11580
Europa Universalis III
-
ganges #8460 A dél-amerikai tartományok a tieid?
Indián gyarmatosít Amerikában? Ez vicces.
-
Pityuládé #8459 Mondd ezt az angoloknak, akik így nyúlták le aljas és orv módon a kolóniáimat :P
-
#8458 Ja, hogy az amerikai vagy te, aha. :) -
#8457 POrtugálok szétkenték egész észak-afrikát? És ki gyarmatosította amerikát? Vagy az vmi helyi gittegylet színe? :) -
Andorjan #8456 Mondjuk nem tudom kitől kellene tartanod a magas bb miatt, nemigen dobál át a gép 20k-s seregeket amerikába -
geo91 #8455 osztrákok, litvánok, norvégok jól belehúztak -
Lysandus #8454 Itt meg a világtérkép:
-
Lysandus #8453 Na még egyszer:
-
Lysandus #8452 Döntöttem. Nem érdekel a BB, végigviszem így! :-)))
http://noob.hu/2011/08/24/EU3_2_0.bmp
-
Razzia96 #8451 Hopp bocs ezst akartam a 2. képnek :)
-
Razzia96 #8450 Nah tessék itt van Dánia :)
Meg a Rendem , d enem értem miért nem tudom még meg alapítani Poroszo.-t :(
Itt már Franciao. el vett egy kicsit belöllük :)
Auszriának nagy volt az arca :) és már régóta fájt a fogam a cseh területekre.
-
kissssss #8449 "Dánia nyomuljon dél felé, olyat még nem... Nyomsz róluk is egy képet?"
pedig elég gyakori jelenség főleg a játék elején, ugye perszonálunió Norvégiával és Svédországgal szóval a 3 ország hadserege kitesz kb 30000 katonát.
majd figyeld meg ha kezdesz egy új játékot valamikor valamelyik országgal. -
pecaboy #8448 Nézd meg Novgorod aktuális küldetését is. Ha valamelyik területedet akarja el- vagy visszafoglalni, vagy ahogy írtad, megalapítani Oroszországot, akkor azért támad annyira.
Visszatölteni nem fair, csak akkor, ha a játék nem fair veled szemben :) Én legutóbb akkor töltöttem vissza, mikor anno a pár tartományos ideiglenes infamycsökkentő vazallusom egyik várát ostromoltam, elfogyott a morál, felbukkant egy ezer fős ellenséges "sereg" (odagyártotta) és puff, annyi a 20 ezer ostromlómnak :P -
Razzia96 #8447 Most épp szarba kerültem .) mert novogrod mindig be támad lehet hogy azért mert l vettem pár területet ? (eszt ha vissza adnám békén hagyna ? avyg ugyan úgy támadna mert meg akarja alapítani Oroszo.-t )
sajnos ez volt ellene a reg rosszab háborúm le morzsol 2 30 ezres seregemet és utána egyből ahogy békét kötöttünk (persze nem kaptam ki )
de utána egyből be támadott Dánia ... :) meg nyerhettem volna de nem akartam el vezsíteni a meg maradt seregeimet , szóval inkább vissza töltöm majd.
Persze majd fel rakok Dániárol 1 képet csak most megyek majd később :) -
pecaboy #8446 :)
Én akkor kaptam ennyi infamyt, amikor tudatlanul integráltam a magyarokkal a perszonáluniós Portugáliát. Utána egyből reload :P -
pecaboy #8445 - "However, despite the lack of official declarations of war by both sides, the Bulgarian Navy was involved in a number of skirmishes with the Soviet Black Sea Fleet, which attacked Bulgarian shipping. Besides this, Bulgarian armed forces garrisoned in the Balkans battled various resistance groups."
