11580
Europa Universalis III
-
JLH Fans #8660 Ami az infamy limietet illeti, persze kivételek itt is vannak, pl indián állammal vagy a Mc Cartman által vitt Granadával (vagy majd ha egyszer elkezdem én is Rigát) egész egyszerűen nem lehet másképp játszani, minthogy átléped a limitet masszívan, mivel ellenkező esetben egyszerűen nincs sanszod a túlélésre:) -
JLH Fans #8659 "Egyébként, akkor alkotsz igazán nagyot, ha egy sokkal nagyobb országot megversz háborúban a diplomácia, politika és gazdaság segítségével(pl. az eredeti MO helyzetéből indulva mondjuk csehországot vagy ausztriát).Hidd el, sokkal nehezebb, mint gyenge katonai erejű, összefogásra képtelen országok tucatjait szétverni. Akkor vagy igazi jó játékos, ha úgy uralkodsz a világon, hogy azt közbe nem döntöd romba, és meghagyod az országok nagy részének(legalább a látszólagos) önállóságát. "
Bezony, ez hatalmas nagy like:)
Ezt próbáltam megvalósítani én isa legutóbbi Magyarországos játékomban.
Aktívan kémkedtem, erőteljesen tápoltam a gazdaságot, végig infamy limit mentén egyensúlyoztam, és csak azokat a területeket nyúltam le, amit elősegítették a tech fejlődést (Ausztria meg Akvárium aranybányái meg 1-2 jobb cseh és bajor terület)mindenki mást vazallussa tettem csak, illetve az erősebb országok ellen mindvégig igen jó kis szövetségi rendszert tartottam fent (Svédország, Litvánia, teuton lovasgrend)
Én épp ezért lájkolnám a sokkal intelligensebb AI-t, vagy mondjuk tennék még 5-6 fokozatot a very hard fölé, aka civilization 4.
Ott van vagy 10 fokozat, emperorig kezelhető a dolog, de pl nagypályán deityn már nem lehet világuralmat csinálni (sőt) szóval finoman szólva sem kis kihívás, hogy megnyerd, akár űrversenyben, akár diplomáciával a gamet, mivel sokkal jobb az AI ja+ az extrém nehéz beállitások miatt az életben nem tudsz megelőzni 1-2 tech tápos népet technológiában.
-
JLH Fans #8658 Attól függ azért, emlékszem pl olyan warcraft 3 pályákra vagy még starcraft boord warnál is, amiket muszáj volt biza visszatöltögetni néha(pedig nem voltam rossz játékos) vagy restartolni, mert olyan rohadt nehéz volt .
(De ilyen mondjuk HOMM 3 ban is a világ legjobb pályája az ötödik elem)
Sőt, még azt is elfogadhatónak tartom, ha vki beleöl mondjuk 20-30 óra játékidőt, aztán meghal az uralkodója és a gép odadobja neki a 0.01% esélyt,miszerint mondjuk 60 provinciásként ő kerül alárendelt viszonyba personal unió keretében egy 2 provinciással szemben, akkor visszatölti.
De a "ha vmi negativ történik visszatöltöm" típúsú játék egyértelműen cheat. -
JLH Fans #8657 "A lényeg a rengeteg lé és az óriási hadsereg (másfél-két milka már elég a sok lázadás leveréséhez:) "
A leírások alapján egy újabb csodajátékos, aki infláció nélkül, easy/very easy nulla misszonárius/kereskedő stb. tipúsú beállitásokkal tud "nagyszerű" játékos lenni:) -
pecaboy #8656 Az infamyt át lehet lépni (nincs olyan szabály, hogy nem, legfeljebb "házi"), de akkor vállalja az ember a következményeit és ne töltögessen vissza. Egyébként Kari91-gyel teljesen igazatok van. Magyarországgal vagy kis országokkal akár az is egyfajta kihívás lehet (hardon vagy very hardon pláne), ha az eredeti területeket megtartva független államként túléled a játékot, adott esetben a történelemmel ellentétben :)
Persze mindenki úgy játszik, ahogy akar, kinek ez, kinek az a szórakozás, legfeljebb csúnyán néznek rá a fórumon, de akkor ne csodálkozzon. -
kissssss #8655
"hiszen legkésőbb az 1700-as évekre mindig elértem, hogy a legnagyobb hatalom legyek, és onnantól elfogyott a kihívás,"
igen ez sajnos élőszokót fordulni, főleg akkor ha már sok tapasztalata van az embernek a játékról. -
kissssss #8654 "Ha már többször játszottál a játékkal, akkor mi értelme van ugyanazokat a szánalmas kis köröket futni újra és újra"
na és most ezt gondold el nagyban, mindig elfoglalni az egész világot ugyanazzal a szánalmas kis körökkel.....
