Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

ö
LEBUKTÁL!!
visszatöltögetjük az állást , mi?<#nevetes1>

nem kell neked belõle semmit törülni.
Egy resign-reload ciklus indítja el az egész folyamatot , annyi a teendõd , hogy kitörlöd az achievements txt tartalmát és mentesz egy újat.
Az új fájl visszanyeri normális méretét. (viszont az achievementektõl elbúcsúzhatsz , már ha számít neked valamit)
A császárral háborúzni általában nem túl jó dolog, mert hatalmas manpower tartalékai vannak. Magyarán hiába vered szét minden seregét, csinál helyette újakat. De ha már elég erõs az országod és van pár vazallusod is, sikerülhet.

Akkor meg pláne, ha túllépi az infamyjét és mindenki betámadja, mint a DW korábbi verzióiban 😊 Mert ott még úgy mûködött a dolog, hogy a császár szerez egy rakat tartományt, jól megerõsödik, de az illegális tartományok meg az eszetlen hódítás miatt túllépi az infamy limitet, utána szétszedi mindenki, új császár jön, az is megszedi magát és minden kezdõdik elölrõl. Az új peccs(ekk)el viszont ezt elvileg javították.
Lehetséges, én pl. most is azzal tolom (Magyarország->HRE). Az új ország neve Holy Roman Empire lesz, létrehozásához a császárnak elég sok reformot kell keresztülvinnie, amelyeket a tagállamoknak meg kell szavazniuk legalább 50% arányban. 1 tagállam 1 szavazat.
Csak a DW legújabb peccsével kerül sokba a flotta (ami reális, mert a korábbi verziókban röhejesen kevés a fenntartása).
Hmm, 5x5 az nálam 25... 😊
KAri91! .. köszi a hozzászólást..
már magyarokkal gyarmatosítottam a Kanári Szigeteket... de közen nem figyeltem és a Csehek (Német-Római Császárként) betámadtak és a 60e-res seregemet legyalúlták...😞

Ha valami német-római császárságon belüli néppel játszok(Pl. Ausztria) akkor egységesíthetem a Német-római birodalmat valahogy? Vagy ezt felejtsem el? 😄 Poénból megpróbálnám a nagy német egységet megvalósítani 😄

Nemtom DW ben lehet másképp van, de HTT ben meg IN ben egyrészt fillérekbe kerül a flotta, másrészt meg ha túlléped a limitet sokszorosan, akkor is a büntivel együtt is (a nagyon kevésnek a többszöröse se sok) bõven el lehet tartani a rengeteg hajót is, szal nagyon megéri a sok szállitó.
Westernizationnnál arra figyelj oda, hogy nem egy technél kell 20-as elõny,hanem összesen. Tehát pl. 5-tel vezet governmentbe, 5-tel productionba, 5-tel tradebe, 5-tel landbe, 5-tel navyba, az összesen 20.

Sztem hajóknál nem kell annyi szállító, a 13 is jó. A lényeg az, hogy megszerezd a tengeri uralmat, és akkor a 13 hajóval több fordulóban is ki tudsz rakni sok katonát. Viszont, ha sok szállítót építesz, akkor kevés csatahajód lesz és a vízi csatát könnyen elveszted, és akkor mindegy, hogy egyszerre mennyi katonát tudnál szállítani, ha nem mersz kijönni a kikötõbõl...

Naval maintenance-t ne vedd le, viszont vigyázz, hogy mennyire léped át a forcelimitet, mert eléggé büntet.
Nos én se szeretek visszatölteni, az elõzõ 1740 ig vitt Bizáncomnál 340 év alatt max 5-6X került rá sor, de azért ilyen extrémesetben (vagy régebben vki irta hogy 20 ezres ostromló seregét leverte gép 1000 fõvel mertvéletlen nulla volt a moralja) megengedhetõ a dolog szerintem.

Flotta fenntartást nincs értelme levenni amúgy, eleve maxon is alig kerül vmibe a flotta.
Figyelmetlenségbõl nem állítottam vissza a csúszkát a flotta fenntartásánál maxra. Abban a tudatban hagytam õket egy kikötõben, hogy folyamatosan javítják, de amikor a tartományt elfoglalták, csupa 10-30%os épségû hajó úszott ki a tengerre, alacsony morállal. nem tudom, kb 55 hajó lehetett, amit alapból kaptam, amit elfoglaltam, + amit építettem. Na azt mindet elveszítettem egyetlen tengeri csatában az angolok ellenében. Ez van, legközelebb jobban figyelek.
Nem értem, flottával siman el lehet menekülni ha szarul állsz, nem muszáj megsemmisülni hagyni a hajókat😊
Száliitohajók meg kb ötödanyiba kerülnek és idõben is sokkal hamarabb felépülnek, mint a hadihajók, mindenképp érdemes szerintem legalább annyit tartani, mint ahány ezres a sereged, jó dolog ,ha mondjuk bárhol partra tudsz tenni 100k katonát, sõt mi több, sok lúd disznót gyõz, akár flottauralom is lehet úgy belõle😊
Köszönöm a segítséget. Infláció már csak 0.1, azt az elsõ háború után lenyomtam. Békét meg egyszerûen nem tudok fenntartani, max 2-3 évig. Pedig tényleg csak legvégsõbb esetben nyúlok a sereghez, a hódítás most csak sokadlagos lesz egy darabig. Najd-ot, Hedjazt és Egyiptomot is sikerül inheritelnem, mert 90% felett van a prestige. 😊 hál' allahnak. A tolerancom is nagyon jó, arra odafigyeltem. A westernise egyelõre álom marad, csak 5-6 ponttal vagyok lemaradva a szomszédoktól. Pont ez bosszant, ha a nyugatosítást akarok elérni, akkor még jobban le kellene maradnom a fejlõdésben, de addig még sebezhetõbbé válok, mire sikerül. a -5 stability pedig túl sok, 0 alá sem mentem még, nem is szeretnék. Na majd meglátjuk. Játszottam most fél órát, a war ehaustion 20,49/20. Azt hittem 20 a max, de naiv voltam. Inkább holnapig szüneteltetem az EU3-at 😄 (most olvasom pecaboy a supply limit-es dolgot, na ez tetszik, hátha)
Flotta meg... a játék eleje óta építettem 40 hadihajót de az angolok leggyalulták. Most 0-ról megint. 😊 arany nem akadály, 2800 van a kincstárban, 1900 az income.