Azt hiszem, félreértelmezted a szöveget. Mert eszerint úgy kezdődött, hogy Bulgária visszalőtt. Mint nálunk a kassai bombázás. A szovjeteknek nulla alapjuk volt arra, hogy megtámadják a velük szemben semleges országot, csak ez épp nem így volt leosztva a "nagyok" között, Bulgáriának mindenképp szovjet megszállás alá kellett kerülnie. Pedig így áttekintve a vezetésük mindent elkövetett, hogy független maradjon. Ugyanígy jártunk volna mi is, ha semlegesek maradunk, kivéve, hogy akkor még Németország is megszáll minket (egyebek mellett a Jugoszlávia elleni terep biztosítása miatt). Ha a szövetségesek oldalán szállunk be, ugyanaz: előbb Németország száll meg, utána az oroszok "szabadítanak fel" és a vége megint csak ugyanaz...
- Kárpátalja: azt, hogy "mindig is szláv többségű volt", inkább felejtsd el gyorsan... :)) Annyira igaz, mint hogy Erdély "mindig is román többségű volt".
Egyébként:
"...Az első hatalmas pofon akkor érte az anyaország részéről az itt élő nemzettestvéreinket, amikor 1991. december 6-án Antal József és Leonyid Kravcsuk volt miniszterelnökök aláírták a magyar-ukrán alapszerződés, melyben szó sem esett az autonómiáról. Ennek azért van jelentősége, mert a kárpátaljai magyarok és ruszinok előtte öt nappal népszavazáson harcolták ki azt, hogy legyen szavazás Kárpátalja területi autonómiájáról is. Az autonómiára a lakosság hetvennyolc százaléka igennel szavazott, a beregszászi körzetben kilencvenegy százalékos volt az arány, hogy Ukrajnán belül autonóm szeretne lenni. Ha már nem mertek kiállni politikusaink a területi revízió kérdésében, hisz sem a trianoni, sem a párizsi békében értelemszerűen nincs Ukrajnáról jogilag szó, a mai napig felháborító egy ily végletekig önfeladó, nemzetvesztő alapszerződés megerősítése a parlament részéről. De legalább ugyanekkora arculcsapása volt az itt élő magyaroknak a 2004. december 5. népszavazás gyalázata, aminek utójátékáról még szólok..."
Nem Kijev sz*rta le, hanem a saját kormányunk! Erről beszélek, nyuszómuszó!
http://polgarinfo.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=49677 -
Lysandus #8444 Hogy kell world mapot nyomni? És konvertáljam valamibe? -
Lysandus #8443 Kasztília békét ajánlott. 5100 arany és egy csomó tartomány. Kíváncsiságból elfogadtam. Rögtön kaptam 84 badboyt (infamy). :-))) Visszatöltöm, mert kellenek még a Dél-amerikai gyarmatai is. :-))) -
hollófernyiges #8442 http://en.wikipedia.org/wiki/Bulgaria_during_World_War_II
Teleki is azért lett öngyilkos mert a britek már csak a német csapatok átengedése esetét is ellenséges cselekedetnek minősítették, a bolgárok ennél azért jóval többet tettek. Aztán amikor szorult a hurok, egy puccsal próbáltak kimászni a kulimászból, azért ne lepődjünk meg hogy nem vették be az oroszok.
Kárpátalja ukrán többségű terület, mindig is szláv többségű volt, az ezeréves érvet kenhetjük a hajunkra. Népszavazás speciel volt az autonómiáról, 88% meg is szavazta, Kijev meg lesz*rta, kb ez a realitása a 'visszakérhettük volná'-nak. -
pecaboy #8441 Hajrá Wallace! Szabadsááág! :)
Skótok megerősödéséről láttam már képeket, de hogy Dánia nyomuljon dél felé, olyat még nem... Nyomsz róluk is egy képet? -
Razzia96 #8440 Be hülyül a világ :) Enyéhn meg lepődtem amikor észbe kaptam és végig néztem a térképet.. Skócia a britán úr, Dánia meg foglalgatja a német területeket , már csak nem mind az övé:) de ez nekem csak jó hisz nem a német államoktól foglalom majd el a területet hanem Dániától
-
pecaboy #8439 Bolgár témában itt a lényeg, ahogy sejtettem:
"... A fegyverszünet negkötését egy áthidalhatatlan követelmény akadályozza meg: a szövetségesek feltétele, hogy a bolgárok vonuljanak vissza a háború előtti határaik mögé. Emellett, a szovjetek figyelmeztetésére, és hogy meg ne sértsék a szovjet érdekeket a Balkánon, a két partner készakarva elhúzza a tárgyalásokat, amelyek a végén azt diktálják, hogy a szovjetek szállják meg Bulgáriát.