na de vissza térve a lényeghez.
"1. Hol van az a szabály, hogy nem lehet átlépni a hírnévhatárt????"
benne a játékban szerinted hol? vagy szerinted csak dísznek van kitéve?
nem hülyeségből támad be a fél világ ha átléped a határt.
(nem is beszélve a rakat negatív módosítókról ami a magas hírnével jár)
értem én azt hogy a próba kedvéért vagy csak tisztán poénból nekiállnak az emberek bedarálni a világot eu3-ban(én is csináltam már ilyet poénból), de ha valaki ezt már komolyan is gondolja és erre rá még meglepődve veszi tudomásul hogy a fórumon furán néznek rá ha megemlíti mit csinál, akkor ott már nem a játékkal vagy a többi fórumozóval van a gond.
nem rossz indulatból írtam a fentieket csak itt a topikban a legtöbb ember kitűz maga elé egy célt és úgy játszik, pl: van aki Angliával megleckézteti a gaz franciákat, van aki meg létrehozza a skandináv egységet és esetleg gyarmatosítja észak Amerikát, stb,stb. -
Kari91 #8653 Ja, meg még amit elfelejtettem: a stability hiteknél nem töltöm vissza...
Egyébként meg nem igaz, hogy minden alkalommal újra és újra "ugyanazokat a szánalmas köröket" futja az ember. Hiszen minden játék más és más, te sem ugyanazokat a döntéseket hozod meg, de ami még fontosabb, a világ sem ugyanúgy változik körülötted minden alkalommal. Lehet próbálkozni pl. más politikákkal, más irányba terjeszkedve elérni a célokat.
Őszintén én még soha nem játszottam végig 1 játékot se az eu3-ban, hiszen legkésőbb az 1700-as évekre mindig elértem, hogy a legnagyobb hatalom legyek, és onnantól elfogyott a kihívás, nem annektáltam be a világot, kezdtem 1 újat -
Kari91 #8652 Én is sokat gondolkoztam azon, hogy mi lehet a végső cél, mikor játszol a legszebb módon a játékkal, és rájöttem, hogy valójában a megalomán "végigdarálom a világot" megoldás nekem nem a kedvencem. Hiszen, ez a játék nem egy Total War, ahol minden gazdasági-politikai döntés a területfoglalásokat készíti elő, ez annál sokkal kifinomultabb és részletgazdagabb. Ebben a játékban nem csak úgy uralhatod a világot, hogy mindenkit annektálsz, hiszen ez sok hátránnyal is jár(nagy hadsereg kell a lázadások leveréséhez és az egyidejű hódításhoz->infláció; a gyengébb gazdaságú, más vallású/kultúrájú területek lelassítanak a fejlődésben(->fejletlen hadsereg->még több katona kell ugyanahhoz az eredmény eléréséhez->további infláció)) Persze ezeket a problémákat bizonyos fokig jó national ideakkal lehet orvosolni.
Más kérdés az, hogyha végzel a játékkal, akkor milyen gazdasági-technológiai szinten fogsz járni, ha mindenkit annektálnál? Valószínűleg sokkal alacsonyabban, mintha a világon sok kis ország létezne, és ők maguk építkeztek-fejlődtek volna.(hiszen a pénz a hadsereg gyártásba megy el). Összességében a világkereskedelem és gazdaság is sokkal fejletlenebb lesz.
