hét év mire kipucoltam mindent.:D
próbáld ki az előző éves mentést , korabbi mentéssel is kifagy?