A bolgár kormány azonnal lépéseket tesz, hogy megnyugtassa a Szovjetuniót, hogy elkerüljék a megszállást ? a bolgár megszálló csapatok visszavonulnak Jugoszláviából, a zsidótörvényeket visszavonják, és a Bulgáriában tartózkodó német divíziók megkezdik a lefegyverzést. Ez az eljárás is dugába dől a szövetségesek 1942-1943-ban kötött megállapodása miatt, mely már akkor eldöntötte Bulgária sorsát, mely szerint az otszág a szovjet érdekszférába tartozik. A Szovjetunió kijelenti, hogy nem elég a semlegesség.. Ezt a kijelentést még megerősítik a szovjet hadsereg sikerei, amely már a bolgár határt elérte, valamint a szovjet-támogatta kormányellenes pro-kommunista erők támadásai. Ezek az erők elfogadják a Külföldi Bolgár Kommunista Párt Központi Bizottságának a direktíváját, hogy egy antifasiszta ellenállási mozgalmat indítsanak meg azzal a céllal, hogy megdöntsék a kormányt.
Igy aztán a semlegességi politika újból csődöt mond. A kormánynak most megint egy idegen hadsereg nyomására kell egy fontos döntést hoznia. A román átállás és a szovjet hadsereg bolgár határhoz érkezése nyomán szeptember 2-án a nyugatbarát Koszta Muravjev vezetésével alakul kormány Bulgáriában. A kormány proklamálja, hogy már nem áll hadban Angliával és az USA-val. Az öt-napos mandátuma alatt az új kormány megkisérli visszaállítani az alkotmányos rendet, lefegyverezni a német hadsereget, és szeptember 6-án hadat üzen Németországnak. Azonban Bulgária kiugrási kísérletét a szovjetek frappánsan meghiúsították: szeptember 5-én Moszkva váratlanul hadat üzent a Muravjev kormánynak. Ezt a döntést semmiféle katonai okok sem támasztották alá. Kizárólag politikai okai voltak, és annak tudható be, hogy Bulgária a szovjet érdekszférába tartozik. A szovjet inváziót utólagosan az "igazolta", hogy nemzetközi támogatást kellett nyújtaniok a nemzetközi forradalmi erőknek ? a pro-szovjet Hazai Frontnak (Otechestven Front).
Igy aztán 1944. szeptember 6-án Bulgária arra ébred, hogy hadban áll mindkét háborús féllel ? egy paradoxon és példanélküli szituáció, amely csak bizonyítja a nagyhatalmak érdekei által irányított kis országok nehéz sorsát."
http://www.magyartragedia1945.hu/malenkij01328.html&d=1 -
Lysandus #8438 De hogy egy kicsit visszatérjek az eredeti témához: nem tudja valaki, hogy ezzel az indián állammal hogyan szerezzek CB-ét? Idáig nem számított, ha nem volt, mert kultúrálisan és vallásilag egységes ország vagyunk. De csak egyelőre, Kasztíliától szerzek pár tartományt, ha még puhul egy kicsit. Kínomban azt találtam ki, hogy eladok - ha kell ingyen - egy core tartományt a célországnak, és akkor lesz casus belim, és egy hónap múlva mehet a DoW. -
pecaboy #8437 Ja, még valami. Bulgária úgy "vett részt" a Jugo. és Görögo. elleni hadműveletben, hogy engedte a németeknek a területén történő átvonulást. Egy puskalövést nem adtak le egészen addig, amíg az oroszok meg nem támadták őket '44-ben. -
Lysandus #8436 Ahogy a dolgok állnak, Kárpátalja kérdése megint előkerülhet... -
pecaboy #8435 - Az egy dolog, hogy "nem adták volna", ha a magyar külpolitika sem "adta volna". 1991-ben szűnt meg a Szovjetunió, 73 évvel azelőtt tehát Kárpátalja még a miénk volt, több ezer éves történelmi alapunk az ukránokkal ellentétben lett volna rá, hiszen az a terület sosem tartozott Ukrajnához. Etnikailag pedig a határhoz közel eső területeken tudtommal több magyar él, ha mást nem is, ezeket a területeket teljes joggal kérhettük volna. A probléma az, hogy 0, nulla, zéró ilyen irányú kezdeményezés történt magyar részről, még csak népszavazást sem írtak ki. Ugyanígy a Délvidék és a Felvidék esete.