Nekem pl. az a célom a játékban, hogy minél nagyobb gazdasági-politikai-katonai hatalmam legyen, de mindemellett a technológiai fejlődést is tudjam biztosítani. Erre pl. a legjobb megoldásnak a politikai csúszkák jó beállítása tűnik, illetve a megfelelő diplomácia általában jó viszonyt igyekszem ápolni az országok nagy részével, hiszen úgy könnyebb vazallussá tenni.(A vazallusok sokasága pedig a gyors fejlődés legjobb megoldása. Emléxem, volt olyan, hogy MO-gal kb. 40 vazallusom volt, és olyan gyorsan fejlődtem, hogy csak a kis kereskedő államok(ulm, frankfurt, stb.) voltak fejlettebbek nálam - de mindeközben én oriental tech groupos maradtam! szóval lehagytam a nyugati teches országok 80%-át keleti techesként).
A világuralomról pedig: attól, hogy nem én uralok minden provinciát, még nem lehetek a világ ura? Pl. a franciákkal játszottam, de annektálni a francia területeken kívül csak ausztria arany és vasbányáit annektáltam, illetve gyarmatosítottam(egy keveset, észak-amerikában). De ennek ellenére, 3x akkora volt az income-om mint nagy britanniának(akinek annyi tartománya volt mint nekem), mert sok épületet felhúztam és 1. voltam techben. Ezen felül akkora flottám volt, hogy bárhova a világon el tudtam menni, és szárazföldön partraszállva bárkit leverni. Angliával is megtehettem volna, csak nem kellett több provincia, hiszen így is megvoltam. Én uraltam a világ kereskedő piacait(nem volt mind az én kezemben, de sokban nekem volt monopóliumom), és ha bárki veszélyt jelentett volna rám, vagy megsértette volna az érdekszférámat, azt szétcsaphattam. Mi a világuralom, ha nem ez?
Egyébként, akkor alkotsz igazán nagyot, ha egy sokkal nagyobb országot megversz háborúban a diplomácia, politika és gazdaság segítségével(pl. az eredeti MO helyzetéből indulva mondjuk csehországot vagy ausztriát).Hidd el, sokkal nehezebb, mint gyenge katonai erejű, összefogásra képtelen országok tucatjait szétverni. Akkor vagy igazi jó játékos, ha úgy uralkodsz a világon, hogy azt közbe nem döntöd romba, és meghagyod az országok nagy részének(legalább a látszólagos) önállóságát.
Mondok egy példát: az 1600-as évekbeli franciaországom(amit fentebb ecseteltem), szerintem simán ellenfele lehetne egy 1600-as évekbeli európai nagyhatalomnak. Hiszen az az ország a sok háború miatt kevés épülettel rendelkezik, az infamy miatt nem nagyon kereskedik(a saját COtjain kívül), és a sok lázadás miatt gyakorlatilag a hadserege jelentős részét otthon kell hogy hagyja. Én pedig a német-római császári címmel a zsebemben, Fr.O. gazdaságával, jó kémakciókkal, és azzal, hogy mindenki betámad téged, amikor te hadat üzensz nekem(hiszen átléped az infamy küszöböt), akár 2x-3x akkora sereg is elverhető lenne. Az, amit leírtál single playerben nagyon szép, de multiban biztos, hogy kikapnál. És ott állnál egy kimerült, tönkrement gazdaságú, nemzetközileg elszigetelt, mindenki által utált kis országgal. -
ButcherBill #8651 Sziasztok!
Kiss és Kikinator írta, hogy a játék csak akkor élvezhető, ha betartjuk a szabályokat(infamyt nem lépünk át, nincs mentés+visszatöltés stb.).
1. Hol van az a szabály, hogy nem lehet átlépni a hírnévhatárt????
2. Ha már többször játszottál a játékkal, akkor mi értelme van ugyanazokat a szánalmas kis köröket futni újra és újra(bénázni, hogy mikor, milyen tartományt elfoglalni).