Köszönöm még egyszer a helpet. World Dominance lesz ebbõl 1600-ra,én már érzem ;D +- pár száz év
War Exhaustion csökkenés háborúban is lehetséges, ha
1. nem vesztesz csatát és nincsenek nagy veszteségeid
2. nem amortizálódnak a csapataid (ahol kicsi a supply limit, pl. külföldi területeken, ez nagyon fontos)
3. nem vesztesz tartományokat

WE növekedés békében akkor lehet, ha kis supply limitû területen tartod a csapataidat, ld. fenti 2. pont. De természetesen békében WE csökkentõ bónuszt kapsz.

Szóval nem árt megnézni, hova mozogsz az egységekkel és meddig maradsz ott, háborúban és békében egyaránt 😉 Ha problémát sejtesz, nézd meg a WE-det és hagyd rajta az egeredet, ott kiírja a havi változást.
"A war exhaustionnal nem tudsz mit kezdeni, esetleg vehetsz tanácsadónak High Judge-ot, attól csökken a lázadás veszélye."

csökkenni lehet hogy csökken de ettõl még ugyan úgy ki fognak törni a lázadások hosszabb távon csak és kizárólag a tartós béke segít.

a westernise-el pedig már elkéset ehhez egy stabil ország (0%lázadás mindenhol) kell, erõs hadsereggel és sok tartalékkal(minimum 500 dukát vagy több) és természetesen normális kapcsolat a szomszédokkal(ne keljen mindig azt lesni mikor támadnak be) 50 vagy 70 év múlva talán be próbálkozhat ezzel.

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

A legújabb peccsel a flotta is jó sok pénzbe kerül.
ajajajaj na majd végigolvasom valamikor.

na jó azért bele bele olvastam...

"nagy kihívás volt a 90%ra megnyerni a háborút. Sikerült, war wearness 20/20, infláció 12,5%, infamy 22/32, 1800 dukát, 101K manpower mellett 80K sereg, és a minden harmadik tartományomban lázadás volt. De perszonálúnió Egyiptommal. "

Egyiptommal kár volt ennyit szenvedni, elég lett volna a horda cb-vel folyton betámadni 3 vagy 4 háború alatt be is lehet kebelezni, és a rossz fiú pontok is tûrhetõ szinten maradtak volna.

a hadi kimerültségre meg egyszerû a gyógyír NE HÁBORÚZ 4 vagy 5 évig próbálj meg a seggeden maradni és biztos hogy 0-ra fog csökkenni és azt is vedd figyelembe hogy az újonnan szerzet területeken még nacionalista lázadás is van mindezek mellet.

azzal a nyavalyás inflációval meg csinálj gyorsan valamit mert elõbb utóbb ki fog nyírni (master of mind, centralizáció,stb)

A legfontosabb szerintem, hogy mindenképp tarts néhány év szünetet, és vidd le nullára a war wearinesst, nagyon fontos, SOKKAL gyorsabban fejlõdsz úgy, ezért (is) vagy elmaradva technológiailag.
A kevésbé értékes területekbõl csinálj vazallust, az értékeseket tartsd meg, és menjen ki azonnal a misszionárius értelemszerûen.

A janicsár-szpáhi kombó elég jó, még némi tech fölényben levõ ellenség ellen is állja a sarat.Jah a flotta: NAGYON fontos, hogy csinálj vagy 80 szállitohajót, a 13 az lószar (már elnézést😊) a flotta limitjének túllépése nem jár drasztikus költségnövekedéssel, mig seregben már 1-2 ezer katonával sem szabad túllépni sokáig, flottából csinalhatsz a limitnél nyugodtan 5* akkorát is.
Na szóval... A török az egyedüli nép, amivel szerintem érdemes annektálni a más vallásúakat is, mivel van egy olyan vallási törvény(a domestic panelnél a religious tab-nál adhatod ki), hogy Ottoman Tolerance, ennek következtében nagy mértékben meg nõ az eretnekek és hitetlenek tolerálása, ami zsír. Én annektálnám a balkánt és magyarországot is, viszont mondjuk meghagynám vazallusnak erdélyt, havasalföldet, moldovát. Az egésznek a lényege az, hogy jelölj ki magadnak egy hódítási útvonalat(pl. észak itália és a HRE) és arrafelé annektáld az utadba kerülõket, viszont a peifériákat ne. Tehát pl. az észak itáliai városokat annektálhatod (nem muszáj áttéríteni) de a dél itáliai területeket,és a HRE-tõl keletre esõket tedd vazallussá, jobban megéri. Egyébként, kifejlesztheted a Humanist Tolerance national ide-t és akkor az Ottoman Tolerance-szal együtt maximálisan(+3-asan) fogják tolerálni a keresztényeket(tehát sok adóbevétel,kevés lázadás, gyors népességnövekedés).