- Bulgária: A bolgárok valóban részt vettek Németország oldalán a Görögország és Jugoszlávia elleni hadműveletekben. De a Szovjetunióval sosem álltak hadban, se elméletben, se gyakorlatban. Ha tudsz, mutass olyan forrást, ami ennek az ellenkezőjét igazolja. "Lőttek szovjet hajókra"? Ez mikor és hol történt? (Mellesleg a spanyolok még a komplett Kék Hadosztályt is a keleti frontra küldték az oroszok ellen, fel is morzsolódott rövid idő alatt, mégse tekintették őket soha hadban álló félnek. Ugyanígy harcolt a németek oldalán belga, holland, balti, orosz, ukrán stb. csapattest is. A Sztálingrádnál bekerített csapatok kb. harmada-negyede orosz önkéntes volt, de ez már nem ide tartozik.) -
hollófernyiges #8434 "a Szovjetunió felbomlása után simán visszaszerezhettük volna Kárpátalját. Elvégre az sosem volt az ukránoké"
Ez csak jobboldali legenda, az ukránok soha nem adták volna az egyetlen területüket amivel szomszédosak Szlovákiával és Magyarországgal és ahol a lakosság 80-85%-a ukrán. Kárpátaljai vagyok (vagyis voltam akkor még), tudom.
A bolgárok meg hivatalosan csatlakoztak a tengelyhatalmakhoz, hadat üzentek Angliának, segítettek Jugoszlávia megszállásban, lőttek szovjet hajókra, szóval elég messze voltak ők a semlegességtől. -
bayarder #8433 Ha eme megoldás se jött be?:O
4 féle verziót próbáltam végig és hát nem.. ugyanaz a hiba... -
Razzia96 #8432 Nekemis ez volt a gondom és én le töltöttem 1 másikat az futott :) -
bayarder #8431 Üdv Harcostársak!
Az érdekelne hogy esetleg valaki tapasztalt e már ilyet:
A sima Eu 3 megy, de a Diwine nem megy windows 7 alatt. Hiba ként csak annyit ír ki hogy leállt a rendszer. A játék azon részét betölti ahol csak kiírja hogy map generálás stb de a menü részig nem jutunk el.
Esetleg ötlet mi lehet a hiba vagy bármi nemü megoldást elfogadok :)
(A vicces hogy a notimon is ugyanez a rendszer van és ott fút :D, csak nem akarok azon játszani ha tehetem maradok az asztalinál:) )javascript:document.newmessage.submit();
-
pecaboy #8430 Igaz, magyarul Német-Római Birodalom vagy N.-R. Császárság. -
ganges #8429 Hupsz, ezt a linket elcsesztem, na mind1.
A wikin rá lehet keresni, és ha jól értem, 1648-ig a birodalom egységes volt, és akkor esett szét darabokra, nos ezt is tanultam, de hercegségek biztos voltak már hamarabb is. -
ganges #8428 Német-római Bir. -
ganges #8427 A HRE, ami Holy Roman Empire, az nem a Nyugat-római Birodalom, bár, az angolok így hívják, az a Szent Német-római Birodalom, amit a Kelet-Frank birodalom utódállama, és a 10. század végén hozták létre. A birodalom nem is volt szent, és sem római, de a Római Birodalmat akarták újra csinálni, de nem lett belőle semmi, gondolom, ezt mindenki észrevette:)
A Nyugat-római Bir. 476-ban megszünt, a HRE meg 1806-ban.