Először én is megelégedtem, hogy elfoglalom fél Európát és az milyen jó. Viszont minél többet játszol, annál nagyobb célokat tűzöl ki magad elé. És mi más lehetne a legfőbb cél, mint minél nagyobb területeket elfoglalni.
(Szerintem nem cél, hogy minél nagyobb kereskedőhatalom vagy egyéb gazdasági hatalom legyél, hiszen ezeket a hódítással egyidejűleg is megkapod).
A lényeg a rengeteg lé és az óriási hadsereg (másfél-két milka már elég a sok lázadás leveréséhez:) -
pecaboy #8650 A visszatöltögetés nem "kis" csalás egy stratégiai játékban. (Akciójátékok persze más tészta.) Az életben sem töltheted vissza az állást, ha nem sikerül valami. A stab hiteket direkt azért rakták bele a készítők, hogy ha átléped az infamy határt, szenvedj is miatta. A "cél" meg az lenne, hogy jól szórakozz; ha ez neked így szórakozás, akkor egészségedre :) -
JLH Fans #8649 Gondolom a gratuláció inkább csak idézőjeles:) -
Kikinator30 #8648 igen ezen én is gondolkodtam anno, hogy mi a játék értelme... és kisssss-sel értek egyet cb nélkül én sem támadok és ha 4 infamy egy tartomány nem kérek. Nincs visszatöltés sem. Ha vesztek vagy vmit elszúrok hát ez van :)Így a játék igazán élvezhető. Most a franciákkal nyomom és hagyom a többi országot is érvényesülni. Persze ha valaki elszemtelenedik akkor visszanyesem őket :)
de grat Bucherbill-nek -
kissssss #8647 "Nem tudom, hogy itt mért fél mindenki, hogy átlépi az infamy határt"
talán azért mert vannak szabályok a játékban amit illik betartani, ez most kb olyan hogy neki állsz lövöldözni össze vissza a Hitman nevű játékban és így játszod végig a játékot,(nem tudom ismered e?) csakhogy ezzel az a probléma hogy a játék lényege pont el is veszik,(mivel a lopakodáson van a nagyobb hangsúly) pont ugyan ez a helyzet az eu3-mal is.
ennyi erővel inkább érdemes lenne egy kis pénzt belefektetned valamelyik C&C játékba vagy esetleg starcraftba ezekben 24/7 időben lehet darálni. :)
"Ez a CÉL!"
a cél az hogy a lehető legtöbb core provinciát össze tud szerezni minél nagyobb presztízs mellet és betartod a szabályokat(nem léped át az inf határt nem támadsz be más országokat CB nélkül ,stb,stb).
"stability veszteséget persze nem lehet elkerülni a random események miatt. Ezt kis csalással (mentés+visszatöltés)lehet csak orvosolni"
no comment -
ButcherBill #8646 Nem tudom, hogy itt mért fél mindenki, hogy átlépi az infamy határt.
Ez a CÉL!
Az 1500-as évek közepéig kell max. ezzel foglalkozni, amíg el nem éred a kb. 200k hadsereget. 1540-50-től fel kell venni a protestáns hitet+ 4. nemzeti ötletként az Unam Sanctam-ot. Ez olyan gyilkos kombó, hogy gyakorlatilag a világ összes országát megtámadhatod stability veszteség nélkül. Itt a stabilityn van a lényeg. Tehát milyest rohamosan elkezd növekedni az infamyd, már nem szabad a játék végéig stability csökkenést elszenvedni, mert iszonyú drága lesz visszaépíteni. (Nekem a játék vége fele már 100k körül volt az ára).
Szóval megfelelő sereggel már nyugodtan átlépheted a hírnév határt. Kb. míg el nem éred 500k sereget, vigyázni kell a 3 nagyhatalomra (spanyol, angol, francia kevésbé). Én az 1600-as években állandó háborúban voltam keleten, nyugaton egyaránt, sőt volt, hogy Afrikában, Europában és Ázsiában egyszerre csatáztam. Kb. 1700-ra már megvolt teljes Európa és Ázsia. Ezután még jött Afrika többi része, plusz Amerikában a végtelen támadások sorozata az angolok és spanyolok ellen(mindig gyarmatosítottak új területeket).