Másrészt meg, a visszaállított vazallusok uralkodórétege muszlim lesz(tehát muszlim bulgár király, muszlim magyar király), ami gáz, mert akkor a vazallusok is kevés aranyat termelnek, hiszen a lakóik keresztények, és nincs meg a tolerancia. Akkor már jobban jársz, ha annex.

Az, hogy egy PU-ban lévõ ország trónját megörököld(inherit) sok presztízsed kell, hogy legyen és magas diplomatic skilled(nem kell a 200-as viszony, elég ha 0 fölött van, én akkor is meg szoktam örökölni). A diplomatic skilledet növelheted a sphere of influence terjesztésével(kis államokra terjeszted ki a "befolyásod"), és akkor az a legnagyobb poén, hogy minden vazallus AKARJA hogy annektáld😄

A war exhaustionnal nem tudsz mit kezdeni, esetleg vehetsz tanácsadónak High Judge-ot, attól csökken a lázadás veszélye.

A legjobb módszer arra, hogy felzárkózz a nyugati hatalmakhoz, az egy olyan törvény(national decision), hogy Westernise. Ennek hatására átkerülsz a nyugati technológia csoportba, és minden technológiát olcsóbbá válik, plusz, mivel le vagy maradva a nyugattól, hirtelen nagyon nagy bónuszokat fogsz kapni, és 1-2 évtized alatt felzárkózol a nyugathoz. Ezek után a Military Modernisation nevû törvényt kell kiadni, és az egységeid is nyugati típusúak lesznek, szal brutálak. Viszont ezekkel a törvényekkel vigyázz: nagyon visszavetik a stabilitást, és megnövelik a lázadás veszélyt. Tehát, ha ezt akarod csinálni, elõtte legyen egy kipihent, 0-s war wearinesses országod,azaz szüneteltesd néhány év(tized)re a háborúkat.

A westernise feltételei:
centralization vs decentralization kisebb, mint -1.
innovative vs. narrowminded kisebb mint -2.
Legyen a környékeden egy nyugati teches ország, és összesen legalább 20 tech elõnybe legyen.
Az uralkodód administrative ksillje elgalább 6-os legyen
Legalább 3-as stabilitásod legyen.

A Military Modernistaion feltétele:
Centralisation vs decentralisation kisebb, mint -4
Az uralkodód legalább 7-es administrative skilles legyen
legalább 3-as stabilitásod legyen
NE legyen az a módosítód, hogy Resist Western Influences

A követelményeket egyébként megtalálod, ha ráviszed az egeret a törvény melletti kis * jelre, a hatásukat pedig ha ráviszed magára az ikonra.

@Ibisz

Kereskedõ ligákat csak kereskedõ köztársaságok alapíthatnak, az pedig egy külön államforma, amihez szabadkereskedelem és erõs polgári réteg szükséges. Magyarországgal felejtsd el. Ha csak nem akarod, hogy az osztrákok/törökök bedaráljanak.

Ha a tengerpartra építed, kapsz egy kevéssel több telepest is évente, de neked mindegy, hiszen MO-gal elsõsorban nem gyarmatosítani fogsz...
Nem tudom, láthatóak a képek? nálam jobb gomb -> 'kép megnyitása új lapon' és csak így... csak tegnap regisztráltam, és nem tudom hogy lehet képet felrakni :/ bocsi
Sziasztok!
Elsõ játékomat kezdtem (igazából második, az elsõt magyarokkal próbáltam, de 1500-ra jobbnak láttam újat kezdeni, mire beletanultam a játékmenetbe, menthetetlenné vált a helyzetem. 😊 )
Szóval a török népet választottam, normal-on játszok, semmi könnyítés, semmi nehezítés, Divine wind. És én sem vagyok akkora betyár hogy navarrával vagy az indiánokkal világdominanciára törjek.

Szóval lassan 90 év telt el a játékból, egy kis helyzetismertetés után szeretnék 1-2 dolgot kérdezni a régi motorosoktól. Szóval ott kezdeném hogy elég jó helyzetben vagyok, volt vesztes háborúm, tengernyi lázadás mindenfele, utolsó vérig menõ küzdelem európai népek tucatjaival, köztük a francia-burgund-vazallusállamok szövetségi rendszerével (összesen 230000 hadra fogható katona az én 80000 fõs kevésbé ütõképes seregemmel 😞 ). De minden viszontagság ellenére sikerült talpon maradni, néhány balszerencsés döntés ellenére is jól haladtam idáig. Viszont az európai országok mostanra nyilvánvalóan jobb katonákat képeznek ki, és a hátrányomat nem tudom csökkenteni, sõt... mindenesetre még idõben vagyok, némi tanácsot szívesen fogadnék, mert nem szeretnék csõdbe menni ennyi küzdelem után (sosem töltöttem vissza, nem is szeretném, mert annyi lenne a játékélménynek.)
Szóval jelenleg így állok:

Elégedett vagyok összességében, stabilan tudom tartani a határokat, bármilyen rendszertelen is. De a felhõk már gyülekeznek, mert: a hadi kimerültség 17/20 fölé kúszott, és mivel nincs lehetõségem békében gyarapodni, az ország belefárad a háborúzásba. Bár már 30 évvel ezelõtt megtörtént, azóta minden csak rosszabb. A lázadásokat fogcsikorgatva tudom leverni, fõleg amikor Rómában és Velencében 15-20K sereg lázad fel. De megéri, mert az itáliai tartományaimnak köszönhetõen (nomeg Boszporusznak) az arany úgy áramlik a kincstárba mintha dézsából öntenék. Viszont nyilvánvaló hogy mire ezt elértem, megannyi háborún kellett túl lennem. Nagy kihívás volt az osztrák-magyar tengely, a Balkán uralásáért, 10%-ra nõtt az infláció a háború végére, a hadi kimerültség 18/20 lett, de papíron gyõztes lettem. Ausztriát 3 országrészre osztottam, a magyarokkal fehér békét kötöttem. Borítékolható volt hogy a keresztény európaiaknál örökre elástam magam, ezért keletre még csak pislogni sem mertem, csak amikor a nomádok 20 ezres seregekkel jöttek török földekre. Ellenük csak védekezõ háborút vállaltam, többet nem lehetett. Az arab országokkal stabil békét tartottam fent, néhány házasság az uralkodó családok közt, esetleg 1-2 évre összejött egy szövetség, de háború nem volt. A nagy háborús sebek beforrása után a kisebb államok ellen fordultam a Balkánon, és Itáliában. Wallachia, Ragusa, Albánia, Horvátország (nem tudom hogyan nyert szabadságot) egymás után esett el, majd Nápoly, Róma Bologna, Velence és a többi dél-itáliai tartomány következett. Könnyen ment a hódítás, vallási háborúk révén az infamy alig nõtt, a korlátot soha nem értem el. A vazallus húzd meg-ereszd el taktika nagyon frappáns, de nem használtam. Bulgáriát szabadon engedtem, így tudtak segíteni csapatokkal. Szükség volt rájuk, mert a magyarok támadást indítottak elenem a csehekkel, lengyelekkel és pár hre taggal karöltve. Elképesztõen nagy szerencsém volt, és egymás után 3 háborút kellett megnyernem, mire magyarország teljes területét annektálni tudtam, hogy aztán vazallussá tegyem õket. Eztán a földközi-tenger térsége felé fordultam, a legkisebb rizikó ezeknek az elfoglalása volt... tripoli, tunézia, rhodosz, ciprus, kréta, naxos. A nagyobb államokkal csak kisebb összetûzésekbe keveredtem, így könnyen hódítottam, de õk is megerõsödtek. Európát 4 erõ tartja egyensúlyban, a spanyol-angol szövetség (gigászi flotta), a francia-burgund tengely (Burgundia komplett észak-itáliát elfoglalta, 1300-as évi aranybevétele lett az egyetemek mellett, egyedül voltak olyan erõsek mint én, és még mellettük a franciák... 😞 ), a (hre)cseh-lengyel-litván trió, és jómagam a törökökkel illetve vazallusaival. Egyedül egyik szövetséggel sem bírok el, más-más okok miatt, és õk is viszolyognak egymást támadni. Keleten próbálkoztam tehát, diplomáciával. Kipróbáltam pecaboy (egyébként zseniális 😊 ) módszerét a kémekkel, Fabricate claims... abban a reményben, hogy a Status quo fennmarad Európában. Egyiptomnak nagyjából akkora birodalma volt mint nekem, nagy kihívás volt a 90%ra megnyerni a háborút. Sikerült, war wearness 20/20, infláció 12,5%, infamy 22/32, 1800 dukát, 101K manpower mellett 80K sereg, és a minden harmadik tartományomban lázadás volt. De perszonálúnió Egyiptommal. Elkezdtem áramoltatni az aranyat Cairóba a 200-as viszony elérése érdekében, közben a seregemnek minden dukátot megadtam amire szüksége volt, hogy a belügy helyre rázódjon. 1600 dukátból kellett gazdálkodnom, amikor hadat üzent egyiptomnak Burgundia-Franciaország. Fogtam a fejem, mert a Fatimid Birodalom lenullázása hatalmas energiát emészett fel a részemrõl, és nekik se flottájuk, se szárazföldi seregük, védtelenek voltak az invázióval szemben. Ha nem segítek nekik, akkor 20 évnyi erõfeszítés megy kárba, és több mint 1000 dukát. Kénytelen kelletlen hadat üzentem Burgundiának. több mint 200000 burgund és francia katonát kellett feltartóztatnom a birodalmam minden irányában. egyetlen szerencsém (?) hogy a csehek beszálltak a háborúba, pedig nagyon gyengék voltak. Így õk válltak a fõ hadviselõ ellenféllé a burgundok helyett, és a magyarok segítségével Bohémiát 10k sereggel leabáltam. közben Itáliában elveszítettem összesen 70ezer katonát, + a vazallusaim is kimerültek már (a nyugati teches ellenfeleim eltiporták a seregemet, esélyt sem adtak). De békét tudtam kötni, egyiptom megmenekült, Bohémia vesztett 2 tartományt, 5 év tûzszünet. aranyam volt, nem volt sereg amit fenn kellett tartani, és a fatimidek imádnak. 😊 200-as viszony, de a perszonálúnió az uralkodó halála után is folytatódik bánatomra... ha nem kapom meg a területeiket, akkor nagyon macerás idõk jönnek el, a lázadásokat is épp elég lesz leverni a tûzszünet végére, és ha megint megindulnak ellenem a keresztények, kõ kövön nem marad.
A kérdésem. Van valami trükk a war wearness hatékony csökkentésére? jelenleg 14-en áll, ami nálam már alacsonynak számít, de tudom hogy nem szabadna így maradnia. Havonta 0,11-gyel csökken, tehát az ütem nem valami tempós. Illetve... egy tapasztaltabb játékos mit kezdene a helyzetemben? felszabadítani mégtöbb vazallust? (mindenhol építkeztem, nagy veszteséggel jár, és nagyon sajnálnám, sok idõm van benne.) Keleten a nomádok adóznak nekem, nem szeretnék háborúzni se a timuridákkal, se az arany hordával. nem is bírnék. Afrikában örülök hogy nincs problémám, azzal nem foglalkozok. Marad Európa, de mit tehetnék? Logikus, hogy a legnagyobb elõrelépés az lenne, ha Burgundiától elvenném Észak-Itáliát. 110 ezer fõs sereget képeztem, lázadások már csitulóban, így most kell átcsoportosítanom a török hadat, hogy a közelgõ háborút jó helyrõl kezdjem. Tehát valami ötlet? Ugyebár észak-itália hegyes-dombos vidék, (plusz a seregem fejlettségben már nem tudja felvenni a versenyt) ha támadok, olyan veszteségem lesz, amivel nem csak a háborút vesztem el. messzebbi inváziót nem tudom tanácsos-e indítani, a flottám egyszerre 13000 katonát tud szállítani... ezek tudatában valami ötlet? a perszonálúnióban látom a létkérdést, ha egyiptom végre hajlana hogy török uralom legyen földjeiken... de nem. Igaz, sikerült egy kis háborús csínyt összehoznom. Burgundia a keresztény hit védõ nemzete, és ezt kihazsnálva hadat üzentem Aviognonnak. Burgundia hadüzenettel válaszolt, ahogy kiterveltem, és a franciák nem szálltak be a háborúba. Minden európai seregem az itáliai határon várta hogy megindulhasson (Avignon kit érdekelt? 😄 ), és mindössze csak 26000 burgund katona állomásozott a határ másik oldalán. Rövid idõn belül könnyen lemostam õket, így olyan békét kényszerítettem rá, ami az erõviszonyokat tekintve irreális, de egy csipetnyi szerencsével jogossá tettem. Elvettem tõlük Parma és Modena tartományokat, valamint arra kényzerítettem õket, hogy felfüggesszék a szövetséget a franciákkal. Itt jön képbe még egy fontos kérdés. Van arra esély, hogy pár éven belül ismét szövetségre lépjen akiket elválasztottam? Volt ilyen valaki játékában? Mindeneesetre kóstolót nyertem észak-itália gazdagságából, és innen kell folytatnom.
A helyzetem tehát jó, de elég egy szikra... valaki tipp? Bocsánat a terjedelemért. 😊
Ha normal nehézségi fokozaton játszol minimum, meg normal beállitásokkal is, akkor Magyarországgal a kisebb gondod is nagyobb lesz annál, hogy kereskedelmi központ alapitásán gondolkozz, hidd el😄😄
500 dukát iszonyatos pénz, de tételezzük fel, hogy lesz belátható idõn belül, akkor sem arra költi el az ember, az biztos😊
Köszi a válaszokat.