-
pecaboy #8426 A törökök nagy területen elég nagy hadsereggel rendelkeztek, nem érte volna meg őket megszállni más frontokról elvont csapatokkal. Arról nem is beszélve, hogy részint nyugati érdekszférába tartoztak, így az angolok-amerikaiak nem lettek volna annyira elnézőek, mint Bulgáriával. A teheráni konferencián valószínűleg megbeszélték az oroszokkal, hogy mit foglalhatnak el és mit nem, melyik ország kinek az érdekszférája, amit később Jaltában pontosítottak.
Bulgária esete (Szabó-Számvéber: A keleti hadszíntér és Magyarország, 2. kötet, 90. oldal):
"...Bulgáriát a Szovjetunióval szemben tanúsított következetes semlegessége sem mentette meg a Vörös Hadsereg betörésétől és az ország teljes megszállásától. A bolgár haderő sohasem harcolt a Szovjetunió ellen. A szovjet kormány ennek ellenére szeptember 5-én a bolgár kormánynak átadott jegyzékben meglehetősen átlátszó módon kinyilvánította: "...minthogy Bulgária a valóságban régóta hadiállapotban van a Szovjetunióval, ezek után a Szovjetunió is hadiállapotban lesz Bulgáriával. ... A bolgár kormány szeptember 8-án ugyan hadat üzent Németországnak, de a szovjeteket már ez sem állította meg. ... A behatoló szovjet csapatok támogatásával szeptember 9-én Szófiában államcsíny és kormányellenes népfelkelés tört ki, amelynek során a hatalom a kommunista vezetésű Hazafias Front Kormánya kezébe került. ... A szovjet csapatok gyorsan haladtak, és a bolgár lakosság szinte mindenhol örömmel - szovjet források szerint sóval, kenyérrel és virágesővel - fogadta azokat. ... Felmerül azonban a kérdés: ha a bevonulás valóban ennyire könnyen ment, akkor mi okozta vajon a szovjet csapatok mintegy 12 ezer 750 főnyi élőerő-veszteségét?" -
Lysandus #8425 Ismertem, azért hoztam fel példának. A tények magukért beszélnek: a törököknek sikerült, mi meg se próbáltuk...
Egyébként a törököknek sikerült kimaradniuk a II. világháborúból. De a bolgár példával meg igazad van. A ruszkikat marhára nem érdekelte, hogy semleges állam, amikor odaértek a határra, lerohanták. És senkinek egy szava sem volt ellene. -
Lysandus #8424 Nem is véletlen volt... -
pecaboy #8423 És ezt hozták ki belőle:
lausanne-i békeszerződés -
pecaboy #8422 Ez a sevres-i béke tényleg egyfajta török Trianon volt - csak ők nem hagyták annyiban. Most olvasgatok többet a témáról meg Atatürkről, eddig nem sokat tudtam a dologról.
Sevres-i békeszerződés -
Lysandus #8421 Egyébként Krík Szabad Állam csúnyán orrbanyomta Kasztíliát. 1622. májusában ugyanis megtámadtak. A hadüzenetre különösen nem készültem, évtizedek óta 45 ezres sereget tartottam fenn. Neki kb. két és félszer annyi katonája volt. De hülyén osztotta el őket, négy 18-25 ezres csapat nyomult át a határon. A 3-as erődök feltartották őket, amíg a saját katonák megérkeztek, és még legyártottam hozzájuk 18 ezret. Én is négy csapatba osztottam az embereimet, és kétoldalról mentettem fel a szorongatott tartományokat. Így 30-32 ezer emberrel támadtam az ő 18-25 ezeres csapataira, amelyeket egymás után meg is vertem (az ő csapatai nem segítették egymást). A megfutamodott csapatokat pedig üldözőbe vettem, és a következő csatában felmorzsoltam. Így hagyta elveszni egymás után a seregeit. A tengerészetét megint bután használta, kis 2-5 hajós egységekkel jött, én meg az összevont flottával egyenként levadásztam azokat. Így sikerült blokád alá vonni a gyarmatai partvidékét, erősítést nem tudott küldeni. A szárazföldi főerőinek felmorzsolása után a tartományait egymás után foglaltam el, kis 5000 ezer fős egységekbe szervezett csapatokkal.