1760-ra egyedüli nemzetként léteztem a világon.
Ezután még felvettem az Új világ felfedezését és gyakorlatilag minden fehér foltot eltüntettem, ami megmaradt.
1821-re néhány alaszkai és ausztrália környéki terület maradt csak érintetlen:)
ui: a stability veszteséget persze nem lehet elkerülni a random események miatt. Ezt kis csalással (mentés+visszatöltés)lehet csak orvosolni:) -
JLH Fans #8645 Tényleg jobb a HTT 4.1 an IN 3.2 nél.:)
Kíváncsi vagyok majd a DW mennyire fog bejönni, ha azt is kipróbálom. -
Andorjan #8644 az nekem sem jött össze. Arra gondoltam, hogy esetleg nem elég jó a viszonyom a tagokkal, és nemmel szavaznak rá vagy ilyesmi, de végül nem próbáltam ki. -
tttttom #8643 Valaki tudna segíteni? :S
Az a problémám, hogy szerintem bebuggolt nálam a Milánói játékom, mert én lettem a császár, de hiába nyomom Reichsregiment reformot. Nem lehet több reformot benyomni. mármint nem lesz zöld a pipálási lehetőség. :( Az imperól autóríti biszbasz is 100%-on van pedig. -
Miki7 #8642 [email protected]
-
Andorjan #8641 Ilyenkor mindig jön 1 event, amiben az egyik opció ennek a módosítónak a választása, a másik meg valami stability csökkenés, vagy hasonló. Nézd meg, hogy meddig tart ez a módosító, és mihelyt lejár, nyomd a modernizálást, mert újra fel fog jönni.
Miki:
email címet adj, és küldöm. A gond nem tudom mi lehet, próbáld meg lépésről lépésre újra megcsinálni a módosításokat, abból ki fog derülni, mi volt a gond. -
nik1995 #8640 Most megyarországgal játszom minden jól megy technológia már nyugati és most akarom a hadsereget is nyugatizálni de azt irja hogy ez még kell hozzá:Do not have the modifier resist western influences
mit tegyek hogy ez is stimmeljen -
Miki7 #8639 Kösz a segítséget, már sikerült megoldanom :) mostm's gond van :S átirkáltam dolgokat a játék mappájában, pl Timisoara helyett Temesvár, Alba Iulia helyett Gyulafehérvár stb, és ment is szépen a játék, de most enm indul. Amikor elér oda, hogy loading events vagy loading flags, egyszerűen kilép. Egyszer sikerült elindulnia, akkor a mentések betöltésénél csinálta meg ugyanezt. Van valakinek ötlete, hogy mi lehet, vagy installáljam újra? Egyébként igen, kéne az a javitott domborzat.
-
#8638 -
Lysandus #8637 Szenzációs! :-))))) -
geo91 #8636 :DDDDD -
kissssss #8635 fúúúú ezen röhögtem vagy 10 percet :-DDD -
JLH Fans #8634 :D
Szerencsétlen odavitte pedig, csak túl kevesen 'vótak a fiúk, oszt kiszoptak:)
Szóval a storyt lehetne folytatni még, egy belinkelt elvesztett csatával, csak ott is át kéne írni a 2 hadvezér nevét :) -
#8633 asszem először Bengáziba kéne vinnie a seregét, mielőtt a suppressre kattint.