..felmerült egy újabb a Kereskedelmi Központtal kapcsolatban. Én létrehozhatok-e Kereskededelmi Ligát?
Azt olvastam, hogy Kereskedelmi Központot tengerpartra érdemes építnei, mert akkor kapok +telepest.. v vmi ilyesmi.. bár nem értem, miért.. Viszont, ha Mo.-val vagyok, akkor ugy gondolom azért jobb választás mondjuk Pécs Horvátország helyett,mert Velence és az europa északi területei között hozok létre egy KEreskedlemi Központot, ami elvileg meg kellene hogy törje a Velencei Kereskedõk befolyását észak irányba.. vagy rosszul látom?

az archievementsre vissszatérve, sajnos nekem abban az esetben sem elérhetõ, amikor ugyanavval az országgal játszom és közben nem változtattam országot... ötleT?

1. Normál: kulturális/hadi/flotta hagyomány pontokból költhetsz, hogy új, általad választott tanácsadó legyen elérhetõ. A játék elején véletlen számú és típusú tanácsadó érhetõ el, amibõl kedvedre válogathatsz. Minél népesebb az országod, annál gyakrabban fognak véletlenszerûen is jönni a tanácsadók. A vezetõket hadsereg/flotta hagyomány pontokból veheted meg.
Historical: Ugyanúgy vásárolhatsz hagyomány pontokból embereket, de automatikusan csak a történelmileg valós személyek lesznek elérhetõek.

1.c: Normál: A kereskedõk/kémek/téritõk kiküldése pénzbe kerül.
Ingyenes(free): nincs kiküldési költségük.

2.: Az achievementek csak akkor mûködnek, ha azzal az országgal játszod a mentett állást, amivel elkezdted az elején.

3.: Kereskedelmi központ építésének feltételei:
A tartomány:
-Nemzeti fókusz hatósugarába legyen.
-Az a kerekedõ központ,amire jelenleg csatlakozik, 400 vagy 500(nem tudom pontosan) dukát fölötti értékû legyen.
-Legyen 500 dukátod.

3a.: Az egyes tartományok a vallás/viszony/kereskedelmi embargó alapján választják, hogy kivel kereskednek, erre neked közvetlen befolyásod nincs. Sõt, a kerekedõ köztársaságok, mint például Velence, saját kereskedõ ligát tartanak fent, és így a liga tagjai mindig az õ központjukba viszik a termékeiket.
Lenne pár krédésem, amiben kérem segítségeteket.

1.: egy új játék elindítása esetén vannak különféle beállítások..mint tanácsadók, vezetõk stb.. ott ki lehet választnai azt, hogy történelmi/normál/esemény .. mit befolyásolnak ezek?
1.b: a játék nehézségi szintje miben befoylásolja a játékot? kveseb induló tõkém van, gyengébb a technológiai szintem , lassabban fejlõdõm?
1.c: hittérítõk, kémek, kereskedõk esetén is 3féle választási lehetõséget kínál fel a menü: normál/szabad/esemény... mik ezek?

2.: AMikor játkban vagy.megnyomod a menü gombot akkor feljön egy kis ablak.. annak a legalján van az "archievements" gomb... azonban nekem ez nem mûködik..pontosabban azt irja ki hogy: "Achievements are disabled either due to the saved game belonging to another profile or the game being modified"

3.: kereskedelmi állomást csak 1et építhetek? mert még enm sikerült az elsõ után másodikat ... h
3a.: hogyan lehet növelni a kereskedlemi állomás bevételét..tehát mondjuk azt elérni, hogy az én pécsi kereskedelmi központomat akaráj a környezõ országok mondjuk a velencei helyett..

Elõre is köszönöm azok segítségeteket!

(ha kell vkinek a játék magyarítása -igaz kb90%osan 5.1b patchig) akkor szoljon)

De akkor csak pörögnek az évek és kicsit egyhangúvá válik a játék 😊
Infláció már 20 éve -0.1-en, szóval azzal nincs baj 😊

Megpróbálom megszerezni a cseheket szövetségeseknek, amikor még nem háborúztam velük, mivel ebbõl az állapotból kiút az nincs .. 😄
na mi a lényeg ebbõl? nem kell agyba fõbe háborúzni fõleg cb nélkül, ok nélkül sosem támadunk senkit sem. -stabilitás + magas infláció = halál.

A pénzeszsák felkiáltójellel akkor jelenik meg, ha az adott év végére az egyenleged mínuszban lesz (azaz kölcsönt kell majd felvenned).
Vagyúgy. Nos az a helyzet állt elõ, hogy nálam befellegzett Magyarországnak 😊 Elõször is borzasztü lassan nõ a stability-m, a másik meg, hogy -3,-2-nél folyamatos felkelések vannak, így hadat se tudok üzenni azoknak akiknek szeretnék a casus belli hiánya miatt ..

A nagyobb probléma, hogy saxony és mecklenburg támad és esélytelen õket visszaverni. Fõleg ha közben a Palatine, svájc és a megmaradt csehek is támadnak 😄 A svédek meg hiába szövetségesek nem segítenek (-86al nyilván), a lengyelek tudnának de velük nem sokat érek 😞

Hát röviden ennyi 😄
minél nagyobb vagy annál kevesebb az esélye hogy elfogadják a szövetséget, a másik ok hogy nem lehet végtelenségig szövetségeket kötni max 2 vagy 3 szövetségest lehet tartani(lehet ennél többet is de annak csak pofára esés lesz a vége nem részletezném) ha alap eu3 van meg akkor nem is tudsz szövetségeket kötni mindig lehetetlent fog ki írni, meg kell várnod hogy valaki felajánljon egy szövetséget.

Az miért van, hogy Franciaországot és Velencét elárasztottam ajándékokkal, a kapcsolatom is 180+ velük és továbbra is impossible-t ír ha szövetséget akarok felajnálani nekik?
Az már régebben megtörtént. 1530ban járok közben, osztrákok behúzva, csehektõl pedig jópár területet elvettem. De technológiailag rendesen le vagyok maradva 😞 Míg a nyugatiak 12-es Land-en vanank én most fejlesztem a 9est, viszont patthelyzet alakult ki. Saxony, Mecklenburg, Panatine. Túl erõsek, keletre pedig litvánia van, és hiáva vagyok a svédek szövetségese ha megtámad, ha megtámadom litvániát 😄. Velence nyilván baromság lenne, dél felé pedig a törökök akik a vazallusom. Pénzem az van rendesen, infláció 20 éve minimumra lehúzva (-0.1%). De támadni egyelõre nincs ötletem 😄
Köszi a tanácsokat!
Akkor gyerünk a cseheket. Diplo-annektáld Erdélyt.
Ha Lengyelo.-gal szövetségbe vagy, felhasználhatod õket az osztrákok, csehek ellen. Ha már nem kell félned tõlük, akkor fordulj a lengyelek ellen😄
Sikerült 1480-ra stabilizálnáom magam (+3), az linfláció is csak 0.2%-al nõ évente és így is 7-8 ducat pluszba kerülök évente.
Cseh, lengyel, erdélyi, osztárk területeket annektáljam? Hû, lengyelekkel elég jó viszonyom vam, osztárok pedig várom mikor fognak támadni...
Stabilizáld ki magad, akkor rendbe lesz nagyjából a helyzet.
Hát nyilván jó lenne, minél több vazallus, annál jobb😊 A cseh, osztrák, lengyel, erdélyi területeket mindenképp annektáld, a HRE felé lehet terjeszkedni, de ott rajtad áll, hogy annektálsz, vagy vazallussá teszel országokat. Esetleg perszonáluniókat is összehozhatsz. A más vallású/periférikus területeket érdemes vazallussá tenni.
Nincs kiegészítõ, a sima játékkal játszom. Elõször is sajnos igen magas a lázadások aránya (-2 stab), a másik dolog hogy gondoltam hogy a vallás miatt van.
Katonám körülbelül 10000 lehet, nem hiszem hogy ez olyan sok ahhoz képest, hogy amikor a spanyolokkal kezdtem több tízezerre volt szükségem a franciák leigázására.
Béke esetén természetesen le szoktam venni a fenntartási költséget ez természetes 😊

Köszi, hogy leírtad ezeket, viszont továbbra is kérdésem, hogy jó ötlet lenne-e vazallus álammá tenni az ottoman birodalmat?