-
JLH Fans #8632 Erősen gondolkozom, kivel indítsam a következő gamet, a Magyarországim sztem gyak lag megnyert+ következő pár hétben most IN 3.2 helyett HTT 4.1 ezni akarok picit, ami azért picit más stratégiát igényel:)
Októberben meg aztán belevágok a DW be is végre, illetve....lehet HTT ben végigviszek egy játékot valakivel, csak még ki kéne találnom, melyik ország legyen az:P -
tttttom #8631 Eközben a Savoyai királyság mely egyben a császári címet is magáénak tudhatta meg lett semmisítve totálisan. :) pontosítva gazdaságilag az én befolyásom alatt van. :) -
tttttom #8630 Na folytatás köv. :)
1490 tájékán járunk. :) Az olasz nép egyesült a Milánói zászló alatt a félszigeten. :) Egyelőre Szicília, Szardínia és Korzika az egyetlen független olasz államocska halom. :)
Majd őket is meghódítom, hogy megalapozzam hatalmam a Földközi-tengeren.
Hamarosan az osztrák trónust is hozzá csatolom a Milánói nem olaszok lakta tartikhoz. :P Bajorországot teljesen beolvasztottam. :) Utána arra fogok törekedni, hogy a Német-Római birodalom választó fejedelmeit vazallusommá tegyem és én lehessek a császár. :) -
JLH Fans #8629 Hát az akkor szívás, akkor így mondjuk jóval nehezebb teljes világuralmat csinálni ott. -
Lysandus #8628 HttT-ben nem. Van egy idea, de az már csak az eretnekek ellen ad CB-ét. Sámánistáknál az meg csak az animista frakció... A más vallásúak már nem. -
JLH Fans #8627 Hát ha más vallásúval háborúzol, akkor igen, lehetett.
Miért, ez HTT ben nem így van?
Amúgy meg gondolom ekkora infamyvel neki se nagyon kellett túl sok CB, megtámadnak ők maguktól is:) -
Lysandus #8626 Hm... Attól tartok az én BB-ém sem végleges még... Most 190, de Burgundiától el akarom venni Antwerpent, plusz még néhány manufaktúrás tartományt, és kaptam CB-ét Csehországra is, aki viszont HRE tag, illetve Milánót és Kasztíliát is ki kellene végleg szorítani az amerikai kontinensről...
Egyébként arra már nem emlékszem, hogy ő hogy szerzett CB-ét? Vagy IN-ben még lehetett CB nélkül hadat üzenni stab hit nélkül? -
JLH Fans #8625 "Tehát partra kellett szállnom Ausztriában, ha meg akartam menteni krík testvéreimet, egy tisztességes békével. Csakhogy, ehhez legalább 45 ezer katonát kellett kiképezni, azokat eltartani, akkor meg már úgy vagyok vele, hogy a befektetésem legalább térüljön már meg. Világosan látszik tehát: ellenségeim kényszerítenek bele az állandó hódításba. :-) "
Hehe, tisztára olyan a helyzet, mint anno a Napoleon alatti Európában volt:) Gyakorlatilag egyik háborút sem ő kezdeményezte , és a közhiedelemmel ellentétben a rövid békés időszak alatt alkotott Code Civilt (egészen de Gaulleig ez határozta meg Franciaország berendezkedését) legalább annyira tartotta saját maga is, mint a hóditásokat, mégis ugye mivel mindig győzőtt, úgymond kénytelen volt újra és újra hóditani, mert milyen az, hogy a legyőzött ellenség semmi kárt se szenvedjen, nameg meg kell térüljenek a hadjárat költségei, az emberáldozatok, stb:)
Viszont az újabb és újabb hóditások pedig értelemszerűen újabb háborúkat vontak maguk után:)
Amúgy még sehol se vagy Prawnstarhoz képest, olvasgattam a leírását, és simán ilyen 250 meg 300 as BB pontokkal mászkált a világhóditás közben:)
-
Lysandus #8624 Nem. De a körülmények áldozata vagyok! :-) Az az igazság, hogy a spanyolok majdnem kiszorításával Amerikából lett 90 az infamim. Gondolkoztam azon, hogy csökkentsem-e, de kb 100 évet kellene rászánni. Jó, cabinet ideával, és egy diplomata tanácsadóval is 50-et. Addig meg nem csináltam semmit.