Elõre is köszi 😊
Na akkor kezdjük a legelején: milyen kiegészítõvel játszol? Milyenek a beállítások?

Ha 0-t adóznak a területek, akkor nagyon magas lehet a lázadások veszélye. Ez valószínûleg a más vallás miatt van(ortodoxok az újonnan szerzett területek, igaz?), illetve magas lehet a háborús kimerültség(War Exhaustion, War Weariness) is.(Ezt a bal felsõ címerpajzsra kattintva, azon belül a military tab-nál nézheted meg.). A háborús kimerültség, lassan ugyan, de alábbhagy, szóval valószûleg az idõ javítani fog(ha nem is sokat) a helyzeteden. Esetleg kaphattál egy Peasant's War-t is, ami tovább növeli a lázadás veszélyét- ezt elkerülendõ, centralizálj, és tartsd a stabilitást +2 +3 körül.

Az nem baj, ha a havi jövedelem van mínuszba - a lényeg, hogy az éves jövedelem ne legyen. Ezt úgy tudod megnézni, hogyha a bal felsõ sarokban a pénzre viszed a kurzort, ott ki fogja írni a havi és az éves mérleged. Egyébként, az éves deficitet, középen fent fogja egy pénzeszsák egy felkiáltójellel is jelezni.

Ha az éves mérleged is ilyen rossz, akkor valószínûleg túl sok katonát tartasz. A már korábban említett military tab-on meg tudod nézni, hogy mennyi egységet tarthatsz fegyverbe különbözõ szankciók nélkül, ezt lehetõleg ne lépd át, ha kell, szerelj le egységeket(disband army, ezt konkrétan minden egységnél meg tudod adni), így csökkenek a kiadásaid. Egyébként, ha nincs háború, leveheted a katonák fenntartási költéségét(military maintenance) is, mondjuk a negyedére.
nyilván újat kezdek. Most arra vonatkozik, hogy ha a legelején ezt csinláom.
kezdj új játékot.

Sziasztok!

Eléggé új vagyok eu3 terén, de az eu2-vel viszont elég sokat játszottam.
A kérdésem a következõ lenne: magyarokkal kezdtem, szépen sikerült levernem az otto-kat, 8 megyét foglaltam el tõlük 2 háború alatt, de csak rossz hatással volt a birodalmamra. Elõször is nem tudom miért, de muszáj 100%-on tartanom az inflációt, (még ott is -2 a havi jövedelmem), mert az évi bevételi nem kompenzálja. Ennek oka hogy teljesen ökörség volt elfoglalni a területeket, mivel a Tax mindenhol 0. Olvastam hogy tegyem õket inkább vazallussá.
Mennyire ajánljátok ezt? Egy hülye kérdése, de "mennyivel" lenne jobb a gazdaságom ha az ottokat vazallussá tenném?
(természetesen kellett kölöcsönt felvennem, szóval egy 200as tartozásom van)

Elõre is köszi a választ!
egy lelkes kezdõ 😊
Töröld az SRI AI-t a MEIOU Launcher segítségével.
Ha ez sem segít, akkor töröld le, majd telepítsd újra az egész játékot.
Újratelepítés elõtt a mentéseket másold át vhova, mert az uninstalll azokat is törli(mekkora hülyeség).