Az a helyzet, hogy amerikai indiánként hódítanom KELL, ha békét akarok. Burgundia hadat üzent, válaszul minden gyarmatát lenyúltam. Szerencsém is volt, mert 1000 alatti kolóniái voltak, tehát át is tudtam venni őket. Válaszul felajánlott egy olyan békét, hogy ÉN fizessek NEKI 3000 aranyat.
Vagy: amikor Ausztria hadat üzent, nem figyeltem oda, és lenyúlta az egyik 1000 feletti kolóniámat. Ő tudott rá seize colonit nyomni, én amikor visszafoglaltam, nem. Hosszú évek elteltével az európai hatalmak persze hajlandók white peace-t kötni, de azzal a gyarmatomat nem kaptam volna vissza az osztrákoktól. Ráadásul ha békét kötök, akkor ő azonnal küld egy misszionáriust, megtéríti a népet, tehát az a tartomány már sose lesz krík megint.
Tehát partra kellett szállnom Ausztriában, ha meg akartam menteni krík testvéreimet, egy tisztességes békével. Csakhogy, ehhez legalább 45 ezer katonát kellett kiképezni, azokat eltartani, akkor meg már úgy vagyok vele, hogy a befektetésem legalább térüljön már meg. Világosan látszik tehát: ellenségeim kényszerítenek bele az állandó hódításba. :-)
Egyébként meg úgy voltam vele: nem mindegy akkor már, hogy 90 vagy 150 az infamy? :-) -
Lysandus #8623 HttT-be se. De kapom én őket! :-) Ausztria, Burgundia, Csehország... Ausztriát megvertem, elvettem tőle Magyarországot, amit vazallusként felszabadítottam. (Így most van egy sámánista Magyarhon Európa közepén. :-)) Horvátországot is a magyaroknak akartam adni apránként, de egy idő után nem tudok nekik több tartományt adni (sell province), 0-ért sem, úgyhogy Horvátországból külön vazallus lesz. Akvárium szintén hadat üzent, nem tudom mire fel, már csak egy tartománya maradt. Csehország szintén betámadott, bukott két finomítót, egy fegyvergyárat, egy CoT-ot, és még egy tartományt. Az egy tartományos Krakkó (Lenygelország maradéka szintén a torkomnak "ugrott", köpni-nyelni nem tudtam, de nem az ijedtségtől. Most már ez az állam se létezik... Burgundia folyamatban van, annak majd most állok neki.
Igazából Ausztria volt a leghúzósabb, mert csak 15 szállítóhajóm volt, és a 15 ezer emberemet 40-50 ezres seregekkel ledarálta, amire odaért volna az erősítés. A trükk az volt, hogy megszerzett három török tartományt Anatóliában. Ott száltam partra és lezártam a Boszporuszt a flottával. Aztán a 15-20 ezressével engedtem át a csapatait, amiket ledaráltam. De mivel ő a HRE kimeríthetetlen emberi és anyagi tartalékai voltak, úgyhogy összeszedtem az inváziós 75 ezer embert, és nekimentem az ő 107 ezres főseregének a kor legjobb gyalogságával (nyugati mintájú amerikai gyalogság, american westernized infantry) aminek akkora a sokkja mint a lovasságnak (7,3) és győztem. De a végtelen ember és anyagi tartalékai miatt még így is hosszú harc volt mire lenyomtam és eljutottam a Boszporusztól Bécsbe. -
pecaboy #8622 Igen, DW-ben, és azóta sem fejeztem be (bár nem sok hiányzik a teljes világhódításhoz, méltó ellenfelem már régen nincs).
A következő játékomban (ha eljutok odáig) én is nem-HRE Magyarországgal fogok játszani, valszeg egyelőre normál fokozaton, később hardon vagy very hardon :) Az a baj, hogy ha már császár vagy, nem tudod feloszlatni a HRE-t. -
JLH Fans #8621 Emlékszem igen, de azt már DW ben csináltad, ugye?
Amúgy ha lehetne, se szívesen csinálnék ilyet,de mivel nem DW-t csinálok, nem is lehet.:P
Eleve a gamet is már úgy kezdtem, hogy ne HRE-s MO legyen:)