Még azt csekkold le, hogy a megfelelõ patch van-e a játékon(azt az alapjáték betöltése után,a bal alsó sarokban látod), annak kell ott lennie, hogy: 5.1b(DQKM). Ha más van odaírva, akkor rossz patchet használsz.
A hadseregem számát nyilván úgy értettem, hogy nem lépem át a forcelimitet.
De a misszionáriusok pénzbe kerülnek, 2-3 misszionárius árából meg építek 1 épületet, arról nem beszélve,hogy egy csomó pénz megy a telepesekre. Aztán persze, az arany hordás lekötöttséged miatt évtizedekig nem fogsz terjeszkedni nyugatra. Meg ránézésre nagynak tûnik az országod, de az nem jelenti azt, hogy olyan erõs is. Erre az én példám az én jelenlegi játékom: MO-gal játszok, meghódítottam egész Csehországot, és Bécs , Tirol és Trent kivételével ausztriát+ krain-t és görzöt, van vagy 10 vazallusom, despotikus monarchia vagyok, és van grand army national idea-m. Így a teljes hadseregem 130 000. Ezzel szemben az oszmánok Isztambul és még két görög tartomány kivételével elvesztették az európai tartományokat, viszont keleten, a hordák kolonizálásával már Kínáig érnek el. Van vagy 50-60 tartományuk, nekem 29, és én 130 e katonát állítok ki, õk max 80-90-et, és nekik is van grand army NI. Arról nem beszélve, hogy ég és föld a technológiai különbség köztünk.
Arany Horda ügy: A vallási különbségekre kitalálták már a misszionáriust, és a tatárok gépileg nagyon gyorsan asszimilálódnak (bár lehet hogy ez elvben csak orosszá válást jelent, a gyakorlatban mindenesetre nekem elég gyorsan magyar lett az egész Etelköz). Általában a céltól függ a stratégia, ha történelmi Nagymagyarországot akarsz, kis határmódosításokkal, akkor inkább vazallus, mert az a pár keleti/déli provincia inkább hátráltat, de ha világbirodalmi babérokra pályázol, akkor nyugodtan lehet hódítani mindenfelé, a régi állásomban Graztól Mogadishuig elsétálhattál úgy hogy nem lépted át a magyar határt és csak 2-3 technológiával maradtam el a Nyugattól, mert egy limit fölött (talán 80?) az új provinciák már nem hátráltatják a fejlesztést, csak adják bele a pénzt.
Az összes többi vazallusomra rákényszerítettem a katolikus vallást tehát ezzel nincs gond. a csehek még mindig a hre feje és túl erõsek hogy megtámadja ausztria a szövetségesem lengyelország meg teljesen fel van szbdalva itt és ott is egy tartomány danzing a és mazóvia hatására, maradt velence akinek hatalmas flottája van és nem tudok vele mit kezdeni.
Mc Cartman mivel lövetem sincs sajnos, hogyan tudnam orvosolni a problémát (a reinstall se segített) ezért marad az észtekkel elkezdett játékom folytatása, ez van😞
Gondolkoztam Granadán HTT ben , de ott könyebb mint DW ben, szal itt tuti Riga a nehezebb,mert nem tud gép egybõl annektálni.
Én nem hasonlítom össze a mai korral és nem gondolom azt, hogy az idõ a magyarázata a keleti tech groupnak. Magyarország elmaradásának legfõbb oka - mint ahogy te is mondtad - a török uralom volt. Direkt azért tervezték a játékba a keleti techet a készítõk, hogy a különbség kijöjjön. Mert, ha játszanál simán a játékkal, és a törökök elfoglalnák fél MO-t,attól még nem esne vissza így a fejlõdés a hódoltsági területeken. És a II. világháború elõtti fejlettség pedig csak a reformkorban indult be ~ 1820-tól. Ezt vehetnénk úgy mintha a kiegyezéskor(1867) MO westernizálódott volna, és a kommunizmus ideje alatt visszaesett volna oriental group-ba. De hangsúlyozom: EZ CSAK A JÁTÉK ÉSZJÁRÁSA, a valóság nem ilyen egyszerûen megmondható. Nyilván, a Királyi Magyarország részei megütötték bizonyos szempontból a nyugati szintet - míg a hódoltság bõven keleti volt, ha még nem jobban elmaradott. Akárcsak a lengyeleknél,ott a jobbágyság megnyomorítása okozta ezt(nem alakult ki vállalkozó réteg,a nemesség csak teher volt az állam számára). De az sem véletlen, hogy Nyugat-Európa gyorsabban fejlõdött. Ez fõleg a gyarmatosításnak volt köszönhetõ, hiszen a keleti területeknek nem okozott akkora jövedelem növekedést a világkereskedelem kialakulása. Ezért szakadt le a fejlõdés centrumától É-Itália. Nyilván,Én nem állítom, hogy olyan éles határ lenne MO és a nyugati országok között, csak azt próbálom elmagyarázni, hogy szerintem mi vezethette a készítõket arra, hogy keleti techbe rakjanak minket.

A legjobb példa a tech groupok hülyeségére, hogy pl. az angol ipar se tudott sokáig betörni az indiai piacra, mert olyan fejlett volt az indiai ipar - eközben a társadalmi fejlõdés, vagy a hadsereg meg se közelítette az angolt.

A cseh huszitákról nem vitatkozom, nem vagyok hadtörténész, csupán a középiskolai ismereteimre, és az érdeklõdés szintjén elsajátított tudásomra támaszkodva állítottam, amit mondtam. Ha Te jobban értesz hozzá, biztos úgy van.

@nik1995 Szerintem semmi értelme elvenni MO-gal az Arany Horda tartományait (kevés adó, muzulmán vallás, nem elfogadott kultúra, nem core, csomó pénz, míg felépíted a kolóniát), ha van lehetõséged, inkább gyõzd le és kényszerítsd adófizetésre, az majdnem olyan jó,mintha a vazallusod lenne. Ez csak az MI hülyesége, hogy az összes lehetséges tarományt elveszik a hordáktól,aztán meg csodálkozok, ha technológiailag a kõkorszakban járnak.

Raguzát annektáld, katolikus és horvát kultúra, amit tolerál MO.

Az a lényeg, hogy alapvetõen olyan tartományokat csatolj magadhoz, ahol nincsenek kultúra-vagy vallásbeli problémák, a többit tartsd meg vazallusként.

Ez alól persze kivétel az olyan nagy értékû terület, mint az aranybányák, vagy azok a tartományok,amire core-od van. Ilyenkor nem b aj, ha más kultúra vagy vallás. Én pl. ha inheritelem a trónját Ukrajnának, akkor eszem ágába sincs megtartani, hiszen orthodox+nem elfogadott kultúra, hanem visszaállítom vazallusként. Viszont, ha a cseh trónt öröklöm meg, az már megéri.
Vazallusommá tettem raguzát,montenegrót,boszniát,wlachiát és moldáviát és anexáltam aqueileiát.
elõször arra gondoltam hogy megtámadom velencét de rájöttem hogy nincs hozzá megfelelõ flottám tehát ez kizárva de az aranyhorda 3 szomszédos provinciája elszigetelõdött az országtól arra gondoltam hogy kolonizálm õket de nem tudom hogy ez milyen negatív hatásokkal járna.